"HUBOVÝ ŠPECIÁL"

Nechajte sa zlákať voňavými hubami

Medzitým všetkým sušením a zaváraním si vyhraďte priestor i chuť na prípravu krémového rizota, poctivej polievky či ľahkých cestovín.

(Zdroj: Isifa)

Hubové rizoto
Suroviny na 4 porcie

  • 400 g ryže (najlepšie arborio)
  • 200 g húb (šampiňóny, hlivy, dubáky)
  • 1 väčšia šalotka
  • 150 ml bieleho polosladkého vína
  • 60 g masla
  • 50 ml smotany na varenie
  • 1 liter kuracieho vývaru
  • 100 g parmezánu
  • čerstvé bylinky podľa chuti
  • soľ, mleté čierne korenie

Ryžu preberte, premyte a nechajte oschnúť. Šalotku nakrájajte na malé kocky a opražte ju na masle. Pridajte k nej nakrájané huby, krátko opečte a začnite ich dusiť. Podľa potreby podlievajte vínom. Pridajte ryžu, premiešajte a zalejte polovicou vývaru. Duste, kým nie je ryža hotová. Podľa potreby dolievajte vývar. Na záver primiešajte do rizota smotanu a polovicu parmezánu. Ochuťte soľou a korením, odstavte a primiešajte nasekané bylinky. Pred servírovaním porcie dozdobte zvyšným parmezánom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Pravé rizoto by malo mať redšiu konzistenciu. Ak použijete predmočené alebo mrazené huby, časť vývaru môžete nahradiť šťavou, v ktorej sa máčali alebo ktorú pustili pri rozmrazení. Na umocnenie chuti môžete do rizota použiť kúsok hľuzovky alebo hľuzovkového oleja.


Hubové cestoviny s prosciuttom
Suroviny na 4 porcie

  • 250 g prosciutta
  • 400 g dlhých širších cestovín (tagliatelle, fettuccine, pappardelle)
  • 450 g húb
  • 1 - 2 PL oleja
  • plátok masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • kôra a šťava z jedného citróna
  • 150 g bieleho jogurtu
  • hrsť petržlenovej vňate (alebo koriander)

  • 100 g parmezánu
  • soľ, mleté čierne korenie

Cestoviny dajte variť podľa návodu na obale. Hotové ich dôkladne zlejte. Medzitým, ako sa cestoviny varia, rozohrejte na panvici olej a opečte na ňom dochrumkava kúsky prosciutta. Odložte ich bokom. Na panvicu pridajte maslo, pokrájané huby a opekajte niekoľko minút. K hubám pridajte prelisovaný strúčik cesnaku, citrónovú kôru aj šťavu, prikryte pokrievkou a duste. K mäkkým hubám vráťte prosciutto, pridajte jogurt, nasekanú vňať, soľ, korenie, cestovinu a nakoniec parmezán. Všetko premiešajte a môžete servírovať.

Tip: Odvážnejší milovníci citrusov môžu do hotového jedla primiešať i horko-sladkú kandizovanú citrónovú kôru. Nič nepokazíte ani dochutením čerstvou alebo mletou citrónovou trávou.


Gulášová polievka s hubami
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g húb
  • 1 cibuľa
  • 2 paradajky
  • 2 papriky
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 2 PL oleja
  • 20 g droždia
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 menší zemiak
  • rasca
  • mletá sladká paprika

  • sušený majorán
  • soľ, mleté čierne korenie

Na oleji opražte nadrobno pokrájanú cibuľu, keď je sklovitá pridajte huby a krátko opražte. Ďalej pridajte namrvené droždie, rascu, počkajte, kým sa droždie rozpustí a spení, poprášte mletou paprikou a zalejte trochou vývaru. Keď sú huby skoro hotové, pridajte pokrájanú papriku a paradajku, prelisovaný cesnak, nastrúhaný zemiak a dolejte zvyšný vývar. Krátko povarte, ochuťte soľou, korením a majoránom. Servírujte horúce s čerstvým chlebom.

Tip: Spojenie droždia a húb vyvolá nápadnú mäsovú príchuť. Ak chcete polievku ešte viac prevoňať, namiesto zeleninového vývaru použite horúcu vodu a 1 kocku hubového bujónu. Polievku môžete obohatiť zemiakmi ako pri klasickom guláši.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kreditná karta – áno alebo nie
  2. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  7. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  10. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  3. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  4. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  5. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  6. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  7. Kreditná karta – áno alebo nie
  8. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  9. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 26 322
  2. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 12 382
  3. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 8 679
  4. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 8 545
  5. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 8 461
  6. Kreditná karta – áno alebo nie 6 029
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 659
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 5 554
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 3 988
  10. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou 3 527

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Klik

Klik: Ako Elon Musk tuneluje Chicago

Prehľad technologických správ týždňa.

Neprehliadnite tiež

Kto je Neri Oxmanová, vedkyňa, ktorá okúzlila Brada Pitta

Bulvár v nej vidí podobu s Angelinou, no ona má viac čo ponúknuť.

Herečka Martina Majerníková Koval: Amatérske divadlo je spontánnejšie

Speváčka a herečka stojí za festivalom Scénická žatva.

Linz je plný kontrastov: Toto je jeho šesť jedinečností

V treťom najväčšom rakúskom meste sa prejdete po strechách domov.

Móda pre tehotné: Ako sa obliecť s bruškom?

V tehotenstve musí byť šatník praktický a komfortný.