Grilovačka v byte? Skúste steaky s koňakom alebo kotlety s jablkami

Zlákalo vás počas leta grilované mäso? Naše recepty môžete vyskúšať pokojne aj doma v paneláku. Na prípravu vám dobre poslúži panvica, gril alebo rúra.

(Zdroj: Fotolia)

Bravčové kotlety so smotanou a jablkami
Suroviny na 4 porcie

  • 4 bravčové kotlety (karé s kosťou)
  • 2 plátky masla
  • 3 PL oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 zelené jablká
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 150 ml jablkového džúsu
  • 2 ČL horčice
  • 1 PL medu
  • štipka cukru
  • soľ, mleté čierne korenie

Kotlety umyte a osušte. Olej, horčicu, soľ, korenie a med rozmiešajte v miske na marinádu a potrite ňou mäso z oboch strán. Nechajte pôsobiť. Medzitým na masle opražte najemno pokrájanú cibuľu a kúsok jablka. Zasypte cukrom, premiešajte a zalejte džúsom. Krátko povarte a rozmixujte. Dochuťte soľou a korením a prilejte smotanu. Nechajte prevariť a odstavte. Mäso opečte niekoľko minút z každej strany na panvici alebo v rozpálenom grile spolu so štvrtkami jabĺk. Servírujte mäso preliate omáčkou so zemiakmi alebo pečivom.

Tip: Základný recept sa dá meniť podľa chuti. Stačí, ak pridáte k omáčke alebo na mäso na zvýraznenie prelisovaný cesnak, nasekané čili papričky alebo umocníte sladkú chuť jabĺk štipkou mletej škorice.


Steaky s horčicou a koňakom
Suroviny na 4 porcie

  • 4 hrubšie hovädzie steaky (môžu byť i tenšie rezne z hovädzieho zadného)
  • 2 väčšie cibule
  • 3 PL oleja
  • 100 ml koňaku alebo brandy
  • 100 ml hovädzieho vývaru
  • 100 ml smotany na varenie
  • 3 PL horčice
  • soľ, mleté čierne korenie

Steaky umyte, osušte, okoreňte a osoľte. Na rozpálenú panvici vlejte olej a steaky na ňom opečte z každej strany približne päť minút. Ak sa vám nezmestia všetky naraz, opekajte ich postupne. Po vybratí ich udržujte teplé. Na výpeku opražte nadrobno pokrájanú cibuľu, keď je zlatohnedá, prilejte k nej koňak a priveďte do varu. Rýchlo zalejte vývarom a pridajte horčicu. Za občasného premiešania varte na malom plameni približne 2 - 3 minúty. Nakoniec dochuťte a zjemnite smotanou. Mäso môžete potrieť olejom a pripraviť v rozpálenom grile. Každý stolovník si určí sám, či túži po krvavom, šťavnatom, alebo prepečenom steaku. Mäso podávajte s omáčkou a pečenými zemiakmi alebo pečivom.

Tip: Novým zemiakom svedčí pečenie s trochou oleja, hrubozrnnej soli, rasce alebo s vetvičkami tymianu. Horčicu môžete kombinovať. Skúste zmiešať lyžicu plnotučnej, s lyžicou hrubozrnnej a do tretice lyžicou dijonskej horčice.


Grilované rebierka so slivkovou omáčkou
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 1,5 - 2 kg bravčových mäsitých rebierok

Na predváranie:

  • 2 bobkové listy
  • 1 cibuľa
  • 5 guliek nového korenia
  • 5 guliek borievky (jalovca)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ

Na marinádu:

  • 1 PL zmesi korenia na pečené rebierka
  • 1 PL sladká čili omáčka
  • 1-2 PL sójovej omáčky

  • 1 PL oleja
  • 3 PL slivkového lekváru
  • 2 PL limetovej šťavy
  • 4 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 2 PL sherry
  • soľ, mleté čierne korenie

Celé rebierka rozkrájajte a vložte do hrnca so všetkými koreninami, rozštvrtenou cibuľou a cesnakom na obváranie. Zalejte vodou a od zovretia varte asi 35 - 45 minút na malom plameni, aby sa nerozpadli. Rebierka zlejte a nechajte vychladnúť. Z uvedených surovín zmiešajte marinádu, potrite ňou rebierka a odložte ich do chladničky na 12 - 24 hodín. Rebierka ugrilujte z každej strany dochrumkava alebo ich naukladajte na plech a upečte v rúre. Počas prípravy ich môžete potierať zvyšnou alebo nanovo pripravenou marinádou, alebo polievať pivom. Servírujte podľa chuti s nakladanou, pečenou alebo čerstvou zeleninou a pečivom.

Tip: Slivkový lekvár môžete nahradiť medom alebo griotkou. Ak medzi stolovníkmi nebudú deti, pokojne siahnite po čili papričkách, ktoré sa budú dopĺňať so sladkastou chuťou.


Ratatouille zelenina s klobásami
Suroviny na 4 porcie

  • 8 grilovacích klobás
  • 4 paradajky
  • 1 žltá paprika
  • 1 červená paprika
  • 2 červené cibule
  • 1 malá cuketa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 PL olivového oleja
  • vetvičky rozmarínu alebo tymianu
  • soľ, mleté čierne korenie (alebo zmes korenia na grilovanie či ratatouille)

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Zeleninu rozkrájajte podľa chuti na štvrtinky, kolieska alebo hrubšie pásiky. Naukladajte ju do hlbokého plecha, prelejte olejom, posypte soľou a korením, pridajte vetvičky tymianu alebo rozmarínu podľa chuti, ak nemáte posypte zeleninu sušenými bylinkami a vložte do rúry. Po desiatich minútach pridajte na vrch grilovacie klobásy a pečte ďalších 20 minút. Servírujte s grilovacími omáčkami alebo pečivom.

Tip: Mimo sezóny čerstvej zeleniny môžete vyskúšať klobásy upiecť na gazdovský spôsob, a to na zemiakoch a kyslej kapuste.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  2. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  3. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  4. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  5. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  6. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  7. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  8. Inteligencia vo všetkom
  9. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  10. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  1. Ako efektívne využiť podlahové kúrenie?
  2. Samsung Galaxy S8: smartfón s výnimočným displejom
  3. Túžite byť matkou, ale nedarí sa? Poďme hľadať dôvody!
  4. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  5. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  6. Nové investičné projekty v Schladmingu s výhľadom na zjazdovku
  7. Podľa M. Borguľu je práca mestskej polície slabá a nedôsledná
  8. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  9. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  10. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  1. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 7 836
  2. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky 7 226
  3. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 6 534
  4. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 182
  5. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy 5 421
  6. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 5 406
  7. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 5 292
  8. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 4 914
  9. 5 krokov k vlastnému bývaniu 3 724
  10. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť 3 033

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Remiášova vražda sa ešte dá vyšetriť. Pomôcť musia mafiáni

Polícia minulý rok obnovila vyšetrovanie Remiášovej vraždy, pretože vyšli najavo nové skutočnosti. Ani po roku zatiaľ nikoho neobvinila.

DOMOV

Anna Remiášová pri pomníku syna: Nikdy to nevzdám

Výročie vraždy si prišli k jeho pamätníku pripomenúť aj študenti.

KOMENTÁRE

Kažimír bude musieť siahnuť pod vankúš, aby naplnil Ficove sľuby

Bez zásahu do rozpočtu to nepôjde.

Neprehliadnite tiež

Návod na prežitie v kancelárii: tipy, ako zvládnuť sedavé zamestnanie

Sedieť celý deň v práci môže mať fatálne následky na zdravie.

Nepočujúcemu môže tlmočník zachrániť rodinu, dokonca aj život

Milena Fabšičová (29) je tlmočníčkou posunkového jazyka, ktorý považuje za svoj materinský. Väčšina jej rodiny je nepočujúca.

Jej syn je dcéra: Američanka prijala zmenu 4-ročného syna na dievča

Je kresťanka a republikánka. Najviac sa obávala, čo si o nej pomyslia ostatní.

Nové trendy pre svadobné šaty? Čipka a odhalené ramená

Inšpiráciu pre budúce nevesty priniesol Týždeň svadobnej módy v New Yorku.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop