Grilovačka v byte? Skúste steaky s koňakom alebo kotlety s jablkami

Zlákalo vás počas leta grilované mäso? Naše recepty môžete vyskúšať pokojne aj doma v paneláku. Na prípravu vám dobre poslúži panvica, gril alebo rúra.

(Zdroj: Fotolia)

Bravčové kotlety so smotanou a jablkami
Suroviny na 4 porcie

  • 4 bravčové kotlety (karé s kosťou)
  • 2 plátky masla
  • 3 PL oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 zelené jablká
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 150 ml jablkového džúsu
  • 2 ČL horčice
  • 1 PL medu
  • štipka cukru
  • soľ, mleté čierne korenie

Kotlety umyte a osušte. Olej, horčicu, soľ, korenie a med rozmiešajte v miske na marinádu a potrite ňou mäso z oboch strán. Nechajte pôsobiť. Medzitým na masle opražte najemno pokrájanú cibuľu a kúsok jablka. Zasypte cukrom, premiešajte a zalejte džúsom. Krátko povarte a rozmixujte. Dochuťte soľou a korením a prilejte smotanu. Nechajte prevariť a odstavte. Mäso opečte niekoľko minút z každej strany na panvici alebo v rozpálenom grile spolu so štvrtkami jabĺk. Servírujte mäso preliate omáčkou so zemiakmi alebo pečivom.

Tip: Základný recept sa dá meniť podľa chuti. Stačí, ak pridáte k omáčke alebo na mäso na zvýraznenie prelisovaný cesnak, nasekané čili papričky alebo umocníte sladkú chuť jabĺk štipkou mletej škorice.


Steaky s horčicou a koňakom
Suroviny na 4 porcie

  • 4 hrubšie hovädzie steaky (môžu byť i tenšie rezne z hovädzieho zadného)
  • 2 väčšie cibule
  • 3 PL oleja
  • 100 ml koňaku alebo brandy
  • 100 ml hovädzieho vývaru
  • 100 ml smotany na varenie
  • 3 PL horčice
  • soľ, mleté čierne korenie

Steaky umyte, osušte, okoreňte a osoľte. Na rozpálenú panvici vlejte olej a steaky na ňom opečte z každej strany približne päť minút. Ak sa vám nezmestia všetky naraz, opekajte ich postupne. Po vybratí ich udržujte teplé. Na výpeku opražte nadrobno pokrájanú cibuľu, keď je zlatohnedá, prilejte k nej koňak a priveďte do varu. Rýchlo zalejte vývarom a pridajte horčicu. Za občasného premiešania varte na malom plameni približne 2 - 3 minúty. Nakoniec dochuťte a zjemnite smotanou. Mäso môžete potrieť olejom a pripraviť v rozpálenom grile. Každý stolovník si určí sám, či túži po krvavom, šťavnatom, alebo prepečenom steaku. Mäso podávajte s omáčkou a pečenými zemiakmi alebo pečivom.

Tip: Novým zemiakom svedčí pečenie s trochou oleja, hrubozrnnej soli, rasce alebo s vetvičkami tymianu. Horčicu môžete kombinovať. Skúste zmiešať lyžicu plnotučnej, s lyžicou hrubozrnnej a do tretice lyžicou dijonskej horčice.


Grilované rebierka so slivkovou omáčkou
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 1,5 - 2 kg bravčových mäsitých rebierok

Na predváranie:

  • 2 bobkové listy
  • 1 cibuľa
  • 5 guliek nového korenia
  • 5 guliek borievky (jalovca)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ

Na marinádu:

  • 1 PL zmesi korenia na pečené rebierka
  • 1 PL sladká čili omáčka
  • 1-2 PL sójovej omáčky

  • 1 PL oleja
  • 3 PL slivkového lekváru
  • 2 PL limetovej šťavy
  • 4 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 2 PL sherry
  • soľ, mleté čierne korenie

Celé rebierka rozkrájajte a vložte do hrnca so všetkými koreninami, rozštvrtenou cibuľou a cesnakom na obváranie. Zalejte vodou a od zovretia varte asi 35 - 45 minút na malom plameni, aby sa nerozpadli. Rebierka zlejte a nechajte vychladnúť. Z uvedených surovín zmiešajte marinádu, potrite ňou rebierka a odložte ich do chladničky na 12 - 24 hodín. Rebierka ugrilujte z každej strany dochrumkava alebo ich naukladajte na plech a upečte v rúre. Počas prípravy ich môžete potierať zvyšnou alebo nanovo pripravenou marinádou, alebo polievať pivom. Servírujte podľa chuti s nakladanou, pečenou alebo čerstvou zeleninou a pečivom.

Tip: Slivkový lekvár môžete nahradiť medom alebo griotkou. Ak medzi stolovníkmi nebudú deti, pokojne siahnite po čili papričkách, ktoré sa budú dopĺňať so sladkastou chuťou.


Ratatouille zelenina s klobásami
Suroviny na 4 porcie

  • 8 grilovacích klobás
  • 4 paradajky
  • 1 žltá paprika
  • 1 červená paprika
  • 2 červené cibule
  • 1 malá cuketa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 PL olivového oleja
  • vetvičky rozmarínu alebo tymianu
  • soľ, mleté čierne korenie (alebo zmes korenia na grilovanie či ratatouille)

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Zeleninu rozkrájajte podľa chuti na štvrtinky, kolieska alebo hrubšie pásiky. Naukladajte ju do hlbokého plecha, prelejte olejom, posypte soľou a korením, pridajte vetvičky tymianu alebo rozmarínu podľa chuti, ak nemáte posypte zeleninu sušenými bylinkami a vložte do rúry. Po desiatich minútach pridajte na vrch grilovacie klobásy a pečte ďalších 20 minút. Servírujte s grilovacími omáčkami alebo pečivom.

Tip: Mimo sezóny čerstvej zeleniny môžete vyskúšať klobásy upiecť na gazdovský spôsob, a to na zemiakoch a kyslej kapuste.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  4. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  6. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  7. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  8. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  9. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  10. Splnený sen
  1. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  3. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  4. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  5. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  6. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  7. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  8. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  9. Top Ten najviac prehliadaných vozidiel na trhu
  10. Vysoká hra o súdne trovy
  1. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 14 733
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 3 800
  3. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 3 789
  4. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 3 694
  5. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 1 416
  6. Splnený sen 1 412
  7. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 1 345
  8. Ako na refinancovanie hypotéky 1 165
  9. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman 965
  10. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu 938

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Cítila každý vpich ihly. Lekárov so slzami v očiach prosila, aby už prestali

Denník SME oslovil všetky univerzitné a fakultné nemocnice. Ani jedna nedostala podnet na násilie či neetické správanie personálu počas pôrodu.

KOMENTÁRE

Orbán môže mať čoskoro v regióne nového spojenca. Andreja Babiša

Babiš má blízko k jeho politickej kultúre.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Odchádzať z domu je hraničná situácia

Dieťa som vynosila a porodila ľahko, ale logistika je moje rodičovské peklo.

Na materskej rozbehla biznis na Amazone. Čo radí začínajúcim podnikateľkám?

Zuzana Sotáková je ukážkou, ako odvážny plán dotiahnuť do úspešného konca.

Facky, traumy, málo ľudskosti. Aj tak zobrazuje dokument slovenské pôrodníctvo

Na Slovensku sa znova hovorí o pôrodoch, začínajú sa ozývať hlasy traumatizovaných žien.