Obľúbená pizza 4x inak

Aj vám vôňa a chuť čerstvej pizze pripomínajú dovolenku v Taliansku? Nestrácajte čas a pripravte si ju sami doma. Výhodou je, že si každý člen rodiny vyberie to, čo mu najviac chutí...

(Zdroj: Isifa)

Pizza s pestom, paradajkami, prosciuttom a mozzarellou
Suroviny na 1 - 2 pizze

Na cesto:

  • 125 ml vlažnej vody
  • 5 g sušeného droždia
  • 1/2 ČL kryštálového cukru
  • 220 g hladkej múky
  • 1 PL olivového oleja
  • štipka soli
  • polohrubá múka na pomúčenie dosky a plechu

Na oblohu:

  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 6 plátkov prosciutta
  • 1 - 2 PL pesta
  • 1 mozzarella
  • cherry paradajky
  • mleté čierne korenie, soľ

Droždie a cukor rozpustite vo vode a zmiešajte s múkou, olivovým olejom a štipkou soli. Rukami vymieste hladké cesto a nechajte ho prikryté postáť, pokiaľ si nepripravíte ostatné suroviny. Rúru predhrejte na najvyššiu teplotu. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske, preložte na pomúčený plech a potrite pretlakom. Začnite ukladať plátky prosciutta, mozzarelly, paradajky a kôpky pesta. Posypte korením, soľou a bylinkami podľa chuti. Pečte 7 - 10 minút.

Tip: Ak chcete mať pesto rovnomerne po celej pizzi, zmiešajte ho s pretlakom a natrite celý povrch surového cesta. Pre zmenu chuti môžete použiť i červené paradajkové pesto.


Salámová pizza s paradajkami, syrom a vajíčkom
Suroviny na 1 pizzu

Na cesto:

  • 100 g hladkej múky
  • 80 g polohrubej múky
  • 1 PL olivového oleja
  • 7 g sušeného droždia
  • 120 -150 ml vlažnej vody
  • štipka cukru a soli

Na oblohu:

  • 10 - 15 koliesok suchej salámy podľa chuti (môže byť aj šunka)
  • zelené alebo žlté paradajky
  • syr podľa chuti
  • 1 vajíčko
  • 1 PL paradajkového pretlaku, šťavy alebo omáčky na pizzu

Všetky sypké suroviny zmiešajte v miske, v strede urobte jamku a prilejte olej a postupným prilievaním zapracúvajte vodu. Vymieste vláčne pružné cesto a nechajte prikryté asi hodinu kysnúť. Pripravené cesto nevaľkajte, rukami ho na doske vytvarujte na guľu a prstami alebo päsťou ho začnite od stredu po kraje tvarovať a naťahovať tak, aby mu ostali vyvýšené okraje. Kým je pizza ešte malá, preložte ju na vymastený pizza plech a prstami ju dotvarujte. Cesto potrite pretlakom, naukladajte naň salámu, paradajky, strúhaný syr a nakoniec vidličkou našľahané vajíčko. Pečte vo vyhriatej rúre, kým vajíčko nestuhne a okraje cesta nedostanú zlatohnedý nádych.

Tip: Pizza z tohto druhu cesta si priam vyžaduje vyzdvihnuté okraje, aby vajíčko nevytieklo. Vyskúšate si ju upiecť napríklad v remoske, ktorá ani po rokoch nevyšla z módy. Môžete siahnuť i po pikantnej saláme alebo na pizzu rozdeliť jednu či dve feferónky alebo čili papričky, ktoré sa so salámou budú dopĺňať.


Netradičná pizza - bez kysnutia a so zemiakmi
Suroviny na 1 - 2 pizze

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 3 PL slnečnicového oleja
  • 120 ml vlažnej vody
  • soľ, rasca, sušené oregano, tymian
  • múka na podsypávanie dosky
  • olej na vymastenie

Na oblohu:

  • 1-2 zemiaky
  • 150 g syra s modrou plesňou
  • čerstvý tymian

Všetky suroviny na cesto zmiešajte v miske, cesto preložte na pomúčenú dosku a rukami ho domieste a dotvarujte. Pripravte si plech vystlaný papierom na pečenie, potrite ho olejom, cesto naň preložte a naolejovanými prstami ho roztiahnite do požadovaného tvaru. Povrch cesta trošku naolejujte, naukladajte naň na tenké plátky nastrúhané zemiaky, ktoré môžete do cesta jemne vtlačiť, posypte nastrúhaným syrom a vetvičkami alebo lístkami tymianu. V rozohriatej rúre upečte dozlatista.

Tip: Ak milujete zapekané zemiaky v každej podobe, skúste ich vyskúšať aj na pizzu. Ak nahradíte syr bryndzou a tymian slaninkou, pizza sa nebude v mnohom líšiť od koláčov a posúchov našich babičiek.


Calzone - plnená prekladaná pizza
Suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 350 - 400 g polohrubej múky
  • 20 g droždia
  • 1 ČL cukru
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 2 PL oleja
  • soľ

Na plnku:

  • dusená šunka
  • chorizo
  • mozzarela
  • drvené paradajky
  • omáčka na pizzu
  • zelenina podľa chuti (olivy, konzervovaná kukurica, šampiňóny...)

Do misky vlejte vlažné mlieko, namrvené droždie a cukor. Nechajte chvíľku postáť, aby kvasnice začali pracovať. Pridajte olej, soľ a múku a vypracujte hladké cesto. Nechajte ho prikryté podkysnúť na teplom mieste. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na kruh, na polovicu natrite omáčku na pizzu, drvené paradajky a naukladajte plátky šunky, chorizo, mozzarellu a zeleninu podľa chuti. Omáčku i celú plnku sústreďujte viac do stredu vybranej polovice, aby ste mohli pracovať s čistým okrajom cesta. Čistú časť cesta preložte na tú s plnkou a skrúcaním rožkov dohora uzatvorte. Spoj môžete pritlačiť vidličkou, aby plnka nevytekala. Upečte dozlatista.

Tip: Môžete pripraviť jednu veľkú dôkladne prstami alebo vidličkou uzatvorenú pizzu alebo niekoľko menších porcií, za pomoci väčšej plastovej pomôcky, podobnej ako sa používa na pirohy. Výhodou plnenej pizze je to, že z nej ani drobné kúsky zeleniny nevypadávajú. Zmes na naplnenie si môžete predpripraviť dusením v panvici, a to hlavne ak použijete cibuľu, mäso a inú tvrdšiu zeleninu...

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  2. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  3. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  4. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  5. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  6. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  8. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  9. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  10. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  1. Grantová výzva na vykonávanie činností informačných centier
  2. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  3. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  4. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  5. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  6. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  7. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  8. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  9. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  10. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  1. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 5 733
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 4 769
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 4 195
  4. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 3 299
  5. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 091
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 044
  7. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 525
  8. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 1 525
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 076
  10. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM® 670

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Miliónové dotácie od Plavčana dostali aj pochybné firmy

Niektoré firmy, ktoré podporilo ministerstvo školstva, aby sa venovali vývoju a inováciám, nemajú s výskumom žiadne skúsenosti.

SVET

Poľsko zažíva nežnú revolúciu. Vracia sa pred rok '89?

Vládna presila najnovšie ovládne aj súdy. Únia je takmer bezmocná.

KOMENTÁRE

Minister Plavčan už dávno nemal existovať

Na znôšku legislatívnych náhod sa už nemôže pozerať ani koalícia.

Neprehliadnite tiež

Pätnásť filmov, ktoré by mala vidieť každá žena

Každý film si nájde svojho fanúšika, niektoré sú zamerané na ženy, aby ich inšpirovali, varovali alebo zabavili.

Na výlete v košickom regióne: Ktoré miesta by ste mali navštíviť?

Košický región ponúka množstvo turistických zaujímavostí.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prinášame rozhovor s netradičnou šperkárkou Evou Vokounovou, plavkovú módu aj cestovanie.

Šperkárka Eva Vokounová vyrába netradičné záušnice ako jediná v Európe

Rada dodáva ženám sebavedomie, chýba jej na nich ženskosť.