SME
Pondelok, 27. september, 2021 | Meniny má CypriánKrížovkyKrížovky

Varíme s veľvyslancom: Kríza vrátila Cypru tradičnú kuchyňu

Cyperská kuchyňa je ako historická mapa Cypru, „so stopami rôznych národov, ktoré sa objavili v bohatých a niekedy turbulentných dejinách krajiny“, povedal Marios Kontourides, veľvyslanec Cypru na Slovensku.

Veľvyslanec Cypru na Slovensku Marios KontouridesVeľvyslanec Cypru na Slovensku Marios Kontourides (Zdroj: Slovak Spectator)

Pre seriál Varíme s veľvyslancom pripravoval Marios Kontourides kleftiko, čo je jedlo z jahňaciny, ktorá sa pečie v trúbe so zemiakmi a je okorenená oreganom a dochutená soľou.

„Cyperčania ho zvykli zabaliť a dať do hlinených pecí pod zemou, aby neunikal dym a neprezradil nepriateľovi, kde sú povstalci,“ vysvetlil Kontourides a dodal, že vďaka svojej jednoduchej príprave ušetrilo kleftiko povstaleckým bojovníkom veľa času.

Kontourides sa nazdáva, že nielen jedlo prezrádza veľa o kultúre národa, ale aj to, ako ho ľudia jedia. Podľa veľvyslanca musí hostiteľ na Cypre vždy uvariť viac jedla, než sú hostia schopní skonzumovať – keďže prázdny stôl by mohol naznačovať nedostatok pohostinnosti.

„Prvá vec, ktorú počujete, keď vojdete do domu alebo reštaurácie, je slovo znamenajúce po grécky „vitajte“, ale zároveň naznačujúce, že sa stávate jedným z nich a že náš domov je aj vaším,“ hovorí Kontourides o cyperskej pohostinnosti, ktorú považuje za kľúčovú črtu jedálenskej kultúry svojej domoviny.

Stredomorské dobroty

Veľvyslancova manželka Sandrine Kontouridesová, rodáčka z Francúzska, ktorej sa Cyprus stal druhým domovom, pokrájala paradajky, uhorky, petržlen, cibuľu, papriky a lístky koriandru, ktoré sa na Cypre hojne používajú, do cyperského šalátu – príkladu zdravého stredomorského jedla. Olivový olej, soľ a citrón sa používajú ako dresing namiesto octu, vysvetlila.

Kontourides odkazuje svojim slovenským priateľom, ktorí prípadne obľubujú prevažne mäsovú výživu, že „bravčovina a koriander sa k sebe veľmi hodia“. Veľvyslanec by však bol rád, keby Slováci okúsili aj kulinárske potešenie z halloumi, jemného slaného kozieho syra, ktorý nazýva pýchou Cypru.

„Slovensko tento syr veľmi nepozná,“ povedal Kontourides a dodal, že vždy keď stretne slovenských priateľov, pýtajú sa ho, či bude na jedálničku aj halloumi – ktorý možno jesť surový, grilovaný alebo vyprážaný.

Cyperský ambasádor predstavil v programe Varíme s veľvyslancom rohovníkový olej a sirup s podobným nadšením, pričom vysvetlil, že oba prispievajú k zdravej tráviacej sústave.

No Kontourides žartom dodal, že jedna vec je opísať zdravú stredomorskú stravu, ale niečo celkom iné je opísať niektoré jedálenské návyky tejto oblasti: „Cyperčania sú veľmi živí ľudia, ktorí radi chodia za zábavou a k tomuto sklonu prispievajú aj dlhé horúce letá.“

Tradičné korene

Skoré večere určite nie sú v jeho vlasti bežným javom, na Cypre by sa na vás pozerali trochu čudne, keby ste navrhli večerať o šiestej, vysvetlil ambasádor a dodal, že tam sa večera začína o deviatej alebo desiatej, niekedy až o pol jedenástej.

No napriek celosvetovej obľube rýchleho občerstvenia sa Cyperčania vracajú k svojim tradičným koreňom. Kontourides vysvetľuje: „Iróniou je, že kríza prispela k návratu ku starým, tradičným zvyklostiam.“

Na otázku, aké má skúsenosti so slovenskou kuchyňou, si veľvyslanec okamžite spomenul na bryndzové halušky a známu žinčicu, pričom podotkol, že ho nevarovali, že prílišná konzumácia tohto nápoja môže mať isté účinky na tráviaci proces.

„Zbožňujem polievky a som veľmi rád, že polievka je silne prítomná vo vašej kuchyni, a to v lete aj v zime,“ prezradil Kontourides a dodal, že fazuľová polievka je jedna z jeho obľúbených.

Louvana – polievka zo žltého hrachu

louvana

Prísady:

  • 250 g lúpaných a rozpolených žltých hráškov
  • 2 kocky vývaru (kuracieho alebo zeleninového)
  • 1 plný hrnček umytej dlhozrnnej ryže
  • 1 cibuľa, olúpaná a najemno nakrájaná
  • trochu olivového oleja na opraženie cibule
  • citrónová šťava
  • soľ a čierne korenie

Príprava: Poduste hrášok na miernom ohni vo veľkom množstve vody, do ktorej ste pridali 2 kocky vývaru. Ryžu pridajte 10 minút predtým, než hrášok zmäkne. Zatiaľ čo sa varí ryža, opražte plátky cibule na olivovom oleji do zlatohneda. Pridajte do polievky soľ a korenie spolu s citrónovou šťavou. Keď je ryža uvarená, polievka je hotová.

Louvanu možno servírovať veľmi riedku, polievkovú, alebo skôr ako rizoto – podľa chuti.

Cyperský vidiecky šalát

salat

Prísady:

  • 1 malá biela kapusta alebo ľadový šalát, potrhané na kúsky
  • zväzok petržlenovej vňate, postrihaný nožnicami
  • 1 malá cibuľa, pokrájaná
  • 1 veľká uhorka – aj so šupkou, pokrájaná na kocky
  • 3 alebo 4 veľké paradajky, pokrájaných na kúsky
  • hrsť koriandrových lístkov
  • 50 g syru feta, pokrájaného na kocky
  • polovica zelenej alebo červenej papriky, najemno nakrájaná
  • olivy

Korenie:

  • citrónová šťava
  • soľ
  • olivový olej
  • sušená mäta

Príprava: Zmiešajte prísady v mise a okoreňte ich, pričom navrch šalátu dajte pokrájanú papriku, olivy a fetu.

Kleftiko – Jahňacina pečená v trúbe

klefitko

Prísady:

  • kúsky jahňaťa s kosťou
  • stredne veľké zemiaky
  • bobkový list
  • soľ

Príprava: Umyte kúsky jahňaciny. Zabaľte ich jednotlivo do fólie, pričom do každého balíčka dajte dva až tri zemiaky. Posypte soľou, oreganom a drobnými kúskami bobkového listu. Fóliu pevne uzavrite, dajte do žiaruvzdornej misky a pomaly varte 2 ½ až 3 hodiny, v rúre pri miernej teplote (180° C).

Grilovaný halloumi

haloumi

Prísady:

  • 1 balíček syra halloumi
  • olivový olej
  • citrónová šťava

Príprava: Nakrájajte halloumi na plátky hrubé 5 mm, potom ich potrite olivovým olejom a dajte na gril alebo opražte na horúcom olivovom oleji na panvici. Keď je syr zlatohnedý, ochuťte ho citrónovou šťavou a ihneď servírujte.

Mahalepi

mahalepi

Prísady:

  • 6 šálok vody
  • 6 kopcovitých lyžíc nisiaste (kukuričného škrobu v prášku) alebo maizeny (kukuričnej škrobovej múčky)
  • ružová voda alebo ružový sirup
  • cukor

Príprava: Dajte 5 šálok vody do hrnca a na oheň. Šiestu šálku vody dajte do misy a rozmiešajte v nej nisiaste alebo maizenu. Vlejte do hrnca a stále miešajte, až kým zmes nezačne bublať a hustnúť. Niekoľko minút duste na slabom ohni za stáleho miešania. Opláchnite 6 malých misiek pod chladnou vodou (je potrebné, aby boli vlhké). Dajte naberačku zmesi do každej vlhkej misky. Nechajte vychladnúť, potom dajte misky do chladničky.

Na druhý deň vezmite veľkú misu a naplňte ju chladnou vodou. Vezmite si misky mahalepi a vyklopte každú do veľkej misy s vodou. Dajte späť do chladničky a použite podľa potreby. Servírujte každé mahalepi v miske, posypané plnou lyžicou cukru a pokvapkané plnou lyžicou ružovej vody. Možno pridať aj ružový sirup.

Tip: Kvôli silnejšej aróme a sladkosti pridajte 4 polievkové lyžice ružovej vody a 2 kávové lyžičky cukru do 5 šálok vody, než ju dáte zovrieť.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Od legendárneho trhoviska po hanbu Bratislavy. Ako sa menilo Trnavské mýto?
  2. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  3. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  4. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  5. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  6. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  7. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  8. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  9. Divočina na ceste: ako postupovať, ak v noci zrazíte zviera?
  10. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  1. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  2. Divočina na ceste: ako postupovať, ak v noci zrazíte zviera?
  3. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  4. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  5. Termming vo Veľkých Kapušanoch modernizuje tepelné hospodárstvo
  6. Slováci prepadli SENCORMÁNII a hľadajú najstarší spotrebič
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou?
  8. Samočistiace vypínače chránia pred infekciami
  9. Hobbymarket OBI predstavil nový koncept predajne v Michalovciach
  10. Aktuálne radarové a slovenské hlásenia v autokamere?
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 7 055
  2. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 6 236
  3. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 4 793
  4. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 4 664
  5. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 4 477
  6. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 4 047
  7. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 470
  8. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy? 3 427
  9. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 380
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 646
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Prezident Andrej Kiska.

Ukážka z knihy Andreja Kisku Prezident - Dvadsať dní na prežitie exkluzívne v denníku SME.


Andrej Kiska a 1 ďalší 7 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Ako postupovalo vyšetrovanie NAKA.


a 2 ďalší 7 h

Neprehliadnite tiež

Múzeum Albertina vo Viedni

Vo Viedni vystavujú desiatky jeho diel.


Maroš Puček 25. sep
Rustikálny hruškový koláč

Pripravte si jablkový pie, pité aj slivkovú galetku.


redakcia SMEženy 23. sep
Neochota a strach vrátiť sa po pandémii k starému (teda normálnemu) spôsobu života späť medzi ľudí sa nazýva jaskynný syndróm.

Osobné stretnutia niektorým nechýbajú.


21. sep
ILustračné foto.

Problematický je najmä Prešovský kraj.


20. sep

Blogy SME

  1. Symptomedica: Divertikuly hrubého čreva má v pokročilom veku 50% populácie.
  2. Michael Achberger: Takto schudnete bicyklovaním
  3. Michael Achberger: Kde sa berie tuk v nohách? Pozrite cviky ako proti tomu bojovať
  4. Michael Achberger: Slovenská superpotravina: výnimočné účinky pre vaše zdravie
  5. Zuzana Cascino: Načo si ma porodila!
  6. Viera Valentová: Moje tehotenstvo, oukej pôrod a materstvo
  7. Martina Hilbertová: Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?
  8. Monika Nagyova: Zo života vo firme snov: O generačných rozdieloch medzi kolegami
  1. Marcel Burkert: Šokujúce slová Dr. Urbánka, ktorý 20 rokov pracoval pre fy ako Pfizer, Johnson a iné. 6 473
  2. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 6 246
  3. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 6 052
  4. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 602
  5. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 4 917
  6. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 4 885
  7. Ján Buocik: Obchvat a nová diaľnica D4/R7 ako dobrá správa? Skôr zlý vtip! Najmä pre Bratislavčanov. 4 602
  8. Marta Karchňáková: ZSE posiela počas pandémie ľudí na poštu 2 296
  1. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
  2. Adam Valček: Kauza DPB: Predaj vyše stotisíc pokút skontrolujú, toto sú ďalšie pochybnosti
  3. Adam Valček: Kauza DPB: Čo robiť, keď Platiť sa oplatí pýta stovky eur za pokutu z MHD
  4. Adam Valček: V bratislavskej MHD prebehol najväčší biznis s pokutami, ovplyvní vyše 100-tisíc ľudí
  5. Adam Valček: Ako Cetelem porušuje zákon a zarába (+ návod, ako zato firmu zažalovať)
  6. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  7. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  8. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
Skryť Zatvoriť reklamu