Tekvica už dávno nie je fuj

Zabudnite na fádny prívarok a ochutnajte jeseň na tanieri.

(Zdroj: Fotolia)

Tekvicový prívarok patril spolu s mliekovou polievkou a tarhoňou k postrachom školskej jedálne. V týchto bezfarebných a mdlých jedlách sme sa ako deti dokázali lyžicou vŕtať dovtedy, kým učiteľku neprešla trpezlivosť a dovolila nám poloplný tanier odniesť. Tekvica si však postupne svoje renomé napravila. Najskôr vďaka tomu, že sa na trhu objavili odrody, ktoré hýria rôznymi farbami a tvarmi. Aj vďaka tomu sa stali symbolom jesene.

Letné a zimné

Laicky sa tekvice rozdeľujú na letné a zimné. Letné sú menšie, majú svetlú dužinu, tenkú šupku a zberajú sa, keď sú ich plody ešte mladé. K letným patrí napríklad klasická biela tekvica, z ktorej sa robí prívarok. Príbuznými letných tekvíc sú aj cukety, uhorky, melóny či patizóny.

Zimné tekvice dorastajú do väčších rozmerov, majú pevnú šupku a sú ideálne na dlhodobejšie skladovanie. Do tejto skupiny patria najmä veľkoplodé tekvice, z ktorých sa na Halloween vyrezávajú strašidlá, ale i muškátové tekvice. Ich typickým poznávacím znamením je sýtooranžová aromatická dužina. Oba tieto druhy sa vynikajúco hodia na kulinárske spracovanie – dajú sa variť, smažiť, piecť, plniť či zavárať. Tekvice sú navyše zdravé – obsahujú veľa vlákniny, železo, horčík, draslík, nenasýtené kyseliny a vitamíny A, E a B. Podobné vlastnosti má aj tekvicový olej lisovaný zo semien týchto plodov. Olej je navyše mimoriadne bohatý na zinok.

Ktoré použiť na čo

Zimné tekvice sa nechávajú v záhradách dlho do jesene, aby poriadne dozreli. Neklamným znakom, že nastal čas ich pozbierať, je zoschnutá drevnatá stopka. Zdravé tekvice vydržia správne uskladnené až do jari, stačí ich uschovať na polici v pivnici pri teplote do 15 stupňov Celzia tak, aby sa navzájom nedotýkali.
Ak kupujete tekvicu na trhu alebo v obchode, vyberajte ťažšie plody. V ľahkej tekvici môžu prevládať semienka na úkor dužiny.

Na slano i na sladko

Populárne v kuchyni sú najmä maslová tekvica a odroda veľkoplodej tekvice – hokkaidó. Dajú sa z nich pripraviť desiatky jedál na sladko, slano i pikantno. Tekvica môže poslúžiť ako surovina do jedla či koláča, príloha, ale aj ako hlavné jedlo.

Pri varení má tendenciu nabrať veľa vody, preto ak chcete tekvicu použiť v inom jedle, je lepšie ju osmažiť na panvici alebo upiecť v rúre. Pečená tekvica má výraznejšiu chuť a zostane krehká. Hodí sa napríklad do cestovín, rizota, šalátov alebo do mäsových jedál na spôsob soté. Ako prílohu k mäsu môžete podávať tekvicu podusenú na masle. Do polievok alebo na prípravu kaší môže byť aj varená.

Kuracie karí s tekvicou a zeleninou

    • 1 menšia maslová tekvica
    • 1 menší baklažán
    • 2 menšie cukety
    • 2 stredné cibule
    • 500 g kuracích pŕs
    • 1 pohár pasty tikka masala (kúpite v supermarketoch alebo ázijských potravinách)
    • 1 balenie paradajkového pyré (500 g passata v tetrapaku)
    • 1 plechovka kokosového mlieka (400 g)
    • 3 lyžice oleja
    • soľ, korenie

Postup:

1. Maslovú tekvicu ošúpte, prekrojte na polovicu, zbavte semienok a nakrájajte na menšie kocky. Baklažán nakrájajte na plátky hrubé asi centimeter, rozložte na tácku a posoľte. Keď sa na povrchu vytvoria kvapky, osušte baklažány papierovou utierkou a nakrájajte ich na menšie kocky.
2. Rúru si rozohrejte na 200 stupňov Celzia. Tekvicu aj baklažány dajte do väčšieho pekáča a premiešajte ich s 2 lyžicami oleja a 2 lyžicami pasty tikka masala. Vložte do rúry a pečte 30 až 40 minút, kým nie je tekvica takmer mäkká.
3. Medzitým si v hlbšej panvici na zvyšnom oleji osmažte nadrobno nasekanú cibuľu. Pridajte osolené a okorenené kuracie prsia nakrájané na rezančeky a opekajte, kým mäso nezbelie. Pridajte zvyšok pasty tikka masala a opekajte ďalšie 3 až 4 minúty. Do panvice prilejte paradajkové pyré a kokosové mlieko. Ak je omáčka príliš hustá, môžete pridať deci vody. Všetko premiešajte a nechajte bublať na miernom ohni.
4. Keď je zelenina v rúre mäkká, pridajte do pekáča cuketu nakrájanú na drobné kocky, prilejte omáčku s kuracím mäsom a pečte ďalších 10 minút. Hotové karí ozdobte čerstvým koriandrom a podávajte s hrozienkovou basmati ryžou alebo indickým chlebom naan. Môžete vyskúšať aj vegetariánsku verziu bez mäsa. Ak máte radi ostré, pridajte do omáčky čili papričku.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Nestíhate nakupovať darčeky?
  7. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  8. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  9. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  10. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  1. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Na štedrovečernom stole sa miešajú tradície so štipkou odvahy
  4. Nový kancelársky koncept myhive už aj v Bratislave
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  7. HC Košice podporí „štefanskym“ zápasom košickú detskú onkológiu
  8. ZSSK posilňuje pred sviatkami vlaky InterCity
  9. Zamestnanci Tesco venovali pomoci komunitám 1000 hodín
  10. 4 body úspechu realizácie stavby
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 75 514
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 14 140
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 12 104
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME 9 604
  5. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach 7 255
  6. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo? 4 246
  7. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 3 519
  8. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád 2 710
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 2 614
  10. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou 2 604

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Gajdoš chce v Bratislave hrob neznámeho vojaka za státisíce eur

Socha komunistu Čulena skončí v sklade.

Dobré ráno

Dobré ráno: Čo znamená, keď to dáte na Matoviča

Ako demokrati hľadali kandidát na prezidenta.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Danko chce bozkávať vence

Na klamstvách spoluprácu založiť nemôžeme.

Neprehliadnite tiež

Máte mastné vlasy? Možno ich nesprávne ošetrujete

Aj vám sa niekedy zdá, že boj s mastnými vlasmi nemá konca?

Vianočná súťaž ukončená: Kto vyhral?

Výhry za viac ako 2400 € majú svojich majiteľov.