Šalát z pečenej cvikly s cibuľou a so syrom
Suroviny na 4 porcie
- 300 g cvikly
- 200 g červenej cibule
- 2 ČL rímskej rasce
- 3 PL olivového oleja
- 200 g syra balkánskeho typu
- 8 listov červeného mangoldu (odroda repy obyčajnej pestovanej pre listy)
- 1-2 PL balzamikového octu
- píniové oriešky
- soľ, mleté čierne korenie
Cviklu predvarte do polomäkka. Olivový olej zahrejte a opečte na ňom rímsku rascu, aby uvoľnila vôňu a chuť. Olej s rascou zlejte z panvice do misky, primiešajte k nim balzamikový ocot, soľ a korenie. Cibuľu i uvarenú cviklu ošúpte a rozkrájajte na štvrtiny. Vložte ich do zapekacej misky a prelejte marinádou. Prikryte vrchnákom alebo alobalom a pečte približne 20-30 minút. Posledných 5 minút pečte odokryté. Medzitým krátko sparte listy mangoldu. Pred servírovaním primiešajte do šalátu rozmrvený alebo na kocky rozkrájaný syr a píniové oriešky. Podľa chuti pridajte nasekané bylinky.
Tip: Cviklu môžete namiesto predvárania i upiecť. A to tak, že ju celú zabalíte do alobalu a upečiete pri 180 stupňoch po dobu 1 hodiny. Namiesto obyčajnej soli môžete siahnuť po bylinkovej. Nič nepokazíte ani pečeným cesnakom.