SME

Variabilné huby pre každého

Vytrvalo hľadané, poctivo zbierané či jednoducho kupované. Nech ich získate akokoľvek, pripravte z nich niečo výnimočné.

(Zdroj: Isifa)

Zemiakovo-hubový šalát s hruškami
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 400 g malých zemiakov
  • 60 ml oleja
  • 400 g zmesi húb
  • 4 jarné cibuľky alebo 1 menší pór
  • 2 zrelé hrušky
  • šťava z jedného citróna
  • 30 ml bieleho vínneho octu
  • 100 g rokety
  • soľ, mleté čierne korenie

Umyté zemiaky uvarte domäkka. Rozhodnite sa, či ich budete servírovať so šupkou, alebo bez nej. Po vychladnutí ich prerežte na polovice. Rozohrejte olej a opražte zemiaky do zlatista. Pridajte na kolieska pokrájané cibuľky alebo pór aj so zelenou časťou, smažte asi minútu a nakoniec pridajte pokrájané huby. Opekajte podľa potreby. Nakoniec pridajte kúsky hrušky a podlejte citrónovou šťavou a vínnym octom. Premiešajte a dochuťte soľou a korením. Servírujte za horúca s listami rokety, posypané nasekanými mandľami. Šalát môžete dozdobiť plátkom hrušky alebo zrelým avokádom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Vyberajte varný typ zemiakov A, ktorý je vhodný na šaláty. Iba tak si zaručíte, aby sa zemiaky nerozvárali. Na varenie vcelku vyberajte zemiaky rovnakej veľkosti. Môžete siahnuť i po väčších zemiakoch a pretlačiť ich cez mriežkový krájač.


Opekané rezance s hubami a čínskou kapustou
Suroviny na 4 porcie

  • 400 g čínskych vaječných rezancov
  • 3 PL slnečnicového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • 250 g húb (najlepšie shiitake a šampiňóny)
  • 1 - 2 menšie hlávky čínskej kapusty
  • 4 jarné cibuľky alebo 1 malý pór
  • 2 PL sezamového oleja
  • 1 - 2 PL ustricovej omáčky
  • 2 PL tmavej sójovej omáčky
  • čili omáčka (čili paprička)

Všetku zeleninu najskôr očistite a pokrájajte každú na samostatnú kôpku. Rezance pripravte podľa návodu na obale. Väčšinu stačí krátko povariť alebo iba zaliať vriacou vodou. Dôkladne ich zlejte. Vo veľkej panvici alebo woku rozohrejte slnečnicový olej. Krátko na ňom opražte cesnak a vyberte ho bokom. Na olej vložte huby a oprážajte asi tri minúty, opäť ich vyberte bokom. Takto postupujte i s cibuľou a kapustou. Pri vyberaní už môžete zeleninu ukladať na jeden spoločný tanier. Do panvice vlejte sezamový olej, opražte na ňom nastrúhaný alebo pokrájaný zázvor, pridajte podľa chuti čili omáčku alebo papričku, vráťte do nej všetku zeleninu, zalejte sójovou a ustricovou omáčkou, premiešajte a pridajte rezance. Všetko dobre premiešajte a opekajte. Podľa potreby dochuťte.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak nedokážete zohnať čínsku kapustu, nahraďte ju radšej tmavozelenými listami špenátu alebo mangoldu. Jedlo nepripravujte z kapusty pekinskej, ktorá je v obchodoch dostupnejšia a mnohokrát zamieňaná s kapustou čínskou. K hubám môžete pridať i kuracie mäso, krevety alebo tofu.


Hríbové soté s polentovou kašou
Suroviny na 4 porcie

Na soté:

  • 2 PL oleja
  • 250 g hríbov (dubáky, kozáky, masliaky)
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 väčšia paradajka
  • 1 červená paprika
  • čerstvé bylinky podľa chuti (bazalka, oregano...)
  • soľ, mleté čierne korenie

Na polentu:

  • 180 g kukuričnej krupice
  • 500 ml mlieka
  • 400 ml vody
  • 50 g masla
  • soľ, mleté čierne korenie

Cibuľu a cesnak pokrájajte na drobné kocky. Speňte ich na rozohriatom oleji, pridajte pokrájané hríby a duste približne 20 minút. Podľa potreby podlejte trochou vody alebo vývaru. Pridajte pokrájanú paradajku a papriku , krátko poduste, ochuťte soľou a korením a odstavte. Na záver pridajte nasekané bylinky a soté prikryte, aby sa udržiavalo v teple. V širšom hrnci zmiešajte vodu s mliekom, priveďte ich k varu a tenkým pásikom prisypávajte za stáleho premiešavania metličkou kukuričnú krupicu. Na najmenšom plameni varte za stáleho miešania, kým sa kaša nezačne akoby odliepať od stien. Dochuťte ju soľou a korením a môžete servírovať spolu s hríbovým soté.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Jedlo vďaka samotnej kaši dokáže zasýtiť. Ak však chcete pokrm obohatiť, skúste na jednotlivé porcie pridať stratené vajíčko alebo volské oko. Ak použijete namiesto mlieka čistú vodu, do hotovej kaše môžete pridať nastrúhaný parmezán.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 017
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 623
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 861
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 671
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 290
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 850
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 288
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 141
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 214
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 527
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 350
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 287
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 885
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 789
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 027
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 572
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu