PIKNIK

Naložte si leto v zelenine

Paradajky, paprika, cuketa či baklažán sa v oleji zmenia na pochúťky...

Už ste toto leto pozavárali, čo sa dalo, no zo záhrady na vás stále smutne pozerajú zabudnuté paradajky, papriky, baklažány alebo cukiny? Prinášame vám zopár tipov, ako prebytočnú úrodu premeniť na dobroty, na ktorých si budete pochutnávať celú zimu.

Sušené paradajky

Ako si z paradajok pripraviť „sugo di pomodoro“, chutnú omáčku na cestoviny či pizzu, ste si na tomto mieste mohli prečítať pred pár týždňami. Talianska kuchyňa však ponúka inšpiráciu na ďalšiu pochúťku zo šťavnatých červených plodov – sušené paradajky alebo „pomodori secchi“. Originálny postup, ako si ich pripraviť, dokonale vystihuje anglický názov sun-dried tomatoes, v preklade na slnku sušené paradajky. Keď je v Taliansku sezóna, sušia sa paradajky na rozpálených strechách alebo rozložené na veľkých sitách priamo na poliach. Teplé slnečné lúče z nich vytiahnu šťavu a zachovajú chuť i vitamíny.

Na jeseň sa naložia do pohárov, zalejú čerstvým olivovým olejom a v zime pripomenú leto v cestovinách alebo šalátoch. Romantický obraz stredomorského slnka u nás v septembri už prozaicky nahradí rúra alebo sušička ovocia. Postup, ako si vysušiť a naložiť chutné paradajky, nájdete v našom fotorecepte.

Grilovaná paprika

Rovnakou pochúťkou do cestovín, prílohou k mäsu alebo len tak na chlieb môže byť aj grilovaná paprika, ktorá zase patrí k špecialitám španielskej kuchyne. Ak nemáte po ruke gril, môžete staviť aj na pečený variant. Najlepšie sa na grilovanie hodia červená a žltá paprika. Dajú sa pekne olúpať a zachovajú si prirodzenú farbu. Najlepšie je otestovať čerstvú papriku a zistiť, ktorý druh vám chutí viac. Pekný farebný efekt pri nakladaní dosiahnete, ak skombinujete dve farby paprík - napríklad červenú a žltú.

Príprava je jednoduchá. Papriky umyte a v celku opečte z každej strany na rozpálenom grile, až kým sa na koži nevytvoria čierne škvrny. Ak použijete rúru, rozohrejte ju aspoň na 200 stupňov a papriku položte priamo na mriežku na spodok. Ak má vaša rúra funkciu vrchného grilu, umiestnite papriku čo najvyššie. Opečené sčerneté papriky preložte do misky, prikryte pokrievkou a nechajte spariť. Budú sa vám ľahšie lúpať. Kožu z paprík olúpte, odrežte vrch, zbavte ich jadierok a nakrájajte na pláty.

Takto upravené papriky môžete naložiť do oleja, poprekladať nakrájaným cesnakom, celým korením a morskou soľou, alebo vložiť do octovo-olejového nálevu. Do litra vody pridajte 200 ml octu, päť lyžíc kryštálového cukru, jednu lyžicu soli, 170 ml oleja a uvarte nálev. Papriku poukladajte do vysterilizovaných pohárov, zalejte horúcim nálevom, na chvíľu obráťte hore dnom, aby sa chytilo viečko a nechajte vychladnúť zabalené v deke.

Cuketa i baklažán

Ugrilovať a naložiť podobným spôsobom ako papriku, môžete napríklad aj cuketu a baklažán. Nezabudnite však, že z baklažánu treba pred grilovaním vytiahnuť horkosť. Použite overenú fintu – nakrájať na plátky, rozložiť na tácku, zasoliť a počkať, kým sa na povrchu nevyzrážajú horké slzičky. Osušte ich papierovou utierkou a môžete grilovať. S cuketou je to jednoduchšie, netreba ju ani lúpať, môže ísť rovno na gril.

Grilovanú zeleninu môžete pri nakladaní do oleja navzájom kombinovať, pridať bylinky či dokonca slaný syr feta. Vtedy treba ale pohárik skonzumovať skôr. Nakladaná grilovaná zelenina v oleji sa hodí najmä na hrianky, ale aj na cestoviny či ako príloha k mäsu, alebo pečeným zemiakom.

Sušené paradajky naložené v oleji

  • 1 kg paradajok (na sušenie sa najlepšie hodia podlhovasté slivkové paradajky)
  • morská soľ
  • mleté čierne korenie
  • bylinky (môžete pridať bazalku, tymian alebo rozmarín podľa chuti)
  • olej (olivový alebo slnečnicový)

Postup:
1. Paradajky umyte a osušte. Prekrojte ich na polovicu, prstom odstráňte semienka a vyrežte zelenú časť, na ktorej sa držala stopka.
2. Paradajky rozložte na plech alebo mriežku vyloženú papierom na pečenie prekrojenou časťou nahor. Posypte morskou soľou a čerstvo namletým čiernym korením.
3. Rozohrejte rúru na 100 stupňov Celzia, vložte do nej plechy s paradajkami (môžete aj dva-tri naraz) a stiahnite teplotu na 80 stupňov. Dvere na rúre nechajte trochu pootvorené, aby mohla unikať vlhkosť. Môžete medzi dvere strčiť varešku alebo utierku, aby držali.
4. Sušte 8 až 12 hodín. Polohu plechov môžete priebežne vymieňať. Paradajky sú správne vysušené, keď je koža zošúverená a na dotyk sú gumené. Sušenie vytiahne z paradajok asi 80 percent vlhkosti, takže z 1 kg vám vyjde iba jeden 250-mililitrový pohár.
5. Usušené paradajky nechajte vychladnúť, naložte do vysterilizovaných malých pohárikov a zalejte olejom podľa chuti. Slnečnicový olej je neutrálnejší, olivový má zase výraznejšiu chuť. Ak chcete mať pravé talianske paradajky, použite olivový. Prípadne pridajte bylinky alebo cesnak. Paradajky by sa mali pred jedením marinovať aspoň dva-tri týždne.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  3. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  6. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  7. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  8. Kam do tepla v januári?
  9. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Alarica – new business project in the market of shoes
  3. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  7. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  8. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  9. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  10. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 18 646
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 8 252
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 396
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 154
  5. Kam do tepla v januári? 1 790
  6. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 543
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 414
  8. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 1 401
  9. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 911
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 906

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Štefunko: Nešiel by som do toho, keby som mal byť bezvýznamný hráč

Predseda novej strany Progresívne Slovensko si trúfa vo voľbách na 15 percent. Kandidátov chce nasadiť už do tohtoročných komunáliek.

ŠPORT

Nechcel som, aby Nasťa odišla. Dnes to chápem, tvrdí jej brat

Ako je možné, že Kuzminová vyhráva, a naši nie, čudujú sa Rusi.

KOMENTÁRE

Štefunkov test politických zákonitostí

Vyzerá to, ako keby cielene trolovali voličov nezaujímavými témami.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Moja žena na materskej chce najať upratovačku

Psychologička radí, ako zorganizovať pomoc v domácnosti a čo robiť pri rozvode blízkej rodiny.

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.

Sedem malých predsavzatí pre vašu krásu

Toto je niekoľko drobností, ktoré môžeme urobiť, aby sme pomohli pleti či vlasom.