"HUBOVÝ ŠPECIÁL"

Nechajte sa zlákať voňavými hubami

Medzitým všetkým sušením a zaváraním si vyhraďte priestor i chuť na prípravu krémového rizota, poctivej polievky či ľahkých cestovín.

(Zdroj: Isifa)

Hubové rizoto
Suroviny na 4 porcie

  • 400 g ryže (najlepšie arborio)
  • 200 g húb (šampiňóny, hlivy, dubáky)
  • 1 väčšia šalotka
  • 150 ml bieleho polosladkého vína
  • 60 g masla
  • 50 ml smotany na varenie
  • 1 liter kuracieho vývaru
  • 100 g parmezánu
  • čerstvé bylinky podľa chuti
  • soľ, mleté čierne korenie

Ryžu preberte, premyte a nechajte oschnúť. Šalotku nakrájajte na malé kocky a opražte ju na masle. Pridajte k nej nakrájané huby, krátko opečte a začnite ich dusiť. Podľa potreby podlievajte vínom. Pridajte ryžu, premiešajte a zalejte polovicou vývaru. Duste, kým nie je ryža hotová. Podľa potreby dolievajte vývar. Na záver primiešajte do rizota smotanu a polovicu parmezánu. Ochuťte soľou a korením, odstavte a primiešajte nasekané bylinky. Pred servírovaním porcie dozdobte zvyšným parmezánom.

Tip: Pravé rizoto by malo mať redšiu konzistenciu. Ak použijete predmočené alebo mrazené huby, časť vývaru môžete nahradiť šťavou, v ktorej sa máčali alebo ktorú pustili pri rozmrazení. Na umocnenie chuti môžete do rizota použiť kúsok hľuzovky alebo hľuzovkového oleja.


Hubové cestoviny s prosciuttom
Suroviny na 4 porcie

  • 250 g prosciutta
  • 400 g dlhých širších cestovín (tagliatelle, fettuccine, pappardelle)
  • 450 g húb
  • 1 - 2 PL oleja
  • plátok masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • kôra a šťava z jedného citróna
  • 150 g bieleho jogurtu
  • hrsť petržlenovej vňate (alebo koriander)

  • 100 g parmezánu
  • soľ, mleté čierne korenie

Cestoviny dajte variť podľa návodu na obale. Hotové ich dôkladne zlejte. Medzitým, ako sa cestoviny varia, rozohrejte na panvici olej a opečte na ňom dochrumkava kúsky prosciutta. Odložte ich bokom. Na panvicu pridajte maslo, pokrájané huby a opekajte niekoľko minút. K hubám pridajte prelisovaný strúčik cesnaku, citrónovú kôru aj šťavu, prikryte pokrievkou a duste. K mäkkým hubám vráťte prosciutto, pridajte jogurt, nasekanú vňať, soľ, korenie, cestovinu a nakoniec parmezán. Všetko premiešajte a môžete servírovať.

Tip: Odvážnejší milovníci citrusov môžu do hotového jedla primiešať i horko-sladkú kandizovanú citrónovú kôru. Nič nepokazíte ani dochutením čerstvou alebo mletou citrónovou trávou.


Gulášová polievka s hubami
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g húb
  • 1 cibuľa
  • 2 paradajky
  • 2 papriky
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 2 PL oleja
  • 20 g droždia
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 menší zemiak
  • rasca
  • mletá sladká paprika

  • sušený majorán
  • soľ, mleté čierne korenie

Na oleji opražte nadrobno pokrájanú cibuľu, keď je sklovitá pridajte huby a krátko opražte. Ďalej pridajte namrvené droždie, rascu, počkajte, kým sa droždie rozpustí a spení, poprášte mletou paprikou a zalejte trochou vývaru. Keď sú huby skoro hotové, pridajte pokrájanú papriku a paradajku, prelisovaný cesnak, nastrúhaný zemiak a dolejte zvyšný vývar. Krátko povarte, ochuťte soľou, korením a majoránom. Servírujte horúce s čerstvým chlebom.

Tip: Spojenie droždia a húb vyvolá nápadnú mäsovú príchuť. Ak chcete polievku ešte viac prevoňať, namiesto zeleninového vývaru použite horúcu vodu a 1 kocku hubového bujónu. Polievku môžete obohatiť zemiakmi ako pri klasickom guláši.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Vzorový byt v projekte Nobelova
  2. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  3. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  4. Zábavný aj sebavedomý
  5. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  6. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  7. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori
  8. Bezpečnostný pás vám chráni život, antivírus váš virtuálny svet
  9. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať?
  10. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu
  1. Poradňa: Ako vybrať účet pre mladých
  2. Sajfa odkázal študentom:„Buďte nároční a vydržte!“
  3. S Kulinariom chutí jar lepšie!
  4. Výstavisko Agrokomplex opäť plné poľnohospodárskej techniky
  5. Udelenie akreditácie (certifikátu) pre Aktuárstvo na EU v BA
  6. Vzorový byt v projekte Nobelova
  7. Do ankety Slovenka roka 2017 je nominovaná aj Adriana Kolesárová
  8. Pripomenuli si Svetový deň vody 2017
  9. Vlastníci bytov sa zatiaľ požiarnym zábranám vyhýbajú
  10. Nový Country Manager Operations IMMOFINANZ na Slovensku
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 21 196
  2. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori 7 269
  3. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 6 056
  4. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 4 209
  5. Gamifikácia: Nový hit v učení finančnej gramotnosti na ZŠ 3 778
  6. Testovanie elektrobicyklov v košickom Cassovare 3 197
  7. Bývanie, ktoré vás oslobodí od stresu 3 174
  8. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 2 996
  9. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať? 2 789
  10. Zábavný aj sebavedomý 2 721

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Beztrestnosť pre Bašternáka nie je jednoznačná

Vykúpenie z trestu za neoprávnenú vratku DPH? Sudcovia to neakceptovali, zlom priniesol až Ústavný súd s čudným vysvetlením.

EKONOMIKA

Šéf Orangeu: Pre roaming môžu zdražieť domáce hovory a dáta

Európska komisia začala pred niekoľkými rokmi tvrdo regulovať ceny roamingu

KULTÚRA

Relácia Sedem sa vracia. Nič nečakajte, vraví Milan Lasica

Humoristická relácia nebola na obrazovkách šesť rokov.

Neprehliadnite tiež

Zistili, že sexuálne uspokojenie trvá 48 hodín

Z amerického výskumu vyplýva, že sex a udržanie partnerského puta spolu významne súvisia.

Cesar Millan: Pes musí dôverovať svojmu majiteľovi

Ako vychovať poslušného psa, čo so psom z útulku a kedy je pes šťastný? Rozprávali sme sa so svetoznámym odborníkom na psie správanie.

Desať jarných trendov pre ženy podľa návrhárov

Čo predpovedajú svetoví dizajnéri nášmu šatníku na jar a leto?

Ako si udržať sex po päťdesiatke? Radia odborníci

Pri sexuálnych problémoch v strednom veku si ľudia málokedy poradia svojpomocne.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop