SME

Hranolčeky môžu byť aj zdravé

Zeler nie je práve krásavec, ale v kuchyni patrí k nenahraditeľným surovinám.

Zeler nepatrí práve k obľúbeným druhom zeleniny. Teda ak neberieme do úvahy jeho údajné afrodiziakálne účinky. Fúzatá buľva zeleru nevyzerá veľmi vábne a má príliš intenzívnu chuť, ktorú buď milujete, alebo nenávidíte. Vňať je zase kožovitá a mimoriadne aromatická.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nenahraditeľný

Napriek týmto nedostatkom krásy je zeler v kuchyni nenahraditeľný. Viete si predstaviť napríklad zeleninový vývar, sviečkovú na smotane či legendárny waldorfský šalát bez zeleru? Či už buľva, alebo zelená vňať dodávajú jedlám známu chuť a vôňu, za ktorú môže vysoký obsah éterických olejov.

Okrem nich je zeler nabitý vitamínmi. Obsahuje celú skupinu vitamínov B, ale aj A, K a E. Zelerová vňať je dokonca bohatšia na vitamín C než citrón. Samozrejme, najviac z týchto vitamínov využijete, ak zjete zeler v surovom stave alebo vypijete zelerovú šťavu. Na tento účel je lepší stopkový zeler, ktorý je populárny najmä v juhoeurópskej alebo americkej kuchyni.

Okrem toľkých pozitív má však zeler jedno veľké mínus – pre niektorých ľudí môže byť silným alergénom. Najmä v surovom stave. Tepelnou úpravou sa tento faktor potláča.

SkryťVypnúť reklamu

Univerzálny

Zeler má mimoriadne široké využitie, v kuchyni z neho nezostáva takmer žiadny odpad. Používajú sa buľvy, stonky i lístky. Zo zelerových semien sa lisuje olej, ktorý sa používa v aromaterapii alebo do olejových zmesí na masáže.

Detoxikačný a protizápalový účinok zelerového oleja pomáha pri liečbe reumy, artritídy či dny. Vnútorná konzumácia oleja zo zelerových semien má zase priaznivý účinok na trávenie, uvoľňuje vetry a pomáha aj pri zápaloch močových ciest. Pre nízky kalorický obsah sa zase zeler objavuje v mnohých diétach na chudnutie.

Ako na zeler

Ak kupujete zeler na trhu alebo v supermarkete, vyberajte skôr stredné veľkosti. Veľké buľvy bývajú vo vnútri duté. Nekvalitné môžu byť aj príliš fúzaté a hrboľaté buľvy. Ak budete pripravovať jedlá z čerstvého zeleru, nekrájajte buľvy vopred. Na vzduchu zoxidujú, teda zhnednú, ak ich nakrájate vopred, ponorte ich do vody s citrónom. Zeler, podobne ako mrkvu, petržlen a ďalšiu koreňovú zeleninu skladujte na tmavom chladnom mieste.

Čo netradičné si zo zeleru pripraviť? Môžete vyskúšať náš recept na dvojfarebné zelerové hranolčeky. Zdravšiu alternatívu k smaženým zemiakovým hranolčekom môžete naservírovať so smotanovým dipom alebo ako prílohu ku grilovanému mäsu, alebo steakom.

SkryťVypnúť reklamu

Dvojfarebné zelerové hranolčeky

  • 1 veľká alebo 2 menšie buľvy zeleru (asi 1 kg)
  • 1 lyžica karí korenia
  • 1 lyžica mletej sladkej červenej papriky
  • 200 g kyslej smotany
  • 2 menšie paradajky
  • 1 väčší strúčik cesnaku
  • čerstvá petržlenová vňať
  • olej
  • morská soľ

Postup:
1. Najskôr si pripravte omáčku. V menšej miske zmiešajte kyslú smotanu s nadrobno nakrájanými paradajkami a pretlačeným cesnakom. Pridajte za lyžicu nadrobno nasekanej petržlenovej vňate. Ak máte radi ostré, pridajte čili papričku. Premiešajte a vložte do chladničky.
2. Do väčšieho hrnca dajte variť osolenú vodu. Medzitým ošúpte zeler a nakrájajte ho na hranolčeky hrubé asi 1 až 1,5 centimetra. Hranolčeky vhoďte do vriacej vody, povarte 1-2 minúty a vodu hneď zlejte.
3. Pripravte si dve misky a do každej dajte lyžicu oleja. Môžete použiť slnečnicový, ale aj olivový. Do jednej misy pridajte lyžicu karí korenia a do druhej lyžicu sladkej červenej papriky. Zelerové hranolčeky rozdeľte na polovice a poriadne ich v každej mise premiešajte, aby sa obalili olejom a korením. S olejom to netreba preháňať, aby neboli mastné.
4. Hranolčeky vysypte na dva plechy vyložené papierom na pečenie. Ak pripravujete menšie množstvo, postačí aj jeden plech. Pečte v rúre vyhriatej na 220 stupňov Celzia 25 až 30 minút. Podľa potreby dosoľte.

Víkend

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 011
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 619
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 852
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 663
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 289
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 858
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 308
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 139
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 213
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 737
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 360
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 286
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 883
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 785
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 027
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 572
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu