SME
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Varíme s veľvyslancom: Povedzte kimči

Juhokórejská kuchyňa sa nezaobíde bez kimči. Fermentovaná zelenina sa je každý deň a takmer ku všetkému.

Veľvyslanec Kórejskej republiky na Slovensku Sang-Hoon Park.Veľvyslanec Kórejskej republiky na Slovensku Sang-Hoon Park. (Zdroj: Slovak Spectator)

Keď sa má rozhodnúť, ktoré jedlá vybrať na predstavenie kórejskej kuchyne Slovákom, Sang-Hoon Park nemá žiadnu dilemu. „Kimči sa je každý deň, takmer ku každému jedlu,“ vysvetlil veľvyslanec Kórejskej republiky, pričom starostlivo natieral červenkasté korenie kimči medzi listy pekinskej kapusty.

Každý, kto ho počúva uvádzať zdravotné výhody tejto fermentovanej zeleniny, ktorá má hlboko zakorenenú tradíciu v Kórei, pochopí, že je to základná súčasť juhokórejskej kuchyne. Kórejčania napríklad hovoria „kimči“ aj namiesto „sýýýr“, keď sa usmievajú na fotografa. „Vo všeobecnosti majú fermentované potraviny úžasné zdravotné účinky, napríklad zníženie hladiny cholesterolu, zlepšenie zažívacieho systému tela, dokonca sú vraj aj prevenciou proti rakovine,“ povedal veľvyslanec Park a dodal, že kimči má málo kalórií a veľa vlákniny a vitamínov A, B a C.

Podľa veľvyslanca kimči – ktoré ilustruje tradičné kórejské potravinárske zručnosti – tiež obsahuje vysoké dávky železa a vápnika. Tie pochádzajú z rybej omáčky, ktorá sa doň pridáva. V Kórei bola tradične poľnohospodárska spoločnosť, ktorá konzumovala veľa obilnín a zeleniny. Aby zelenina vydržala aj v zime, Kórejčania ju sušili a solili, z čoho sa rozvinula fermentácia – „skvelý úspech v dejinách spracovania potravín,“povedal veľvyslanec Park.

Harmónia aj v kuchyni

„Jedna z dôležitých charakteristík kórejskej kuchyne je vyváženosť a harmónia,“ podotkol Park pre program Varíme s veľvyslancom, ktorý pripravuje The Slovak Spectator a TV Sme, pričom vysvetlil, že to znamená napríklad dosiahnuť vyváženosť medzi hlavným jedlom a prílohami a medzi rôznymi prísadami i koreniami. „Veľmi dbáme na dosiahnutie harmónie medzi rozličnými farbami rôznych prísad.“

Park, aby zachoval vyváženosť programu varenia, pripravil aj bulgogi, pokrm z marinovanej hovädziny, ktorý Kórejčania jedia pri výnimočných príležitostiach.

„Zatiaľ čo kimči je každodenné jedlo, bulgogi je skôr slávnostné jedlo a je sa väčšinou, keď si pozvete hostí, pri oslave narodenín alebo keď idete do reštaurácie s rodinou,“ objasnil Park a dodal, že toto jedlo je známe aj v zahraničí.

Kimči a ryža tvoria základ kórejskej kuchyne a kórejská kultúra stolovania je ovplyvnená susednými štátmi ako Japonsko a Čína.

Husacina a burčiak

Na otázku, aké sú rozdiely medzi slovenskou a kórejskou kuchyňou, Park uviedol bohatstvo plodov mora vo svojej domovine, ktorá je obklopená morom, pričom poukázal na Slovensko, ktoré je vnútrozemské. A hoci veľvyslanec priznal, že nemá veľké skúsenosti s tradičnou slovenskou kuchyňou, slovenské jedlo mu pripadá „veľmi lahodné a prijateľné“.

„Mám rád slovenské jedlo, hoci halušky sú trochu príliš sýte. Ale napríklad lokše sú lahodné,“ povedal Park o svojich skúsenostiach so slovenskou kuchyňou, pričom dodal, že husacie hody v Slovenskom Grobe boli zvlášť chutné. „Naozaj, teraz sa neviem dočkať sezóny husaciny a hlavne burčiaku.“

O reakciách Slovákov na najtradičnejšie kórejské jedlo Park podotkol: „Ľudia, ktorí boli v Kórei, majú radi chuť kimči, ale možno im chvíľu trvá, aby si naň zvykli.“ Ambasádor tiež tvrdí, že ľudia môžu nájsť všetky prísady tu, na Slovensku – ako napríklad pekinskú kapustu, soľ, cesnak, cibuľu, zelenú cibuľku, zázvor, mletú čili papriku a slanú rybiu omáčku, takže ak chcú ochutnať niečo typicky kórejské, môžu si urobiť kimči sami.

Kimči (fermentovaná zelenina)

kimchi-1.jpg

  • 3 kg pekinskej kapusty
  • 1 šálka soli
  • 1 polievková lyžica mletého cesnaku
  • 300 g zelenej cibuľky
  • 1 polievková lyžica zázvoru
  • 1 šálka mletej čili papriky
  • 2 polievkové lyžice rybej omáčky

Príprava: nakrájajte a umyte pekinskú kapustu a namočte ju do slanej vody. Vyčistite spodok kapusty. Zmiešajte prísady na kimči korenie. Korenie rovnomerne rozotrite medzi listy kapusty. Zabaľte celú kapustu a dajte ju na chladné miesto.

Bulgogi (grilovaná hovädzina)

bulgogi_r984.jpg

  • 500 g hovädziny
  • ½ cibule
  • 30 g mladej cibuľky
  • grilovacie korenie (4 polievkové lyžice sójovej omáčky, 2 polievkové lyžice cukru, 2 polievkové lyžice sezamového oleja, 2 polievkové lyžice mletého cesnaku, 2 polievkové lyžice sezamu zmiešaného so soľou, malé množstvo čierneho korenia)

Zmiešajte prísady a urobte grilovacie korenie. Narežte hovädzinu na tenké plátky. Nastrúhajte najemno cibuľu a nakrájajte mladú cibuľku. Zmiešajte hovädzinu s grilovacím korením, cibuľou a mladou cibuľkou. Opečte okorenenú hovädzinu na panvici.

Japchae (narýchlo opražené sklenené rezance)

japchae_r5167.jpg

  • 200 g rezancov
  • 40 g čiernych húb šiitake
  • ½ cibule
  • 60 g mrkvy
  • 40 g sladkej papriky
  • malé množstvo soli a čierneho korenia
  • korenie na sklenené rezance (1 polievková lyžica sójovej omáčky, ½ polievkovej lyžice cukru, 1 polievková lyžica sezamového oleja, 1 polievková lyžica mletého cesnaku, 1/5 polievkovej lyžice čierneho korenia, 1 polievková lyžica sezamu)

Nakrájajte cibuľu, mrkvu a papriku na kúsky; namočte huby šiitake do vody a nastrúhajte ich. Osoľte cibuľu, mrkvu, papriku a šiitake a opečte každú prísadu. Uvarte sklené rezance vo vode a opláchnite ich studenou vodou. Potom ich opražte spolu s koreniami. Zmiešajte pripravené prísady a dajte ich na tanier.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  4. Home (ale aj) Office
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  7. Zelená Bratislava
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  5. Ruža zmeny
  6. Úpravy automobilov pre ZŤP
  7. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  8. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 250
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 17 672
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 122
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 256
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 695
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 275
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 496
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 094
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 990
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 610
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Varíme s veľvyslancom

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Pribudlo 705 prípadov nákazy a ďalších šesť úmrtí (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 31 400. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 98 obetí.

Odberné miesto na nový koronavírus.
Bývalý šéf Inštitútu zdravotníckej politiky Martin Smatana.
Peter Sagan na Giro d'Italia 2020.
Cynická obluda

Terazky budeme testovať

Testovanie vraj nezvládnu zabezpečiť zdravotníci, lebo zdravotníctvo utrpelo vládou Smeru. Tak ho zabezpečí armáda.

Neprehliadnite tiež

Čo sa môžu ženy naučiť z vlastnej autoerotiky

Výskum ukázal, že frekvencia nie je až taká dôležitá.

Ilustračné foto.

Pikantné, sladké aj zdravé. Vybrali sme recepty na výborné vaječné jedlá

Vajcia využijete v prílohách aj hlavných jedlách.

Mollie Bloudoff-Indelicatová požiadala svojho priateľa Grega Linchovia počas beztiažového letu na medzinárodnom letisku Dulles.