PIKNIK

Jesenné farebné pečenie

Šťavnaté jablká, voňavé hrušky či mäsité slivky sa priam núkajú do koláčov.

Na prvý pohľad sú jablká úplne obyčajným ovocím. Tak ich vníma väčšina z nás, možno aj preto, že jabĺk bol dostatok aj v časoch, keď sa na mandarínky a pomaranče stálo v radoch. No hoci patria jablká k najdostupnejším druhom ovocia na Slovensku, nie sú až také obyčajné.

Výskumy ukázali, že pravidelná konzumácia jabĺk prispieva k znižovaniu rizík prepuknutia viacerých chorôb. Napríklad astmy, srdcových ťažkostí, cukrovky či rakoviny. Jablká pomáhajú znižovať aj hladinu cholesterolu a najmä ich šupka obsahuje vlákninu a rad antioxidantov. Preto sa odporúča jesť čerstvé jablká aj so šupkou. Hryzenie do pevnej dužiny navyše posilňuje ďasná a dokonca pomáha predchádzať zubnému kazu.

Jablčné pité

Najprospešnejšie sú síce čerstvé, no aj v koláčoch chutia jablká božsky. A najmä v tých „obyčajných“, ako je napríklad klasický maďarský jablčník (pité). Na dosku si preosejte 300 g hladkej múky spolu s polovicou prášku do pečiva, 100 g práškového cukru a vrecúškom vanilkového cukru. V múke rozdrobte 120 g nastrúhaného masla, následne pridajte dve vajcia a nastrúhanú kôru z polovice citróna. Vypracujte hladké cesto. Ak by bolo príliš tvrdé, pridajte dve lyžice mlieka alebo sladkej smotany. Cesto si rozdeľte na dve polovice. Jednu vyvaľkajte priamo na papieri na pečenie na požadovaný rozmer a preložte na plech.

Kilo jabĺk ošúpte, zbavte jadierok a nakrájajte na menšie kocky. Jablká uduste na panvici spolu s 200 g práškového cukru (alebo podľa chuti) a lyžičkou škorice. Môžete pridať aj trochu rumu alebo hrozienka. Vychladnuté jablká rozotrite na cesto a prikryte vyvaľkanou druhou polovicou cesta. Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia, až kým koláč nie je na povrchu ružovkasto-hnedý.

Sladké hrušky

Aj hrušky sú v našich končinách bežným ovocím jesene. V porovnaní s jablkami majú výrazne sladšiu chuť a veľmi vysoký obsah vlákniny prospešnej pre trávenie. Vďaka tomu a tiež nízkemu obsahu ovocných kyselín, ktoré dráždia žalúdok, sa hrušky považujú za diétne a ľahko stráviteľné ovocie. Pôsobia preventívne proti zápche, no pri hnačkách sa im radšej vyhnite.

Pokrájané hrušky na vzduchu rýchlo hnednú, čo je znakom vysokého obsahu železa. Aby ste hnednutiu dužiny zabránili, môžete ich pokvapkať šťavou z citróna alebo ich namočiť do citrónovej vody. Táto rada sa vám bude hodiť, ak vyskúšate náš recept na hruškový koláč s mandľami a čučoriedkami.

Mäsité slivky

Jesenné trio zo záhrady dopĺňajú slivky. Podobne ako hrušky, aj zrelé slivky sú prospešné pre trávenie vďaka vysokému obsahu vlákniny. Ak vás niekedy trápila zápcha, iste vám niekto poradil slivky, ktoré pôsobia ako jemné preháňadlo. A to aj v sušenom stave. Okrem toho sú zdrojom minerálov i antioxidantov, ktoré pôsobia preventívne proti rakovine či srdcovým chorobám.

Slivky sa vynikajúco hodia na kysnuté koláče a neodolateľná je aj klasika – slivkové gule s makom. Prekvapivá môže byť variácia sliviek s tvarohovými knedličkami. Do tohto receptu sa najlepšie hodí mäsitý druh sliviek – blumy.

Hruškový koláč s mandľami

    • 4 až 5 zrelých hrušiek (záleží od veľkosti, približne 600 g)
    • 120 g čučoriedok
    • 150 g masla + 20 g na dokončenie
    • 125 g jemného kryštálového cukru
    • 4 vajcia
    • 120 g hladkej múky
    • 60 g mletých mandlí
    • 3 lyžice hnedého trstinového cukru
    • pol balíčka prášku do pečiva
    • štipka škorice
  • mandľové lupienky na posypanie

Postup:
1. Zmäknuté maslo vyšľahajte s cukrom dopenista. Postupne prilievajte vopred prešľahané celé vajcia. Ak by sa zmes zrážala, pridajte trochu múky. Do zmesi jemne vmiešajte mleté mandle a následne aj múku zmiešanú s práškom do pečiva.
2. Hrušky očistite, zbavte jadierok a dve tretiny nakrájajte na menšie kúsky. Ostatné nakrájajte na mesiačiky hrubé asi pol centimetra.
3. Tortovú formu s priemerom 24 centimetrov vymažte maslom a vysypte múkou. Kúsky hrušiek a polovicu čučoriedok opatrne zamiešajte do cesta. Zmes nalejte do pripravenej formy a uhlaďte. Na vrch cesta poukladajte do kruhu mesiačiky hrušiek (akoby ste ukladali číslice na ciferník hodín) a posypte zvyšnými čučoriedkami. Môžete použiť čerstvé, zavárané i mrazené čučoriedky, tie však vopred nerozmrazujte.
4. Na ovocie poukladajte 20 g stuhnutého masla nakrájaného na tenké plátky (alebo nastrúhaného na hrubom strúhadle). Všetko posypte trstinovým cukrom zmiešaným so škoricou a mandľovými lupienkami. Pečte v rúre vyhriatej na 160 stupňov Celzia 50 minút až hodinu. Vychladnutý koláč môžete podávať s lyžicou crème fraîche.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  4. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  7. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 12 191
  2. Moskva alebo Petrohrad? 7 233
  3. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 4 418
  4. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 2 678
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 2 278
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 099
  7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 966
  8. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 630
  9. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 490
  10. S odletmi z Košíc leto nekončí. A tie ceny! 1 401

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Ocenený psychológ o Rómoch: Ak sú v partii, je tam bašavel a robia

Keď má človek motyku v ruke, pomáha mu to vymotať sa z ťažkostí, hovorí psychológ Štefan Straka, ktorý učí Rómov ekologickému záhradníčeniu.

DOMOV

Lesník: Tetrov z lesov nemizne preto, že tam ťažíme

Ján Vrbenský hovorí, že za holé časti môžu kalamity.

KOMENTÁRE

Už opäť Air Kiska

Kiskov portrét zaujíma v obrazárni nepriateľov Fica (Smeru a SNS) stále popredné miesto.

Neprehliadnite tiež

Líčenie na rande: Ako na dokonalý mejkap v troch krokoch

Niekedy je nadmerná snaha skôr na škodu, poradíme vám, ako sa nalíčiť v správnej miere.

Kokteil pre imunitu: Sedem spôsobov ako ju podporiť

Aké vitamíny a doplnky by ste mali vyskúšať, poradí farmaceutka.

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.

Sedem kozmetických nutností pre pleť v zime

Ktoré kozmetické produkty u vás nemôžu chýbať, keď teploty klesnú?