SME

Čatní je farebná India v pohári

Korenistá pochúťka sa hodí k mäsu, syrom alebo ako dip na namáčanie chleba.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Ovocie aj zelenina, sladké aj kyslé, korenisté aj pikantné. Čatní spája všetky intenzívne chute a rôzne ingrediencie, pričom podčiarkuje ich farebnosť. Akoby ste do pohára zatvorili obraz pestrej Indie, odkiaľ táto pochúťka pochádza.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vynikajúco sa hodí ku grilovanému mäsu, pečenej rybe, k syrom alebo len tak natreté na hrianku či indický chlieb naan.

Čatní priviezli z Indie britskí kolonizátori a odtiaľ sa rozšírilo do ďalších anglických kolónií v Afrike či Karibiku a udomácnilo sa v mnohých národných kuchyniach. Preto existujú stovky jeho variácií.

SkryťVypnúť reklamu

Konzistenciou by sa dalo prirovnať k našim džemom obsahujúcim kúsky ovocia a zeleniny, no môže byť aj hladké, husté a lepivé či dokonca vysušené. Čo región, to iný recept.

Čatní sa používa ako dochucovadlo k jedlám, ako omáčka na namáčanie kúskov jedla (dip), ale môže byť aj plnohodnotným jedlom podávaným s ryžou. V takejto podobe je obľúbené u vegetariánov.

Čerstvé i konzervované

V indickej kuchyni sa čatní najčastejšie pripravuje a konzumuje čerstvé, no v západných krajinách, kde sa na tanieri neobjavuje každodenne, je bežnejšia konzervovaná verzia. Predáva sa aj v supermarketoch.

Domáce čatní sa pripravuje, podobne ako naše džemy, redukovaním tekutiny z ovocia a zeleniny.

Na rozdiel od džemov sa ako konzervačný prípravok pri čatní používa nielen cukor, ale aj ocot. Napríklad vínny, jablčný alebo balzamikový.

SkryťVypnúť reklamu

A, samozrejme, čatní sa nezaobíde bez rôznych byliniek a korení – koriander, mäta, čili, zázvor, karí, zelené korenie, škorica, klinčeky, kardamón. Fantázii pri ich kombinovaní sa medze nekladú.

Mangová klasika

Pripraviť si čatní naozaj nie je nič ťažké. Je to skôr jednoduchá forma zavárania. Zmiešate všetky suroviny v hrnci a masu povaríte.

V receptoch z indickej kuchyne, ktoré sa stali obľúbenými najmä v krajinách hovoriacich po anglicky, sa často používa mangové čatní. Jeho sladkokyslá chuť skvele dopĺňa napríklad karí jedlá.

Hoci v supermarkete na Slovensku určite nekúpite také dobré mango, ako keď si ho čerstvé odtrhnú v Indii, na čatní sa dá použiť. Ak ešte nebude úplne zrelé, nechajte ho dva-tri dni zabalené v novinách alebo papierovom vrecku pri izbovej teplote. Potom ho nakrájajte na kocky a spolu s nadrobno nesekanou cibuľkou dajte do menšieho hrnca. Pridajte 50 g kryštálového cukru a 50 ml jablčného octu. Na miernom plameni miešajte, až kým sa cukor nerozpustí a varte za občasného premiešania približne hodinu až poldruha hodiny.

SkryťVypnúť reklamu

Pre chuť môžete do receptu pridať hrozienka, ktoré ste predtým nechali postáť vo vode, na jemno nastrúhaný zázvor, hodí sa aj štipka mletej škorice či klinčeky. Ak chcete mať čatní ostré, pridajte čili podľa chuti.

Keďže v jesennom období je u nás sezóna skôr na slivky a jablká ako na mango, môžete vyskúšať náš recept na korenisté slivkovo-jablkové čatní.

Slivkovo-jablkové čatní

    • 1 kg sliviek
    • 500 g jabĺk
    • 2 stredné cibule (môže byť aj šalotka)
    • 500 ml jablčného octu
    • 400 g kryštálového cukru (môže byť aj trstinový)
    • 5 cm čerstvého zázvoru
    • 1 palička celej škorice
    • 1 hviezdička celého badiánu
    • horčicové semienka medzi prsty
    • soľ
    • hrozienka (nemusia byť)

Postup:
1. Pripravte si všetky suroviny. Slivky umyte, zbavte kôstok a nakrájajte na štvrtiny. Ak sú veľké, môžete aj na menšie kúsky. Jablká ošúpte, zbavte jadrovníka a tiež nakrájajte na menšie kocky. Zázvor ošúpte a nastrúhajte ho na jemnom strúhadle.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

2. Nakrájané ovocie vložte do hrnca alebo hlbšej teflónovej panvice. Pridajte nadrobno nasekanú cibuľu, cukor, zázvor, škoricu, badián, horčicové semienka a kávovú lyžičku soli. Zalejte jablčným octom a priveďte k varu. Stiahnite plameň, zakryte hrniec pokrievkou a nechajte zmes na miernom ohni bublať pol hodiny. Občas nezabudnite premiešať, aby vám čatní neprihorelo.

3. Po polhodine dajte dole pokrievku a varte ďalších 30 až 45 minút. Zmes by sa mala zahustiť, no slivky by sa nemali úplne rozvariť. Na záver ochutnajte, podľa potreby osoľte. Ak máte radi pálivé, pridajte na záver trochu čili. Ak sa vám podarí, vyberte paličku škorice a badián.

4. Toto čatní môžete servírovať aj čerstvé, napríklad s grilovaným hermelínom, pečenými rebierkami, ale hodí sa aj k pečenej kačke.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

5. Ak nespotrebujete všetko, nalejte horúce čatní do vysterilizovaných pohárov, obráťte ich na päť minút hore dnom, aby sa chytilo viečko a nechajte vychladnúť v deke. Skladujte na tmavom chladnom mieste, po otvorení v chladničke.

Víkend

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 019
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 8 506
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 3 934
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 407
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 096
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 699
  7. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 2 378
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 232
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 20 550
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 589
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 939
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 679
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 214
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 151
  7. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 319
  8. Jozef Pivarník: Rovnako veľký, ale násobne chudobnejší: Prečo je rozdiel medzi Slovenskom a Švajčiarskom taký priepastný? 4 849
  1. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  2. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  3. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  4. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  6. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  7. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
  8. Radko Mačuha: Fico atentát prežil, ale Boris Nemcov nie.
SkryťZatvoriť reklamu