SME
Štvrtok, 18. apríl , 2019

Gaštany kedysi zachraňovali ľudí pri neúrode, dnes ich hubí rakovina

Stromy od 70. rokov masívne napáda rakovinotvorná huba, ktorá spôsobuje ich vysychanie a odumieranie.

Gaštany sú nezvratným znakom nastupujúcej jesene. Keď v parkoch začnú na zem padať pichľavé gule, z ktorých vypadávajú nejedlé gaštany, môžete sa v uliciach začať obzerať aj po tých jedlých. Lepšie povedané, vetriť. Pečené gaštany zaručene rozvoňajú široké okolie. A chutia skvelo.

Ohrozený druh

Gaštan jedlý patrí k najstarším drevinám sveta. Pochádza z Malej Ázie a na územie Slovenska ho priniesli v 16. storočí Turci. Odvtedy si vyslúžil prezývku „chlebový strom“, pretože v časoch neúrody sa jedlé gaštany používali ako hlavná náhrada obilnín a zemiakov. Gaštanová múka sa pridávala do chleba a vďaka svojmu prirodzenému bezlepkovému charakteru je stále populárna najmä medzi celiatikmi.

Pre široké využitie sa stromy gaštana jedlého v minulosti hojne umelo vysádzali. Najstaršia je zrejme chránená Jelenecká gaštanica v okolí hradu Gýmeš pri Nitre, najväčšia a azda aj najznámejšia sa nachádza v Modrom Kameni, kde sa každoročne z

ačiatkom októbra konajú gaštanové slávnosti.

Táto tradícia, rovnako ako jesenný zber jedlých gaštanov na Slovensku, môžu čoskoro upadnúť do zabudnutia. Stromy totiž od 70. rokov minulého storočia masívne napáda rakovinotvorná huba, ktorá spôsobuje ich vysychanie a odumieranie.

V modrokamenskej gaštanici podľa odborníkov trpia chorobou až dve tretiny stromov, pričom gaštanom starším ako 40 rokov nedávajú nádej na uzdravenie. Populácii jedlých gaštanov nepomáha ani dovoz plodov a sadeníc zo zahraničia. Vyskytli sa prípady

dovozu stromčekov infikovaných škodlivými organizmami – hrčiarkou gaštanovou, ktorá znižuje úrodu a tiež môže spôsobiť uhynutie stromu.

Varené i pečené

Na rozdiel od príbuzných orechov majú gaštany nízky obsah tuku, vďaka čomu sú nízkokalorické. Obsahujú veľa škrobu, čo ich nutrične približuje k zemiakom či kukurici, no sú aj zdrojom viacerých minerálov a vitamínov – napríklad vitamínu C. Jeho obsah sa však výrazne redukuje tepelnou úpravou, čo je smola, pretože gaštany sa nemajú konzumovať surové. Okrem toho sú bohaté na železo, mangán, magnézium, fosfor a draslík.

Na konzumáciu a ďalšie spracovanie sú vhodné varené alebo pečené gaštany. Pri oboch spôsoboch úpravy ich treba narezať, aby (najmä pri pečení) neexplodovali. Postačí plytký rez na špičke dlhý aspoň centimeter alebo narezanie na plochej strane v tvare krížika.

Varené gaštany treba olúpať, kým sú horúce. Za studena to už ide ťažšie. Pomôže napríklad postláčať ich v utierke, aby sa šupka uvoľnila.

Pečené gaštany najlepšie chutia, ak sú pripravované na drevenom uhlí, v domácich podmienkach však postačí aj bežná rúra. Pri teplote 180 stupňov Celzia im stačí 30-40 minút. Záleží na veľkosti.

Gaštany treba priebežne kontrolovať, aby sa veľmi nevysušili. Počas pečenia ich možno pokropiť vodou. Ak sú staršie, pred pečením ich na hodinu namočte do misky s vodou.

Najčastejšie sa gaštany využívajú pri pečení alebo do studených dezertov, no dá sa s nimi kúzliť aj v „slanej“ kuchyni. Vynikajúce sú ako plnka do mäsových jedál, no hodia sa i do rizota a lahodná je napríklad gaštanová polievka.

Gaštanové guľky s mandľami

  • 500 g gaštanového pyré
  • 150 g detských piškót
  • 100 g práškového cukru
  • 80 g masla
  • pol balíčka vanilkového cukru
  • celé lúpané mandle
  • čokoládová poleva

Postup:
1. Na tento dezert môžete použiť mrazené gaštanové pyré. Ak by ste si v sezóne chceli pripraviť pyré doma, budete potrebovať približne 800 až 900 g jedlých gaštanov. Po uvarení a olúpaní by vám malo zostať okolo 400 g. Gaštany posekajte v mixéri dohladka alebo ich pomeľte na mäsovom mlynčeku, zmiešajte s 20 g masla, 150 g práškového cukru, vanilkovým cukrom a dvomi lyžicami rumu. Vznikne vám masa podobná kupovanému pyré, s ktorou môžete ďalej pracovať.
2. Piškóty zomeľte v mixéri najemno. Presypte ich do väčšej misky spolu s práškovým a vanilkovým cukrom a rozdrobte ich v prstoch s maslom. Pridajte gaštanové pyré a vypracujte hladké cesto. Vytvarujte z neho guľu, ktorú zabalíte do potravinovej fólie a necháte dve hodiny odpočívať v chladničke.
3. Z masy vyformujte malé guľky, ktoré namáčajte v čokoládovej poleve. Pomôcť si môžete napichnutím guľky na špáradlo. Dierku po vpichu zamaskujte celou mandľou. Nechajte stuhnúť čokoládu a môžete podávať.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  2. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej
  3. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  5. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  8. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  1. Bim Challenge 2019
  2. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  3. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  4. Grilovacia sezóna je zahájená!
  5. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  6. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  7. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  8. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  9. Kúzlo pravidelného investovania
  10. Prieskum: Chceme kupovať čerstvé a kvalitné vajcia zo Slovenska
  1. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 34 265
  2. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 13 588
  3. Idete stavať dom? Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť 8 435
  4. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 5 629
  5. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 5 428
  6. Volkswagen Touareg ALL INCLUSIVE je ešte príťažlivejší 4 367
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru 4 319
  8. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 996
  9. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 3 827
  10. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 3 580

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk


Potom, ako Robertovi Ficovi v roku 2014 unikol prezidentský post sa posledné mesiace snažil získať aspoň post šéfa Ústavného súdu. Aj s pomocou Mariana Kotlebu a jeho ĽSNS.

Ako by mohla vyzerať budúca vláda? Vyklikajte si ju

Preferencie Smeru klesli pod 20 percent, Most by sa nedostal do parlamentu.

Robert Fico.
Stĺpček Osmelené

O futbalistovi, ktorému ženy kazia nedeľu

Futbalista Pavol Kopačka je za rovnoprávnosť pohlaví. Alebo aj nie.

Michaela Žureková

Veľký prehľad slovenských vtipov a mémov: Ako vznikli?

Zisťujeme pôvod slovenských meme obrázkov a vtipov - politických aj nepolitických.

Neprehliadnite tiež

V dvadsiatich som sa nechala sterilizovať. Hovorili mi, že to budem ľutovať

Tridsaťročná žena hovorí o rozhodnutí nemať deti.

Ilustračné foto.
Sexistický kix
Franz Kafka.
Stĺpček Osmelené

O futbalistovi, ktorému ženy kazia nedeľu

Futbalista Pavol Kopačka je za rovnoprávnosť pohlaví. Alebo aj nie.

Michaela Žureková