Netradičné koláče: Na sladko i na slano

Ovocné, zeleninové i mäsové koláče vám pomôžu odohnať z kuchyne nudu.

(Zdroj: Isifa)

Mäsové koláčiky s brokolicou
Suroviny na 4 - 6 porcií

Na cesto:

  • 150 g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • 125 g masla
  • 1 žĺtok
  • 2 PL ľadovej vody
  • soľ
  • hladká múka na podsypávanie
  • vaječný bielok na potieranie

Na plnku:

  • 450 g hovädzieho mäsa
  • 1 cibuľa
  • 1 menšia brokolica
  • 200 ml hovädzieho vývaru
  • hladká múka na obaľovanie
  • 2 PL oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
  • hrsť nastrúhaného syra

Všetky suroviny na cesto, okrem bielka zmiešajte rýchlymi pohybmi rúk alebo v kuchynskom robote. Zabalené ho odložte do chladničky. Hovädzie mäso pokrájajte na malé kocky alebo rezančeky. Tie za pomoci väčšej misky alebo mikroténového vrecka obaľte v múke. Rozohrejte olej a opečte na ňom cibuľu, neskôr i kúsky mäsa dozlatista.. Zalejte vývarom a duste prikryté, kým mäso nezmäkne. Brokolicu pokrájajte na malé ružičky a nakoniec pridajte k mäsu. Ochuťte soľou a korením a keď sa odparila prebytočná šťava mäso odstavte. Nakoniec do neho primiešajte nastrúhaný syr. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a vykrajujte z neho požadované tvary. Pripravené cestá naplňte plnkou a pred uzatvorením potrite spoje a povrch bielkom. Popichajte vidličkou a upečte dozlatista.

Tip: Z cesta môžete vykrajovať kruhy a naplniť ním zapekacie misky alebo formičky, ktoré po naplnení budete prikrývať menším kruhom cesta. Alebo vykrojte iba väčšie kruhy či štvorce, ktoré po naplnení preložíte na polovice a uzatvoríte ako pirohy.


Tekvicové tortičky (dvoch chutí)
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 250 g polohrubej múky
  • 250 g jemný tvaroh
  • 250 g maslo
  • tuk a strúhanka na vymastenie a vysypanie misiek

Na plnky:

  • tekvica podľa chuti
  • kozí syr
  • bylinky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • trstinový cukor, mletá škorica
  • javorový sirup
  • ananásový sirup

Zo všetkých surovín vypracujte rukami cesto a odložte ho do chladničky. Tekvicu podľa vybraného druhu, ošúpte, vydlabte a nakrájajte na malé kocky. Z cesta vyvaľkajte plát a vykrajujte z neho kruhy, ktoré vkladajte do vymastených a vysypaných misiek alebo do mafinového plechu. Kockami tekvice naplňte koláčiky, polovicu doplňte namrveným kozím syrom a bylinkami s trochou soli a korenia a druhú polovicu posypte škoricou a cukrom alebo zalejte javorovým, či ananásovým sirupom. Vložte do vyhriatej rúry a pri teplote 180 stupňov pečte 15 - 20 minút.


Obrátený jablkový koláč (Tarte Tatin)
Suroviny na 4-6 porcií

Na cesto:

  • 100 g masla
  • 2 žĺtky
  • 25 g kryštálového cukru
  • 150 g polohrubej múky
  • kôra z polovice citróna
  • štipka soli

Na plnku:

  • 1 kg jabĺk
  • šťava z polovice citróna
  • 80 g masla
  • 100 g kryštálového cukru
  • štipka mletej škorice

Stuhnuté maslo nastrúhajte, pridajte múku so štipkou soli, cukor, žĺtky a citrónovú kôru. Spracujte, kým sa cesto nespojí. Pomôcť si môžete v kuchynskom robote. Cesto zabaľte do fólie a odložte do chladničky. Jablká ošúpte, vyberte im jadrovníky a rozkrájajte ich na štvrtinky alebo plátky. Na dno panvice alebo smaltovej misy naukladajte plátky masla, posypané cukrom a škoricou. Rozpúšťajte maslo s cukrom, kým nezačne karamelizovať. Odstavte a dno vysteľte nahusto kúskami jabĺk. Nakoniec jablká pokvapkajte citrónovou šťavou a nádobu vráťte na sporák. Pečte na miernom plameni približne 25 minút. Medzitým rúru predhrejte na 200 stupňov a cesto vyvaľkajte na veľkosť nádoby. Cestom opatrne prikryte odstavené jablká, vidličkou povtláčajte okraje cesta do vnútra, popichajte povrch vidličkou a pečte približne 20 minút. Potom teplotu stiahnite na 160 stupňov a dopečte ešte 10 – 15 minút. Po vybratí nechajte trošku vychladnúť a za pomoci taniera alebo tácky koláč opatrne preklopte. Servírujte horúce.

Tip: Ak ste použili žĺtky z menších vajíčok a cesto sa vám zdá príliš husté, nebojte sa do neho pridať trošku piva alebo lyžicu kyslej smotane. Ak si môžete vybrať, koláč vždy pripravujte z jabĺk odrody Golden delicius. Na tento recept je najvhodnejšia panvica s odnímateľnou rukoväťou, ktorá je vhodná na sporák i do rúry.


Syrovo-cibuľový koláč s batátmi
Suroviny na 4 porcie

  • 450 - 500 g lístkového cesta
  • 1 sladký zemiak (batát)
  • 1 - 2 červené cibule
  • 200 g syra podľa chuti (mozarella, feta...)
  • 1 - 2 vajíčka
  • bylinky podľa chuti
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 1 PL oleja

Rúru predhrejte na 190 stupňov. Lístkové cesto rozvaľkajte a preložte na olejom vymastený plech tak, aby ste mali vyvýšené okraje. Vajíčko ponorným mixérom krátko rozmixujte, aby sa bielok spojil so žĺtkom a vylejte rovnomerne na cesto. Osoľte a okoreňte. Naukladajte ošúpaný a pokrájaný zemiak a cibuľu, pridajte pokrájaný alebo namrvený syr a bylinky podľa chuti. Upečte dozlatista podobne ako pizzu. Pred servírovaným môžete koláč doplniť o dressing, kyslú smotanu alebo čerstvé listy špenátu či šalátu.


Citrónový koláč so snehom
Suroviny na 4 - 6 porcií

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 30 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • trošku studenej vody

Na plnku:

  • 100 ml citrónovej šťavy
  • citrónová kôra
  • 3 PL zemiakového škrobu
  • 150 ml studenej vody
  • 125 g kryštálového cukru
  • 25 g masla
  • 3 žĺtky

Na snehový povrch:

  • 3 bielky
  • 150 g kryštálového cukru

Z uvedených surovín vypracujte krehké cesto a rukami ho natlačte do vlnkového okrúhleho plechu alebo tortovej formy. Nezabudnite vyzdvihnúť okraje. Formu s cestom odložte do chladničky. Po 30 minútach cesto popichajte vidličkou, položte naň papier na pečenie, zaťažte ho keramickými guľkami na pečenie alebo suchou fazuľou. Rúru predhrejte na 190 stupňov. Korpus pečte 15 minút, potom odoberte papier so závažím a ešte dopečte približne päť minút dozlatista. Do malého hrnca vlejte studenú vodu, rozmiešajte v nej zemiakový škrob, citrónovú šťavu a kôru. Za stáleho miešania uvarte na puding. Odstavte a vmiešajte doň cukor a maslo. Do čiastočne vychladnutej plnky vmiešajte po jednom žĺtky. Plnku navrstvite na korpus a pripravte tuhý sneh z bielkov. Pri nanášaní na plnku ho môžete lyžicou vytvarovať na vlnky. Sneh zapečte v rúre pri teplote 150 stupňov približne 30 minút.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. Ako sa zbaviť chladnej podlahy
  4. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  5. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  6. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  7. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  8. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  9. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  10. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  1. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  2. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  3. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  4. Nová michalovská nemocnica otvorí brány: toto musíte vidieť!
  5. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  6. Mladí vodiči preferujú čoraz silnejšie autá
  7. Ako sa zbaviť chladnej podlahy
  8. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  9. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  10. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 6 946
  2. Moskva alebo Petrohrad? 5 749
  3. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 3 187
  4. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 2 708
  5. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 300
  6. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu 2 268
  7. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 2 129
  8. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť 1 362
  9. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 315
  10. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 196

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Ak sa bude chcieť pacient objednať, vyšetrenie nech si zaplatí sám

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker chce zmeniť spôsob objednávania pacientov.

KOMENTÁRE

Akékoľvek súkromné peniaze do zdravotníctva sú vítané

Ľudia si za doplnkové ordinačné hodiny priplatia.

KOMENTÁRE

Prečo by sa mali Slováci začať báť Čechov

Slovensko bude musieť vynaložiť viac úsilia a vynaliezavosti, aby ho Brusel v zhluku „podivných“ demokracií na východ od Nemecka rozpoznal

Neprehliadnite tiež

Florbalová kapitánka Lucia Košturiaková: Florbal nie je ženský ani mužský šport

V decembri bude viesť slovenský tím na majstrovstvá sveta vo florbale v Bratislave.

Magdalénske práčovne boli dejiskom krutosti. Mníšky v nich týrali mladé dievčatá

„Padlé ženy“ si v nich mali odpracovať svoje hriechy. Desiatky rokov trpeli neprávom.

Prehliadka anjelov: Modelky z Victoria's Secret ohurovali v Šanghaji

Na módnej prehliadke sa zúčastnilo 55 modeliek.

Príbeh manželstva: Kráľovná Alžbeta II. a princ Filip oslavujú platinovú svadbu

Pred svadbou mal princ na konte šesť libier, no množstvo šarmu.