Po suchom lete priniesol september konečne dažde a hubári vytiahli v očakávaní do lesov. No zatiaľ sa nedá povedať, že by huby rástli „ako po daždi“. Napríklad na Záhorí bolo minulú nedeľu viac áut ako húb. Našli len tí, ktorí prišli ozaj skoro ráno alebo zašli hlbšie do lesov.
Tajné tipy na zaručené miesta, kde nazbierate plný košík, v tomto článku nečakajte. Tie si hubári chránia ako oko v hlave. Ak také miesto máte, alebo sa vám pošťastí bohatá hubová nádielka, máme pre vás zopár zlepšovákov a, samozrejme, receptov.
Dusenie
Najbežnejším spôsobom spracovania čerstvých húb je dusenie. Na olej či masť sa hodí najemno nasekaná cibuľka a huby nakrájané na menšie kúsky. Dusia sa, až kým nezmäknú a nevyparí sa väčšina vody. Do takejto zmesi sa najčastejšie rozbijú vajcia a máme hubovú praženicu.
Skúste pre zmenu vajcia nahradiť sladkou smotanou (na varenie alebo šľahačkou) a dostanete jemnejšiu a lahodnejšiu verziu. So smotanou to netreba preháňať, aby jedlo nebolo príliš ťažké na žalúdok. Huby by v nej nemali plávať, ako keď sa robí prívarok. Stačí priliať toľko, aby vznikla hustejšia vláčna kaša. Farba hubovej zmesi by sa mala zosvetliť, ale nemala by prevládať biela.
Sušenie
Na sušenie sú najvhodnejšie mäsité huby, ktoré neobsahujú príliš veľa vody – najmä hríbovité huby ako dubáky, kozáky či suchohríby. Samozrejme, mali by byť zdravé a bez červíkov. Sušenie húb nie je žiadna veda, no treba pri tom dodržať niekoľko základných princípov.

Na sušenie sa huby krájajú pozdĺžne na plátky hrubé asi 3 až 5 milimetrov, aby sa nepresušili a tiež neboli príliš hrubé a nezačali plesnivieť. Ideálne je rozložiť ich na veľké vzdušné sitá, aby sa mohli sušiť zvrchu i zospodu. Ak použijete noviny či papier, treba huby obracať.
Zanietení hubári si na sušenie vyrábajú rôzne pomôcky. Na internete sa dajú kúpiť na mieru vyrobené visiace či skladacie sušiaky, s ktorými sa dá dokonca cestovať. Pomôcť si môžete napríklad starou záclonou, ktorú vystriete na sušiak na bielizeň, alebo si kúpite lacný drevený rám a prispinkujete naň gázu či jemnú tkaninu.
Dobre usušené huby musia byť krehké a lámať sa medzi prstami. Ak ste tento stav nedosiahli prirodzene, môžete ich dosušiť v rúre pri teplote 40 až 50 stupňov Celzia a pootvorených dvierkach. Uskladniť by sa mali vo vzduchotesných nádobách najlepšie bez prístupu svetla.
Nakladanie
Ak ste si už dopriali hubovú praženicu a máte byt zaprataný sušiacimi sa hubami, a ešte stále ste celú nádielku nespracovali, vyskúšajte nakladanie húb. Nakladať sa dajú do octového nálevu, soli, ale napríklad aj do masla či oleja.
Na zaváranie do sladkokyslého nálevu sa hodia napríklad rýdziky, podpňovky ľudovo známe aj ako václavky, masliaky a, samozrejme, všetky hríbovité huby. Pred naložením do pohárov treba huby najskôr krátko povariť v osolenej vode. Na nálev môžete použiť napríklad nasledovný recept: 750 ml vody, 250 ml octu, lyžicu soli, lyžicu cukru, 10 guľôčok celého čierneho korenia, 3 guľôčky celého nového korenia, 2 bobkové listy a lyžičku horčičných semienok priveďte v hrnci k varu a povarte päť minút. Huby naukladajte do pohárov, pridajte cibuľu a mrkvu, ako keď zavárate uhorky, zalejte horúcim nálevom a vysterilizujte.
Huby sa dajú nakladať aj do soli, ktorá v nich udrží vlhkosť a zakonzervuje ich. Nakrájané huby ukladajte do pohárov a každú vrstvu presypte soľou. Na spodok a na vrch pohára dajte extra dve lyžice. Na kilo húb treba aspoň 250 g soli. Takto naložené vydržia aj rok a dajú sa použiť napríklad ako dochucovadlo do omáčok.
Hríbová nátierka
RECEPT
(od novinára, karikaturistu a nadšeného hubára Mikuláša Sliackeho)
- 1,5 kg hríbov (dubáky, kozáky, suchohríby, masliaky)
- 1,5 kg bravčovej lopatky
- 1 kg čerstvej papriky (môže byť kombinácia zelenej a červenej)
- 2 kg paradajok
- 400 g cibule
- 150 g cesnaku
- 100 ml octu
- 100 ml oleja
- 1 balíček Deka (pomôcka na konzervovanie)
- 2 čajové lyžičky štipľavej papriky (alebo podľa chuti)
- soľ, mleté čierne korenie

Postup:
1. Bravčovú lopatku osoľte, okoreňte, dajte do pekáča, podlejte trochou vody a pečte v rúre, kým nie je mäso mäkké. Počas pečenie nezabudnite mäso podľa potreby podlievať, aby sa nepripieklo. Upečené mäso nechajte úplne vychladnúť.
2. Medzitým si očistite hríby a pokrájajte klobúčiky i nožičky na menšie kúsky. Cibuľu ošúpte a nasekajte nadrobno. Približne tretinu cibule dajte do panvice s trochou oleja, pridajte nakrájané hríby a poduste domäkka. Odstavte a tiež nechajte vychladnúť.
3. Papriky umyte, odrežte stopku a nechajte vcelku aj s jadrovníkom. Spolu s celými paradajkami ich pomeľte na mäsovom mlynčeku alebo posekajte v mixéri. Do väčšieho hrnca nalejte olej, pridajte zvyšok cibule, pomletú zeleninu, ocot a Deko. Prikryte pokrievkou a duste približne 45 minút až hodinu, kým nie je zelenina mäkká.
4. Na rovnakom mlynčeku pomeľte aj vychladnuté mäso a hríby. Zmes pridajte do hrnca k zelenine, dochuťte pretlačeným cesnakom, štipľavou paprikou, soľou a duste ešte 10 minút.
5. Hotovú zmes rozdeľte do umytých a vysušených zaváracích pohárov, uzatvorte viečkami a sterilizujte pol hodiny.
6. Pomazánku skladujte na chladnom tmavom mieste. Výborne chutí natretá na chlebe a ešte lepšie na hriankach.