PIKNIK

Hranolčeky môžu byť aj zdravé

Zeler nie je práve krásavec, ale v kuchyni patrí k nenahraditeľným surovinám.

Zeler nepatrí práve k obľúbeným druhom zeleniny. Teda ak neberieme do úvahy jeho údajné afrodiziakálne účinky. Fúzatá buľva zeleru nevyzerá veľmi vábne a má príliš intenzívnu chuť, ktorú buď milujete, alebo nenávidíte. Vňať je zase kožovitá a mimoriadne aromatická.

Nenahraditeľný

Napriek týmto nedostatkom krásy je zeler v kuchyni nenahraditeľný. Viete si predstaviť napríklad zeleninový vývar, sviečkovú na smotane či legendárny waldorfský šalát bez zeleru? Či už buľva, alebo zelená vňať dodávajú jedlám známu chuť a vôňu, za ktorú môže vysoký obsah éterických olejov.

Okrem nich je zeler nabitý vitamínmi. Obsahuje celú skupinu vitamínov B, ale aj A, K a E. Zelerová vňať je dokonca bohatšia na vitamín C než citrón. Samozrejme, najviac z týchto vitamínov využijete, ak zjete zeler v surovom stave alebo vypijete zelerovú šťavu. Na tento účel je lepší stopkový zeler, ktorý je populárny najmä v juhoeurópskej alebo americkej kuchyni.

Okrem toľkých pozitív má však zeler jedno veľké mínus – pre niektorých ľudí môže byť silným alergénom. Najmä v surovom stave. Tepelnou úpravou sa tento faktor potláča.

Univerzálny

Zeler má mimoriadne široké využitie, v kuchyni z neho nezostáva takmer žiadny odpad. Používajú sa buľvy, stonky i lístky. Zo zelerových semien sa lisuje olej, ktorý sa používa v aromaterapii alebo do olejových zmesí na masáže.

Detoxikačný a protizápalový účinok zelerového oleja pomáha pri liečbe reumy, artritídy či dny. Vnútorná konzumácia oleja zo zelerových semien má zase priaznivý účinok na trávenie, uvoľňuje vetry a pomáha aj pri zápaloch močových ciest. Pre nízky kalorický obsah sa zase zeler objavuje v mnohých diétach na chudnutie.

Ako na zeler

Ak kupujete zeler na trhu alebo v supermarkete, vyberajte skôr stredné veľkosti. Veľké buľvy bývajú vo vnútri duté. Nekvalitné môžu byť aj príliš fúzaté a hrboľaté buľvy. Ak budete pripravovať jedlá z čerstvého zeleru, nekrájajte buľvy vopred. Na vzduchu zoxidujú, teda zhnednú, ak ich nakrájate vopred, ponorte ich do vody s citrónom. Zeler, podobne ako mrkvu, petržlen a ďalšiu koreňovú zeleninu skladujte na tmavom chladnom mieste.

Čo netradičné si zo zeleru pripraviť? Môžete vyskúšať náš recept na dvojfarebné zelerové hranolčeky. Zdravšiu alternatívu k smaženým zemiakovým hranolčekom môžete naservírovať so smotanovým dipom alebo ako prílohu ku grilovanému mäsu, alebo steakom.

Dvojfarebné zelerové hranolčeky

  • 1 veľká alebo 2 menšie buľvy zeleru (asi 1 kg)
  • 1 lyžica karí korenia
  • 1 lyžica mletej sladkej červenej papriky
  • 200 g kyslej smotany
  • 2 menšie paradajky
  • 1 väčší strúčik cesnaku
  • čerstvá petržlenová vňať
  • olej
  • morská soľ

Postup:
1. Najskôr si pripravte omáčku. V menšej miske zmiešajte kyslú smotanu s nadrobno nakrájanými paradajkami a pretlačeným cesnakom. Pridajte za lyžicu nadrobno nasekanej petržlenovej vňate. Ak máte radi ostré, pridajte čili papričku. Premiešajte a vložte do chladničky.
2. Do väčšieho hrnca dajte variť osolenú vodu. Medzitým ošúpte zeler a nakrájajte ho na hranolčeky hrubé asi 1 až 1,5 centimetra. Hranolčeky vhoďte do vriacej vody, povarte 1-2 minúty a vodu hneď zlejte.
3. Pripravte si dve misky a do každej dajte lyžicu oleja. Môžete použiť slnečnicový, ale aj olivový. Do jednej misy pridajte lyžicu karí korenia a do druhej lyžicu sladkej červenej papriky. Zelerové hranolčeky rozdeľte na polovice a poriadne ich v každej mise premiešajte, aby sa obalili olejom a korením. S olejom to netreba preháňať, aby neboli mastné.
4. Hranolčeky vysypte na dva plechy vyložené papierom na pečenie. Ak pripravujete menšie množstvo, postačí aj jeden plech. Pečte v rúre vyhriatej na 220 stupňov Celzia 25 až 30 minút. Podľa potreby dosoľte.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  2. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  3. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  4. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  5. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  6. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  7. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  8. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  9. Najužitočnejšia appka
  10. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  1. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  2. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  3. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  4. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  5. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  6. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  7. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  9. Bratislava dostane o rok nový mestský bulvár
  10. Dexis Slovakia má nového generálneho riaditeľa
  1. Najužitočnejšia appka 16 493
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 15 031
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 11 162
  4. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 10 994
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 941
  6. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 568
  7. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 304
  8. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 6 088
  9. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 3 660
  10. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu 2 416

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Hrdina Trnavy: Hrám v tretej lige a o pár dní rozhodnem proti Bruselu

Slávny Anderlecht zaskočil najmladší Trnavčan.

ŠPORT

Trnava šokovala Brusel, hrdinom bol dvadsaťročný mladík

Senzácia pokračuje aj naďalej.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Za jeden zápas Slovenska pýtajú tristo eur

Robili čo mohli, dopadlo to ako vždy.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Milujem snúbenicu môjho kamaráta. Mám mu to povedať?

Klinická psychologička odpovedá na vzťahové otázky.

Desať receptov na okrúhle koláče, ktoré vám rozvoňajú jeseň

Pripravte si jablkový pie, pité aj slivkovú galetku.

Slovensko nedostatočne chráni dojčenie, tvrdí správa WHO

Propagácia umelého mlieka môže byť mätúca.

O dvoch mužoch, ktorí chceli dieťa, a o žene, ktorá im ho vynosila

Čím si musí prejsť náhradná matka a budúci rodičia?