Dlho rozmýšľam, uvažujem, čo dokážu odrody, ktoré sú typické pre Slovensko.
U nás sa ťažko hovorí o autochtónnych odrodách v tradičnom zmysle slova čiže o odrodách, ktoré sú typické len pre Slovensko a zároveň sa tu objavujú stáročia.
Skôr by som používal tento výraz v regionálnom kontexte. Frankovka, Veltlín, vlašák, Svätovavrinecké sú totiž klasické regionálne stredoeurópske odrody a sú rovnako dôležité v Rakúsku, Maďarsku alebo na Morave, ako aj na Slovensku.
Na druhej strane však máme odrody, ktoré sa objavujú len u nás – sú to „nové“ odrody, ktoré boli v historickom kontexte prednedávnom vyšľachtené na Slovensku. Mám na mysli napríklad Dunaj, Nitria, Hron, Devín. Vína vyrobené z týchto slovenských odrôd zvyšujú regionálnu diverzitu vín a rozširujú paletu a ponuku.
Času ešte nebolo dosť
Dunaj 2011
Vinkova, Južnoslovenská vinohradnícka oblasť, Slovensko
- Hodnotenie: 4 **** (z maximálnych 5)
- Cenová kategória: 16 eur
- Potenciál: 6-8 rokov
Samozrejme, vzhľadom na skutočnosť, že tieto odrody existujú len veľmi krátky čas, Dunaj bol zaregistrovaný napríklad len v roku 1997, ešte nebol reálne priestor na posúdenie ich vlastností a potenciálu.
Bude trvať desaťročia, kým sa zistí, aký potenciál má daná odroda, aký je jej potenciál vo fľaši, či je výhodnejšie vyrábať odrodové vína, alebo cuvée s ďalšími slovenskými, prípadne medzinárodnými odrodami, ako sa hodia dubové sudy, a ak sa hodia, koľko času má v nich stráviť víno.
Myslím si, že vzhľadom na pomerne krátky čas, ktorý sme mali doposiaľ k dispozícii, ešte nemôžeme prezentovať definitívny verdikt a to ani v prípade Dunaja. Je to pravdepodobne najviac pertraktovaná odroda spomedzi nových.
Vo svojej doterajšej praxi som sa stretol s viacerými zaujímavými vínami. Napríklad Hron 2009 od Chateau Modra alebo Dunaj od toho istého vinárstva či od Eleska boli celkom zaujímavé. Teraz som sa rozhodol pre Dunaj, ročník 2011 od vinárstva Vinkova. Víno strávilo 12 mesiacov v nových barikových sudoch.
Farba vína je úplne tmavá, purpurová, takmer čierna, mladá, silná. Vôňa koncentrovaná, hustá, s identifikovateľne slovenským rukopisom. Zrelé červené ovocia, vanilková sladkastosť, doplnená dubom. Pekne.
Prvý dojem po ochutnaní: signifikantná koncentrovanosť, hĺbka, celkom pekná rovnováha pri alkohole 14 %. Z chutí treba vyzdvihnúť koncentrované, zrelé červené kôstkové ovocia, ktoré však neovládnu všetko.
Určite to nie je víno jednodimenzionálne, ako sa to stáva napríklad v prípade väčšiny čílskych červených ovocných bômb. Popri intenzívnych ovociach prichádza čokoláda a trošku aj zemina. Alkoholová sladkastosť je kombinovaná dubom a sladkými, ale nie príliš sladkými koreniami (klinčeky). V dochuti cítiť miernu trpkosť, čo pridáva na celkovej rovnováhe s intenzívnymi a sladkastými ovociami a alkoholom.
Trošku viac alkoholu
Veľmi pekné guľaté, hladké víno, to je jedna z najväčších devíz. Cítiť ešte celkom málo surovosti, ale nie v takom rozsahu, ako sa to stáva v prípade veľkej časti slovenských červených v prémiovej kategórii a v tomto veku vína.
Taníny sú veľmi diskrétne, hladké. Alkohol trošku vysoký, ale acidita to dokáže celkom v pohode vybalansovať. Elegancia nie je na svetovej úrovni, ale je to v poriadku. Navyše táto odroda dáva vína, pri ktorých dôraz nie je na elegancii, ale na bohatosti aróm a chutí a šťavnatosti ovocí. Veľmi populárny štýl. Jedno z najlepších vín z odrody Dunaj na Slovensku.