Netradičné koláče: Na sladko i na slano

Ovocné, zeleninové i mäsové koláče vám pomôžu odohnať z kuchyne nudu.

(Zdroj: Isifa)

Mäsové koláčiky s brokolicou
Suroviny na 4 - 6 porcií

Na cesto:

  • 150 g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • 125 g masla
  • 1 žĺtok
  • 2 PL ľadovej vody
  • soľ
  • hladká múka na podsypávanie
  • vaječný bielok na potieranie

Na plnku:

  • 450 g hovädzieho mäsa
  • 1 cibuľa
  • 1 menšia brokolica
  • 200 ml hovädzieho vývaru
  • hladká múka na obaľovanie
  • 2 PL oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
  • hrsť nastrúhaného syra

Všetky suroviny na cesto, okrem bielka zmiešajte rýchlymi pohybmi rúk alebo v kuchynskom robote. Zabalené ho odložte do chladničky. Hovädzie mäso pokrájajte na malé kocky alebo rezančeky. Tie za pomoci väčšej misky alebo mikroténového vrecka obaľte v múke. Rozohrejte olej a opečte na ňom cibuľu, neskôr i kúsky mäsa dozlatista.. Zalejte vývarom a duste prikryté, kým mäso nezmäkne. Brokolicu pokrájajte na malé ružičky a nakoniec pridajte k mäsu. Ochuťte soľou a korením a keď sa odparila prebytočná šťava mäso odstavte. Nakoniec do neho primiešajte nastrúhaný syr. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a vykrajujte z neho požadované tvary. Pripravené cestá naplňte plnkou a pred uzatvorením potrite spoje a povrch bielkom. Popichajte vidličkou a upečte dozlatista.

Tip: Z cesta môžete vykrajovať kruhy a naplniť ním zapekacie misky alebo formičky, ktoré po naplnení budete prikrývať menším kruhom cesta. Alebo vykrojte iba väčšie kruhy či štvorce, ktoré po naplnení preložíte na polovice a uzatvoríte ako pirohy.


Tekvicové tortičky (dvoch chutí)
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 250 g polohrubej múky
  • 250 g jemný tvaroh
  • 250 g maslo
  • tuk a strúhanka na vymastenie a vysypanie misiek

Na plnky:

  • tekvica podľa chuti
  • kozí syr
  • bylinky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • trstinový cukor, mletá škorica
  • javorový sirup
  • ananásový sirup

Zo všetkých surovín vypracujte rukami cesto a odložte ho do chladničky. Tekvicu podľa vybraného druhu, ošúpte, vydlabte a nakrájajte na malé kocky. Z cesta vyvaľkajte plát a vykrajujte z neho kruhy, ktoré vkladajte do vymastených a vysypaných misiek alebo do mafinového plechu. Kockami tekvice naplňte koláčiky, polovicu doplňte namrveným kozím syrom a bylinkami s trochou soli a korenia a druhú polovicu posypte škoricou a cukrom alebo zalejte javorovým, či ananásovým sirupom. Vložte do vyhriatej rúry a pri teplote 180 stupňov pečte 15 - 20 minút.


Obrátený jablkový koláč (Tarte Tatin)
Suroviny na 4-6 porcií

Na cesto:

  • 100 g masla
  • 2 žĺtky
  • 25 g kryštálového cukru
  • 150 g polohrubej múky
  • kôra z polovice citróna
  • štipka soli

Na plnku:

  • 1 kg jabĺk
  • šťava z polovice citróna
  • 80 g masla
  • 100 g kryštálového cukru
  • štipka mletej škorice

Stuhnuté maslo nastrúhajte, pridajte múku so štipkou soli, cukor, žĺtky a citrónovú kôru. Spracujte, kým sa cesto nespojí. Pomôcť si môžete v kuchynskom robote. Cesto zabaľte do fólie a odložte do chladničky. Jablká ošúpte, vyberte im jadrovníky a rozkrájajte ich na štvrtinky alebo plátky. Na dno panvice alebo smaltovej misy naukladajte plátky masla, posypané cukrom a škoricou. Rozpúšťajte maslo s cukrom, kým nezačne karamelizovať. Odstavte a dno vysteľte nahusto kúskami jabĺk. Nakoniec jablká pokvapkajte citrónovou šťavou a nádobu vráťte na sporák. Pečte na miernom plameni približne 25 minút. Medzitým rúru predhrejte na 200 stupňov a cesto vyvaľkajte na veľkosť nádoby. Cestom opatrne prikryte odstavené jablká, vidličkou povtláčajte okraje cesta do vnútra, popichajte povrch vidličkou a pečte približne 20 minút. Potom teplotu stiahnite na 160 stupňov a dopečte ešte 10 – 15 minút. Po vybratí nechajte trošku vychladnúť a za pomoci taniera alebo tácky koláč opatrne preklopte. Servírujte horúce.

Tip: Ak ste použili žĺtky z menších vajíčok a cesto sa vám zdá príliš husté, nebojte sa do neho pridať trošku piva alebo lyžicu kyslej smotane. Ak si môžete vybrať, koláč vždy pripravujte z jabĺk odrody Golden delicius. Na tento recept je najvhodnejšia panvica s odnímateľnou rukoväťou, ktorá je vhodná na sporák i do rúry.


Syrovo-cibuľový koláč s batátmi
Suroviny na 4 porcie

  • 450 - 500 g lístkového cesta
  • 1 sladký zemiak (batát)
  • 1 - 2 červené cibule
  • 200 g syra podľa chuti (mozarella, feta...)
  • 1 - 2 vajíčka
  • bylinky podľa chuti
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 1 PL oleja

Rúru predhrejte na 190 stupňov. Lístkové cesto rozvaľkajte a preložte na olejom vymastený plech tak, aby ste mali vyvýšené okraje. Vajíčko ponorným mixérom krátko rozmixujte, aby sa bielok spojil so žĺtkom a vylejte rovnomerne na cesto. Osoľte a okoreňte. Naukladajte ošúpaný a pokrájaný zemiak a cibuľu, pridajte pokrájaný alebo namrvený syr a bylinky podľa chuti. Upečte dozlatista podobne ako pizzu. Pred servírovaným môžete koláč doplniť o dressing, kyslú smotanu alebo čerstvé listy špenátu či šalátu.


Citrónový koláč so snehom
Suroviny na 4 - 6 porcií

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 30 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • trošku studenej vody

Na plnku:

  • 100 ml citrónovej šťavy
  • citrónová kôra
  • 3 PL zemiakového škrobu
  • 150 ml studenej vody
  • 125 g kryštálového cukru
  • 25 g masla
  • 3 žĺtky

Na snehový povrch:

  • 3 bielky
  • 150 g kryštálového cukru

Z uvedených surovín vypracujte krehké cesto a rukami ho natlačte do vlnkového okrúhleho plechu alebo tortovej formy. Nezabudnite vyzdvihnúť okraje. Formu s cestom odložte do chladničky. Po 30 minútach cesto popichajte vidličkou, položte naň papier na pečenie, zaťažte ho keramickými guľkami na pečenie alebo suchou fazuľou. Rúru predhrejte na 190 stupňov. Korpus pečte 15 minút, potom odoberte papier so závažím a ešte dopečte približne päť minút dozlatista. Do malého hrnca vlejte studenú vodu, rozmiešajte v nej zemiakový škrob, citrónovú šťavu a kôru. Za stáleho miešania uvarte na puding. Odstavte a vmiešajte doň cukor a maslo. Do čiastočne vychladnutej plnky vmiešajte po jednom žĺtky. Plnku navrstvite na korpus a pripravte tuhý sneh z bielkov. Pri nanášaní na plnku ho môžete lyžicou vytvarovať na vlnky. Sneh zapečte v rúre pri teplote 150 stupňov približne 30 minút.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mexická Oaxaca: vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  4. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  5. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  7. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  8. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  10. Máte už vybranú dovolenku na júl?
  1. Mexická Oaxaca: vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  3. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  5. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  6. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  7. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  9. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  1. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 9 300
  2. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 8 349
  3. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 3 045
  4. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 3 000
  5. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 2 476
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 181
  7. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 669
  8. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 245
  9. Zvládnete tento test o jablkách a cideroch? Otestujte sa 1 014
  10. Cestujte intenzívnejšie s poznávacími zájazdmi 946

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Danko riadi stranu ako autokrat, hovorí bývalý okresný predseda SNS

Bývalý okresný predseda SNS Patrik Zvonár vystúpil z SNS potom, ako ho vedenie strany odvolalo bez udania dôvodu.

SVET

Zomrel spevák skupiny Linkin Park, spáchal samovraždu

Chester Bennington sa zrejme obesil vo svojom dome.

KOMENTÁRE

Susedia ich nechcú. Ani vtedy, keď sú to poriadni ľudia

Odťahujú sa od nich. Stále začínajú odznova.

Neprehliadnite tiež

Britský bulvár ponížil novú hviezdu seriálu Doctor Who, zverejnil jej nahé fotky

V trinástej sérii kultovej série bude z doktora po prvýkrát doktorka.

Nevera z pohľadu mužov a žien: Čo už považujú za prekročenie hranice?

Britský prieskum ukázal, že názory na to, čo je podvádzanie, sa u mužov a žien extrémne líšia.

Muži by mali mať aspoň 21 orgazmov za mesiac, tvrdia vedci

Masturbácia má mužov ochrániť pred zdravotnými rizikami.

Močové cesty sú ohrozené aj v lete. Ako na zápaly vplývajú sex a kúpanie?

Urológ radí vhodnú prevenciu a odpovedá, prečo niektoré ženy trpia infekciami močových ciest častejšie než iné.