Gaštany kedysi zachraňovali ľudí pri neúrode, dnes ich hubí rakovina

Stromy od 70. rokov masívne napáda rakovinotvorná huba, ktorá spôsobuje ich vysychanie a odumieranie.

Gaštany sú nezvratným znakom nastupujúcej jesene. Keď v parkoch začnú na zem padať pichľavé gule, z ktorých vypadávajú nejedlé gaštany, môžete sa v uliciach začať obzerať aj po tých jedlých. Lepšie povedané, vetriť. Pečené gaštany zaručene rozvoňajú široké okolie. A chutia skvelo.

Ohrozený druh

Gaštan jedlý patrí k najstarším drevinám sveta. Pochádza z Malej Ázie a na územie Slovenska ho priniesli v 16. storočí Turci. Odvtedy si vyslúžil prezývku „chlebový strom“, pretože v časoch neúrody sa jedlé gaštany používali ako hlavná náhrada obilnín a zemiakov. Gaštanová múka sa pridávala do chleba a vďaka svojmu prirodzenému bezlepkovému charakteru je stále populárna najmä medzi celiatikmi.

Pre široké využitie sa stromy gaštana jedlého v minulosti hojne umelo vysádzali. Najstaršia je zrejme chránená Jelenecká gaštanica v okolí hradu Gýmeš pri Nitre, najväčšia a azda aj najznámejšia sa nachádza v Modrom Kameni, kde sa každoročne z

ačiatkom októbra konajú gaštanové slávnosti.

Táto tradícia, rovnako ako jesenný zber jedlých gaštanov na Slovensku, môžu čoskoro upadnúť do zabudnutia. Stromy totiž od 70. rokov minulého storočia masívne napáda rakovinotvorná huba, ktorá spôsobuje ich vysychanie a odumieranie.

V modrokamenskej gaštanici podľa odborníkov trpia chorobou až dve tretiny stromov, pričom gaštanom starším ako 40 rokov nedávajú nádej na uzdravenie. Populácii jedlých gaštanov nepomáha ani dovoz plodov a sadeníc zo zahraničia. Vyskytli sa prípady

dovozu stromčekov infikovaných škodlivými organizmami – hrčiarkou gaštanovou, ktorá znižuje úrodu a tiež môže spôsobiť uhynutie stromu.

Varené i pečené

Na rozdiel od príbuzných orechov majú gaštany nízky obsah tuku, vďaka čomu sú nízkokalorické. Obsahujú veľa škrobu, čo ich nutrične približuje k zemiakom či kukurici, no sú aj zdrojom viacerých minerálov a vitamínov – napríklad vitamínu C. Jeho obsah sa však výrazne redukuje tepelnou úpravou, čo je smola, pretože gaštany sa nemajú konzumovať surové. Okrem toho sú bohaté na železo, mangán, magnézium, fosfor a draslík.

Na konzumáciu a ďalšie spracovanie sú vhodné varené alebo pečené gaštany. Pri oboch spôsoboch úpravy ich treba narezať, aby (najmä pri pečení) neexplodovali. Postačí plytký rez na špičke dlhý aspoň centimeter alebo narezanie na plochej strane v tvare krížika.

Varené gaštany treba olúpať, kým sú horúce. Za studena to už ide ťažšie. Pomôže napríklad postláčať ich v utierke, aby sa šupka uvoľnila.

Pečené gaštany najlepšie chutia, ak sú pripravované na drevenom uhlí, v domácich podmienkach však postačí aj bežná rúra. Pri teplote 180 stupňov Celzia im stačí 30-40 minút. Záleží na veľkosti.

Gaštany treba priebežne kontrolovať, aby sa veľmi nevysušili. Počas pečenia ich možno pokropiť vodou. Ak sú staršie, pred pečením ich na hodinu namočte do misky s vodou.

Najčastejšie sa gaštany využívajú pri pečení alebo do studených dezertov, no dá sa s nimi kúzliť aj v „slanej“ kuchyni. Vynikajúce sú ako plnka do mäsových jedál, no hodia sa i do rizota a lahodná je napríklad gaštanová polievka.

Gaštanové guľky s mandľami

  • 500 g gaštanového pyré
  • 150 g detských piškót
  • 100 g práškového cukru
  • 80 g masla
  • pol balíčka vanilkového cukru
  • celé lúpané mandle
  • čokoládová poleva

Postup:
1. Na tento dezert môžete použiť mrazené gaštanové pyré. Ak by ste si v sezóne chceli pripraviť pyré doma, budete potrebovať približne 800 až 900 g jedlých gaštanov. Po uvarení a olúpaní by vám malo zostať okolo 400 g. Gaštany posekajte v mixéri dohladka alebo ich pomeľte na mäsovom mlynčeku, zmiešajte s 20 g masla, 150 g práškového cukru, vanilkovým cukrom a dvomi lyžicami rumu. Vznikne vám masa podobná kupovanému pyré, s ktorou môžete ďalej pracovať.
2. Piškóty zomeľte v mixéri najemno. Presypte ich do väčšej misky spolu s práškovým a vanilkovým cukrom a rozdrobte ich v prstoch s maslom. Pridajte gaštanové pyré a vypracujte hladké cesto. Vytvarujte z neho guľu, ktorú zabalíte do potravinovej fólie a necháte dve hodiny odpočívať v chladničke.
3. Z masy vyformujte malé guľky, ktoré namáčajte v čokoládovej poleve. Pomôcť si môžete napichnutím guľky na špáradlo. Dierku po vpichu zamaskujte celou mandľou. Nechajte stuhnúť čokoládu a môžete podávať.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Virtuálne sídlo v Bratislave
  2. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  3. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  4. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  5. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  6. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  7. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  8. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  9. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 16 972
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 975
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 483
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 725
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 8 703
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 599
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 226
  8. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 075
  9. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 5 883
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 953

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

Neprehliadnite tiež

Ako stromy ozdravujú telo a planétu

O 20. októbri sa hovorí aj ako o medzinárodnom dni stromov.

Lenka Vavrinčíková: Začala som od piky a som za to vďačná

Kariéra moderátorky ju paradoxne priviedla aj k ďalšej vášni, tancu.

Ukazujú, že je to v poriadku. Významné ženy, ktoré milujú iné ženy

Pätnásť žien, ktoré posúvajú hranice tolerancie.