SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Obľúbená pizza 4x inak

Aj vám vôňa a chuť čerstvej pizze pripomínajú dovolenku v Taliansku? Nestrácajte čas a pripravte si ju sami doma. Výhodou je, že si každý člen rodiny vyberie to, čo mu najviac chutí...

(Zdroj: Isifa)

Pizza s pestom, paradajkami, prosciuttom a mozzarellou
Suroviny na 1 - 2 pizze

Na cesto:

  • 125 ml vlažnej vody
  • 5 g sušeného droždia
  • 1/2 ČL kryštálového cukru
  • 220 g hladkej múky
  • 1 PL olivového oleja
  • štipka soli
  • polohrubá múka na pomúčenie dosky a plechu

Na oblohu:

  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 6 plátkov prosciutta
  • 1 - 2 PL pesta
  • 1 mozzarella
  • cherry paradajky
  • mleté čierne korenie, soľ

Droždie a cukor rozpustite vo vode a zmiešajte s múkou, olivovým olejom a štipkou soli. Rukami vymieste hladké cesto a nechajte ho prikryté postáť, pokiaľ si nepripravíte ostatné suroviny. Rúru predhrejte na najvyššiu teplotu. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske, preložte na pomúčený plech a potrite pretlakom. Začnite ukladať plátky prosciutta, mozzarelly, paradajky a kôpky pesta. Posypte korením, soľou a bylinkami podľa chuti. Pečte 7 - 10 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak chcete mať pesto rovnomerne po celej pizzi, zmiešajte ho s pretlakom a natrite celý povrch surového cesta. Pre zmenu chuti môžete použiť i červené paradajkové pesto.


Salámová pizza s paradajkami, syrom a vajíčkom
Suroviny na 1 pizzu

Na cesto:

  • 100 g hladkej múky
  • 80 g polohrubej múky
  • 1 PL olivového oleja
  • 7 g sušeného droždia
  • 120 -150 ml vlažnej vody
  • štipka cukru a soli

Na oblohu:

  • 10 - 15 koliesok suchej salámy podľa chuti (môže byť aj šunka)
  • zelené alebo žlté paradajky
  • syr podľa chuti
  • 1 vajíčko
  • 1 PL paradajkového pretlaku, šťavy alebo omáčky na pizzu

Všetky sypké suroviny zmiešajte v miske, v strede urobte jamku a prilejte olej a postupným prilievaním zapracúvajte vodu. Vymieste vláčne pružné cesto a nechajte prikryté asi hodinu kysnúť. Pripravené cesto nevaľkajte, rukami ho na doske vytvarujte na guľu a prstami alebo päsťou ho začnite od stredu po kraje tvarovať a naťahovať tak, aby mu ostali vyvýšené okraje. Kým je pizza ešte malá, preložte ju na vymastený pizza plech a prstami ju dotvarujte. Cesto potrite pretlakom, naukladajte naň salámu, paradajky, strúhaný syr a nakoniec vidličkou našľahané vajíčko. Pečte vo vyhriatej rúre, kým vajíčko nestuhne a okraje cesta nedostanú zlatohnedý nádych.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Pizza z tohto druhu cesta si priam vyžaduje vyzdvihnuté okraje, aby vajíčko nevytieklo. Vyskúšate si ju upiecť napríklad v remoske, ktorá ani po rokoch nevyšla z módy. Môžete siahnuť i po pikantnej saláme alebo na pizzu rozdeliť jednu či dve feferónky alebo čili papričky, ktoré sa so salámou budú dopĺňať.


Netradičná pizza - bez kysnutia a so zemiakmi
Suroviny na 1 - 2 pizze

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 3 PL slnečnicového oleja
  • 120 ml vlažnej vody
  • soľ, rasca, sušené oregano, tymian
  • múka na podsypávanie dosky
  • olej na vymastenie

Na oblohu:

  • 1-2 zemiaky
  • 150 g syra s modrou plesňou
  • čerstvý tymian

Všetky suroviny na cesto zmiešajte v miske, cesto preložte na pomúčenú dosku a rukami ho domieste a dotvarujte. Pripravte si plech vystlaný papierom na pečenie, potrite ho olejom, cesto naň preložte a naolejovanými prstami ho roztiahnite do požadovaného tvaru. Povrch cesta trošku naolejujte, naukladajte naň na tenké plátky nastrúhané zemiaky, ktoré môžete do cesta jemne vtlačiť, posypte nastrúhaným syrom a vetvičkami alebo lístkami tymianu. V rozohriatej rúre upečte dozlatista.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak milujete zapekané zemiaky v každej podobe, skúste ich vyskúšať aj na pizzu. Ak nahradíte syr bryndzou a tymian slaninkou, pizza sa nebude v mnohom líšiť od koláčov a posúchov našich babičiek.


Calzone - plnená prekladaná pizza
Suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 350 - 400 g polohrubej múky
  • 20 g droždia
  • 1 ČL cukru
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 2 PL oleja
  • soľ

Na plnku:

  • dusená šunka
  • chorizo
  • mozzarela
  • drvené paradajky
  • omáčka na pizzu
  • zelenina podľa chuti (olivy, konzervovaná kukurica, šampiňóny...)

Do misky vlejte vlažné mlieko, namrvené droždie a cukor. Nechajte chvíľku postáť, aby kvasnice začali pracovať. Pridajte olej, soľ a múku a vypracujte hladké cesto. Nechajte ho prikryté podkysnúť na teplom mieste. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na kruh, na polovicu natrite omáčku na pizzu, drvené paradajky a naukladajte plátky šunky, chorizo, mozzarellu a zeleninu podľa chuti. Omáčku i celú plnku sústreďujte viac do stredu vybranej polovice, aby ste mohli pracovať s čistým okrajom cesta. Čistú časť cesta preložte na tú s plnkou a skrúcaním rožkov dohora uzatvorte. Spoj môžete pritlačiť vidličkou, aby plnka nevytekala. Upečte dozlatista.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Môžete pripraviť jednu veľkú dôkladne prstami alebo vidličkou uzatvorenú pizzu alebo niekoľko menších porcií, za pomoci väčšej plastovej pomôcky, podobnej ako sa používa na pirohy. Výhodou plnenej pizze je to, že z nej ani drobné kúsky zeleniny nevypadávajú. Zmes na naplnenie si môžete predpripraviť dusením v panvici, a to hlavne ak použijete cibuľu, mäso a inú tvrdšiu zeleninu...

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 386
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 13 593
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 170
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 167
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 196
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 439
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 818
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 930
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 772
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 751
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Krajčí testoval, potom rokoval. Verí, že Slovensko bude príkladom (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných na koronavírus a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Na Orave a v Bardejove pokračuje celoplošné testovanie na Covid-19.

Minister Marek Krajčí v Tvrdošíne.
Odberové miesto v dolnokubínskej nemocnici.

Prečo sú tu vojaci, nemajú čo robiť? Veľká reportáž z Oravy

Na testy čakali ľudia v chladnom počasí aj hodinu.

Celološné testovanie na Orave.
Odliatky kostry tyranosaura Stana boli od 90. rokov vystavené vo viacerých múzeách v Európe. Tentoraz však predali vzácnu originálnu kostru, ktorá významne prispela k poznaniu o tyranosauroch.