Varíme s veľvyslancom: Kríza vrátila Cypru tradičnú kuchyňu

Cyperská kuchyňa je ako historická mapa Cypru, „so stopami rôznych národov, ktoré sa objavili v bohatých a niekedy turbulentných dejinách krajiny“, povedal Marios Kontourides, veľvyslanec Cypru na Slovensku.

Veľvyslanec Cypru na Slovensku Marios Kontourides(Zdroj: Slovak Spectator)

Pre seriál Varíme s veľvyslancom pripravoval Marios Kontourides kleftiko, čo je jedlo z jahňaciny, ktorá sa pečie v trúbe so zemiakmi a je okorenená oreganom a dochutená soľou.

„Cyperčania ho zvykli zabaliť a dať do hlinených pecí pod zemou, aby neunikal dym a neprezradil nepriateľovi, kde sú povstalci,“ vysvetlil Kontourides a dodal, že vďaka svojej jednoduchej príprave ušetrilo kleftiko povstaleckým bojovníkom veľa času.

Kontourides sa nazdáva, že nielen jedlo prezrádza veľa o kultúre národa, ale aj to, ako ho ľudia jedia. Podľa veľvyslanca musí hostiteľ na Cypre vždy uvariť viac jedla, než sú hostia schopní skonzumovať – keďže prázdny stôl by mohol naznačovať nedostatok pohostinnosti.

„Prvá vec, ktorú počujete, keď vojdete do domu alebo reštaurácie, je slovo znamenajúce po grécky „vitajte“, ale zároveň naznačujúce, že sa stávate jedným z nich a že náš domov je aj vaším,“ hovorí Kontourides o cyperskej pohostinnosti, ktorú považuje za kľúčovú črtu jedálenskej kultúry svojej domoviny.

Stredomorské dobroty

Veľvyslancova manželka Sandrine Kontouridesová, rodáčka z Francúzska, ktorej sa Cyprus stal druhým domovom, pokrájala paradajky, uhorky, petržlen, cibuľu, papriky a lístky koriandru, ktoré sa na Cypre hojne používajú, do cyperského šalátu – príkladu zdravého stredomorského jedla. Olivový olej, soľ a citrón sa používajú ako dresing namiesto octu, vysvetlila.

Kontourides odkazuje svojim slovenským priateľom, ktorí prípadne obľubujú prevažne mäsovú výživu, že „bravčovina a koriander sa k sebe veľmi hodia“. Veľvyslanec by však bol rád, keby Slováci okúsili aj kulinárske potešenie z halloumi, jemného slaného kozieho syra, ktorý nazýva pýchou Cypru.

„Slovensko tento syr veľmi nepozná,“ povedal Kontourides a dodal, že vždy keď stretne slovenských priateľov, pýtajú sa ho, či bude na jedálničku aj halloumi – ktorý možno jesť surový, grilovaný alebo vyprážaný.

Cyperský ambasádor predstavil v programe Varíme s veľvyslancom rohovníkový olej a sirup s podobným nadšením, pričom vysvetlil, že oba prispievajú k zdravej tráviacej sústave.

No Kontourides žartom dodal, že jedna vec je opísať zdravú stredomorskú stravu, ale niečo celkom iné je opísať niektoré jedálenské návyky tejto oblasti: „Cyperčania sú veľmi živí ľudia, ktorí radi chodia za zábavou a k tomuto sklonu prispievajú aj dlhé horúce letá.“

Tradičné korene

Skoré večere určite nie sú v jeho vlasti bežným javom, na Cypre by sa na vás pozerali trochu čudne, keby ste navrhli večerať o šiestej, vysvetlil ambasádor a dodal, že tam sa večera začína o deviatej alebo desiatej, niekedy až o pol jedenástej.

No napriek celosvetovej obľube rýchleho občerstvenia sa Cyperčania vracajú k svojim tradičným koreňom. Kontourides vysvetľuje: „Iróniou je, že kríza prispela k návratu ku starým, tradičným zvyklostiam.“

Na otázku, aké má skúsenosti so slovenskou kuchyňou, si veľvyslanec okamžite spomenul na bryndzové halušky a známu žinčicu, pričom podotkol, že ho nevarovali, že prílišná konzumácia tohto nápoja môže mať isté účinky na tráviaci proces.

„Zbožňujem polievky a som veľmi rád, že polievka je silne prítomná vo vašej kuchyni, a to v lete aj v zime,“ prezradil Kontourides a dodal, že fazuľová polievka je jedna z jeho obľúbených.

Louvana – polievka zo žltého hrachu

louvana

Prísady:

  • 250 g lúpaných a rozpolených žltých hráškov
  • 2 kocky vývaru (kuracieho alebo zeleninového)
  • 1 plný hrnček umytej dlhozrnnej ryže
  • 1 cibuľa, olúpaná a najemno nakrájaná
  • trochu olivového oleja na opraženie cibule
  • citrónová šťava
  • soľ a čierne korenie

Príprava: Poduste hrášok na miernom ohni vo veľkom množstve vody, do ktorej ste pridali 2 kocky vývaru. Ryžu pridajte 10 minút predtým, než hrášok zmäkne. Zatiaľ čo sa varí ryža, opražte plátky cibule na olivovom oleji do zlatohneda. Pridajte do polievky soľ a korenie spolu s citrónovou šťavou. Keď je ryža uvarená, polievka je hotová.

Louvanu možno servírovať veľmi riedku, polievkovú, alebo skôr ako rizoto – podľa chuti.

Cyperský vidiecky šalát

salat

Prísady:

  • 1 malá biela kapusta alebo ľadový šalát, potrhané na kúsky
  • zväzok petržlenovej vňate, postrihaný nožnicami
  • 1 malá cibuľa, pokrájaná
  • 1 veľká uhorka – aj so šupkou, pokrájaná na kocky
  • 3 alebo 4 veľké paradajky, pokrájaných na kúsky
  • hrsť koriandrových lístkov
  • 50 g syru feta, pokrájaného na kocky
  • polovica zelenej alebo červenej papriky, najemno nakrájaná
  • olivy

Korenie:

  • citrónová šťava
  • soľ
  • olivový olej
  • sušená mäta

Príprava: Zmiešajte prísady v mise a okoreňte ich, pričom navrch šalátu dajte pokrájanú papriku, olivy a fetu.

Kleftiko – Jahňacina pečená v trúbe

klefitko

Prísady:

  • kúsky jahňaťa s kosťou
  • stredne veľké zemiaky
  • bobkový list
  • soľ

Príprava: Umyte kúsky jahňaciny. Zabaľte ich jednotlivo do fólie, pričom do každého balíčka dajte dva až tri zemiaky. Posypte soľou, oreganom a drobnými kúskami bobkového listu. Fóliu pevne uzavrite, dajte do žiaruvzdornej misky a pomaly varte 2 ½ až 3 hodiny, v rúre pri miernej teplote (180° C).

Grilovaný halloumi

haloumi

Prísady:

  • 1 balíček syra halloumi
  • olivový olej
  • citrónová šťava

Príprava: Nakrájajte halloumi na plátky hrubé 5 mm, potom ich potrite olivovým olejom a dajte na gril alebo opražte na horúcom olivovom oleji na panvici. Keď je syr zlatohnedý, ochuťte ho citrónovou šťavou a ihneď servírujte.

Mahalepi

mahalepi

Prísady:

  • 6 šálok vody
  • 6 kopcovitých lyžíc nisiaste (kukuričného škrobu v prášku) alebo maizeny (kukuričnej škrobovej múčky)
  • ružová voda alebo ružový sirup
  • cukor

Príprava: Dajte 5 šálok vody do hrnca a na oheň. Šiestu šálku vody dajte do misy a rozmiešajte v nej nisiaste alebo maizenu. Vlejte do hrnca a stále miešajte, až kým zmes nezačne bublať a hustnúť. Niekoľko minút duste na slabom ohni za stáleho miešania. Opláchnite 6 malých misiek pod chladnou vodou (je potrebné, aby boli vlhké). Dajte naberačku zmesi do každej vlhkej misky. Nechajte vychladnúť, potom dajte misky do chladničky.

Na druhý deň vezmite veľkú misu a naplňte ju chladnou vodou. Vezmite si misky mahalepi a vyklopte každú do veľkej misy s vodou. Dajte späť do chladničky a použite podľa potreby. Servírujte každé mahalepi v miske, posypané plnou lyžicou cukru a pokvapkané plnou lyžicou ružovej vody. Možno pridať aj ružový sirup.

Tip: Kvôli silnejšej aróme a sladkosti pridajte 4 polievkové lyžice ružovej vody a 2 kávové lyžičky cukru do 5 šálok vody, než ju dáte zovrieť.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  4. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  5. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  6. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  7. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  8. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  9. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  10. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  1. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  2. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  3. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  4. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  5. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  6. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  7. Nová michalovská nemocnica otvorí brány: toto musíte vidieť!
  8. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  9. Mladí vodiči preferujú čoraz silnejšie autá
  10. Ako sa zbaviť chladnej podlahy
  1. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky 14 026
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 9 730
  3. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 4 288
  4. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 3 546
  5. Ako sa zbaviť chladnej podlahy 2 912
  6. Moskva alebo Petrohrad? 2 410
  7. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu 2 313
  8. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 2 125
  9. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť 1 786
  10. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 1 694

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Na náramok treba myslieť, Rusko nemôže zájsť ani na viedenské vianočné trhy

Pavol Rusko je siedmym občanom, ktorý dostal monitorovací náramok bez odsúdenia.

DOMOV

Danko v dume dvoril Rusom, keď prekrúcajú ´68, mlčí

Danko je absolútne mimo reality, ohodnotil proruský sentiment politológ.

KOMENTÁRE

Srebrenica stále pripomína, že Európa nemusí byť imúnna

Mladič sa pred spravodlivosťou nakoniec neschoval.

Neprehliadnite tiež

Playboy sa púšťa do neprebádaných vôd, nafotil kampaň s plus size modelkou

Fotky patria k decentnejším kampaniam modelky Molly Constable.

Vraždili a znásilňovali, no ženy ich milujú a obdivujú. Prečo?

Za ich správaním nie je len sexuálna porucha, psychológia má viaceré vysvetlenia.

Účinné tipy, ako sa správne nalíčiť pod okuliare

Pre správny výsledok berte do úvahy sklá aj farbu rámu.

Florbalová kapitánka Lucia Košturiaková: Florbal nie je ženský ani mužský šport

V decembri bude viesť slovenský tím na majstrovstvá sveta vo florbale v Bratislave.

Magdalénske práčovne boli dejiskom krutosti. Mníšky v nich týrali mladé dievčatá

„Padlé ženy“ si v nich mali odpracovať svoje hriechy. Desiatky rokov trpeli neprávom.