Gaštany kedysi zachraňovali ľudí pri neúrode, dnes ich hubí rakovina

Stromy od 70. rokov masívne napáda rakovinotvorná huba, ktorá spôsobuje ich vysychanie a odumieranie.

Gaštany sú nezvratným znakom nastupujúcej jesene. Keď v parkoch začnú na zem padať pichľavé gule, z ktorých vypadávajú nejedlé gaštany, môžete sa v uliciach začať obzerať aj po tých jedlých. Lepšie povedané, vetriť. Pečené gaštany zaručene rozvoňajú široké okolie. A chutia skvelo.

Ohrozený druh

Gaštan jedlý patrí k najstarším drevinám sveta. Pochádza z Malej Ázie a na územie Slovenska ho priniesli v 16. storočí Turci. Odvtedy si vyslúžil prezývku „chlebový strom“, pretože v časoch neúrody sa jedlé gaštany používali ako hlavná náhrada obilnín a zemiakov. Gaštanová múka sa pridávala do chleba a vďaka svojmu prirodzenému bezlepkovému charakteru je stále populárna najmä medzi celiatikmi.

Pre široké využitie sa stromy gaštana jedlého v minulosti hojne umelo vysádzali. Najstaršia je zrejme chránená Jelenecká gaštanica v okolí hradu Gýmeš pri Nitre, najväčšia a azda aj najznámejšia sa nachádza v Modrom Kameni, kde sa každoročne z

ačiatkom októbra konajú gaštanové slávnosti.

Táto tradícia, rovnako ako jesenný zber jedlých gaštanov na Slovensku, môžu čoskoro upadnúť do zabudnutia. Stromy totiž od 70. rokov minulého storočia masívne napáda rakovinotvorná huba, ktorá spôsobuje ich vysychanie a odumieranie.

V modrokamenskej gaštanici podľa odborníkov trpia chorobou až dve tretiny stromov, pričom gaštanom starším ako 40 rokov nedávajú nádej na uzdravenie. Populácii jedlých gaštanov nepomáha ani dovoz plodov a sadeníc zo zahraničia. Vyskytli sa prípady

dovozu stromčekov infikovaných škodlivými organizmami – hrčiarkou gaštanovou, ktorá znižuje úrodu a tiež môže spôsobiť uhynutie stromu.

Varené i pečené

Na rozdiel od príbuzných orechov majú gaštany nízky obsah tuku, vďaka čomu sú nízkokalorické. Obsahujú veľa škrobu, čo ich nutrične približuje k zemiakom či kukurici, no sú aj zdrojom viacerých minerálov a vitamínov – napríklad vitamínu C. Jeho obsah sa však výrazne redukuje tepelnou úpravou, čo je smola, pretože gaštany sa nemajú konzumovať surové. Okrem toho sú bohaté na železo, mangán, magnézium, fosfor a draslík.

Na konzumáciu a ďalšie spracovanie sú vhodné varené alebo pečené gaštany. Pri oboch spôsoboch úpravy ich treba narezať, aby (najmä pri pečení) neexplodovali. Postačí plytký rez na špičke dlhý aspoň centimeter alebo narezanie na plochej strane v tvare krížika.

Varené gaštany treba olúpať, kým sú horúce. Za studena to už ide ťažšie. Pomôže napríklad postláčať ich v utierke, aby sa šupka uvoľnila.

Pečené gaštany najlepšie chutia, ak sú pripravované na drevenom uhlí, v domácich podmienkach však postačí aj bežná rúra. Pri teplote 180 stupňov Celzia im stačí 30-40 minút. Záleží na veľkosti.

Gaštany treba priebežne kontrolovať, aby sa veľmi nevysušili. Počas pečenia ich možno pokropiť vodou. Ak sú staršie, pred pečením ich na hodinu namočte do misky s vodou.

Najčastejšie sa gaštany využívajú pri pečení alebo do studených dezertov, no dá sa s nimi kúzliť aj v „slanej“ kuchyni. Vynikajúce sú ako plnka do mäsových jedál, no hodia sa i do rizota a lahodná je napríklad gaštanová polievka.

Gaštanové guľky s mandľami

  • 500 g gaštanového pyré
  • 150 g detských piškót
  • 100 g práškového cukru
  • 80 g masla
  • pol balíčka vanilkového cukru
  • celé lúpané mandle
  • čokoládová poleva

Postup:
1. Na tento dezert môžete použiť mrazené gaštanové pyré. Ak by ste si v sezóne chceli pripraviť pyré doma, budete potrebovať približne 800 až 900 g jedlých gaštanov. Po uvarení a olúpaní by vám malo zostať okolo 400 g. Gaštany posekajte v mixéri dohladka alebo ich pomeľte na mäsovom mlynčeku, zmiešajte s 20 g masla, 150 g práškového cukru, vanilkovým cukrom a dvomi lyžicami rumu. Vznikne vám masa podobná kupovanému pyré, s ktorou môžete ďalej pracovať.
2. Piškóty zomeľte v mixéri najemno. Presypte ich do väčšej misky spolu s práškovým a vanilkovým cukrom a rozdrobte ich v prstoch s maslom. Pridajte gaštanové pyré a vypracujte hladké cesto. Vytvarujte z neho guľu, ktorú zabalíte do potravinovej fólie a necháte dve hodiny odpočívať v chladničke.
3. Z masy vyformujte malé guľky, ktoré namáčajte v čokoládovej poleve. Pomôcť si môžete napichnutím guľky na špáradlo. Dierku po vpichu zamaskujte celou mandľou. Nechajte stuhnúť čokoládu a môžete podávať.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  2. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  3. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  4. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  5. Zábavný aj sebavedomý
  6. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  7. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  8. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori
  9. Bezpečnostný pás vám chráni život, antivírus váš virtuálny svet
  10. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať?
  1. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  2. Konferencia o využívaní ITP v trestnom konaní splnila svoj cieľ
  3. Nadácia Poštovej banky podporí grantom folklór a tradície
  4. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  5. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  6. Prednáška holandského veľvyslanca na EU v Bratislave
  7. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku
  8. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  9. Poradňa: Ako vybrať účet pre mladých
  10. Sajfa odkázal študentom:„Buďte nároční a vydržte!“
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 25 228
  2. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 5 189
  3. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci 5 040
  4. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 4 064
  5. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori 4 021
  6. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 3 968
  7. Zábavný aj sebavedomý 3 638
  8. Bývanie, ktoré vás oslobodí od stresu 3 209
  9. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností 3 113
  10. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať? 2 479

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

NITRA

Bývalého poslanca parlamentu Gauliedera našli mŕtveho

Príčiny smrti vyšetruje polícia. Pracuje s verziou, že by mohlo ísť o samovraždu.

Neprehliadnite tiež

Desať osviežujúcich ananásových receptov pre váš sladký víkend

Ananás je vďačnou surovinou, ktorá dokonale pristane koláčom a tortám. Vyskúšajte niektorý z receptov počas voľných dní.

Hormonálna antikoncepcia ochráni ženy pred rakovinou až na tridsať rokov

Vedci zbierali dáta od tisícok žien takmer 44 rokov. Výsledkom je najväčšia štúdia o tabletkovej antikoncepcii.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Humoristka a glosátorka Elena Vacvalová hovorí o tom, prečo sa nestala herečkou a čo pre ňu znamená zmysel pre humor.

Jarné upratovanie v tele: Návod na účinnú očistu

Jarné obdobie je ideálne na prečistenie organizmu.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop