SME
Streda, 28. júl, 2021 | Meniny má KrištofKrížovkyKrížovky

Pripravte si zapekané pochúťky

Nepoužívajte svoju rúru iba na sladké koláče. Nechajte ju robiť to, čo jej ide najlepšie a zapečte dozlatista všetko, na čo máte chuť.

(Zdroj: Isifa)

Plnené tekvice
Suroviny na 4 porcie

  • 2 tekvice
  • 400 g mletej krkovičky alebo pliecka
  • 200 g strúhaného syra
  • 4 vajíčka
  • olej
  • čerstvé bylinky
  • soľ, čierne korenie

obr_4.jpgTekvice umyte a prekrojte ich pozdĺžne na polovice. Lyžicou vydlabte jadrovníky. Opečte na oleji mäso, kým nezačne karamelizovať. Pridajte najemno nasekané bylinky, soľ, korenie a miešajte, aby sa chute previazali. Po vychladnutí vmiešajte do zmesi vajíčka a syr. Vznikla vám hmota, ktorou budete plniť tekvice. Tie naukladajte do vymastenej zapekacej misky, v ktorej ich pri 180 stupňoch pečte 20 minút. Kúsok syra si nechajte a posypte nimi povrch tekvíc tesne pred dopečením.

Tip: Ak máte malé tekvičky guľatých tvarov, odrežte im klobúky a plňte ich zvrchu. Vzniknú vám malé súdky.

Skryť Vypnúť reklamu

Parená zelenina so zapekanou strúhankovou kôrkou
Suroviny na 4 porcie

  • 500-600 g zeleniny podľa chuti (my sme použili zelené fazuľové struky, cukrový hrášok a špargľu)
  • 5 PL olivového oleja
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 2 plátky celozrnného chleba
  • soľ, mleté čierne korenie

Zeleninu očistite a uvarte v pare domäkka. Môžete ju ale iba blanžírovať dochrumkava alebo použiť poschodový parný hrniec, kde sa vám jednotlivé druhy zeleniny nepomiešajú. Chlieb nasucho opražte dochrumkava na panvici alebo ho vložte do hriankovača. Po upečení ho pomeľte v kuchynskom robote na hrubú akoby hrčkavú strúhanku. Polovicu olivového oleja rozohrejte na panvici, pridajte k nemu prelisovaný alebo nakrájaný cesnak a namrvenú strúhanku. Opekajte dozlatista, ale nie dlho, aby cesnak nezhorkol. Zeleninu naukladajte do zapekacej misy, pokvapkajte ju rovnomerne zvyšným olejom, osoľte, okoreňte a presypte opečenou mrveničkou. Vložte na chvíľku zapiecť do vyhriatej rúry.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Takto pripravená zelenina poslúži rovnako dobre ako hlavný chod i ako príloha ku grilovanému alebo pečenému mäsu. Nami zvolené zelené druhy zeleniny môžete smelo vymeniť za mladé mrkvy, zemiaky či oranžovú cviklu, ale aj karfiol a brokolicu.


Pastiersky koláč
Suroviny na 4 -6 porcií

  • 500 g jahňacieho mäsa
  • 600 g zemiakov
  • 2 mrkvy
  • 2 cibule
  • 100 g hrášku
  • 2 PL oleja
  • 2 PL worcesterskej omáčky
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 200 ml vývaru
  • 200 ml suchého červeného vína
  • plátok masla
  • mleté čierne korenie, soľ

pic7.jpgMäso zomeľte na mäsovom mlynčeku. Do panvice dajte olej a nadrobno pokrájanú cibuľu. Chvíľu restujte. Pridajte mleté mäso a opekajte, kým povrch nezačne karamelizovať. Pridajte na kocky nakrájanú mrkvu a hrášok. Mäsovú zmes v panvici zalejte vývarom, dochuťte štedrou dávkou worcesterskej omáčky a duste, kým sa šťava neodparí. Pridajte paradajkový pretlak, víno a opäť odparujte. Očistené zemiaky nakrájajte na kocky a dajte variť do slanej vody. Zapekaciu misku vymastite maslom a premiestnite do nej mäsovú zmes. Z uvarených zemiakov urobte kašu a rozotrite ju na mäso. Povrch ozdobte vidličkou alebo navlňte lyžicou, aby pri pečení vznikla chrumkavá kôrka. Pečte v rúre približne 40 minút pri 200 stupňoch.

Tip: Ak máte zlé skúsenosti so servírovaním zapekaných jedál, porcie pastierskeho koláča môžete zapekať aj individuálne v malých miskách.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  2. Túto bagetu jedia Slováci už 24 rokov. Čo nám chutí najviac?
  3. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  4. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  5. Kravy jedia srvátku. Výrobky vďaka tomu nemajú konkurenciu
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  9. Lenivý brunch s Muchom
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  3. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Keď ekológia spája
  6. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  7. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  8. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  9. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  10. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 043
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 211
  3. Od Česka až po Jadran 3 978
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 787
  5. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 3 407
  6. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 230
  7. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 165
  8. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 2 578
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 485
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 205
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Analýza INDEXU ukázala, že výber je obmedzený, ceny rastú.


26. júl
Zuzana Kepplová.

Kto to porúchal, ten nemá právo to teraz kontrolovať.


1 h
Antigénové testovanie na koronavírus.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 392-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 534 obetí.


a 4 ďalší 16 h

Neprehliadnite tiež

Nadmerná prívetivosť môže brániť pokroku v živote.


23 h
Michaela Žureková

Odhalené političky platia vyššiu daň ako muži.


27. júl

Podcast Medzi nami o vplyve sebalásky na sex a vzťahy.


a 1 ďalší 27. júl