SME
Pondelok, 18. október, 2021 | Meniny má LukášKrížovkyKrížovky
PIKNIK

Ako na hubovú nádielku

Zopár zlepšovákov a receptov na spracovanie tradičných plodov jesene.

Po suchom lete priniesol september konečne dažde a hubári vytiahli v očakávaní do lesov. No zatiaľ sa nedá povedať, že by huby rástli „ako po daždi“. Napríklad na Záhorí bolo minulú nedeľu viac áut ako húb. Našli len tí, ktorí prišli ozaj skoro ráno alebo zašli hlbšie do lesov.

Tajné tipy na zaručené miesta, kde nazbierate plný košík, v tomto článku nečakajte. Tie si hubári chránia ako oko v hlave. Ak také miesto máte, alebo sa vám pošťastí bohatá hubová nádielka, máme pre vás zopár zlepšovákov a, samozrejme, receptov.

Dusenie

Najbežnejším spôsobom spracovania čerstvých húb je dusenie. Na olej či masť sa hodí najemno nasekaná cibuľka a huby nakrájané na menšie kúsky. Dusia sa, až kým nezmäknú a nevyparí sa väčšina vody. Do takejto zmesi sa najčastejšie rozbijú vajcia a máme hubovú praženicu.

Skúste pre zmenu vajcia nahradiť sladkou smotanou (na varenie alebo šľahačkou) a dostanete jemnejšiu a lahodnejšiu verziu. So smotanou to netreba preháňať, aby jedlo nebolo príliš ťažké na žalúdok. Huby by v nej nemali plávať, ako keď sa robí prívarok. Stačí priliať toľko, aby vznikla hustejšia vláčna kaša. Farba hubovej zmesi by sa mala zosvetliť, ale nemala by prevládať biela.

Sušenie

Na sušenie sú najvhodnejšie mäsité huby, ktoré neobsahujú príliš veľa vody – najmä hríbovité huby ako dubáky, kozáky či suchohríby. Samozrejme, mali by byť zdravé a bez červíkov. Sušenie húb nie je žiadna veda, no treba pri tom dodržať niekoľko základných princípov.

Na sušenie sa huby krájajú pozdĺžne na plátky hrubé asi 3 až 5 milimetrov, aby sa nepresušili a tiež neboli príliš hrubé a nezačali plesnivieť. Ideálne je rozložiť ich na veľké vzdušné sitá, aby sa mohli sušiť zvrchu i zospodu. Ak použijete noviny či papier, treba huby obracať.

Zanietení hubári si na sušenie vyrábajú rôzne pomôcky. Na internete sa dajú kúpiť na mieru vyrobené visiace či skladacie sušiaky, s ktorými sa dá dokonca cestovať. Pomôcť si môžete napríklad starou záclonou, ktorú vystriete na sušiak na bielizeň, alebo si kúpite lacný drevený rám a prispinkujete naň gázu či jemnú tkaninu.

Dobre usušené huby musia byť krehké a lámať sa medzi prstami. Ak ste tento stav nedosiahli prirodzene, môžete ich dosušiť v rúre pri teplote 40 až 50 stupňov Celzia a pootvorených dvierkach. Uskladniť by sa mali vo vzduchotesných nádobách najlepšie bez prístupu svetla.

Nakladanie

Ak ste si už dopriali hubovú praženicu a máte byt zaprataný sušiacimi sa hubami, a ešte stále ste celú nádielku nespracovali, vyskúšajte nakladanie húb. Nakladať sa dajú do octového nálevu, soli, ale napríklad aj do masla či oleja.

Na zaváranie do sladkokyslého nálevu sa hodia napríklad rýdziky, podpňovky ľudovo známe aj ako václavky, masliaky a, samozrejme, všetky hríbovité huby. Pred naložením do pohárov treba huby najskôr krátko povariť v osolenej vode. Na nálev môžete použiť napríklad nasledovný recept: 750 ml vody, 250 ml octu, lyžicu soli, lyžicu cukru, 10 guľôčok celého čierneho korenia, 3 guľôčky celého nového korenia, 2 bobkové listy a lyžičku horčičných semienok priveďte v hrnci k varu a povarte päť minút. Huby naukladajte do pohárov, pridajte cibuľu a mrkvu, ako keď zavárate uhorky, zalejte horúcim nálevom a vysterilizujte.

Huby sa dajú nakladať aj do soli, ktorá v nich udrží vlhkosť a zakonzervuje ich. Nakrájané huby ukladajte do pohárov a každú vrstvu presypte soľou. Na spodok a na vrch pohára dajte extra dve lyžice. Na kilo húb treba aspoň 250 g soli. Takto naložené vydržia aj rok a dajú sa použiť napríklad ako dochucovadlo do omáčok.

Hríbová nátierka

RECEPT
(od novinára, karikaturistu a nadšeného hubára Mikuláša Sliackeho)

  • 1,5 kg hríbov (dubáky, kozáky, suchohríby, masliaky)
  • 1,5 kg bravčovej lopatky
  • 1 kg čerstvej papriky (môže byť kombinácia zelenej a červenej)
  • 2 kg paradajok
  • 400 g cibule
  • 150 g cesnaku
  • 100 ml octu
  • 100 ml oleja
  • 1 balíček Deka (pomôcka na konzervovanie)
  • 2 čajové lyžičky štipľavej papriky (alebo podľa chuti)
  • soľ, mleté čierne korenie

Postup:
1. Bravčovú lopatku osoľte, okoreňte, dajte do pekáča, podlejte trochou vody a pečte v rúre, kým nie je mäso mäkké. Počas pečenie nezabudnite mäso podľa potreby podlievať, aby sa nepripieklo. Upečené mäso nechajte úplne vychladnúť.
2. Medzitým si očistite hríby a pokrájajte klobúčiky i nožičky na menšie kúsky. Cibuľu ošúpte a nasekajte nadrobno. Približne tretinu cibule dajte do panvice s trochou oleja, pridajte nakrájané hríby a poduste domäkka. Odstavte a tiež nechajte vychladnúť.
3. Papriky umyte, odrežte stopku a nechajte vcelku aj s jadrovníkom. Spolu s celými paradajkami ich pomeľte na mäsovom mlynčeku alebo posekajte v mixéri. Do väčšieho hrnca nalejte olej, pridajte zvyšok cibule, pomletú zeleninu, ocot a Deko. Prikryte pokrievkou a duste približne 45 minút až hodinu, kým nie je zelenina mäkká.
4. Na rovnakom mlynčeku pomeľte aj vychladnuté mäso a hríby. Zmes pridajte do hrnca k zelenine, dochuťte pretlačeným cesnakom, štipľavou paprikou, soľou a duste ešte 10 minút.
5. Hotovú zmes rozdeľte do umytých a vysušených zaváracích pohárov, uzatvorte viečkami a sterilizujte pol hodiny.
6. Pomazánku skladujte na chladnom tmavom mieste. Výborne chutí natretá na chlebe a ešte lepšie na hriankach.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Auto do firmy môžete mať už od 150 eur mesačne
  2. Pandémia upozornila na automatizáciu. Nahradí ľudí technika?
  3. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma
  4. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  5. Šéf digitálnej platformy George: Čaká nás dekáda umelej inteligencie
  6. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  7. Spánok – základ pevných vzťahov
  8. Ako ušetriť v domácnosti, keď ceny energií budúci rok stúpnu?
  9. IVECO S-WAY NP: Vydajte sa cestou udržateľnosti
  10. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  1. Hodnota peňazí klesá, takto ich ochránite
  2. Ako ušetriť v domácnosti, keď ceny energií budúci rok stúpnu?
  3. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  4. IVECO S-WAY NP: Vydajte sa cestou udržateľnosti
  5. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  6. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  7. Wüstenrot rástol v predaji životného i neživotného poistenia
  8. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  9. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  10. S deťmi za zdravím do Vysokých Tatier
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 21 044
  2. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 9 878
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 8 075
  4. V centre Bratislavy je na predaj 5-izbový apartmán. Takto vyzerá 6 614
  5. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 4 341
  6. Bratislavu bude sprevádzať luxus 4 301
  7. Bratovražedná vojna navždy zmenila Ameriku 4 156
  8. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 918
  9. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 3 549
  10. Aký polystyrén je najlepší na zatepľovanie? Sivý robí divy 3 498
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Chuligáni na ihrisku.

Polícia a zväzy majú informačný systém.


4m
Nataša Holinová

Predkladateľom zákona o sťažení prístupu k interrupciám nezáleží na ochrane života.


38m
Ilustračné foto

O jeden byt sa uchádza aj 60 záujemcov.


10 h
Policajti na zápase Trnava - Slovan.

Ako sa to mohlo stať a čo bude nasledovať.


Sportnet 1 h

Blogy SME

  1. Michael Achberger: Takto môžete zdravo maškrtiť večer pri televízore
  2. Občianske združenie Ženské kruhy: Už v najbližších dňoch hrozí Slovensku poľská cesta
  3. Martina Paulenová: Noci s bábätkom
  4. Unicef Slovensko: Čo nám hovorí najnovšia správa UNICEF o psychickom zdraví detí a mladých ľudí
  5. Martina Paulenová: Čo robia dvaja rodičia s dvoma deťmi na spoločnej materskej dovolenke?
  6. Symptomedica: Krvácanie do tráviaceho traktu môže byť smrteľne nebezpečné.
  7. SKU: Príbeh pedagogičky, ktorá chcela pracovať v školstve
  8. Michael Achberger: Zdravý životný štýl, vďaka ktorému priberáte
  1. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 20 304
  2. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 10 340
  3. Martin Kugla: Zachráňme Petržalku! 7 152
  4. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 647
  5. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 209
  6. Pavel Dvořák: Toto sú nepokojné časy 4 793
  7. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Homo Schizotikus alebo Ako sa mozog ľudský k schizofrénii dostal 3 790
  8. Stanislav Martinčko: Ide 17.10. Smer-SD do Rimavskej Soboty ďakovať sebe sám za dobre odvedenú robotu ?? 3 413
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
Skryť Zatvoriť reklamu