SME
Piatok, 15. január, 2021 | Meniny má DobroslavKrížovkyKrížovky
PIKNIK

Jesenné farebné pečenie

Šťavnaté jablká, voňavé hrušky či mäsité slivky sa priam núkajú do koláčov.

Na prvý pohľad sú jablká úplne obyčajným ovocím. Tak ich vníma väčšina z nás, možno aj preto, že jabĺk bol dostatok aj v časoch, keď sa na mandarínky a pomaranče stálo v radoch. No hoci patria jablká k najdostupnejším druhom ovocia na Slovensku, nie sú až také obyčajné.

Výskumy ukázali, že pravidelná konzumácia jabĺk prispieva k znižovaniu rizík prepuknutia viacerých chorôb. Napríklad astmy, srdcových ťažkostí, cukrovky či rakoviny. Jablká pomáhajú znižovať aj hladinu cholesterolu a najmä ich šupka obsahuje vlákninu a rad antioxidantov. Preto sa odporúča jesť čerstvé jablká aj so šupkou. Hryzenie do pevnej dužiny navyše posilňuje ďasná a dokonca pomáha predchádzať zubnému kazu.

Jablčné pité

Najprospešnejšie sú síce čerstvé, no aj v koláčoch chutia jablká božsky. A najmä v tých „obyčajných“, ako je napríklad klasický maďarský jablčník (pité). Na dosku si preosejte 300 g hladkej múky spolu s polovicou prášku do pečiva, 100 g práškového cukru a vrecúškom vanilkového cukru. V múke rozdrobte 120 g nastrúhaného masla, následne pridajte dve vajcia a nastrúhanú kôru z polovice citróna. Vypracujte hladké cesto. Ak by bolo príliš tvrdé, pridajte dve lyžice mlieka alebo sladkej smotany. Cesto si rozdeľte na dve polovice. Jednu vyvaľkajte priamo na papieri na pečenie na požadovaný rozmer a preložte na plech.

Kilo jabĺk ošúpte, zbavte jadierok a nakrájajte na menšie kocky. Jablká uduste na panvici spolu s 200 g práškového cukru (alebo podľa chuti) a lyžičkou škorice. Môžete pridať aj trochu rumu alebo hrozienka. Vychladnuté jablká rozotrite na cesto a prikryte vyvaľkanou druhou polovicou cesta. Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia, až kým koláč nie je na povrchu ružovkasto-hnedý.

Sladké hrušky

Aj hrušky sú v našich končinách bežným ovocím jesene. V porovnaní s jablkami majú výrazne sladšiu chuť a veľmi vysoký obsah vlákniny prospešnej pre trávenie. Vďaka tomu a tiež nízkemu obsahu ovocných kyselín, ktoré dráždia žalúdok, sa hrušky považujú za diétne a ľahko stráviteľné ovocie. Pôsobia preventívne proti zápche, no pri hnačkách sa im radšej vyhnite.

Pokrájané hrušky na vzduchu rýchlo hnednú, čo je znakom vysokého obsahu železa. Aby ste hnednutiu dužiny zabránili, môžete ich pokvapkať šťavou z citróna alebo ich namočiť do citrónovej vody. Táto rada sa vám bude hodiť, ak vyskúšate náš recept na hruškový koláč s mandľami a čučoriedkami.

Mäsité slivky

Jesenné trio zo záhrady dopĺňajú slivky. Podobne ako hrušky, aj zrelé slivky sú prospešné pre trávenie vďaka vysokému obsahu vlákniny. Ak vás niekedy trápila zápcha, iste vám niekto poradil slivky, ktoré pôsobia ako jemné preháňadlo. A to aj v sušenom stave. Okrem toho sú zdrojom minerálov i antioxidantov, ktoré pôsobia preventívne proti rakovine či srdcovým chorobám.

Slivky sa vynikajúco hodia na kysnuté koláče a neodolateľná je aj klasika – slivkové gule s makom. Prekvapivá môže byť variácia sliviek s tvarohovými knedličkami. Do tohto receptu sa najlepšie hodí mäsitý druh sliviek – blumy.

Hruškový koláč s mandľami

    • 4 až 5 zrelých hrušiek (záleží od veľkosti, približne 600 g)
    • 120 g čučoriedok
    • 150 g masla + 20 g na dokončenie
    • 125 g jemného kryštálového cukru
    • 4 vajcia
    • 120 g hladkej múky
    • 60 g mletých mandlí
    • 3 lyžice hnedého trstinového cukru
    • pol balíčka prášku do pečiva
    • štipka škorice
  • mandľové lupienky na posypanie

Postup:
1. Zmäknuté maslo vyšľahajte s cukrom dopenista. Postupne prilievajte vopred prešľahané celé vajcia. Ak by sa zmes zrážala, pridajte trochu múky. Do zmesi jemne vmiešajte mleté mandle a následne aj múku zmiešanú s práškom do pečiva.
2. Hrušky očistite, zbavte jadierok a dve tretiny nakrájajte na menšie kúsky. Ostatné nakrájajte na mesiačiky hrubé asi pol centimetra.
3. Tortovú formu s priemerom 24 centimetrov vymažte maslom a vysypte múkou. Kúsky hrušiek a polovicu čučoriedok opatrne zamiešajte do cesta. Zmes nalejte do pripravenej formy a uhlaďte. Na vrch cesta poukladajte do kruhu mesiačiky hrušiek (akoby ste ukladali číslice na ciferník hodín) a posypte zvyšnými čučoriedkami. Môžete použiť čerstvé, zavárané i mrazené čučoriedky, tie však vopred nerozmrazujte.
4. Na ovocie poukladajte 20 g stuhnutého masla nakrájaného na tenké plátky (alebo nastrúhaného na hrubom strúhadle). Všetko posypte trstinovým cukrom zmiešaným so škoricou a mandľovými lupienkami. Pečte v rúre vyhriatej na 160 stupňov Celzia 50 minút až hodinu. Vychladnutý koláč môžete podávať s lyžicou crème fraîche.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 18 282
  2. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 16 467
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 046
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 635
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 402
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 8 092
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 7 057
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 876
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 779
  10. Na Slovensko prišlo výnimočné dielo s posolstvom ľudskosti 4 470
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Víkend

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Matovič naďalej trvá na celoplošnom testovaní (minúta po minúte)

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 220-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 362 obetí. V okrese Nitra platí sprísnený lockdown.

Vláda opäť odložila rozhodovanie o plošnom testovaní

Premiér Matovič stanovisko k testovaniu nemení.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).
Cynická obluda

Dôkaz o účinnosti homeopatík

Ako to, že Cibulková netrvala na tom, aby jej vakcínu najskôr miliardukrát rozriedili?

Koronavírusom sa nakazilo už viac ako 55 miliónov ľudí.