SME
Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky
PIKNIK

Jesenné farebné pečenie

Šťavnaté jablká, voňavé hrušky či mäsité slivky sa priam núkajú do koláčov.

Na prvý pohľad sú jablká úplne obyčajným ovocím. Tak ich vníma väčšina z nás, možno aj preto, že jabĺk bol dostatok aj v časoch, keď sa na mandarínky a pomaranče stálo v radoch. No hoci patria jablká k najdostupnejším druhom ovocia na Slovensku, nie sú až také obyčajné.

Výskumy ukázali, že pravidelná konzumácia jabĺk prispieva k znižovaniu rizík prepuknutia viacerých chorôb. Napríklad astmy, srdcových ťažkostí, cukrovky či rakoviny. Jablká pomáhajú znižovať aj hladinu cholesterolu a najmä ich šupka obsahuje vlákninu a rad antioxidantov. Preto sa odporúča jesť čerstvé jablká aj so šupkou. Hryzenie do pevnej dužiny navyše posilňuje ďasná a dokonca pomáha predchádzať zubnému kazu.

Jablčné pité

Najprospešnejšie sú síce čerstvé, no aj v koláčoch chutia jablká božsky. A najmä v tých „obyčajných“, ako je napríklad klasický maďarský jablčník (pité). Na dosku si preosejte 300 g hladkej múky spolu s polovicou prášku do pečiva, 100 g práškového cukru a vrecúškom vanilkového cukru. V múke rozdrobte 120 g nastrúhaného masla, následne pridajte dve vajcia a nastrúhanú kôru z polovice citróna. Vypracujte hladké cesto. Ak by bolo príliš tvrdé, pridajte dve lyžice mlieka alebo sladkej smotany. Cesto si rozdeľte na dve polovice. Jednu vyvaľkajte priamo na papieri na pečenie na požadovaný rozmer a preložte na plech.

Kilo jabĺk ošúpte, zbavte jadierok a nakrájajte na menšie kocky. Jablká uduste na panvici spolu s 200 g práškového cukru (alebo podľa chuti) a lyžičkou škorice. Môžete pridať aj trochu rumu alebo hrozienka. Vychladnuté jablká rozotrite na cesto a prikryte vyvaľkanou druhou polovicou cesta. Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia, až kým koláč nie je na povrchu ružovkasto-hnedý.

Sladké hrušky

Aj hrušky sú v našich končinách bežným ovocím jesene. V porovnaní s jablkami majú výrazne sladšiu chuť a veľmi vysoký obsah vlákniny prospešnej pre trávenie. Vďaka tomu a tiež nízkemu obsahu ovocných kyselín, ktoré dráždia žalúdok, sa hrušky považujú za diétne a ľahko stráviteľné ovocie. Pôsobia preventívne proti zápche, no pri hnačkách sa im radšej vyhnite.

Pokrájané hrušky na vzduchu rýchlo hnednú, čo je znakom vysokého obsahu železa. Aby ste hnednutiu dužiny zabránili, môžete ich pokvapkať šťavou z citróna alebo ich namočiť do citrónovej vody. Táto rada sa vám bude hodiť, ak vyskúšate náš recept na hruškový koláč s mandľami a čučoriedkami.

Mäsité slivky

Jesenné trio zo záhrady dopĺňajú slivky. Podobne ako hrušky, aj zrelé slivky sú prospešné pre trávenie vďaka vysokému obsahu vlákniny. Ak vás niekedy trápila zápcha, iste vám niekto poradil slivky, ktoré pôsobia ako jemné preháňadlo. A to aj v sušenom stave. Okrem toho sú zdrojom minerálov i antioxidantov, ktoré pôsobia preventívne proti rakovine či srdcovým chorobám.

Slivky sa vynikajúco hodia na kysnuté koláče a neodolateľná je aj klasika – slivkové gule s makom. Prekvapivá môže byť variácia sliviek s tvarohovými knedličkami. Do tohto receptu sa najlepšie hodí mäsitý druh sliviek – blumy.

Hruškový koláč s mandľami

    • 4 až 5 zrelých hrušiek (záleží od veľkosti, približne 600 g)
    • 120 g čučoriedok
    • 150 g masla + 20 g na dokončenie
    • 125 g jemného kryštálového cukru
    • 4 vajcia
    • 120 g hladkej múky
    • 60 g mletých mandlí
    • 3 lyžice hnedého trstinového cukru
    • pol balíčka prášku do pečiva
    • štipka škorice
  • mandľové lupienky na posypanie

Postup:
1. Zmäknuté maslo vyšľahajte s cukrom dopenista. Postupne prilievajte vopred prešľahané celé vajcia. Ak by sa zmes zrážala, pridajte trochu múky. Do zmesi jemne vmiešajte mleté mandle a následne aj múku zmiešanú s práškom do pečiva.
2. Hrušky očistite, zbavte jadierok a dve tretiny nakrájajte na menšie kúsky. Ostatné nakrájajte na mesiačiky hrubé asi pol centimetra.
3. Tortovú formu s priemerom 24 centimetrov vymažte maslom a vysypte múkou. Kúsky hrušiek a polovicu čučoriedok opatrne zamiešajte do cesta. Zmes nalejte do pripravenej formy a uhlaďte. Na vrch cesta poukladajte do kruhu mesiačiky hrušiek (akoby ste ukladali číslice na ciferník hodín) a posypte zvyšnými čučoriedkami. Môžete použiť čerstvé, zavárané i mrazené čučoriedky, tie však vopred nerozmrazujte.
4. Na ovocie poukladajte 20 g stuhnutého masla nakrájaného na tenké plátky (alebo nastrúhaného na hrubom strúhadle). Všetko posypte trstinovým cukrom zmiešaným so škoricou a mandľovými lupienkami. Pečte v rúre vyhriatej na 160 stupňov Celzia 50 minút až hodinu. Vychladnutý koláč môžete podávať s lyžicou crème fraîche.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  5. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  6. Pomáhajte čítaním
  7. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  8. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  9. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  10. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  1. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  4. Pomáhajte čítaním
  5. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  6. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  8. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 28 193
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 267
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 247
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 797
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 686
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 863
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 837
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 007
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 803
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 151
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Víkend

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Vláda si tlieska. Testy však mnohých neodhalili, varujú experti

Falošne zdravých považuje za problém aj minister Krajčí.

Premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí.
Podcast Dobré Ráno.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Čo vám zabudli povedať o testovaní

Zatlieskali sme si a teraz k faktom.

Peter Tkačenko

Navrhli odvolať rektora STU Fikara, na rokovaní bola polícia

Akademici si odhlasovali koniec Miroslava Fikara.

Rektor Slovenskej technickej univerzity (STU) Miroslav Fikar.

Neprehliadnite tiež

Seriál o farbách (7. diel)

Legendy o čiernych zvieratách: Mačky odoženú zlé sily, slovanský zmok nosí majetok

Kedy znamená čierna farba dobré správy?

Čierna mačka nenosí vždy iba smolu.

Štyridsať vecí, ktoré môžete robiť doma v čase izolácie

Čím vyplniť čas, keď človek nesmie nikam chodiť?

Ilustračné foto.
Kristen Welkerová pred diskusiou
Petra Polnišová