Bravčové kotlety so smotanou a jablkami
Suroviny na 4 porcie
- 4 bravčové kotlety (karé s kosťou)
- 2 plátky masla
- 3 PL oleja
- 1 cibuľa
- 2 zelené jablká
- 200 ml šľahačkovej smotany
- 150 ml jablkového džúsu
- 2 ČL horčice
- 1 PL medu
- štipka cukru
- soľ, mleté čierne korenie
Kotlety umyte a osušte. Olej, horčicu, soľ, korenie a med rozmiešajte v miske na marinádu a potrite ňou mäso z oboch strán. Nechajte pôsobiť. Medzitým na masle opražte najemno pokrájanú cibuľu a kúsok jablka. Zasypte cukrom, premiešajte a zalejte džúsom. Krátko povarte a rozmixujte. Dochuťte soľou a korením a prilejte smotanu. Nechajte prevariť a odstavte. Mäso opečte niekoľko minút z každej strany na panvici alebo v rozpálenom grile spolu so štvrtkami jabĺk. Servírujte mäso preliate omáčkou so zemiakmi alebo pečivom.
Tip: Základný recept sa dá meniť podľa chuti. Stačí, ak pridáte k omáčke alebo na mäso na zvýraznenie prelisovaný cesnak, nasekané čili papričky alebo umocníte sladkú chuť jabĺk štipkou mletej škorice.
Steaky s horčicou a koňakom
Suroviny na 4 porcie
- 4 hrubšie hovädzie steaky (môžu byť i tenšie rezne z hovädzieho zadného)
- 2 väčšie cibule
- 3 PL oleja
- 100 ml koňaku alebo brandy
- 100 ml hovädzieho vývaru
- 100 ml smotany na varenie
- 3 PL horčice
- soľ, mleté čierne korenie
Steaky umyte, osušte, okoreňte a osoľte. Na rozpálenú panvici vlejte olej a steaky na ňom opečte z každej strany približne päť minút. Ak sa vám nezmestia všetky naraz, opekajte ich postupne. Po vybratí ich udržujte teplé. Na výpeku opražte nadrobno pokrájanú cibuľu, keď je zlatohnedá, prilejte k nej koňak a priveďte do varu. Rýchlo zalejte vývarom a pridajte horčicu. Za občasného premiešania varte na malom plameni približne 2 - 3 minúty. Nakoniec dochuťte a zjemnite smotanou. Mäso môžete potrieť olejom a pripraviť v rozpálenom grile. Každý stolovník si určí sám, či túži po krvavom, šťavnatom, alebo prepečenom steaku. Mäso podávajte s omáčkou a pečenými zemiakmi alebo pečivom.
Tip: Novým zemiakom svedčí pečenie s trochou oleja, hrubozrnnej soli, rasce alebo s vetvičkami tymianu. Horčicu môžete kombinovať. Skúste zmiešať lyžicu plnotučnej, s lyžicou hrubozrnnej a do tretice lyžicou dijonskej horčice.
Grilované rebierka so slivkovou omáčkou
Suroviny na 4 - 6 porcií
- 1,5 - 2 kg bravčových mäsitých rebierok
Na predváranie:
- 2 bobkové listy
- 1 cibuľa
- 5 guliek nového korenia
- 5 guliek borievky (jalovca)
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ
Na marinádu:
- 1 PL zmesi korenia na pečené rebierka
- 1 PL sladká čili omáčka
- 1-2 PL sójovej omáčky
- 1 PL oleja
- 3 PL slivkového lekváru
- 2 PL limetovej šťavy
- 4 strúčiky prelisovaného cesnaku
- 2 PL sherry
- soľ, mleté čierne korenie
Celé rebierka rozkrájajte a vložte do hrnca so všetkými koreninami, rozštvrtenou cibuľou a cesnakom na obváranie. Zalejte vodou a od zovretia varte asi 35 - 45 minút na malom plameni, aby sa nerozpadli. Rebierka zlejte a nechajte vychladnúť. Z uvedených surovín zmiešajte marinádu, potrite ňou rebierka a odložte ich do chladničky na 12 - 24 hodín. Rebierka ugrilujte z každej strany dochrumkava alebo ich naukladajte na plech a upečte v rúre. Počas prípravy ich môžete potierať zvyšnou alebo nanovo pripravenou marinádou, alebo polievať pivom. Servírujte podľa chuti s nakladanou, pečenou alebo čerstvou zeleninou a pečivom.
Tip: Slivkový lekvár môžete nahradiť medom alebo griotkou. Ak medzi stolovníkmi nebudú deti, pokojne siahnite po čili papričkách, ktoré sa budú dopĺňať so sladkastou chuťou.
Ratatouille zelenina s klobásami
Suroviny na 4 porcie
- 8 grilovacích klobás
- 4 paradajky
- 1 žltá paprika
- 1 červená paprika
- 2 červené cibule
- 1 malá cuketa
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 PL olivového oleja
- vetvičky rozmarínu alebo tymianu
- soľ, mleté čierne korenie (alebo zmes korenia na grilovanie či ratatouille)
Rúru predhrejte na 200 stupňov. Zeleninu rozkrájajte podľa chuti na štvrtinky, kolieska alebo hrubšie pásiky. Naukladajte ju do hlbokého plecha, prelejte olejom, posypte soľou a korením, pridajte vetvičky tymianu alebo rozmarínu podľa chuti, ak nemáte posypte zeleninu sušenými bylinkami a vložte do rúry. Po desiatich minútach pridajte na vrch grilovacie klobásy a pečte ďalších 20 minút. Servírujte s grilovacími omáčkami alebo pečivom.
Tip: Mimo sezóny čerstvej zeleniny môžete vyskúšať klobásy upiecť na gazdovský spôsob, a to na zemiakoch a kyslej kapuste.
Autor: mag