PIKNIK

Cibuľa bola uctievaná faraónmi a oplakávaná gazdinami

Cibuľa smrdí a núti na plač, ale je zdravá a v kuchyni nenahraditeľná.

Vedci presne nevedia, či pochádza zo strednej Ázie, alebo z územia dnešného Iránu, vie sa len, že ju ľudia pestujú už päťtisíc rokov. Patrí vôbec k prvým plodinám, ktoré ľudia začali cielene pestovať. Najmä vďaka tomu, že sa jej darilo takmer v každom podnebí i v pôde a bola trvácejšia než iné potraviny v tej dobe.

V Egypte bola dokonca uctievaná, vyobrazenia cibule sa našli na stenách pyramíd. Jej štruktúra – kruh v kruhu – bola pre starých Egypťanov symbolom večnosti, preto vkladali faraónom do hrobky okrem zlata a iných predmetov aj cibuľu.

Úlohu hrala aj pri mumifikácii tiel. Napríklad múmia kráľa Ramzesa IV. mala na mieste očí cibule.

Proti kašľu i nádche

Liečivé účinky cibule odhalili v Indii či antickom Grécku, kde sa touto štipľavou zeleninou posilňovali atléti pred súťažením na olympijských hrách.

Ako medicína slúžila cibuľa aj Rimanom. Napríklad na bolesti zubov, liečenie nespavosti alebo na dezinfekciu rán.

Cibuľa nechýbala ani v lekárničke starých materí, ktoré ju používali ako prírodné antibiotikum. Na suchý dráždivý kašeľ ordinovali cibuľový čaj alebo nakrájanú cibuľu vymiešanú s medom.

Preventívne účinky cibule proti prechladnutiu či chrípke zabezpečuje vysoký obsah vitamínu C. Okrem toho je zdrojom vitamínu B6, železa, vápnika, kyseliny listovej, vlákniny a dôležitého flavonidu kvercetín, ktorý má antioxidačné účinky.

Viaceré štúdie preukázali aj pozitívny vplyv cibule na znižovanie krvného tlaku ako prevencie proti žalúdočným vredom či vzniku alergií.

Ako na zápach a slzenie

Nepríjemným sprievodným znakom jej konzumácie je nepríjemný zápach z úst a pre niektorých ľudí je čerstvá cibuľa ťažká na žalúdok. Zmierniť „cibuľový dych“ pomôže napríklad čerstvá zelenina – mrkva, jablko – lyžička citrónovej šťavy či horčice alebo šálka zeleného čaju.

A ako zabrániť slzeniu pri krájaní cibule? Skúste ju po ošúpaní vložiť na chvíľu do chladničky alebo ju po rozrezaní na polovice opláchnuť studenou tečúcou vodou. Slzné kanáliky totiž dráždi enzým, ktorý sa pri krájaní cibule a teda narušení jej buniek štiepi a mení. Počas tohto chemického procesu sa uvoľňuje plyn s prímesou síry, ktorý po vdýchnutí vyvolá slzenie. Niekedy pomôže nútený plač zmierniť aj krájanie cibule na čerstvom vzduchu.

Najostrejšia a najviac aromatická je klasická žltá cibuľa. Preto sa najlepšie hodí na varenie. Biela cibuľa je jemnejšia a používa sa skôr v studenej kuchyni. Červená cibuľa má jemnejšiu, sladkastú chuť a vďaka krásnej farbe sa hodí do šalátov alebo práve na dusenie. Skaramelizovaná červená cibuľa je výborná aj ako príloha k pečenému mäsu alebo do sendvičov. Za kráľovnú cibúľ vyhlasujú kuchári šalotku. Je menšia a jemnejšia než obyčajná cibuľa, no zároveň aromatická. Hodí sa do jemných omáčok alebo na pečenie vcelku.

Cibuľový koláč s olivami a Fetou

  • 1 rolka chladeného lístkového cesta (200 g)
  • 3 stredné žlté cibule
  • 3 stredné červené cibule
  • 6 lyžíc prírodného trstinového cukru
  • 50 ml balzamikového octu alebo sherry
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 vajce
  • syr Feta
  • čierne olivy
  • čerstvý alebo sušený tymian
  • soľ, čierne korenie

Postup:
1. Cibule ošúpte, prekrojte na polovicu a nakrájajte na plátky hrubé 3 až 4 milimetre. Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Znížte plameň a za občasného miešania ju opekajte domäkka. Ak by sa pripekala, môžete ju prikryť pokrievkou.

2. Keď je cibuľa takmer mäkká, posypte ju hnedým trstinovým cukrom a duste ďalej, kým zmes nezačne karamelizovať. Na záver pridajte ocot, dochuťte soľou, korením a tymianom (nechajte si aj na posypanie koláča), premiešajte a ešte chvíľu duste, aby sa ocot odparil a všetky chute premiešali.

3. Lístkové cesto si vystrite na papier na pečenie a pokrájajte ho na štvorce alebo obdĺžniky s rozmermi približne 10 x 10 centimetrov. Dovnútra, dva centimetre od okraja, narežte špičkou ostrého noža rovnaký štvorec (alebo obdĺžnik). Cesto netreba úplne prerezať, ak ho budete ešte presúvať na plech, aby sa vám nerozpadlo. Ide o to, aby ste vytvorili okraje, ktoré sa počas pečenia pekne zdvihnú a vytvoria plnke akúsi ohradu.

Plochu medzi vonkajším a vnútorným štvorcom potrite rozšľahaným a posoleným vajíčkom. Do vnútorného štvorca rozotrite vrstvu skaramelizovanej cibule. Posypte kúskami slaného syra Feta a rozpolenými čiernymi olivami. Podľa chuti môžete použiť len olivy alebo len Fetu, prípadne ju nahradiť kozím syrom. Posypte tymianom a pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia približne 12 až 15 minút. Okraje by mali byť nafúknuté a zlatisté.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  4. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  5. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  6. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  7. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  8. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  9. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  10. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  2. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  3. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  4. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  5. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  6. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  7. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  8. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  9. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  10. Top Ten najviac prehliadaných vozidiel na trhu
  1. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 10 486
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 4 281
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 3 629
  4. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 3 165
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 1 669
  6. Splnený sen 1 293
  7. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 1 184
  8. Ako na refinancovanie hypotéky 1 174
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu 954
  10. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu 821

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Cítila každý vpich ihly. Lekárov so slzami v očiach prosila, aby už prestali

Denník SME oslovil všetky univerzitné a fakultné nemocnice. Ani jedna nedostala podnet na násilie či neetické správanie personálu počas pôrodu.

KOMENTÁRE

O čom Babiš sníva?

Českej demokracii nehrozí rozklad, ten sa už dávno deje.

Neprehliadnite tiež

Šesť pravidiel, ako nosiť tmavý rúž

Pravidelne na jeseň kraľujú dámskym perám tmavšie a sýtejšie odtiene. Naučte sa ich nosiť bez obáv.

Je najvyšší čas prestať nosiť vlnu, hovorí zakladateľka PETA

Ingrid Newkirková vysvetľuje, prečo je strihanie oviec kruté a neľudské.

Stĺpček Osmelené

Odchádzať z domu je hraničná situácia

Dieťa som vynosila a porodila ľahko, ale logistika je moje rodičovské peklo.

Na materskej rozbehla biznis na Amazone. Čo radí začínajúcim podnikateľkám?

Zuzana Sotáková je ukážkou, ako odvážny plán dotiahnuť do úspešného konca.