SME

Tekvica už dávno nie je fuj

Zabudnite na fádny prívarok a ochutnajte jeseň na tanieri.

(Zdroj: Fotolia)

Tekvicový prívarok patril spolu s mliekovou polievkou a tarhoňou k postrachom školskej jedálne. V týchto bezfarebných a mdlých jedlách sme sa ako deti dokázali lyžicou vŕtať dovtedy, kým učiteľku neprešla trpezlivosť a dovolila nám poloplný tanier odniesť. Tekvica si však postupne svoje renomé napravila. Najskôr vďaka tomu, že sa na trhu objavili odrody, ktoré hýria rôznymi farbami a tvarmi. Aj vďaka tomu sa stali symbolom jesene.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Letné a zimné

Laicky sa tekvice rozdeľujú na letné a zimné. Letné sú menšie, majú svetlú dužinu, tenkú šupku a zberajú sa, keď sú ich plody ešte mladé. K letným patrí napríklad klasická biela tekvica, z ktorej sa robí prívarok. Príbuznými letných tekvíc sú aj cukety, uhorky, melóny či patizóny.

SkryťVypnúť reklamu

Zimné tekvice dorastajú do väčších rozmerov, majú pevnú šupku a sú ideálne na dlhodobejšie skladovanie. Do tejto skupiny patria najmä veľkoplodé tekvice, z ktorých sa na Halloween vyrezávajú strašidlá, ale i muškátové tekvice. Ich typickým poznávacím znamením je sýtooranžová aromatická dužina. Oba tieto druhy sa vynikajúco hodia na kulinárske spracovanie – dajú sa variť, smažiť, piecť, plniť či zavárať. Tekvice sú navyše zdravé – obsahujú veľa vlákniny, železo, horčík, draslík, nenasýtené kyseliny a vitamíny A, E a B. Podobné vlastnosti má aj tekvicový olej lisovaný zo semien týchto plodov. Olej je navyše mimoriadne bohatý na zinok.

Ktoré použiť na čo

Zimné tekvice sa nechávajú v záhradách dlho do jesene, aby poriadne dozreli. Neklamným znakom, že nastal čas ich pozbierať, je zoschnutá drevnatá stopka. Zdravé tekvice vydržia správne uskladnené až do jari, stačí ich uschovať na polici v pivnici pri teplote do 15 stupňov Celzia tak, aby sa navzájom nedotýkali.
Ak kupujete tekvicu na trhu alebo v obchode, vyberajte ťažšie plody. V ľahkej tekvici môžu prevládať semienka na úkor dužiny.

SkryťVypnúť reklamu

Na slano i na sladko

Populárne v kuchyni sú najmä maslová tekvica a odroda veľkoplodej tekvice – hokkaidó. Dajú sa z nich pripraviť desiatky jedál na sladko, slano i pikantno. Tekvica môže poslúžiť ako surovina do jedla či koláča, príloha, ale aj ako hlavné jedlo.

Pri varení má tendenciu nabrať veľa vody, preto ak chcete tekvicu použiť v inom jedle, je lepšie ju osmažiť na panvici alebo upiecť v rúre. Pečená tekvica má výraznejšiu chuť a zostane krehká. Hodí sa napríklad do cestovín, rizota, šalátov alebo do mäsových jedál na spôsob soté. Ako prílohu k mäsu môžete podávať tekvicu podusenú na masle. Do polievok alebo na prípravu kaší môže byť aj varená.

Kuracie karí s tekvicou a zeleninou

    • 1 menšia maslová tekvica
    • 1 menší baklažán
    • 2 menšie cukety
    • 2 stredné cibule
    • 500 g kuracích pŕs
    • 1 pohár pasty tikka masala (kúpite v supermarketoch alebo ázijských potravinách)
    • 1 balenie paradajkového pyré (500 g passata v tetrapaku)
    • 1 plechovka kokosového mlieka (400 g)
    • 3 lyžice oleja
    • soľ, korenie

Postup:

SkryťVypnúť reklamu

1. Maslovú tekvicu ošúpte, prekrojte na polovicu, zbavte semienok a nakrájajte na menšie kocky. Baklažán nakrájajte na plátky hrubé asi centimeter, rozložte na tácku a posoľte. Keď sa na povrchu vytvoria kvapky, osušte baklažány papierovou utierkou a nakrájajte ich na menšie kocky.
2. Rúru si rozohrejte na 200 stupňov Celzia. Tekvicu aj baklažány dajte do väčšieho pekáča a premiešajte ich s 2 lyžicami oleja a 2 lyžicami pasty tikka masala. Vložte do rúry a pečte 30 až 40 minút, kým nie je tekvica takmer mäkká.
3. Medzitým si v hlbšej panvici na zvyšnom oleji osmažte nadrobno nasekanú cibuľu. Pridajte osolené a okorenené kuracie prsia nakrájané na rezančeky a opekajte, kým mäso nezbelie. Pridajte zvyšok pasty tikka masala a opekajte ďalšie 3 až 4 minúty. Do panvice prilejte paradajkové pyré a kokosové mlieko. Ak je omáčka príliš hustá, môžete pridať deci vody. Všetko premiešajte a nechajte bublať na miernom ohni.
4. Keď je zelenina v rúre mäkká, pridajte do pekáča cuketu nakrájanú na drobné kocky, prilejte omáčku s kuracím mäsom a pečte ďalších 10 minút. Hotové karí ozdobte čerstvým koriandrom a podávajte s hrozienkovou basmati ryžou alebo indickým chlebom naan. Môžete vyskúšať aj vegetariánsku verziu bez mäsa. Ak máte radi ostré, pridajte do omáčky čili papričku.

Víkend

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 046
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 649
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 921
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 712
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 780
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 161
  8. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 144
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 224
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 301
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 127
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 902
  5. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 857
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 844
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 035
  8. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka 5 374
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu