SME

Sladké vína nie sú v móde, no ľudia často len nepoznajú tie dobré

Existuje veľa predsudkov, že sladké vína konzumujú len ľudia, ktorí „nevedia, čo je dobré víno“.

(Zdroj: ILUSTRAČNÉ Stock.XCHNG)

Jednoducho sladké vína nie sú v móde. A móda a trendy sú vo svete vína dôležitými, hoci veľmi často nepochopiteľnými a nespravodlivými faktormi.

Problém je aj v tom, že ľudia často nepoznajú naozajstné kvalitné sladké vína.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Väčšina má skúsenosti s jednotvárne sladkými a umelo pôsobiacimi vínami tejto kategórie. Tie pôsobia ako cukrová voda, bez akejkoľvek rovnováhy, sviežosti, bohatosti, len sa vám to lepí na ústa. Niečo strašné. Čo je úplne iný svet ako „veľké sladké vína sveta“.

Ak niekto ochutná lukulský Riesling Trockenbeerenauslese z nemeckého Moselu, francúzsky levanduľový Sauternes, medovo-agátový Tokaj, hispánske kávové Sherry, portugalské ovocné portské či karamelovú Madeiru, otvorí sa mu nový svet vôní, aróm, chutí.

SkryťVypnúť reklamu

Sladkým vládol Tokaj

Víno na víkend

Veltlínske zelené „46“ 2011, Žitavské vinice, Slovensko

  • Hodnotenie: 4 **** (z maximálnych 5)
  • Cenová kategória: 35 eur (0,2 l fľaša)
  • Potenciál: 6-10 rokov

Je to svet, kde vládne komplexnosť, hĺbka, bohatstvo, arómy, štruktúra. Raz mi jeden slávny britský odborník na víno povedal: „Videl som mocných mužov odmietajúcich akékoľvek sladké víno ako nehodiace sa k ich maskulinite padnúť na kolená so slzami v očiach po prvej kvapke Sauternes.“

Samozrejme, svet sladkých vín je neskutočne heterogénny, čo sa týka spôsobu výroby, štýlu, dominantných chutí a aróm, ľahkosti či komplexnosti.

Nájdete tam prirodzene sladké vína, ďalej takzvané fortifikované vína (napríklad portské), slamové vína, ľadové vína a mohol by som pokračovať dlho. Ešte som nehovoril o zázraku prírody menom Botrtys cinerea, ale o tom neskôr, keď bude reč o tokaji.

SkryťVypnúť reklamu

Na Slovensku boli sladké vína veľmi dlho doménou vinárov z tokajskej oblasti. Jednoducho povedané, ak sa u nás povedalo „sladké víno“, každý myslel na samorodné, výbery či iné tokajské špecialitky.

Samozrejme, bolo možné nájsť sladké moky aj v ďalších vinárskych regiónoch Slovenska, nikde inde okrem Tokaja však tieto vína netvorili dominantnú časť portfólia vinárstiev, nehovoriac o ich sláve alebo identite.

Hladké a vyvážené

Zmenilo sa to pred niekoľkými rokmi, keď sa do povedomia domácich milovníkov vína za pomerne krátky časť dostalo vinárstvo Žitavské vinice.

Dvojica Jozef Teplan a Tomáš Strelinger vytvorili niečo špeciálne: vinárstvo produkujúce špičkové sladké vína, ktoré rýchlo získali slávu. Ich vína sú komplexné, ale zároveň ľahké, aromatické a svieže. Dnes vám predstavím ich Veltlínske zelené „46“.

Farba vína je tmavožltá až jantárová, trošku do oranžova. Vo vôni sa objavujú elegantné sušené ovocia kombinované jemnou vôňou botrytického hrozna, ďalej karamel s citrusom.

Prvý dojem, ktorý človek po ochutnaní má, je, že ide o víno s vynikajúcou rovnováhou a napriek mohutnému zvyškovému cukru (viac ako 200 g/l) sa vyznačuje pozoruhodnou ľahkosťou. Ľahkosť je o to pozoruhodnejšia, že víno je neskutočne koncentrované a hlboké.

SkryťVypnúť reklamu

Z chutí pripomínam karamel, na mede pripravené tropické žlté ovocia, marakuja, liči a gruzínsku churmu, kaktusové plody zo severnej Afriky. To všetko sa kombinuje s botrytickými vplyvmi a zázvorom. Lukulský zážitok. V dochuti zelený čaj a svieža citrusová kyselinka vytvárajú peknú rovnováhu. Pôsobí hladko, vyvážene a najmä prirodzene.

Najväčšia devíza je koncentrácia a bohatstvo aróm, simultánne s ľahkosťou. Vzácna kombinácia.

Víkend

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 033
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 630
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 880
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 684
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 290
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 822
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 237
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 147
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 218
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 326
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 292
  4. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 174
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 891
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 806
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 029
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 582
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu