"HUBOVÝ ŠPECIÁL"

Nechajte sa zlákať voňavými hubami

Medzitým všetkým sušením a zaváraním si vyhraďte priestor i chuť na prípravu krémového rizota, poctivej polievky či ľahkých cestovín.

(Zdroj: Isifa)

Hubové rizoto
Suroviny na 4 porcie

  • 400 g ryže (najlepšie arborio)
  • 200 g húb (šampiňóny, hlivy, dubáky)
  • 1 väčšia šalotka
  • 150 ml bieleho polosladkého vína
  • 60 g masla
  • 50 ml smotany na varenie
  • 1 liter kuracieho vývaru
  • 100 g parmezánu
  • čerstvé bylinky podľa chuti
  • soľ, mleté čierne korenie

Ryžu preberte, premyte a nechajte oschnúť. Šalotku nakrájajte na malé kocky a opražte ju na masle. Pridajte k nej nakrájané huby, krátko opečte a začnite ich dusiť. Podľa potreby podlievajte vínom. Pridajte ryžu, premiešajte a zalejte polovicou vývaru. Duste, kým nie je ryža hotová. Podľa potreby dolievajte vývar. Na záver primiešajte do rizota smotanu a polovicu parmezánu. Ochuťte soľou a korením, odstavte a primiešajte nasekané bylinky. Pred servírovaním porcie dozdobte zvyšným parmezánom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Pravé rizoto by malo mať redšiu konzistenciu. Ak použijete predmočené alebo mrazené huby, časť vývaru môžete nahradiť šťavou, v ktorej sa máčali alebo ktorú pustili pri rozmrazení. Na umocnenie chuti môžete do rizota použiť kúsok hľuzovky alebo hľuzovkového oleja.


Hubové cestoviny s prosciuttom
Suroviny na 4 porcie

  • 250 g prosciutta
  • 400 g dlhých širších cestovín (tagliatelle, fettuccine, pappardelle)
  • 450 g húb
  • 1 - 2 PL oleja
  • plátok masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • kôra a šťava z jedného citróna
  • 150 g bieleho jogurtu
  • hrsť petržlenovej vňate (alebo koriander)

  • 100 g parmezánu
  • soľ, mleté čierne korenie

Cestoviny dajte variť podľa návodu na obale. Hotové ich dôkladne zlejte. Medzitým, ako sa cestoviny varia, rozohrejte na panvici olej a opečte na ňom dochrumkava kúsky prosciutta. Odložte ich bokom. Na panvicu pridajte maslo, pokrájané huby a opekajte niekoľko minút. K hubám pridajte prelisovaný strúčik cesnaku, citrónovú kôru aj šťavu, prikryte pokrievkou a duste. K mäkkým hubám vráťte prosciutto, pridajte jogurt, nasekanú vňať, soľ, korenie, cestovinu a nakoniec parmezán. Všetko premiešajte a môžete servírovať.

Tip: Odvážnejší milovníci citrusov môžu do hotového jedla primiešať i horko-sladkú kandizovanú citrónovú kôru. Nič nepokazíte ani dochutením čerstvou alebo mletou citrónovou trávou.


Gulášová polievka s hubami
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g húb
  • 1 cibuľa
  • 2 paradajky
  • 2 papriky
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 2 PL oleja
  • 20 g droždia
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 menší zemiak
  • rasca
  • mletá sladká paprika

  • sušený majorán
  • soľ, mleté čierne korenie

Na oleji opražte nadrobno pokrájanú cibuľu, keď je sklovitá pridajte huby a krátko opražte. Ďalej pridajte namrvené droždie, rascu, počkajte, kým sa droždie rozpustí a spení, poprášte mletou paprikou a zalejte trochou vývaru. Keď sú huby skoro hotové, pridajte pokrájanú papriku a paradajku, prelisovaný cesnak, nastrúhaný zemiak a dolejte zvyšný vývar. Krátko povarte, ochuťte soľou, korením a majoránom. Servírujte horúce s čerstvým chlebom.

Tip: Spojenie droždia a húb vyvolá nápadnú mäsovú príchuť. Ak chcete polievku ešte viac prevoňať, namiesto zeleninového vývaru použite horúcu vodu a 1 kocku hubového bujónu. Polievku môžete obohatiť zemiakmi ako pri klasickom guláši.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  3. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  4. Talent - vzdelanie - úspech
  5. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  6. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  8. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  9. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  10. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  1. Naše finančné družstvo - príbeh Mojmíra Begána
  2. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  3. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  4. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  5. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  6. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  7. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  8. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  9. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  10. HubHub spája sily s Neulogy
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 23 619
  2. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 14 755
  3. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 9 921
  4. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 6 526
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 6 247
  6. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 5 687
  7. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 5 365
  8. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 4 425
  9. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 4 006
  10. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk 3 809

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Sardínsky šéfkuchár o Slovákoch: Netušia, čo si objednali

Ľudia sa tu medzi sebou nerozprávajú a nepremýšľajú, čo stihnú zjesť, hovorí Talian Andrea Ena.

KOMENTÁRE

Ficov recept na pokoj v dome

Ktosi by mohol premiérovi poslať faktúru za prácu, ktorú jedným svojim vystúpením vyhodil do luftu.

Neprehliadnite tiež

Advokátka zvierat: Tyrani vedia, čo robia a často z toho majú príjemné pocity

Právnička a aktivistka Zuzana Stanová prispela k novele zákona, ktorá vraví že, zviera nie je vec.

Domáce spa: Ako sa zbaviť stresu v kúpeľni?

Wellness v pohodlí domova je ideálnou formou ako načerpať nové sily a ešte aj skrášliť svoj zovňajšok.

Stubai: Do lyžiarskeho raja cestuje čoraz viac Slovákov

Chcete si byť snehom istí? Navštívte tirolské ľadovce v rakúskom Stubai.

Preplávala Lamanšský prieliv: Na tých, ktorí o mne pochybovali, sa teraz smejem

Diaľková plavkyňa Zuzana Jusková predbehla aj svojich mužských kolegov.

Reishi: Prečo je ázijská huba kráľovnou medzi prírodnými liečivami?

Prezývajú ju aj zázračná, huba bohov či huba s duchovnou silou.