Jesenné šaláty potešia vaše chuťové poháriky i zdravie

Šalát nemusí len osviežiť. Môže aj nasýtiť, zahriať či potešiť naše zmysly...

(Zdroj: Isifa)

Tekvicovo-paradajkový šalát s fazuľou
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 1 stredne veľká maslová tekvica
  • 3 paradajky
  • 180 - 200 g predvarenej fazule
  • 2 jarné cibuľky
  • 130 g syra gorgonzola
  • olivový olej
  • balzamikový ocot
  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • soľ, mleté čierne korenie

Tekvicu ošúpte, vydlabte, dužinu pokrájajte na kocky a vložte ich na plech na pečenie. Pridajte na mesiačiky narezané paradajky, štipku soli a všetko pofŕkajte olivovým olejom. Dajte piecť do vyhriatej rúry a pečte, pokiaľ nie je tekvica dostatočne mäkká. Upečenú zeleninu preložte do misky, primiešajte k nej nasekanú cibuľku, petržlenovú vňať a predvarenú a odkvapkanú fazuľu. Zľahka premiešajte, dochuťte soľou, korením, olivovým olejom a balzamikovým octom. Nakoniec primiešajte syr a môžete servírovať.

Tip: Šalát môžete dozdobiť plátkami reďkovky a prúžkami stonkového zeleru, ktoré vytvoríte ostrou škrabkou na zemiaky. Zeleninu vyberajte podľa sezónnosti, cibuľky môžete nahradiť pórom aj so zelenou časťou.


Šalát z quinoy, zeleniny a granátového jablka
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 60 g quinoy
  • 350 - 400 g malých farebných paradajok
  • 1 menšia červená cibuľa
  • polovica šalátovej alebo dve menšie uhorky
  • 1 granátové jablko
  • lístky mäty
  • mleté čierne korenie

Na zálievku:

  • 1 prelisovaný strúčik cesnaku
  • šťava z polovice citróna
  • 2 PL červeného vínneho octu
  • 2 PL melasy alebo medu
  • 40 ml olivového oleja
  • soľ, mleté nové korenie

Quinou poriadne popreplachujte vo vode, potom ju zalejte vriacou vodou a varte približne 10 minút. Nechajte ju ešte prikrytú chvíľku postáť, zlejte ju a nechajte trošku obschnúť. Vo väčšej miske zmiešajte prelisovaný cesnak, citrónovú šťavu, ocot, štipku soli a nového korenia, melasu a olivový olej. Do zálievky pridajte quinou, pokrájané paradajky, uhorku, cibuľu, premiešajte a nakoniec povrch dozdobte zrniečkami granátového jablka a lístkami mäty.

Tip: Namiesto quinoy môžete použiť i kuskus, bulgur, pohánku alebo i obyčajnú slovenskú ryžu či tarhoňu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  2. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  3. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  6. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  7. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  8. Kam do tepla v januári?
  9. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Alarica – new business project in the market of shoes
  3. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  7. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  8. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  9. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  10. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 8 854
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 6 261
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 5 243
  4. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 4 165
  5. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 3 413
  6. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 3 349
  7. Kam do tepla v januári? 2 293
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 997
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 914
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 179

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Milujeme Slovensko

Vieme, že na to máme vo všetkých možných disciplínach.

EKONOMIKA

Syn daroval Zmajkovičovej dom, v majetkovom priznaní chýba

Jaroslav Zmajkovič získal priestranú nehnuteľnosť v roku 2008.

Neprehliadnite tiež

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.

Sedem malých predsavzatí pre vašu krásu

Toto je niekoľko drobností, ktoré môžeme urobiť, aby sme pomohli pleti či vlasom.

Desať receptov na muffiny

Jednoduché, zdravé aj rafinované recepty na koláčiky v košíčku.