Pripravte si zapekané pochúťky

Nepoužívajte svoju rúru iba na sladké koláče. Nechajte ju robiť to, čo jej ide najlepšie a zapečte dozlatista všetko, na čo máte chuť.

(Zdroj: Isifa)

Plnené tekvice
Suroviny na 4 porcie

  • 2 tekvice
  • 400 g mletej krkovičky alebo pliecka
  • 200 g strúhaného syra
  • 4 vajíčka
  • olej
  • čerstvé bylinky
  • soľ, čierne korenie

obr_4.jpgTekvice umyte a prekrojte ich pozdĺžne na polovice. Lyžicou vydlabte jadrovníky. Opečte na oleji mäso, kým nezačne karamelizovať. Pridajte najemno nasekané bylinky, soľ, korenie a miešajte, aby sa chute previazali. Po vychladnutí vmiešajte do zmesi vajíčka a syr. Vznikla vám hmota, ktorou budete plniť tekvice. Tie naukladajte do vymastenej zapekacej misky, v ktorej ich pri 180 stupňoch pečte 20 minút. Kúsok syra si nechajte a posypte nimi povrch tekvíc tesne pred dopečením.

Tip: Ak máte malé tekvičky guľatých tvarov, odrežte im klobúky a plňte ich zvrchu. Vzniknú vám malé súdky.


Parená zelenina so zapekanou strúhankovou kôrkou
Suroviny na 4 porcie

  • 500-600 g zeleniny podľa chuti (my sme použili zelené fazuľové struky, cukrový hrášok a špargľu)
  • 5 PL olivového oleja
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 2 plátky celozrnného chleba
  • soľ, mleté čierne korenie

Zeleninu očistite a uvarte v pare domäkka. Môžete ju ale iba blanžírovať dochrumkava alebo použiť poschodový parný hrniec, kde sa vám jednotlivé druhy zeleniny nepomiešajú. Chlieb nasucho opražte dochrumkava na panvici alebo ho vložte do hriankovača. Po upečení ho pomeľte v kuchynskom robote na hrubú akoby hrčkavú strúhanku. Polovicu olivového oleja rozohrejte na panvici, pridajte k nemu prelisovaný alebo nakrájaný cesnak a namrvenú strúhanku. Opekajte dozlatista, ale nie dlho, aby cesnak nezhorkol. Zeleninu naukladajte do zapekacej misy, pokvapkajte ju rovnomerne zvyšným olejom, osoľte, okoreňte a presypte opečenou mrveničkou. Vložte na chvíľku zapiecť do vyhriatej rúry.

Tip: Takto pripravená zelenina poslúži rovnako dobre ako hlavný chod i ako príloha ku grilovanému alebo pečenému mäsu. Nami zvolené zelené druhy zeleniny môžete smelo vymeniť za mladé mrkvy, zemiaky či oranžovú cviklu, ale aj karfiol a brokolicu.


Pastiersky koláč
Suroviny na 4 -6 porcií

  • 500 g jahňacieho mäsa
  • 600 g zemiakov
  • 2 mrkvy
  • 2 cibule
  • 100 g hrášku
  • 2 PL oleja
  • 2 PL worcesterskej omáčky
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 200 ml vývaru
  • 200 ml suchého červeného vína
  • plátok masla
  • mleté čierne korenie, soľ

pic7.jpgMäso zomeľte na mäsovom mlynčeku. Do panvice dajte olej a nadrobno pokrájanú cibuľu. Chvíľu restujte. Pridajte mleté mäso a opekajte, kým povrch nezačne karamelizovať. Pridajte na kocky nakrájanú mrkvu a hrášok. Mäsovú zmes v panvici zalejte vývarom, dochuťte štedrou dávkou worcesterskej omáčky a duste, kým sa šťava neodparí. Pridajte paradajkový pretlak, víno a opäť odparujte. Očistené zemiaky nakrájajte na kocky a dajte variť do slanej vody. Zapekaciu misku vymastite maslom a premiestnite do nej mäsovú zmes. Z uvarených zemiakov urobte kašu a rozotrite ju na mäso. Povrch ozdobte vidličkou alebo navlňte lyžicou, aby pri pečení vznikla chrumkavá kôrka. Pečte v rúre približne 40 minút pri 200 stupňoch.

Tip: Ak máte zlé skúsenosti so servírovaním zapekaných jedál, porcie pastierskeho koláča môžete zapekať aj individuálne v malých miskách.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  4. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  6. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  7. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  8. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  9. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  10. Splnený sen
  1. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  2. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  3. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  4. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  5. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  6. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  7. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  8. Top Ten najviac prehliadaných vozidiel na trhu
  9. Vysoká hra o súdne trovy
  10. 60 rokov európskej integrácie: úspechy a výzvy
  1. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 14 399
  2. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 7 610
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 4 423
  4. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 2 412
  5. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 2 048
  6. Splnený sen 1 730
  7. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman 1 339
  8. Títo Slováci sa rozhodli zveľadiť svoje okolie 1 303
  9. Ako na refinancovanie hypotéky 1 025
  10. Majte všetky svoje účty za energie pod kontrolou 899

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Španielsko si vybralo jadrovú možnosť. Čo znamená spustenie článku 155?

Katalánsko po referende môže prísť aj o tú mieru autonómie, ktorú malo doteraz.

SVET

Trump urazil matku padlého vojaka. Navyše vraj klame

Vedel, do čoho ide, povedal o zabitom vojakovi prezident.

KULTÚRA

Müllerovo turné s Adelou vyvolalo veľký potlesk. Dostal ho saxofón

Koncert naznačoval, že dokument neklamal.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Odchádzať z domu je hraničná situácia

Dieťa som vynosila a porodila ľahko, ale logistika je moje rodičovské peklo.

Na materskej rozbehla biznis na Amazone. Čo radí začínajúcim podnikateľkám?

Zuzana Sotáková je ukážkou, ako odvážny plán dotiahnuť do úspešného konca.

Facky, traumy, málo ľudskosti. Aj tak zobrazuje dokument slovenské pôrodníctvo

Na Slovensku sa znova hovorí o pôrodoch, začínajú sa ozývať hlasy traumatizovaných žien.