SME

Prekvapenie na tanieri alebo zážitok z každého sústa

Zahoďte za hlavu fádne recepty a skombinujte tradičné suroviny netradičným spôsobom.

(Zdroj: Isifa)

Marinovaný losos na ružovom korení
Suroviny na 6 porcií

  • 500 g lososa bez kostí (môže byť jednostranne s kožou)
  • 60 g jedlej himalájskej kryštalickej soli
  • 3 PL ružového korenia
  • 250 g kryštálového cukru
  • 2 stredne veľké cvikly

V miske zmiešajte kryštáliky soli s nadrveným ružovým korením, kryštálovým cukrom a najemno nastrúhanou cviklou. Všetko dôkladne premiešajte a naneste na umytého a osušeného lososa. Prikryte alobalom, papierom na pečenie alebo doskou nakrájanie a zaťažte. Lososa uložte do chladničky na 24 hodín. Pred servírovaním stuhnutú kôrku marinády odlúpnite dole, lososa prepláchnite, osušte a rozkrájajte na tenké plátky. Servírujte podľa chuti s nakladaným kôprom, chrenom a pečivom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak nezoženiete potravinársku himalájsku ružovú soľ, nezúfajte. Nahraďte ju pokojne obyčajnou alebo hrubozrnnou morskou soľou.


Pečené huby s ricottou a cviklou
Suroviny na 4-6 porcií

  • 2-3 väčšie cvikly
  • 500 - 800 g zmesi obľúbených húb
  • 2 plátky masla
  • 100 ml olivového oleja
  • čerstvý tymian
  • 1 Pl citrónovej šťavy
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • čili korenie alebo sušené čili vločky
  • 500 g ricotty
  • soľ, mleté čierne korenie

Cviklu krátko predvarte, ošúpte, rozkrájajte na plátky a na troche olivového oleja opečte na rozohriatej panvici z každej strany do zlatohneda. Po vybratí ju udržujte v teple. Medzitým zmiešajte v miske pokrájané huby, nasekaný tymian, nasekaný alebo prelisovaný cesnak, čili vločky, citrónovú šťavu, soľ, mleté čierne korenie a asi polovicu olivového oleja. Zapekaciu misu vytrite maslo, preložte do nej namarinovanú zmes húb a dajte ich zapiecť do vyhriatej rúry pri teplote 180 stupňov asi na 20 -30 minút. Nezaškodí občasné premiešanie. Servírujte opečené plátky cvikly s hubami a namrvenou ricottou. Dozdobte lístkami tymianu a pofŕkajte zvyškom olivového oleja.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Huby podľa potreby podlejte trochou vody alebo vývaru. Ak preferujete chuť čerstvej cvikly, vynechajte predváranie a plátky iba krátko opečte.


Paradajková polievka s údenou rybou
Suroviny na 4-6 porcií

  • 1 menší fenikel
  • 2 póry (iba biele časti bez listov)
  • 1 mrkva
  • 2 x 400 g konzerva krájaných paradajok
  • 500 g mäsa z údenej makrely (bez kostí a kože)
  • petržlenová vňať
  • 1 PL rybej omáčky
  • šťava z jedného citróna
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čerstvý tymian
  • šafran
  • 2 PL oleja

Šafran zalejte malým množstvom vody a nechajte lúhovať. Mrkvu, fenikel a pór očistite a rozkrájajte na tenké plátky. V hrnci rozohrejte olej a zeleninu na ňom osmažte do zlatista. Pridajte paradajky z konzervy, rybiu omáčku, predmočený šafran aj s vodou a priveďte k varu. Na najmenšom plameni varte približne 20 minút. Na záver pridajte citrónovú šťavu, mäso z ryby , soľ a korenie. Odstavte a prisypte nasekanú petržlenovú vňať a tymian. Servírujte s krutónmi.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Nič nepokazíte, ak do polievky pridáte i nasekanú čili papričku. Keďže ako jediná tekutina v polievke sú šťavnaté paradajky z konzervy, polievka má byť hustá a sýta. Ak sa vám zdá hustá až príliš, pokojne ju trošku rozrieďte vodou.


Jahňacie pliecko na cherry paradajkách a fazuli
Suroviny na 6 porcií

  • 1,8 - 2 kg jahňacieho pliecka bez kosti
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 150 ml olivového oleja
  • 3 PL čerstvého rozmarínu bez stopiek
  • 1 čili paprička
  • 150 ml bieleho vína
  • šťava z jedného citróna
  • 800 g predvarenej bielej alebo konzervovanej fazule
  • 200 ml mäsového vývaru
  • 500 cherry paradajok
  • 2 PL hnedého cukru
  • citrónová kôra
  • soľ, mleté čierne korenie

Jahňacie mäso umyte, osušte a vložte ho do misy alebo na plech. Zmiešajte v miske nasekaný cesnak, olivový olej, rozmarín, čili papričku, víno a citrónovú šťavu. Dôkladne premiešajte a prelejte na mäso. Prstami marinádu do mäsa dôkladne rozotrite, prikryte a odložte na 4 - 6 hodín, pokojne i na celú noc do chladničky.
Rúru predhrejte na 220 stupňov. Mäso vyberte z marinády, zviažte potravinárskym špagátikom a na panvici ho sprudka opečte zo všetkých strán. Potom ho spolu s marinádou vložte do pekáča alebo zapekacej misy a vložte na 30 minút do rúry. Po uplynutí času mäso vyberte, prikryte ho pokrievkou alebo alobalom, teplotu v rúre znížte na 160 stupňov a pečte približne 2,5 - 3 hodiny. Podľa potreby mäso podlievajte. Nakoniec pridajte okolo mäsa fazuľu a cherry paradajky, podlejte ich vývarom, posypte citrónovou kôrou a hnedým cukrom a vložte ešte na 30 minút do rúry. Pred servírovaním nechajte krátko postáť. Jedlo môžete doplniť o čerstvé pečivo alebo varené zemiaky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 958
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 577
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 750
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 586
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 282
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 042
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 643
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 091
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 192
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 12 017
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 558
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 276
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 857
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 667
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 014
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 526
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu