Šalát – pestrý tanier plný vitamínov

Nemusíte byť kúzelník, aby ste zmiešali tie najlepšie suroviny do jedného výdatného šalátu...

(Zdroj: Isifa)

Kapustový šalát s medovo-horčicovou zálievkou a orechmi
Suroviny na 6 porcií

  • 1 malá červená kapusta
  • polovica hlávky bielej kapusty alebo kelu
  • 1 malý fenikel alebo čakanka
  • 2 - 3 mrkvy
  • 1 červená paprika
  • 125 g pekanových orechov
  • 50 g lúpaných slnečnicových semienok
  • 1 - 2 PL sezamových semienok

Na zálievku:

  • 30 ml medu
  • 1 - 2 PL francúzskej horčice
  • 50 ml citrónovej šťavy
  • 1 PL jablčného octu
  • 1 čili paprička
  • 80 ml slnečnicového oleja

Všetku zeleninu podľa chuti nasekajte alebo nastrúhajte na pásiky. Zmiešajte ju v jednej miske a nechajte postáť. Pekanové orechy opražte na suchej panvici, kým nezačnú voňať. Nakoniec už do odstavenej, ale stále horúcej panvice prisypte i slnečnicu a sezam. V menšej miske premiešajte med s horčicou, pridajte olej, citrónovú šťavu, jablčný ocot a nakoniec podľa chuti nadrobno posekanú čili papričku. Prelejte do šalátu a premiešajte. Nakoniec šalát dozdobte zmesou orechov a semienok.

Tip: Šalát chuťovo zvýrazní až zálievka. Ak sa bojíte, že neulahodíte chuti každého stolovníka, odmerané množstvo zálievky servírujte na každú porciu zvlášť.


Paprikovo-cícerový šalát so syrom a cesnakovým dresingom
Suroviny na viac porcií

  • 2 červené papriky
  • 2 žlté papriky
  • 1 konzerva cíceru
  • 100 g syra feta
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bylinky

Na dresing:

  • 1 väčšia hlavička cesnaku
  • 60 ml citrónovej šťavy
  • 1 ČL dijonskej horčice
  • 120 ml olivového oleja
  • nasekaná petržlenová vňať
  • nasekaná pažítka

Vrchnú časť cesnakovej hlávky zrežte, postavte ho, vnútro so strúčkami pofŕkajte olivovým olejom, zabaľte ho do alobalu a postavte na plech. Papriky položte tiež na plech, potrite ich olivovým olejom a dajte piecť. Keď sú papriky upečené, vyberte ich a vložte ich do mikroténového vrecka, aby sa sparili a dali sa šúpať. Cesnak pečte, kým nie je úplne mäkký, čo je asi tak 30 - 40 minút. Papriky ošúpte, pokrájajte a zmiešajte v miske spolu s odkvapkaným cícerom, namrvenou fetou, bylinkami a štipkou soli a korenia. Cesnak nechajte čiastočne vychladnúť a prstami z neho vytlačte mäkkú dužinu. Zmiešajte ju v mixéri s ostatnými surovinami. Šalát servírujte pokvapkaný dresingom.

Tip: Paprika sa tiež ľahko šúpe ak ju opečiete nad priamym ohňom, či už v grile, alebo nad plynovým horákom. Pred šúpaním ju však vždy treba nechať spariť, aby sa šupka oddelila.


Pikantný šalát z pečenej cvikly a baklažánu
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 4 cvikly (červené repy)
  • 2 baklažány
  • 3 feferónky
  • 120 ml slnečnicového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 menšia červená cibuľa
  • olivový olej
  • šťava a kôra z jedného citróna
  • semienka feniklu
  • 1 ČL korenia garam masala
  • štipka karí korenia
  • čerstvý koriander
  • soľ
  • biely jogurt

Cviklu predvarte do polomäkka. Medzitým narežte baklažány a nasoľte ich. Po niekoľkých minútach ich opláchnite pod tečúcou vodou a naukladajte ich na plech. Pridajte pokrájanú predvarenú cviklu, pokvapkajte olivovým olejom a pečte do zlatohneda. Na panvici rozohrejte slnečnicový olej, pridajte k nemu nasekaný cesnak, semienka feniklu a opekajte asi dve minúty. Odstavte z tepla a primiešajte karí korenie, garam masalu, nasekaný koriander a citrónovú kôru. Vo väčšej miske zmiešajte pečenú zeleninu spolu s opekaným korením, citrónovou šťavou, nasekanými feferónkami a pokrájanou cibuľou. Dochuťte soľou a servírujte s bielym jogurtom.

Tip: Ak sa vám podarí zohnať čerstvú citrónovú trávu, zrežte jej spodnú časť s korienkami a nasekajte ju nožom nadrobno. Malé kúsky pridajte do šalátu alebo ešte lepšie do bieleho jogurtu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV
  3. Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách
  4. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  5. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  6. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  7. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  8. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  9. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  10. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  1. Trendy udržateľnej architektúry
  2. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV
  3. Ako dobre bývať v centre Bratislavy?
  4. Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách
  5. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  6. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
  7. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  8. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  9. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  10. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 16 046
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 3 494
  3. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 2 583
  4. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 2 490
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 1 325
  6. Ako na refinancovanie hypotéky 940
  7. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 762
  8. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja 720
  9. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu 535
  10. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“ 395

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Z Bonaparte do štátnej rezidencie? Fico plánuje bývanie aj pre Kisku a Danka

Šéf Úradu vlády Igor Federič kedysi vybavoval pre premiéra luxusnú vilu pri Bratislavskom hrade. Fico sa bránil, že by sa tam nikdy nenasťahoval.

KOMENTÁRE

Čechov teraz čaká obdobie ich mečiarizmu

České voľby popierajú tézu, že za nástup populistov môžu štandardné strany.

SVET

Anarchisti, hackeri či liberáli? Prečo Česi volili Pirátov

Pustite nás na nich, vyzývala Pirátska strana.

Nová kniha Michala Havrana: Obesíme ťa

Denník SME pripravil v utorok 24. októbra špeciálne vydanie. Kúpite ho v stánkoch s knihou Michala Havrana za 3,99 €.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Môj muž si nikdy neprizná chybu. Čo s tým?

Čo robiť, keď máte doma odborníka na všetko? A ako si poradiť vtedy, keď si je manželka bližšia s bratom ako s manželom?

Viete, aké sú farebné trendy Vianoc 2017?

To, akú farbu stromčeka budeme mať, sa určuje dva roky vopred.

Manuál pre silnú imunitu: Základom ostáva strava a pohyb

Ako si vypestovať väčšiu odolnosť organizmu proti negatívnym vplyvom?

Navštívte Záhorie, toto je šesť kúzelných zastávok v oblasti

Región, ktorý prepája Čechy a Slovensko, skrýva množstvo atrakcií pre celú rodinu.