SME
Sobota, 25. september, 2021 | Meniny má VladislavKrížovkyKrížovky
VÍNO NA VÍKEND

Španielske víno vo francúzskom sude

Súperenie susedných regiónov nie je neznámym javom ani vo svete vína.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Vinári zo Sonoma sa porovnávajú so susedmi z údolia Napa, toskánske Vino Nobile di Montepulciano tiež zostáva „mladším bratom“ Brunella, a môžeme pokračovať donekonečna.

V Španielsku je podobný vzťah medzi regiónmi Rioja a Navarra. Ich rivalita bola veľmi dlho viac-menej vyrovnaná, až kým pred viac ako storočím získala Rioja veľký náskok vďaka príchodu Francúzov z Bordeaux. Odvtedy bojuje Navarra, ktorá sa nachádza severovýchodne od svojho slávnejšieho suseda, o uznanie a miesto pod slnkom.

Collección 125 Reserva 2006,
Bodegas Chivite,
Navarra,
Španielsko
  • Hodnotenie: 3,5 **** (z maximálnych 5)
  • Cenová kategória: 20 eur
  • Potenciál/Kedy ho otvoriť: 8 rokov (do 2023-2025)

Počas 20. storočia bola táto oblasť známa hlavne vďaka ružovým vínam a ťažkým červeným z odrody Garnacha. V 70. a 80. rokoch minulého storočia sa však vinárska mapa Navarry zmenila od základov.

Miestni vinári si začali vážiť odrodu Tempranillo, ktorá preslávila susednú Rioju, ku ktorej pridávali medzinárodné odrody ako Merlot a Cabernet Sauvignon.

Vznikli tak vína, ktoré boli bohaté, intenzívne, s potenciálom, navyše za veľmi slušné ceny. Ďalším miestnym špecifikom sa stalo používanie francúzskych dubových sudov, kým Rioja sa ešte stále vo väčšine prípadov orientuje na americké.

Dnešné víno pochádza od najznámejšieho vinárstva Navarry. Bodegas Chivite a jej vína stelesňujú všetko, čo je v tomto regióne typické pre najlepšie vína. Ich Collección 125 Reserva strávila 14 mesiacov v nových francúzskych dubových sudoch. Chrbtovú kosť vína tvorí odroda Tempranillo (71 percent), kým medzinárodné odrody (17 % Merlot a 12 % Cabernet Sauvignon) pridávajú na bohatosti a komplexnosti.

Farba vína je tmavopurpurová, francúzske odrody takmer úplne potlačili charakteristickú hnedočervenú farbu Tempranilla. Mimochodom, práve typická hnedočervená farba z odrody Tempranillo robí červené vína zo susedného regiónu Rioja pomerne ľahko rozpoznateľnými.

Vôňa je silná južanská s hĺbkou, silou, hustotou. Intenzívna koncentrácia prezretých ovocí. Objavuje sa charakteristická dubová vôňa vín z Tempranilla, ale je to podstatne menej vanilkový štýl ako susedná Rioja. V tomto prípade sa ukazujú viac korenia ako vanilka – zásadný rozdiel medzi francúzskym a americkým dubovým sudom.

V chuti sa prezentujú prezreté ovocia, miestami až likérové, ďalej drevo a alkoholová sladkastosť. Pôsobenie dubových sudov cítiť ešte stále intenzívne, rokmi to bude hladšie, aj keď vzhľadom na štýl vína s tým treba počítať ako s trvalým faktorom.

Taníny sú tiež pomerne silné, o niekoľko rokov budú jemnejšie. Alkohol na úrovni 14 % cítiť okrem sladkastosti aj v koncentrácii, hustote. Na druhej strane to však nie je jednodimenzionálne víno, komplexnosť prevažuje. Môžeme hovoriť aj o relatívnej rovnováhe, samozrejme, s južanským štýlom.

Dokonca môžeme povedať, že víno prezentuje južanský štýl elegancie a pikantnosti. Platí, že v chuti sú odrodové charakteristiky oveľa silnejšie ako vo vôni. Krásna je ovocná a dlhá dochuť: višne, slivky a santalové drevo.

Collección 125 Reserva od Bodegas Chivite je víno, ktoré sa dá bez kompromisov porovnať s akýmkoľvek párom v tej istej cenovej kategórii zo susednej oblasti Rioja. Určite dôstojne obstojí a mnohé bez problémov aj prekoná.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  2. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  3. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  4. Znalec slovenského brandy
  5. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  6. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  7. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  8. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  9. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  10. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  1. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  2. Hobbymarket OBI predstavil nový koncept predajne v Michalovciach
  3. Aktuálne radarové a slovenské hlásenia v autokamere?
  4. Tesco announces net-zero target of 2035 for its operations
  5. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  6. Lekárska prehliadka pre cudzincov je v Nitre, aj bez objednania
  7. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  8. Rozšírená realita a ovládanie na diaľku
  9. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  10. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 6 751
  2. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 6 553
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 5 265
  4. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 4 490
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 420
  6. Slovenský orloj – svetová atrakcia 3 372
  7. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 270
  8. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 162
  9. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 143
  10. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád 2 610
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predseda Smeru Robert Fico.

V prvej vláde odpísané záverečné práce spolustraníkov neriešil.


12 h
Vizualizácia polyfunkčného projektu, ktorý pripravuje rodina Poórovcov.

Poórova firma chce stavať v Ružinove.


23. sep
Víkendový výber SME

Pravidelná dávka víkendového čítania.


10 h
Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou.

Rozhovor s Vojtechom Véghom.


17. sep

Neprehliadnite tiež

Rustikálny hruškový koláč

Pripravte si jablkový pie, pité aj slivkovú galetku.


23. sep
Neochota a strach vrátiť sa po pandémii k starému (teda normálnemu) spôsobu života späť medzi ľudí sa nazýva jaskynný syndróm.

Osobné stretnutia niektorým nechýbajú.


21. sep
ILustračné foto.

Problematický je najmä Prešovský kraj.


20. sep
Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep

Blogy SME

  1. Michael Achberger: Takto schudnete bicyklovaním
  2. Symptomedica: Divertikuly hrubého čreva má v pokročilom veku 50% populácie.
  3. Michael Achberger: Slovenská superpotravina: výnimočné účinky pre vaše zdravie
  4. Zuzana Cascino: Načo si ma porodila!
  5. Martina Hilbertová: Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?
  6. Michael Achberger: Vyskúšajte tento cvik a uľaví sa vám bolesť chrbta zo sedenia
  7. Michael Achberger: Nadmerné potenie pri cvičení? Toto vám pomôže
  8. Šťastná domácnosť: Viem, že viete umyť okná. A toto ste skúsili?
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 535
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 13 265
  3. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 6 029
  4. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 476
  5. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 5 212
  6. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 4 796
  7. Marek Mačuha: Boris Kollár preráža dno 3 800
  8. Peter Chudý: Aký je motív sledovania špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica? Kompromitácia alebo príprava na spáchanie násilného trestného činu? 3 737
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Zatvoriť reklamu