PIKNIK

Jesenné farebné pečenie

Šťavnaté jablká, voňavé hrušky či mäsité slivky sa priam núkajú do koláčov.

Na prvý pohľad sú jablká úplne obyčajným ovocím. Tak ich vníma väčšina z nás, možno aj preto, že jabĺk bol dostatok aj v časoch, keď sa na mandarínky a pomaranče stálo v radoch. No hoci patria jablká k najdostupnejším druhom ovocia na Slovensku, nie sú až také obyčajné.

Výskumy ukázali, že pravidelná konzumácia jabĺk prispieva k znižovaniu rizík prepuknutia viacerých chorôb. Napríklad astmy, srdcových ťažkostí, cukrovky či rakoviny. Jablká pomáhajú znižovať aj hladinu cholesterolu a najmä ich šupka obsahuje vlákninu a rad antioxidantov. Preto sa odporúča jesť čerstvé jablká aj so šupkou. Hryzenie do pevnej dužiny navyše posilňuje ďasná a dokonca pomáha predchádzať zubnému kazu.

Jablčné pité

Najprospešnejšie sú síce čerstvé, no aj v koláčoch chutia jablká božsky. A najmä v tých „obyčajných“, ako je napríklad klasický maďarský jablčník (pité). Na dosku si preosejte 300 g hladkej múky spolu s polovicou prášku do pečiva, 100 g práškového cukru a vrecúškom vanilkového cukru. V múke rozdrobte 120 g nastrúhaného masla, následne pridajte dve vajcia a nastrúhanú kôru z polovice citróna. Vypracujte hladké cesto. Ak by bolo príliš tvrdé, pridajte dve lyžice mlieka alebo sladkej smotany. Cesto si rozdeľte na dve polovice. Jednu vyvaľkajte priamo na papieri na pečenie na požadovaný rozmer a preložte na plech.

Kilo jabĺk ošúpte, zbavte jadierok a nakrájajte na menšie kocky. Jablká uduste na panvici spolu s 200 g práškového cukru (alebo podľa chuti) a lyžičkou škorice. Môžete pridať aj trochu rumu alebo hrozienka. Vychladnuté jablká rozotrite na cesto a prikryte vyvaľkanou druhou polovicou cesta. Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia, až kým koláč nie je na povrchu ružovkasto-hnedý.

Sladké hrušky

Aj hrušky sú v našich končinách bežným ovocím jesene. V porovnaní s jablkami majú výrazne sladšiu chuť a veľmi vysoký obsah vlákniny prospešnej pre trávenie. Vďaka tomu a tiež nízkemu obsahu ovocných kyselín, ktoré dráždia žalúdok, sa hrušky považujú za diétne a ľahko stráviteľné ovocie. Pôsobia preventívne proti zápche, no pri hnačkách sa im radšej vyhnite.

Pokrájané hrušky na vzduchu rýchlo hnednú, čo je znakom vysokého obsahu železa. Aby ste hnednutiu dužiny zabránili, môžete ich pokvapkať šťavou z citróna alebo ich namočiť do citrónovej vody. Táto rada sa vám bude hodiť, ak vyskúšate náš recept na hruškový koláč s mandľami a čučoriedkami.

Mäsité slivky

Jesenné trio zo záhrady dopĺňajú slivky. Podobne ako hrušky, aj zrelé slivky sú prospešné pre trávenie vďaka vysokému obsahu vlákniny. Ak vás niekedy trápila zápcha, iste vám niekto poradil slivky, ktoré pôsobia ako jemné preháňadlo. A to aj v sušenom stave. Okrem toho sú zdrojom minerálov i antioxidantov, ktoré pôsobia preventívne proti rakovine či srdcovým chorobám.

Slivky sa vynikajúco hodia na kysnuté koláče a neodolateľná je aj klasika – slivkové gule s makom. Prekvapivá môže byť variácia sliviek s tvarohovými knedličkami. Do tohto receptu sa najlepšie hodí mäsitý druh sliviek – blumy.

Hruškový koláč s mandľami

    • 4 až 5 zrelých hrušiek (záleží od veľkosti, približne 600 g)
    • 120 g čučoriedok
    • 150 g masla + 20 g na dokončenie
    • 125 g jemného kryštálového cukru
    • 4 vajcia
    • 120 g hladkej múky
    • 60 g mletých mandlí
    • 3 lyžice hnedého trstinového cukru
    • pol balíčka prášku do pečiva
    • štipka škorice
  • mandľové lupienky na posypanie

Postup:
1. Zmäknuté maslo vyšľahajte s cukrom dopenista. Postupne prilievajte vopred prešľahané celé vajcia. Ak by sa zmes zrážala, pridajte trochu múky. Do zmesi jemne vmiešajte mleté mandle a následne aj múku zmiešanú s práškom do pečiva.
2. Hrušky očistite, zbavte jadierok a dve tretiny nakrájajte na menšie kúsky. Ostatné nakrájajte na mesiačiky hrubé asi pol centimetra.
3. Tortovú formu s priemerom 24 centimetrov vymažte maslom a vysypte múkou. Kúsky hrušiek a polovicu čučoriedok opatrne zamiešajte do cesta. Zmes nalejte do pripravenej formy a uhlaďte. Na vrch cesta poukladajte do kruhu mesiačiky hrušiek (akoby ste ukladali číslice na ciferník hodín) a posypte zvyšnými čučoriedkami. Môžete použiť čerstvé, zavárané i mrazené čučoriedky, tie však vopred nerozmrazujte.
4. Na ovocie poukladajte 20 g stuhnutého masla nakrájaného na tenké plátky (alebo nastrúhaného na hrubom strúhadle). Všetko posypte trstinovým cukrom zmiešaným so škoricou a mandľovými lupienkami. Pečte v rúre vyhriatej na 160 stupňov Celzia 50 minút až hodinu. Vychladnutý koláč môžete podávať s lyžicou crème fraîche.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 28 926
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 069
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 468
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 929
  5. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 542
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 541
  7. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 529
  8. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 329
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 307
  10. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 1 153

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Obec, kde sa nestrácajú eurofondy, stavia wellness centrum

Starosta Raslavíc Marek Rakoš dokázal za dva roky vybudovať 80 pracovných miest pre sociálne slabé skupiny.

DOMOV

Kaliňák prečkáva Plavčana v zahraničí, dosiaľ šlo o jeho hlavu

Minister vnútra je už dlhšie na dovolenke.

SVET

Stala sa nehoda? Treba natáčať

Prácu záchranárov komplikujú ľudia, ktorí sa chcú pochváliť zábermi.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.