Tekvica už dávno nie je fuj

Zabudnite na fádny prívarok a ochutnajte jeseň na tanieri.

(Zdroj: Fotolia)

Tekvicový prívarok patril spolu s mliekovou polievkou a tarhoňou k postrachom školskej jedálne. V týchto bezfarebných a mdlých jedlách sme sa ako deti dokázali lyžicou vŕtať dovtedy, kým učiteľku neprešla trpezlivosť a dovolila nám poloplný tanier odniesť. Tekvica si však postupne svoje renomé napravila. Najskôr vďaka tomu, že sa na trhu objavili odrody, ktoré hýria rôznymi farbami a tvarmi. Aj vďaka tomu sa stali symbolom jesene.

Letné a zimné

Laicky sa tekvice rozdeľujú na letné a zimné. Letné sú menšie, majú svetlú dužinu, tenkú šupku a zberajú sa, keď sú ich plody ešte mladé. K letným patrí napríklad klasická biela tekvica, z ktorej sa robí prívarok. Príbuznými letných tekvíc sú aj cukety, uhorky, melóny či patizóny.

Zimné tekvice dorastajú do väčších rozmerov, majú pevnú šupku a sú ideálne na dlhodobejšie skladovanie. Do tejto skupiny patria najmä veľkoplodé tekvice, z ktorých sa na Halloween vyrezávajú strašidlá, ale i muškátové tekvice. Ich typickým poznávacím znamením je sýtooranžová aromatická dužina. Oba tieto druhy sa vynikajúco hodia na kulinárske spracovanie – dajú sa variť, smažiť, piecť, plniť či zavárať. Tekvice sú navyše zdravé – obsahujú veľa vlákniny, železo, horčík, draslík, nenasýtené kyseliny a vitamíny A, E a B. Podobné vlastnosti má aj tekvicový olej lisovaný zo semien týchto plodov. Olej je navyše mimoriadne bohatý na zinok.

Ktoré použiť na čo

Zimné tekvice sa nechávajú v záhradách dlho do jesene, aby poriadne dozreli. Neklamným znakom, že nastal čas ich pozbierať, je zoschnutá drevnatá stopka. Zdravé tekvice vydržia správne uskladnené až do jari, stačí ich uschovať na polici v pivnici pri teplote do 15 stupňov Celzia tak, aby sa navzájom nedotýkali.
Ak kupujete tekvicu na trhu alebo v obchode, vyberajte ťažšie plody. V ľahkej tekvici môžu prevládať semienka na úkor dužiny.

Na slano i na sladko

Populárne v kuchyni sú najmä maslová tekvica a odroda veľkoplodej tekvice – hokkaidó. Dajú sa z nich pripraviť desiatky jedál na sladko, slano i pikantno. Tekvica môže poslúžiť ako surovina do jedla či koláča, príloha, ale aj ako hlavné jedlo.

Pri varení má tendenciu nabrať veľa vody, preto ak chcete tekvicu použiť v inom jedle, je lepšie ju osmažiť na panvici alebo upiecť v rúre. Pečená tekvica má výraznejšiu chuť a zostane krehká. Hodí sa napríklad do cestovín, rizota, šalátov alebo do mäsových jedál na spôsob soté. Ako prílohu k mäsu môžete podávať tekvicu podusenú na masle. Do polievok alebo na prípravu kaší môže byť aj varená.

Kuracie karí s tekvicou a zeleninou

    • 1 menšia maslová tekvica
    • 1 menší baklažán
    • 2 menšie cukety
    • 2 stredné cibule
    • 500 g kuracích pŕs
    • 1 pohár pasty tikka masala (kúpite v supermarketoch alebo ázijských potravinách)
    • 1 balenie paradajkového pyré (500 g passata v tetrapaku)
    • 1 plechovka kokosového mlieka (400 g)
    • 3 lyžice oleja
    • soľ, korenie

Postup:

1. Maslovú tekvicu ošúpte, prekrojte na polovicu, zbavte semienok a nakrájajte na menšie kocky. Baklažán nakrájajte na plátky hrubé asi centimeter, rozložte na tácku a posoľte. Keď sa na povrchu vytvoria kvapky, osušte baklažány papierovou utierkou a nakrájajte ich na menšie kocky.
2. Rúru si rozohrejte na 200 stupňov Celzia. Tekvicu aj baklažány dajte do väčšieho pekáča a premiešajte ich s 2 lyžicami oleja a 2 lyžicami pasty tikka masala. Vložte do rúry a pečte 30 až 40 minút, kým nie je tekvica takmer mäkká.
3. Medzitým si v hlbšej panvici na zvyšnom oleji osmažte nadrobno nasekanú cibuľu. Pridajte osolené a okorenené kuracie prsia nakrájané na rezančeky a opekajte, kým mäso nezbelie. Pridajte zvyšok pasty tikka masala a opekajte ďalšie 3 až 4 minúty. Do panvice prilejte paradajkové pyré a kokosové mlieko. Ak je omáčka príliš hustá, môžete pridať deci vody. Všetko premiešajte a nechajte bublať na miernom ohni.
4. Keď je zelenina v rúre mäkká, pridajte do pekáča cuketu nakrájanú na drobné kocky, prilejte omáčku s kuracím mäsom a pečte ďalších 10 minút. Hotové karí ozdobte čerstvým koriandrom a podávajte s hrozienkovou basmati ryžou alebo indickým chlebom naan. Môžete vyskúšať aj vegetariánsku verziu bez mäsa. Ak máte radi ostré, pridajte do omáčky čili papričku.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kreditná karta – áno alebo nie
  2. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  3. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  4. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  5. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  6. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  7. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  8. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  1. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  2. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  3. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  4. Kreditná karta – áno alebo nie
  5. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  6. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  8. Uncovering Artificial Intelligence in Slovakia
  9. Digitalizácia dokumentov firmám ušetrí nielen peniaze
  10. Intenzívne sa rozvíjajúca spolupráca s čínskymi univerzitami
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 23 863
  2. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 18 199
  3. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 17 855
  4. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 17 806
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 12 273
  6. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 6 790
  7. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 5 255
  8. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 4 837
  9. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé 3 644
  10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 3 170

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Útočí na novinárov, s jeho menom sa spája viac ako desať káuz. Kto je Kočner

Podnikateľa v stredu pre kauzu zmenky a daňové úniky zadržala polícia.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Ako som zariadil, že prestali predávať Zem a vek

Prečo by slušné firmy mali zaujať jasný postoj.

Stĺpček Jakuba Fila

Zadržali Kočnera. Hoci platí prezumpcia neviny, treba povedať konečne

K rozsudku je dlhá cesta.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Zomrel mi otec. A ešte predtým nás šarlatán obral o tisíce

Dokument Obchod so zdravím odráža iba zlomok reality.

Ceny MTV opäť prekvapili: Prišli muži v sukniach aj polonahé ženy

Červený koberec bol počas odovzdávania filmových cien celkom bez pravidiel.