Na pomyselnom druhom konci rebríčka nájdete odrody s veľmi silnou regionálnou identitou, ako napríklad Sangoviese v Toskánsku alebo Tempranillo v Španielsku a čiastočne v Portugalsku. Hoci boli pokusy o ich rozšírenie, naozajstné veľké vína sa z nich vyrábajú len v ich pôvodných regiónoch.
Ďalej sú odrody, ktoré sú rozšírené takmer po celom svete, človek ich však spája väčšinou s niekoľkými špecifickými regiónmi. Berme napríklad typické juhofrancúzske odrody Syrah, Grenache a Mourvédre. Najmä Syrah sa stal globálnym hráčom, nezabudnime na austrálske a kalifornské skvosty, väčšinou označované ako Shiraz.
Chateau d´Aqueria 2007,
Lirac,
Francúzsko
Hodnotenie: 3,5 **** (z maximálnych 5)
Cenová kategória: 15 eur
Potenciál: 8 rokov
Taktiež nemôžeme vynechať skvelú španielsku Garnachu a mnoho ďalších príkladov. Nikde inde však nenájdete takú unikátnu kombináciu, týchto troch odrôd ako v južnom Francúzsku. Vína sú ovocné, parfumové, korenisté, plné a dokážu neskutočným spôsobom odovzdať to nekonečné množstvo slnka, ktoré hrozno absorbovalo.
Provensalsko a údolie Rhôny sú regióny, kde sa vyrábajú najlepšie vína sveta z týchto troch odrôd. Každé vinárstvo, každý výrobca má svoju unikátnu kombináciu ako stanoviť ich vzájomný podiel, aby sa dosiahla špecifickosť, ktorá charakterizuje jeho vína.
Popri špecifikách konkrétnych vinárstiev musíme uviesť aj regionálne rozdiely, ktoré sú najmarkantnejšie, keď porovnáme severnú a južnú Rhônu: na severe dominuje Syrah, kým na juhu tvorí najväčšiu časť takmer vždy Grenache. Najslávnejšia apelácia je, samozrejme, Châteauneuf-du-Pape, ale v okolitých subregiónoch sa vyrábajú štýlovo podobné vína za polovicu ceny zo Châteauneuf. K najväčším istotám patria apelácie Gigondas, Vacqueyras a Lirac, z ktorého pochádza aj naše dnešné víno.
Farba vína je tmavobordová. Vôňa typická korenistá parfumová juhofrancúzska, vyžaruje teplo slnka z južného Francúzska. Chute pokračujú v línii, ktorú nastavila vôňa: víno najviac pripomína tekutý parfum, ale ináč ako v prípade tých krásnych vín z Bordeaux, najmä z ľavého brehu. V porovnaní s nimi sú vína z južnej Rhôny vo všeobecnosti „teplejšie“, cítiť podstatne viac slnka.
Treba pripomenúť aj alkoholovú sladkastosť a guľatosť, ktorú prepožičia odroda Syrah, ďalej čierne ríbezle, prezreté višne, černice. Z korení je prítomný najmä bergamot, doplnený horkou čokoládou. Koncentrovanosť pripomína Cassis de Dijon – na úrovni vína, samozrejme. Napriek hustote a koncentrovanosti sa dá povedať, že víno si stále zachováva určitú eleganciu a relatívnu rovnováhu. Mimochodom, alkohol je na úrovni 14 %, čo je na vína z južnej Rhôny, kde sa často objavujú vína s vyšším ako 15 % alkoholom, veľmi slušné číslo.
Ešte jedna poznámka na záver: ročník 2007, otvorený v auguste 2013, je veľmi dobrým príkladom, keď človek presne trafí, kedy treba dané víno otvoriť. Tento Lirac naozaj vynikajúco zrel vo fľaši, súčasná podoba je zrejme najviac, čo dokáže ponúknuť. Na vrchole sa však udrží ešte niekoľko rokov.
Pekný príklad nie najlepšieho, ale veľmi korétneho juhofrancúzskeho vína z odrôd, ktoré tento rozsiahly región tak dobre reprezentujú vo svete vína. Navyše za 15 eur prezentuje vynikajúci pomer cena / kvalita. V neposlednom rade sa vynikajúco hodí k jedlám z diviny, ak chceme zostať vo Francúzsku, môj súkromný tip je diviak civet.