Šalát – pestrý tanier plný vitamínov

Nemusíte byť kúzelník, aby ste zmiešali tie najlepšie suroviny do jedného výdatného šalátu...

(Zdroj: Isifa)

Kapustový šalát s medovo-horčicovou zálievkou a orechmi
Suroviny na 6 porcií

  • 1 malá červená kapusta
  • polovica hlávky bielej kapusty alebo kelu
  • 1 malý fenikel alebo čakanka
  • 2 - 3 mrkvy
  • 1 červená paprika
  • 125 g pekanových orechov
  • 50 g lúpaných slnečnicových semienok
  • 1 - 2 PL sezamových semienok

Na zálievku:

  • 30 ml medu
  • 1 - 2 PL francúzskej horčice
  • 50 ml citrónovej šťavy
  • 1 PL jablčného octu
  • 1 čili paprička
  • 80 ml slnečnicového oleja

Všetku zeleninu podľa chuti nasekajte alebo nastrúhajte na pásiky. Zmiešajte ju v jednej miske a nechajte postáť. Pekanové orechy opražte na suchej panvici, kým nezačnú voňať. Nakoniec už do odstavenej, ale stále horúcej panvice prisypte i slnečnicu a sezam. V menšej miske premiešajte med s horčicou, pridajte olej, citrónovú šťavu, jablčný ocot a nakoniec podľa chuti nadrobno posekanú čili papričku. Prelejte do šalátu a premiešajte. Nakoniec šalát dozdobte zmesou orechov a semienok.

Tip: Šalát chuťovo zvýrazní až zálievka. Ak sa bojíte, že neulahodíte chuti každého stolovníka, odmerané množstvo zálievky servírujte na každú porciu zvlášť.


Paprikovo-cícerový šalát so syrom a cesnakovým dresingom
Suroviny na viac porcií

  • 2 červené papriky
  • 2 žlté papriky
  • 1 konzerva cíceru
  • 100 g syra feta
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bylinky

Na dresing:

  • 1 väčšia hlavička cesnaku
  • 60 ml citrónovej šťavy
  • 1 ČL dijonskej horčice
  • 120 ml olivového oleja
  • nasekaná petržlenová vňať
  • nasekaná pažítka

Vrchnú časť cesnakovej hlávky zrežte, postavte ho, vnútro so strúčkami pofŕkajte olivovým olejom, zabaľte ho do alobalu a postavte na plech. Papriky položte tiež na plech, potrite ich olivovým olejom a dajte piecť. Keď sú papriky upečené, vyberte ich a vložte ich do mikroténového vrecka, aby sa sparili a dali sa šúpať. Cesnak pečte, kým nie je úplne mäkký, čo je asi tak 30 - 40 minút. Papriky ošúpte, pokrájajte a zmiešajte v miske spolu s odkvapkaným cícerom, namrvenou fetou, bylinkami a štipkou soli a korenia. Cesnak nechajte čiastočne vychladnúť a prstami z neho vytlačte mäkkú dužinu. Zmiešajte ju v mixéri s ostatnými surovinami. Šalát servírujte pokvapkaný dresingom.

Tip: Paprika sa tiež ľahko šúpe ak ju opečiete nad priamym ohňom, či už v grile, alebo nad plynovým horákom. Pred šúpaním ju však vždy treba nechať spariť, aby sa šupka oddelila.


Pikantný šalát z pečenej cvikly a baklažánu
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 4 cvikly (červené repy)
  • 2 baklažány
  • 3 feferónky
  • 120 ml slnečnicového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 menšia červená cibuľa
  • olivový olej
  • šťava a kôra z jedného citróna
  • semienka feniklu
  • 1 ČL korenia garam masala
  • štipka karí korenia
  • čerstvý koriander
  • soľ
  • biely jogurt

Cviklu predvarte do polomäkka. Medzitým narežte baklažány a nasoľte ich. Po niekoľkých minútach ich opláchnite pod tečúcou vodou a naukladajte ich na plech. Pridajte pokrájanú predvarenú cviklu, pokvapkajte olivovým olejom a pečte do zlatohneda. Na panvici rozohrejte slnečnicový olej, pridajte k nemu nasekaný cesnak, semienka feniklu a opekajte asi dve minúty. Odstavte z tepla a primiešajte karí korenie, garam masalu, nasekaný koriander a citrónovú kôru. Vo väčšej miske zmiešajte pečenú zeleninu spolu s opekaným korením, citrónovou šťavou, nasekanými feferónkami a pokrájanou cibuľou. Dochuťte soľou a servírujte s bielym jogurtom.

Tip: Ak sa vám podarí zohnať čerstvú citrónovú trávu, zrežte jej spodnú časť s korienkami a nasekajte ju nožom nadrobno. Malé kúsky pridajte do šalátu alebo ešte lepšie do bieleho jogurtu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Hitparáda štiav
  2. 14. ročník AmCham „JOB FAIR“ v Košiciach
  3. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  4. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  5. Malé knedličky, veľké dojmy
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  7. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  8. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  9. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  10. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 944
  2. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 225
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 710
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 988
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 788
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 4 032
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 512
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 128
  9. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 408
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 188

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kocáb: Kisku už dlho uznávam, ocenenie ma šokovalo

Pre SME hovorí, že je hrdý slniečkar. Keď pôjdeme tvrdou silou, nemáme šancu.

TECH

Nokii sa podarilo vstať z mŕtvych. Ukázali Nokiu 3310

Majú Android, nízku cenu a dobrý hardvér.

ŠPORT

Sagan ukázal cit pre taktiku a ešte lepšiu formu ako pred rokom

V sobotu bol druhý, v nedeľu už vyhral.

Neprehliadnite tiež

Móda na Oscaroch 2017: Kto zvíťazí svojim štýlom?

Celebrity sa zišli na najprestížnejšom odovzdávaní filmových cien, niektoré by si zaslúžili zlatú sošku aj za štýl.

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.

Niečo pre odvážne: Trblietavá glamour móda

Trblietky a lesklé materiály sa tento rok vracajú na scénu v plnej paráde.

Celebritní adoptívni rodičia: Tieto známe tváre rozšírili svoju rodinu adopciou

Niektorým sa nepošťastilo mať biologické deti, iné chceli pomôcť opusteným.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop