Pripravte si zapekané pochúťky

Nepoužívajte svoju rúru iba na sladké koláče. Nechajte ju robiť to, čo jej ide najlepšie a zapečte dozlatista všetko, na čo máte chuť.

(Zdroj: Isifa)

Plnené tekvice
Suroviny na 4 porcie

  • 2 tekvice
  • 400 g mletej krkovičky alebo pliecka
  • 200 g strúhaného syra
  • 4 vajíčka
  • olej
  • čerstvé bylinky
  • soľ, čierne korenie

obr_4.jpgTekvice umyte a prekrojte ich pozdĺžne na polovice. Lyžicou vydlabte jadrovníky. Opečte na oleji mäso, kým nezačne karamelizovať. Pridajte najemno nasekané bylinky, soľ, korenie a miešajte, aby sa chute previazali. Po vychladnutí vmiešajte do zmesi vajíčka a syr. Vznikla vám hmota, ktorou budete plniť tekvice. Tie naukladajte do vymastenej zapekacej misky, v ktorej ich pri 180 stupňoch pečte 20 minút. Kúsok syra si nechajte a posypte nimi povrch tekvíc tesne pred dopečením.

Tip: Ak máte malé tekvičky guľatých tvarov, odrežte im klobúky a plňte ich zvrchu. Vzniknú vám malé súdky.


Parená zelenina so zapekanou strúhankovou kôrkou
Suroviny na 4 porcie

  • 500-600 g zeleniny podľa chuti (my sme použili zelené fazuľové struky, cukrový hrášok a špargľu)
  • 5 PL olivového oleja
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 2 plátky celozrnného chleba
  • soľ, mleté čierne korenie

Zeleninu očistite a uvarte v pare domäkka. Môžete ju ale iba blanžírovať dochrumkava alebo použiť poschodový parný hrniec, kde sa vám jednotlivé druhy zeleniny nepomiešajú. Chlieb nasucho opražte dochrumkava na panvici alebo ho vložte do hriankovača. Po upečení ho pomeľte v kuchynskom robote na hrubú akoby hrčkavú strúhanku. Polovicu olivového oleja rozohrejte na panvici, pridajte k nemu prelisovaný alebo nakrájaný cesnak a namrvenú strúhanku. Opekajte dozlatista, ale nie dlho, aby cesnak nezhorkol. Zeleninu naukladajte do zapekacej misy, pokvapkajte ju rovnomerne zvyšným olejom, osoľte, okoreňte a presypte opečenou mrveničkou. Vložte na chvíľku zapiecť do vyhriatej rúry.

Tip: Takto pripravená zelenina poslúži rovnako dobre ako hlavný chod i ako príloha ku grilovanému alebo pečenému mäsu. Nami zvolené zelené druhy zeleniny môžete smelo vymeniť za mladé mrkvy, zemiaky či oranžovú cviklu, ale aj karfiol a brokolicu.


Pastiersky koláč
Suroviny na 4 -6 porcií

  • 500 g jahňacieho mäsa
  • 600 g zemiakov
  • 2 mrkvy
  • 2 cibule
  • 100 g hrášku
  • 2 PL oleja
  • 2 PL worcesterskej omáčky
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 200 ml vývaru
  • 200 ml suchého červeného vína
  • plátok masla
  • mleté čierne korenie, soľ

pic7.jpgMäso zomeľte na mäsovom mlynčeku. Do panvice dajte olej a nadrobno pokrájanú cibuľu. Chvíľu restujte. Pridajte mleté mäso a opekajte, kým povrch nezačne karamelizovať. Pridajte na kocky nakrájanú mrkvu a hrášok. Mäsovú zmes v panvici zalejte vývarom, dochuťte štedrou dávkou worcesterskej omáčky a duste, kým sa šťava neodparí. Pridajte paradajkový pretlak, víno a opäť odparujte. Očistené zemiaky nakrájajte na kocky a dajte variť do slanej vody. Zapekaciu misku vymastite maslom a premiestnite do nej mäsovú zmes. Z uvarených zemiakov urobte kašu a rozotrite ju na mäso. Povrch ozdobte vidličkou alebo navlňte lyžicou, aby pri pečení vznikla chrumkavá kôrka. Pečte v rúre približne 40 minút pri 200 stupňoch.

Tip: Ak máte zlé skúsenosti so servírovaním zapekaných jedál, porcie pastierskeho koláča môžete zapekať aj individuálne v malých miskách.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  4. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  5. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  7. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  8. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  10. Máte už vybranú dovolenku na júl?
  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  3. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  5. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  6. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  7. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  9. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  1. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 5 951
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 4 631
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 4 090
  4. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 3 427
  5. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 005
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 043
  7. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 1 585
  8. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 565
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 086
  10. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM® 660

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Tour bola bez Sagana nudná, no ponúkla aj nový objav

Vybrali sme päť najzaujímavejších momentov z tohtoročnej Tour de France.

PLUS

Spievajúci dom týral operou celú ulicu

Je to najabsurdnejší susedský spor, ktorý sa na Slovensku odohral.

KULTÚRA

Zomrel Štefan Nosáľ, zakladateľ a dlhoročný vedúci Lúčnice

Štefan Nosáľ ostane navždy s nami, odkazujú členovia Lúčnice.

KOMENTÁRE

Nemému Dankovi ani vlastná hovorkyňa nerozumie

Problém je v samotnej SNS a v jej softvéri.

Neprehliadnite tiež

Pätnásť filmov, ktoré by mala vidieť každá žena

Každý film si nájde svojho fanúšika, niektoré sú zamerané na ženy, aby ich inšpirovali, varovali alebo zabavili.

Na výlete v košickom regióne: Ktoré miesta by ste mali navštíviť?

Košický región ponúka množstvo turistických zaujímavostí.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prinášame rozhovor s netradičnou šperkárkou Evou Vokounovou, plavkovú módu aj cestovanie.

Šperkárka Eva Vokounová vyrába netradičné záušnice ako jediná v Európe

Rada dodáva ženám sebavedomie, chýba jej na nich ženskosť.