SME

Jeseň patrí hubám. Vyskúšajte ich zapekané aj grilované

Huby sú najchutnejšie „vegetariánske mäso“. Skúste naše dva osvedčené, ale pritom jednoduché recepty.

(Zdroj: Isifa)

Voňavé grilované huby
Suroviny na 4 porcie

  • 800 g húb (šampiňóny, hliva)
  • 100 - 150 ml olivového oleja
  • čerstvé a sušené bylinky podľa chuti
  • soľ, mleté čierne korenie

Huby zbavte nožičiek, naukladajte ich do zapekacej misky alebo na plech a polejte zohriatym olejom. Prikryté nechajte aspoň 30 minút odstáť. Odležané huby naukladajte na rozpálený gril a pečte približne 10 - 15 minút. Počas pečenia ich potierajte olejom, v ktorom odpočívali. Ugrilované huby dajte do hlbšej misy, dochuťte ich soľou, korením, čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou a sušeným tymianom. Po premiešaní servírujte. Huby môžete pred grilovaním ponapichávať na špajdle a servírovať ako ražniči. V zimných mesiacoch ich upečte v dobre vyhriatej rúre alebo v rúre s grilom. Servírujte so šalátom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Namiesto oleja môžete použiť roztopené maslo. Ak sa vám zdá ochutenie bylinkami slabé, primiešajte do teplého oleja prelisovaný cesnak alebo čili papričku.


Zapekané huby plnené špenátom a kozím syrom
Suroviny na 4 porcie

  • 8 húb s väčšími klobúčikmi (portobello, bedľa, pečiarka ovčia)
  • olivový olej
  • plátok masla
  • 1 šalotka
  • 400 g špenátových listov
  • 150 g kozieho syra
  • nasekaná petržlenová vňať
  • lístky bazalky

  • soľ, mleté čierne korenie

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Huby naukladajte do veľkého vymasteného plechu a pokvapkajte ich olivovým olejom. Pečte ich približne 10 - 12 minút. Medzitým ohrejte maslo na panvici, opražte na ňom nadrobno pokrájanú šalotku, nakoniec postupne pridajte špenátové listy. Duste, kým nezvädne, pridajte soľ, korenie, bazalku a odstavte. Huby vyberte z rúry, naplňte ich špenátom, posypte namrveným kozím syrom a petržlenovou vňaťou. Dopečte ešte 10 - 15 minút. Servírujte so zemiakmi alebo na hriankach.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak chcete, aby sa vám s náplňou dobre pracovalo, špenát pred dusením nakrájajte. Spolu so špenátom môžete dusiť i zvyšné nožičky z húb alebo šalotku namiesto na masle pripraviť na slanine.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 983
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 598
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 811
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 624
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 286
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 943
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 432
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 124
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 209
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 9 898
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 469
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 285
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 874
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 751
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 024
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 557
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu