PIKNIK

Cibuľa bola uctievaná faraónmi a oplakávaná gazdinami

Cibuľa smrdí a núti na plač, ale je zdravá a v kuchyni nenahraditeľná.

Vedci presne nevedia, či pochádza zo strednej Ázie, alebo z územia dnešného Iránu, vie sa len, že ju ľudia pestujú už päťtisíc rokov. Patrí vôbec k prvým plodinám, ktoré ľudia začali cielene pestovať. Najmä vďaka tomu, že sa jej darilo takmer v každom podnebí i v pôde a bola trvácejšia než iné potraviny v tej dobe.

V Egypte bola dokonca uctievaná, vyobrazenia cibule sa našli na stenách pyramíd. Jej štruktúra – kruh v kruhu – bola pre starých Egypťanov symbolom večnosti, preto vkladali faraónom do hrobky okrem zlata a iných predmetov aj cibuľu.

Úlohu hrala aj pri mumifikácii tiel. Napríklad múmia kráľa Ramzesa IV. mala na mieste očí cibule.

Proti kašľu i nádche

Liečivé účinky cibule odhalili v Indii či antickom Grécku, kde sa touto štipľavou zeleninou posilňovali atléti pred súťažením na olympijských hrách.

Ako medicína slúžila cibuľa aj Rimanom. Napríklad na bolesti zubov, liečenie nespavosti alebo na dezinfekciu rán.

Cibuľa nechýbala ani v lekárničke starých materí, ktoré ju používali ako prírodné antibiotikum. Na suchý dráždivý kašeľ ordinovali cibuľový čaj alebo nakrájanú cibuľu vymiešanú s medom.

Preventívne účinky cibule proti prechladnutiu či chrípke zabezpečuje vysoký obsah vitamínu C. Okrem toho je zdrojom vitamínu B6, železa, vápnika, kyseliny listovej, vlákniny a dôležitého flavonidu kvercetín, ktorý má antioxidačné účinky.

Viaceré štúdie preukázali aj pozitívny vplyv cibule na znižovanie krvného tlaku ako prevencie proti žalúdočným vredom či vzniku alergií.

Ako na zápach a slzenie

Nepríjemným sprievodným znakom jej konzumácie je nepríjemný zápach z úst a pre niektorých ľudí je čerstvá cibuľa ťažká na žalúdok. Zmierniť „cibuľový dych“ pomôže napríklad čerstvá zelenina – mrkva, jablko – lyžička citrónovej šťavy či horčice alebo šálka zeleného čaju.

A ako zabrániť slzeniu pri krájaní cibule? Skúste ju po ošúpaní vložiť na chvíľu do chladničky alebo ju po rozrezaní na polovice opláchnuť studenou tečúcou vodou. Slzné kanáliky totiž dráždi enzým, ktorý sa pri krájaní cibule a teda narušení jej buniek štiepi a mení. Počas tohto chemického procesu sa uvoľňuje plyn s prímesou síry, ktorý po vdýchnutí vyvolá slzenie. Niekedy pomôže nútený plač zmierniť aj krájanie cibule na čerstvom vzduchu.

Najostrejšia a najviac aromatická je klasická žltá cibuľa. Preto sa najlepšie hodí na varenie. Biela cibuľa je jemnejšia a používa sa skôr v studenej kuchyni. Červená cibuľa má jemnejšiu, sladkastú chuť a vďaka krásnej farbe sa hodí do šalátov alebo práve na dusenie. Skaramelizovaná červená cibuľa je výborná aj ako príloha k pečenému mäsu alebo do sendvičov. Za kráľovnú cibúľ vyhlasujú kuchári šalotku. Je menšia a jemnejšia než obyčajná cibuľa, no zároveň aromatická. Hodí sa do jemných omáčok alebo na pečenie vcelku.

Cibuľový koláč s olivami a Fetou

  • 1 rolka chladeného lístkového cesta (200 g)
  • 3 stredné žlté cibule
  • 3 stredné červené cibule
  • 6 lyžíc prírodného trstinového cukru
  • 50 ml balzamikového octu alebo sherry
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 vajce
  • syr Feta
  • čierne olivy
  • čerstvý alebo sušený tymian
  • soľ, čierne korenie

Postup:
1. Cibule ošúpte, prekrojte na polovicu a nakrájajte na plátky hrubé 3 až 4 milimetre. Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Znížte plameň a za občasného miešania ju opekajte domäkka. Ak by sa pripekala, môžete ju prikryť pokrievkou.

2. Keď je cibuľa takmer mäkká, posypte ju hnedým trstinovým cukrom a duste ďalej, kým zmes nezačne karamelizovať. Na záver pridajte ocot, dochuťte soľou, korením a tymianom (nechajte si aj na posypanie koláča), premiešajte a ešte chvíľu duste, aby sa ocot odparil a všetky chute premiešali.

3. Lístkové cesto si vystrite na papier na pečenie a pokrájajte ho na štvorce alebo obdĺžniky s rozmermi približne 10 x 10 centimetrov. Dovnútra, dva centimetre od okraja, narežte špičkou ostrého noža rovnaký štvorec (alebo obdĺžnik). Cesto netreba úplne prerezať, ak ho budete ešte presúvať na plech, aby sa vám nerozpadlo. Ide o to, aby ste vytvorili okraje, ktoré sa počas pečenia pekne zdvihnú a vytvoria plnke akúsi ohradu.

Plochu medzi vonkajším a vnútorným štvorcom potrite rozšľahaným a posoleným vajíčkom. Do vnútorného štvorca rozotrite vrstvu skaramelizovanej cibule. Posypte kúskami slaného syra Feta a rozpolenými čiernymi olivami. Podľa chuti môžete použiť len olivy alebo len Fetu, prípadne ju nahradiť kozím syrom. Posypte tymianom a pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia približne 12 až 15 minút. Okraje by mali byť nafúknuté a zlatisté.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  2. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  3. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  4. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  5. Zábavný aj sebavedomý
  6. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  7. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  8. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori
  9. Bezpečnostný pás vám chráni život, antivírus váš virtuálny svet
  10. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať?
  1. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  2. Konferencia o využívaní ITP v trestnom konaní splnila svoj cieľ
  3. Nadácia Poštovej banky podporí grantom folklór a tradície
  4. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  5. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  6. Prednáška holandského veľvyslanca na EU v Bratislave
  7. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku
  8. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  9. Poradňa: Ako vybrať účet pre mladých
  10. Sajfa odkázal študentom:„Buďte nároční a vydržte!“
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 25 118
  2. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 5 269
  3. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci 4 882
  4. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori 4 217
  5. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 4 215
  6. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 3 931
  7. Zábavný aj sebavedomý 3 606
  8. Bývanie, ktoré vás oslobodí od stresu 3 207
  9. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností 3 075
  10. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať? 2 496

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

NITRA

Bývalého poslanca parlamentu Gauliedera našli mŕtveho

Príčiny smrti vyšetruje polícia. Pracuje s verziou, že by mohlo ísť o samovraždu.

SVET

Prvý coming out českej politiky! No a čo?

Česi nie sú až takí tolerantní ako skôr ľahostajní.

Neprehliadnite tiež

Desať osviežujúcich ananásových receptov pre váš sladký víkend

Ananás je vďačnou surovinou, ktorá dokonale pristane koláčom a tortám. Vyskúšajte niektorý z receptov počas voľných dní.

Hormonálna antikoncepcia ochráni ženy pred rakovinou až na tridsať rokov

Vedci zbierali dáta od tisícok žien takmer 44 rokov. Výsledkom je najväčšia štúdia o tabletkovej antikoncepcii.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Humoristka a glosátorka Elena Vacvalová hovorí o tom, prečo sa nestala herečkou a čo pre ňu znamená zmysel pre humor.

Jarné upratovanie v tele: Návod na účinnú očistu

Jarné obdobie je ideálne na prečistenie organizmu.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop