SME
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Varíme s veľvyslancom: Kríza vrátila Cypru tradičnú kuchyňu

Cyperská kuchyňa je ako historická mapa Cypru, „so stopami rôznych národov, ktoré sa objavili v bohatých a niekedy turbulentných dejinách krajiny“, povedal Marios Kontourides, veľvyslanec Cypru na Slovensku.

Veľvyslanec Cypru na Slovensku Marios KontouridesVeľvyslanec Cypru na Slovensku Marios Kontourides (Zdroj: Slovak Spectator)

Pre seriál Varíme s veľvyslancom pripravoval Marios Kontourides kleftiko, čo je jedlo z jahňaciny, ktorá sa pečie v trúbe so zemiakmi a je okorenená oreganom a dochutená soľou.

„Cyperčania ho zvykli zabaliť a dať do hlinených pecí pod zemou, aby neunikal dym a neprezradil nepriateľovi, kde sú povstalci,“ vysvetlil Kontourides a dodal, že vďaka svojej jednoduchej príprave ušetrilo kleftiko povstaleckým bojovníkom veľa času.

Kontourides sa nazdáva, že nielen jedlo prezrádza veľa o kultúre národa, ale aj to, ako ho ľudia jedia. Podľa veľvyslanca musí hostiteľ na Cypre vždy uvariť viac jedla, než sú hostia schopní skonzumovať – keďže prázdny stôl by mohol naznačovať nedostatok pohostinnosti.

„Prvá vec, ktorú počujete, keď vojdete do domu alebo reštaurácie, je slovo znamenajúce po grécky „vitajte“, ale zároveň naznačujúce, že sa stávate jedným z nich a že náš domov je aj vaším,“ hovorí Kontourides o cyperskej pohostinnosti, ktorú považuje za kľúčovú črtu jedálenskej kultúry svojej domoviny.

Stredomorské dobroty

Veľvyslancova manželka Sandrine Kontouridesová, rodáčka z Francúzska, ktorej sa Cyprus stal druhým domovom, pokrájala paradajky, uhorky, petržlen, cibuľu, papriky a lístky koriandru, ktoré sa na Cypre hojne používajú, do cyperského šalátu – príkladu zdravého stredomorského jedla. Olivový olej, soľ a citrón sa používajú ako dresing namiesto octu, vysvetlila.

Kontourides odkazuje svojim slovenským priateľom, ktorí prípadne obľubujú prevažne mäsovú výživu, že „bravčovina a koriander sa k sebe veľmi hodia“. Veľvyslanec by však bol rád, keby Slováci okúsili aj kulinárske potešenie z halloumi, jemného slaného kozieho syra, ktorý nazýva pýchou Cypru.

„Slovensko tento syr veľmi nepozná,“ povedal Kontourides a dodal, že vždy keď stretne slovenských priateľov, pýtajú sa ho, či bude na jedálničku aj halloumi – ktorý možno jesť surový, grilovaný alebo vyprážaný.

Cyperský ambasádor predstavil v programe Varíme s veľvyslancom rohovníkový olej a sirup s podobným nadšením, pričom vysvetlil, že oba prispievajú k zdravej tráviacej sústave.

No Kontourides žartom dodal, že jedna vec je opísať zdravú stredomorskú stravu, ale niečo celkom iné je opísať niektoré jedálenské návyky tejto oblasti: „Cyperčania sú veľmi živí ľudia, ktorí radi chodia za zábavou a k tomuto sklonu prispievajú aj dlhé horúce letá.“

Tradičné korene

Skoré večere určite nie sú v jeho vlasti bežným javom, na Cypre by sa na vás pozerali trochu čudne, keby ste navrhli večerať o šiestej, vysvetlil ambasádor a dodal, že tam sa večera začína o deviatej alebo desiatej, niekedy až o pol jedenástej.

No napriek celosvetovej obľube rýchleho občerstvenia sa Cyperčania vracajú k svojim tradičným koreňom. Kontourides vysvetľuje: „Iróniou je, že kríza prispela k návratu ku starým, tradičným zvyklostiam.“

Na otázku, aké má skúsenosti so slovenskou kuchyňou, si veľvyslanec okamžite spomenul na bryndzové halušky a známu žinčicu, pričom podotkol, že ho nevarovali, že prílišná konzumácia tohto nápoja môže mať isté účinky na tráviaci proces.

„Zbožňujem polievky a som veľmi rád, že polievka je silne prítomná vo vašej kuchyni, a to v lete aj v zime,“ prezradil Kontourides a dodal, že fazuľová polievka je jedna z jeho obľúbených.

Louvana – polievka zo žltého hrachu

louvana

Prísady:

  • 250 g lúpaných a rozpolených žltých hráškov
  • 2 kocky vývaru (kuracieho alebo zeleninového)
  • 1 plný hrnček umytej dlhozrnnej ryže
  • 1 cibuľa, olúpaná a najemno nakrájaná
  • trochu olivového oleja na opraženie cibule
  • citrónová šťava
  • soľ a čierne korenie

Príprava: Poduste hrášok na miernom ohni vo veľkom množstve vody, do ktorej ste pridali 2 kocky vývaru. Ryžu pridajte 10 minút predtým, než hrášok zmäkne. Zatiaľ čo sa varí ryža, opražte plátky cibule na olivovom oleji do zlatohneda. Pridajte do polievky soľ a korenie spolu s citrónovou šťavou. Keď je ryža uvarená, polievka je hotová.

Louvanu možno servírovať veľmi riedku, polievkovú, alebo skôr ako rizoto – podľa chuti.

Cyperský vidiecky šalát

salat

Prísady:

  • 1 malá biela kapusta alebo ľadový šalát, potrhané na kúsky
  • zväzok petržlenovej vňate, postrihaný nožnicami
  • 1 malá cibuľa, pokrájaná
  • 1 veľká uhorka – aj so šupkou, pokrájaná na kocky
  • 3 alebo 4 veľké paradajky, pokrájaných na kúsky
  • hrsť koriandrových lístkov
  • 50 g syru feta, pokrájaného na kocky
  • polovica zelenej alebo červenej papriky, najemno nakrájaná
  • olivy

Korenie:

  • citrónová šťava
  • soľ
  • olivový olej
  • sušená mäta

Príprava: Zmiešajte prísady v mise a okoreňte ich, pričom navrch šalátu dajte pokrájanú papriku, olivy a fetu.

Kleftiko – Jahňacina pečená v trúbe

klefitko

Prísady:

  • kúsky jahňaťa s kosťou
  • stredne veľké zemiaky
  • bobkový list
  • soľ

Príprava: Umyte kúsky jahňaciny. Zabaľte ich jednotlivo do fólie, pričom do každého balíčka dajte dva až tri zemiaky. Posypte soľou, oreganom a drobnými kúskami bobkového listu. Fóliu pevne uzavrite, dajte do žiaruvzdornej misky a pomaly varte 2 ½ až 3 hodiny, v rúre pri miernej teplote (180° C).

Grilovaný halloumi

haloumi

Prísady:

  • 1 balíček syra halloumi
  • olivový olej
  • citrónová šťava

Príprava: Nakrájajte halloumi na plátky hrubé 5 mm, potom ich potrite olivovým olejom a dajte na gril alebo opražte na horúcom olivovom oleji na panvici. Keď je syr zlatohnedý, ochuťte ho citrónovou šťavou a ihneď servírujte.

Mahalepi

mahalepi

Prísady:

  • 6 šálok vody
  • 6 kopcovitých lyžíc nisiaste (kukuričného škrobu v prášku) alebo maizeny (kukuričnej škrobovej múčky)
  • ružová voda alebo ružový sirup
  • cukor

Príprava: Dajte 5 šálok vody do hrnca a na oheň. Šiestu šálku vody dajte do misy a rozmiešajte v nej nisiaste alebo maizenu. Vlejte do hrnca a stále miešajte, až kým zmes nezačne bublať a hustnúť. Niekoľko minút duste na slabom ohni za stáleho miešania. Opláchnite 6 malých misiek pod chladnou vodou (je potrebné, aby boli vlhké). Dajte naberačku zmesi do každej vlhkej misky. Nechajte vychladnúť, potom dajte misky do chladničky.

Na druhý deň vezmite veľkú misu a naplňte ju chladnou vodou. Vezmite si misky mahalepi a vyklopte každú do veľkej misy s vodou. Dajte späť do chladničky a použite podľa potreby. Servírujte každé mahalepi v miske, posypané plnou lyžicou cukru a pokvapkané plnou lyžicou ružovej vody. Možno pridať aj ružový sirup.

Tip: Kvôli silnejšej aróme a sladkosti pridajte 4 polievkové lyžice ružovej vody a 2 kávové lyžičky cukru do 5 šálok vody, než ju dáte zovrieť.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Home (ale aj) Office
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  7. Zelená Bratislava
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  2. Bezbariérové vozidlo
  3. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  4. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Zelená Bratislava
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Ruža zmeny
  9. Úpravy automobilov pre ZŤP
  10. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 970
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 211
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 960
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 788
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 544
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 109
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 587
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 181
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 121
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 8 897
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Varíme s veľvyslancom

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zákaz vychádzania pre netestovaných? Pochybnosti majú ústavní právnici aj prezidentka

Vláda riskuje, že Ústavný súd zruší testovanie skôr, ako sa začne.

Ilustračné foto.

Prezidentka odmieta sankcie za neúčasť na testovaní (minúta po minúte)

Pribudlo ďalších šesť úmrtí na Covid-19, zomrel aj lekár z Oravy.

Prezidentka Zuzana Čaputová na rokovaní bezpečnostnej rady.
Zamestnanci spoločnosti Volkswagen Slovakia pracujú na výrobnej linke.
Komentár Petra Schutza

Významná časť národa už dávno žije v osobnom lockdowne

Medzi tmami a hmlami.

Peter Schutz.