Mäsové koláčiky s brokolicou
Suroviny na 4 - 6 porcií
Na cesto:
- 150 g hladkej múky
- 100 g polohrubej múky
- 125 g masla
- 1 žĺtok
- 2 PL ľadovej vody
- soľ
- hladká múka na podsypávanie
- vaječný bielok na potieranie
Na plnku:
- 450 g hovädzieho mäsa
- 1 cibuľa
- 1 menšia brokolica
- 200 ml hovädzieho vývaru
- hladká múka na obaľovanie
- 2 PL oleja
- soľ, mleté čierne korenie
- hrsť nastrúhaného syra

Všetky suroviny na cesto, okrem bielka zmiešajte rýchlymi pohybmi rúk alebo v kuchynskom robote. Zabalené ho odložte do chladničky. Hovädzie mäso pokrájajte na malé kocky alebo rezančeky. Tie za pomoci väčšej misky alebo mikroténového vrecka obaľte v múke. Rozohrejte olej a opečte na ňom cibuľu, neskôr i kúsky mäsa dozlatista.. Zalejte vývarom a duste prikryté, kým mäso nezmäkne. Brokolicu pokrájajte na malé ružičky a nakoniec pridajte k mäsu. Ochuťte soľou a korením a keď sa odparila prebytočná šťava mäso odstavte. Nakoniec do neho primiešajte nastrúhaný syr. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a vykrajujte z neho požadované tvary. Pripravené cestá naplňte plnkou a pred uzatvorením potrite spoje a povrch bielkom. Popichajte vidličkou a upečte dozlatista.
Tip: Z cesta môžete vykrajovať kruhy a naplniť ním zapekacie misky alebo formičky, ktoré po naplnení budete prikrývať menším kruhom cesta. Alebo vykrojte iba väčšie kruhy či štvorce, ktoré po naplnení preložíte na polovice a uzatvoríte ako pirohy.
Tekvicové tortičky (dvoch chutí)
Suroviny na viac porcií
Na cesto:
- 250 g polohrubej múky
- 250 g jemný tvaroh
- 250 g maslo
- tuk a strúhanka na vymastenie a vysypanie misiek
Na plnky:
- tekvica podľa chuti
- kozí syr
- bylinky
- soľ, mleté čierne korenie

- trstinový cukor, mletá škorica
- javorový sirup
- ananásový sirup
Zo všetkých surovín vypracujte rukami cesto a odložte ho do chladničky. Tekvicu podľa vybraného druhu, ošúpte, vydlabte a nakrájajte na malé kocky. Z cesta vyvaľkajte plát a vykrajujte z neho kruhy, ktoré vkladajte do vymastených a vysypaných misiek alebo do mafinového plechu. Kockami tekvice naplňte koláčiky, polovicu doplňte namrveným kozím syrom a bylinkami s trochou soli a korenia a druhú polovicu posypte škoricou a cukrom alebo zalejte javorovým, či ananásovým sirupom. Vložte do vyhriatej rúry a pri teplote 180 stupňov pečte 15 - 20 minút.
Obrátený jablkový koláč (Tarte Tatin)
Suroviny na 4-6 porcií
Na cesto:
- 100 g masla
- 2 žĺtky
- 25 g kryštálového cukru
- 150 g polohrubej múky
- kôra z polovice citróna
- štipka soli
Na plnku:
- 1 kg jabĺk
- šťava z polovice citróna
- 80 g masla
- 100 g kryštálového cukru
- štipka mletej škorice

Stuhnuté maslo nastrúhajte, pridajte múku so štipkou soli, cukor, žĺtky a citrónovú kôru. Spracujte, kým sa cesto nespojí. Pomôcť si môžete v kuchynskom robote. Cesto zabaľte do fólie a odložte do chladničky. Jablká ošúpte, vyberte im jadrovníky a rozkrájajte ich na štvrtinky alebo plátky. Na dno panvice alebo smaltovej misy naukladajte plátky masla, posypané cukrom a škoricou. Rozpúšťajte maslo s cukrom, kým nezačne karamelizovať. Odstavte a dno vysteľte nahusto kúskami jabĺk. Nakoniec jablká pokvapkajte citrónovou šťavou a nádobu vráťte na sporák. Pečte na miernom plameni približne 25 minút. Medzitým rúru predhrejte na 200 stupňov a cesto vyvaľkajte na veľkosť nádoby. Cestom opatrne prikryte odstavené jablká, vidličkou povtláčajte okraje cesta do vnútra, popichajte povrch vidličkou a pečte približne 20 minút. Potom teplotu stiahnite na 160 stupňov a dopečte ešte 10 – 15 minút. Po vybratí nechajte trošku vychladnúť a za pomoci taniera alebo tácky koláč opatrne preklopte. Servírujte horúce.
Tip: Ak ste použili žĺtky z menších vajíčok a cesto sa vám zdá príliš husté, nebojte sa do neho pridať trošku piva alebo lyžicu kyslej smotane. Ak si môžete vybrať, koláč vždy pripravujte z jabĺk odrody Golden delicius. Na tento recept je najvhodnejšia panvica s odnímateľnou rukoväťou, ktorá je vhodná na sporák i do rúry.
Syrovo-cibuľový koláč s batátmi
Suroviny na 4 porcie
- 450 - 500 g lístkového cesta
- 1 sladký zemiak (batát)
- 1 - 2 červené cibule
- 200 g syra podľa chuti (mozarella, feta...)
- 1 - 2 vajíčka
- bylinky podľa chuti
- soľ, mleté čierne korenie
- 1 PL oleja

Rúru predhrejte na 190 stupňov. Lístkové cesto rozvaľkajte a preložte na olejom vymastený plech tak, aby ste mali vyvýšené okraje. Vajíčko ponorným mixérom krátko rozmixujte, aby sa bielok spojil so žĺtkom a vylejte rovnomerne na cesto. Osoľte a okoreňte. Naukladajte ošúpaný a pokrájaný zemiak a cibuľu, pridajte pokrájaný alebo namrvený syr a bylinky podľa chuti. Upečte dozlatista podobne ako pizzu. Pred servírovaným môžete koláč doplniť o dressing, kyslú smotanu alebo čerstvé listy špenátu či šalátu.
Citrónový koláč so snehom
Suroviny na 4 - 6 porcií
Na cesto:
- 200 g hladkej múky
- 100 g masla
- 30 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- trošku studenej vody
Na plnku:
- 100 ml citrónovej šťavy
- citrónová kôra
- 3 PL zemiakového škrobu
- 150 ml studenej vody
- 125 g kryštálového cukru
- 25 g masla
- 3 žĺtky

Na snehový povrch:
- 3 bielky
- 150 g kryštálového cukru
Z uvedených surovín vypracujte krehké cesto a rukami ho natlačte do vlnkového okrúhleho plechu alebo tortovej formy. Nezabudnite vyzdvihnúť okraje. Formu s cestom odložte do chladničky. Po 30 minútach cesto popichajte vidličkou, položte naň papier na pečenie, zaťažte ho keramickými guľkami na pečenie alebo suchou fazuľou. Rúru predhrejte na 190 stupňov. Korpus pečte 15 minút, potom odoberte papier so závažím a ešte dopečte približne päť minút dozlatista. Do malého hrnca vlejte studenú vodu, rozmiešajte v nej zemiakový škrob, citrónovú šťavu a kôru. Za stáleho miešania uvarte na puding. Odstavte a vmiešajte doň cukor a maslo. Do čiastočne vychladnutej plnky vmiešajte po jednom žĺtky. Plnku navrstvite na korpus a pripravte tuhý sneh z bielkov. Pri nanášaní na plnku ho môžete lyžicou vytvarovať na vlnky. Sneh zapečte v rúre pri teplote 150 stupňov približne 30 minút.
Autor: mag