Grilovačka v byte? Skúste steaky s koňakom alebo kotlety s jablkami

Zlákalo vás počas leta grilované mäso? Naše recepty môžete vyskúšať pokojne aj doma v paneláku. Na prípravu vám dobre poslúži panvica, gril alebo rúra.

(Zdroj: Fotolia)

Bravčové kotlety so smotanou a jablkami
Suroviny na 4 porcie

  • 4 bravčové kotlety (karé s kosťou)
  • 2 plátky masla
  • 3 PL oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 zelené jablká
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 150 ml jablkového džúsu
  • 2 ČL horčice
  • 1 PL medu
  • štipka cukru
  • soľ, mleté čierne korenie

Kotlety umyte a osušte. Olej, horčicu, soľ, korenie a med rozmiešajte v miske na marinádu a potrite ňou mäso z oboch strán. Nechajte pôsobiť. Medzitým na masle opražte najemno pokrájanú cibuľu a kúsok jablka. Zasypte cukrom, premiešajte a zalejte džúsom. Krátko povarte a rozmixujte. Dochuťte soľou a korením a prilejte smotanu. Nechajte prevariť a odstavte. Mäso opečte niekoľko minút z každej strany na panvici alebo v rozpálenom grile spolu so štvrtkami jabĺk. Servírujte mäso preliate omáčkou so zemiakmi alebo pečivom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Základný recept sa dá meniť podľa chuti. Stačí, ak pridáte k omáčke alebo na mäso na zvýraznenie prelisovaný cesnak, nasekané čili papričky alebo umocníte sladkú chuť jabĺk štipkou mletej škorice.


Steaky s horčicou a koňakom
Suroviny na 4 porcie

  • 4 hrubšie hovädzie steaky (môžu byť i tenšie rezne z hovädzieho zadného)
  • 2 väčšie cibule
  • 3 PL oleja
  • 100 ml koňaku alebo brandy
  • 100 ml hovädzieho vývaru
  • 100 ml smotany na varenie
  • 3 PL horčice
  • soľ, mleté čierne korenie

Steaky umyte, osušte, okoreňte a osoľte. Na rozpálenú panvici vlejte olej a steaky na ňom opečte z každej strany približne päť minút. Ak sa vám nezmestia všetky naraz, opekajte ich postupne. Po vybratí ich udržujte teplé. Na výpeku opražte nadrobno pokrájanú cibuľu, keď je zlatohnedá, prilejte k nej koňak a priveďte do varu. Rýchlo zalejte vývarom a pridajte horčicu. Za občasného premiešania varte na malom plameni približne 2 - 3 minúty. Nakoniec dochuťte a zjemnite smotanou. Mäso môžete potrieť olejom a pripraviť v rozpálenom grile. Každý stolovník si určí sám, či túži po krvavom, šťavnatom, alebo prepečenom steaku. Mäso podávajte s omáčkou a pečenými zemiakmi alebo pečivom.

Tip: Novým zemiakom svedčí pečenie s trochou oleja, hrubozrnnej soli, rasce alebo s vetvičkami tymianu. Horčicu môžete kombinovať. Skúste zmiešať lyžicu plnotučnej, s lyžicou hrubozrnnej a do tretice lyžicou dijonskej horčice.


Grilované rebierka so slivkovou omáčkou
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 1,5 - 2 kg bravčových mäsitých rebierok

Na predváranie:

  • 2 bobkové listy
  • 1 cibuľa
  • 5 guliek nového korenia
  • 5 guliek borievky (jalovca)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ

Na marinádu:

  • 1 PL zmesi korenia na pečené rebierka
  • 1 PL sladká čili omáčka
  • 1-2 PL sójovej omáčky

  • 1 PL oleja
  • 3 PL slivkového lekváru
  • 2 PL limetovej šťavy
  • 4 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 2 PL sherry
  • soľ, mleté čierne korenie

Celé rebierka rozkrájajte a vložte do hrnca so všetkými koreninami, rozštvrtenou cibuľou a cesnakom na obváranie. Zalejte vodou a od zovretia varte asi 35 - 45 minút na malom plameni, aby sa nerozpadli. Rebierka zlejte a nechajte vychladnúť. Z uvedených surovín zmiešajte marinádu, potrite ňou rebierka a odložte ich do chladničky na 12 - 24 hodín. Rebierka ugrilujte z každej strany dochrumkava alebo ich naukladajte na plech a upečte v rúre. Počas prípravy ich môžete potierať zvyšnou alebo nanovo pripravenou marinádou, alebo polievať pivom. Servírujte podľa chuti s nakladanou, pečenou alebo čerstvou zeleninou a pečivom.

Tip: Slivkový lekvár môžete nahradiť medom alebo griotkou. Ak medzi stolovníkmi nebudú deti, pokojne siahnite po čili papričkách, ktoré sa budú dopĺňať so sladkastou chuťou.


Ratatouille zelenina s klobásami
Suroviny na 4 porcie

  • 8 grilovacích klobás
  • 4 paradajky
  • 1 žltá paprika
  • 1 červená paprika
  • 2 červené cibule
  • 1 malá cuketa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 PL olivového oleja
  • vetvičky rozmarínu alebo tymianu
  • soľ, mleté čierne korenie (alebo zmes korenia na grilovanie či ratatouille)

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Zeleninu rozkrájajte podľa chuti na štvrtinky, kolieska alebo hrubšie pásiky. Naukladajte ju do hlbokého plecha, prelejte olejom, posypte soľou a korením, pridajte vetvičky tymianu alebo rozmarínu podľa chuti, ak nemáte posypte zeleninu sušenými bylinkami a vložte do rúry. Po desiatich minútach pridajte na vrch grilovacie klobásy a pečte ďalších 20 minút. Servírujte s grilovacími omáčkami alebo pečivom.

Tip: Mimo sezóny čerstvej zeleniny môžete vyskúšať klobásy upiecť na gazdovský spôsob, a to na zemiakoch a kyslej kapuste.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  2. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  3. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  4. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  5. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu
  6. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať?
  7. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými
  8. EY Podnikateľ roka: hľadáme slovenské príbehy!
  9. Platíte si poistenie domova zbytočne?
  10. Volkswagen T-Cross má z každého niečo
  1. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  2. 4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť
  3. Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva
  4. XXIII. Seminár I. Poliačka – Rozvoj cestnej infraštruktúry
  5. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  6. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  7. Sieť prevádzok Stop Shop obchodov má už 80 pobočiek
  8. Rozdiel medzi Dič a Ič dph
  9. Ekonomická diplomacia Indonézie
  10. Ako si vieme zabezpečiť štedrý a spokojný dôchodok?
  1. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 34 388
  2. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 26 505
  3. Platíte si poistenie domova zbytočne? 19 575
  4. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami 10 609
  5. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 9 099
  6. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 7 422
  7. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí 5 204
  8. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými 3 456
  9. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať? 3 375
  10. Volkswagen T-Cross má z každého niečo 3 333

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Ján Kuciak nemal v detstve ani počítač, vyrástol z neho analytik

Kuciak chcel s novinami najskôr skončiť.

ŠPORT

Opäť sa ukázalo, že Shiffrinová sa dá zdolať, tvrdila Vlhová

Vlhovú predstihla o 58 stotín sekundy.

EKONOMIKA

V Jasnej či v Tatrách si skipasy lyžiari kúpia po novom

Tatry Mountain Resorts zásadným spôsobom mení predaj lístkov.

Neprehliadnite tiež

Zimný trend číslo jeden: Káro a tartan menia farbu

Aj túto sezónu sú stredobodom pozornosti.