Voňavý orechovo-medový koláč s karamelom

Pekná slnečná jeseň priam vyzýva upiecť si niečo orieškové. Vyskúšajte náš sladký perník z celozrnnej múky.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Orechovo-medový koláč
Suroviny na viac porcií

  • 250 g medu
  • 120 g práškového cukru
  • 125 g masla
  • 4 vajcia
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 100 hrozienok
  • 100 g olúpaných mandlí alebo lieskovcov
  • 200 g vlašských orechov
  • 3 ČL perníkového korenia
  • 1/2 ČL mletej škorice
  • 500 g celozrnnej múky
  • 1 PL kakaa
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 150 g kryštálového cukru

V malom hrnci rozpustite maslo, med a práškový cukor. Keď zmes trošku vychladne, primiešajte vajíčka, smotanu a hrozienka. Nakoniec pridajte polovicu posekaných mandlí a štvrtinu posekaných orechov. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Do cesta pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva, kakao, perníkové korenie a škoricu. Cesto rozotrite na vymastený a vysypaný alebo papierom vystlaný plech a pečte približne 25 minút. Kým koláč chladne na panvici, rozpustite kryštálový cukor na karamel, za horúca ho natrite na koláč a posypte zvyškom nasekaných orechov a mandlí.

Tip: Do karamelu môžete namiesto orechov dať i nasekané sušené ovocie, alebo koláč jednoducho potrite čokoládou a dozdobte celými orechmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  2. Ako na refinancovanie hypotéky
  3. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  4. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  5. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  6. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  7. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  8. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  9. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  10. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  1. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
  2. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  3. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  4. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  5. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  6. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  7. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  8. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  10. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 11 591
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 6 346
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 2 926
  4. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 2 291
  5. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 1 849
  6. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 1 695
  7. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 1 116
  8. Ako na refinancovanie hypotéky 973
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu 888
  10. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu 732

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Historické fiaská aj rekordné úspechy. Česko má po voľbách víťazov i porazených

V novom českom parlamente zasadne deväť strán. Nie všetky sú so svojim výsledkom spokojné.

KOMENTÁRE

Balada o zrade, alebo bez Babiša to nepôjde

Andrej Babiš vyhral v premiérskom referende.

SVET

Politológ: České voľby? Fenomenálny úspech populizmu

Babiš vyhral, lebo kauzy prezentoval ako snahu o zničenie, tvrdí Miloš Gregor.

KOMENTÁRE

Česko púšťa k moci populistu s autokratickými tendenciami

Krajina, ktorá už raz autokraciu porazila, jej znovu otvára cestu.

Neprehliadnite tiež

Viete, aké sú farebné trendy Vianoc 2017?

To, akú farbu stromčeka budeme mať, sa určuje dva roky vopred.

Všetko najlepšie, princezná Leia: Herečka Carrie Fisher by oslávila 61 rokov

Odišla nečakane, deň po jej smrti umrela aj jej slávna matka Debbie Reynoldsová.

Šesť pravidiel, ako nosiť tmavý rúž

Pravidelne na jeseň kraľujú dámskym perám tmavšie a sýtejšie odtiene. Naučte sa ich nosiť bez obáv.

Je najvyšší čas prestať nosiť vlnu, hovorí zakladateľka PETA

Ingrid Newkirková vysvetľuje, prečo je strihanie oviec kruté a neľudské.