SME
Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky
AKTUALIZOVANÉ 18.10.2013 O 14:20

Marcel Ihnačák: Svoju ženu som nezbalil na dobré jedlo

Sympatický šéfkuchár nám prezradil kulinárske tajomstvo romantickej večere.

(Zdroj: archív M. I.)

Aký je rozdiel medzi mužom a ženou za sporákom?

Nevidím žiadny rozdiel, skôr je to o tom, či to robia s radosťou alebo z povinnosti. Každý, kto miluje varenie, vyzerá pri sporáku sexi a je jedno, či je to muž, alebo žena.

Prečo je viac šéfkuchárov ako šéfkuchárok?

Je to len otázka fyzickej a psychickej práce. Výkony v profesionálnej kuchyni sú náročné, často sa robí od rána do večera, pre ženu to nie je ľahká práca. Napríklad v školských alebo závodných jedálňach, kde sa robí približne osem hodín, je oveľa väčšie percento žien ako mužov.

Ktoré jedlo podľa vás žena zvládne lepšie ako muž?

Niektoré ženy dávajú prednosť mäsitým jedlám, niektoré naopak múčnikom, a to isté platí aj pre mužov. Keď má niekto rád zeleninu, tak ju vie pripraviť lepšie. Keby som povedal, že ženy pripravujú lepšie buchty na pare, tak môj otec by sa nahneval (smiech).

Nechali by ste ženu, aby vám uvarila obed, alebo ste vy pán kuchyne za každých okolností?

Samozrejme, že som pánom kuchyne. Ale som tiež rád, keď mi má kto pri varení pomôcť, lebo každá ruka sa zíde, najmä pri prípravných prácach. No stále to chcem riadiť ja, je to možno už pracovná deformácia. Cítim sa dobre v pozícii šéfkuchára – aj v práci, aj doma.

Vie byť podľa vás jedlo afrodiziakom alebo je to len výmysel?

Myslím, že môže, ale asi je to tak ako s nejakou tabletkou. Ľudia si myslia, že im to pomôže, lebo si to vsugerujú. Aj ja si to niekedy myslím, pretože mám veľmi rád čili, ale neviem, či efekt je z neho, alebo zo zeleného čaju (smiech).

Zbalili ste niekedy ženu na dobré jedlo? Napríklad tú svoju?

Svoju som nezbalil na dobré jedlo, ale neskôr zistila, že je to veľká výhoda. Zbalil som ju na pekný úsmev.

Napriek tomu, ide láska cez žalúdok?

Samozrejme, že áno... kto to vymyslel? Šéfkuchár? Keď sa to zoberie správnym smerom, tak ide, ale neplatí, že keď navarím dobrú večeru, žena skočí ku mne do postele. Skôr priateľstvo ide cez žalúdok. Keď dobre navaríte, ľudia sú spokojnejší, majú vás radšej a odpustia niektoré veci. Varenie určite upevňuje vzťahy v domácnosti. Keď sa každý večer rodina stretne pri jednom stole, potom aj deti majú vytvorený skutočný obraz o tom, ako to má doma fungovať, čo je určite dôležité.

Keby ste mali pripraviť romantickú večeru, čo by ste uvarili?

Najskôr by som si zistil chute a priority tej, pre ktorú varím a potom by som sa vrhol na najzaujímavejší recept, ktorý by mi napadol. Dal by som si záležať na všetkom, na servírovaní aj na príjemných vôňach z jedla. A verím tomu, že by som sa možno odvážil aj na nejaké tri chody, lebo predsa len, romantická noc býva trochu dlhšia.

Marcel Ihnačák (35) pochádza z Popradu. Už ako 23-ročný sa stal šéfkuchárom luxusnej pražskej reštaurácie, v Prahe pôsobil päť rokov. Neskôr zbieral skúsenosti u Austrálčana Shana Osbourna v londýnskej reštaurácii Pied-á-Terre, ocenenej dvomi michelinskými hviezdami. Dva roky varil u Jamieho Olivera a viedol jeho reštauráciu Fifteen v Londýne. Po návrate na Slovensko pracoval vo viacerých prestížnych reštauráciách, pripravil kuchársku knižku Radosť variť a nedávno mu vyšla ďalšia kniha – Zelenina, moja láska.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  2. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  5. Hygge ako životný štýl
  6. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  7. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  8. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 547
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 39 392
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 12 874
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 728
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 074
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 056
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 396
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 218
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 055
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 948
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Magazín Dvaja.sme.sk

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Rýchlovka
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

12 h

Lahodne jemné, voňavé, sladké a zároveň chladivo osviežujúce. Také je tiramisu...

18. aug
Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan