"HUBOVÝ ŠPECIÁL"

Jeseň patrí hubám. Vyskúšajte ich zapekané aj grilované

Huby sú najchutnejšie „vegetariánske mäso“. Skúste naše dva osvedčené, ale pritom jednoduché recepty.

(Zdroj: Isifa)

Voňavé grilované huby
Suroviny na 4 porcie

  • 800 g húb (šampiňóny, hliva)
  • 100 - 150 ml olivového oleja
  • čerstvé a sušené bylinky podľa chuti
  • soľ, mleté čierne korenie

Huby zbavte nožičiek, naukladajte ich do zapekacej misky alebo na plech a polejte zohriatym olejom. Prikryté nechajte aspoň 30 minút odstáť. Odležané huby naukladajte na rozpálený gril a pečte približne 10 - 15 minút. Počas pečenia ich potierajte olejom, v ktorom odpočívali. Ugrilované huby dajte do hlbšej misy, dochuťte ich soľou, korením, čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou a sušeným tymianom. Po premiešaní servírujte. Huby môžete pred grilovaním ponapichávať na špajdle a servírovať ako ražniči. V zimných mesiacoch ich upečte v dobre vyhriatej rúre alebo v rúre s grilom. Servírujte so šalátom.

Tip: Namiesto oleja môžete použiť roztopené maslo. Ak sa vám zdá ochutenie bylinkami slabé, primiešajte do teplého oleja prelisovaný cesnak alebo čili papričku.


Zapekané huby plnené špenátom a kozím syrom
Suroviny na 4 porcie

  • 8 húb s väčšími klobúčikmi (portobello, bedľa, pečiarka ovčia)
  • olivový olej
  • plátok masla
  • 1 šalotka
  • 400 g špenátových listov
  • 150 g kozieho syra
  • nasekaná petržlenová vňať
  • lístky bazalky

  • soľ, mleté čierne korenie

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Huby naukladajte do veľkého vymasteného plechu a pokvapkajte ich olivovým olejom. Pečte ich približne 10 - 12 minút. Medzitým ohrejte maslo na panvici, opražte na ňom nadrobno pokrájanú šalotku, nakoniec postupne pridajte špenátové listy. Duste, kým nezvädne, pridajte soľ, korenie, bazalku a odstavte. Huby vyberte z rúry, naplňte ich špenátom, posypte namrveným kozím syrom a petržlenovou vňaťou. Dopečte ešte 10 - 15 minút. Servírujte so zemiakmi alebo na hriankach.

Tip: Ak chcete, aby sa vám s náplňou dobre pracovalo, špenát pred dusením nakrájajte. Spolu so špenátom môžete dusiť i zvyšné nožičky z húb alebo šalotku namiesto na masle pripraviť na slanine.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  4. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  6. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  7. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  8. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  9. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  10. Splnený sen
  1. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  2. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  3. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  4. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  5. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  6. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  7. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  8. Top Ten najviac prehliadaných vozidiel na trhu
  9. Vysoká hra o súdne trovy
  10. 60 rokov európskej integrácie: úspechy a výzvy
  1. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 13 720
  2. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 13 367
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 5 094
  4. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 3 442
  5. Títo Slováci sa rozhodli zveľadiť svoje okolie 2 507
  6. Splnený sen 2 221
  7. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman 1 739
  8. Majte všetky svoje účty za energie pod kontrolou 1 115
  9. 3 slovenské projekty, ktoré sa nestratia ani vo svete 1 078
  10. Zaparkujte tak, aby ste s vaším vozidlom odišli vy, a nie iný 970

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Šitie bez umŕtvenia či facka. Pôrody sprevádza aj násilie, tvrdia aktivistky

Prednostovia pôrodnickych kliník násilie na rodičkách odmietajú.

KOMENTÁRE

Odsúdenci, ktorí dávno prišli o politický vplyv

Aspoň jedna emblematická kauza sa neskončila v stratene a zmare.

Neprehliadnite tiež

Facky, traumy, málo ľudskosti. Aj tak zobrazuje dokument slovenské pôrodníctvo

Na Slovensku sa znova hovorí o pôrodoch, začínajú sa ozývať hlasy traumatizovaných žien.

Viete, ako pripraviť gaštany? Tu sú tipy ako na to

Najpopulárnejšia jesenná pochúťka sa dá variť, piecť aj opekať.

Nesústredí sa dieťa v škole? Potrebuje lepšie raňajky

Deti sa stravujú lepšie, no raňajky im stále nechutia.