"HUBOVÝ ŠPECIÁL"

Variabilné huby pre každého

Vytrvalo hľadané, poctivo zbierané či jednoducho kupované. Nech ich získate akokoľvek, pripravte z nich niečo výnimočné.

(Zdroj: Isifa)

Zemiakovo-hubový šalát s hruškami
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 400 g malých zemiakov
  • 60 ml oleja
  • 400 g zmesi húb
  • 4 jarné cibuľky alebo 1 menší pór
  • 2 zrelé hrušky
  • šťava z jedného citróna
  • 30 ml bieleho vínneho octu
  • 100 g rokety
  • soľ, mleté čierne korenie

Umyté zemiaky uvarte domäkka. Rozhodnite sa, či ich budete servírovať so šupkou, alebo bez nej. Po vychladnutí ich prerežte na polovice. Rozohrejte olej a opražte zemiaky do zlatista. Pridajte na kolieska pokrájané cibuľky alebo pór aj so zelenou časťou, smažte asi minútu a nakoniec pridajte pokrájané huby. Opekajte podľa potreby. Nakoniec pridajte kúsky hrušky a podlejte citrónovou šťavou a vínnym octom. Premiešajte a dochuťte soľou a korením. Servírujte za horúca s listami rokety, posypané nasekanými mandľami. Šalát môžete dozdobiť plátkom hrušky alebo zrelým avokádom.

Tip: Vyberajte varný typ zemiakov A, ktorý je vhodný na šaláty. Iba tak si zaručíte, aby sa zemiaky nerozvárali. Na varenie vcelku vyberajte zemiaky rovnakej veľkosti. Môžete siahnuť i po väčších zemiakoch a pretlačiť ich cez mriežkový krájač.


Opekané rezance s hubami a čínskou kapustou
Suroviny na 4 porcie

  • 400 g čínskych vaječných rezancov
  • 3 PL slnečnicového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • 250 g húb (najlepšie shiitake a šampiňóny)
  • 1 - 2 menšie hlávky čínskej kapusty
  • 4 jarné cibuľky alebo 1 malý pór
  • 2 PL sezamového oleja
  • 1 - 2 PL ustricovej omáčky
  • 2 PL tmavej sójovej omáčky
  • čili omáčka (čili paprička)

Všetku zeleninu najskôr očistite a pokrájajte každú na samostatnú kôpku. Rezance pripravte podľa návodu na obale. Väčšinu stačí krátko povariť alebo iba zaliať vriacou vodou. Dôkladne ich zlejte. Vo veľkej panvici alebo woku rozohrejte slnečnicový olej. Krátko na ňom opražte cesnak a vyberte ho bokom. Na olej vložte huby a oprážajte asi tri minúty, opäť ich vyberte bokom. Takto postupujte i s cibuľou a kapustou. Pri vyberaní už môžete zeleninu ukladať na jeden spoločný tanier. Do panvice vlejte sezamový olej, opražte na ňom nastrúhaný alebo pokrájaný zázvor, pridajte podľa chuti čili omáčku alebo papričku, vráťte do nej všetku zeleninu, zalejte sójovou a ustricovou omáčkou, premiešajte a pridajte rezance. Všetko dobre premiešajte a opekajte. Podľa potreby dochuťte.

Tip: Ak nedokážete zohnať čínsku kapustu, nahraďte ju radšej tmavozelenými listami špenátu alebo mangoldu. Jedlo nepripravujte z kapusty pekinskej, ktorá je v obchodoch dostupnejšia a mnohokrát zamieňaná s kapustou čínskou. K hubám môžete pridať i kuracie mäso, krevety alebo tofu.


Hríbové soté s polentovou kašou
Suroviny na 4 porcie

Na soté:

  • 2 PL oleja
  • 250 g hríbov (dubáky, kozáky, masliaky)
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 väčšia paradajka
  • 1 červená paprika
  • čerstvé bylinky podľa chuti (bazalka, oregano...)
  • soľ, mleté čierne korenie

Na polentu:

  • 180 g kukuričnej krupice
  • 500 ml mlieka
  • 400 ml vody
  • 50 g masla
  • soľ, mleté čierne korenie

Cibuľu a cesnak pokrájajte na drobné kocky. Speňte ich na rozohriatom oleji, pridajte pokrájané hríby a duste približne 20 minút. Podľa potreby podlejte trochou vody alebo vývaru. Pridajte pokrájanú paradajku a papriku , krátko poduste, ochuťte soľou a korením a odstavte. Na záver pridajte nasekané bylinky a soté prikryte, aby sa udržiavalo v teple. V širšom hrnci zmiešajte vodu s mliekom, priveďte ich k varu a tenkým pásikom prisypávajte za stáleho premiešavania metličkou kukuričnú krupicu. Na najmenšom plameni varte za stáleho miešania, kým sa kaša nezačne akoby odliepať od stien. Dochuťte ju soľou a korením a môžete servírovať spolu s hríbovým soté.

Tip: Jedlo vďaka samotnej kaši dokáže zasýtiť. Ak však chcete pokrm obohatiť, skúste na jednotlivé porcie pridať stratené vajíčko alebo volské oko. Ak použijete namiesto mlieka čistú vodu, do hotovej kaše môžete pridať nastrúhaný parmezán.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 16 833
  2. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 14 589
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 11 801
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 692
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 415
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 631
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 401
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 573
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 4 018
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 3 883

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Čo sa deje v hokeji? Je to divadlo, vinníkmi sme všetci, tvrdí Graňák

Zlá skúsenosť s Cígerom a Švehlom mohla odradiť hráčov z NHL od štartu na majstrovstvách sveta, hovorí skúsený obranca.

KULTÚRA

Iva Bittová: Nemôžem si dovoliť strácať čas a báť sa

Česká speváčka žije v USA. Koncertuje u nás so skupinou Čikori.

SVET

Čoho sa boja ľudia v IT aj robotníci tak, že volia populistov?

Musíme sa zbaviť delenia na nás a diktujúci Brusel. Inak zničíme desaťročia budovanú prosperitu.

TECH

Na čom hrať hry? Na PC či konzolách?

Porovnávať má zmysel hlavne produkty najväčších hráčov na trhu.

Neprehliadnite tiež

Spýtali sme sa stomatológa: Ďasná na ústupe a ako sa o ne starať

Odhalené zubné krčky nie sú len estetický defekt. Zachrániť chrup môže v takomto prípade bezbolestný zákrok známy ako gingivoplastika.

Oľga Feldeková: Humor je pre mňa záhada, možno mu raz prídem na koreň

Spolu s manželom sa chystá napísať pamäti a ako sama dodáva: budú o ňom.

Sedem miest, ktoré vo Florencii musíte vidieť

Ak sa tento rok chystáte do toskánskej metropoly, tieto zaujímavosti v nej by ste si nemali nechať ujsť.

Čo robiť, keď vás trápi celulitída

Nevzhľadné hrbolčeky na koži trápia ženy najmä počas plavkovej sezóny.