Čím drahšie víno, tým väčšia kvalita? Malý someliersky manuál

Všetci ho popíjame, ale málokto sa môže pochváliť, že sa v ňom skutočne vyzná. Aby ste si ho vedeli naozaj vychutnať, prinášame vám malý someliersky rýchlokurz.

(Zdroj: Fotolia)

Ako nakupovať?

Zárukou, že pri kúpe vína nestrelíte vedľa, sú špecializované vinotéky, kde nájdete vyškolených someliérov, ktorí vám poradia, aké víno sa hodí na akú príležitosť, ako ho servírovať a vôbec všetko, čo potrebujete ako laik vedieť. Môžete sa vybrať aj priamo k niektorému z vinárov vo vašom okolí, tam však bude výber obmedzený. Napokon, život je krátky, tak prečo by ste mali piť len víno jednej značky?

Vo veľkých obchodných reťazcoch nájdete množstvo vinárskych značiek, mnohé z nich za veľmi výhodnú cenu. Podľa Beáty Vlnkovej, generálnej manažérky Asociácie someliérov SR, sa v nich však dá len ťažko orientovať.

„V supermarketoch nie je vyškolený personál, ktorý by vám vedel odborne poradiť s výberom,“ upozorňuje a dodáva, že aj keď zo sto cenovo výhodných vín môže byť desať kvalitných, pri nákupe si nemôžete byť istí, či trafíte do čierneho. Okrem toho nemáte záruku, či bolo víno dobre uskladnené.

„Napríklad v lete nemôžete vedieť, či nestálo vonku na slnku, čo kvalite vína veľmi škodí,“ dodáva Vlnková. Takéto prešľapy sa vo vinotékach nestávajú, čo je o dôvod viac, prečo sa vybrať za nákupom ku skutočným odborníkom.

Správne skladovanie

Ak si chcete uložiť pár fliaš vína doma pre prípad nečakanej návštevy alebo len tak pre seba, treba myslieť na to, že ide o prírodný produkt, ktorý potrebuje šetrné skladovanie. „Ideálne sú chladničky na víno alebo skladovanie v pivnici, ak máte napríklad rodinný dom,“ odporúča Beáta Vlnková.

Ak majú fľaše korkovú zátku, treba ich uložiť naležato, aby korok nevyschol. Zabránite tak nežiaducej oxidácii. Fľaše so skrutkovým uzáverom môžu byť uložené nastojato. Kedysi sa považoval skrutkový uzáver za znak nižšej kvality, to však už dnes dávno neplatí.

„Naopak, čím ďalej tým viac sa prichádza na to, že tento uzáver je ideálny pre vína, ktoré chceme skonzumovať v takom stave, v akom boli vyrobené, to znamená svieže, mladé a voňavé,“ vysvetľuje Beáta Vlnková. Vína so skrutkovým uzáverom môžu byť vysoko kvalitné, o tom sa už dnes medzi skutočnými znalcami vôbec nepochybuje.

Cena a kvalita

Čím drahšie víno, tým väčšia kvalita? Podľa Beáty Vlnkovej nemusí byť medzi týmito dvomi zložkami priama úmera, aj keď na druhej strane treba povedať, že za štyri eurá prvotriedne víno nekúpite. „To vám potvrdí každý vinár,“ tvrdí Vlnková.

„Do úvahy treba zobrať cenu fľaše, zátky a kde je ešte samotný obsah? V cene sa odráža aj to, či sa víno oberá ručne, alebo strojom, či dozrievalo v barikovom, alebo v obyčajnom sude, alebo ako dlho bolo uskladnené v pivnici. Ťažko povedať, od akej cenovej hladiny sa začína skutočná kvalita, možno od desať eur...

Ak však nejaké víno stojí sto eur, určite nebude desaťkrát lepšie ako to desaťeurové. V takom prípade už platíte nielen za kvalitu, ale aj za značku.“

Po bielom červené

Keď sa vám podarí vybrať správne víno k správnemu jedlu, vznikne jedinečný chuťový zážitok. Víno dokáže úžasne povzniesť chuť jedla. Každé sa však hodí k iným pokrmom. Ako postupovať, ak máme pripravené menu z viacerých chodov a každý je iný?

  • Začnete ľahkým aperitívom, napríklad vychladeným sektom alebo ružovým vínom. Používať destiláty ako aperitív nie je ideálne, lebo pitie tvrdého alkoholu na lačný žalúdok nerobí telu dobre. Okrem toho tak spoľahlivo otupíte chuťové bunky na jazyku a nebudete si vedieť vychutnať víno k jedlu.
  • Ďalšia postupnosť by mala vyzerať tak, že budete prechádzať od ľahkých bielych vín k ťažším bielym, od ľahkých červených k ťažším červeným. Staršie kvalitné víno by sa malo piť po mladom sviežom, nie naopak.
  • Sladkou bodkou k dezertu môže byť digestív v podobe portského, tokajského alebo slamového vína.
  • Ak túto postupnosť náhodou porušíte, môžete si pomôcť citrónovým vychladeným sorbetom, ktorý spoľahlivo osvieži vnímanie chuti.

Degustácia

Ide o ochutnávací obrad, pri ktorom si prídu na svoje všetky zmysly.

Zrak – najprv do čistého pohára nalejeme dúšok vína a preskúmame jeho farbu oproti svetlu. Kvalitné víno by malo byť čisté, priezračné, nemalo by byť kalné a obsahovať usadeniny.

Čuch – potom si k vínu privoniate. Aby sa uvoľnila aróma vína, uchopíte pohár za stopku a párkrát ním pokrúžite.

Chuť – samotné ochutnanie vína je vrcholom celej degustačnej procedúry. Dúšok vína prevaľujeme v ústach, aby sa dotklo všetkých plôch v ústnej dutine. Pritom vnímame jednotlivé zložky chute.

Ak chcete degustáciu zvládnuť na jednotku, je dobré prihlásiť sa na niektorý zo someliérskych kurzov a vyskúšať si to pod dohľadom odborníkov.

Servírovanie

Pri servírovaní je dôležité, aby víno mohlo dokonale rozvinúť svoju arómu. Tomu je prispôsobená veľkosť a tvar kalichov, z ktorých sa pije. Ideálne je mať doma aspoň jeden druh kalichov na sekt, kalich na biele víno a dva kalichy na červené vína – jeden na vína typu Bordeaux a jeden na vína burgundského typu.

Ku gurmánskemu servírovaniu patrí aj procedúra známa ako dekantovanie. V podstate ide o pomalé prelievanie vína z fľaše do karafy. Aký to má význam? „V karafe je veľká styčná plocha so vzduchom, víno sa dostane lepšie do kontaktu s kyslíkom, a tak naplno rozvinie svoju arómu,“ vysvetľuje Beáta Vlnková.

Aj keď dekantovanie sa spája predovšetkým s vyzretejšími červenými odrodami, môžete ho použiť prakticky pri všetkých vínach. Dokáže obohatiť aj zážitok z pitia bieleho alebo šumivého vína.

Aké víno k čomu?

Dnes už dávno neplatí klišé, že biele víno sa hodí zásadne len k bielemu mäsu a červené k červenému. Stačí sa pridržiavať zásady, že ľahšie víno sa dobre dopĺňa s jedlom ľahšej jemnejšej chuti a ťažšie s výraznejším, ťažším pokrmom.

Pri kombinácii vína s jedlom vždy záleží na tom, či je víno mladé, svieže, ovocné alebo vyzreté a opulentné. Podstatné je, na aký spôsob sú mäso, cestoviny alebo iné jedlá upravené a akú omáčku k nim použijeme.

Podľa toho jedlo doplníme vínom, ktoré nám najlepšie chutí. Kým sa dopátrame k ideálnej kombinácii, možno vyskúšame viaceré varianty, ale aj to patrí k spoznávaniu vína.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV
  3. Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách
  4. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  5. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  6. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  7. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  8. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  9. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  10. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  1. Energetici predávajú nevyužívaný majetok
  2. Posledných 30 r. cena fotovoltických panelov klesla 100 násobne
  3. Trendy udržateľnej architektúry
  4. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV
  5. Ako dobre bývať v centre Bratislavy?
  6. Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách
  7. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  8. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
  9. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  10. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 12 448
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 3 512
  3. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 2 543
  4. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 2 049
  5. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV 1 547
  6. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja 1 429
  7. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 1 177
  8. Ako na refinancovanie hypotéky 1 014
  9. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 603
  10. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu 590

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Chceli ju dať zabiť: Polícia mi oznámila, že za mňa vypísali 20 miliónov korún

Polícia zatkla bývalého šéfa Markízy Pavla Ruska.

KOMENTÁRE

Rusko: Keď úspešných mužov dobiehajú staré hriechy

Môžeme podozrenie polície nazvať odôvodneným?

DOMOV

Polícia zatkla bývalého šéfa Markízy Pavla Ruska

V roku 1997 si Rusko údajne objednal vraždu.

KOMENTÁRE

Kto bude v Česku vládnuť alebo ako skrotiť Babiša

Babiš a Fiala nesiahajú Ficovi a Bugárovi ani po členky.

Neprehliadnite tiež

Nevidela a nepočula, no vyštudovala Harvard a stala sa svetovou celebritou

Helen Kellerová prekonala svoje postihnutie a inšpirovala milióny ľudí.

Volajú ich biomatky a nie je to kompliment. Môže to ženám ublížiť?

Nálepkovanie môže mať dopad aj na zdravotnú starostlivosť.

Vzťahová poradňa: Môj muž si nikdy neprizná chybu. Čo s tým?

Čo robiť, keď máte doma odborníka na všetko? A ako si poradiť vtedy, keď si je manželka bližšia s bratom ako s manželom?

Viete, aké sú farebné trendy Vianoc 2017?

To, akú farbu stromčeka budeme mať, sa určuje dva roky vopred.