SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky
VÍNO NA VÍKEND

Sladké vína nie sú v móde, no ľudia často len nepoznajú tie dobré

Existuje veľa predsudkov, že sladké vína konzumujú len ľudia, ktorí „nevedia, čo je dobré víno“.

(Zdroj: ILUSTRAČNÉ Stock.XCHNG)

Jednoducho sladké vína nie sú v móde. A móda a trendy sú vo svete vína dôležitými, hoci veľmi často nepochopiteľnými a nespravodlivými faktormi.

Problém je aj v tom, že ľudia často nepoznajú naozajstné kvalitné sladké vína.

Väčšina má skúsenosti s jednotvárne sladkými a umelo pôsobiacimi vínami tejto kategórie. Tie pôsobia ako cukrová voda, bez akejkoľvek rovnováhy, sviežosti, bohatosti, len sa vám to lepí na ústa. Niečo strašné. Čo je úplne iný svet ako „veľké sladké vína sveta“.

Ak niekto ochutná lukulský Riesling Trockenbeerenauslese z nemeckého Moselu, francúzsky levanduľový Sauternes, medovo-agátový Tokaj, hispánske kávové Sherry, portugalské ovocné portské či karamelovú Madeiru, otvorí sa mu nový svet vôní, aróm, chutí.

Sladkým vládol Tokaj

Víno na víkend
Veltlínske zelené „46“ 2011, Žitavské vinice, Slovensko
  • Hodnotenie: 4 **** (z maximálnych 5)
  • Cenová kategória: 35 eur (0,2 l fľaša)
  • Potenciál: 6-10 rokov

Je to svet, kde vládne komplexnosť, hĺbka, bohatstvo, arómy, štruktúra. Raz mi jeden slávny britský odborník na víno povedal: „Videl som mocných mužov odmietajúcich akékoľvek sladké víno ako nehodiace sa k ich maskulinite padnúť na kolená so slzami v očiach po prvej kvapke Sauternes.“

Samozrejme, svet sladkých vín je neskutočne heterogénny, čo sa týka spôsobu výroby, štýlu, dominantných chutí a aróm, ľahkosti či komplexnosti.

Nájdete tam prirodzene sladké vína, ďalej takzvané fortifikované vína (napríklad portské), slamové vína, ľadové vína a mohol by som pokračovať dlho. Ešte som nehovoril o zázraku prírody menom Botrtys cinerea, ale o tom neskôr, keď bude reč o tokaji.

Na Slovensku boli sladké vína veľmi dlho doménou vinárov z tokajskej oblasti. Jednoducho povedané, ak sa u nás povedalo „sladké víno“, každý myslel na samorodné, výbery či iné tokajské špecialitky.

Samozrejme, bolo možné nájsť sladké moky aj v ďalších vinárskych regiónoch Slovenska, nikde inde okrem Tokaja však tieto vína netvorili dominantnú časť portfólia vinárstiev, nehovoriac o ich sláve alebo identite.

Hladké a vyvážené

Zmenilo sa to pred niekoľkými rokmi, keď sa do povedomia domácich milovníkov vína za pomerne krátky časť dostalo vinárstvo Žitavské vinice.

Dvojica Jozef Teplan a Tomáš Strelinger vytvorili niečo špeciálne: vinárstvo produkujúce špičkové sladké vína, ktoré rýchlo získali slávu. Ich vína sú komplexné, ale zároveň ľahké, aromatické a svieže. Dnes vám predstavím ich Veltlínske zelené „46“.

Farba vína je tmavožltá až jantárová, trošku do oranžova. Vo vôni sa objavujú elegantné sušené ovocia kombinované jemnou vôňou botrytického hrozna, ďalej karamel s citrusom.

Prvý dojem, ktorý človek po ochutnaní má, je, že ide o víno s vynikajúcou rovnováhou a napriek mohutnému zvyškovému cukru (viac ako 200 g/l) sa vyznačuje pozoruhodnou ľahkosťou. Ľahkosť je o to pozoruhodnejšia, že víno je neskutočne koncentrované a hlboké.

Z chutí pripomínam karamel, na mede pripravené tropické žlté ovocia, marakuja, liči a gruzínsku churmu, kaktusové plody zo severnej Afriky. To všetko sa kombinuje s botrytickými vplyvmi a zázvorom. Lukulský zážitok. V dochuti zelený čaj a svieža citrusová kyselinka vytvárajú peknú rovnováhu. Pôsobí hladko, vyvážene a najmä prirodzene.

Najväčšia devíza je koncentrácia a bohatstvo aróm, simultánne s ľahkosťou. Vzácna kombinácia.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 915
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 948
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 110
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 12 366
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 073
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 724
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 660
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 855
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 724
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 679
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Víkend

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Naď pripúšťa, že možno budú musieť zakázať testovanie ľudí z iných okresov (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných ľudí a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Celkovo si pandémia vyžiadala 159 obetí.

Minister obrany Jaroslav Naď.
Komentár Petra Schutza

Z krajiny sa stal pokusný králik vojny proti Covidu

Koza zarevala, vlk hladný.

Peter Schutz
Ilustračné foto.
Hornádska ulica v Krompachoch v piatok 10. apríla.