PIKNIK

Cibuľa bola uctievaná faraónmi a oplakávaná gazdinami

Cibuľa smrdí a núti na plač, ale je zdravá a v kuchyni nenahraditeľná.

Vedci presne nevedia, či pochádza zo strednej Ázie, alebo z územia dnešného Iránu, vie sa len, že ju ľudia pestujú už päťtisíc rokov. Patrí vôbec k prvým plodinám, ktoré ľudia začali cielene pestovať. Najmä vďaka tomu, že sa jej darilo takmer v každom podnebí i v pôde a bola trvácejšia než iné potraviny v tej dobe.

V Egypte bola dokonca uctievaná, vyobrazenia cibule sa našli na stenách pyramíd. Jej štruktúra – kruh v kruhu – bola pre starých Egypťanov symbolom večnosti, preto vkladali faraónom do hrobky okrem zlata a iných predmetov aj cibuľu.

Úlohu hrala aj pri mumifikácii tiel. Napríklad múmia kráľa Ramzesa IV. mala na mieste očí cibule.

Proti kašľu i nádche

Liečivé účinky cibule odhalili v Indii či antickom Grécku, kde sa touto štipľavou zeleninou posilňovali atléti pred súťažením na olympijských hrách.

Ako medicína slúžila cibuľa aj Rimanom. Napríklad na bolesti zubov, liečenie nespavosti alebo na dezinfekciu rán.

Cibuľa nechýbala ani v lekárničke starých materí, ktoré ju používali ako prírodné antibiotikum. Na suchý dráždivý kašeľ ordinovali cibuľový čaj alebo nakrájanú cibuľu vymiešanú s medom.

Preventívne účinky cibule proti prechladnutiu či chrípke zabezpečuje vysoký obsah vitamínu C. Okrem toho je zdrojom vitamínu B6, železa, vápnika, kyseliny listovej, vlákniny a dôležitého flavonidu kvercetín, ktorý má antioxidačné účinky.

Viaceré štúdie preukázali aj pozitívny vplyv cibule na znižovanie krvného tlaku ako prevencie proti žalúdočným vredom či vzniku alergií.

Ako na zápach a slzenie

Nepríjemným sprievodným znakom jej konzumácie je nepríjemný zápach z úst a pre niektorých ľudí je čerstvá cibuľa ťažká na žalúdok. Zmierniť „cibuľový dych“ pomôže napríklad čerstvá zelenina – mrkva, jablko – lyžička citrónovej šťavy či horčice alebo šálka zeleného čaju.

A ako zabrániť slzeniu pri krájaní cibule? Skúste ju po ošúpaní vložiť na chvíľu do chladničky alebo ju po rozrezaní na polovice opláchnuť studenou tečúcou vodou. Slzné kanáliky totiž dráždi enzým, ktorý sa pri krájaní cibule a teda narušení jej buniek štiepi a mení. Počas tohto chemického procesu sa uvoľňuje plyn s prímesou síry, ktorý po vdýchnutí vyvolá slzenie. Niekedy pomôže nútený plač zmierniť aj krájanie cibule na čerstvom vzduchu.

Najostrejšia a najviac aromatická je klasická žltá cibuľa. Preto sa najlepšie hodí na varenie. Biela cibuľa je jemnejšia a používa sa skôr v studenej kuchyni. Červená cibuľa má jemnejšiu, sladkastú chuť a vďaka krásnej farbe sa hodí do šalátov alebo práve na dusenie. Skaramelizovaná červená cibuľa je výborná aj ako príloha k pečenému mäsu alebo do sendvičov. Za kráľovnú cibúľ vyhlasujú kuchári šalotku. Je menšia a jemnejšia než obyčajná cibuľa, no zároveň aromatická. Hodí sa do jemných omáčok alebo na pečenie vcelku.

Cibuľový koláč s olivami a Fetou

  • 1 rolka chladeného lístkového cesta (200 g)
  • 3 stredné žlté cibule
  • 3 stredné červené cibule
  • 6 lyžíc prírodného trstinového cukru
  • 50 ml balzamikového octu alebo sherry
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 vajce
  • syr Feta
  • čierne olivy
  • čerstvý alebo sušený tymian
  • soľ, čierne korenie

Postup:
1. Cibule ošúpte, prekrojte na polovicu a nakrájajte na plátky hrubé 3 až 4 milimetre. Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Znížte plameň a za občasného miešania ju opekajte domäkka. Ak by sa pripekala, môžete ju prikryť pokrievkou.

2. Keď je cibuľa takmer mäkká, posypte ju hnedým trstinovým cukrom a duste ďalej, kým zmes nezačne karamelizovať. Na záver pridajte ocot, dochuťte soľou, korením a tymianom (nechajte si aj na posypanie koláča), premiešajte a ešte chvíľu duste, aby sa ocot odparil a všetky chute premiešali.

3. Lístkové cesto si vystrite na papier na pečenie a pokrájajte ho na štvorce alebo obdĺžniky s rozmermi približne 10 x 10 centimetrov. Dovnútra, dva centimetre od okraja, narežte špičkou ostrého noža rovnaký štvorec (alebo obdĺžnik). Cesto netreba úplne prerezať, ak ho budete ešte presúvať na plech, aby sa vám nerozpadlo. Ide o to, aby ste vytvorili okraje, ktoré sa počas pečenia pekne zdvihnú a vytvoria plnke akúsi ohradu.

Plochu medzi vonkajším a vnútorným štvorcom potrite rozšľahaným a posoleným vajíčkom. Do vnútorného štvorca rozotrite vrstvu skaramelizovanej cibule. Posypte kúskami slaného syra Feta a rozpolenými čiernymi olivami. Podľa chuti môžete použiť len olivy alebo len Fetu, prípadne ju nahradiť kozím syrom. Posypte tymianom a pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia približne 12 až 15 minút. Okraje by mali byť nafúknuté a zlatisté.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 115
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 8 095
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 7 072
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 5 493
  5. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 947
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 836
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 794
  8. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 1 685
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 1 638
  10. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 1 316

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Lipšic dostal za nehodu z minulého roka podmienečný trest

Súd odsúdil bývalého poslanca Lipšica.

KOMENTÁRE

Vracajú sa deväťdesiate roky a prečo sa Danko drží ruskej letky

Povedať, že Fico III a Mečiar III už sú jedna k jednej, sa ešte nedá, ale synchronizovaná akcia proti Kiskovi je porovnateľná iba a len s únosom mladého Kováča.

DOMOV

Študijný odbor nám preduručuje partnerov. V EÚ sme v tom extrém

Desať správ, ktoré oslovili medzinárodnú komunitu.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.

Keď ženy ukazujú pravú tvár, svet je vo vytržení

Hnutiu bez make-upu podľahli aj mnohé známe osobnosti.

Americká gynekologička: Ženy chcú mať dokonalú vagínu, ale taká neexistuje

Sheryl Ross je renomovaná odborníčka, na ktorú nedajú dopustiť ani známe osobnosti. Volajú ju aktivistka za vagínu.