Kráľovnami jesene sú šípky a trnky

Zužitkujte plody, ktoré vyrástli v jesennej prírode nielen pre krásu.

(Zdroj: mg)

Možno sa vám stalo, že ste sa z minulotýždňovej hubačky vracali s poloprázdnym košíkom, ktorého obsah bol skromnejší ako zvyčajne.

Zopár podpňoviek, rýdzikov a k nim nejaká pôvabnica a zabudnutý suchohríb. Ak však milujete dary prírody a vychutnávate si ich nielen pohľadom, jeseň so sebou prináša aj iné skvosty.

Na medziach, presvetlených okrajoch lesov, hájov a pri poľných cestičkách sú kríky vyzdobené pestrofarebnými bobuľami a plodmi.

Kým niektoré budú po celú zimu potravou pre vtáčatá, s inými sa vyplatí naplniť si košík a premeniť ich na zdravé drahocennosti. Voňavé a chutné, ktoré v mrazivej zime vždy privolajú spomienky na pestrofarebnú jeseň.

Pripravte sa vopred

Príroda chráni svoje skvosty a v tomto prípade to platí dvojnásobne. Kry sú obsypané pichľavými tŕňmi, ktorých je viac, ako je komu milé. Sú husté, neudržiavané.

Niet oblečenia do prírody, na ktorom by nebolo vrecko, do ktorého sa vždy vmestí plátenná taška a pár kožených rukavíc.

Ak si k tejto výbave pribalíte aj záhradnícke nožnice pre pomoc pri zbere, možno v sebe nájdete aj chuť prestrihať zarastený koridor k zabudnutej cestičke, ktorá vám odhalí nové nepoznané zákutia.

Nožnice vám pomôžu zlepšiť prístup k miestam, ktoré sú vyfarbenými plodmi najobsypanejšie.

Šípky vás postavia na nohy

Zber šípok je vyvrcholením bylinárskej sezóny. Ich osviežujúca chuť je v čajoch nenahraditeľná a nič nepomôže pri zotavovaní z nachladnutia a chrípky viac ako ich odvar.

Pri zbere ich treba zastihnúť skôr, ako ich zimné mrazy načisto popália a plody zmäknú. Nie preto, že by strácali na svojej hodnote, ale ich sušenie sa v domácich podmienkach stane takmer nemožným.

Čím väčšie plody nazbierate, tým lepšie sa vám s nimi bude pracovať. Je praktické jednou rukou letorast pridŕžať a druhou šípky oberať. I šikovný človek sa ľahko poreže na ich početných tŕňoch.

Kým porciovaný šípkový čaj z obchodu skrýva v hustých papierových vrecúškach okrem drvenej dužiny aj semienka a ostré pichľavé vlákna, domáci čaj bez nich je omnoho lepší a jemnejší. Trochu práce navyše pri sušení plodov preto stojí za to.

Každú šípku rozrežete napoly a keď ich pred sebou máte hodnú kôpku, začnete z nich opakom čajovej lyžičky vylupovať zrniečka s vláknami ako z granátového jablka.

Zostanú vám iba prázdne polovičky pevnej, krásne vyfarbenej dužiny, tu i tam prizdobené stopkou alebo hnedastou čiapočkou.

Po tom, čo ich opakovane preperiete v studenej vode a osušíte na utierke, môžete sa pustiť do ich sušenia.

Či už ich poukladáte na sito nad piecku, radiátor alebo ich vložíte do elektrickej sušičky, bude im trvať približne dva dni, kým ich lesklá šupka jemne zvráskavie a ich dužina sa stane takou krehkou, že sa medzi prstami bude lámať na kúsky.

Dôkladne presušené ich už iba podrvíte, preosejete z nich drobizg cez múčne sito a do papierového vrecka zabalíte ten najlepší šípkový čaj na svete.

Sladké a rozmarné

Mnohí nedajú dopustiť na lesné plody nazbierané počas leta, existuje však drobné, nenápadné ovocie, ktoré má omnoho plnšiu a rafinovanejšiu chuť.

Ak ste si spomenuli na šibalské trnky, ktoré zoberú z tváre aj ten najúprimnejší úsmev, možno tušíte, o čom je reč.

Keď po prvých silnejších mrazoch začnú drobné slivôčky na trnke mäknúť, je najlepší čas na ich zber.

Mráz v nich odomkol skrytú ovocnú chuť, ktorú doposiaľ silne prebíjala zvieravá trpkosť.

Niet rýchlejšieho spôsobu ich využitia ako pripraviť si niekoľko pohárov kompótu. Aj keď je v trnkách viac kôstok ako dužiny, predsa len to stojí za to.

Na kilogram dobre vyzretých trniek patrí 500 gramov cukru, z ktorého tretinu môžete nahradiť medom, kúsok škorice a pol litra vody.

Najjednoduchšie je navariť si sirup a použiť ho na zálievku. Po odstátí takto sterilizovaného kompótu vznikne jedinečná chuť, ktorú si človek zapamätá naveky.

Aby v zime bolo čosi aj na zahriatie po prechádzkach v hlbokom snehu, vymeňte pri varení sirupu vodu za ovocné víno a zavarte si aj takýto hrejivý kompót, ktorý najlepšie chutí zohriaty.

A ak by ste mali pokušenie pustiť sa aj do výroby džemu, vedzte, že pri ňom strávite viac času, ako vám bude milé.

Nezabudnite ani na hloh

Ak máte skúsenosti so sušením ovocia, určite neprehliadnite prekrásne vyfarbené hložinky na konároch tŕnistého hlohu, na ktorom neustále posedávajú vtáčatá.

Ak ich nasušíte rovnako ako šípky, budete v čajoch zo zmesi byliniek a hlohu nachádzať novú, jemnú chuť. Sú ako drobné jabĺčka so sypkou dužinou, ktoré stačí pred sušením iba prepláchnuť prúdom studenej vody.

Či ich zozbierate pred mrazmi, alebo až po nich, je iba na vás. Dôležité je len odolať pokušeniu sušiť ich v rúre, kde sa zväčša zmenia na hnedasté tvrdé guľôčky bez vône a úžitku.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 264
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 8 873
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 7 905
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 5 538
  5. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 913
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 908
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 758
  8. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 1 559
  9. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 1 559
  10. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 1 523

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Vracajú sa deväťdesiate roky a prečo sa Danko drží ruskej letky

Akcia proti Kiskovi je porovnateľná len s únosom mladého Kováča.

DOMOV

Šéf protikorupčného úradu Kovařík: Politikov treba vyšetrovať citlivo

Policajti pri citlivých kauzách nemôžu zisťovať všetko, musia brať ohľad aj na česť politika, tvrdí Ficov šéf boja proti korupcii Peter Kovařík.

PRIMÁR

Keď mejkap podráždi. Problémy, ktoré vyvoláva kozmetika

Vyberte si kozmetiku, ktorá nepoškodí pleť.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.

Keď ženy ukazujú pravú tvár, svet je vo vytržení

Hnutiu bez make-upu podľahli aj mnohé známe osobnosti.

Americká gynekologička: Ženy chcú mať dokonalú vagínu, ale taká neexistuje

Sheryl Ross je renomovaná odborníčka, na ktorú nedajú dopustiť ani známe osobnosti. Volajú ju aktivistka za vagínu.