Jesenné šaláty potešia vaše chuťové poháriky i zdravie

Šalát nemusí len osviežiť. Môže aj nasýtiť, zahriať či potešiť naše zmysly...

(Zdroj: Isifa)

Tekvicovo-paradajkový šalát s fazuľou
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 1 stredne veľká maslová tekvica
  • 3 paradajky
  • 180 - 200 g predvarenej fazule
  • 2 jarné cibuľky
  • 130 g syra gorgonzola
  • olivový olej
  • balzamikový ocot
  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • soľ, mleté čierne korenie

Tekvicu ošúpte, vydlabte, dužinu pokrájajte na kocky a vložte ich na plech na pečenie. Pridajte na mesiačiky narezané paradajky, štipku soli a všetko pofŕkajte olivovým olejom. Dajte piecť do vyhriatej rúry a pečte, pokiaľ nie je tekvica dostatočne mäkká. Upečenú zeleninu preložte do misky, primiešajte k nej nasekanú cibuľku, petržlenovú vňať a predvarenú a odkvapkanú fazuľu. Zľahka premiešajte, dochuťte soľou, korením, olivovým olejom a balzamikovým octom. Nakoniec primiešajte syr a môžete servírovať.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Šalát môžete dozdobiť plátkami reďkovky a prúžkami stonkového zeleru, ktoré vytvoríte ostrou škrabkou na zemiaky. Zeleninu vyberajte podľa sezónnosti, cibuľky môžete nahradiť pórom aj so zelenou časťou.


Šalát z quinoy, zeleniny a granátového jablka
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 60 g quinoy
  • 350 - 400 g malých farebných paradajok
  • 1 menšia červená cibuľa
  • polovica šalátovej alebo dve menšie uhorky
  • 1 granátové jablko
  • lístky mäty
  • mleté čierne korenie

Na zálievku:

  • 1 prelisovaný strúčik cesnaku
  • šťava z polovice citróna
  • 2 PL červeného vínneho octu
  • 2 PL melasy alebo medu
  • 40 ml olivového oleja
  • soľ, mleté nové korenie

Quinou poriadne popreplachujte vo vode, potom ju zalejte vriacou vodou a varte približne 10 minút. Nechajte ju ešte prikrytú chvíľku postáť, zlejte ju a nechajte trošku obschnúť. Vo väčšej miske zmiešajte prelisovaný cesnak, citrónovú šťavu, ocot, štipku soli a nového korenia, melasu a olivový olej. Do zálievky pridajte quinou, pokrájané paradajky, uhorku, cibuľu, premiešajte a nakoniec povrch dozdobte zrniečkami granátového jablka a lístkami mäty.

Tip: Namiesto quinoy môžete použiť i kuskus, bulgur, pohánku alebo i obyčajnú slovenskú ryžu či tarhoňu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 077
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 298
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 535
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 237
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 757
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 386
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 040
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 514
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 815
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 681

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Môj dom, môj hrad. Sternbergovci si to môžu povedať už 800 rokov

So súrodencami sa tu pretekali na trojkolkách, pre miestnych robili omše. Na súkromnom hrade Český Šternberk hradný pán stále býva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.