VÍNO NA VÍKEND

Čo dalo svetu južné Francúzsko

Existujú odrody, ktoré sú globálne. Majú, samozrejme, svoj pôvodný región, ale v súčasnosti sú už rozšírené po celom svete. Typickým reprezentantom týchto odrôd sú napríklad Cabernet Sauvignon alebo Chardonnay.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Na pomyselnom druhom konci rebríčka nájdete odrody s veľmi silnou regionálnou identitou, ako napríklad Sangoviese v Toskánsku alebo Tempranillo v Španielsku a čiastočne v Portugalsku. Hoci boli pokusy o ich rozšírenie, naozajstné veľké vína sa z nich vyrábajú len v ich pôvodných regiónoch.

Ďalej sú odrody, ktoré sú rozšírené takmer po celom svete, človek ich však spája väčšinou s niekoľkými špecifickými regiónmi. Berme napríklad typické juhofrancúzske odrody Syrah, Grenache a Mourvédre. Najmä Syrah sa stal globálnym hráčom, nezabudnime na austrálske a kalifornské skvosty, väčšinou označované ako Shiraz.

Chateau d´Aqueria 2007,
Lirac,
Francúzsko
  • Hodnotenie: 3,5 **** (z maximálnych 5)
  • Cenová kategória: 15 eur
  • Potenciál: 8 rokov

Taktiež nemôžeme vynechať skvelú španielsku Garnachu a mnoho ďalších príkladov. Nikde inde však nenájdete takú unikátnu kombináciu, týchto troch odrôd ako v južnom Francúzsku. Vína sú ovocné, parfumové, korenisté, plné a dokážu neskutočným spôsobom odovzdať to nekonečné množstvo slnka, ktoré hrozno absorbovalo.

Provensalsko a údolie Rhôny sú regióny, kde sa vyrábajú najlepšie vína sveta z týchto troch odrôd. Každé vinárstvo, každý výrobca má svoju unikátnu kombináciu ako stanoviť ich vzájomný podiel, aby sa dosiahla špecifickosť, ktorá charakterizuje jeho vína.
Popri špecifikách konkrétnych vinárstiev musíme uviesť aj regionálne rozdiely, ktoré sú najmarkantnejšie, keď porovnáme severnú a južnú Rhônu: na severe dominuje Syrah, kým na juhu tvorí najväčšiu časť takmer vždy Grenache. Najslávnejšia apelácia je, samozrejme, Châteauneuf-du-Pape, ale v okolitých subregiónoch sa vyrábajú štýlovo podobné vína za polovicu ceny zo Châteauneuf. K najväčším istotám patria apelácie Gigondas, Vacqueyras a Lirac, z ktorého pochádza aj naše dnešné víno.

Farba vína je tmavobordová. Vôňa typická korenistá parfumová juhofrancúzska, vyžaruje teplo slnka z južného Francúzska. Chute pokračujú v línii, ktorú nastavila vôňa: víno najviac pripomína tekutý parfum, ale ináč ako v prípade tých krásnych vín z Bordeaux, najmä z ľavého brehu. V porovnaní s nimi sú vína z južnej Rhôny vo všeobecnosti „teplejšie“, cítiť podstatne viac slnka.

Treba pripomenúť aj alkoholovú sladkastosť a guľatosť, ktorú prepožičia odroda Syrah, ďalej čierne ríbezle, prezreté višne, černice. Z korení je prítomný najmä bergamot, doplnený horkou čokoládou. Koncentrovanosť pripomína Cassis de Dijon – na úrovni vína, samozrejme. Napriek hustote a koncentrovanosti sa dá povedať, že víno si stále zachováva určitú eleganciu a relatívnu rovnováhu. Mimochodom, alkohol je na úrovni 14 %, čo je na vína z južnej Rhôny, kde sa často objavujú vína s vyšším ako 15 % alkoholom, veľmi slušné číslo.

Ešte jedna poznámka na záver: ročník 2007, otvorený v auguste 2013, je veľmi dobrým príkladom, keď človek presne trafí, kedy treba dané víno otvoriť. Tento Lirac naozaj vynikajúco zrel vo fľaši, súčasná podoba je zrejme najviac, čo dokáže ponúknuť. Na vrchole sa však udrží ešte niekoľko rokov.

Pekný príklad nie najlepšieho, ale veľmi korétneho juhofrancúzskeho vína z odrôd, ktoré tento rozsiahly región tak dobre reprezentujú vo svete vína. Navyše za 15 eur prezentuje vynikajúci pomer cena / kvalita. V neposlednom rade sa vynikajúco hodí k jedlám z diviny, ak chceme zostať vo Francúzsku, môj súkromný tip je diviak civet.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 34 074
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 22 643
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 006
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 13 237
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 040
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 475
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 115
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 552
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 736
  10. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 525

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

Dnes píše Jaroslav Rumpli

Trump je tým najhorším spojením Danka s Gašparovičom

Metafory zlyhávajú.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.