Prekvapenie na tanieri alebo zážitok z každého sústa

Zahoďte za hlavu fádne recepty a skombinujte tradičné suroviny netradičným spôsobom.

(Zdroj: Isifa)

Marinovaný losos na ružovom korení
Suroviny na 6 porcií

  • 500 g lososa bez kostí (môže byť jednostranne s kožou)
  • 60 g jedlej himalájskej kryštalickej soli
  • 3 PL ružového korenia
  • 250 g kryštálového cukru
  • 2 stredne veľké cvikly

V miske zmiešajte kryštáliky soli s nadrveným ružovým korením, kryštálovým cukrom a najemno nastrúhanou cviklou. Všetko dôkladne premiešajte a naneste na umytého a osušeného lososa. Prikryte alobalom, papierom na pečenie alebo doskou nakrájanie a zaťažte. Lososa uložte do chladničky na 24 hodín. Pred servírovaním stuhnutú kôrku marinády odlúpnite dole, lososa prepláchnite, osušte a rozkrájajte na tenké plátky. Servírujte podľa chuti s nakladaným kôprom, chrenom a pečivom.

Tip: Ak nezoženiete potravinársku himalájsku ružovú soľ, nezúfajte. Nahraďte ju pokojne obyčajnou alebo hrubozrnnou morskou soľou.


Pečené huby s ricottou a cviklou
Suroviny na 4-6 porcií

  • 2-3 väčšie cvikly
  • 500 - 800 g zmesi obľúbených húb
  • 2 plátky masla
  • 100 ml olivového oleja
  • čerstvý tymian
  • 1 Pl citrónovej šťavy
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • čili korenie alebo sušené čili vločky
  • 500 g ricotty
  • soľ, mleté čierne korenie

Cviklu krátko predvarte, ošúpte, rozkrájajte na plátky a na troche olivového oleja opečte na rozohriatej panvici z každej strany do zlatohneda. Po vybratí ju udržujte v teple. Medzitým zmiešajte v miske pokrájané huby, nasekaný tymian, nasekaný alebo prelisovaný cesnak, čili vločky, citrónovú šťavu, soľ, mleté čierne korenie a asi polovicu olivového oleja. Zapekaciu misu vytrite maslo, preložte do nej namarinovanú zmes húb a dajte ich zapiecť do vyhriatej rúry pri teplote 180 stupňov asi na 20 -30 minút. Nezaškodí občasné premiešanie. Servírujte opečené plátky cvikly s hubami a namrvenou ricottou. Dozdobte lístkami tymianu a pofŕkajte zvyškom olivového oleja.

Tip: Huby podľa potreby podlejte trochou vody alebo vývaru. Ak preferujete chuť čerstvej cvikly, vynechajte predváranie a plátky iba krátko opečte.


Paradajková polievka s údenou rybou
Suroviny na 4-6 porcií

  • 1 menší fenikel
  • 2 póry (iba biele časti bez listov)
  • 1 mrkva
  • 2 x 400 g konzerva krájaných paradajok
  • 500 g mäsa z údenej makrely (bez kostí a kože)
  • petržlenová vňať
  • 1 PL rybej omáčky
  • šťava z jedného citróna
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čerstvý tymian
  • šafran
  • 2 PL oleja

Šafran zalejte malým množstvom vody a nechajte lúhovať. Mrkvu, fenikel a pór očistite a rozkrájajte na tenké plátky. V hrnci rozohrejte olej a zeleninu na ňom osmažte do zlatista. Pridajte paradajky z konzervy, rybiu omáčku, predmočený šafran aj s vodou a priveďte k varu. Na najmenšom plameni varte približne 20 minút. Na záver pridajte citrónovú šťavu, mäso z ryby , soľ a korenie. Odstavte a prisypte nasekanú petržlenovú vňať a tymian. Servírujte s krutónmi.

Tip: Nič nepokazíte, ak do polievky pridáte i nasekanú čili papričku. Keďže ako jediná tekutina v polievke sú šťavnaté paradajky z konzervy, polievka má byť hustá a sýta. Ak sa vám zdá hustá až príliš, pokojne ju trošku rozrieďte vodou.


Jahňacie pliecko na cherry paradajkách a fazuli
Suroviny na 6 porcií

  • 1,8 - 2 kg jahňacieho pliecka bez kosti
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 150 ml olivového oleja
  • 3 PL čerstvého rozmarínu bez stopiek
  • 1 čili paprička
  • 150 ml bieleho vína
  • šťava z jedného citróna
  • 800 g predvarenej bielej alebo konzervovanej fazule
  • 200 ml mäsového vývaru
  • 500 cherry paradajok
  • 2 PL hnedého cukru
  • citrónová kôra
  • soľ, mleté čierne korenie

Jahňacie mäso umyte, osušte a vložte ho do misy alebo na plech. Zmiešajte v miske nasekaný cesnak, olivový olej, rozmarín, čili papričku, víno a citrónovú šťavu. Dôkladne premiešajte a prelejte na mäso. Prstami marinádu do mäsa dôkladne rozotrite, prikryte a odložte na 4 - 6 hodín, pokojne i na celú noc do chladničky.
Rúru predhrejte na 220 stupňov. Mäso vyberte z marinády, zviažte potravinárskym špagátikom a na panvici ho sprudka opečte zo všetkých strán. Potom ho spolu s marinádou vložte do pekáča alebo zapekacej misy a vložte na 30 minút do rúry. Po uplynutí času mäso vyberte, prikryte ho pokrievkou alebo alobalom, teplotu v rúre znížte na 160 stupňov a pečte približne 2,5 - 3 hodiny. Podľa potreby mäso podlievajte. Nakoniec pridajte okolo mäsa fazuľu a cherry paradajky, podlejte ich vývarom, posypte citrónovou kôrou a hnedým cukrom a vložte ešte na 30 minút do rúry. Pred servírovaním nechajte krátko postáť. Jedlo môžete doplniť o čerstvé pečivo alebo varené zemiaky.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Vyberte si dovolenku na Silvestra už teraz
  2. Tipy na rodinné výlety autom po Slovensku
  3. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  4. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  5. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  6. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  7. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  8. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  9. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  10. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  1. Priemerné ceny bytov v júni boli vyššie ako pred rokom
  2. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  3. Vyberte si dovolenku na Silvestra už teraz
  4. Tipy na rodinné výlety autom po Slovensku
  5. Modesta Real Estate sprostredkovala pre Emil Frey halu v P3
  6. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  7. K-Classic – značka, ktorá pomáha!
  8. Pred 25 rokmi musela byť jazdenka zo západu
  9. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  10. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty 10 249
  2. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 4 631
  3. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 4 224
  4. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou 4 192
  5. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 3 917
  6. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 231
  7. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 2 723
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 2 362
  9. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek 2 083
  10. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 1 662

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Na ministerstve prežil Mečiara, Dzurindu aj Fica. Prečo by mal Plavčan odstúpiť

Aj keď ďalšie kauzy pribúdajú, odstúpiť zatiaľ neplánuje.

EKONOMIKA

Flash končí, Tatra banka zmení internet banking

Flashové internetové bankovníctvo je bezpečné, uisťuje Tatra banka.

Neprehliadnite tiež

Precestovala desiatky krajín stopom: Viezlo ma už aj zmrzlinárske auto

Alena Fričová (27) tvrdí, že vďaka stopovaniu znovu objavuje dobrotu ľudí.

Nechápavé okolie a žiaden voľný čas. Ako sa žije s hendikepovaným dieťaťom?

Tri matky pre SME porozprávali, s čím sa musia vyrovnávať pri dieťati s postihnutím.

V Česku vymysleli pivo pre ženy, zožalo kritiku aj od zahraničných médií

Nápoj určený špeciálne pre dámy má mramorovo biely a ružovkastý obal. Podľa Britiek je sexistický.

Ako najlepšie vyventilovať hnev a stres? V izbe, kde môžete všetko zničiť

Vo svete vznikajú miestnosti, ktoré môžete kompletne porozbíjať. Prvá je už aj na Slovensku.