SME

Pripravte si zapekané pochúťky

Nepoužívajte svoju rúru iba na sladké koláče. Nechajte ju robiť to, čo jej ide najlepšie a zapečte dozlatista všetko, na čo máte chuť.

(Zdroj: Isifa)

Plnené tekvice
Suroviny na 4 porcie

  • 2 tekvice
  • 400 g mletej krkovičky alebo pliecka
  • 200 g strúhaného syra
  • 4 vajíčka
  • olej
  • čerstvé bylinky
  • soľ, čierne korenie

obr_4.jpgTekvice umyte a prekrojte ich pozdĺžne na polovice. Lyžicou vydlabte jadrovníky. Opečte na oleji mäso, kým nezačne karamelizovať. Pridajte najemno nasekané bylinky, soľ, korenie a miešajte, aby sa chute previazali. Po vychladnutí vmiešajte do zmesi vajíčka a syr. Vznikla vám hmota, ktorou budete plniť tekvice. Tie naukladajte do vymastenej zapekacej misky, v ktorej ich pri 180 stupňoch pečte 20 minút. Kúsok syra si nechajte a posypte nimi povrch tekvíc tesne pred dopečením.

Tip: Ak máte malé tekvičky guľatých tvarov, odrežte im klobúky a plňte ich zvrchu. Vzniknú vám malé súdky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Parená zelenina so zapekanou strúhankovou kôrkou
Suroviny na 4 porcie

  • 500-600 g zeleniny podľa chuti (my sme použili zelené fazuľové struky, cukrový hrášok a špargľu)
  • 5 PL olivového oleja
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 2 plátky celozrnného chleba
  • soľ, mleté čierne korenie

Zeleninu očistite a uvarte v pare domäkka. Môžete ju ale iba blanžírovať dochrumkava alebo použiť poschodový parný hrniec, kde sa vám jednotlivé druhy zeleniny nepomiešajú. Chlieb nasucho opražte dochrumkava na panvici alebo ho vložte do hriankovača. Po upečení ho pomeľte v kuchynskom robote na hrubú akoby hrčkavú strúhanku. Polovicu olivového oleja rozohrejte na panvici, pridajte k nemu prelisovaný alebo nakrájaný cesnak a namrvenú strúhanku. Opekajte dozlatista, ale nie dlho, aby cesnak nezhorkol. Zeleninu naukladajte do zapekacej misy, pokvapkajte ju rovnomerne zvyšným olejom, osoľte, okoreňte a presypte opečenou mrveničkou. Vložte na chvíľku zapiecť do vyhriatej rúry.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Takto pripravená zelenina poslúži rovnako dobre ako hlavný chod i ako príloha ku grilovanému alebo pečenému mäsu. Nami zvolené zelené druhy zeleniny môžete smelo vymeniť za mladé mrkvy, zemiaky či oranžovú cviklu, ale aj karfiol a brokolicu.


Pastiersky koláč
Suroviny na 4 -6 porcií

  • 500 g jahňacieho mäsa
  • 600 g zemiakov
  • 2 mrkvy
  • 2 cibule
  • 100 g hrášku
  • 2 PL oleja
  • 2 PL worcesterskej omáčky
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 200 ml vývaru
  • 200 ml suchého červeného vína
  • plátok masla
  • mleté čierne korenie, soľ

pic7.jpgMäso zomeľte na mäsovom mlynčeku. Do panvice dajte olej a nadrobno pokrájanú cibuľu. Chvíľu restujte. Pridajte mleté mäso a opekajte, kým povrch nezačne karamelizovať. Pridajte na kocky nakrájanú mrkvu a hrášok. Mäsovú zmes v panvici zalejte vývarom, dochuťte štedrou dávkou worcesterskej omáčky a duste, kým sa šťava neodparí. Pridajte paradajkový pretlak, víno a opäť odparujte. Očistené zemiaky nakrájajte na kocky a dajte variť do slanej vody. Zapekaciu misku vymastite maslom a premiestnite do nej mäsovú zmes. Z uvarených zemiakov urobte kašu a rozotrite ju na mäso. Povrch ozdobte vidličkou alebo navlňte lyžicou, aby pri pečení vznikla chrumkavá kôrka. Pečte v rúre približne 40 minút pri 200 stupňoch.

Tip: Ak máte zlé skúsenosti so servírovaním zapekaných jedál, porcie pastierskeho koláča môžete zapekať aj individuálne v malých miskách.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia
  2. V Malackách vybudovali čajové impérium
  3. Ponúkali vlastné bývanie, dnes majú v Tatrách úspešné hotely
  4. Víťaz diváckej ceny MFF Cinematik Piešťany
  5. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  6. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“
  7. Od dnes len 3 dni – exotika s BUBO s 55% zľavou
  8. Mars dosiahol ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov o 1,9 %
  1. Ponúkali vlastné bývanie, dnes majú v Tatrách úspešné hotely
  2. Víťaz diváckej ceny MFF Cinematik Piešťany
  3. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  4. V Malackách vybudovali čajové impérium
  5. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“
  6. Učebnica TATRA SCOOL priblíži deťom svet peňazí modernou formou
  7. LESY SR otvorili predajňu Lesnícke pochúťky
  8. Mars dosiahol ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov o 1,9 %
  1. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 28 978
  2. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026 12 393
  3. Slováci vytvorili mlieko, ktoré nemá obdobu v celej Európe 8 848
  4. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 5 704
  5. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom 4 434
  6. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom 4 284
  7. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“ 4 198
  8. Cestovateľský hit desaťročí leží v Ázii – s 55% zľavou 3 757
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  2. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  3. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  4. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  5. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  6. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  7. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  8. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  1. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka. 96 466
  2. Martin Sukupčák: Otvorený list ministrovi Blanárovi 22 218
  3. Monika Albertiová: Facka Ficovi. Slovensko sa prebúdza! 12 665
  4. Elena Antalová: Zvyšok života si nepokazím 8 510
  5. Radko Mačuha: Rusko má všetky predpoklady na dobytie Ukrajiny. 7 142
  6. Ivan Mlynár: Čurillovci sú v domácom väzení, pretože Ficovi a Šutaj Eštokovi nejde matematika. 7 066
  7. Věra Tepličková: Keby sme my vedeli... 4 945
  8. Erik Kiss: Táto krajina nie je pre nikoho 4 113
  1. Věra Tepličková: Malí živnostníci = veľkí daromníci
  2. Věra Tepličková: Ajejeje, niečo sa dejejeje
  3. Dušan Koniar: Svet podľa Fica: velebiť Dubčeka a konať ako Biľak
  4. Tupou Ceruzou: Konsolidácia
  5. Marcel Rebro: Fuminori Tsuchiko odkazuje: Arigato! Za 24 hodín máme financie na 5000 porcií
  6. Marian Nanias: Nový jadrový energoblok pre Slovensko?
  7. Radko Mačuha: Osobná skúsenosť s Róbertom Ficom.
  8. Jana Čavojská: Obed pre 500 nezlomných obyvateľov Charkiva
reklama
SkryťZatvoriť reklamu