SME

Čím drahšie víno, tým väčšia kvalita? Malý someliersky manuál

Všetci ho popíjame, ale málokto sa môže pochváliť, že sa v ňom skutočne vyzná. Aby ste si ho vedeli naozaj vychutnať, prinášame vám malý someliersky rýchlokurz.

(Zdroj: Fotolia)

Ako nakupovať?

Zárukou, že pri kúpe vína nestrelíte vedľa, sú špecializované vinotéky, kde nájdete vyškolených someliérov, ktorí vám poradia, aké víno sa hodí na akú príležitosť, ako ho servírovať a vôbec všetko, čo potrebujete ako laik vedieť. Môžete sa vybrať aj priamo k niektorému z vinárov vo vašom okolí, tam však bude výber obmedzený. Napokon, život je krátky, tak prečo by ste mali piť len víno jednej značky?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vo veľkých obchodných reťazcoch nájdete množstvo vinárskych značiek, mnohé z nich za veľmi výhodnú cenu. Podľa Beáty Vlnkovej, generálnej manažérky Asociácie someliérov SR, sa v nich však dá len ťažko orientovať.

SkryťVypnúť reklamu

„V supermarketoch nie je vyškolený personál, ktorý by vám vedel odborne poradiť s výberom,“ upozorňuje a dodáva, že aj keď zo sto cenovo výhodných vín môže byť desať kvalitných, pri nákupe si nemôžete byť istí, či trafíte do čierneho. Okrem toho nemáte záruku, či bolo víno dobre uskladnené.

„Napríklad v lete nemôžete vedieť, či nestálo vonku na slnku, čo kvalite vína veľmi škodí,“ dodáva Vlnková. Takéto prešľapy sa vo vinotékach nestávajú, čo je o dôvod viac, prečo sa vybrať za nákupom ku skutočným odborníkom.

Správne skladovanie

Ak si chcete uložiť pár fliaš vína doma pre prípad nečakanej návštevy alebo len tak pre seba, treba myslieť na to, že ide o prírodný produkt, ktorý potrebuje šetrné skladovanie. „Ideálne sú chladničky na víno alebo skladovanie v pivnici, ak máte napríklad rodinný dom,“ odporúča Beáta Vlnková.

SkryťVypnúť reklamu

Ak majú fľaše korkovú zátku, treba ich uložiť naležato, aby korok nevyschol. Zabránite tak nežiaducej oxidácii. Fľaše so skrutkovým uzáverom môžu byť uložené nastojato. Kedysi sa považoval skrutkový uzáver za znak nižšej kvality, to však už dnes dávno neplatí.

„Naopak, čím ďalej tým viac sa prichádza na to, že tento uzáver je ideálny pre vína, ktoré chceme skonzumovať v takom stave, v akom boli vyrobené, to znamená svieže, mladé a voňavé,“ vysvetľuje Beáta Vlnková. Vína so skrutkovým uzáverom môžu byť vysoko kvalitné, o tom sa už dnes medzi skutočnými znalcami vôbec nepochybuje.

Cena a kvalita

Čím drahšie víno, tým väčšia kvalita? Podľa Beáty Vlnkovej nemusí byť medzi týmito dvomi zložkami priama úmera, aj keď na druhej strane treba povedať, že za štyri eurá prvotriedne víno nekúpite. „To vám potvrdí každý vinár,“ tvrdí Vlnková.

SkryťVypnúť reklamu

„Do úvahy treba zobrať cenu fľaše, zátky a kde je ešte samotný obsah? V cene sa odráža aj to, či sa víno oberá ručne, alebo strojom, či dozrievalo v barikovom, alebo v obyčajnom sude, alebo ako dlho bolo uskladnené v pivnici. Ťažko povedať, od akej cenovej hladiny sa začína skutočná kvalita, možno od desať eur...

Ak však nejaké víno stojí sto eur, určite nebude desaťkrát lepšie ako to desaťeurové. V takom prípade už platíte nielen za kvalitu, ale aj za značku.“

Po bielom červené

Keď sa vám podarí vybrať správne víno k správnemu jedlu, vznikne jedinečný chuťový zážitok. Víno dokáže úžasne povzniesť chuť jedla. Každé sa však hodí k iným pokrmom. Ako postupovať, ak máme pripravené menu z viacerých chodov a každý je iný?

  • Začnete ľahkým aperitívom, napríklad vychladeným sektom alebo ružovým vínom. Používať destiláty ako aperitív nie je ideálne, lebo pitie tvrdého alkoholu na lačný žalúdok nerobí telu dobre. Okrem toho tak spoľahlivo otupíte chuťové bunky na jazyku a nebudete si vedieť vychutnať víno k jedlu.

  • Ďalšia postupnosť by mala vyzerať tak, že budete prechádzať od ľahkých bielych vín k ťažším bielym, od ľahkých červených k ťažším červeným. Staršie kvalitné víno by sa malo piť po mladom sviežom, nie naopak.

  • Sladkou bodkou k dezertu môže byť digestív v podobe portského, tokajského alebo slamového vína.

  • Ak túto postupnosť náhodou porušíte, môžete si pomôcť citrónovým vychladeným sorbetom, ktorý spoľahlivo osvieži vnímanie chuti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Degustácia

Ide o ochutnávací obrad, pri ktorom si prídu na svoje všetky zmysly.

Zrak – najprv do čistého pohára nalejeme dúšok vína a preskúmame jeho farbu oproti svetlu. Kvalitné víno by malo byť čisté, priezračné, nemalo by byť kalné a obsahovať usadeniny.

Čuch – potom si k vínu privoniate. Aby sa uvoľnila aróma vína, uchopíte pohár za stopku a párkrát ním pokrúžite.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Chuť – samotné ochutnanie vína je vrcholom celej degustačnej procedúry. Dúšok vína prevaľujeme v ústach, aby sa dotklo všetkých plôch v ústnej dutine. Pritom vnímame jednotlivé zložky chute.

Ak chcete degustáciu zvládnuť na jednotku, je dobré prihlásiť sa na niektorý zo someliérskych kurzov a vyskúšať si to pod dohľadom odborníkov.

Servírovanie

Pri servírovaní je dôležité, aby víno mohlo dokonale rozvinúť svoju arómu. Tomu je prispôsobená veľkosť a tvar kalichov, z ktorých sa pije. Ideálne je mať doma aspoň jeden druh kalichov na sekt, kalich na biele víno a dva kalichy na červené vína – jeden na vína typu Bordeaux a jeden na vína burgundského typu.

Ku gurmánskemu servírovaniu patrí aj procedúra známa ako dekantovanie. V podstate ide o pomalé prelievanie vína z fľaše do karafy. Aký to má význam? „V karafe je veľká styčná plocha so vzduchom, víno sa dostane lepšie do kontaktu s kyslíkom, a tak naplno rozvinie svoju arómu,“ vysvetľuje Beáta Vlnková.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aj keď dekantovanie sa spája predovšetkým s vyzretejšími červenými odrodami, môžete ho použiť prakticky pri všetkých vínach. Dokáže obohatiť aj zážitok z pitia bieleho alebo šumivého vína.

Aké víno k čomu?

Dnes už dávno neplatí klišé, že biele víno sa hodí zásadne len k bielemu mäsu a červené k červenému. Stačí sa pridržiavať zásady, že ľahšie víno sa dobre dopĺňa s jedlom ľahšej jemnejšej chuti a ťažšie s výraznejším, ťažším pokrmom.

Pri kombinácii vína s jedlom vždy záleží na tom, či je víno mladé, svieže, ovocné alebo vyzreté a opulentné. Podstatné je, na aký spôsob sú mäso, cestoviny alebo iné jedlá upravené a akú omáčku k nim použijeme.

Podľa toho jedlo doplníme vínom, ktoré nám najlepšie chutí. Kým sa dopátrame k ideálnej kombinácii, možno vyskúšame viaceré varianty, ale aj to patrí k spoznávaniu vína.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 033
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 635
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 889
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 690
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 813
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 220
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 151
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 220
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 303
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 294
  4. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 067
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 893
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 818
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 032
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 586
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu