Varíme s veľvyslancom: V krajine tisícich rybích receptov

Vedeli ste, že existuje viac ako tisíc rôznych spôsobov úpravy tresky? Porozprávala nám o tom Ana Maria Coelho Ribeiri da Silva, ktorá zastupuje na Slovensku krajinu s najväčšou konzumáciou rýb na osobu v Európe – Portugalsko.

Portugalská diplomatka Ana Maria Coelho Ribeiro da Silva(Zdroj: Slovak Spectator)

Z tých vyše tisíc receptov vybrala Ribeiro da Silva portugalské chargé d’affaires, tresku s kukuricou a pšeničným chlebom. Vysvetlila, že tento konkrétny recept sa veľmi hodí k jeseni.

„Olivový olej, veľa cesnaku a koriander,“ povedala Ribeiro da Silva, keď menovala základné prvky portugalskej kuchyne, a dodala, že ich možno nájsť skoro v každom jedle, ktoré sa pripravuje v jej vlasti.

Ribeiro da Silva tiež pre program Varíme s veľvyslancom vysvetlila, že napríklad čerstvý koriander nie je vždy ľahké nájsť na Slovensku: „Takže keď ho nájdem, vykúpim ho všetok.“

Slováci, ktorí sú ochotní pridať recepty na tresku do svojho jedálnička, môžu mať tiež ťažkosti s hľadaním sušenej a solenej tresky na Slovensku – čo je jedna z najtypickejších ingrediencií v portugalskej kuchyni.

Portugalskej diplomatke, ktorá priznala, že varenie je jednou z jej vášní, kvaplo len zopár sĺz, keď nadrobno krájala veľké cibule. Na otázku, ako to robí, sa podelila o tajomstvo: pred krájaním treba dať cibuľu do teplej vody.

Pokiaľ ide o medzinárodné vplyvy na portugalskú kuchyňu, Ribeiro da Silva vysvetlila, že niekoľko štátov, najmä Brazília, zanechali stopy na jedlách jej domoviny. Dodala však, že v skutočnosti je ľahšie nájsť portugalský vplyv na kuchyne iných národov. „Japonská tempura je napríklad vlastne portugalský vynález, ktorý vytvorili mnísi ešte v 13. storočí,“ povedala Ribeiro da Silva.

Podľa nej je portugalská kuchyňa zdravá, lebo ľudia nepoužívajú veľa tuku a masti a dokonca aj vajíčka smažia na olivovom oleji. Napriek zdravej podstate diplomatka podotkla: „Portugalci sa snažia jesť ešte zdravšie, než zvykli jedávať prv“.

Jedálenské návyky v Portugalsku, jednej zo štyroch krajín s najvyššou spotrebou rýb na svete, sa však líšia od jednej oblasti k druhej – pričom ľudia vo vnútrozemských oblastiach jedia viac mäsa, hlavne bravčoviny a jahňaciny, zatiaľ čo ľudia pri pobreží konzumujú viac rýb.

Na otázku, aké sú jej skúsenosti so slovenskou kuchyňou, Ribeiro da Silva vyhlásila, že zatiaľ sú pozitívne a že dokonca plánuje uvariť aj pár slovenských jedál. „Niekedy v blízkej budúcnosti sa pokúsim o niečo jednoduché,“ odvetila Riberio da Silva.

Poznamenala, že Slováci jedia viac červeného mäsa, vrátane sušených a údených klobás než Portugalci, ktorí preferujú chorizo, čerstvú klobásu.

Keď sme sa jej spýtali, čo Portugalci uprednostňujú ako nápoj k jedlu, Ribeiro da Silva odvetila, že červené víno, biele víno a dokonca aj zelené víno, pričom vysvetlila, že Portugalsko je skutočne krajinou vína.

„Potom v lete – a toto je španielsky vplyv – pijeme sangriu, ktorá je ľahšia,“ povedala diplomatka.

Portugalci majú slabosť pre sladkosti, povedala Ribeira sa Silva a vymenovala pastel de nata ako predjedlo, potom dezert z vaječných žĺtkov nazývaný papos de anjo, ako aj „sladkú ryžu, ktorá ľuďom niekedy pripadá čudná, ale je veľmi dobrá“.

Favas de coentrada (Zelená fazuľka s chorizom a koriandrom)

favas.jpg

Prísady:

  • 2 kg zelených fazuliek
  • soľ
  • 1,5 dcl olivového oleja
  • 2 podrvené strúčiky cesnaku
  • chorizo
  • čerstvý koriander

Príprava:

Uvarte zelenú fazuľku v slanej vode, potom vodu sceďte a vysušte fazuľku. Nakrájajte chorizo na malé kúsky a dajte ho na panvicu s olivovým olejom. Nechajte ho pražiť dozlata. Pridajte podrvený cesnak a fazuľku. Miešajte tri minúty. Pridajte veľmi najemno nakrájaný koriander. Preneste na hlboký servírovací tanier.

Bacalhau com Broa (Treska s kukuricou a pšeničným chlebom)

bacalhau.jpg

Prísady:

  • 300 g čiernych (odkôstkovaných) olív
  • 3 porcie tresky (kúpenej sušenej a odsolenej doma)
  • 4 veľké cibule
  • zemiaková kaša
  • soľ
  • čierne korenie
  • cesnak
  • koriander
  • olivový olej
  • pšeničný chlieb
  • muškátový orech

Príprava:

Uvarte tresku v studenej vode s cesnakom (nelúpte cesnakovú šupku) a pridajte polievkovú lyžicu olivového oleja. Keď voda začne vrieť, odstavte ju z ohňa, prikryte a odložte na pol hodiny. Tresku vykostite, ošúpte kožu a rukami ju nalámte alebo „nakrájajte“ na malé tenké kúsky (vo veľkosti lístka). Uvarte zemiakovú kašu so žĺtkom, mliekom, čiernym korením a muškátovým orechom. Nadrobno nakrájajte 4 veľké cibule, dajte ich na hlbokú panvicu s olivovým olejom a duste, kým nezmäknú. Pridajte tresku, olivy a čierne korenie. Miešajte asi 5-8 minút. Odstráňte strúhanku, pomeľte s dvomi alebo tromi olúpanými strúčikmi cesnaku. Zmiešajte chlieb s nasekaným koriandrom, pridajte olivový olej, kým nevznikne pasta. Dajte zemiakovú kašu naspodok hlbokej tácky, pridajte tresku a prikryte strúhankovou pastou. Dajte do trúby (predhriatej na 200°C) na pol hodiny.

Papos De Anjo (Vajíčkové koláčiky v sirupe)

papos.jpg

Prísady:

  • 2 polievkové lyžice masla
  • 2 bielka
  • 8 žĺtkov
  • 2 šálky cukru
  • 1 šálka vody
  • 1 palička škorice
  • 2 pomarančové kôry alebo 4 citrónové kôry (nadrobno nakrájané)

Príprava:

Predhrejte trúbu na 175 °C a pokryte dno a boky 12 nádobiek na muffiny roztopeným maslom. Vyšľahajte bielko, kým nie je tuhé. V oddelenej mise a s rovnakým šľahačom vyšľahajte žĺtky, kým nezhustnú. Pridajte bielky k žĺtkom a naďalej šľahajte ešte asi 10 minút, alebo kým nie je zmes úplne hladká a hustá. Potom ju rovnomerne rozdeľte do muffinových foriem, dajte ich na pekáč a pečte asi 20 minút. Nechajte koláčiky vychladnúť vo formičkách 2 až 3 minúty, potom ich jemne vyklopte na veľký tanier. Na 1 až 1,5-kvartovej panvici (1 kvart je 1,13 litra) priveďte do varu na silnom ohni cukor, vodu, pomarančovú kôru a paličku škorice, pričom miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Svižne varte jednu minútu, potom odstavte panvicu z ohňa a nalejte sirup do zapekacej misky. Vyklopte koláčiky do teplého sirupu, pričom ich jemne obracajte pomocou lyžice, aby sa rovnomerne obalili.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  2. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  3. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  4. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  5. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  6. Top First moment dovolenky na leto 2018
  7. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  8. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  9. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a.
  1. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  2. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  3. HB Reavis sťahuje žiadosť na pridelenie osvedčenia o Smart City
  4. Do zóny Nové Nivy v Bratislave pribudne projekt
  5. Ako sa zmenili autá za štvrťstoročie?
  6. Accessible Urban Living
  7. RPSP – A good intention ruined by execution
  8. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  9. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  10. Riešenia pre hnedú planétu
  1. Top First moment dovolenky na leto 2018 10 143
  2. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 5 831
  3. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 3 783
  4. Ako pôjdu vlaky po novom? Mení sa cestovný poriadok 2 810
  5. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok 2 209
  6. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní 2 035
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a. 1 838
  8. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 505
  9. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 406
  10. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová 1 358

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Róbert Bezák: Radi počúvame, ako niekto vyrieši naše problémy

Možno je to taká diagnóza spoločnosti, že je schopná si kohokoľvek zvoliť. Som z toho smutný.

KOŠICE KORZÁR

Raši: Pre EEI nie som župan. Treba s ňou skončiť

Z ničoho sa urobila megakauza, sťažoval sa primátor.

Neprehliadnite tiež

Virginia Apgarová: Vlastné deti nemala, no zachránila milióny novorodencov

V rámci pôrodníctva priniesla revolučný nápad.

Tehotenský test už nebude rovnaký, budete ho môcť spláchnuť

Splachovateľný a kompostovateľný test príde na trh v roku 2018.

Zuzana Porubjaková: Štve ma, keď hranie niekto fláka

V roku 2018 ju diváci uvidia v novom seriáli aj filme, divadlo je jej druhý domov a z emócií je jej najbližší smútok.

Trendom roka 2018 je Ultra Violet, farba vesmíru aj kvetov

Fialová bude vládnuť móde, dizajnu aj líčeniu.

Vzťahová poradňa: Neviem, ako sa mám rozísť s príliš kontrolujúcim partnerom

Čo robiť, ak nechcete ublížiť rozchodom partnerovi a ak sa hanbíte za kamarátku, ktorá miluje všetko nadprirodzené?