Krémová karfiolová polievka
Suroviny na 4 porcie
- 1 karfiol
- 2 zemiaky
- 800 ml zeleninového vývaru
- 2 jarné cibuľky alebo 1 menšia cibuľa
- 2 plátky masla
- 3 lyžice hladkej múky
- 300 ml mlieka
- 30 g nastrúhaného parmezánu
- rozmarín
- soľ, mleté čierne korenie
- slanina alebo pečivo na krutóny
Zemiaky očistite a nakrájajte na kúsky. Karfiol rozoberte na ružičky, vložte do väčšieho hrnca spolu so zemiakmi a zalejte vývarom. Pridajte biele časti cibuliek a vetvičku rozmarínu. Varte, pokiaľ karfiol i zemiaky nezmäknú. V hrnci rozpustite maslo a nasypte doň múku. Za stáleho miešania smažte asi minútu, odstavte z tepla a postupne pridávajte mlieko. Rozmiešajte dohladka, preložte späť na sporák a nechajte prejsť varom. Z hrnca s karfiolom vyberte rozmarín a zeleninu rozmixujte. Tekutiny z obidvoch hrncov zmiešajte, prisypte parmezán, soľ, korenie a krátko prevarte. Pred servírovaním dozdobte polievku opečenou slaninou alebo krutónmi.