"HUBOVÝ ŠPECIÁL"

Nechajte sa zlákať voňavými hubami

Medzitým všetkým sušením a zaváraním si vyhraďte priestor i chuť na prípravu krémového rizota, poctivej polievky či ľahkých cestovín.

(Zdroj: Isifa)

Hubové rizoto
Suroviny na 4 porcie

  • 400 g ryže (najlepšie arborio)
  • 200 g húb (šampiňóny, hlivy, dubáky)
  • 1 väčšia šalotka
  • 150 ml bieleho polosladkého vína
  • 60 g masla
  • 50 ml smotany na varenie
  • 1 liter kuracieho vývaru
  • 100 g parmezánu
  • čerstvé bylinky podľa chuti
  • soľ, mleté čierne korenie

Ryžu preberte, premyte a nechajte oschnúť. Šalotku nakrájajte na malé kocky a opražte ju na masle. Pridajte k nej nakrájané huby, krátko opečte a začnite ich dusiť. Podľa potreby podlievajte vínom. Pridajte ryžu, premiešajte a zalejte polovicou vývaru. Duste, kým nie je ryža hotová. Podľa potreby dolievajte vývar. Na záver primiešajte do rizota smotanu a polovicu parmezánu. Ochuťte soľou a korením, odstavte a primiešajte nasekané bylinky. Pred servírovaním porcie dozdobte zvyšným parmezánom.

Tip: Pravé rizoto by malo mať redšiu konzistenciu. Ak použijete predmočené alebo mrazené huby, časť vývaru môžete nahradiť šťavou, v ktorej sa máčali alebo ktorú pustili pri rozmrazení. Na umocnenie chuti môžete do rizota použiť kúsok hľuzovky alebo hľuzovkového oleja.


Hubové cestoviny s prosciuttom
Suroviny na 4 porcie

  • 250 g prosciutta
  • 400 g dlhých širších cestovín (tagliatelle, fettuccine, pappardelle)
  • 450 g húb
  • 1 - 2 PL oleja
  • plátok masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • kôra a šťava z jedného citróna
  • 150 g bieleho jogurtu
  • hrsť petržlenovej vňate (alebo koriander)

  • 100 g parmezánu
  • soľ, mleté čierne korenie

Cestoviny dajte variť podľa návodu na obale. Hotové ich dôkladne zlejte. Medzitým, ako sa cestoviny varia, rozohrejte na panvici olej a opečte na ňom dochrumkava kúsky prosciutta. Odložte ich bokom. Na panvicu pridajte maslo, pokrájané huby a opekajte niekoľko minút. K hubám pridajte prelisovaný strúčik cesnaku, citrónovú kôru aj šťavu, prikryte pokrievkou a duste. K mäkkým hubám vráťte prosciutto, pridajte jogurt, nasekanú vňať, soľ, korenie, cestovinu a nakoniec parmezán. Všetko premiešajte a môžete servírovať.

Tip: Odvážnejší milovníci citrusov môžu do hotového jedla primiešať i horko-sladkú kandizovanú citrónovú kôru. Nič nepokazíte ani dochutením čerstvou alebo mletou citrónovou trávou.


Gulášová polievka s hubami
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g húb
  • 1 cibuľa
  • 2 paradajky
  • 2 papriky
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 2 PL oleja
  • 20 g droždia
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 menší zemiak
  • rasca
  • mletá sladká paprika

  • sušený majorán
  • soľ, mleté čierne korenie

Na oleji opražte nadrobno pokrájanú cibuľu, keď je sklovitá pridajte huby a krátko opražte. Ďalej pridajte namrvené droždie, rascu, počkajte, kým sa droždie rozpustí a spení, poprášte mletou paprikou a zalejte trochou vývaru. Keď sú huby skoro hotové, pridajte pokrájanú papriku a paradajku, prelisovaný cesnak, nastrúhaný zemiak a dolejte zvyšný vývar. Krátko povarte, ochuťte soľou, korením a majoránom. Servírujte horúce s čerstvým chlebom.

Tip: Spojenie droždia a húb vyvolá nápadnú mäsovú príchuť. Ak chcete polievku ešte viac prevoňať, namiesto zeleninového vývaru použite horúcu vodu a 1 kocku hubového bujónu. Polievku môžete obohatiť zemiakmi ako pri klasickom guláši.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  4. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  5. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  6. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  7. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  8. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  9. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  10. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  1. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
  2. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  3. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  4. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  5. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  6. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  7. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  8. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  10. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 7 932
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 5 648
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 3 270
  4. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 2 805
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 2 227
  6. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 1 408
  7. Ako na refinancovanie hypotéky 1 045
  8. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 1 044
  9. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 1 007
  10. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu 994

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Populista, podvodník ale aj blízky človek. Babiša vnímajú ľudia v Smere rôzne

Marián Kéry zo Smeru považuje Andreja Babiša za populistu.

SVET

Český komentátor pre SME: Naša demokracia Babiša prežije

Babiš nerozumie demokracii, tvrdí Jindřich Šidlo.

DOMOV

V bašte Smeru deti chorľavejú a starším sa cnie za socializmom

Ľudia tu na ťažkú prácu nedajú dopustiť.

Neprehliadnite tiež

Viete, aké sú farebné trendy Vianoc 2017?

To, akú farbu stromčeka budeme mať, sa určuje dva roky vopred.

Všetko najlepšie, princezná Leia: Herečka Carrie Fisher by oslávila 61 rokov

Odišla nečakane, deň po jej smrti umrela aj jej slávna matka Debbie Reynoldsová.

Šesť pravidiel, ako nosiť tmavý rúž

Pravidelne na jeseň kraľujú dámskym perám tmavšie a sýtejšie odtiene. Naučte sa ich nosiť bez obáv.

Je najvyšší čas prestať nosiť vlnu, hovorí zakladateľka PETA

Ingrid Newkirková vysvetľuje, prečo je strihanie oviec kruté a neľudské.