PIKNIK

Hranolčeky môžu byť aj zdravé

Zeler nie je práve krásavec, ale v kuchyni patrí k nenahraditeľným surovinám.

Zeler nepatrí práve k obľúbeným druhom zeleniny. Teda ak neberieme do úvahy jeho údajné afrodiziakálne účinky. Fúzatá buľva zeleru nevyzerá veľmi vábne a má príliš intenzívnu chuť, ktorú buď milujete, alebo nenávidíte. Vňať je zase kožovitá a mimoriadne aromatická.

Nenahraditeľný

Napriek týmto nedostatkom krásy je zeler v kuchyni nenahraditeľný. Viete si predstaviť napríklad zeleninový vývar, sviečkovú na smotane či legendárny waldorfský šalát bez zeleru? Či už buľva, alebo zelená vňať dodávajú jedlám známu chuť a vôňu, za ktorú môže vysoký obsah éterických olejov.

Okrem nich je zeler nabitý vitamínmi. Obsahuje celú skupinu vitamínov B, ale aj A, K a E. Zelerová vňať je dokonca bohatšia na vitamín C než citrón. Samozrejme, najviac z týchto vitamínov využijete, ak zjete zeler v surovom stave alebo vypijete zelerovú šťavu. Na tento účel je lepší stopkový zeler, ktorý je populárny najmä v juhoeurópskej alebo americkej kuchyni.

Okrem toľkých pozitív má však zeler jedno veľké mínus – pre niektorých ľudí môže byť silným alergénom. Najmä v surovom stave. Tepelnou úpravou sa tento faktor potláča.

Univerzálny

Zeler má mimoriadne široké využitie, v kuchyni z neho nezostáva takmer žiadny odpad. Používajú sa buľvy, stonky i lístky. Zo zelerových semien sa lisuje olej, ktorý sa používa v aromaterapii alebo do olejových zmesí na masáže.

Detoxikačný a protizápalový účinok zelerového oleja pomáha pri liečbe reumy, artritídy či dny. Vnútorná konzumácia oleja zo zelerových semien má zase priaznivý účinok na trávenie, uvoľňuje vetry a pomáha aj pri zápaloch močových ciest. Pre nízky kalorický obsah sa zase zeler objavuje v mnohých diétach na chudnutie.

Ako na zeler

Ak kupujete zeler na trhu alebo v supermarkete, vyberajte skôr stredné veľkosti. Veľké buľvy bývajú vo vnútri duté. Nekvalitné môžu byť aj príliš fúzaté a hrboľaté buľvy. Ak budete pripravovať jedlá z čerstvého zeleru, nekrájajte buľvy vopred. Na vzduchu zoxidujú, teda zhnednú, ak ich nakrájate vopred, ponorte ich do vody s citrónom. Zeler, podobne ako mrkvu, petržlen a ďalšiu koreňovú zeleninu skladujte na tmavom chladnom mieste.

Čo netradičné si zo zeleru pripraviť? Môžete vyskúšať náš recept na dvojfarebné zelerové hranolčeky. Zdravšiu alternatívu k smaženým zemiakovým hranolčekom môžete naservírovať so smotanovým dipom alebo ako prílohu ku grilovanému mäsu, alebo steakom.

Dvojfarebné zelerové hranolčeky

  • 1 veľká alebo 2 menšie buľvy zeleru (asi 1 kg)
  • 1 lyžica karí korenia
  • 1 lyžica mletej sladkej červenej papriky
  • 200 g kyslej smotany
  • 2 menšie paradajky
  • 1 väčší strúčik cesnaku
  • čerstvá petržlenová vňať
  • olej
  • morská soľ

Postup:
1. Najskôr si pripravte omáčku. V menšej miske zmiešajte kyslú smotanu s nadrobno nakrájanými paradajkami a pretlačeným cesnakom. Pridajte za lyžicu nadrobno nasekanej petržlenovej vňate. Ak máte radi ostré, pridajte čili papričku. Premiešajte a vložte do chladničky.
2. Do väčšieho hrnca dajte variť osolenú vodu. Medzitým ošúpte zeler a nakrájajte ho na hranolčeky hrubé asi 1 až 1,5 centimetra. Hranolčeky vhoďte do vriacej vody, povarte 1-2 minúty a vodu hneď zlejte.
3. Pripravte si dve misky a do každej dajte lyžicu oleja. Môžete použiť slnečnicový, ale aj olivový. Do jednej misy pridajte lyžicu karí korenia a do druhej lyžicu sladkej červenej papriky. Zelerové hranolčeky rozdeľte na polovice a poriadne ich v každej mise premiešajte, aby sa obalili olejom a korením. S olejom to netreba preháňať, aby neboli mastné.
4. Hranolčeky vysypte na dva plechy vyložené papierom na pečenie. Ak pripravujete menšie množstvo, postačí aj jeden plech. Pečte v rúre vyhriatej na 220 stupňov Celzia 25 až 30 minút. Podľa potreby dosoľte.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  2. Ako na refinancovanie hypotéky
  3. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  4. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  5. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  6. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  7. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  8. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  9. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  10. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  1. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
  2. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  3. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  4. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  5. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  6. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  7. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  8. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  10. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 11 433
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 6 346
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 2 924
  4. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 2 312
  5. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 1 908
  6. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 1 657
  7. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 1 105
  8. Ako na refinancovanie hypotéky 968
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu 910
  10. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu 745

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Historické fiaská aj rekordné úspechy. Česko má po voľbách víťazov i porazených

V novom českom parlamente zasadne deväť strán. Nie všetky sú so svojim výsledkom spokojné.

KOMENTÁRE

Balada o zrade, alebo bez Babiša to nepôjde

Andrej Babiš vyhral v premiérskom referende.

SVET

Politológ: České voľby? Fenomenálny úspech populizmu

Babiš vyhral, pretože kauzy prezentoval ako snahu o svoje zničenie, hovorí politológ Miloš Gregor

KOMENTÁRE

Česko púšťa k moci populistu s autokratickými tendenciami

Krajina, ktorá už raz autokraciu porazila, jej znovu otvára cestu.

Neprehliadnite tiež

Viete, aké sú farebné trendy Vianoc 2017?

To, akú farbu stromčeka budeme mať, sa určuje dva roky vopred.

Všetko najlepšie, princezná Leia: Herečka Carrie Fisher by oslávila 61 rokov

Odišla nečakane, deň po jej smrti umrela aj jej slávna matka Debbie Reynoldsová.

Šesť pravidiel, ako nosiť tmavý rúž

Pravidelne na jeseň kraľujú dámskym perám tmavšie a sýtejšie odtiene. Naučte sa ich nosiť bez obáv.

Je najvyšší čas prestať nosiť vlnu, hovorí zakladateľka PETA

Ingrid Newkirková vysvetľuje, prečo je strihanie oviec kruté a neľudské.