SME

Pripravte si zapekané pochúťky

Nepoužívajte svoju rúru iba na sladké koláče. Nechajte ju robiť to, čo jej ide najlepšie a zapečte dozlatista všetko, na čo máte chuť.

(Zdroj: Isifa)

Plnené tekvice
Suroviny na 4 porcie

  • 2 tekvice
  • 400 g mletej krkovičky alebo pliecka
  • 200 g strúhaného syra
  • 4 vajíčka
  • olej
  • čerstvé bylinky
  • soľ, čierne korenie

obr_4.jpgTekvice umyte a prekrojte ich pozdĺžne na polovice. Lyžicou vydlabte jadrovníky. Opečte na oleji mäso, kým nezačne karamelizovať. Pridajte najemno nasekané bylinky, soľ, korenie a miešajte, aby sa chute previazali. Po vychladnutí vmiešajte do zmesi vajíčka a syr. Vznikla vám hmota, ktorou budete plniť tekvice. Tie naukladajte do vymastenej zapekacej misky, v ktorej ich pri 180 stupňoch pečte 20 minút. Kúsok syra si nechajte a posypte nimi povrch tekvíc tesne pred dopečením.

Tip: Ak máte malé tekvičky guľatých tvarov, odrežte im klobúky a plňte ich zvrchu. Vzniknú vám malé súdky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Parená zelenina so zapekanou strúhankovou kôrkou
Suroviny na 4 porcie

  • 500-600 g zeleniny podľa chuti (my sme použili zelené fazuľové struky, cukrový hrášok a špargľu)
  • 5 PL olivového oleja
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 2 plátky celozrnného chleba
  • soľ, mleté čierne korenie

Zeleninu očistite a uvarte v pare domäkka. Môžete ju ale iba blanžírovať dochrumkava alebo použiť poschodový parný hrniec, kde sa vám jednotlivé druhy zeleniny nepomiešajú. Chlieb nasucho opražte dochrumkava na panvici alebo ho vložte do hriankovača. Po upečení ho pomeľte v kuchynskom robote na hrubú akoby hrčkavú strúhanku. Polovicu olivového oleja rozohrejte na panvici, pridajte k nemu prelisovaný alebo nakrájaný cesnak a namrvenú strúhanku. Opekajte dozlatista, ale nie dlho, aby cesnak nezhorkol. Zeleninu naukladajte do zapekacej misy, pokvapkajte ju rovnomerne zvyšným olejom, osoľte, okoreňte a presypte opečenou mrveničkou. Vložte na chvíľku zapiecť do vyhriatej rúry.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Takto pripravená zelenina poslúži rovnako dobre ako hlavný chod i ako príloha ku grilovanému alebo pečenému mäsu. Nami zvolené zelené druhy zeleniny môžete smelo vymeniť za mladé mrkvy, zemiaky či oranžovú cviklu, ale aj karfiol a brokolicu.


Pastiersky koláč
Suroviny na 4 -6 porcií

  • 500 g jahňacieho mäsa
  • 600 g zemiakov
  • 2 mrkvy
  • 2 cibule
  • 100 g hrášku
  • 2 PL oleja
  • 2 PL worcesterskej omáčky
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 200 ml vývaru
  • 200 ml suchého červeného vína
  • plátok masla
  • mleté čierne korenie, soľ

pic7.jpgMäso zomeľte na mäsovom mlynčeku. Do panvice dajte olej a nadrobno pokrájanú cibuľu. Chvíľu restujte. Pridajte mleté mäso a opekajte, kým povrch nezačne karamelizovať. Pridajte na kocky nakrájanú mrkvu a hrášok. Mäsovú zmes v panvici zalejte vývarom, dochuťte štedrou dávkou worcesterskej omáčky a duste, kým sa šťava neodparí. Pridajte paradajkový pretlak, víno a opäť odparujte. Očistené zemiaky nakrájajte na kocky a dajte variť do slanej vody. Zapekaciu misku vymastite maslom a premiestnite do nej mäsovú zmes. Z uvarených zemiakov urobte kašu a rozotrite ju na mäso. Povrch ozdobte vidličkou alebo navlňte lyžicou, aby pri pečení vznikla chrumkavá kôrka. Pečte v rúre približne 40 minút pri 200 stupňoch.

Tip: Ak máte zlé skúsenosti so servírovaním zapekaných jedál, porcie pastierskeho koláča môžete zapekať aj individuálne v malých miskách.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  1. Ako znížiť vysoký tlak a cholesterol
  2. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  3. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  4. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  5. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  6. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  7. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  8. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  1. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 10 275
  2. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 10 000
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 4 920
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 3 012
  5. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 2 237
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 1 882
  7. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 1 792
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 1 601
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Architekti vytvorili netypický dom oplechovanou fasádou a strechou z rovnakého materiálu.

Aj takto môže vyzerať moderná stavba.


1
Kamila Heribanová

Prvý rok po strate je najhorší, druhý všetko potvrdzuje.


21
Trnava

Šálka kávy na korze, Smolenický zámok aj cyklistika v okolí vinohradov.


TRNAVA TOURISM
Mgr. Juraj Kocka

Mužsko-ženské vzťahy pod lupou.


Barbora V. Daxner
  1. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  2. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  3. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  4. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  5. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  6. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  7. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  8. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 21 902
  2. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 8 105
  3. Dávid Polák: Denník Dezoláta 6 971
  4. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 6 362
  5. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 6 341
  6. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii 5 846
  7. Daniel Guľaš: Hlina preberá štafetu opozičného lídra. PS stagnuje a stráca momentum 5 647
  8. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 5 071
  1. Monika Nagyova: Ako ma rozplakala umelá inteligencia
  2. Marcel Rebro: Fico pomáha Putinovi. Slováci pomáhajú Ukrajine.
  3. Věra Tepličková: Trenčín alebo Stará Bystrica? Kde by ste radšej strávili sobotný večer... ?
  4. Věra Tepličková: Vážený pán premiér
  5. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!
  6. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene
  7. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii
  8. INESS: Aké je (ne)produktívne zdravotníctvo?
reklama
SkryťZatvoriť reklamu