Prekvapenie na tanieri alebo zážitok z každého sústa

Zahoďte za hlavu fádne recepty a skombinujte tradičné suroviny netradičným spôsobom.

(Zdroj: Isifa)

Marinovaný losos na ružovom korení
Suroviny na 6 porcií

  • 500 g lososa bez kostí (môže byť jednostranne s kožou)
  • 60 g jedlej himalájskej kryštalickej soli
  • 3 PL ružového korenia
  • 250 g kryštálového cukru
  • 2 stredne veľké cvikly

V miske zmiešajte kryštáliky soli s nadrveným ružovým korením, kryštálovým cukrom a najemno nastrúhanou cviklou. Všetko dôkladne premiešajte a naneste na umytého a osušeného lososa. Prikryte alobalom, papierom na pečenie alebo doskou nakrájanie a zaťažte. Lososa uložte do chladničky na 24 hodín. Pred servírovaním stuhnutú kôrku marinády odlúpnite dole, lososa prepláchnite, osušte a rozkrájajte na tenké plátky. Servírujte podľa chuti s nakladaným kôprom, chrenom a pečivom.

Tip: Ak nezoženiete potravinársku himalájsku ružovú soľ, nezúfajte. Nahraďte ju pokojne obyčajnou alebo hrubozrnnou morskou soľou.


Pečené huby s ricottou a cviklou
Suroviny na 4-6 porcií

  • 2-3 väčšie cvikly
  • 500 - 800 g zmesi obľúbených húb
  • 2 plátky masla
  • 100 ml olivového oleja
  • čerstvý tymian
  • 1 Pl citrónovej šťavy
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • čili korenie alebo sušené čili vločky
  • 500 g ricotty
  • soľ, mleté čierne korenie

Cviklu krátko predvarte, ošúpte, rozkrájajte na plátky a na troche olivového oleja opečte na rozohriatej panvici z každej strany do zlatohneda. Po vybratí ju udržujte v teple. Medzitým zmiešajte v miske pokrájané huby, nasekaný tymian, nasekaný alebo prelisovaný cesnak, čili vločky, citrónovú šťavu, soľ, mleté čierne korenie a asi polovicu olivového oleja. Zapekaciu misu vytrite maslo, preložte do nej namarinovanú zmes húb a dajte ich zapiecť do vyhriatej rúry pri teplote 180 stupňov asi na 20 -30 minút. Nezaškodí občasné premiešanie. Servírujte opečené plátky cvikly s hubami a namrvenou ricottou. Dozdobte lístkami tymianu a pofŕkajte zvyškom olivového oleja.

Tip: Huby podľa potreby podlejte trochou vody alebo vývaru. Ak preferujete chuť čerstvej cvikly, vynechajte predváranie a plátky iba krátko opečte.


Paradajková polievka s údenou rybou
Suroviny na 4-6 porcií

  • 1 menší fenikel
  • 2 póry (iba biele časti bez listov)
  • 1 mrkva
  • 2 x 400 g konzerva krájaných paradajok
  • 500 g mäsa z údenej makrely (bez kostí a kože)
  • petržlenová vňať
  • 1 PL rybej omáčky
  • šťava z jedného citróna
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čerstvý tymian
  • šafran
  • 2 PL oleja

Šafran zalejte malým množstvom vody a nechajte lúhovať. Mrkvu, fenikel a pór očistite a rozkrájajte na tenké plátky. V hrnci rozohrejte olej a zeleninu na ňom osmažte do zlatista. Pridajte paradajky z konzervy, rybiu omáčku, predmočený šafran aj s vodou a priveďte k varu. Na najmenšom plameni varte približne 20 minút. Na záver pridajte citrónovú šťavu, mäso z ryby , soľ a korenie. Odstavte a prisypte nasekanú petržlenovú vňať a tymian. Servírujte s krutónmi.

Tip: Nič nepokazíte, ak do polievky pridáte i nasekanú čili papričku. Keďže ako jediná tekutina v polievke sú šťavnaté paradajky z konzervy, polievka má byť hustá a sýta. Ak sa vám zdá hustá až príliš, pokojne ju trošku rozrieďte vodou.


Jahňacie pliecko na cherry paradajkách a fazuli
Suroviny na 6 porcií

  • 1,8 - 2 kg jahňacieho pliecka bez kosti
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 150 ml olivového oleja
  • 3 PL čerstvého rozmarínu bez stopiek
  • 1 čili paprička
  • 150 ml bieleho vína
  • šťava z jedného citróna
  • 800 g predvarenej bielej alebo konzervovanej fazule
  • 200 ml mäsového vývaru
  • 500 cherry paradajok
  • 2 PL hnedého cukru
  • citrónová kôra
  • soľ, mleté čierne korenie

Jahňacie mäso umyte, osušte a vložte ho do misy alebo na plech. Zmiešajte v miske nasekaný cesnak, olivový olej, rozmarín, čili papričku, víno a citrónovú šťavu. Dôkladne premiešajte a prelejte na mäso. Prstami marinádu do mäsa dôkladne rozotrite, prikryte a odložte na 4 - 6 hodín, pokojne i na celú noc do chladničky.
Rúru predhrejte na 220 stupňov. Mäso vyberte z marinády, zviažte potravinárskym špagátikom a na panvici ho sprudka opečte zo všetkých strán. Potom ho spolu s marinádou vložte do pekáča alebo zapekacej misy a vložte na 30 minút do rúry. Po uplynutí času mäso vyberte, prikryte ho pokrievkou alebo alobalom, teplotu v rúre znížte na 160 stupňov a pečte približne 2,5 - 3 hodiny. Podľa potreby mäso podlievajte. Nakoniec pridajte okolo mäsa fazuľu a cherry paradajky, podlejte ich vývarom, posypte citrónovou kôrou a hnedým cukrom a vložte ešte na 30 minút do rúry. Pred servírovaním nechajte krátko postáť. Jedlo môžete doplniť o čerstvé pečivo alebo varené zemiaky.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  4. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  7. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 13 387
  2. Moskva alebo Petrohrad? 6 938
  3. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 5 114
  4. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 2 834
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 2 314
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 035
  7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 948
  8. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 585
  9. S odletmi z Košíc leto nekončí. A tie ceny! 1 516
  10. Chcela vyliečiť syna, vyvinula prírodnú kozmetiku Ťuli a Ťuli 1 458

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Lesník: Tetrov z lesov nemizne preto, že tam ťažíme

Riaditeľ odštepného závodu Lesov SR v Liptovskom Hrádku JÁN VRBENSKÝ hovorí, že za holé časti národných parkov môžu kalamity, nie lesníci.

KOMENTÁRE

Už opäť Air Kiska

Kiskov portrét zaujíma v obrazárni nepriateľov Fica (Smeru a SNS) stále popredné miesto.

DOMOV

Ochranár, pred ktorým cúvli lesníci aj štát

Za dlhodobý prínos získal Bielu vranu Erik Baláž.

ŠPORT

Dvaja hráči dali hetrik. Diváci v Bratislave videli 22 gólov

Oba tímy delia dve miesta v tabuľke.

Neprehliadnite tiež

Líčenie na rande: Ako na dokonalý mejkap v troch krokoch

Niekedy je nadmerná snaha skôr na škodu, poradíme vám, ako sa nalíčiť v správnej miere.

Kokteil pre imunitu: Sedem spôsobov ako ju podporiť

Aké vitamíny a doplnky by ste mali vyskúšať, poradí farmaceutka.

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.

Sedem kozmetických nutností pre pleť v zime

Ktoré kozmetické produkty u vás nemôžu chýbať, keď teploty klesnú?