PIKNIK

Naložte si leto v zelenine

Paradajky, paprika, cuketa či baklažán sa v oleji zmenia na pochúťky...

Už ste toto leto pozavárali, čo sa dalo, no zo záhrady na vás stále smutne pozerajú zabudnuté paradajky, papriky, baklažány alebo cukiny? Prinášame vám zopár tipov, ako prebytočnú úrodu premeniť na dobroty, na ktorých si budete pochutnávať celú zimu.

Sušené paradajky

Ako si z paradajok pripraviť „sugo di pomodoro“, chutnú omáčku na cestoviny či pizzu, ste si na tomto mieste mohli prečítať pred pár týždňami. Talianska kuchyňa však ponúka inšpiráciu na ďalšiu pochúťku zo šťavnatých červených plodov – sušené paradajky alebo „pomodori secchi“. Originálny postup, ako si ich pripraviť, dokonale vystihuje anglický názov sun-dried tomatoes, v preklade na slnku sušené paradajky. Keď je v Taliansku sezóna, sušia sa paradajky na rozpálených strechách alebo rozložené na veľkých sitách priamo na poliach. Teplé slnečné lúče z nich vytiahnu šťavu a zachovajú chuť i vitamíny.

Na jeseň sa naložia do pohárov, zalejú čerstvým olivovým olejom a v zime pripomenú leto v cestovinách alebo šalátoch. Romantický obraz stredomorského slnka u nás v septembri už prozaicky nahradí rúra alebo sušička ovocia. Postup, ako si vysušiť a naložiť chutné paradajky, nájdete v našom fotorecepte.

Grilovaná paprika

Rovnakou pochúťkou do cestovín, prílohou k mäsu alebo len tak na chlieb môže byť aj grilovaná paprika, ktorá zase patrí k špecialitám španielskej kuchyne. Ak nemáte po ruke gril, môžete staviť aj na pečený variant. Najlepšie sa na grilovanie hodia červená a žltá paprika. Dajú sa pekne olúpať a zachovajú si prirodzenú farbu. Najlepšie je otestovať čerstvú papriku a zistiť, ktorý druh vám chutí viac. Pekný farebný efekt pri nakladaní dosiahnete, ak skombinujete dve farby paprík - napríklad červenú a žltú.

Príprava je jednoduchá. Papriky umyte a v celku opečte z každej strany na rozpálenom grile, až kým sa na koži nevytvoria čierne škvrny. Ak použijete rúru, rozohrejte ju aspoň na 200 stupňov a papriku položte priamo na mriežku na spodok. Ak má vaša rúra funkciu vrchného grilu, umiestnite papriku čo najvyššie. Opečené sčerneté papriky preložte do misky, prikryte pokrievkou a nechajte spariť. Budú sa vám ľahšie lúpať. Kožu z paprík olúpte, odrežte vrch, zbavte ich jadierok a nakrájajte na pláty.

Takto upravené papriky môžete naložiť do oleja, poprekladať nakrájaným cesnakom, celým korením a morskou soľou, alebo vložiť do octovo-olejového nálevu. Do litra vody pridajte 200 ml octu, päť lyžíc kryštálového cukru, jednu lyžicu soli, 170 ml oleja a uvarte nálev. Papriku poukladajte do vysterilizovaných pohárov, zalejte horúcim nálevom, na chvíľu obráťte hore dnom, aby sa chytilo viečko a nechajte vychladnúť zabalené v deke.

Cuketa i baklažán

Ugrilovať a naložiť podobným spôsobom ako papriku, môžete napríklad aj cuketu a baklažán. Nezabudnite však, že z baklažánu treba pred grilovaním vytiahnuť horkosť. Použite overenú fintu – nakrájať na plátky, rozložiť na tácku, zasoliť a počkať, kým sa na povrchu nevyzrážajú horké slzičky. Osušte ich papierovou utierkou a môžete grilovať. S cuketou je to jednoduchšie, netreba ju ani lúpať, môže ísť rovno na gril.

Grilovanú zeleninu môžete pri nakladaní do oleja navzájom kombinovať, pridať bylinky či dokonca slaný syr feta. Vtedy treba ale pohárik skonzumovať skôr. Nakladaná grilovaná zelenina v oleji sa hodí najmä na hrianky, ale aj na cestoviny či ako príloha k mäsu, alebo pečeným zemiakom.

Sušené paradajky naložené v oleji

  • 1 kg paradajok (na sušenie sa najlepšie hodia podlhovasté slivkové paradajky)
  • morská soľ
  • mleté čierne korenie
  • bylinky (môžete pridať bazalku, tymian alebo rozmarín podľa chuti)
  • olej (olivový alebo slnečnicový)

Postup:
1. Paradajky umyte a osušte. Prekrojte ich na polovicu, prstom odstráňte semienka a vyrežte zelenú časť, na ktorej sa držala stopka.
2. Paradajky rozložte na plech alebo mriežku vyloženú papierom na pečenie prekrojenou časťou nahor. Posypte morskou soľou a čerstvo namletým čiernym korením.
3. Rozohrejte rúru na 100 stupňov Celzia, vložte do nej plechy s paradajkami (môžete aj dva-tri naraz) a stiahnite teplotu na 80 stupňov. Dvere na rúre nechajte trochu pootvorené, aby mohla unikať vlhkosť. Môžete medzi dvere strčiť varešku alebo utierku, aby držali.
4. Sušte 8 až 12 hodín. Polohu plechov môžete priebežne vymieňať. Paradajky sú správne vysušené, keď je koža zošúverená a na dotyk sú gumené. Sušenie vytiahne z paradajok asi 80 percent vlhkosti, takže z 1 kg vám vyjde iba jeden 250-mililitrový pohár.
5. Usušené paradajky nechajte vychladnúť, naložte do vysterilizovaných malých pohárikov a zalejte olejom podľa chuti. Slnečnicový olej je neutrálnejší, olivový má zase výraznejšiu chuť. Ak chcete mať pravé talianske paradajky, použite olivový. Prípadne pridajte bylinky alebo cesnak. Paradajky by sa mali pred jedením marinovať aspoň dva-tri týždne.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Talent - vzdelanie - úspech
  3. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  4. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  6. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  7. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  8. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  9. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk
  10. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME
  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Príbeh tradičného družstva - príbeh Antonína Kvapila
  3. V Botanickej záhrade SPU otvorili jedinečnú výstavu orchideí
  4. Noc architektúry 2018
  5. V súťaži Záhrada, Park a Detail roka uspeli absolventi SPU
  6. Mieru spracovania odpadu zvyšujú automatizované linky
  7. Talent - vzdelanie - úspech
  8. Príbeh tradičného družstva - príbeh Iva Hlisnikovského
  9. Fasáda hotela Danube sa nekolauduje, investor predložil návrhy
  10. Európske univerzity a podnikatelia spoločne
  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 26 819
  2. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 18 586
  3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 14 344
  4. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 11 899
  5. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 5 844
  6. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk 5 226
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 4 431
  8. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 4 404
  9. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove 3 041
  10. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 2 790

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Evita sa zbavila stratového vydavateľstva. Spôsobom, aký využil aj Bašternák

Podnikateľka a spisovateľka Eva Urbaníková zrušila svoje vydavateľstvo. Urobila to spôsobom, ktorý ministerstvo označuje za špekulatívne.

Neprehliadnite tiež

Štyri trendy pre štýlovú obývačku v roku 2018

Farby v obľúbenej miestnosti v domácnosti ovládnu variácie zemitých tónov.

Nepríjemný zápach z úst má rôzne príčiny, no dá sa vyriešiť

Halitóza je najčastejsie sprievodným znakom ochorení v ústnej dutine.

Po rokoch bolestí si nechala odstrániť maternicu. Nie je to riešenie pre každú ženu

Herečka Lena Dunhamová trpí nevyliečiteľnou chorobou, má len 31 rokov.

Ženy protestujú nahé, aby spoločnosť vypočula ich hlasy. Je to nutné?

Odporcovia argumentujú, či ženy nič lepšie ako svoje telá nemajú.

BAFTA 2018: Herečky protestovali v čiernej, vojvodkyňa Kate v zelenej

V nedeľu sa odovzdávali ceny britskej akadémie filmových a televíznych umení.