Gaštany kedysi zachraňovali ľudí pri neúrode, dnes ich hubí rakovina

Stromy od 70. rokov masívne napáda rakovinotvorná huba, ktorá spôsobuje ich vysychanie a odumieranie.

Gaštany sú nezvratným znakom nastupujúcej jesene. Keď v parkoch začnú na zem padať pichľavé gule, z ktorých vypadávajú nejedlé gaštany, môžete sa v uliciach začať obzerať aj po tých jedlých. Lepšie povedané, vetriť. Pečené gaštany zaručene rozvoňajú široké okolie. A chutia skvelo.

Ohrozený druh

Gaštan jedlý patrí k najstarším drevinám sveta. Pochádza z Malej Ázie a na územie Slovenska ho priniesli v 16. storočí Turci. Odvtedy si vyslúžil prezývku „chlebový strom“, pretože v časoch neúrody sa jedlé gaštany používali ako hlavná náhrada obilnín a zemiakov. Gaštanová múka sa pridávala do chleba a vďaka svojmu prirodzenému bezlepkovému charakteru je stále populárna najmä medzi celiatikmi.

Pre široké využitie sa stromy gaštana jedlého v minulosti hojne umelo vysádzali. Najstaršia je zrejme chránená Jelenecká gaštanica v okolí hradu Gýmeš pri Nitre, najväčšia a azda aj najznámejšia sa nachádza v Modrom Kameni, kde sa každoročne z

ačiatkom októbra konajú gaštanové slávnosti.

Táto tradícia, rovnako ako jesenný zber jedlých gaštanov na Slovensku, môžu čoskoro upadnúť do zabudnutia. Stromy totiž od 70. rokov minulého storočia masívne napáda rakovinotvorná huba, ktorá spôsobuje ich vysychanie a odumieranie.

V modrokamenskej gaštanici podľa odborníkov trpia chorobou až dve tretiny stromov, pričom gaštanom starším ako 40 rokov nedávajú nádej na uzdravenie. Populácii jedlých gaštanov nepomáha ani dovoz plodov a sadeníc zo zahraničia. Vyskytli sa prípady

dovozu stromčekov infikovaných škodlivými organizmami – hrčiarkou gaštanovou, ktorá znižuje úrodu a tiež môže spôsobiť uhynutie stromu.

Varené i pečené

Na rozdiel od príbuzných orechov majú gaštany nízky obsah tuku, vďaka čomu sú nízkokalorické. Obsahujú veľa škrobu, čo ich nutrične približuje k zemiakom či kukurici, no sú aj zdrojom viacerých minerálov a vitamínov – napríklad vitamínu C. Jeho obsah sa však výrazne redukuje tepelnou úpravou, čo je smola, pretože gaštany sa nemajú konzumovať surové. Okrem toho sú bohaté na železo, mangán, magnézium, fosfor a draslík.

Na konzumáciu a ďalšie spracovanie sú vhodné varené alebo pečené gaštany. Pri oboch spôsoboch úpravy ich treba narezať, aby (najmä pri pečení) neexplodovali. Postačí plytký rez na špičke dlhý aspoň centimeter alebo narezanie na plochej strane v tvare krížika.

Varené gaštany treba olúpať, kým sú horúce. Za studena to už ide ťažšie. Pomôže napríklad postláčať ich v utierke, aby sa šupka uvoľnila.

Pečené gaštany najlepšie chutia, ak sú pripravované na drevenom uhlí, v domácich podmienkach však postačí aj bežná rúra. Pri teplote 180 stupňov Celzia im stačí 30-40 minút. Záleží na veľkosti.

Gaštany treba priebežne kontrolovať, aby sa veľmi nevysušili. Počas pečenia ich možno pokropiť vodou. Ak sú staršie, pred pečením ich na hodinu namočte do misky s vodou.

Najčastejšie sa gaštany využívajú pri pečení alebo do studených dezertov, no dá sa s nimi kúzliť aj v „slanej“ kuchyni. Vynikajúce sú ako plnka do mäsových jedál, no hodia sa i do rizota a lahodná je napríklad gaštanová polievka.

Gaštanové guľky s mandľami

  • 500 g gaštanového pyré
  • 150 g detských piškót
  • 100 g práškového cukru
  • 80 g masla
  • pol balíčka vanilkového cukru
  • celé lúpané mandle
  • čokoládová poleva

Postup:
1. Na tento dezert môžete použiť mrazené gaštanové pyré. Ak by ste si v sezóne chceli pripraviť pyré doma, budete potrebovať približne 800 až 900 g jedlých gaštanov. Po uvarení a olúpaní by vám malo zostať okolo 400 g. Gaštany posekajte v mixéri dohladka alebo ich pomeľte na mäsovom mlynčeku, zmiešajte s 20 g masla, 150 g práškového cukru, vanilkovým cukrom a dvomi lyžicami rumu. Vznikne vám masa podobná kupovanému pyré, s ktorou môžete ďalej pracovať.
2. Piškóty zomeľte v mixéri najemno. Presypte ich do väčšej misky spolu s práškovým a vanilkovým cukrom a rozdrobte ich v prstoch s maslom. Pridajte gaštanové pyré a vypracujte hladké cesto. Vytvarujte z neho guľu, ktorú zabalíte do potravinovej fólie a necháte dve hodiny odpočívať v chladničke.
3. Z masy vyformujte malé guľky, ktoré namáčajte v čokoládovej poleve. Pomôcť si môžete napichnutím guľky na špáradlo. Dierku po vpichu zamaskujte celou mandľou. Nechajte stuhnúť čokoládu a môžete podávať.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. Ako sa zbaviť chladnej podlahy
  4. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  5. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  6. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  7. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  8. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  9. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  10. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  1. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  2. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  3. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  4. Nová michalovská nemocnica otvorí brány: toto musíte vidieť!
  5. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  6. Mladí vodiči preferujú čoraz silnejšie autá
  7. Ako sa zbaviť chladnej podlahy
  8. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  9. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  10. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  1. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky 12 267
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 9 393
  3. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 4 005
  4. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 3 362
  5. Moskva alebo Petrohrad? 2 942
  6. Ako sa zbaviť chladnej podlahy 2 570
  7. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 2 340
  8. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu 2 333
  9. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 1 827
  10. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť 1 717

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Danko v dume dvoril Rusom, keď prekrúcajú ´68, mlčí

Danko je absolútne mimo reality, ohodnotil proruský sentiment šéfa slovenského parlamentu politológ Grigorij Mesežnikov.

EKONOMIKA

Analytici ukázali, v akom stave je naozaj výstavba diaľnic

Štát chce D1 do Košíc dokončiť v roku 2026. Pozrite si mapu.

REPORTÁŽ

Prežil pochod púšťou, aby si zaraftoval v Líbyi

Zostať doma, sa stáva luxusom.

Neprehliadnite tiež

Playboy sa púšťa do neprebádaných vôd, nafotil kampaň s plus size modelkou

Fotky patria k decentnejším kampaniam modelky Molly Constable.

Vraždili a znásilňovali, no ženy ich milujú a obdivujú. Prečo?

Za ich správaním nie je len sexuálna porucha, psychológia má viaceré vysvetlenia.

Účinné tipy, ako sa správne nalíčiť pod okuliare

Pre správny výsledok berte do úvahy sklá aj farbu rámu.

Florbalová kapitánka Lucia Košturiaková: Florbal nie je ženský ani mužský šport

V decembri bude viesť slovenský tím na majstrovstvá sveta vo florbale v Bratislave.

Magdalénske práčovne boli dejiskom krutosti. Mníšky v nich týrali mladé dievčatá

„Padlé ženy“ si v nich mali odpracovať svoje hriechy. Desiatky rokov trpeli neprávom.