Plnené kapustné listy
suroviny na 6-8 porcií
- biela hlávková kapusta (môže byť aj kel)
- 500 g mletého bravčového pliecka
- 300 g kyslej kapusty
- 250 g ryže
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 vajíčko
- 2 PL oleja
- soľ, mleté čierne korenie
Na cibuľke poduste ryžu do polomäkka. Celú hlávku kapusty dajte variť hlúbikom nahor. Postupne orezávajte sparené listy a odkladajte ich do chladnej vody. Mäso, pretlačený cesnak, vajíčko, koreniny a vychladnutú ryžu spolu zmiešajte. Zhrubnutú časť listov orežte, naplňte mäsovou plnkou, okraje zahnite, aby plnka nevypadávala a celý list zaviňte. Zvyšnú kapustu narežte a zmiešajte s kyslou kapustou. Polovicou tejto zmesi vysteľte dno hrnca, na ňu naukladajte zavinuté bochníčky a navrch dajte druhú polovicu kapustovej zmesi. Podlejte vodou a prikryté varte na miernom ohni 2 hodiny. Podľa potreby dolievajte vodu, aby spodná kapusta neprihorela. Podávajte s varenými zemiakmi.
Tip: Ak sa vám zdá biela šťava s kyslou kapustou trošku fádna, pridajte pod závitky paradajkový pretlak.