SME

Netradičné koláče: Na sladko i na slano

Ovocné, zeleninové i mäsové koláče vám pomôžu odohnať z kuchyne nudu.

(Zdroj: Isifa)

Mäsové koláčiky s brokolicou
Suroviny na 4 - 6 porcií

Na cesto:

  • 150 g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • 125 g masla
  • 1 žĺtok
  • 2 PL ľadovej vody
  • soľ
  • hladká múka na podsypávanie
  • vaječný bielok na potieranie

Na plnku:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

  • 450 g hovädzieho mäsa
  • 1 cibuľa
  • 1 menšia brokolica
  • 200 ml hovädzieho vývaru
  • hladká múka na obaľovanie
  • 2 PL oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
  • hrsť nastrúhaného syra

Všetky suroviny na cesto, okrem bielka zmiešajte rýchlymi pohybmi rúk alebo v kuchynskom robote. Zabalené ho odložte do chladničky. Hovädzie mäso pokrájajte na malé kocky alebo rezančeky. Tie za pomoci väčšej misky alebo mikroténového vrecka obaľte v múke. Rozohrejte olej a opečte na ňom cibuľu, neskôr i kúsky mäsa dozlatista.. Zalejte vývarom a duste prikryté, kým mäso nezmäkne. Brokolicu pokrájajte na malé ružičky a nakoniec pridajte k mäsu. Ochuťte soľou a korením a keď sa odparila prebytočná šťava mäso odstavte. Nakoniec do neho primiešajte nastrúhaný syr. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a vykrajujte z neho požadované tvary. Pripravené cestá naplňte plnkou a pred uzatvorením potrite spoje a povrch bielkom. Popichajte vidličkou a upečte dozlatista.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Z cesta môžete vykrajovať kruhy a naplniť ním zapekacie misky alebo formičky, ktoré po naplnení budete prikrývať menším kruhom cesta. Alebo vykrojte iba väčšie kruhy či štvorce, ktoré po naplnení preložíte na polovice a uzatvoríte ako pirohy.


Tekvicové tortičky (dvoch chutí)
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 250 g polohrubej múky
  • 250 g jemný tvaroh
  • 250 g maslo
  • tuk a strúhanka na vymastenie a vysypanie misiek

Na plnky:

  • tekvica podľa chuti
  • kozí syr
  • bylinky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • trstinový cukor, mletá škorica
  • javorový sirup
  • ananásový sirup

Zo všetkých surovín vypracujte rukami cesto a odložte ho do chladničky. Tekvicu podľa vybraného druhu, ošúpte, vydlabte a nakrájajte na malé kocky. Z cesta vyvaľkajte plát a vykrajujte z neho kruhy, ktoré vkladajte do vymastených a vysypaných misiek alebo do mafinového plechu. Kockami tekvice naplňte koláčiky, polovicu doplňte namrveným kozím syrom a bylinkami s trochou soli a korenia a druhú polovicu posypte škoricou a cukrom alebo zalejte javorovým, či ananásovým sirupom. Vložte do vyhriatej rúry a pri teplote 180 stupňov pečte 15 - 20 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Obrátený jablkový koláč (Tarte Tatin)
Suroviny na 4-6 porcií

Na cesto:

  • 100 g masla
  • 2 žĺtky
  • 25 g kryštálového cukru
  • 150 g polohrubej múky
  • kôra z polovice citróna
  • štipka soli

Na plnku:

  • 1 kg jabĺk
  • šťava z polovice citróna
  • 80 g masla
  • 100 g kryštálového cukru
  • štipka mletej škorice

Stuhnuté maslo nastrúhajte, pridajte múku so štipkou soli, cukor, žĺtky a citrónovú kôru. Spracujte, kým sa cesto nespojí. Pomôcť si môžete v kuchynskom robote. Cesto zabaľte do fólie a odložte do chladničky. Jablká ošúpte, vyberte im jadrovníky a rozkrájajte ich na štvrtinky alebo plátky. Na dno panvice alebo smaltovej misy naukladajte plátky masla, posypané cukrom a škoricou. Rozpúšťajte maslo s cukrom, kým nezačne karamelizovať. Odstavte a dno vysteľte nahusto kúskami jabĺk. Nakoniec jablká pokvapkajte citrónovou šťavou a nádobu vráťte na sporák. Pečte na miernom plameni približne 25 minút. Medzitým rúru predhrejte na 200 stupňov a cesto vyvaľkajte na veľkosť nádoby. Cestom opatrne prikryte odstavené jablká, vidličkou povtláčajte okraje cesta do vnútra, popichajte povrch vidličkou a pečte približne 20 minút. Potom teplotu stiahnite na 160 stupňov a dopečte ešte 10 – 15 minút. Po vybratí nechajte trošku vychladnúť a za pomoci taniera alebo tácky koláč opatrne preklopte. Servírujte horúce.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak ste použili žĺtky z menších vajíčok a cesto sa vám zdá príliš husté, nebojte sa do neho pridať trošku piva alebo lyžicu kyslej smotane. Ak si môžete vybrať, koláč vždy pripravujte z jabĺk odrody Golden delicius. Na tento recept je najvhodnejšia panvica s odnímateľnou rukoväťou, ktorá je vhodná na sporák i do rúry.


Syrovo-cibuľový koláč s batátmi
Suroviny na 4 porcie

  • 450 - 500 g lístkového cesta
  • 1 sladký zemiak (batát)
  • 1 - 2 červené cibule
  • 200 g syra podľa chuti (mozarella, feta...)
  • 1 - 2 vajíčka
  • bylinky podľa chuti
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 1 PL oleja

Rúru predhrejte na 190 stupňov. Lístkové cesto rozvaľkajte a preložte na olejom vymastený plech tak, aby ste mali vyvýšené okraje. Vajíčko ponorným mixérom krátko rozmixujte, aby sa bielok spojil so žĺtkom a vylejte rovnomerne na cesto. Osoľte a okoreňte. Naukladajte ošúpaný a pokrájaný zemiak a cibuľu, pridajte pokrájaný alebo namrvený syr a bylinky podľa chuti. Upečte dozlatista podobne ako pizzu. Pred servírovaným môžete koláč doplniť o dressing, kyslú smotanu alebo čerstvé listy špenátu či šalátu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Citrónový koláč so snehom
Suroviny na 4 - 6 porcií

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 30 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • trošku studenej vody

Na plnku:

  • 100 ml citrónovej šťavy
  • citrónová kôra
  • 3 PL zemiakového škrobu
  • 150 ml studenej vody
  • 125 g kryštálového cukru
  • 25 g masla
  • 3 žĺtky

Na snehový povrch:

  • 3 bielky
  • 150 g kryštálového cukru

Z uvedených surovín vypracujte krehké cesto a rukami ho natlačte do vlnkového okrúhleho plechu alebo tortovej formy. Nezabudnite vyzdvihnúť okraje. Formu s cestom odložte do chladničky. Po 30 minútach cesto popichajte vidličkou, položte naň papier na pečenie, zaťažte ho keramickými guľkami na pečenie alebo suchou fazuľou. Rúru predhrejte na 190 stupňov. Korpus pečte 15 minút, potom odoberte papier so závažím a ešte dopečte približne päť minút dozlatista. Do malého hrnca vlejte studenú vodu, rozmiešajte v nej zemiakový škrob, citrónovú šťavu a kôru. Za stáleho miešania uvarte na puding. Odstavte a vmiešajte doň cukor a maslo. Do čiastočne vychladnutej plnky vmiešajte po jednom žĺtky. Plnku navrstvite na korpus a pripravte tuhý sneh z bielkov. Pri nanášaní na plnku ho môžete lyžicou vytvarovať na vlnky. Sneh zapečte v rúre pri teplote 150 stupňov približne 30 minút.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 026
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 626
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 871
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 673
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 290
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 843
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 268
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 142
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 215
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 336
  3. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 309
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 290
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 886
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 791
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 028
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 574
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu