Netradičné koláče: Na sladko i na slano

Ovocné, zeleninové i mäsové koláče vám pomôžu odohnať z kuchyne nudu.

(Zdroj: Isifa)

Mäsové koláčiky s brokolicou
Suroviny na 4 - 6 porcií

Na cesto:

  • 150 g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • 125 g masla
  • 1 žĺtok
  • 2 PL ľadovej vody
  • soľ
  • hladká múka na podsypávanie
  • vaječný bielok na potieranie

Na plnku:

  • 450 g hovädzieho mäsa
  • 1 cibuľa
  • 1 menšia brokolica
  • 200 ml hovädzieho vývaru
  • hladká múka na obaľovanie
  • 2 PL oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
  • hrsť nastrúhaného syra

Všetky suroviny na cesto, okrem bielka zmiešajte rýchlymi pohybmi rúk alebo v kuchynskom robote. Zabalené ho odložte do chladničky. Hovädzie mäso pokrájajte na malé kocky alebo rezančeky. Tie za pomoci väčšej misky alebo mikroténového vrecka obaľte v múke. Rozohrejte olej a opečte na ňom cibuľu, neskôr i kúsky mäsa dozlatista.. Zalejte vývarom a duste prikryté, kým mäso nezmäkne. Brokolicu pokrájajte na malé ružičky a nakoniec pridajte k mäsu. Ochuťte soľou a korením a keď sa odparila prebytočná šťava mäso odstavte. Nakoniec do neho primiešajte nastrúhaný syr. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a vykrajujte z neho požadované tvary. Pripravené cestá naplňte plnkou a pred uzatvorením potrite spoje a povrch bielkom. Popichajte vidličkou a upečte dozlatista.

Tip: Z cesta môžete vykrajovať kruhy a naplniť ním zapekacie misky alebo formičky, ktoré po naplnení budete prikrývať menším kruhom cesta. Alebo vykrojte iba väčšie kruhy či štvorce, ktoré po naplnení preložíte na polovice a uzatvoríte ako pirohy.


Tekvicové tortičky (dvoch chutí)
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 250 g polohrubej múky
  • 250 g jemný tvaroh
  • 250 g maslo
  • tuk a strúhanka na vymastenie a vysypanie misiek

Na plnky:

  • tekvica podľa chuti
  • kozí syr
  • bylinky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • trstinový cukor, mletá škorica
  • javorový sirup
  • ananásový sirup

Zo všetkých surovín vypracujte rukami cesto a odložte ho do chladničky. Tekvicu podľa vybraného druhu, ošúpte, vydlabte a nakrájajte na malé kocky. Z cesta vyvaľkajte plát a vykrajujte z neho kruhy, ktoré vkladajte do vymastených a vysypaných misiek alebo do mafinového plechu. Kockami tekvice naplňte koláčiky, polovicu doplňte namrveným kozím syrom a bylinkami s trochou soli a korenia a druhú polovicu posypte škoricou a cukrom alebo zalejte javorovým, či ananásovým sirupom. Vložte do vyhriatej rúry a pri teplote 180 stupňov pečte 15 - 20 minút.


Obrátený jablkový koláč (Tarte Tatin)
Suroviny na 4-6 porcií

Na cesto:

  • 100 g masla
  • 2 žĺtky
  • 25 g kryštálového cukru
  • 150 g polohrubej múky
  • kôra z polovice citróna
  • štipka soli

Na plnku:

  • 1 kg jabĺk
  • šťava z polovice citróna
  • 80 g masla
  • 100 g kryštálového cukru
  • štipka mletej škorice

Stuhnuté maslo nastrúhajte, pridajte múku so štipkou soli, cukor, žĺtky a citrónovú kôru. Spracujte, kým sa cesto nespojí. Pomôcť si môžete v kuchynskom robote. Cesto zabaľte do fólie a odložte do chladničky. Jablká ošúpte, vyberte im jadrovníky a rozkrájajte ich na štvrtinky alebo plátky. Na dno panvice alebo smaltovej misy naukladajte plátky masla, posypané cukrom a škoricou. Rozpúšťajte maslo s cukrom, kým nezačne karamelizovať. Odstavte a dno vysteľte nahusto kúskami jabĺk. Nakoniec jablká pokvapkajte citrónovou šťavou a nádobu vráťte na sporák. Pečte na miernom plameni približne 25 minút. Medzitým rúru predhrejte na 200 stupňov a cesto vyvaľkajte na veľkosť nádoby. Cestom opatrne prikryte odstavené jablká, vidličkou povtláčajte okraje cesta do vnútra, popichajte povrch vidličkou a pečte približne 20 minút. Potom teplotu stiahnite na 160 stupňov a dopečte ešte 10 – 15 minút. Po vybratí nechajte trošku vychladnúť a za pomoci taniera alebo tácky koláč opatrne preklopte. Servírujte horúce.

Tip: Ak ste použili žĺtky z menších vajíčok a cesto sa vám zdá príliš husté, nebojte sa do neho pridať trošku piva alebo lyžicu kyslej smotane. Ak si môžete vybrať, koláč vždy pripravujte z jabĺk odrody Golden delicius. Na tento recept je najvhodnejšia panvica s odnímateľnou rukoväťou, ktorá je vhodná na sporák i do rúry.


Syrovo-cibuľový koláč s batátmi
Suroviny na 4 porcie

  • 450 - 500 g lístkového cesta
  • 1 sladký zemiak (batát)
  • 1 - 2 červené cibule
  • 200 g syra podľa chuti (mozarella, feta...)
  • 1 - 2 vajíčka
  • bylinky podľa chuti
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 1 PL oleja

Rúru predhrejte na 190 stupňov. Lístkové cesto rozvaľkajte a preložte na olejom vymastený plech tak, aby ste mali vyvýšené okraje. Vajíčko ponorným mixérom krátko rozmixujte, aby sa bielok spojil so žĺtkom a vylejte rovnomerne na cesto. Osoľte a okoreňte. Naukladajte ošúpaný a pokrájaný zemiak a cibuľu, pridajte pokrájaný alebo namrvený syr a bylinky podľa chuti. Upečte dozlatista podobne ako pizzu. Pred servírovaným môžete koláč doplniť o dressing, kyslú smotanu alebo čerstvé listy špenátu či šalátu.


Citrónový koláč so snehom
Suroviny na 4 - 6 porcií

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 30 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • trošku studenej vody

Na plnku:

  • 100 ml citrónovej šťavy
  • citrónová kôra
  • 3 PL zemiakového škrobu
  • 150 ml studenej vody
  • 125 g kryštálového cukru
  • 25 g masla
  • 3 žĺtky

Na snehový povrch:

  • 3 bielky
  • 150 g kryštálového cukru

Z uvedených surovín vypracujte krehké cesto a rukami ho natlačte do vlnkového okrúhleho plechu alebo tortovej formy. Nezabudnite vyzdvihnúť okraje. Formu s cestom odložte do chladničky. Po 30 minútach cesto popichajte vidličkou, položte naň papier na pečenie, zaťažte ho keramickými guľkami na pečenie alebo suchou fazuľou. Rúru predhrejte na 190 stupňov. Korpus pečte 15 minút, potom odoberte papier so závažím a ešte dopečte približne päť minút dozlatista. Do malého hrnca vlejte studenú vodu, rozmiešajte v nej zemiakový škrob, citrónovú šťavu a kôru. Za stáleho miešania uvarte na puding. Odstavte a vmiešajte doň cukor a maslo. Do čiastočne vychladnutej plnky vmiešajte po jednom žĺtky. Plnku navrstvite na korpus a pripravte tuhý sneh z bielkov. Pri nanášaní na plnku ho môžete lyžicou vytvarovať na vlnky. Sneh zapečte v rúre pri teplote 150 stupňov približne 30 minút.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska
  2. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  3. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  4. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  5. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  6. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  7. Top First moment dovolenky na leto 2018
  8. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  9. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  10. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  1. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  2. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  3. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  4. Rekonštrukcia v zime? Prečo nie?
  5. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska
  6. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  7. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  8. Bezplatné rozšírenie do prehliadača
  9. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť.
  10. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  1. Top First moment dovolenky na leto 2018 4 402
  2. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 4 071
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 3 527
  4. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní 3 486
  5. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 2 922
  6. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 2 401
  7. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 2 311
  8. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok 1 876
  9. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 835
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a. 1 505

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Laššáková: Kiskov výber ma prekvapil, nečakala som to

Poslankyňa za Smer Jana Laššáková tvrdí, že Maďarič na sneme strany hovoril čiastočne aj z jej srdca.

Neprehliadnite tiež

Ak chcú ženy dojčiť dve či tri deti súčasne, musia často veľa vysvetľovať

Tandemové dojčenie sprevádza mnoho nedorozumení a mýtov.

Etické nakupovanie je výzva. Ukazuje, čo sme schopní obetovať a na čom nám záleží

Je to ťažké, ale nie nemožné. Už ste niekedy uvažovali nad etikou pri nákupe oblečenia?

Virginia Apgarová: Vlastné deti nemala, no zachránila milióny novorodencov

V rámci pôrodníctva priniesla revolučný nápad.

Tehotenský test už nebude rovnaký, budete ho môcť spláchnuť

Splachovateľný a kompostovateľný test príde na trh v roku 2018.

Zuzana Porubjaková: Štve ma, keď hranie niekto fláka

V roku 2018 ju diváci uvidia v novom seriáli aj filme, divadlo je jej druhý domov a z emócií je jej najbližší smútok.