SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Prekvapenie na tanieri alebo zážitok z každého sústa

Zahoďte za hlavu fádne recepty a skombinujte tradičné suroviny netradičným spôsobom.

(Zdroj: Isifa)

Marinovaný losos na ružovom korení
Suroviny na 6 porcií

  • 500 g lososa bez kostí (môže byť jednostranne s kožou)
  • 60 g jedlej himalájskej kryštalickej soli
  • 3 PL ružového korenia
  • 250 g kryštálového cukru
  • 2 stredne veľké cvikly

V miske zmiešajte kryštáliky soli s nadrveným ružovým korením, kryštálovým cukrom a najemno nastrúhanou cviklou. Všetko dôkladne premiešajte a naneste na umytého a osušeného lososa. Prikryte alobalom, papierom na pečenie alebo doskou nakrájanie a zaťažte. Lososa uložte do chladničky na 24 hodín. Pred servírovaním stuhnutú kôrku marinády odlúpnite dole, lososa prepláchnite, osušte a rozkrájajte na tenké plátky. Servírujte podľa chuti s nakladaným kôprom, chrenom a pečivom.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak nezoženiete potravinársku himalájsku ružovú soľ, nezúfajte. Nahraďte ju pokojne obyčajnou alebo hrubozrnnou morskou soľou.


Pečené huby s ricottou a cviklou
Suroviny na 4-6 porcií

  • 2-3 väčšie cvikly
  • 500 - 800 g zmesi obľúbených húb
  • 2 plátky masla
  • 100 ml olivového oleja
  • čerstvý tymian
  • 1 Pl citrónovej šťavy
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • čili korenie alebo sušené čili vločky
  • 500 g ricotty
  • soľ, mleté čierne korenie

Cviklu krátko predvarte, ošúpte, rozkrájajte na plátky a na troche olivového oleja opečte na rozohriatej panvici z každej strany do zlatohneda. Po vybratí ju udržujte v teple. Medzitým zmiešajte v miske pokrájané huby, nasekaný tymian, nasekaný alebo prelisovaný cesnak, čili vločky, citrónovú šťavu, soľ, mleté čierne korenie a asi polovicu olivového oleja. Zapekaciu misu vytrite maslo, preložte do nej namarinovanú zmes húb a dajte ich zapiecť do vyhriatej rúry pri teplote 180 stupňov asi na 20 -30 minút. Nezaškodí občasné premiešanie. Servírujte opečené plátky cvikly s hubami a namrvenou ricottou. Dozdobte lístkami tymianu a pofŕkajte zvyškom olivového oleja.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Huby podľa potreby podlejte trochou vody alebo vývaru. Ak preferujete chuť čerstvej cvikly, vynechajte predváranie a plátky iba krátko opečte.


Paradajková polievka s údenou rybou
Suroviny na 4-6 porcií

  • 1 menší fenikel
  • 2 póry (iba biele časti bez listov)
  • 1 mrkva
  • 2 x 400 g konzerva krájaných paradajok
  • 500 g mäsa z údenej makrely (bez kostí a kože)
  • petržlenová vňať
  • 1 PL rybej omáčky
  • šťava z jedného citróna
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čerstvý tymian
  • šafran
  • 2 PL oleja

Šafran zalejte malým množstvom vody a nechajte lúhovať. Mrkvu, fenikel a pór očistite a rozkrájajte na tenké plátky. V hrnci rozohrejte olej a zeleninu na ňom osmažte do zlatista. Pridajte paradajky z konzervy, rybiu omáčku, predmočený šafran aj s vodou a priveďte k varu. Na najmenšom plameni varte približne 20 minút. Na záver pridajte citrónovú šťavu, mäso z ryby , soľ a korenie. Odstavte a prisypte nasekanú petržlenovú vňať a tymian. Servírujte s krutónmi.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Nič nepokazíte, ak do polievky pridáte i nasekanú čili papričku. Keďže ako jediná tekutina v polievke sú šťavnaté paradajky z konzervy, polievka má byť hustá a sýta. Ak sa vám zdá hustá až príliš, pokojne ju trošku rozrieďte vodou.


Jahňacie pliecko na cherry paradajkách a fazuli
Suroviny na 6 porcií

  • 1,8 - 2 kg jahňacieho pliecka bez kosti
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 150 ml olivového oleja
  • 3 PL čerstvého rozmarínu bez stopiek
  • 1 čili paprička
  • 150 ml bieleho vína
  • šťava z jedného citróna
  • 800 g predvarenej bielej alebo konzervovanej fazule
  • 200 ml mäsového vývaru
  • 500 cherry paradajok
  • 2 PL hnedého cukru
  • citrónová kôra
  • soľ, mleté čierne korenie

Jahňacie mäso umyte, osušte a vložte ho do misy alebo na plech. Zmiešajte v miske nasekaný cesnak, olivový olej, rozmarín, čili papričku, víno a citrónovú šťavu. Dôkladne premiešajte a prelejte na mäso. Prstami marinádu do mäsa dôkladne rozotrite, prikryte a odložte na 4 - 6 hodín, pokojne i na celú noc do chladničky.
Rúru predhrejte na 220 stupňov. Mäso vyberte z marinády, zviažte potravinárskym špagátikom a na panvici ho sprudka opečte zo všetkých strán. Potom ho spolu s marinádou vložte do pekáča alebo zapekacej misy a vložte na 30 minút do rúry. Po uplynutí času mäso vyberte, prikryte ho pokrievkou alebo alobalom, teplotu v rúre znížte na 160 stupňov a pečte približne 2,5 - 3 hodiny. Podľa potreby mäso podlievajte. Nakoniec pridajte okolo mäsa fazuľu a cherry paradajky, podlejte ich vývarom, posypte citrónovou kôrou a hnedým cukrom a vložte ešte na 30 minút do rúry. Pred servírovaním nechajte krátko postáť. Jedlo môžete doplniť o čerstvé pečivo alebo varené zemiaky.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Päť chýb pri zateplení strechy
  2. Vitajte v postapokalyptickom svete
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 179
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 539
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 320
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 540
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 814
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 707
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 620
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 364
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 169
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 160
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Odporný boj o maternice sa nekončí. Dáme si polročnú pauzu a začneme odznova

Záborská avizuje, že sa nevzdáva.

Soňa Jánošová
Ilustračné foto.
Dobré ráno

Dobré ráno: Prvé dni po pôrode ovplyvnia celý život, aj tak delíme matky od detí

V roku 2018 sa na Slovensku narodilo predčasne štyritisíc detí.

Podcast Dobré Ráno.
Ženy po oslobodení koncentračného tábora Bergen-Belsen, 1945, ilustračná fotografia