Šalát – pestrý tanier plný vitamínov

Nemusíte byť kúzelník, aby ste zmiešali tie najlepšie suroviny do jedného výdatného šalátu...

(Zdroj: Isifa)

Kapustový šalát s medovo-horčicovou zálievkou a orechmi
Suroviny na 6 porcií

  • 1 malá červená kapusta
  • polovica hlávky bielej kapusty alebo kelu
  • 1 malý fenikel alebo čakanka
  • 2 - 3 mrkvy
  • 1 červená paprika
  • 125 g pekanových orechov
  • 50 g lúpaných slnečnicových semienok
  • 1 - 2 PL sezamových semienok

Na zálievku:

  • 30 ml medu
  • 1 - 2 PL francúzskej horčice
  • 50 ml citrónovej šťavy
  • 1 PL jablčného octu
  • 1 čili paprička
  • 80 ml slnečnicového oleja

Všetku zeleninu podľa chuti nasekajte alebo nastrúhajte na pásiky. Zmiešajte ju v jednej miske a nechajte postáť. Pekanové orechy opražte na suchej panvici, kým nezačnú voňať. Nakoniec už do odstavenej, ale stále horúcej panvice prisypte i slnečnicu a sezam. V menšej miske premiešajte med s horčicou, pridajte olej, citrónovú šťavu, jablčný ocot a nakoniec podľa chuti nadrobno posekanú čili papričku. Prelejte do šalátu a premiešajte. Nakoniec šalát dozdobte zmesou orechov a semienok.

Tip: Šalát chuťovo zvýrazní až zálievka. Ak sa bojíte, že neulahodíte chuti každého stolovníka, odmerané množstvo zálievky servírujte na každú porciu zvlášť.


Paprikovo-cícerový šalát so syrom a cesnakovým dresingom
Suroviny na viac porcií

  • 2 červené papriky
  • 2 žlté papriky
  • 1 konzerva cíceru
  • 100 g syra feta
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bylinky

Na dresing:

  • 1 väčšia hlavička cesnaku
  • 60 ml citrónovej šťavy
  • 1 ČL dijonskej horčice
  • 120 ml olivového oleja
  • nasekaná petržlenová vňať
  • nasekaná pažítka

Vrchnú časť cesnakovej hlávky zrežte, postavte ho, vnútro so strúčkami pofŕkajte olivovým olejom, zabaľte ho do alobalu a postavte na plech. Papriky položte tiež na plech, potrite ich olivovým olejom a dajte piecť. Keď sú papriky upečené, vyberte ich a vložte ich do mikroténového vrecka, aby sa sparili a dali sa šúpať. Cesnak pečte, kým nie je úplne mäkký, čo je asi tak 30 - 40 minút. Papriky ošúpte, pokrájajte a zmiešajte v miske spolu s odkvapkaným cícerom, namrvenou fetou, bylinkami a štipkou soli a korenia. Cesnak nechajte čiastočne vychladnúť a prstami z neho vytlačte mäkkú dužinu. Zmiešajte ju v mixéri s ostatnými surovinami. Šalát servírujte pokvapkaný dresingom.

Tip: Paprika sa tiež ľahko šúpe ak ju opečiete nad priamym ohňom, či už v grile, alebo nad plynovým horákom. Pred šúpaním ju však vždy treba nechať spariť, aby sa šupka oddelila.


Pikantný šalát z pečenej cvikly a baklažánu
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 4 cvikly (červené repy)
  • 2 baklažány
  • 3 feferónky
  • 120 ml slnečnicového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 menšia červená cibuľa
  • olivový olej
  • šťava a kôra z jedného citróna
  • semienka feniklu
  • 1 ČL korenia garam masala
  • štipka karí korenia
  • čerstvý koriander
  • soľ
  • biely jogurt

Cviklu predvarte do polomäkka. Medzitým narežte baklažány a nasoľte ich. Po niekoľkých minútach ich opláchnite pod tečúcou vodou a naukladajte ich na plech. Pridajte pokrájanú predvarenú cviklu, pokvapkajte olivovým olejom a pečte do zlatohneda. Na panvici rozohrejte slnečnicový olej, pridajte k nemu nasekaný cesnak, semienka feniklu a opekajte asi dve minúty. Odstavte z tepla a primiešajte karí korenie, garam masalu, nasekaný koriander a citrónovú kôru. Vo väčšej miske zmiešajte pečenú zeleninu spolu s opekaným korením, citrónovou šťavou, nasekanými feferónkami a pokrájanou cibuľou. Dochuťte soľou a servírujte s bielym jogurtom.

Tip: Ak sa vám podarí zohnať čerstvú citrónovú trávu, zrežte jej spodnú časť s korienkami a nasekajte ju nožom nadrobno. Malé kúsky pridajte do šalátu alebo ešte lepšie do bieleho jogurtu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  4. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  5. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  7. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  8. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  10. Máte už vybranú dovolenku na júl?
  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  3. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  5. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  6. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  7. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  9. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  1. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 7 839
  2. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 7 716
  3. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 3 521
  4. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 3 345
  5. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 2 208
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 102
  7. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 644
  8. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 1 464
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 175
  10. Zvládnete tento test o jablkách a cideroch? Otestujte sa 826

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Ako sa pije a žije v banskom kraji, keď bane miznú

Tak ich tu vnímajú. Ako náletové buriny, ktoré sa uchytili v pustnúcom baníckom kraji.

SVET

Poliaci masovo protestujú, krajina stráca slobodu

Vládna strana postupne ovládla súdnictvo či médiá.

TECH

Rozlúštili záhadu supersilného betónu starovekých Rimanov

Náš betón sa časom drobí, ten z antiky sa stáva pevnejším.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prinášame rozhovor s netradičnou šperkárkou Evou Vokounovou, plavkovú módu aj cestovanie.

Šperkárka Eva Vokounová vyrába netradičné záušnice ako jediná v Európe

Rada dodáva ženám sebavedomie, chýba jej na nich ženskosť.

Britský bulvár ponížil novú hviezdu seriálu Doctor Who, zverejnil jej nahé fotky

V trinástej sérii kultovej série bude z doktora po prvýkrát doktorka.

Nevera z pohľadu mužov a žien: Čo už považujú za prekročenie hranice?

Britský prieskum ukázal, že názory na to, čo je podvádzanie, sa u mužov a žien extrémne líšia.