Voňavé grilované huby
Suroviny na 4 porcie
- 800 g húb (šampiňóny, hliva)
- 100 - 150 ml olivového oleja
- čerstvé a sušené bylinky podľa chuti
- soľ, mleté čierne korenie
Huby zbavte nožičiek, naukladajte ich do zapekacej misky alebo na plech a polejte zohriatym olejom. Prikryté nechajte aspoň 30 minút odstáť. Odležané huby naukladajte na rozpálený gril a pečte približne 10 - 15 minút. Počas pečenia ich potierajte olejom, v ktorom odpočívali. Ugrilované huby dajte do hlbšej misy, dochuťte ich soľou, korením, čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou a sušeným tymianom. Po premiešaní servírujte. Huby môžete pred grilovaním ponapichávať na špajdle a servírovať ako ražniči. V zimných mesiacoch ich upečte v dobre vyhriatej rúre alebo v rúre s grilom. Servírujte so šalátom.
Tip: Namiesto oleja môžete použiť roztopené maslo. Ak sa vám zdá ochutenie bylinkami slabé, primiešajte do teplého oleja prelisovaný cesnak alebo čili papričku.
Zapekané huby plnené špenátom a kozím syrom
Suroviny na 4 porcie
- 8 húb s väčšími klobúčikmi (portobello, bedľa, pečiarka ovčia)
- olivový olej
- plátok masla
- 1 šalotka
- 400 g špenátových listov
- 150 g kozieho syra
- nasekaná petržlenová vňať
- lístky bazalky
- soľ, mleté čierne korenie
Rúru predhrejte na 200 stupňov. Huby naukladajte do veľkého vymasteného plechu a pokvapkajte ich olivovým olejom. Pečte ich približne 10 - 12 minút. Medzitým ohrejte maslo na panvici, opražte na ňom nadrobno pokrájanú šalotku, nakoniec postupne pridajte špenátové listy. Duste, kým nezvädne, pridajte soľ, korenie, bazalku a odstavte. Huby vyberte z rúry, naplňte ich špenátom, posypte namrveným kozím syrom a petržlenovou vňaťou. Dopečte ešte 10 - 15 minút. Servírujte so zemiakmi alebo na hriankach.
Tip: Ak chcete, aby sa vám s náplňou dobre pracovalo, špenát pred dusením nakrájajte. Spolu so špenátom môžete dusiť i zvyšné nožičky z húb alebo šalotku namiesto na masle pripraviť na slanine.