PIKNIK

Hranolčeky môžu byť aj zdravé

Zeler nie je práve krásavec, ale v kuchyni patrí k nenahraditeľným surovinám.

Zeler nepatrí práve k obľúbeným druhom zeleniny. Teda ak neberieme do úvahy jeho údajné afrodiziakálne účinky. Fúzatá buľva zeleru nevyzerá veľmi vábne a má príliš intenzívnu chuť, ktorú buď milujete, alebo nenávidíte. Vňať je zase kožovitá a mimoriadne aromatická.

Nenahraditeľný

Napriek týmto nedostatkom krásy je zeler v kuchyni nenahraditeľný. Viete si predstaviť napríklad zeleninový vývar, sviečkovú na smotane či legendárny waldorfský šalát bez zeleru? Či už buľva, alebo zelená vňať dodávajú jedlám známu chuť a vôňu, za ktorú môže vysoký obsah éterických olejov.

Okrem nich je zeler nabitý vitamínmi. Obsahuje celú skupinu vitamínov B, ale aj A, K a E. Zelerová vňať je dokonca bohatšia na vitamín C než citrón. Samozrejme, najviac z týchto vitamínov využijete, ak zjete zeler v surovom stave alebo vypijete zelerovú šťavu. Na tento účel je lepší stopkový zeler, ktorý je populárny najmä v juhoeurópskej alebo americkej kuchyni.

Okrem toľkých pozitív má však zeler jedno veľké mínus – pre niektorých ľudí môže byť silným alergénom. Najmä v surovom stave. Tepelnou úpravou sa tento faktor potláča.

Univerzálny

Zeler má mimoriadne široké využitie, v kuchyni z neho nezostáva takmer žiadny odpad. Používajú sa buľvy, stonky i lístky. Zo zelerových semien sa lisuje olej, ktorý sa používa v aromaterapii alebo do olejových zmesí na masáže.

Detoxikačný a protizápalový účinok zelerového oleja pomáha pri liečbe reumy, artritídy či dny. Vnútorná konzumácia oleja zo zelerových semien má zase priaznivý účinok na trávenie, uvoľňuje vetry a pomáha aj pri zápaloch močových ciest. Pre nízky kalorický obsah sa zase zeler objavuje v mnohých diétach na chudnutie.

Ako na zeler

Ak kupujete zeler na trhu alebo v supermarkete, vyberajte skôr stredné veľkosti. Veľké buľvy bývajú vo vnútri duté. Nekvalitné môžu byť aj príliš fúzaté a hrboľaté buľvy. Ak budete pripravovať jedlá z čerstvého zeleru, nekrájajte buľvy vopred. Na vzduchu zoxidujú, teda zhnednú, ak ich nakrájate vopred, ponorte ich do vody s citrónom. Zeler, podobne ako mrkvu, petržlen a ďalšiu koreňovú zeleninu skladujte na tmavom chladnom mieste.

Čo netradičné si zo zeleru pripraviť? Môžete vyskúšať náš recept na dvojfarebné zelerové hranolčeky. Zdravšiu alternatívu k smaženým zemiakovým hranolčekom môžete naservírovať so smotanovým dipom alebo ako prílohu ku grilovanému mäsu, alebo steakom.

Dvojfarebné zelerové hranolčeky

  • 1 veľká alebo 2 menšie buľvy zeleru (asi 1 kg)
  • 1 lyžica karí korenia
  • 1 lyžica mletej sladkej červenej papriky
  • 200 g kyslej smotany
  • 2 menšie paradajky
  • 1 väčší strúčik cesnaku
  • čerstvá petržlenová vňať
  • olej
  • morská soľ

Postup:
1. Najskôr si pripravte omáčku. V menšej miske zmiešajte kyslú smotanu s nadrobno nakrájanými paradajkami a pretlačeným cesnakom. Pridajte za lyžicu nadrobno nasekanej petržlenovej vňate. Ak máte radi ostré, pridajte čili papričku. Premiešajte a vložte do chladničky.
2. Do väčšieho hrnca dajte variť osolenú vodu. Medzitým ošúpte zeler a nakrájajte ho na hranolčeky hrubé asi 1 až 1,5 centimetra. Hranolčeky vhoďte do vriacej vody, povarte 1-2 minúty a vodu hneď zlejte.
3. Pripravte si dve misky a do každej dajte lyžicu oleja. Môžete použiť slnečnicový, ale aj olivový. Do jednej misy pridajte lyžicu karí korenia a do druhej lyžicu sladkej červenej papriky. Zelerové hranolčeky rozdeľte na polovice a poriadne ich v každej mise premiešajte, aby sa obalili olejom a korením. S olejom to netreba preháňať, aby neboli mastné.
4. Hranolčeky vysypte na dva plechy vyložené papierom na pečenie. Ak pripravujete menšie množstvo, postačí aj jeden plech. Pečte v rúre vyhriatej na 220 stupňov Celzia 25 až 30 minút. Podľa potreby dosoľte.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  2. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  3. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  4. Top First moment dovolenky na leto 2018
  5. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  6. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a.
  8. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať
  9. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok
  10. Slováci triedia lepšie
  1. Ako sa zmenili autá za štvrťstoročie?
  2. Accessible Urban Living
  3. RPSP – A good intention ruined by execution
  4. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  5. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  6. Riešenia pre hnedú planétu
  7. Veľtrh vzdelávania v Srbsku
  8. Exkurzia študijných programov AKP a PSA SvF STU v Bratislave
  9. Top First moment dovolenky na leto 2018
  10. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  1. Top First moment dovolenky na leto 2018 15 914
  2. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 6 640
  3. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 5 285
  4. Ako pôjdu vlaky po novom? Mení sa cestovný poriadok 3 125
  5. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok 2 415
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a. 1 910
  7. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 655
  8. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 1 548
  9. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová 1 458
  10. Slováci triedia lepšie 1 115

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Rok 1992: Bleskový rozvod a každý iným smerom. Ako si nás Mečiar s Klausom delili

Rozdelenie Českej a Slovenskej federatívnej republiky nebolo ani zďaleka ľahké.

EKONOMIKA

V roku 2060 pôjdu Dáni na dôchodok ako 74-roční. Kedy Slováci?

Súčasný limit im vzrastie o deväť rokov.

ŠPORT

Ramsay: Či Slovensko nevypadne do béčka? To nemôžem sľúbiť

Hokejistov chce naučiť hrať s rozumom.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Porubjaková: Štve ma, keď hranie niekto fláka

V roku 2018 ju diváci uvidia v novom seriáli aj filme, divadlo je jej druhý domov a z emócií je jej najbližší smútok.

Trendom roka 2018 je Ultra Violet, farba vesmíru aj kvetov

Fialová bude vládnuť móde, dizajnu aj líčeniu.

Vzťahová poradňa: Neviem, ako sa mám rozísť s príliš kontrolujúcim partnerom

Čo robiť, ak nechcete ublížiť rozchodom partnerovi a ak sa hanbíte za kamarátku, ktorá miluje všetko nadprirodzené?

Veľká vianočná súťaž: Hrajte o ceny za viac ako 2400 eur

Zapojte sa a obdarujte seba alebo blízkych.

Fyzioterapeutka radí: Čo robiť, keď vás sekne?

Neprestajné namáhanie chrbta môže viesť k akútnej bolesti.