Varíme s veľvyslancom: V krajine tisícich rybích receptov

Vedeli ste, že existuje viac ako tisíc rôznych spôsobov úpravy tresky? Porozprávala nám o tom Ana Maria Coelho Ribeiri da Silva, ktorá zastupuje na Slovensku krajinu s najväčšou konzumáciou rýb na osobu v Európe – Portugalsko.

Portugalská diplomatka Ana Maria Coelho Ribeiro da Silva(Zdroj: Slovak Spectator)

Z tých vyše tisíc receptov vybrala Ribeiro da Silva portugalské chargé d’affaires, tresku s kukuricou a pšeničným chlebom. Vysvetlila, že tento konkrétny recept sa veľmi hodí k jeseni.

„Olivový olej, veľa cesnaku a koriander,“ povedala Ribeiro da Silva, keď menovala základné prvky portugalskej kuchyne, a dodala, že ich možno nájsť skoro v každom jedle, ktoré sa pripravuje v jej vlasti.

Ribeiro da Silva tiež pre program Varíme s veľvyslancom vysvetlila, že napríklad čerstvý koriander nie je vždy ľahké nájsť na Slovensku: „Takže keď ho nájdem, vykúpim ho všetok.“

Slováci, ktorí sú ochotní pridať recepty na tresku do svojho jedálnička, môžu mať tiež ťažkosti s hľadaním sušenej a solenej tresky na Slovensku – čo je jedna z najtypickejších ingrediencií v portugalskej kuchyni.

Portugalskej diplomatke, ktorá priznala, že varenie je jednou z jej vášní, kvaplo len zopár sĺz, keď nadrobno krájala veľké cibule. Na otázku, ako to robí, sa podelila o tajomstvo: pred krájaním treba dať cibuľu do teplej vody.

Pokiaľ ide o medzinárodné vplyvy na portugalskú kuchyňu, Ribeiro da Silva vysvetlila, že niekoľko štátov, najmä Brazília, zanechali stopy na jedlách jej domoviny. Dodala však, že v skutočnosti je ľahšie nájsť portugalský vplyv na kuchyne iných národov. „Japonská tempura je napríklad vlastne portugalský vynález, ktorý vytvorili mnísi ešte v 13. storočí,“ povedala Ribeiro da Silva.

Podľa nej je portugalská kuchyňa zdravá, lebo ľudia nepoužívajú veľa tuku a masti a dokonca aj vajíčka smažia na olivovom oleji. Napriek zdravej podstate diplomatka podotkla: „Portugalci sa snažia jesť ešte zdravšie, než zvykli jedávať prv“.

Jedálenské návyky v Portugalsku, jednej zo štyroch krajín s najvyššou spotrebou rýb na svete, sa však líšia od jednej oblasti k druhej – pričom ľudia vo vnútrozemských oblastiach jedia viac mäsa, hlavne bravčoviny a jahňaciny, zatiaľ čo ľudia pri pobreží konzumujú viac rýb.

Na otázku, aké sú jej skúsenosti so slovenskou kuchyňou, Ribeiro da Silva vyhlásila, že zatiaľ sú pozitívne a že dokonca plánuje uvariť aj pár slovenských jedál. „Niekedy v blízkej budúcnosti sa pokúsim o niečo jednoduché,“ odvetila Riberio da Silva.

Poznamenala, že Slováci jedia viac červeného mäsa, vrátane sušených a údených klobás než Portugalci, ktorí preferujú chorizo, čerstvú klobásu.

Keď sme sa jej spýtali, čo Portugalci uprednostňujú ako nápoj k jedlu, Ribeiro da Silva odvetila, že červené víno, biele víno a dokonca aj zelené víno, pričom vysvetlila, že Portugalsko je skutočne krajinou vína.

„Potom v lete – a toto je španielsky vplyv – pijeme sangriu, ktorá je ľahšia,“ povedala diplomatka.

Portugalci majú slabosť pre sladkosti, povedala Ribeira sa Silva a vymenovala pastel de nata ako predjedlo, potom dezert z vaječných žĺtkov nazývaný papos de anjo, ako aj „sladkú ryžu, ktorá ľuďom niekedy pripadá čudná, ale je veľmi dobrá“.

Favas de coentrada (Zelená fazuľka s chorizom a koriandrom)

favas.jpg

Prísady:

  • 2 kg zelených fazuliek
  • soľ
  • 1,5 dcl olivového oleja
  • 2 podrvené strúčiky cesnaku
  • chorizo
  • čerstvý koriander

Príprava:

Uvarte zelenú fazuľku v slanej vode, potom vodu sceďte a vysušte fazuľku. Nakrájajte chorizo na malé kúsky a dajte ho na panvicu s olivovým olejom. Nechajte ho pražiť dozlata. Pridajte podrvený cesnak a fazuľku. Miešajte tri minúty. Pridajte veľmi najemno nakrájaný koriander. Preneste na hlboký servírovací tanier.

Bacalhau com Broa (Treska s kukuricou a pšeničným chlebom)

bacalhau.jpg

Prísady:

  • 300 g čiernych (odkôstkovaných) olív
  • 3 porcie tresky (kúpenej sušenej a odsolenej doma)
  • 4 veľké cibule
  • zemiaková kaša
  • soľ
  • čierne korenie
  • cesnak
  • koriander
  • olivový olej
  • pšeničný chlieb
  • muškátový orech

Príprava:

Uvarte tresku v studenej vode s cesnakom (nelúpte cesnakovú šupku) a pridajte polievkovú lyžicu olivového oleja. Keď voda začne vrieť, odstavte ju z ohňa, prikryte a odložte na pol hodiny. Tresku vykostite, ošúpte kožu a rukami ju nalámte alebo „nakrájajte“ na malé tenké kúsky (vo veľkosti lístka). Uvarte zemiakovú kašu so žĺtkom, mliekom, čiernym korením a muškátovým orechom. Nadrobno nakrájajte 4 veľké cibule, dajte ich na hlbokú panvicu s olivovým olejom a duste, kým nezmäknú. Pridajte tresku, olivy a čierne korenie. Miešajte asi 5-8 minút. Odstráňte strúhanku, pomeľte s dvomi alebo tromi olúpanými strúčikmi cesnaku. Zmiešajte chlieb s nasekaným koriandrom, pridajte olivový olej, kým nevznikne pasta. Dajte zemiakovú kašu naspodok hlbokej tácky, pridajte tresku a prikryte strúhankovou pastou. Dajte do trúby (predhriatej na 200°C) na pol hodiny.

Papos De Anjo (Vajíčkové koláčiky v sirupe)

papos.jpg

Prísady:

  • 2 polievkové lyžice masla
  • 2 bielka
  • 8 žĺtkov
  • 2 šálky cukru
  • 1 šálka vody
  • 1 palička škorice
  • 2 pomarančové kôry alebo 4 citrónové kôry (nadrobno nakrájané)

Príprava:

Predhrejte trúbu na 175 °C a pokryte dno a boky 12 nádobiek na muffiny roztopeným maslom. Vyšľahajte bielko, kým nie je tuhé. V oddelenej mise a s rovnakým šľahačom vyšľahajte žĺtky, kým nezhustnú. Pridajte bielky k žĺtkom a naďalej šľahajte ešte asi 10 minút, alebo kým nie je zmes úplne hladká a hustá. Potom ju rovnomerne rozdeľte do muffinových foriem, dajte ich na pekáč a pečte asi 20 minút. Nechajte koláčiky vychladnúť vo formičkách 2 až 3 minúty, potom ich jemne vyklopte na veľký tanier. Na 1 až 1,5-kvartovej panvici (1 kvart je 1,13 litra) priveďte do varu na silnom ohni cukor, vodu, pomarančovú kôru a paličku škorice, pričom miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Svižne varte jednu minútu, potom odstavte panvicu z ohňa a nalejte sirup do zapekacej misky. Vyklopte koláčiky do teplého sirupu, pričom ich jemne obracajte pomocou lyžice, aby sa rovnomerne obalili.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Talent - vzdelanie - úspech
  3. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  4. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  6. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  7. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  8. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  9. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk
  10. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME
  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Príbeh tradičného družstva - príbeh Antonína Kvapila
  3. V Botanickej záhrade SPU otvorili jedinečnú výstavu orchideí
  4. Noc architektúry 2018
  5. V súťaži Záhrada, Park a Detail roka uspeli absolventi SPU
  6. Mieru spracovania odpadu zvyšujú automatizované linky
  7. Talent - vzdelanie - úspech
  8. Príbeh tradičného družstva - príbeh Iva Hlisnikovského
  9. Fasáda hotela Danube sa nekolauduje, investor predložil návrhy
  10. Európske univerzity a podnikatelia spoločne
  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 26 819
  2. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 18 586
  3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 14 344
  4. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 11 899
  5. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 5 844
  6. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk 5 226
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 4 431
  8. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 4 404
  9. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove 3 041
  10. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 2 790

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Evita sa zbavila stratového vydavateľstva. Spôsobom, aký využil aj Bašternák

Podnikateľka a spisovateľka Eva Urbaníková zrušila svoje vydavateľstvo. Urobila to spôsobom, ktorý ministerstvo označuje za špekulatívne.

Neprehliadnite tiež

Štyri trendy pre štýlovú obývačku v roku 2018

Farby v obľúbenej miestnosti v domácnosti ovládnu variácie zemitých tónov.

Nepríjemný zápach z úst má rôzne príčiny, no dá sa vyriešiť

Halitóza je najčastejsie sprievodným znakom ochorení v ústnej dutine.

Po rokoch bolestí si nechala odstrániť maternicu. Nie je to riešenie pre každú ženu

Herečka Lena Dunhamová trpí nevyliečiteľnou chorobou, má len 31 rokov.

Ženy protestujú nahé, aby spoločnosť vypočula ich hlasy. Je to nutné?

Odporcovia argumentujú, či ženy nič lepšie ako svoje telá nemajú.

BAFTA 2018: Herečky protestovali v čiernej, vojvodkyňa Kate v zelenej

V nedeľu sa odovzdávali ceny britskej akadémie filmových a televíznych umení.