SME
reklama

Varíme s veľvyslancom: Kríza vrátila Cypru tradičnú kuchyňu

Cyperská kuchyňa je ako historická mapa Cypru, „so stopami rôznych národov, ktoré sa objavili v bohatých a niekedy turbulentných dejinách krajiny“, povedal Marios Kontourides, veľvyslanec Cypru na Slovensku.

Veľvyslanec Cypru na Slovensku Marios KontouridesVeľvyslanec Cypru na Slovensku Marios Kontourides (Zdroj: Slovak Spectator)

Pre seriál Varíme s veľvyslancom pripravoval Marios Kontourides kleftiko, čo je jedlo z jahňaciny, ktorá sa pečie v trúbe so zemiakmi a je okorenená oreganom a dochutená soľou.

„Cyperčania ho zvykli zabaliť a dať do hlinených pecí pod zemou, aby neunikal dym a neprezradil nepriateľovi, kde sú povstalci,“ vysvetlil Kontourides a dodal, že vďaka svojej jednoduchej príprave ušetrilo kleftiko povstaleckým bojovníkom veľa času.

Kontourides sa nazdáva, že nielen jedlo prezrádza veľa o kultúre národa, ale aj to, ako ho ľudia jedia. Podľa veľvyslanca musí hostiteľ na Cypre vždy uvariť viac jedla, než sú hostia schopní skonzumovať – keďže prázdny stôl by mohol naznačovať nedostatok pohostinnosti.

„Prvá vec, ktorú počujete, keď vojdete do domu alebo reštaurácie, je slovo znamenajúce po grécky „vitajte“, ale zároveň naznačujúce, že sa stávate jedným z nich a že náš domov je aj vaším,“ hovorí Kontourides o cyperskej pohostinnosti, ktorú považuje za kľúčovú črtu jedálenskej kultúry svojej domoviny.

Stredomorské dobroty

Veľvyslancova manželka Sandrine Kontouridesová, rodáčka z Francúzska, ktorej sa Cyprus stal druhým domovom, pokrájala paradajky, uhorky, petržlen, cibuľu, papriky a lístky koriandru, ktoré sa na Cypre hojne používajú, do cyperského šalátu – príkladu zdravého stredomorského jedla. Olivový olej, soľ a citrón sa používajú ako dresing namiesto octu, vysvetlila.

Kontourides odkazuje svojim slovenským priateľom, ktorí prípadne obľubujú prevažne mäsovú výživu, že „bravčovina a koriander sa k sebe veľmi hodia“. Veľvyslanec by však bol rád, keby Slováci okúsili aj kulinárske potešenie z halloumi, jemného slaného kozieho syra, ktorý nazýva pýchou Cypru.

„Slovensko tento syr veľmi nepozná,“ povedal Kontourides a dodal, že vždy keď stretne slovenských priateľov, pýtajú sa ho, či bude na jedálničku aj halloumi – ktorý možno jesť surový, grilovaný alebo vyprážaný.

Cyperský ambasádor predstavil v programe Varíme s veľvyslancom rohovníkový olej a sirup s podobným nadšením, pričom vysvetlil, že oba prispievajú k zdravej tráviacej sústave.

No Kontourides žartom dodal, že jedna vec je opísať zdravú stredomorskú stravu, ale niečo celkom iné je opísať niektoré jedálenské návyky tejto oblasti: „Cyperčania sú veľmi živí ľudia, ktorí radi chodia za zábavou a k tomuto sklonu prispievajú aj dlhé horúce letá.“

Tradičné korene

Skoré večere určite nie sú v jeho vlasti bežným javom, na Cypre by sa na vás pozerali trochu čudne, keby ste navrhli večerať o šiestej, vysvetlil ambasádor a dodal, že tam sa večera začína o deviatej alebo desiatej, niekedy až o pol jedenástej.

No napriek celosvetovej obľube rýchleho občerstvenia sa Cyperčania vracajú k svojim tradičným koreňom. Kontourides vysvetľuje: „Iróniou je, že kríza prispela k návratu ku starým, tradičným zvyklostiam.“

Na otázku, aké má skúsenosti so slovenskou kuchyňou, si veľvyslanec okamžite spomenul na bryndzové halušky a známu žinčicu, pričom podotkol, že ho nevarovali, že prílišná konzumácia tohto nápoja môže mať isté účinky na tráviaci proces.

„Zbožňujem polievky a som veľmi rád, že polievka je silne prítomná vo vašej kuchyni, a to v lete aj v zime,“ prezradil Kontourides a dodal, že fazuľová polievka je jedna z jeho obľúbených.

Louvana – polievka zo žltého hrachu

louvana

Prísady:

  • 250 g lúpaných a rozpolených žltých hráškov
  • 2 kocky vývaru (kuracieho alebo zeleninového)
  • 1 plný hrnček umytej dlhozrnnej ryže
  • 1 cibuľa, olúpaná a najemno nakrájaná
  • trochu olivového oleja na opraženie cibule
  • citrónová šťava
  • soľ a čierne korenie

Príprava: Poduste hrášok na miernom ohni vo veľkom množstve vody, do ktorej ste pridali 2 kocky vývaru. Ryžu pridajte 10 minút predtým, než hrášok zmäkne. Zatiaľ čo sa varí ryža, opražte plátky cibule na olivovom oleji do zlatohneda. Pridajte do polievky soľ a korenie spolu s citrónovou šťavou. Keď je ryža uvarená, polievka je hotová.

Louvanu možno servírovať veľmi riedku, polievkovú, alebo skôr ako rizoto – podľa chuti.

Cyperský vidiecky šalát

salat

Prísady:

  • 1 malá biela kapusta alebo ľadový šalát, potrhané na kúsky
  • zväzok petržlenovej vňate, postrihaný nožnicami
  • 1 malá cibuľa, pokrájaná
  • 1 veľká uhorka – aj so šupkou, pokrájaná na kocky
  • 3 alebo 4 veľké paradajky, pokrájaných na kúsky
  • hrsť koriandrových lístkov
  • 50 g syru feta, pokrájaného na kocky
  • polovica zelenej alebo červenej papriky, najemno nakrájaná
  • olivy

Korenie:

  • citrónová šťava
  • soľ
  • olivový olej
  • sušená mäta

Príprava: Zmiešajte prísady v mise a okoreňte ich, pričom navrch šalátu dajte pokrájanú papriku, olivy a fetu.

Kleftiko – Jahňacina pečená v trúbe

klefitko

Prísady:

  • kúsky jahňaťa s kosťou
  • stredne veľké zemiaky
  • bobkový list
  • soľ

Príprava: Umyte kúsky jahňaciny. Zabaľte ich jednotlivo do fólie, pričom do každého balíčka dajte dva až tri zemiaky. Posypte soľou, oreganom a drobnými kúskami bobkového listu. Fóliu pevne uzavrite, dajte do žiaruvzdornej misky a pomaly varte 2 ½ až 3 hodiny, v rúre pri miernej teplote (180° C).

Grilovaný halloumi

haloumi

Prísady:

  • 1 balíček syra halloumi
  • olivový olej
  • citrónová šťava

Príprava: Nakrájajte halloumi na plátky hrubé 5 mm, potom ich potrite olivovým olejom a dajte na gril alebo opražte na horúcom olivovom oleji na panvici. Keď je syr zlatohnedý, ochuťte ho citrónovou šťavou a ihneď servírujte.

Mahalepi

mahalepi

Prísady:

  • 6 šálok vody
  • 6 kopcovitých lyžíc nisiaste (kukuričného škrobu v prášku) alebo maizeny (kukuričnej škrobovej múčky)
  • ružová voda alebo ružový sirup
  • cukor

Príprava: Dajte 5 šálok vody do hrnca a na oheň. Šiestu šálku vody dajte do misy a rozmiešajte v nej nisiaste alebo maizenu. Vlejte do hrnca a stále miešajte, až kým zmes nezačne bublať a hustnúť. Niekoľko minút duste na slabom ohni za stáleho miešania. Opláchnite 6 malých misiek pod chladnou vodou (je potrebné, aby boli vlhké). Dajte naberačku zmesi do každej vlhkej misky. Nechajte vychladnúť, potom dajte misky do chladničky.

Na druhý deň vezmite veľkú misu a naplňte ju chladnou vodou. Vezmite si misky mahalepi a vyklopte každú do veľkej misy s vodou. Dajte späť do chladničky a použite podľa potreby. Servírujte každé mahalepi v miske, posypané plnou lyžicou cukru a pokvapkané plnou lyžicou ružovej vody. Možno pridať aj ružový sirup.

Tip: Kvôli silnejšej aróme a sladkosti pridajte 4 polievkové lyžice ružovej vody a 2 kávové lyžičky cukru do 5 šálok vody, než ju dáte zovrieť.

Autor: Slovak Spectator

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 18 745
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 554
  3. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 11 073
  4. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 919
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 624
  6. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 9 419
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 8 115
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 074
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 47 298
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 686
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 496
  4. Juraj Kumičák: Kolaborant 11 164
  5. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 432
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 399
  7. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 7 387
  8. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 7 153
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťZatvoriť reklamu