SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky
PIKNIK

Cibuľa bola uctievaná faraónmi a oplakávaná gazdinami

Cibuľa smrdí a núti na plač, ale je zdravá a v kuchyni nenahraditeľná.

Vedci presne nevedia, či pochádza zo strednej Ázie, alebo z územia dnešného Iránu, vie sa len, že ju ľudia pestujú už päťtisíc rokov. Patrí vôbec k prvým plodinám, ktoré ľudia začali cielene pestovať. Najmä vďaka tomu, že sa jej darilo takmer v každom podnebí i v pôde a bola trvácejšia než iné potraviny v tej dobe.

V Egypte bola dokonca uctievaná, vyobrazenia cibule sa našli na stenách pyramíd. Jej štruktúra – kruh v kruhu – bola pre starých Egypťanov symbolom večnosti, preto vkladali faraónom do hrobky okrem zlata a iných predmetov aj cibuľu.

Úlohu hrala aj pri mumifikácii tiel. Napríklad múmia kráľa Ramzesa IV. mala na mieste očí cibule.

Proti kašľu i nádche

Liečivé účinky cibule odhalili v Indii či antickom Grécku, kde sa touto štipľavou zeleninou posilňovali atléti pred súťažením na olympijských hrách.

Ako medicína slúžila cibuľa aj Rimanom. Napríklad na bolesti zubov, liečenie nespavosti alebo na dezinfekciu rán.

Cibuľa nechýbala ani v lekárničke starých materí, ktoré ju používali ako prírodné antibiotikum. Na suchý dráždivý kašeľ ordinovali cibuľový čaj alebo nakrájanú cibuľu vymiešanú s medom.

Preventívne účinky cibule proti prechladnutiu či chrípke zabezpečuje vysoký obsah vitamínu C. Okrem toho je zdrojom vitamínu B6, železa, vápnika, kyseliny listovej, vlákniny a dôležitého flavonidu kvercetín, ktorý má antioxidačné účinky.

Viaceré štúdie preukázali aj pozitívny vplyv cibule na znižovanie krvného tlaku ako prevencie proti žalúdočným vredom či vzniku alergií.

Ako na zápach a slzenie

Nepríjemným sprievodným znakom jej konzumácie je nepríjemný zápach z úst a pre niektorých ľudí je čerstvá cibuľa ťažká na žalúdok. Zmierniť „cibuľový dych“ pomôže napríklad čerstvá zelenina – mrkva, jablko – lyžička citrónovej šťavy či horčice alebo šálka zeleného čaju.

A ako zabrániť slzeniu pri krájaní cibule? Skúste ju po ošúpaní vložiť na chvíľu do chladničky alebo ju po rozrezaní na polovice opláchnuť studenou tečúcou vodou. Slzné kanáliky totiž dráždi enzým, ktorý sa pri krájaní cibule a teda narušení jej buniek štiepi a mení. Počas tohto chemického procesu sa uvoľňuje plyn s prímesou síry, ktorý po vdýchnutí vyvolá slzenie. Niekedy pomôže nútený plač zmierniť aj krájanie cibule na čerstvom vzduchu.

Najostrejšia a najviac aromatická je klasická žltá cibuľa. Preto sa najlepšie hodí na varenie. Biela cibuľa je jemnejšia a používa sa skôr v studenej kuchyni. Červená cibuľa má jemnejšiu, sladkastú chuť a vďaka krásnej farbe sa hodí do šalátov alebo práve na dusenie. Skaramelizovaná červená cibuľa je výborná aj ako príloha k pečenému mäsu alebo do sendvičov. Za kráľovnú cibúľ vyhlasujú kuchári šalotku. Je menšia a jemnejšia než obyčajná cibuľa, no zároveň aromatická. Hodí sa do jemných omáčok alebo na pečenie vcelku.

Cibuľový koláč s olivami a Fetou

  • 1 rolka chladeného lístkového cesta (200 g)
  • 3 stredné žlté cibule
  • 3 stredné červené cibule
  • 6 lyžíc prírodného trstinového cukru
  • 50 ml balzamikového octu alebo sherry
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 vajce
  • syr Feta
  • čierne olivy
  • čerstvý alebo sušený tymian
  • soľ, čierne korenie

Postup:
1. Cibule ošúpte, prekrojte na polovicu a nakrájajte na plátky hrubé 3 až 4 milimetre. Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Znížte plameň a za občasného miešania ju opekajte domäkka. Ak by sa pripekala, môžete ju prikryť pokrievkou.

2. Keď je cibuľa takmer mäkká, posypte ju hnedým trstinovým cukrom a duste ďalej, kým zmes nezačne karamelizovať. Na záver pridajte ocot, dochuťte soľou, korením a tymianom (nechajte si aj na posypanie koláča), premiešajte a ešte chvíľu duste, aby sa ocot odparil a všetky chute premiešali.

3. Lístkové cesto si vystrite na papier na pečenie a pokrájajte ho na štvorce alebo obdĺžniky s rozmermi približne 10 x 10 centimetrov. Dovnútra, dva centimetre od okraja, narežte špičkou ostrého noža rovnaký štvorec (alebo obdĺžnik). Cesto netreba úplne prerezať, ak ho budete ešte presúvať na plech, aby sa vám nerozpadlo. Ide o to, aby ste vytvorili okraje, ktoré sa počas pečenia pekne zdvihnú a vytvoria plnke akúsi ohradu.

Plochu medzi vonkajším a vnútorným štvorcom potrite rozšľahaným a posoleným vajíčkom. Do vnútorného štvorca rozotrite vrstvu skaramelizovanej cibule. Posypte kúskami slaného syra Feta a rozpolenými čiernymi olivami. Podľa chuti môžete použiť len olivy alebo len Fetu, prípadne ju nahradiť kozím syrom. Posypte tymianom a pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia približne 12 až 15 minút. Okraje by mali byť nafúknuté a zlatisté.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Päť chýb pri zateplení strechy
  3. Vitajte v postapokalyptickom svete
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  6. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 531
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 348
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 15 009
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 619
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 898
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 958
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 942
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 518
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 437
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 248
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Víkend

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Krízový štáb rokoval o lockdowne, bude informovať o záveroch (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 35 330. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 115 obetí.

Premiér Igor Matovič a minister vnútra Roman Mikulec na rokovaní Ústredného krízového štábu.
NAKA zadržala Dušana Kováčika.
NADÁCIA ZASTAVME KORUPCIU

Bödörovi blízka firma ťažila z obrovských štátnych zákaziek. Okolnosti sú podozrivé

Jej partnerom boli známi stavbári.

Norbert Bödör.

Zasadá krízový štáb: Nemocnice sú potemkinove dediny, vravia lekári zo zasadnutia

Politici rokovanie odmietajú komentovať, kým sa neskončí.

Tlačová konferencia po mimoriadnom zasadnutí vlády.