Tekvica už dávno nie je fuj

Zabudnite na fádny prívarok a ochutnajte jeseň na tanieri.

(Zdroj: Fotolia)

Tekvicový prívarok patril spolu s mliekovou polievkou a tarhoňou k postrachom školskej jedálne. V týchto bezfarebných a mdlých jedlách sme sa ako deti dokázali lyžicou vŕtať dovtedy, kým učiteľku neprešla trpezlivosť a dovolila nám poloplný tanier odniesť. Tekvica si však postupne svoje renomé napravila. Najskôr vďaka tomu, že sa na trhu objavili odrody, ktoré hýria rôznymi farbami a tvarmi. Aj vďaka tomu sa stali symbolom jesene.

Letné a zimné

Laicky sa tekvice rozdeľujú na letné a zimné. Letné sú menšie, majú svetlú dužinu, tenkú šupku a zberajú sa, keď sú ich plody ešte mladé. K letným patrí napríklad klasická biela tekvica, z ktorej sa robí prívarok. Príbuznými letných tekvíc sú aj cukety, uhorky, melóny či patizóny.

Zimné tekvice dorastajú do väčších rozmerov, majú pevnú šupku a sú ideálne na dlhodobejšie skladovanie. Do tejto skupiny patria najmä veľkoplodé tekvice, z ktorých sa na Halloween vyrezávajú strašidlá, ale i muškátové tekvice. Ich typickým poznávacím znamením je sýtooranžová aromatická dužina. Oba tieto druhy sa vynikajúco hodia na kulinárske spracovanie – dajú sa variť, smažiť, piecť, plniť či zavárať. Tekvice sú navyše zdravé – obsahujú veľa vlákniny, železo, horčík, draslík, nenasýtené kyseliny a vitamíny A, E a B. Podobné vlastnosti má aj tekvicový olej lisovaný zo semien týchto plodov. Olej je navyše mimoriadne bohatý na zinok.

Ktoré použiť na čo

Zimné tekvice sa nechávajú v záhradách dlho do jesene, aby poriadne dozreli. Neklamným znakom, že nastal čas ich pozbierať, je zoschnutá drevnatá stopka. Zdravé tekvice vydržia správne uskladnené až do jari, stačí ich uschovať na polici v pivnici pri teplote do 15 stupňov Celzia tak, aby sa navzájom nedotýkali.
Ak kupujete tekvicu na trhu alebo v obchode, vyberajte ťažšie plody. V ľahkej tekvici môžu prevládať semienka na úkor dužiny.

Na slano i na sladko

Populárne v kuchyni sú najmä maslová tekvica a odroda veľkoplodej tekvice – hokkaidó. Dajú sa z nich pripraviť desiatky jedál na sladko, slano i pikantno. Tekvica môže poslúžiť ako surovina do jedla či koláča, príloha, ale aj ako hlavné jedlo.

Pri varení má tendenciu nabrať veľa vody, preto ak chcete tekvicu použiť v inom jedle, je lepšie ju osmažiť na panvici alebo upiecť v rúre. Pečená tekvica má výraznejšiu chuť a zostane krehká. Hodí sa napríklad do cestovín, rizota, šalátov alebo do mäsových jedál na spôsob soté. Ako prílohu k mäsu môžete podávať tekvicu podusenú na masle. Do polievok alebo na prípravu kaší môže byť aj varená.

Kuracie karí s tekvicou a zeleninou

    • 1 menšia maslová tekvica
    • 1 menší baklažán
    • 2 menšie cukety
    • 2 stredné cibule
    • 500 g kuracích pŕs
    • 1 pohár pasty tikka masala (kúpite v supermarketoch alebo ázijských potravinách)
    • 1 balenie paradajkového pyré (500 g passata v tetrapaku)
    • 1 plechovka kokosového mlieka (400 g)
    • 3 lyžice oleja
    • soľ, korenie

Postup:

1. Maslovú tekvicu ošúpte, prekrojte na polovicu, zbavte semienok a nakrájajte na menšie kocky. Baklažán nakrájajte na plátky hrubé asi centimeter, rozložte na tácku a posoľte. Keď sa na povrchu vytvoria kvapky, osušte baklažány papierovou utierkou a nakrájajte ich na menšie kocky.
2. Rúru si rozohrejte na 200 stupňov Celzia. Tekvicu aj baklažány dajte do väčšieho pekáča a premiešajte ich s 2 lyžicami oleja a 2 lyžicami pasty tikka masala. Vložte do rúry a pečte 30 až 40 minút, kým nie je tekvica takmer mäkká.
3. Medzitým si v hlbšej panvici na zvyšnom oleji osmažte nadrobno nasekanú cibuľu. Pridajte osolené a okorenené kuracie prsia nakrájané na rezančeky a opekajte, kým mäso nezbelie. Pridajte zvyšok pasty tikka masala a opekajte ďalšie 3 až 4 minúty. Do panvice prilejte paradajkové pyré a kokosové mlieko. Ak je omáčka príliš hustá, môžete pridať deci vody. Všetko premiešajte a nechajte bublať na miernom ohni.
4. Keď je zelenina v rúre mäkká, pridajte do pekáča cuketu nakrájanú na drobné kocky, prilejte omáčku s kuracím mäsom a pečte ďalších 10 minút. Hotové karí ozdobte čerstvým koriandrom a podávajte s hrozienkovou basmati ryžou alebo indickým chlebom naan. Môžete vyskúšať aj vegetariánsku verziu bez mäsa. Ak máte radi ostré, pridajte do omáčky čili papričku.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 620
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 4 033
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 571
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 009
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 706
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 370
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 148
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 090
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 695
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 621

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Po kose na Krym? Zakopnete o tank

Vreckový sprievodca cestovateľov po východných teritóriách, časť III.

KOMENTÁRE

Mala byť ombudsmanka aj na pochode za rodinu?

Bubon, koláž Krista a zástava, celý výjav pripomínal akúsi civilnú procesiu.

BRATISLAVA

Dá sa v Dunaji oficiálne kúpať?

Na Dunaji bolo kedysi nielen legendárne Lido, ale aj lodné kúpaliská.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.