Grilovačka v byte? Skúste steaky s koňakom alebo kotlety s jablkami

Zlákalo vás počas leta grilované mäso? Naše recepty môžete vyskúšať pokojne aj doma v paneláku. Na prípravu vám dobre poslúži panvica, gril alebo rúra.

(Zdroj: Fotolia)

Bravčové kotlety so smotanou a jablkami
Suroviny na 4 porcie

  • 4 bravčové kotlety (karé s kosťou)
  • 2 plátky masla
  • 3 PL oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 zelené jablká
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 150 ml jablkového džúsu
  • 2 ČL horčice
  • 1 PL medu
  • štipka cukru
  • soľ, mleté čierne korenie

Kotlety umyte a osušte. Olej, horčicu, soľ, korenie a med rozmiešajte v miske na marinádu a potrite ňou mäso z oboch strán. Nechajte pôsobiť. Medzitým na masle opražte najemno pokrájanú cibuľu a kúsok jablka. Zasypte cukrom, premiešajte a zalejte džúsom. Krátko povarte a rozmixujte. Dochuťte soľou a korením a prilejte smotanu. Nechajte prevariť a odstavte. Mäso opečte niekoľko minút z každej strany na panvici alebo v rozpálenom grile spolu so štvrtkami jabĺk. Servírujte mäso preliate omáčkou so zemiakmi alebo pečivom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Základný recept sa dá meniť podľa chuti. Stačí, ak pridáte k omáčke alebo na mäso na zvýraznenie prelisovaný cesnak, nasekané čili papričky alebo umocníte sladkú chuť jabĺk štipkou mletej škorice.


Steaky s horčicou a koňakom
Suroviny na 4 porcie

  • 4 hrubšie hovädzie steaky (môžu byť i tenšie rezne z hovädzieho zadného)
  • 2 väčšie cibule
  • 3 PL oleja
  • 100 ml koňaku alebo brandy
  • 100 ml hovädzieho vývaru
  • 100 ml smotany na varenie
  • 3 PL horčice
  • soľ, mleté čierne korenie

Steaky umyte, osušte, okoreňte a osoľte. Na rozpálenú panvici vlejte olej a steaky na ňom opečte z každej strany približne päť minút. Ak sa vám nezmestia všetky naraz, opekajte ich postupne. Po vybratí ich udržujte teplé. Na výpeku opražte nadrobno pokrájanú cibuľu, keď je zlatohnedá, prilejte k nej koňak a priveďte do varu. Rýchlo zalejte vývarom a pridajte horčicu. Za občasného premiešania varte na malom plameni približne 2 - 3 minúty. Nakoniec dochuťte a zjemnite smotanou. Mäso môžete potrieť olejom a pripraviť v rozpálenom grile. Každý stolovník si určí sám, či túži po krvavom, šťavnatom, alebo prepečenom steaku. Mäso podávajte s omáčkou a pečenými zemiakmi alebo pečivom.

Tip: Novým zemiakom svedčí pečenie s trochou oleja, hrubozrnnej soli, rasce alebo s vetvičkami tymianu. Horčicu môžete kombinovať. Skúste zmiešať lyžicu plnotučnej, s lyžicou hrubozrnnej a do tretice lyžicou dijonskej horčice.


Grilované rebierka so slivkovou omáčkou
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 1,5 - 2 kg bravčových mäsitých rebierok

Na predváranie:

  • 2 bobkové listy
  • 1 cibuľa
  • 5 guliek nového korenia
  • 5 guliek borievky (jalovca)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ

Na marinádu:

  • 1 PL zmesi korenia na pečené rebierka
  • 1 PL sladká čili omáčka
  • 1-2 PL sójovej omáčky

  • 1 PL oleja
  • 3 PL slivkového lekváru
  • 2 PL limetovej šťavy
  • 4 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 2 PL sherry
  • soľ, mleté čierne korenie

Celé rebierka rozkrájajte a vložte do hrnca so všetkými koreninami, rozštvrtenou cibuľou a cesnakom na obváranie. Zalejte vodou a od zovretia varte asi 35 - 45 minút na malom plameni, aby sa nerozpadli. Rebierka zlejte a nechajte vychladnúť. Z uvedených surovín zmiešajte marinádu, potrite ňou rebierka a odložte ich do chladničky na 12 - 24 hodín. Rebierka ugrilujte z každej strany dochrumkava alebo ich naukladajte na plech a upečte v rúre. Počas prípravy ich môžete potierať zvyšnou alebo nanovo pripravenou marinádou, alebo polievať pivom. Servírujte podľa chuti s nakladanou, pečenou alebo čerstvou zeleninou a pečivom.

Tip: Slivkový lekvár môžete nahradiť medom alebo griotkou. Ak medzi stolovníkmi nebudú deti, pokojne siahnite po čili papričkách, ktoré sa budú dopĺňať so sladkastou chuťou.


Ratatouille zelenina s klobásami
Suroviny na 4 porcie

  • 8 grilovacích klobás
  • 4 paradajky
  • 1 žltá paprika
  • 1 červená paprika
  • 2 červené cibule
  • 1 malá cuketa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 PL olivového oleja
  • vetvičky rozmarínu alebo tymianu
  • soľ, mleté čierne korenie (alebo zmes korenia na grilovanie či ratatouille)

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Zeleninu rozkrájajte podľa chuti na štvrtinky, kolieska alebo hrubšie pásiky. Naukladajte ju do hlbokého plecha, prelejte olejom, posypte soľou a korením, pridajte vetvičky tymianu alebo rozmarínu podľa chuti, ak nemáte posypte zeleninu sušenými bylinkami a vložte do rúry. Po desiatich minútach pridajte na vrch grilovacie klobásy a pečte ďalších 20 minút. Servírujte s grilovacími omáčkami alebo pečivom.

Tip: Mimo sezóny čerstvej zeleniny môžete vyskúšať klobásy upiecť na gazdovský spôsob, a to na zemiakoch a kyslej kapuste.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 10 045
  2. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 9 551
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 035
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 499
  5. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 143
  6. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 4 705
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 458
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 877
  9. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 3 442
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 206

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Štát plánuje otvoriť trh s online hazardom. Aktivisti za tým vidia lobing Penty

Nový zákon podľa stávkarov pomôže proti nelegálnemu hazardu.

DOBRE RÁNO

Dobré ráno: Súd mu vymeral 12 rokov, chce sa stať primátorom

Ako sa u nás robí komunálna politika.

STĹPČEK PETRA TKAČENKA

Hazard nie je piaty jazdec Apokalypsy

Hazard treba regulovať, nie zakazovať.

Neprehliadnite tiež

Judit Bárdos: My herci sme alibisti, za postavy sa skrývame

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.

Vzťahová poradňa: Vždy som tá iniciatívna. Mám si hľadať nových priateľov?

Klinická psychologička hovorí o snažení sa vo vzťahoch.

Ako ochrániť deti na slnku?

Detská pokožka je najcitlivejšia na jar.

Kladivárka: Hod kladivom je jeden z najnáročnejších športov atletiky

Martinu Hrašnovú čakajú majstrovstvá aj leto s dcérou.