Gaštany kedysi zachraňovali ľudí pri neúrode, dnes ich hubí rakovina

Stromy od 70. rokov masívne napáda rakovinotvorná huba, ktorá spôsobuje ich vysychanie a odumieranie.

Gaštany sú nezvratným znakom nastupujúcej jesene. Keď v parkoch začnú na zem padať pichľavé gule, z ktorých vypadávajú nejedlé gaštany, môžete sa v uliciach začať obzerať aj po tých jedlých. Lepšie povedané, vetriť. Pečené gaštany zaručene rozvoňajú široké okolie. A chutia skvelo.

Ohrozený druh

Gaštan jedlý patrí k najstarším drevinám sveta. Pochádza z Malej Ázie a na územie Slovenska ho priniesli v 16. storočí Turci. Odvtedy si vyslúžil prezývku „chlebový strom“, pretože v časoch neúrody sa jedlé gaštany používali ako hlavná náhrada obilnín a zemiakov. Gaštanová múka sa pridávala do chleba a vďaka svojmu prirodzenému bezlepkovému charakteru je stále populárna najmä medzi celiatikmi.

Pre široké využitie sa stromy gaštana jedlého v minulosti hojne umelo vysádzali. Najstaršia je zrejme chránená Jelenecká gaštanica v okolí hradu Gýmeš pri Nitre, najväčšia a azda aj najznámejšia sa nachádza v Modrom Kameni, kde sa každoročne z

ačiatkom októbra konajú gaštanové slávnosti.

Táto tradícia, rovnako ako jesenný zber jedlých gaštanov na Slovensku, môžu čoskoro upadnúť do zabudnutia. Stromy totiž od 70. rokov minulého storočia masívne napáda rakovinotvorná huba, ktorá spôsobuje ich vysychanie a odumieranie.

V modrokamenskej gaštanici podľa odborníkov trpia chorobou až dve tretiny stromov, pričom gaštanom starším ako 40 rokov nedávajú nádej na uzdravenie. Populácii jedlých gaštanov nepomáha ani dovoz plodov a sadeníc zo zahraničia. Vyskytli sa prípady

dovozu stromčekov infikovaných škodlivými organizmami – hrčiarkou gaštanovou, ktorá znižuje úrodu a tiež môže spôsobiť uhynutie stromu.

Varené i pečené

Na rozdiel od príbuzných orechov majú gaštany nízky obsah tuku, vďaka čomu sú nízkokalorické. Obsahujú veľa škrobu, čo ich nutrične približuje k zemiakom či kukurici, no sú aj zdrojom viacerých minerálov a vitamínov – napríklad vitamínu C. Jeho obsah sa však výrazne redukuje tepelnou úpravou, čo je smola, pretože gaštany sa nemajú konzumovať surové. Okrem toho sú bohaté na železo, mangán, magnézium, fosfor a draslík.

Na konzumáciu a ďalšie spracovanie sú vhodné varené alebo pečené gaštany. Pri oboch spôsoboch úpravy ich treba narezať, aby (najmä pri pečení) neexplodovali. Postačí plytký rez na špičke dlhý aspoň centimeter alebo narezanie na plochej strane v tvare krížika.

Varené gaštany treba olúpať, kým sú horúce. Za studena to už ide ťažšie. Pomôže napríklad postláčať ich v utierke, aby sa šupka uvoľnila.

Pečené gaštany najlepšie chutia, ak sú pripravované na drevenom uhlí, v domácich podmienkach však postačí aj bežná rúra. Pri teplote 180 stupňov Celzia im stačí 30-40 minút. Záleží na veľkosti.

Gaštany treba priebežne kontrolovať, aby sa veľmi nevysušili. Počas pečenia ich možno pokropiť vodou. Ak sú staršie, pred pečením ich na hodinu namočte do misky s vodou.

Najčastejšie sa gaštany využívajú pri pečení alebo do studených dezertov, no dá sa s nimi kúzliť aj v „slanej“ kuchyni. Vynikajúce sú ako plnka do mäsových jedál, no hodia sa i do rizota a lahodná je napríklad gaštanová polievka.

Gaštanové guľky s mandľami

  • 500 g gaštanového pyré
  • 150 g detských piškót
  • 100 g práškového cukru
  • 80 g masla
  • pol balíčka vanilkového cukru
  • celé lúpané mandle
  • čokoládová poleva

Postup:
1. Na tento dezert môžete použiť mrazené gaštanové pyré. Ak by ste si v sezóne chceli pripraviť pyré doma, budete potrebovať približne 800 až 900 g jedlých gaštanov. Po uvarení a olúpaní by vám malo zostať okolo 400 g. Gaštany posekajte v mixéri dohladka alebo ich pomeľte na mäsovom mlynčeku, zmiešajte s 20 g masla, 150 g práškového cukru, vanilkovým cukrom a dvomi lyžicami rumu. Vznikne vám masa podobná kupovanému pyré, s ktorou môžete ďalej pracovať.
2. Piškóty zomeľte v mixéri najemno. Presypte ich do väčšej misky spolu s práškovým a vanilkovým cukrom a rozdrobte ich v prstoch s maslom. Pridajte gaštanové pyré a vypracujte hladké cesto. Vytvarujte z neho guľu, ktorú zabalíte do potravinovej fólie a necháte dve hodiny odpočívať v chladničke.
3. Z masy vyformujte malé guľky, ktoré namáčajte v čokoládovej poleve. Pomôcť si môžete napichnutím guľky na špáradlo. Dierku po vpichu zamaskujte celou mandľou. Nechajte stuhnúť čokoládu a môžete podávať.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  2. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  3. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  4. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  5. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  6. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  7. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  8. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii
  9. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod
  10. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac
  1. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  3. Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018
  4. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  5. Deň otvorených dverí Stavebnej fakulty STU
  6. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  7. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  8. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  9. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  10. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  1. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 14 852
  2. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 12 061
  3. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 9 272
  4. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 9 250
  5. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 6 530
  6. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 6 256
  7. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 5 122
  8. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 4 341
  9. Jedli ste už ružovú čokoládu? 3 821
  10. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho 2 931

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

Komentár Zuzany Kepplovej

Mal Kočner Glváča na diaľkové ovládanie?

Zsuzsová s Glváčom je možno podobná schéma ako Trošková u Fica.

Neprehliadnite tiež