SME

Jesenné šaláty potešia vaše chuťové poháriky i zdravie

Šalát nemusí len osviežiť. Môže aj nasýtiť, zahriať či potešiť naše zmysly...

(Zdroj: Isifa)

Tekvicovo-paradajkový šalát s fazuľou
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 1 stredne veľká maslová tekvica
  • 3 paradajky
  • 180 - 200 g predvarenej fazule
  • 2 jarné cibuľky
  • 130 g syra gorgonzola
  • olivový olej
  • balzamikový ocot
  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • soľ, mleté čierne korenie

Tekvicu ošúpte, vydlabte, dužinu pokrájajte na kocky a vložte ich na plech na pečenie. Pridajte na mesiačiky narezané paradajky, štipku soli a všetko pofŕkajte olivovým olejom. Dajte piecť do vyhriatej rúry a pečte, pokiaľ nie je tekvica dostatočne mäkká. Upečenú zeleninu preložte do misky, primiešajte k nej nasekanú cibuľku, petržlenovú vňať a predvarenú a odkvapkanú fazuľu. Zľahka premiešajte, dochuťte soľou, korením, olivovým olejom a balzamikovým octom. Nakoniec primiešajte syr a môžete servírovať.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Šalát môžete dozdobiť plátkami reďkovky a prúžkami stonkového zeleru, ktoré vytvoríte ostrou škrabkou na zemiaky. Zeleninu vyberajte podľa sezónnosti, cibuľky môžete nahradiť pórom aj so zelenou časťou.


Šalát z quinoy, zeleniny a granátového jablka
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 60 g quinoy
  • 350 - 400 g malých farebných paradajok
  • 1 menšia červená cibuľa
  • polovica šalátovej alebo dve menšie uhorky
  • 1 granátové jablko
  • lístky mäty
  • mleté čierne korenie

Na zálievku:

  • 1 prelisovaný strúčik cesnaku
  • šťava z polovice citróna
  • 2 PL červeného vínneho octu
  • 2 PL melasy alebo medu
  • 40 ml olivového oleja
  • soľ, mleté nové korenie

Quinou poriadne popreplachujte vo vode, potom ju zalejte vriacou vodou a varte približne 10 minút. Nechajte ju ešte prikrytú chvíľku postáť, zlejte ju a nechajte trošku obschnúť. Vo väčšej miske zmiešajte prelisovaný cesnak, citrónovú šťavu, ocot, štipku soli a nového korenia, melasu a olivový olej. Do zálievky pridajte quinou, pokrájané paradajky, uhorku, cibuľu, premiešajte a nakoniec povrch dozdobte zrniečkami granátového jablka a lístkami mäty.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Namiesto quinoy môžete použiť i kuskus, bulgur, pohánku alebo i obyčajnú slovenskú ryžu či tarhoňu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 033
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 635
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 889
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 690
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 813
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 220
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 151
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 218
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 326
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 292
  4. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 174
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 891
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 806
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 029
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 582
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu