Šalát – pestrý tanier plný vitamínov

Nemusíte byť kúzelník, aby ste zmiešali tie najlepšie suroviny do jedného výdatného šalátu...

(Zdroj: Isifa)

Kapustový šalát s medovo-horčicovou zálievkou a orechmi
Suroviny na 6 porcií

  • 1 malá červená kapusta
  • polovica hlávky bielej kapusty alebo kelu
  • 1 malý fenikel alebo čakanka
  • 2 - 3 mrkvy
  • 1 červená paprika
  • 125 g pekanových orechov
  • 50 g lúpaných slnečnicových semienok
  • 1 - 2 PL sezamových semienok

Na zálievku:

  • 30 ml medu
  • 1 - 2 PL francúzskej horčice
  • 50 ml citrónovej šťavy
  • 1 PL jablčného octu
  • 1 čili paprička
  • 80 ml slnečnicového oleja

Všetku zeleninu podľa chuti nasekajte alebo nastrúhajte na pásiky. Zmiešajte ju v jednej miske a nechajte postáť. Pekanové orechy opražte na suchej panvici, kým nezačnú voňať. Nakoniec už do odstavenej, ale stále horúcej panvice prisypte i slnečnicu a sezam. V menšej miske premiešajte med s horčicou, pridajte olej, citrónovú šťavu, jablčný ocot a nakoniec podľa chuti nadrobno posekanú čili papričku. Prelejte do šalátu a premiešajte. Nakoniec šalát dozdobte zmesou orechov a semienok.

Tip: Šalát chuťovo zvýrazní až zálievka. Ak sa bojíte, že neulahodíte chuti každého stolovníka, odmerané množstvo zálievky servírujte na každú porciu zvlášť.


Paprikovo-cícerový šalát so syrom a cesnakovým dresingom
Suroviny na viac porcií

  • 2 červené papriky
  • 2 žlté papriky
  • 1 konzerva cíceru
  • 100 g syra feta
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bylinky

Na dresing:

  • 1 väčšia hlavička cesnaku
  • 60 ml citrónovej šťavy
  • 1 ČL dijonskej horčice
  • 120 ml olivového oleja
  • nasekaná petržlenová vňať
  • nasekaná pažítka

Vrchnú časť cesnakovej hlávky zrežte, postavte ho, vnútro so strúčkami pofŕkajte olivovým olejom, zabaľte ho do alobalu a postavte na plech. Papriky položte tiež na plech, potrite ich olivovým olejom a dajte piecť. Keď sú papriky upečené, vyberte ich a vložte ich do mikroténového vrecka, aby sa sparili a dali sa šúpať. Cesnak pečte, kým nie je úplne mäkký, čo je asi tak 30 - 40 minút. Papriky ošúpte, pokrájajte a zmiešajte v miske spolu s odkvapkaným cícerom, namrvenou fetou, bylinkami a štipkou soli a korenia. Cesnak nechajte čiastočne vychladnúť a prstami z neho vytlačte mäkkú dužinu. Zmiešajte ju v mixéri s ostatnými surovinami. Šalát servírujte pokvapkaný dresingom.

Tip: Paprika sa tiež ľahko šúpe ak ju opečiete nad priamym ohňom, či už v grile, alebo nad plynovým horákom. Pred šúpaním ju však vždy treba nechať spariť, aby sa šupka oddelila.


Pikantný šalát z pečenej cvikly a baklažánu
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 4 cvikly (červené repy)
  • 2 baklažány
  • 3 feferónky
  • 120 ml slnečnicového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 menšia červená cibuľa
  • olivový olej
  • šťava a kôra z jedného citróna
  • semienka feniklu
  • 1 ČL korenia garam masala
  • štipka karí korenia
  • čerstvý koriander
  • soľ
  • biely jogurt

Cviklu predvarte do polomäkka. Medzitým narežte baklažány a nasoľte ich. Po niekoľkých minútach ich opláchnite pod tečúcou vodou a naukladajte ich na plech. Pridajte pokrájanú predvarenú cviklu, pokvapkajte olivovým olejom a pečte do zlatohneda. Na panvici rozohrejte slnečnicový olej, pridajte k nemu nasekaný cesnak, semienka feniklu a opekajte asi dve minúty. Odstavte z tepla a primiešajte karí korenie, garam masalu, nasekaný koriander a citrónovú kôru. Vo väčšej miske zmiešajte pečenú zeleninu spolu s opekaným korením, citrónovou šťavou, nasekanými feferónkami a pokrájanou cibuľou. Dochuťte soľou a servírujte s bielym jogurtom.

Tip: Ak sa vám podarí zohnať čerstvú citrónovú trávu, zrežte jej spodnú časť s korienkami a nasekajte ju nožom nadrobno. Malé kúsky pridajte do šalátu alebo ešte lepšie do bieleho jogurtu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  2. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  3. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  4. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  5. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  6. Inteligencia vo všetkom
  7. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  8. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  9. Čo sa môže stať, keď šetríte na zateplení?
  10. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie
  1. Advokáti budú v stredu bezplatne radiť v 8 mestách
  2. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  3. Apartmány s výnosom až 4% v lyžiarskom stredisku Obergurgl
  4. Finále súťaže CEWE Fotokniha roka 2016
  5. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  6. Východniari investujú do bývania spomedzi regiónov najviac
  7. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande
  9. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  10. Pôžička, ktorá odmeňuje? Nie, nepomýlili sme sa
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 22 355
  2. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 9 144
  3. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 8 626
  4. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 7 419
  5. 5 krokov k vlastnému bývaniu 4 048
  6. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 4 011
  7. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 903
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande 1 797
  9. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku 1 602
  10. Inteligencia vo všetkom 1 543

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Až teraz sa začína boj o Európu. Le Penová sa na Macrona teší

Macron vidí Francúzsko ako krajinu, ktorá má všetko. Le Penová program stavia na kritike.

KOMENTÁRE

Voľby vo Francúzsku. Čo vlastne prospeje ľuďom?

Napäté voľby zakrývali podstatnejšiu tému.

SVET

Macron k politike pristupuje ako k startupu (profil)

Emmanuel Macron bol bankárom aj ministrom hospodárstva.

Neprehliadnite tiež

Sedem obedov z jedného hrnca

Eintopf jedlá, teda pokrmy pripravené v jednom hrnci, sú populárne nielen kvôli spotrebe riadu. Nemecký kuchársky vynález oceníte aj vy.

Ako rozbehnúť svoje trávenie a ozdraviť ho

Viete, ako prebieha tento životne dôležitý proces a či je ten váš v poriadku?

Jean-Paul Belmondo: Zmenil ideál mužskej krásy

Francúzsky herecký idol nedávno oslávil osemdesiatštyri rokov.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V sobotu, 22. júna, nájdete v stánkoch nové číslo magazínu smeŽeny a rozhovor s Petrou Regnácq Trnkovou, s ktorou sme hovorili o korupcii.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop