PIKNIK

Jesenné farebné pečenie

Šťavnaté jablká, voňavé hrušky či mäsité slivky sa priam núkajú do koláčov.

Na prvý pohľad sú jablká úplne obyčajným ovocím. Tak ich vníma väčšina z nás, možno aj preto, že jabĺk bol dostatok aj v časoch, keď sa na mandarínky a pomaranče stálo v radoch. No hoci patria jablká k najdostupnejším druhom ovocia na Slovensku, nie sú až také obyčajné.

Výskumy ukázali, že pravidelná konzumácia jabĺk prispieva k znižovaniu rizík prepuknutia viacerých chorôb. Napríklad astmy, srdcových ťažkostí, cukrovky či rakoviny. Jablká pomáhajú znižovať aj hladinu cholesterolu a najmä ich šupka obsahuje vlákninu a rad antioxidantov. Preto sa odporúča jesť čerstvé jablká aj so šupkou. Hryzenie do pevnej dužiny navyše posilňuje ďasná a dokonca pomáha predchádzať zubnému kazu.

Jablčné pité

Najprospešnejšie sú síce čerstvé, no aj v koláčoch chutia jablká božsky. A najmä v tých „obyčajných“, ako je napríklad klasický maďarský jablčník (pité). Na dosku si preosejte 300 g hladkej múky spolu s polovicou prášku do pečiva, 100 g práškového cukru a vrecúškom vanilkového cukru. V múke rozdrobte 120 g nastrúhaného masla, následne pridajte dve vajcia a nastrúhanú kôru z polovice citróna. Vypracujte hladké cesto. Ak by bolo príliš tvrdé, pridajte dve lyžice mlieka alebo sladkej smotany. Cesto si rozdeľte na dve polovice. Jednu vyvaľkajte priamo na papieri na pečenie na požadovaný rozmer a preložte na plech.

Kilo jabĺk ošúpte, zbavte jadierok a nakrájajte na menšie kocky. Jablká uduste na panvici spolu s 200 g práškového cukru (alebo podľa chuti) a lyžičkou škorice. Môžete pridať aj trochu rumu alebo hrozienka. Vychladnuté jablká rozotrite na cesto a prikryte vyvaľkanou druhou polovicou cesta. Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia, až kým koláč nie je na povrchu ružovkasto-hnedý.

Sladké hrušky

Aj hrušky sú v našich končinách bežným ovocím jesene. V porovnaní s jablkami majú výrazne sladšiu chuť a veľmi vysoký obsah vlákniny prospešnej pre trávenie. Vďaka tomu a tiež nízkemu obsahu ovocných kyselín, ktoré dráždia žalúdok, sa hrušky považujú za diétne a ľahko stráviteľné ovocie. Pôsobia preventívne proti zápche, no pri hnačkách sa im radšej vyhnite.

Pokrájané hrušky na vzduchu rýchlo hnednú, čo je znakom vysokého obsahu železa. Aby ste hnednutiu dužiny zabránili, môžete ich pokvapkať šťavou z citróna alebo ich namočiť do citrónovej vody. Táto rada sa vám bude hodiť, ak vyskúšate náš recept na hruškový koláč s mandľami a čučoriedkami.

Mäsité slivky

Jesenné trio zo záhrady dopĺňajú slivky. Podobne ako hrušky, aj zrelé slivky sú prospešné pre trávenie vďaka vysokému obsahu vlákniny. Ak vás niekedy trápila zápcha, iste vám niekto poradil slivky, ktoré pôsobia ako jemné preháňadlo. A to aj v sušenom stave. Okrem toho sú zdrojom minerálov i antioxidantov, ktoré pôsobia preventívne proti rakovine či srdcovým chorobám.

Slivky sa vynikajúco hodia na kysnuté koláče a neodolateľná je aj klasika – slivkové gule s makom. Prekvapivá môže byť variácia sliviek s tvarohovými knedličkami. Do tohto receptu sa najlepšie hodí mäsitý druh sliviek – blumy.

Hruškový koláč s mandľami

    • 4 až 5 zrelých hrušiek (záleží od veľkosti, približne 600 g)
    • 120 g čučoriedok
    • 150 g masla + 20 g na dokončenie
    • 125 g jemného kryštálového cukru
    • 4 vajcia
    • 120 g hladkej múky
    • 60 g mletých mandlí
    • 3 lyžice hnedého trstinového cukru
    • pol balíčka prášku do pečiva
    • štipka škorice
  • mandľové lupienky na posypanie

Postup:
1. Zmäknuté maslo vyšľahajte s cukrom dopenista. Postupne prilievajte vopred prešľahané celé vajcia. Ak by sa zmes zrážala, pridajte trochu múky. Do zmesi jemne vmiešajte mleté mandle a následne aj múku zmiešanú s práškom do pečiva.
2. Hrušky očistite, zbavte jadierok a dve tretiny nakrájajte na menšie kúsky. Ostatné nakrájajte na mesiačiky hrubé asi pol centimetra.
3. Tortovú formu s priemerom 24 centimetrov vymažte maslom a vysypte múkou. Kúsky hrušiek a polovicu čučoriedok opatrne zamiešajte do cesta. Zmes nalejte do pripravenej formy a uhlaďte. Na vrch cesta poukladajte do kruhu mesiačiky hrušiek (akoby ste ukladali číslice na ciferník hodín) a posypte zvyšnými čučoriedkami. Môžete použiť čerstvé, zavárané i mrazené čučoriedky, tie však vopred nerozmrazujte.
4. Na ovocie poukladajte 20 g stuhnutého masla nakrájaného na tenké plátky (alebo nastrúhaného na hrubom strúhadle). Všetko posypte trstinovým cukrom zmiešaným so škoricou a mandľovými lupienkami. Pečte v rúre vyhriatej na 160 stupňov Celzia 50 minút až hodinu. Vychladnutý koláč môžete podávať s lyžicou crème fraîche.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  4. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  5. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  6. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  7. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli
  9. Naša freestyle kajakárka: na majstrovstvá ideme tri baby
  10. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70%
  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  4. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  5. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  6. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  7. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  8. Atos predstavil najúplnejšie 4G a LTE komunikačné riešenie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 9 616
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 9 567
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 7 827
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 309
  5. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 075
  6. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 4 951
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 398
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 4 056
  9. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 3 516
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 163

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Majstri sveta ťažia z Nemecka i Afriky. Esá Francúzov sú potomkami prisťahovalcov

Až 15 hráčov Francúzska nemá pôvod v Európe.

KOMENTÁR TOMÁŠA PROKOPČÁKA

To nie je o manželstve. Bojíte sa, že už nebudete výnimoční

A pritom stačí jednoduché: len sa podeliť.

Neprehliadnite tiež

Judit Bárdos: My herci sme alibisti, za postavy sa skrývame

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.

Vzťahová poradňa: Vždy som tá iniciatívna. Mám si hľadať nových priateľov?

Klinická psychologička hovorí o snažení sa vo vzťahoch.

Ako ochrániť deti na slnku?

Detská pokožka je najcitlivejšia na jar.

Kladivárka: Hod kladivom je jeden z najnáročnejších športov atletiky

Martinu Hrašnovú čakajú majstrovstvá aj leto s dcérou.