Čím drahšie víno, tým väčšia kvalita? Malý someliersky manuál

Všetci ho popíjame, ale málokto sa môže pochváliť, že sa v ňom skutočne vyzná. Aby ste si ho vedeli naozaj vychutnať, prinášame vám malý someliersky rýchlokurz.

(Zdroj: Fotolia)

Ako nakupovať?

Zárukou, že pri kúpe vína nestrelíte vedľa, sú špecializované vinotéky, kde nájdete vyškolených someliérov, ktorí vám poradia, aké víno sa hodí na akú príležitosť, ako ho servírovať a vôbec všetko, čo potrebujete ako laik vedieť. Môžete sa vybrať aj priamo k niektorému z vinárov vo vašom okolí, tam však bude výber obmedzený. Napokon, život je krátky, tak prečo by ste mali piť len víno jednej značky?

Vo veľkých obchodných reťazcoch nájdete množstvo vinárskych značiek, mnohé z nich za veľmi výhodnú cenu. Podľa Beáty Vlnkovej, generálnej manažérky Asociácie someliérov SR, sa v nich však dá len ťažko orientovať.

„V supermarketoch nie je vyškolený personál, ktorý by vám vedel odborne poradiť s výberom,“ upozorňuje a dodáva, že aj keď zo sto cenovo výhodných vín môže byť desať kvalitných, pri nákupe si nemôžete byť istí, či trafíte do čierneho. Okrem toho nemáte záruku, či bolo víno dobre uskladnené.

„Napríklad v lete nemôžete vedieť, či nestálo vonku na slnku, čo kvalite vína veľmi škodí,“ dodáva Vlnková. Takéto prešľapy sa vo vinotékach nestávajú, čo je o dôvod viac, prečo sa vybrať za nákupom ku skutočným odborníkom.

Správne skladovanie

Ak si chcete uložiť pár fliaš vína doma pre prípad nečakanej návštevy alebo len tak pre seba, treba myslieť na to, že ide o prírodný produkt, ktorý potrebuje šetrné skladovanie. „Ideálne sú chladničky na víno alebo skladovanie v pivnici, ak máte napríklad rodinný dom,“ odporúča Beáta Vlnková.

Ak majú fľaše korkovú zátku, treba ich uložiť naležato, aby korok nevyschol. Zabránite tak nežiaducej oxidácii. Fľaše so skrutkovým uzáverom môžu byť uložené nastojato. Kedysi sa považoval skrutkový uzáver za znak nižšej kvality, to však už dnes dávno neplatí.

„Naopak, čím ďalej tým viac sa prichádza na to, že tento uzáver je ideálny pre vína, ktoré chceme skonzumovať v takom stave, v akom boli vyrobené, to znamená svieže, mladé a voňavé,“ vysvetľuje Beáta Vlnková. Vína so skrutkovým uzáverom môžu byť vysoko kvalitné, o tom sa už dnes medzi skutočnými znalcami vôbec nepochybuje.

Cena a kvalita

Čím drahšie víno, tým väčšia kvalita? Podľa Beáty Vlnkovej nemusí byť medzi týmito dvomi zložkami priama úmera, aj keď na druhej strane treba povedať, že za štyri eurá prvotriedne víno nekúpite. „To vám potvrdí každý vinár,“ tvrdí Vlnková.

„Do úvahy treba zobrať cenu fľaše, zátky a kde je ešte samotný obsah? V cene sa odráža aj to, či sa víno oberá ručne, alebo strojom, či dozrievalo v barikovom, alebo v obyčajnom sude, alebo ako dlho bolo uskladnené v pivnici. Ťažko povedať, od akej cenovej hladiny sa začína skutočná kvalita, možno od desať eur...

Ak však nejaké víno stojí sto eur, určite nebude desaťkrát lepšie ako to desaťeurové. V takom prípade už platíte nielen za kvalitu, ale aj za značku.“

Po bielom červené

Keď sa vám podarí vybrať správne víno k správnemu jedlu, vznikne jedinečný chuťový zážitok. Víno dokáže úžasne povzniesť chuť jedla. Každé sa však hodí k iným pokrmom. Ako postupovať, ak máme pripravené menu z viacerých chodov a každý je iný?

  • Začnete ľahkým aperitívom, napríklad vychladeným sektom alebo ružovým vínom. Používať destiláty ako aperitív nie je ideálne, lebo pitie tvrdého alkoholu na lačný žalúdok nerobí telu dobre. Okrem toho tak spoľahlivo otupíte chuťové bunky na jazyku a nebudete si vedieť vychutnať víno k jedlu.
  • Ďalšia postupnosť by mala vyzerať tak, že budete prechádzať od ľahkých bielych vín k ťažším bielym, od ľahkých červených k ťažším červeným. Staršie kvalitné víno by sa malo piť po mladom sviežom, nie naopak.
  • Sladkou bodkou k dezertu môže byť digestív v podobe portského, tokajského alebo slamového vína.
  • Ak túto postupnosť náhodou porušíte, môžete si pomôcť citrónovým vychladeným sorbetom, ktorý spoľahlivo osvieži vnímanie chuti.

Degustácia

Ide o ochutnávací obrad, pri ktorom si prídu na svoje všetky zmysly.

Zrak – najprv do čistého pohára nalejeme dúšok vína a preskúmame jeho farbu oproti svetlu. Kvalitné víno by malo byť čisté, priezračné, nemalo by byť kalné a obsahovať usadeniny.

Čuch – potom si k vínu privoniate. Aby sa uvoľnila aróma vína, uchopíte pohár za stopku a párkrát ním pokrúžite.

Chuť – samotné ochutnanie vína je vrcholom celej degustačnej procedúry. Dúšok vína prevaľujeme v ústach, aby sa dotklo všetkých plôch v ústnej dutine. Pritom vnímame jednotlivé zložky chute.

Ak chcete degustáciu zvládnuť na jednotku, je dobré prihlásiť sa na niektorý zo someliérskych kurzov a vyskúšať si to pod dohľadom odborníkov.

Servírovanie

Pri servírovaní je dôležité, aby víno mohlo dokonale rozvinúť svoju arómu. Tomu je prispôsobená veľkosť a tvar kalichov, z ktorých sa pije. Ideálne je mať doma aspoň jeden druh kalichov na sekt, kalich na biele víno a dva kalichy na červené vína – jeden na vína typu Bordeaux a jeden na vína burgundského typu.

Ku gurmánskemu servírovaniu patrí aj procedúra známa ako dekantovanie. V podstate ide o pomalé prelievanie vína z fľaše do karafy. Aký to má význam? „V karafe je veľká styčná plocha so vzduchom, víno sa dostane lepšie do kontaktu s kyslíkom, a tak naplno rozvinie svoju arómu,“ vysvetľuje Beáta Vlnková.

Aj keď dekantovanie sa spája predovšetkým s vyzretejšími červenými odrodami, môžete ho použiť prakticky pri všetkých vínach. Dokáže obohatiť aj zážitok z pitia bieleho alebo šumivého vína.

Aké víno k čomu?

Dnes už dávno neplatí klišé, že biele víno sa hodí zásadne len k bielemu mäsu a červené k červenému. Stačí sa pridržiavať zásady, že ľahšie víno sa dobre dopĺňa s jedlom ľahšej jemnejšej chuti a ťažšie s výraznejším, ťažším pokrmom.

Pri kombinácii vína s jedlom vždy záleží na tom, či je víno mladé, svieže, ovocné alebo vyzreté a opulentné. Podstatné je, na aký spôsob sú mäso, cestoviny alebo iné jedlá upravené a akú omáčku k nim použijeme.

Podľa toho jedlo doplníme vínom, ktoré nám najlepšie chutí. Kým sa dopátrame k ideálnej kombinácii, možno vyskúšame viaceré varianty, ale aj to patrí k spoznávaniu vína.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  3. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  4. Talent - vzdelanie - úspech
  5. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  6. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  8. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  9. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  10. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  1. Naše finančné družstvo - príbeh Mojmíra Begána
  2. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  3. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  4. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  5. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  6. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  7. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  8. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  9. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  10. HubHub spája sily s Neulogy
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 23 490
  2. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 13 905
  3. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 9 746
  4. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 7 649
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 6 150
  6. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 5 681
  7. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 5 573
  8. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 4 605
  9. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 4 156
  10. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk 3 721

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Sardínsky šéfkuchár o Slovákoch: Netušia, čo si objednali

Ľudia sa tu medzi sebou nerozprávajú a nepremýšľajú, čo stihnú zjesť, hovorí Talian Andrea Ena.

KOMENTÁRE

Ficov recept na pokoj v dome

Ktosi by mohol premiérovi poslať faktúru za prácu, ktorú jedným svojim vystúpením vyhodil do luftu.

Neprehliadnite tiež

Domáce spa: Ako sa zbaviť stresu v kúpeľni?

Wellness v pohodlí domova je ideálnou formou ako načerpať nové sily a ešte aj skrášliť svoj zovňajšok.

Stubai: Do lyžiarskeho raja cestuje čoraz viac Slovákov

Chcete si byť snehom istí? Navštívte tirolské ľadovce v rakúskom Stubai.

Preplávala Lamanšský prieliv: Na tých, ktorí o mne pochybovali, sa teraz smejem

Diaľková plavkyňa Zuzana Jusková predbehla aj svojich mužských kolegov.

Reishi: Prečo je ázijská huba kráľovnou medzi prírodnými liečivami?

Prezývajú ju aj zázračná, huba bohov či huba s duchovnou silou.

Štýl Cindy Crawfordovej: Jej obľúbeným kúskom je sako

Tri tipy na oblečenie v štýle supermodelky.