SME

Marcel Ihnačák: Svoju ženu som nezbalil na dobré jedlo

Sympatický šéfkuchár nám prezradil kulinárske tajomstvo romantickej večere.

(Zdroj: archív M. I.)

Aký je rozdiel medzi mužom a ženou za sporákom?

Nevidím žiadny rozdiel, skôr je to o tom, či to robia s radosťou alebo z povinnosti. Každý, kto miluje varenie, vyzerá pri sporáku sexi a je jedno, či je to muž, alebo žena.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prečo je viac šéfkuchárov ako šéfkuchárok?

Je to len otázka fyzickej a psychickej práce. Výkony v profesionálnej kuchyni sú náročné, často sa robí od rána do večera, pre ženu to nie je ľahká práca. Napríklad v školských alebo závodných jedálňach, kde sa robí približne osem hodín, je oveľa väčšie percento žien ako mužov.

SkryťVypnúť reklamu

Ktoré jedlo podľa vás žena zvládne lepšie ako muž?

Niektoré ženy dávajú prednosť mäsitým jedlám, niektoré naopak múčnikom, a to isté platí aj pre mužov. Keď má niekto rád zeleninu, tak ju vie pripraviť lepšie. Keby som povedal, že ženy pripravujú lepšie buchty na pare, tak môj otec by sa nahneval (smiech).

Nechali by ste ženu, aby vám uvarila obed, alebo ste vy pán kuchyne za každých okolností?

Samozrejme, že som pánom kuchyne. Ale som tiež rád, keď mi má kto pri varení pomôcť, lebo každá ruka sa zíde, najmä pri prípravných prácach. No stále to chcem riadiť ja, je to možno už pracovná deformácia. Cítim sa dobre v pozícii šéfkuchára – aj v práci, aj doma.

Vie byť podľa vás jedlo afrodiziakom alebo je to len výmysel?

Myslím, že môže, ale asi je to tak ako s nejakou tabletkou. Ľudia si myslia, že im to pomôže, lebo si to vsugerujú. Aj ja si to niekedy myslím, pretože mám veľmi rád čili, ale neviem, či efekt je z neho, alebo zo zeleného čaju (smiech).

SkryťVypnúť reklamu

Zbalili ste niekedy ženu na dobré jedlo? Napríklad tú svoju?

Svoju som nezbalil na dobré jedlo, ale neskôr zistila, že je to veľká výhoda. Zbalil som ju na pekný úsmev.

Napriek tomu, ide láska cez žalúdok?

Samozrejme, že áno... kto to vymyslel? Šéfkuchár? Keď sa to zoberie správnym smerom, tak ide, ale neplatí, že keď navarím dobrú večeru, žena skočí ku mne do postele. Skôr priateľstvo ide cez žalúdok. Keď dobre navaríte, ľudia sú spokojnejší, majú vás radšej a odpustia niektoré veci. Varenie určite upevňuje vzťahy v domácnosti. Keď sa každý večer rodina stretne pri jednom stole, potom aj deti majú vytvorený skutočný obraz o tom, ako to má doma fungovať, čo je určite dôležité.

Keby ste mali pripraviť romantickú večeru, čo by ste uvarili?

SkryťVypnúť reklamu

Najskôr by som si zistil chute a priority tej, pre ktorú varím a potom by som sa vrhol na najzaujímavejší recept, ktorý by mi napadol. Dal by som si záležať na všetkom, na servírovaní aj na príjemných vôňach z jedla. A verím tomu, že by som sa možno odvážil aj na nejaké tri chody, lebo predsa len, romantická noc býva trochu dlhšia.

Marcel Ihnačák (35) pochádza z Popradu. Už ako 23-ročný sa stal šéfkuchárom luxusnej pražskej reštaurácie, v Prahe pôsobil päť rokov. Neskôr zbieral skúsenosti u Austrálčana Shana Osbourna v londýnskej reštaurácii Pied-á-Terre, ocenenej dvomi michelinskými hviezdami. Dva roky varil u Jamieho Olivera a viedol jeho reštauráciu Fifteen v Londýne. Po návrate na Slovensko pracoval vo viacerých prestížnych reštauráciách, pripravil kuchársku knižku Radosť variť a nedávno mu vyšla ďalšia kniha – Zelenina, moja láska.

Rozhovory z denníka SME

Súvisiace témy: Magazín Dvaja.sme.sk
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Osadili štadióny špeciálnymi turniketmi
  2. IMPERIAL Gold… viac ako zlato...
  3. Čakala voľnosť, prišla prázdnota. Ako ženy zvládajú odchod detí?
  4. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  5. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  6. Keď sa z brigády stane kariéra
  7. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky
  8. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood
  1. Po oslavách storočnice sa košický maratón pozerá do budúcnosti
  2. TIPOS pokračuje v spolupráci s Bratislavou
  3. IMPERIAL Gold… viac ako zlato...
  4. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  5. Čakala voľnosť, prišla prázdnota. Ako ženy zvládajú odchod detí?
  6. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok
  7. Rezidencia Rúrky: Prvý bytový dom skolaudovali, ďalší už stavajú
  8. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  1. Čakala voľnosť, prišla prázdnota. Ako ženy zvládajú odchod detí? 7 657
  2. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood 3 690
  3. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s 2 850
  4. Keď sa z brigády stane kariéra 2 461
  5. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky 1 921
  6. Hodnotenie profesionála: Dovolenka v Katare plnom kontrastov 1 701
  7. Bez nich by elektrina netiekla. 1 548
  8. Jesenné MUST-TRY dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky 1 339
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Matúš Radusovsky: Bezpečnosť medu: Pravda o teple, kove a skladovaní
  2. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  3. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  4. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  5. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  6. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  7. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  8. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  1. Ivan Čáni: Súdruh Fico, ďakujem! Vďaka vám nezomriem sprostý ani naivný. 15 975
  2. Peter Franek: Zlá správa pre Uhríka s Mazurekom. 15 497
  3. Rado Surovka: Kto zožral Ficovu návnadu ? 13 790
  4. Radko Mačuha: Muž, ktorý nehajloval. 12 674
  5. Martin Ondráš: Zákon čo legalizuje podvod? Alebo ako Slovensko stratí kontrolu nad pôdou 11 226
  6. Daniel Guľaš: Všetko dobré, Ľuboš. 9 994
  7. Otilia Horrocks: Keď Monika Beňová moralizuje z miesta pre ZŤP 9 380
  8. Jan Dermek: 26.9. - Sviatok svätého Farizeja 7 524
  1. Marian Nanias: Na členstvo v EÚ Slovensko dopláca, alebo získava?
  2. Věra Tepličková: Viac šťastia ako rozumu
  3. Marian Nanias: Problémy na maďarskej jadrovej elektrárni Paks II.
  4. Marian Nanias: Nezvyčajná jadrová investícia – Maďarská JE Paks II.
  5. Anna Brawne: Džemy, hady, nebojte sa, dobre bude!
  6. Radko Mačuha: Muž, ktorý nehajloval.
  7. Marian Nanias: Problémy na tureckej JE Akkuyu.
  8. Radko Mačuha: Začnú nás stíhať za porušovanie národnej identity?
SkryťZatvoriť reklamu