PIKNIK

Čatní je farebná India v pohári

Korenistá pochúťka sa hodí k mäsu, syrom alebo ako dip na namáčanie chleba.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Ovocie aj zelenina, sladké aj kyslé, korenisté aj pikantné. Čatní spája všetky intenzívne chute a rôzne ingrediencie, pričom podčiarkuje ich farebnosť. Akoby ste do pohára zatvorili obraz pestrej Indie, odkiaľ táto pochúťka pochádza.

Vynikajúco sa hodí ku grilovanému mäsu, pečenej rybe, k syrom alebo len tak natreté na hrianku či indický chlieb naan.

Čatní priviezli z Indie britskí kolonizátori a odtiaľ sa rozšírilo do ďalších anglických kolónií v Afrike či Karibiku a udomácnilo sa v mnohých národných kuchyniach. Preto existujú stovky jeho variácií.

Konzistenciou by sa dalo prirovnať k našim džemom obsahujúcim kúsky ovocia a zeleniny, no môže byť aj hladké, husté a lepivé či dokonca vysušené. Čo región, to iný recept.

Čatní sa používa ako dochucovadlo k jedlám, ako omáčka na namáčanie kúskov jedla (dip), ale môže byť aj plnohodnotným jedlom podávaným s ryžou. V takejto podobe je obľúbené u vegetariánov.

Čerstvé i konzervované

V indickej kuchyni sa čatní najčastejšie pripravuje a konzumuje čerstvé, no v západných krajinách, kde sa na tanieri neobjavuje každodenne, je bežnejšia konzervovaná verzia. Predáva sa aj v supermarketoch.

Domáce čatní sa pripravuje, podobne ako naše džemy, redukovaním tekutiny z ovocia a zeleniny.

Na rozdiel od džemov sa ako konzervačný prípravok pri čatní používa nielen cukor, ale aj ocot. Napríklad vínny, jablčný alebo balzamikový.

A, samozrejme, čatní sa nezaobíde bez rôznych byliniek a korení – koriander, mäta, čili, zázvor, karí, zelené korenie, škorica, klinčeky, kardamón. Fantázii pri ich kombinovaní sa medze nekladú.

Mangová klasika

Pripraviť si čatní naozaj nie je nič ťažké. Je to skôr jednoduchá forma zavárania. Zmiešate všetky suroviny v hrnci a masu povaríte.

V receptoch z indickej kuchyne, ktoré sa stali obľúbenými najmä v krajinách hovoriacich po anglicky, sa často používa mangové čatní. Jeho sladkokyslá chuť skvele dopĺňa napríklad karí jedlá.

Hoci v supermarkete na Slovensku určite nekúpite také dobré mango, ako keď si ho čerstvé odtrhnú v Indii, na čatní sa dá použiť. Ak ešte nebude úplne zrelé, nechajte ho dva-tri dni zabalené v novinách alebo papierovom vrecku pri izbovej teplote. Potom ho nakrájajte na kocky a spolu s nadrobno nesekanou cibuľkou dajte do menšieho hrnca. Pridajte 50 g kryštálového cukru a 50 ml jablčného octu. Na miernom plameni miešajte, až kým sa cukor nerozpustí a varte za občasného premiešania približne hodinu až poldruha hodiny.

Pre chuť môžete do receptu pridať hrozienka, ktoré ste predtým nechali postáť vo vode, na jemno nastrúhaný zázvor, hodí sa aj štipka mletej škorice či klinčeky. Ak chcete mať čatní ostré, pridajte čili podľa chuti.

Keďže v jesennom období je u nás sezóna skôr na slivky a jablká ako na mango, môžete vyskúšať náš recept na korenisté slivkovo-jablkové čatní.

Slivkovo-jablkové čatní

    • 1 kg sliviek
    • 500 g jabĺk
    • 2 stredné cibule (môže byť aj šalotka)
    • 500 ml jablčného octu
    • 400 g kryštálového cukru (môže byť aj trstinový)
    • 5 cm čerstvého zázvoru
    • 1 palička celej škorice
    • 1 hviezdička celého badiánu
    • horčicové semienka medzi prsty
    • soľ
    • hrozienka (nemusia byť)

Postup:
1. Pripravte si všetky suroviny. Slivky umyte, zbavte kôstok a nakrájajte na štvrtiny. Ak sú veľké, môžete aj na menšie kúsky. Jablká ošúpte, zbavte jadrovníka a tiež nakrájajte na menšie kocky. Zázvor ošúpte a nastrúhajte ho na jemnom strúhadle.

2. Nakrájané ovocie vložte do hrnca alebo hlbšej teflónovej panvice. Pridajte nadrobno nasekanú cibuľu, cukor, zázvor, škoricu, badián, horčicové semienka a kávovú lyžičku soli. Zalejte jablčným octom a priveďte k varu. Stiahnite plameň, zakryte hrniec pokrievkou a nechajte zmes na miernom ohni bublať pol hodiny. Občas nezabudnite premiešať, aby vám čatní neprihorelo.

3. Po polhodine dajte dole pokrievku a varte ďalších 30 až 45 minút. Zmes by sa mala zahustiť, no slivky by sa nemali úplne rozvariť. Na záver ochutnajte, podľa potreby osoľte. Ak máte radi pálivé, pridajte na záver trochu čili. Ak sa vám podarí, vyberte paličku škorice a badián.

4. Toto čatní môžete servírovať aj čerstvé, napríklad s grilovaným hermelínom, pečenými rebierkami, ale hodí sa aj k pečenej kačke.

5. Ak nespotrebujete všetko, nalejte horúce čatní do vysterilizovaných pohárov, obráťte ich na päť minút hore dnom, aby sa chytilo viečko a nechajte vychladnúť v deke. Skladujte na tmavom chladnom mieste, po otvorení v chladničke.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
  2. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  3. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  4. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  5. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  6. Talent - vzdelanie - úspech
  7. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  8. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  9. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  10. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  1. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  2. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  3. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  4. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  5. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  6. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  7. HubHub spája sily s Neulogy
  8. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  9. Byt alebo dom? V Novom Ružinove vyriešili dilemu za vás
  10. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 27 396
  2. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 21 176
  3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 10 346
  4. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 7 186
  5. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 7 033
  6. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 6 240
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 4 498
  8. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 4 061
  9. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove 3 123
  10. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 2 294

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Kaliňák ukázal jednu faktúru za Kiskov let, ostatné najskôr neexistujú

Ministerstvo vnútra ukázalo podrobnosti letov, v rámci nich jedinú faktúru, o ktorej existencii sa už aj tak vedelo.

DOMOV

Dobré ráno: Kto platí politické strany a kde zmizla kauza Gorila

Ako skončilo vyštrovanie kauzy Gorila.

KOMENTÁRE

Kiskova cena za rodinu sa dá vyčísliť na lety

Čo ak sa na celú vec pozrieme ako na problém zosúlaďovania práce s rodinou.

ŠPORT

Murínová: Poliaková podala taký výkon, až mi tiekli slzy

Fialková vnútorne s tým stále bojovala, priznáva jej trénerka.

Neprehliadnite tiež

Prečo sa anča volá Anča a robertko Robertko

Sú za tým skutočné príbehy. Čo sa stalo, že sa so sexuálnymi pomôckami spojili práve tieto mená?

Desať receptov na mandľové zákusky, koláče a torty

Vyskúšajte namiesto múky použiť mandle.

BRIT Awards 2018: Na odovzdávanie cien sa vrátili farebné šaty

Namiesto čierneho oblečenia mali ženy biele ruže.

STĹPČEK OSMELENÉ

Dnes sa pomodlím za Istanbulský dohovor

Zdá sa, že predchádzaniu násiliu na ženách pomôže len zázrak.

Nepríjemný zápach z úst má rôzne príčiny, no dá sa vyriešiť

Halitóza je najčastejsie sprievodným znakom ochorení v ústnej dutine.