Varíme s veľvyslancom: Kríza vrátila Cypru tradičnú kuchyňu

Cyperská kuchyňa je ako historická mapa Cypru, „so stopami rôznych národov, ktoré sa objavili v bohatých a niekedy turbulentných dejinách krajiny“, povedal Marios Kontourides, veľvyslanec Cypru na Slovensku.

Veľvyslanec Cypru na Slovensku Marios Kontourides(Zdroj: Slovak Spectator)

Pre seriál Varíme s veľvyslancom pripravoval Marios Kontourides kleftiko, čo je jedlo z jahňaciny, ktorá sa pečie v trúbe so zemiakmi a je okorenená oreganom a dochutená soľou.

„Cyperčania ho zvykli zabaliť a dať do hlinených pecí pod zemou, aby neunikal dym a neprezradil nepriateľovi, kde sú povstalci,“ vysvetlil Kontourides a dodal, že vďaka svojej jednoduchej príprave ušetrilo kleftiko povstaleckým bojovníkom veľa času.

Kontourides sa nazdáva, že nielen jedlo prezrádza veľa o kultúre národa, ale aj to, ako ho ľudia jedia. Podľa veľvyslanca musí hostiteľ na Cypre vždy uvariť viac jedla, než sú hostia schopní skonzumovať – keďže prázdny stôl by mohol naznačovať nedostatok pohostinnosti.

„Prvá vec, ktorú počujete, keď vojdete do domu alebo reštaurácie, je slovo znamenajúce po grécky „vitajte“, ale zároveň naznačujúce, že sa stávate jedným z nich a že náš domov je aj vaším,“ hovorí Kontourides o cyperskej pohostinnosti, ktorú považuje za kľúčovú črtu jedálenskej kultúry svojej domoviny.

Stredomorské dobroty

Veľvyslancova manželka Sandrine Kontouridesová, rodáčka z Francúzska, ktorej sa Cyprus stal druhým domovom, pokrájala paradajky, uhorky, petržlen, cibuľu, papriky a lístky koriandru, ktoré sa na Cypre hojne používajú, do cyperského šalátu – príkladu zdravého stredomorského jedla. Olivový olej, soľ a citrón sa používajú ako dresing namiesto octu, vysvetlila.

Kontourides odkazuje svojim slovenským priateľom, ktorí prípadne obľubujú prevažne mäsovú výživu, že „bravčovina a koriander sa k sebe veľmi hodia“. Veľvyslanec by však bol rád, keby Slováci okúsili aj kulinárske potešenie z halloumi, jemného slaného kozieho syra, ktorý nazýva pýchou Cypru.

„Slovensko tento syr veľmi nepozná,“ povedal Kontourides a dodal, že vždy keď stretne slovenských priateľov, pýtajú sa ho, či bude na jedálničku aj halloumi – ktorý možno jesť surový, grilovaný alebo vyprážaný.

Cyperský ambasádor predstavil v programe Varíme s veľvyslancom rohovníkový olej a sirup s podobným nadšením, pričom vysvetlil, že oba prispievajú k zdravej tráviacej sústave.

No Kontourides žartom dodal, že jedna vec je opísať zdravú stredomorskú stravu, ale niečo celkom iné je opísať niektoré jedálenské návyky tejto oblasti: „Cyperčania sú veľmi živí ľudia, ktorí radi chodia za zábavou a k tomuto sklonu prispievajú aj dlhé horúce letá.“

Tradičné korene

Skoré večere určite nie sú v jeho vlasti bežným javom, na Cypre by sa na vás pozerali trochu čudne, keby ste navrhli večerať o šiestej, vysvetlil ambasádor a dodal, že tam sa večera začína o deviatej alebo desiatej, niekedy až o pol jedenástej.

No napriek celosvetovej obľube rýchleho občerstvenia sa Cyperčania vracajú k svojim tradičným koreňom. Kontourides vysvetľuje: „Iróniou je, že kríza prispela k návratu ku starým, tradičným zvyklostiam.“

Na otázku, aké má skúsenosti so slovenskou kuchyňou, si veľvyslanec okamžite spomenul na bryndzové halušky a známu žinčicu, pričom podotkol, že ho nevarovali, že prílišná konzumácia tohto nápoja môže mať isté účinky na tráviaci proces.

„Zbožňujem polievky a som veľmi rád, že polievka je silne prítomná vo vašej kuchyni, a to v lete aj v zime,“ prezradil Kontourides a dodal, že fazuľová polievka je jedna z jeho obľúbených.

Louvana – polievka zo žltého hrachu

louvana

Prísady:

  • 250 g lúpaných a rozpolených žltých hráškov
  • 2 kocky vývaru (kuracieho alebo zeleninového)
  • 1 plný hrnček umytej dlhozrnnej ryže
  • 1 cibuľa, olúpaná a najemno nakrájaná
  • trochu olivového oleja na opraženie cibule
  • citrónová šťava
  • soľ a čierne korenie

Príprava: Poduste hrášok na miernom ohni vo veľkom množstve vody, do ktorej ste pridali 2 kocky vývaru. Ryžu pridajte 10 minút predtým, než hrášok zmäkne. Zatiaľ čo sa varí ryža, opražte plátky cibule na olivovom oleji do zlatohneda. Pridajte do polievky soľ a korenie spolu s citrónovou šťavou. Keď je ryža uvarená, polievka je hotová.

Louvanu možno servírovať veľmi riedku, polievkovú, alebo skôr ako rizoto – podľa chuti.

Cyperský vidiecky šalát

salat

Prísady:

  • 1 malá biela kapusta alebo ľadový šalát, potrhané na kúsky
  • zväzok petržlenovej vňate, postrihaný nožnicami
  • 1 malá cibuľa, pokrájaná
  • 1 veľká uhorka – aj so šupkou, pokrájaná na kocky
  • 3 alebo 4 veľké paradajky, pokrájaných na kúsky
  • hrsť koriandrových lístkov
  • 50 g syru feta, pokrájaného na kocky
  • polovica zelenej alebo červenej papriky, najemno nakrájaná
  • olivy

Korenie:

  • citrónová šťava
  • soľ
  • olivový olej
  • sušená mäta

Príprava: Zmiešajte prísady v mise a okoreňte ich, pričom navrch šalátu dajte pokrájanú papriku, olivy a fetu.

Kleftiko – Jahňacina pečená v trúbe

klefitko

Prísady:

  • kúsky jahňaťa s kosťou
  • stredne veľké zemiaky
  • bobkový list
  • soľ

Príprava: Umyte kúsky jahňaciny. Zabaľte ich jednotlivo do fólie, pričom do každého balíčka dajte dva až tri zemiaky. Posypte soľou, oreganom a drobnými kúskami bobkového listu. Fóliu pevne uzavrite, dajte do žiaruvzdornej misky a pomaly varte 2 ½ až 3 hodiny, v rúre pri miernej teplote (180° C).

Grilovaný halloumi

haloumi

Prísady:

  • 1 balíček syra halloumi
  • olivový olej
  • citrónová šťava

Príprava: Nakrájajte halloumi na plátky hrubé 5 mm, potom ich potrite olivovým olejom a dajte na gril alebo opražte na horúcom olivovom oleji na panvici. Keď je syr zlatohnedý, ochuťte ho citrónovou šťavou a ihneď servírujte.

Mahalepi

mahalepi

Prísady:

  • 6 šálok vody
  • 6 kopcovitých lyžíc nisiaste (kukuričného škrobu v prášku) alebo maizeny (kukuričnej škrobovej múčky)
  • ružová voda alebo ružový sirup
  • cukor

Príprava: Dajte 5 šálok vody do hrnca a na oheň. Šiestu šálku vody dajte do misy a rozmiešajte v nej nisiaste alebo maizenu. Vlejte do hrnca a stále miešajte, až kým zmes nezačne bublať a hustnúť. Niekoľko minút duste na slabom ohni za stáleho miešania. Opláchnite 6 malých misiek pod chladnou vodou (je potrebné, aby boli vlhké). Dajte naberačku zmesi do každej vlhkej misky. Nechajte vychladnúť, potom dajte misky do chladničky.

Na druhý deň vezmite veľkú misu a naplňte ju chladnou vodou. Vezmite si misky mahalepi a vyklopte každú do veľkej misy s vodou. Dajte späť do chladničky a použite podľa potreby. Servírujte každé mahalepi v miske, posypané plnou lyžicou cukru a pokvapkané plnou lyžicou ružovej vody. Možno pridať aj ružový sirup.

Tip: Kvôli silnejšej aróme a sladkosti pridajte 4 polievkové lyžice ružovej vody a 2 kávové lyžičky cukru do 5 šálok vody, než ju dáte zovrieť.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  2. Ovládajte svoje vozidlo mobilom
  3. Todos predstaví 4 americké premiéry na Autosalóne
  4. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  5. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  6. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  7. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  8. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  9. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  10. Inteligencia vo všetkom
  1. Budúcnosť EÚ a inteligentných miest
  2. Todos predstaví 4 americké premiéry na Autosalóne
  3. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  4. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  5. Ovládajte svoje vozidlo mobilom
  6. Zlatá minca 2016 priniesla pre mBank sedem ocenení
  7. BILLA a Jamie Oliver pozývajú deti do zázračnej záhradky!
  8. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  9. Odšťavovač s veľkým plniacim otvorom? Nenachytajte sa!
  10. Advokáti budú v stredu bezplatne radiť v 8 mestách
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 24 217
  2. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 8 270
  3. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 991
  4. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 6 192
  5. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 5 848
  6. 5 krokov k vlastnému bývaniu 5 382
  7. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 3 562
  8. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 3 255
  9. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 2 998
  10. Rodinná dovolenka v Burgenlande 1 752

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Desať vecí, ktoré treba vedieť o osýpkach

Prečítajte si desať základných otázok a odpovedí týkajúcich sa osýpok, ich prenosu, príznakov, možnej epidémie a ochrane pred nakazením.

KOMENTÁRE

Keď sú osýpky v hlavách

Keď sa na osýpky neočkovalo, ročne sa nimi nakazilo 10- až 20-tisíc detí.

EKONOMIKA

Fico sa chváli ekonomickými výsledkami. Oprávnene?

Prvého mája zverejníme súbor opatrení pre pracujúcich, tvrdí premiér.

Neprehliadnite tiež

Titul baby friendly má už len jediná slovenská nemocnica

Ak chcú byť slovenské pôrodnice priateľské k deťom, musia prejsť recertifikáciou.

Kamila Boudová: Nechcem žiť vo svete, kde šesťročné deti šijú moje topánky

Odborníčka na udržateľnú módu prestala pred piatimi rokmi nakupovať oblečenie.

Aj staré mamy upratovali ekologicky, k čistote stačí obsah chladničky

Poradíme vám ako absolvovať jarné upratovanie šetrne k prírode.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop