SME
Streda, 22. september, 2021 | Meniny má MóricKrížovkyKrížovky
"HUBOVÝ ŠPECIÁL"

Nechajte sa zlákať voňavými hubami

Medzitým všetkým sušením a zaváraním si vyhraďte priestor i chuť na prípravu krémového rizota, poctivej polievky či ľahkých cestovín.

(Zdroj: Isifa)

Hubové rizoto
Suroviny na 4 porcie

  • 400 g ryže (najlepšie arborio)
  • 200 g húb (šampiňóny, hlivy, dubáky)
  • 1 väčšia šalotka
  • 150 ml bieleho polosladkého vína
  • 60 g masla
  • 50 ml smotany na varenie
  • 1 liter kuracieho vývaru
  • 100 g parmezánu
  • čerstvé bylinky podľa chuti
  • soľ, mleté čierne korenie

Ryžu preberte, premyte a nechajte oschnúť. Šalotku nakrájajte na malé kocky a opražte ju na masle. Pridajte k nej nakrájané huby, krátko opečte a začnite ich dusiť. Podľa potreby podlievajte vínom. Pridajte ryžu, premiešajte a zalejte polovicou vývaru. Duste, kým nie je ryža hotová. Podľa potreby dolievajte vývar. Na záver primiešajte do rizota smotanu a polovicu parmezánu. Ochuťte soľou a korením, odstavte a primiešajte nasekané bylinky. Pred servírovaním porcie dozdobte zvyšným parmezánom.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Pravé rizoto by malo mať redšiu konzistenciu. Ak použijete predmočené alebo mrazené huby, časť vývaru môžete nahradiť šťavou, v ktorej sa máčali alebo ktorú pustili pri rozmrazení. Na umocnenie chuti môžete do rizota použiť kúsok hľuzovky alebo hľuzovkového oleja.


Hubové cestoviny s prosciuttom
Suroviny na 4 porcie

  • 250 g prosciutta
  • 400 g dlhých širších cestovín (tagliatelle, fettuccine, pappardelle)
  • 450 g húb
  • 1 - 2 PL oleja
  • plátok masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • kôra a šťava z jedného citróna
  • 150 g bieleho jogurtu
  • hrsť petržlenovej vňate (alebo koriander)

  • 100 g parmezánu
  • soľ, mleté čierne korenie

Cestoviny dajte variť podľa návodu na obale. Hotové ich dôkladne zlejte. Medzitým, ako sa cestoviny varia, rozohrejte na panvici olej a opečte na ňom dochrumkava kúsky prosciutta. Odložte ich bokom. Na panvicu pridajte maslo, pokrájané huby a opekajte niekoľko minút. K hubám pridajte prelisovaný strúčik cesnaku, citrónovú kôru aj šťavu, prikryte pokrievkou a duste. K mäkkým hubám vráťte prosciutto, pridajte jogurt, nasekanú vňať, soľ, korenie, cestovinu a nakoniec parmezán. Všetko premiešajte a môžete servírovať.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Odvážnejší milovníci citrusov môžu do hotového jedla primiešať i horko-sladkú kandizovanú citrónovú kôru. Nič nepokazíte ani dochutením čerstvou alebo mletou citrónovou trávou.


Gulášová polievka s hubami
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g húb
  • 1 cibuľa
  • 2 paradajky
  • 2 papriky
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 2 PL oleja
  • 20 g droždia
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 menší zemiak
  • rasca
  • mletá sladká paprika

  • sušený majorán
  • soľ, mleté čierne korenie

Na oleji opražte nadrobno pokrájanú cibuľu, keď je sklovitá pridajte huby a krátko opražte. Ďalej pridajte namrvené droždie, rascu, počkajte, kým sa droždie rozpustí a spení, poprášte mletou paprikou a zalejte trochou vývaru. Keď sú huby skoro hotové, pridajte pokrájanú papriku a paradajku, prelisovaný cesnak, nastrúhaný zemiak a dolejte zvyšný vývar. Krátko povarte, ochuťte soľou, korením a majoránom. Servírujte horúce s čerstvým chlebom.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Spojenie droždia a húb vyvolá nápadnú mäsovú príchuť. Ak chcete polievku ešte viac prevoňať, namiesto zeleninového vývaru použite horúcu vodu a 1 kocku hubového bujónu. Polievku môžete obohatiť zemiakmi ako pri klasickom guláši.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  2. Odpady nad zlato
  3. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  4. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  5. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou?
  6. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  7. Znalec slovenského brandy
  8. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  9. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  1. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  2. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  3. Odpady nad zlato
  4. Schneider Electric má podporiť VELUX v uhlíkovej neutralite
  5. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  6. Znalec slovenského brandy
  7. Lekárne sa stanú miestom prevencie a edukácie pacientov
  8. Projekt KRAJa na podporu včelárov priniesol svoju úrodu
  9. Prečo čakať, keď teraz je najvyšší čas vykurovať eko-vedome?
  10. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 10 154
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 6 789
  3. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 4 110
  4. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 612
  5. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 3 031
  6. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 2 882
  7. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 2 793
  8. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 715
  9. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 321
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 148
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Igor Matovič.

Nájomné byty boli kľúčovou témou Sme rodina aj pred voľbami.


2 h
Šéf Inštitútu zdravotníckych analýz Matej Mišík počas brífingu k aktuálnej epidemiologickej situácii.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 403-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 589 obetí.


a 4 ďalší 16 h

Akciu nazvanú Konzervatívny summit svojim príhovorom otvoril Boris Kollár. Takí skrátka konzervatívci sú.


Blogy SME

  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
  1. Michael Achberger: Takto schudnete bicyklovaním
  2. Michael Achberger: Slovenská superpotravina: výnimočné účinky pre vaše zdravie
  3. Zuzana Cascino: Načo si ma porodila!
  4. Michael Achberger: Nadmerné potenie pri cvičení? Toto vám pomôže
  5. Martina Hilbertová: Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?
  6. Michael Achberger: Vyskúšajte tento cvik a uľaví sa vám bolesť chrbta zo sedenia
  7. Šťastná domácnosť: Viem, že viete umyť okná. A toto ste skúsili?
  8. veronika babičová: Anjelik môj kde lietaš
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 24 075
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 17 433
  3. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 8 883
  4. Peter Chudý: Vyšetrovateľov NAKA treba umlčať a naordinovať im leopoldovskú diétu alebo ako nevinný človek môže skončiť za mrežami 6 637
  5. Stanislav Martinčko: Zatýkanie za spevu pápežskej hymny !! 6 026
  6. Tomáš Mihalík: Ľuboš Blaha nechcene priznal, že vakcíny chránia pred covidom 5 762
  7. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 5 237
  8. Marek Mačuha: Boris Kollár preráža dno 3 720
Skryť Zatvoriť reklamu