Tekvica už dávno nie je fuj

Zabudnite na fádny prívarok a ochutnajte jeseň na tanieri.

(Zdroj: Fotolia)

Tekvicový prívarok patril spolu s mliekovou polievkou a tarhoňou k postrachom školskej jedálne. V týchto bezfarebných a mdlých jedlách sme sa ako deti dokázali lyžicou vŕtať dovtedy, kým učiteľku neprešla trpezlivosť a dovolila nám poloplný tanier odniesť. Tekvica si však postupne svoje renomé napravila. Najskôr vďaka tomu, že sa na trhu objavili odrody, ktoré hýria rôznymi farbami a tvarmi. Aj vďaka tomu sa stali symbolom jesene.

Letné a zimné

Laicky sa tekvice rozdeľujú na letné a zimné. Letné sú menšie, majú svetlú dužinu, tenkú šupku a zberajú sa, keď sú ich plody ešte mladé. K letným patrí napríklad klasická biela tekvica, z ktorej sa robí prívarok. Príbuznými letných tekvíc sú aj cukety, uhorky, melóny či patizóny.

Zimné tekvice dorastajú do väčších rozmerov, majú pevnú šupku a sú ideálne na dlhodobejšie skladovanie. Do tejto skupiny patria najmä veľkoplodé tekvice, z ktorých sa na Halloween vyrezávajú strašidlá, ale i muškátové tekvice. Ich typickým poznávacím znamením je sýtooranžová aromatická dužina. Oba tieto druhy sa vynikajúco hodia na kulinárske spracovanie – dajú sa variť, smažiť, piecť, plniť či zavárať. Tekvice sú navyše zdravé – obsahujú veľa vlákniny, železo, horčík, draslík, nenasýtené kyseliny a vitamíny A, E a B. Podobné vlastnosti má aj tekvicový olej lisovaný zo semien týchto plodov. Olej je navyše mimoriadne bohatý na zinok.

Ktoré použiť na čo

Zimné tekvice sa nechávajú v záhradách dlho do jesene, aby poriadne dozreli. Neklamným znakom, že nastal čas ich pozbierať, je zoschnutá drevnatá stopka. Zdravé tekvice vydržia správne uskladnené až do jari, stačí ich uschovať na polici v pivnici pri teplote do 15 stupňov Celzia tak, aby sa navzájom nedotýkali.
Ak kupujete tekvicu na trhu alebo v obchode, vyberajte ťažšie plody. V ľahkej tekvici môžu prevládať semienka na úkor dužiny.

Na slano i na sladko

Populárne v kuchyni sú najmä maslová tekvica a odroda veľkoplodej tekvice – hokkaidó. Dajú sa z nich pripraviť desiatky jedál na sladko, slano i pikantno. Tekvica môže poslúžiť ako surovina do jedla či koláča, príloha, ale aj ako hlavné jedlo.

Pri varení má tendenciu nabrať veľa vody, preto ak chcete tekvicu použiť v inom jedle, je lepšie ju osmažiť na panvici alebo upiecť v rúre. Pečená tekvica má výraznejšiu chuť a zostane krehká. Hodí sa napríklad do cestovín, rizota, šalátov alebo do mäsových jedál na spôsob soté. Ako prílohu k mäsu môžete podávať tekvicu podusenú na masle. Do polievok alebo na prípravu kaší môže byť aj varená.

Kuracie karí s tekvicou a zeleninou

    • 1 menšia maslová tekvica
    • 1 menší baklažán
    • 2 menšie cukety
    • 2 stredné cibule
    • 500 g kuracích pŕs
    • 1 pohár pasty tikka masala (kúpite v supermarketoch alebo ázijských potravinách)
    • 1 balenie paradajkového pyré (500 g passata v tetrapaku)
    • 1 plechovka kokosového mlieka (400 g)
    • 3 lyžice oleja
    • soľ, korenie

Postup:

1. Maslovú tekvicu ošúpte, prekrojte na polovicu, zbavte semienok a nakrájajte na menšie kocky. Baklažán nakrájajte na plátky hrubé asi centimeter, rozložte na tácku a posoľte. Keď sa na povrchu vytvoria kvapky, osušte baklažány papierovou utierkou a nakrájajte ich na menšie kocky.
2. Rúru si rozohrejte na 200 stupňov Celzia. Tekvicu aj baklažány dajte do väčšieho pekáča a premiešajte ich s 2 lyžicami oleja a 2 lyžicami pasty tikka masala. Vložte do rúry a pečte 30 až 40 minút, kým nie je tekvica takmer mäkká.
3. Medzitým si v hlbšej panvici na zvyšnom oleji osmažte nadrobno nasekanú cibuľu. Pridajte osolené a okorenené kuracie prsia nakrájané na rezančeky a opekajte, kým mäso nezbelie. Pridajte zvyšok pasty tikka masala a opekajte ďalšie 3 až 4 minúty. Do panvice prilejte paradajkové pyré a kokosové mlieko. Ak je omáčka príliš hustá, môžete pridať deci vody. Všetko premiešajte a nechajte bublať na miernom ohni.
4. Keď je zelenina v rúre mäkká, pridajte do pekáča cuketu nakrájanú na drobné kocky, prilejte omáčku s kuracím mäsom a pečte ďalších 10 minút. Hotové karí ozdobte čerstvým koriandrom a podávajte s hrozienkovou basmati ryžou alebo indickým chlebom naan. Môžete vyskúšať aj vegetariánsku verziu bez mäsa. Ak máte radi ostré, pridajte do omáčky čili papričku.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  2. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  3. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  6. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  7. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  8. Jarné prázdniny pri mori?
  9. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  10. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  2. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  3. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Mesto Medzev v Charte európskych vidieckych obcí
  8. Valentínska nálada v Poluse pokračuje
  9. M.Borguľa vyzýva veľvyslanca USA k urýchlenému odstráneniu plota
  10. Ušetrite s hypotékou viac ako 1 200 eur
  1. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 17 633
  2. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 10 422
  3. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 6 967
  4. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 6 241
  5. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 5 712
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 4 930
  7. Jarné prázdniny pri mori? 4 327
  8. Jeden z najkrajších interiérov má Meridiana v Prievidzi 4 014
  9. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 3 614
  10. Fakulta manažmentu prepája štúdium a prax cez ďalšie strediská 3 416

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Trpeli vojaci i rodičia. O šikane na vojenčine vedel aj Husák

Bitie opaskom, fackovanie, šliapanie na chrbát, ponižovanie. To bola realita Československej ľudovej armády.

ŠPORT

Drastický šport. Prečo Slovenky nezískali medailu

Velez-Zuzulová aj Vlhová jazdia výborne.

DOMOV

Danko: Ak nedáme energetiku do poriadku, v koalícii radšej nebudem

Šéf SNS hovoril v súvislosti s Holjenčíkom o trestnoprávnom dopade.

KOMENTÁRE

A zasa sa musíme báť plotov, čo v nás vyrastú

Na obrazovkách denne vídame tupírovaný preparát pseudospasiteľa.

Neprehliadnite tiež

Šesť známych párov, ktorých láska vydržala desaťročia

Láska na celý život existuje aj v šoubiznise. Dôkazom je niekoľko známych párov, ktoré sú spolu celé desaťročia.

Angelina Jolie: Superžena s kontroverznou minulosťou

Hollywoodska herečka má za sebou sebapoškodzovanie, nevydarené vzťahy s mužmi a experimenty s bisexualitou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Svieže vydanie o tanečnici, ktorá spája modernu a folklór aj o tom, ako sa prebudiť po zime.

Budovať svalstvo bez mäsa? Dá sa to, pevné svaly môžu mať aj vegáni

Pri snahe získať svalovú hmotu platí potreba proteínov, ich zdroj však nemusíme hľadať len v mäse.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop