Obľúbená pizza 4x inak

Aj vám vôňa a chuť čerstvej pizze pripomínajú dovolenku v Taliansku? Nestrácajte čas a pripravte si ju sami doma. Výhodou je, že si každý člen rodiny vyberie to, čo mu najviac chutí...

(Zdroj: Isifa)

Pizza s pestom, paradajkami, prosciuttom a mozzarellou
Suroviny na 1 - 2 pizze

Na cesto:

  • 125 ml vlažnej vody
  • 5 g sušeného droždia
  • 1/2 ČL kryštálového cukru
  • 220 g hladkej múky
  • 1 PL olivového oleja
  • štipka soli
  • polohrubá múka na pomúčenie dosky a plechu

Na oblohu:

  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 6 plátkov prosciutta
  • 1 - 2 PL pesta
  • 1 mozzarella
  • cherry paradajky
  • mleté čierne korenie, soľ

Droždie a cukor rozpustite vo vode a zmiešajte s múkou, olivovým olejom a štipkou soli. Rukami vymieste hladké cesto a nechajte ho prikryté postáť, pokiaľ si nepripravíte ostatné suroviny. Rúru predhrejte na najvyššiu teplotu. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske, preložte na pomúčený plech a potrite pretlakom. Začnite ukladať plátky prosciutta, mozzarelly, paradajky a kôpky pesta. Posypte korením, soľou a bylinkami podľa chuti. Pečte 7 - 10 minút.

Tip: Ak chcete mať pesto rovnomerne po celej pizzi, zmiešajte ho s pretlakom a natrite celý povrch surového cesta. Pre zmenu chuti môžete použiť i červené paradajkové pesto.


Salámová pizza s paradajkami, syrom a vajíčkom
Suroviny na 1 pizzu

Na cesto:

  • 100 g hladkej múky
  • 80 g polohrubej múky
  • 1 PL olivového oleja
  • 7 g sušeného droždia
  • 120 -150 ml vlažnej vody
  • štipka cukru a soli

Na oblohu:

  • 10 - 15 koliesok suchej salámy podľa chuti (môže byť aj šunka)
  • zelené alebo žlté paradajky
  • syr podľa chuti
  • 1 vajíčko
  • 1 PL paradajkového pretlaku, šťavy alebo omáčky na pizzu

Všetky sypké suroviny zmiešajte v miske, v strede urobte jamku a prilejte olej a postupným prilievaním zapracúvajte vodu. Vymieste vláčne pružné cesto a nechajte prikryté asi hodinu kysnúť. Pripravené cesto nevaľkajte, rukami ho na doske vytvarujte na guľu a prstami alebo päsťou ho začnite od stredu po kraje tvarovať a naťahovať tak, aby mu ostali vyvýšené okraje. Kým je pizza ešte malá, preložte ju na vymastený pizza plech a prstami ju dotvarujte. Cesto potrite pretlakom, naukladajte naň salámu, paradajky, strúhaný syr a nakoniec vidličkou našľahané vajíčko. Pečte vo vyhriatej rúre, kým vajíčko nestuhne a okraje cesta nedostanú zlatohnedý nádych.

Tip: Pizza z tohto druhu cesta si priam vyžaduje vyzdvihnuté okraje, aby vajíčko nevytieklo. Vyskúšate si ju upiecť napríklad v remoske, ktorá ani po rokoch nevyšla z módy. Môžete siahnuť i po pikantnej saláme alebo na pizzu rozdeliť jednu či dve feferónky alebo čili papričky, ktoré sa so salámou budú dopĺňať.


Netradičná pizza - bez kysnutia a so zemiakmi
Suroviny na 1 - 2 pizze

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 3 PL slnečnicového oleja
  • 120 ml vlažnej vody
  • soľ, rasca, sušené oregano, tymian
  • múka na podsypávanie dosky
  • olej na vymastenie

Na oblohu:

  • 1-2 zemiaky
  • 150 g syra s modrou plesňou
  • čerstvý tymian

Všetky suroviny na cesto zmiešajte v miske, cesto preložte na pomúčenú dosku a rukami ho domieste a dotvarujte. Pripravte si plech vystlaný papierom na pečenie, potrite ho olejom, cesto naň preložte a naolejovanými prstami ho roztiahnite do požadovaného tvaru. Povrch cesta trošku naolejujte, naukladajte naň na tenké plátky nastrúhané zemiaky, ktoré môžete do cesta jemne vtlačiť, posypte nastrúhaným syrom a vetvičkami alebo lístkami tymianu. V rozohriatej rúre upečte dozlatista.

Tip: Ak milujete zapekané zemiaky v každej podobe, skúste ich vyskúšať aj na pizzu. Ak nahradíte syr bryndzou a tymian slaninkou, pizza sa nebude v mnohom líšiť od koláčov a posúchov našich babičiek.


Calzone - plnená prekladaná pizza
Suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 350 - 400 g polohrubej múky
  • 20 g droždia
  • 1 ČL cukru
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 2 PL oleja
  • soľ

Na plnku:

  • dusená šunka
  • chorizo
  • mozzarela
  • drvené paradajky
  • omáčka na pizzu
  • zelenina podľa chuti (olivy, konzervovaná kukurica, šampiňóny...)

Do misky vlejte vlažné mlieko, namrvené droždie a cukor. Nechajte chvíľku postáť, aby kvasnice začali pracovať. Pridajte olej, soľ a múku a vypracujte hladké cesto. Nechajte ho prikryté podkysnúť na teplom mieste. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na kruh, na polovicu natrite omáčku na pizzu, drvené paradajky a naukladajte plátky šunky, chorizo, mozzarellu a zeleninu podľa chuti. Omáčku i celú plnku sústreďujte viac do stredu vybranej polovice, aby ste mohli pracovať s čistým okrajom cesta. Čistú časť cesta preložte na tú s plnkou a skrúcaním rožkov dohora uzatvorte. Spoj môžete pritlačiť vidličkou, aby plnka nevytekala. Upečte dozlatista.

Tip: Môžete pripraviť jednu veľkú dôkladne prstami alebo vidličkou uzatvorenú pizzu alebo niekoľko menších porcií, za pomoci väčšej plastovej pomôcky, podobnej ako sa používa na pirohy. Výhodou plnenej pizze je to, že z nej ani drobné kúsky zeleniny nevypadávajú. Zmes na naplnenie si môžete predpripraviť dusením v panvici, a to hlavne ak použijete cibuľu, mäso a inú tvrdšiu zeleninu...

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. Už aj seniori presadajú do SUV
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  8. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  9. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  10. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 25 599
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 752
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 618
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 565
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 281
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 105
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 975
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 888
  9. Zo stredomorskej stravy sa nepriberá 853
  10. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 824

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Plavčan oznámil abdikáciu, z tlačovky opäť ušiel

Plavčan odstúpil z postu ministra deň po výzve Roberta Fica.

DOMOV

Tak to už nie, Béla, odkazuje Bugárovi Paška z SNS

Pašku hnevá, že ombudsmanka podporila Dúhový pochod.

DOMOV

Politológ Kusý: Danko je veľmi labilný človek

Politológ hodnotí Dankovo vystupovanie na verejnosti.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Spestrite si letný víkend novinkami z oblasti módy, fitness a skvelými receptami so zdravou cukinou.