Obľúbená pizza 4x inak

Aj vám vôňa a chuť čerstvej pizze pripomínajú dovolenku v Taliansku? Nestrácajte čas a pripravte si ju sami doma. Výhodou je, že si každý člen rodiny vyberie to, čo mu najviac chutí...

(Zdroj: Isifa)

Pizza s pestom, paradajkami, prosciuttom a mozzarellou
Suroviny na 1 - 2 pizze

Na cesto:

  • 125 ml vlažnej vody
  • 5 g sušeného droždia
  • 1/2 ČL kryštálového cukru
  • 220 g hladkej múky
  • 1 PL olivového oleja
  • štipka soli
  • polohrubá múka na pomúčenie dosky a plechu

Na oblohu:

  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 6 plátkov prosciutta
  • 1 - 2 PL pesta
  • 1 mozzarella
  • cherry paradajky
  • mleté čierne korenie, soľ

Droždie a cukor rozpustite vo vode a zmiešajte s múkou, olivovým olejom a štipkou soli. Rukami vymieste hladké cesto a nechajte ho prikryté postáť, pokiaľ si nepripravíte ostatné suroviny. Rúru predhrejte na najvyššiu teplotu. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske, preložte na pomúčený plech a potrite pretlakom. Začnite ukladať plátky prosciutta, mozzarelly, paradajky a kôpky pesta. Posypte korením, soľou a bylinkami podľa chuti. Pečte 7 - 10 minút.

Tip: Ak chcete mať pesto rovnomerne po celej pizzi, zmiešajte ho s pretlakom a natrite celý povrch surového cesta. Pre zmenu chuti môžete použiť i červené paradajkové pesto.


Salámová pizza s paradajkami, syrom a vajíčkom
Suroviny na 1 pizzu

Na cesto:

  • 100 g hladkej múky
  • 80 g polohrubej múky
  • 1 PL olivového oleja
  • 7 g sušeného droždia
  • 120 -150 ml vlažnej vody
  • štipka cukru a soli

Na oblohu:

  • 10 - 15 koliesok suchej salámy podľa chuti (môže byť aj šunka)
  • zelené alebo žlté paradajky
  • syr podľa chuti
  • 1 vajíčko
  • 1 PL paradajkového pretlaku, šťavy alebo omáčky na pizzu

Všetky sypké suroviny zmiešajte v miske, v strede urobte jamku a prilejte olej a postupným prilievaním zapracúvajte vodu. Vymieste vláčne pružné cesto a nechajte prikryté asi hodinu kysnúť. Pripravené cesto nevaľkajte, rukami ho na doske vytvarujte na guľu a prstami alebo päsťou ho začnite od stredu po kraje tvarovať a naťahovať tak, aby mu ostali vyvýšené okraje. Kým je pizza ešte malá, preložte ju na vymastený pizza plech a prstami ju dotvarujte. Cesto potrite pretlakom, naukladajte naň salámu, paradajky, strúhaný syr a nakoniec vidličkou našľahané vajíčko. Pečte vo vyhriatej rúre, kým vajíčko nestuhne a okraje cesta nedostanú zlatohnedý nádych.

Tip: Pizza z tohto druhu cesta si priam vyžaduje vyzdvihnuté okraje, aby vajíčko nevytieklo. Vyskúšate si ju upiecť napríklad v remoske, ktorá ani po rokoch nevyšla z módy. Môžete siahnuť i po pikantnej saláme alebo na pizzu rozdeliť jednu či dve feferónky alebo čili papričky, ktoré sa so salámou budú dopĺňať.


Netradičná pizza - bez kysnutia a so zemiakmi
Suroviny na 1 - 2 pizze

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 3 PL slnečnicového oleja
  • 120 ml vlažnej vody
  • soľ, rasca, sušené oregano, tymian
  • múka na podsypávanie dosky
  • olej na vymastenie

Na oblohu:

  • 1-2 zemiaky
  • 150 g syra s modrou plesňou
  • čerstvý tymian

Všetky suroviny na cesto zmiešajte v miske, cesto preložte na pomúčenú dosku a rukami ho domieste a dotvarujte. Pripravte si plech vystlaný papierom na pečenie, potrite ho olejom, cesto naň preložte a naolejovanými prstami ho roztiahnite do požadovaného tvaru. Povrch cesta trošku naolejujte, naukladajte naň na tenké plátky nastrúhané zemiaky, ktoré môžete do cesta jemne vtlačiť, posypte nastrúhaným syrom a vetvičkami alebo lístkami tymianu. V rozohriatej rúre upečte dozlatista.

Tip: Ak milujete zapekané zemiaky v každej podobe, skúste ich vyskúšať aj na pizzu. Ak nahradíte syr bryndzou a tymian slaninkou, pizza sa nebude v mnohom líšiť od koláčov a posúchov našich babičiek.


Calzone - plnená prekladaná pizza
Suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 350 - 400 g polohrubej múky
  • 20 g droždia
  • 1 ČL cukru
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 2 PL oleja
  • soľ

Na plnku:

  • dusená šunka
  • chorizo
  • mozzarela
  • drvené paradajky
  • omáčka na pizzu
  • zelenina podľa chuti (olivy, konzervovaná kukurica, šampiňóny...)

Do misky vlejte vlažné mlieko, namrvené droždie a cukor. Nechajte chvíľku postáť, aby kvasnice začali pracovať. Pridajte olej, soľ a múku a vypracujte hladké cesto. Nechajte ho prikryté podkysnúť na teplom mieste. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na kruh, na polovicu natrite omáčku na pizzu, drvené paradajky a naukladajte plátky šunky, chorizo, mozzarellu a zeleninu podľa chuti. Omáčku i celú plnku sústreďujte viac do stredu vybranej polovice, aby ste mohli pracovať s čistým okrajom cesta. Čistú časť cesta preložte na tú s plnkou a skrúcaním rožkov dohora uzatvorte. Spoj môžete pritlačiť vidličkou, aby plnka nevytekala. Upečte dozlatista.

Tip: Môžete pripraviť jednu veľkú dôkladne prstami alebo vidličkou uzatvorenú pizzu alebo niekoľko menších porcií, za pomoci väčšej plastovej pomôcky, podobnej ako sa používa na pirohy. Výhodou plnenej pizze je to, že z nej ani drobné kúsky zeleniny nevypadávajú. Zmes na naplnenie si môžete predpripraviť dusením v panvici, a to hlavne ak použijete cibuľu, mäso a inú tvrdšiu zeleninu...

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Turistický nosič pre malého dobrodruha?
  2. Aký bude váš doplnkový dôchodok
  3. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte?
  4. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť?
  5. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity!
  6. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku?
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  8. Jednoduchá mobilná tlač z vášho smartfónu, alebo tabletu?
  9. Vďaka úveru na rekonštrukciu môžete ušetriť tisícky EUR
  10. Zažite vašu vysnívanú dovolenku na Bali
  1. Turistický nosič pre malého dobrodruha?
  2. Kúpte si nehnuteľnosť v 5* luxusnom rezorte v zálive Sistiana
  3. Odmeny za diplomové práce na Stavebnej fakulte STU v Bratislave
  4. Zmluva o nájme pre ambasádu USA neoprávnene zaradená do programu
  5. 4* projekt víl a apartmánov priamo na pobreží, Chorvátsko
  6. Slováci rozhodli o najlepšom!
  7. AAA Auto má nový úver pre živnostníkov
  8. Aký bude váš doplnkový dôchodok
  9. Kúpeľňa - profesionálne informácie pri jej zhotovení
  10. V Prešove sa dnes tankuje za euro. Aj prémiové palivá
  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok 9 194
  2. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity! 5 084
  3. Od 1. júla už prestanete chodiť na poštu! 4 995
  4. Neobvyklý objav, ktorý umožňuje zvládnuť angličtinu za 2 týždne 4 781
  5. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a. 3 831
  6. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť? 3 811
  7. Jarabinky Grande odštartovali predaj zaujímavými cenami bytov 3 337
  8. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte? 3 274
  9. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku? 3 235
  10. V Prešove sa dnes tankuje za euro. Aj prémiové palivá 2 548

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Milióny na štadióny míňajú svoj cieľ. Polovicu dotácií si rozdelí päť podnikateľov

V Košiciach má vďaka štátnej dotácii stáť nový futbalový štadión. Klub však skrachoval.

KOMENTÁRE

Vláda sa futbalu vysmieva rovno do tváre

Štadión s licenciou UEFA jednoducho netreba, lebo nemá využitie.

Neprehliadnite tiež

Na čo sa v strave zamerať, ak sa chcete stať vegánom

Aj strava založená len na rastlinnom pôvode môže byť pre ľudský organizmus nutrične plnohodnotná. Stačí dodržiavať niekoľko pravidiel.

Keď klobúky hrajú prím: Takéto bizarné kúsky sa nosia vo vysokej spoločnosti

Päťdňové kráľovské konské dostihy patria medzi vrcholné podujatia spoločenskej sezóny v Anglicku.

Mäso, zelenina aj syry. Vybrali sme desať receptov na letnú grilovačku

Pripravte si poriadnu záhradnú párty, ktorá neskončí len pri pri klobáskach. Máme pre vás tipy na grilovanie.

Zámky, záhrady, pevnosti. Na Morave si vychutnáte barok všetkými zmyslami

Viaceré moravské barokové skvosty sú súčasťou svetového dedičstva UNESCO.