SME
Štvrtok, 3. december, 2020 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky
"HUBOVÝ ŠPECIÁL"

Variabilné huby pre každého

Vytrvalo hľadané, poctivo zbierané či jednoducho kupované. Nech ich získate akokoľvek, pripravte z nich niečo výnimočné.

(Zdroj: Isifa)

Zemiakovo-hubový šalát s hruškami
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 400 g malých zemiakov
  • 60 ml oleja
  • 400 g zmesi húb
  • 4 jarné cibuľky alebo 1 menší pór
  • 2 zrelé hrušky
  • šťava z jedného citróna
  • 30 ml bieleho vínneho octu
  • 100 g rokety
  • soľ, mleté čierne korenie

Umyté zemiaky uvarte domäkka. Rozhodnite sa, či ich budete servírovať so šupkou, alebo bez nej. Po vychladnutí ich prerežte na polovice. Rozohrejte olej a opražte zemiaky do zlatista. Pridajte na kolieska pokrájané cibuľky alebo pór aj so zelenou časťou, smažte asi minútu a nakoniec pridajte pokrájané huby. Opekajte podľa potreby. Nakoniec pridajte kúsky hrušky a podlejte citrónovou šťavou a vínnym octom. Premiešajte a dochuťte soľou a korením. Servírujte za horúca s listami rokety, posypané nasekanými mandľami. Šalát môžete dozdobiť plátkom hrušky alebo zrelým avokádom.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Vyberajte varný typ zemiakov A, ktorý je vhodný na šaláty. Iba tak si zaručíte, aby sa zemiaky nerozvárali. Na varenie vcelku vyberajte zemiaky rovnakej veľkosti. Môžete siahnuť i po väčších zemiakoch a pretlačiť ich cez mriežkový krájač.


Opekané rezance s hubami a čínskou kapustou
Suroviny na 4 porcie

  • 400 g čínskych vaječných rezancov
  • 3 PL slnečnicového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • 250 g húb (najlepšie shiitake a šampiňóny)
  • 1 - 2 menšie hlávky čínskej kapusty
  • 4 jarné cibuľky alebo 1 malý pór
  • 2 PL sezamového oleja
  • 1 - 2 PL ustricovej omáčky
  • 2 PL tmavej sójovej omáčky
  • čili omáčka (čili paprička)

Všetku zeleninu najskôr očistite a pokrájajte každú na samostatnú kôpku. Rezance pripravte podľa návodu na obale. Väčšinu stačí krátko povariť alebo iba zaliať vriacou vodou. Dôkladne ich zlejte. Vo veľkej panvici alebo woku rozohrejte slnečnicový olej. Krátko na ňom opražte cesnak a vyberte ho bokom. Na olej vložte huby a oprážajte asi tri minúty, opäť ich vyberte bokom. Takto postupujte i s cibuľou a kapustou. Pri vyberaní už môžete zeleninu ukladať na jeden spoločný tanier. Do panvice vlejte sezamový olej, opražte na ňom nastrúhaný alebo pokrájaný zázvor, pridajte podľa chuti čili omáčku alebo papričku, vráťte do nej všetku zeleninu, zalejte sójovou a ustricovou omáčkou, premiešajte a pridajte rezance. Všetko dobre premiešajte a opekajte. Podľa potreby dochuťte.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak nedokážete zohnať čínsku kapustu, nahraďte ju radšej tmavozelenými listami špenátu alebo mangoldu. Jedlo nepripravujte z kapusty pekinskej, ktorá je v obchodoch dostupnejšia a mnohokrát zamieňaná s kapustou čínskou. K hubám môžete pridať i kuracie mäso, krevety alebo tofu.


Hríbové soté s polentovou kašou
Suroviny na 4 porcie

Na soté:

  • 2 PL oleja
  • 250 g hríbov (dubáky, kozáky, masliaky)
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 väčšia paradajka
  • 1 červená paprika
  • čerstvé bylinky podľa chuti (bazalka, oregano...)
  • soľ, mleté čierne korenie

Na polentu:

  • 180 g kukuričnej krupice
  • 500 ml mlieka
  • 400 ml vody
  • 50 g masla
  • soľ, mleté čierne korenie

Cibuľu a cesnak pokrájajte na drobné kocky. Speňte ich na rozohriatom oleji, pridajte pokrájané hríby a duste približne 20 minút. Podľa potreby podlejte trochou vody alebo vývaru. Pridajte pokrájanú paradajku a papriku , krátko poduste, ochuťte soľou a korením a odstavte. Na záver pridajte nasekané bylinky a soté prikryte, aby sa udržiavalo v teple. V širšom hrnci zmiešajte vodu s mliekom, priveďte ich k varu a tenkým pásikom prisypávajte za stáleho premiešavania metličkou kukuričnú krupicu. Na najmenšom plameni varte za stáleho miešania, kým sa kaša nezačne akoby odliepať od stien. Dochuťte ju soľou a korením a môžete servírovať spolu s hríbovým soté.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Jedlo vďaka samotnej kaši dokáže zasýtiť. Ak však chcete pokrm obohatiť, skúste na jednotlivé porcie pridať stratené vajíčko alebo volské oko. Ak použijete namiesto mlieka čistú vodu, do hotovej kaše môžete pridať nastrúhaný parmezán.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  2. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  3. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  4. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  5. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  6. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  7. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  8. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  9. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  10. Nie je to len chlapská záležitosť
  1. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  2. Prvá akumulátorová 2-stupňová snehová fréza na trhu
  3. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  4. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  5. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  6. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  7. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  8. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  9. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 17 882
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 727
  3. Aká je chémia vôní 13 519
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 763
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 660
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 190
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 740
  8. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 268
  9. Bývanie v meste predlžuje život 8 254
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 980
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Chceli ho odstrániť, jeho imidžu uškodil Gučík. Kto je Maroš Žilinka?

Za generálneho prokurátora ho musí vymenovať prezidentka.

Prokurátor Maroš Žilinka.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Kto vráti Generálnej prokuratúre dôstojnosť?

Maroš Žilinka už nebude môcť úrad len tak udržiavať.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME

OĽaNO: Zvolenie Žilinku je kompromis (reakcie)

Kollár od Žilinku očakáva očistenie prokuratúry.

Ivan Ivanič, šéf SLA.

Neprehliadnite tiež

Mandľové sušienky
Aktualizované

Tipy na vianočný darček pre mamu, babku a dcéru

Neviete, čo darovať svojim blízkym pod vianočný stromček? Inšpirujte sa našimi tipmi.

Stĺpček Osmelené

Maďarský europoslanec utekal nahý po odkvape a patrí mu všetka hanba sveta

Neospravedlnil sa tým, ktorým škodil.

Soňa Jánošová