Čím drahšie víno, tým väčšia kvalita? Malý someliersky manuál

Všetci ho popíjame, ale málokto sa môže pochváliť, že sa v ňom skutočne vyzná. Aby ste si ho vedeli naozaj vychutnať, prinášame vám malý someliersky rýchlokurz.

(Zdroj: Fotolia)

Ako nakupovať?

Zárukou, že pri kúpe vína nestrelíte vedľa, sú špecializované vinotéky, kde nájdete vyškolených someliérov, ktorí vám poradia, aké víno sa hodí na akú príležitosť, ako ho servírovať a vôbec všetko, čo potrebujete ako laik vedieť. Môžete sa vybrať aj priamo k niektorému z vinárov vo vašom okolí, tam však bude výber obmedzený. Napokon, život je krátky, tak prečo by ste mali piť len víno jednej značky?

Vo veľkých obchodných reťazcoch nájdete množstvo vinárskych značiek, mnohé z nich za veľmi výhodnú cenu. Podľa Beáty Vlnkovej, generálnej manažérky Asociácie someliérov SR, sa v nich však dá len ťažko orientovať.

„V supermarketoch nie je vyškolený personál, ktorý by vám vedel odborne poradiť s výberom,“ upozorňuje a dodáva, že aj keď zo sto cenovo výhodných vín môže byť desať kvalitných, pri nákupe si nemôžete byť istí, či trafíte do čierneho. Okrem toho nemáte záruku, či bolo víno dobre uskladnené.

„Napríklad v lete nemôžete vedieť, či nestálo vonku na slnku, čo kvalite vína veľmi škodí,“ dodáva Vlnková. Takéto prešľapy sa vo vinotékach nestávajú, čo je o dôvod viac, prečo sa vybrať za nákupom ku skutočným odborníkom.

Správne skladovanie

Ak si chcete uložiť pár fliaš vína doma pre prípad nečakanej návštevy alebo len tak pre seba, treba myslieť na to, že ide o prírodný produkt, ktorý potrebuje šetrné skladovanie. „Ideálne sú chladničky na víno alebo skladovanie v pivnici, ak máte napríklad rodinný dom,“ odporúča Beáta Vlnková.

Ak majú fľaše korkovú zátku, treba ich uložiť naležato, aby korok nevyschol. Zabránite tak nežiaducej oxidácii. Fľaše so skrutkovým uzáverom môžu byť uložené nastojato. Kedysi sa považoval skrutkový uzáver za znak nižšej kvality, to však už dnes dávno neplatí.

„Naopak, čím ďalej tým viac sa prichádza na to, že tento uzáver je ideálny pre vína, ktoré chceme skonzumovať v takom stave, v akom boli vyrobené, to znamená svieže, mladé a voňavé,“ vysvetľuje Beáta Vlnková. Vína so skrutkovým uzáverom môžu byť vysoko kvalitné, o tom sa už dnes medzi skutočnými znalcami vôbec nepochybuje.

Cena a kvalita

Čím drahšie víno, tým väčšia kvalita? Podľa Beáty Vlnkovej nemusí byť medzi týmito dvomi zložkami priama úmera, aj keď na druhej strane treba povedať, že za štyri eurá prvotriedne víno nekúpite. „To vám potvrdí každý vinár,“ tvrdí Vlnková.

„Do úvahy treba zobrať cenu fľaše, zátky a kde je ešte samotný obsah? V cene sa odráža aj to, či sa víno oberá ručne, alebo strojom, či dozrievalo v barikovom, alebo v obyčajnom sude, alebo ako dlho bolo uskladnené v pivnici. Ťažko povedať, od akej cenovej hladiny sa začína skutočná kvalita, možno od desať eur...

Ak však nejaké víno stojí sto eur, určite nebude desaťkrát lepšie ako to desaťeurové. V takom prípade už platíte nielen za kvalitu, ale aj za značku.“

Po bielom červené

Keď sa vám podarí vybrať správne víno k správnemu jedlu, vznikne jedinečný chuťový zážitok. Víno dokáže úžasne povzniesť chuť jedla. Každé sa však hodí k iným pokrmom. Ako postupovať, ak máme pripravené menu z viacerých chodov a každý je iný?

  • Začnete ľahkým aperitívom, napríklad vychladeným sektom alebo ružovým vínom. Používať destiláty ako aperitív nie je ideálne, lebo pitie tvrdého alkoholu na lačný žalúdok nerobí telu dobre. Okrem toho tak spoľahlivo otupíte chuťové bunky na jazyku a nebudete si vedieť vychutnať víno k jedlu.
  • Ďalšia postupnosť by mala vyzerať tak, že budete prechádzať od ľahkých bielych vín k ťažším bielym, od ľahkých červených k ťažším červeným. Staršie kvalitné víno by sa malo piť po mladom sviežom, nie naopak.
  • Sladkou bodkou k dezertu môže byť digestív v podobe portského, tokajského alebo slamového vína.
  • Ak túto postupnosť náhodou porušíte, môžete si pomôcť citrónovým vychladeným sorbetom, ktorý spoľahlivo osvieži vnímanie chuti.

Degustácia

Ide o ochutnávací obrad, pri ktorom si prídu na svoje všetky zmysly.

Zrak – najprv do čistého pohára nalejeme dúšok vína a preskúmame jeho farbu oproti svetlu. Kvalitné víno by malo byť čisté, priezračné, nemalo by byť kalné a obsahovať usadeniny.

Čuch – potom si k vínu privoniate. Aby sa uvoľnila aróma vína, uchopíte pohár za stopku a párkrát ním pokrúžite.

Chuť – samotné ochutnanie vína je vrcholom celej degustačnej procedúry. Dúšok vína prevaľujeme v ústach, aby sa dotklo všetkých plôch v ústnej dutine. Pritom vnímame jednotlivé zložky chute.

Ak chcete degustáciu zvládnuť na jednotku, je dobré prihlásiť sa na niektorý zo someliérskych kurzov a vyskúšať si to pod dohľadom odborníkov.

Servírovanie

Pri servírovaní je dôležité, aby víno mohlo dokonale rozvinúť svoju arómu. Tomu je prispôsobená veľkosť a tvar kalichov, z ktorých sa pije. Ideálne je mať doma aspoň jeden druh kalichov na sekt, kalich na biele víno a dva kalichy na červené vína – jeden na vína typu Bordeaux a jeden na vína burgundského typu.

Ku gurmánskemu servírovaniu patrí aj procedúra známa ako dekantovanie. V podstate ide o pomalé prelievanie vína z fľaše do karafy. Aký to má význam? „V karafe je veľká styčná plocha so vzduchom, víno sa dostane lepšie do kontaktu s kyslíkom, a tak naplno rozvinie svoju arómu,“ vysvetľuje Beáta Vlnková.

Aj keď dekantovanie sa spája predovšetkým s vyzretejšími červenými odrodami, môžete ho použiť prakticky pri všetkých vínach. Dokáže obohatiť aj zážitok z pitia bieleho alebo šumivého vína.

Aké víno k čomu?

Dnes už dávno neplatí klišé, že biele víno sa hodí zásadne len k bielemu mäsu a červené k červenému. Stačí sa pridržiavať zásady, že ľahšie víno sa dobre dopĺňa s jedlom ľahšej jemnejšej chuti a ťažšie s výraznejším, ťažším pokrmom.

Pri kombinácii vína s jedlom vždy záleží na tom, či je víno mladé, svieže, ovocné alebo vyzreté a opulentné. Podstatné je, na aký spôsob sú mäso, cestoviny alebo iné jedlá upravené a akú omáčku k nim použijeme.

Podľa toho jedlo doplníme vínom, ktoré nám najlepšie chutí. Kým sa dopátrame k ideálnej kombinácii, možno vyskúšame viaceré varianty, ale aj to patrí k spoznávaniu vína.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  2. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  3. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  4. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  5. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  6. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  7. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  8. Inteligencia vo všetkom
  9. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  10. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  1. Ako efektívne využiť podlahové kúrenie?
  2. Samsung Galaxy S8: smartfón s výnimočným displejom
  3. Túžite byť matkou, ale nedarí sa? Poďme hľadať dôvody!
  4. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  5. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  6. Nové investičné projekty v Schladmingu s výhľadom na zjazdovku
  7. Podľa M. Borguľu je práca mestskej polície slabá a nedôsledná
  8. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  9. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  10. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  1. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 8 064
  2. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky 7 308
  3. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy 7 137
  4. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 6 946
  5. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 094
  6. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 5 152
  7. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 5 122
  8. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 4 108
  9. 5 krokov k vlastnému bývaniu 3 129
  10. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť 3 061

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Nevstupovať. Iba ak zháňate hašiš (reportáž)

Boli sme sa pozrieť na miesto, ktoré funguje ako európsky veľkosklad pre drogy.

BRATISLAVA

Podnájom v Bratislave stojí približne toľko ako hypotéka

Najlacnejšie podnájmy sú v Dúbravke a Karlovej Vsi.

ŠPORT

Mladý americký cyklista zomrel následkom pádu

Dvadsaťjedenročný pretekár spadol v záverečnej etape Tour of de Gila.

Neprehliadnite tiež

Návod na prežitie v kancelárii: tipy, ako zvládnuť sedavé zamestnanie

Sedieť celý deň v práci môže mať fatálne následky na zdravie.

Nepočujúcemu môže tlmočník zachrániť rodinu, dokonca aj život

Milena Fabšičová (29) je tlmočníčkou posunkového jazyka, ktorý považuje za svoj materinský. Väčšina jej rodiny je nepočujúca.

Jej syn je dcéra: Američanka prijala zmenu 4-ročného syna na dievča

Je kresťanka a republikánka. Najviac sa obávala, čo si o nej pomyslia ostatní.

Nové trendy pre svadobné šaty? Čipka a odhalené ramená

Inšpiráciu pre budúce nevesty priniesol Týždeň svadobnej módy v New Yorku.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop