Varíme s veľvyslancom: Povedzte kimči

Juhokórejská kuchyňa sa nezaobíde bez kimči. Fermentovaná zelenina sa je každý deň a takmer ku všetkému.

Veľvyslanec Kórejskej republiky na Slovensku Sang-Hoon Park.(Zdroj: Slovak Spectator)

Keď sa má rozhodnúť, ktoré jedlá vybrať na predstavenie kórejskej kuchyne Slovákom, Sang-Hoon Park nemá žiadnu dilemu. „Kimči sa je každý deň, takmer ku každému jedlu,“ vysvetlil veľvyslanec Kórejskej republiky, pričom starostlivo natieral červenkasté korenie kimči medzi listy pekinskej kapusty.

Každý, kto ho počúva uvádzať zdravotné výhody tejto fermentovanej zeleniny, ktorá má hlboko zakorenenú tradíciu v Kórei, pochopí, že je to základná súčasť juhokórejskej kuchyne. Kórejčania napríklad hovoria „kimči“ aj namiesto „sýýýr“, keď sa usmievajú na fotografa. „Vo všeobecnosti majú fermentované potraviny úžasné zdravotné účinky, napríklad zníženie hladiny cholesterolu, zlepšenie zažívacieho systému tela, dokonca sú vraj aj prevenciou proti rakovine,“ povedal veľvyslanec Park a dodal, že kimči má málo kalórií a veľa vlákniny a vitamínov A, B a C.

Podľa veľvyslanca kimči – ktoré ilustruje tradičné kórejské potravinárske zručnosti – tiež obsahuje vysoké dávky železa a vápnika. Tie pochádzajú z rybej omáčky, ktorá sa doň pridáva. V Kórei bola tradične poľnohospodárska spoločnosť, ktorá konzumovala veľa obilnín a zeleniny. Aby zelenina vydržala aj v zime, Kórejčania ju sušili a solili, z čoho sa rozvinula fermentácia – „skvelý úspech v dejinách spracovania potravín,“povedal veľvyslanec Park.

Harmónia aj v kuchyni

„Jedna z dôležitých charakteristík kórejskej kuchyne je vyváženosť a harmónia,“ podotkol Park pre program Varíme s veľvyslancom, ktorý pripravuje The Slovak Spectator a TV Sme, pričom vysvetlil, že to znamená napríklad dosiahnuť vyváženosť medzi hlavným jedlom a prílohami a medzi rôznymi prísadami i koreniami. „Veľmi dbáme na dosiahnutie harmónie medzi rozličnými farbami rôznych prísad.“

Park, aby zachoval vyváženosť programu varenia, pripravil aj bulgogi, pokrm z marinovanej hovädziny, ktorý Kórejčania jedia pri výnimočných príležitostiach.

„Zatiaľ čo kimči je každodenné jedlo, bulgogi je skôr slávnostné jedlo a je sa väčšinou, keď si pozvete hostí, pri oslave narodenín alebo keď idete do reštaurácie s rodinou,“ objasnil Park a dodal, že toto jedlo je známe aj v zahraničí.

Kimči a ryža tvoria základ kórejskej kuchyne a kórejská kultúra stolovania je ovplyvnená susednými štátmi ako Japonsko a Čína.

Husacina a burčiak

Na otázku, aké sú rozdiely medzi slovenskou a kórejskou kuchyňou, Park uviedol bohatstvo plodov mora vo svojej domovine, ktorá je obklopená morom, pričom poukázal na Slovensko, ktoré je vnútrozemské. A hoci veľvyslanec priznal, že nemá veľké skúsenosti s tradičnou slovenskou kuchyňou, slovenské jedlo mu pripadá „veľmi lahodné a prijateľné“.

„Mám rád slovenské jedlo, hoci halušky sú trochu príliš sýte. Ale napríklad lokše sú lahodné,“ povedal Park o svojich skúsenostiach so slovenskou kuchyňou, pričom dodal, že husacie hody v Slovenskom Grobe boli zvlášť chutné. „Naozaj, teraz sa neviem dočkať sezóny husaciny a hlavne burčiaku.“

O reakciách Slovákov na najtradičnejšie kórejské jedlo Park podotkol: „Ľudia, ktorí boli v Kórei, majú radi chuť kimči, ale možno im chvíľu trvá, aby si naň zvykli.“ Ambasádor tiež tvrdí, že ľudia môžu nájsť všetky prísady tu, na Slovensku – ako napríklad pekinskú kapustu, soľ, cesnak, cibuľu, zelenú cibuľku, zázvor, mletú čili papriku a slanú rybiu omáčku, takže ak chcú ochutnať niečo typicky kórejské, môžu si urobiť kimči sami.

Kimči (fermentovaná zelenina)

kimchi-1.jpg

  • 3 kg pekinskej kapusty
  • 1 šálka soli
  • 1 polievková lyžica mletého cesnaku
  • 300 g zelenej cibuľky
  • 1 polievková lyžica zázvoru
  • 1 šálka mletej čili papriky
  • 2 polievkové lyžice rybej omáčky

Príprava: nakrájajte a umyte pekinskú kapustu a namočte ju do slanej vody. Vyčistite spodok kapusty. Zmiešajte prísady na kimči korenie. Korenie rovnomerne rozotrite medzi listy kapusty. Zabaľte celú kapustu a dajte ju na chladné miesto.

Bulgogi (grilovaná hovädzina)

bulgogi_r984.jpg

  • 500 g hovädziny
  • ½ cibule
  • 30 g mladej cibuľky
  • grilovacie korenie (4 polievkové lyžice sójovej omáčky, 2 polievkové lyžice cukru, 2 polievkové lyžice sezamového oleja, 2 polievkové lyžice mletého cesnaku, 2 polievkové lyžice sezamu zmiešaného so soľou, malé množstvo čierneho korenia)

Zmiešajte prísady a urobte grilovacie korenie. Narežte hovädzinu na tenké plátky. Nastrúhajte najemno cibuľu a nakrájajte mladú cibuľku. Zmiešajte hovädzinu s grilovacím korením, cibuľou a mladou cibuľkou. Opečte okorenenú hovädzinu na panvici.

Japchae (narýchlo opražené sklenené rezance)

japchae_r5167.jpg

  • 200 g rezancov
  • 40 g čiernych húb šiitake
  • ½ cibule
  • 60 g mrkvy
  • 40 g sladkej papriky
  • malé množstvo soli a čierneho korenia
  • korenie na sklenené rezance (1 polievková lyžica sójovej omáčky, ½ polievkovej lyžice cukru, 1 polievková lyžica sezamového oleja, 1 polievková lyžica mletého cesnaku, 1/5 polievkovej lyžice čierneho korenia, 1 polievková lyžica sezamu)

Nakrájajte cibuľu, mrkvu a papriku na kúsky; namočte huby šiitake do vody a nastrúhajte ich. Osoľte cibuľu, mrkvu, papriku a šiitake a opečte každú prísadu. Uvarte sklené rezance vo vode a opláchnite ich studenou vodou. Potom ich opražte spolu s koreniami. Zmiešajte pripravené prísady a dajte ich na tanier.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 16 801
  2. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 14 520
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 11 677
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 669
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 385
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 605
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 399
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 554
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 4 078
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 3 902

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Čo sa deje v hokeji? Je to divadlo, vinníkmi sme všetci, tvrdí Graňák

Zlá skúsenosť s Cígerom a Švehlom mohla odradiť hráčov z NHL od štartu na majstrovstvách sveta, hovorí skúsený obranca.

KULTÚRA

Iva Bittová: Nemôžem si dovoliť strácať čas a báť sa

Česká speváčka žije v USA. Koncertuje u nás so skupinou Čikori.

TECH

Vedci sú na stope tajomstvu DNA

Vďaka úžasnému technologickému vývoju vznikajú nové vedné odbory.

TECH

Na čom hrať hry? Na PC či konzolách?

Porovnávať má zmysel hlavne produkty najväčších hráčov na trhu.

Neprehliadnite tiež

Sedem miest, ktoré vo Florencii musíte vidieť

Ak sa tento rok chystáte do toskánskej metropoly, tieto zaujímavosti v nej by ste si nemali nechať ujsť.

Čo robiť, keď vás trápi celulitída

Nevzhľadné hrbolčeky na koži trápia ženy najmä počas plavkovej sezóny.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Na sobotu, 27. mája, sme pre vás pripravili rozhovor s Oľgou Feldekovou, jahodové recepty aj špeciálnu letnú súťaž.

Sex s robotom: Môžu robotické napodobeniny nahradiť vzťah so živým partnerom?

Vývoj sexuálnych pomôcok prekračuje hranice. Pýtali sme sa sexuológa, kam smeruje ľudská sexualita.