Cestoviny s maslovou tekvicou a parmezánom
Suroviny na 6 porcií
- 400-500 g dlhých širokých cestovín (pappardelle)
- 1 menšia maslová tekvica (butternut)
- 1 malá zelená cuketa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 PL ustricovej omáčky
- 2 PL olivového oleja
- 200-250 g parmezánu
- čerstvá petržlenová vňať
- soľ, mleté čierne korenie
Vo väčšom hrnci priveďte vodu k varu a vložte do nej cestoviny. Medzitým očistite a pokrájajte na maličké kocky alebo tenké pásy tekvicu a cuketu. Tenké plátky dosiahnete, ak na to použijete škrabku na zemiaky alebo ostré strúhadlo. Približne 5 minút pred dovarením cestovín k nim do hrnca pridajte tekvicu, varte 2-3 minúty a nakoniec pridajte cuketu. Varte 2 minúty a odstavte. Odložte si bokom asi pol šálky vody, v ktorej sa všetky tri suroviny varili. Cestovinu a zeleninu zlejte a nechajte odkvapkať. V hrnci, v ktorom sa varili cestoviny, rozohrejte olivový olej, pridajte k nemu prelisovaný cesnak, cestovinu so zeleninou, ustricovú alebo rybiu omáčku, všetko dôkladne premiešajte, dochuťte soľou a korením. Nakoniec pridajte najemno nastrúhaný parmezán a odloženú vodu z varenia. Odstavte, posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a premiešajte. Servírujte horúce. Dozdobte parmezánom alebo bylinkami podľa chuti.
Tip: Voda z cestovín vytvorí s parmezánom akoby omáčku. Môžete pridať i rozšľahané vajíčko. Na zvýraznenie chuti skúste siahnuť po nasekanej čili papričke alebo výrazných bylinkách ako rozmarín či tymian.