Jesenné šaláty potešia vaše chuťové poháriky i zdravie

Šalát nemusí len osviežiť. Môže aj nasýtiť, zahriať či potešiť naše zmysly...

(Zdroj: Isifa)

Tekvicovo-paradajkový šalát s fazuľou
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 1 stredne veľká maslová tekvica
  • 3 paradajky
  • 180 - 200 g predvarenej fazule
  • 2 jarné cibuľky
  • 130 g syra gorgonzola
  • olivový olej
  • balzamikový ocot
  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • soľ, mleté čierne korenie

Tekvicu ošúpte, vydlabte, dužinu pokrájajte na kocky a vložte ich na plech na pečenie. Pridajte na mesiačiky narezané paradajky, štipku soli a všetko pofŕkajte olivovým olejom. Dajte piecť do vyhriatej rúry a pečte, pokiaľ nie je tekvica dostatočne mäkká. Upečenú zeleninu preložte do misky, primiešajte k nej nasekanú cibuľku, petržlenovú vňať a predvarenú a odkvapkanú fazuľu. Zľahka premiešajte, dochuťte soľou, korením, olivovým olejom a balzamikovým octom. Nakoniec primiešajte syr a môžete servírovať.

Tip: Šalát môžete dozdobiť plátkami reďkovky a prúžkami stonkového zeleru, ktoré vytvoríte ostrou škrabkou na zemiaky. Zeleninu vyberajte podľa sezónnosti, cibuľky môžete nahradiť pórom aj so zelenou časťou.


Šalát z quinoy, zeleniny a granátového jablka
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 60 g quinoy
  • 350 - 400 g malých farebných paradajok
  • 1 menšia červená cibuľa
  • polovica šalátovej alebo dve menšie uhorky
  • 1 granátové jablko
  • lístky mäty
  • mleté čierne korenie

Na zálievku:

  • 1 prelisovaný strúčik cesnaku
  • šťava z polovice citróna
  • 2 PL červeného vínneho octu
  • 2 PL melasy alebo medu
  • 40 ml olivového oleja
  • soľ, mleté nové korenie

Quinou poriadne popreplachujte vo vode, potom ju zalejte vriacou vodou a varte približne 10 minút. Nechajte ju ešte prikrytú chvíľku postáť, zlejte ju a nechajte trošku obschnúť. Vo väčšej miske zmiešajte prelisovaný cesnak, citrónovú šťavu, ocot, štipku soli a nového korenia, melasu a olivový olej. Do zálievky pridajte quinou, pokrájané paradajky, uhorku, cibuľu, premiešajte a nakoniec povrch dozdobte zrniečkami granátového jablka a lístkami mäty.

Tip: Namiesto quinoy môžete použiť i kuskus, bulgur, pohánku alebo i obyčajnú slovenskú ryžu či tarhoňu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  2. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  3. Montážne konferencie - Novinky aj vzdelávanie o suchej výstavbe
  4. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  5. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  6. Medzinárodná súťaž FIRST LEGO League na Fakulte informatiky PEVŠ
  7. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  8. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  9. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  10. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 9 581
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 8 105
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 370
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 444
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 389
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 875
  7. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 589
  8. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 4 445
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 435
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 853

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

SaS sa približuje k antisystémovému voličovi, odchodom Mihála stráca výhodu

Z mnohých výrazných osobností, ktoré boli v strane od jej vzniku v roku 2009, v nej dnes zostávajú už len niekoľkí.

EKONOMIKA

Land Rover z Nitry budú rozvážať Nemci, Cargo neuspelo

Štátny prepravca rokuje s Deutsche Bahn Cargo.

KOMENTÁRE

Aby nás z čara prieskumov nevytrhol ľud v uliciach

Kaliňák je stále ministrom, Bašternák na slobode.

SVET

Keď už sa dostanete do štádia hladomoru, je príliš neskoro

OSN po šiestich rokoch znovu vyhlásila hladomor.

Neprehliadnite tiež

Celebritní adoptívni rodičia: Tieto známe tváre rozšírili svoju rodinu adopciou

Niektorým sa nepošťastilo mať biologické deti, iné chceli pomôcť opusteným.

Každá masáž je iná. Viete, ktorá je pre vás tá pravá?

Naše telo potrebuje dotyky a jednou z foriem, ako mu ich dopriať, sú relaxačné či liečivé masáže.

Jamie Dornan z Fifty Shades: S Christianom Greyom by som sa nepriatelil

„Rád hrám postavy, ktoré sú v hĺbke zlomené, narušené. Má to pre mňa väčšiu výpovednú hodnotu,“ hovorí herec o filmových charakteroch.

Sú tri, sú sexi, no najmä vtipné: Kto sú krásky zo SketchShe?

Začalo to s karaoke v aute, teraz majú Austrálčanky státisíce odberateľov a desiatky videí, z ktorých prasknete od smiechu.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop