PIKNIK

Naložte si leto v zelenine

Paradajky, paprika, cuketa či baklažán sa v oleji zmenia na pochúťky...

Už ste toto leto pozavárali, čo sa dalo, no zo záhrady na vás stále smutne pozerajú zabudnuté paradajky, papriky, baklažány alebo cukiny? Prinášame vám zopár tipov, ako prebytočnú úrodu premeniť na dobroty, na ktorých si budete pochutnávať celú zimu.

Sušené paradajky

Ako si z paradajok pripraviť „sugo di pomodoro“, chutnú omáčku na cestoviny či pizzu, ste si na tomto mieste mohli prečítať pred pár týždňami. Talianska kuchyňa však ponúka inšpiráciu na ďalšiu pochúťku zo šťavnatých červených plodov – sušené paradajky alebo „pomodori secchi“. Originálny postup, ako si ich pripraviť, dokonale vystihuje anglický názov sun-dried tomatoes, v preklade na slnku sušené paradajky. Keď je v Taliansku sezóna, sušia sa paradajky na rozpálených strechách alebo rozložené na veľkých sitách priamo na poliach. Teplé slnečné lúče z nich vytiahnu šťavu a zachovajú chuť i vitamíny.

Na jeseň sa naložia do pohárov, zalejú čerstvým olivovým olejom a v zime pripomenú leto v cestovinách alebo šalátoch. Romantický obraz stredomorského slnka u nás v septembri už prozaicky nahradí rúra alebo sušička ovocia. Postup, ako si vysušiť a naložiť chutné paradajky, nájdete v našom fotorecepte.

Grilovaná paprika

Rovnakou pochúťkou do cestovín, prílohou k mäsu alebo len tak na chlieb môže byť aj grilovaná paprika, ktorá zase patrí k špecialitám španielskej kuchyne. Ak nemáte po ruke gril, môžete staviť aj na pečený variant. Najlepšie sa na grilovanie hodia červená a žltá paprika. Dajú sa pekne olúpať a zachovajú si prirodzenú farbu. Najlepšie je otestovať čerstvú papriku a zistiť, ktorý druh vám chutí viac. Pekný farebný efekt pri nakladaní dosiahnete, ak skombinujete dve farby paprík - napríklad červenú a žltú.

Príprava je jednoduchá. Papriky umyte a v celku opečte z každej strany na rozpálenom grile, až kým sa na koži nevytvoria čierne škvrny. Ak použijete rúru, rozohrejte ju aspoň na 200 stupňov a papriku položte priamo na mriežku na spodok. Ak má vaša rúra funkciu vrchného grilu, umiestnite papriku čo najvyššie. Opečené sčerneté papriky preložte do misky, prikryte pokrievkou a nechajte spariť. Budú sa vám ľahšie lúpať. Kožu z paprík olúpte, odrežte vrch, zbavte ich jadierok a nakrájajte na pláty.

Takto upravené papriky môžete naložiť do oleja, poprekladať nakrájaným cesnakom, celým korením a morskou soľou, alebo vložiť do octovo-olejového nálevu. Do litra vody pridajte 200 ml octu, päť lyžíc kryštálového cukru, jednu lyžicu soli, 170 ml oleja a uvarte nálev. Papriku poukladajte do vysterilizovaných pohárov, zalejte horúcim nálevom, na chvíľu obráťte hore dnom, aby sa chytilo viečko a nechajte vychladnúť zabalené v deke.

Cuketa i baklažán

Ugrilovať a naložiť podobným spôsobom ako papriku, môžete napríklad aj cuketu a baklažán. Nezabudnite však, že z baklažánu treba pred grilovaním vytiahnuť horkosť. Použite overenú fintu – nakrájať na plátky, rozložiť na tácku, zasoliť a počkať, kým sa na povrchu nevyzrážajú horké slzičky. Osušte ich papierovou utierkou a môžete grilovať. S cuketou je to jednoduchšie, netreba ju ani lúpať, môže ísť rovno na gril.

Grilovanú zeleninu môžete pri nakladaní do oleja navzájom kombinovať, pridať bylinky či dokonca slaný syr feta. Vtedy treba ale pohárik skonzumovať skôr. Nakladaná grilovaná zelenina v oleji sa hodí najmä na hrianky, ale aj na cestoviny či ako príloha k mäsu, alebo pečeným zemiakom.

Sušené paradajky naložené v oleji

  • 1 kg paradajok (na sušenie sa najlepšie hodia podlhovasté slivkové paradajky)
  • morská soľ
  • mleté čierne korenie
  • bylinky (môžete pridať bazalku, tymian alebo rozmarín podľa chuti)
  • olej (olivový alebo slnečnicový)

Postup:
1. Paradajky umyte a osušte. Prekrojte ich na polovicu, prstom odstráňte semienka a vyrežte zelenú časť, na ktorej sa držala stopka.
2. Paradajky rozložte na plech alebo mriežku vyloženú papierom na pečenie prekrojenou časťou nahor. Posypte morskou soľou a čerstvo namletým čiernym korením.
3. Rozohrejte rúru na 100 stupňov Celzia, vložte do nej plechy s paradajkami (môžete aj dva-tri naraz) a stiahnite teplotu na 80 stupňov. Dvere na rúre nechajte trochu pootvorené, aby mohla unikať vlhkosť. Môžete medzi dvere strčiť varešku alebo utierku, aby držali.
4. Sušte 8 až 12 hodín. Polohu plechov môžete priebežne vymieňať. Paradajky sú správne vysušené, keď je koža zošúverená a na dotyk sú gumené. Sušenie vytiahne z paradajok asi 80 percent vlhkosti, takže z 1 kg vám vyjde iba jeden 250-mililitrový pohár.
5. Usušené paradajky nechajte vychladnúť, naložte do vysterilizovaných malých pohárikov a zalejte olejom podľa chuti. Slnečnicový olej je neutrálnejší, olivový má zase výraznejšiu chuť. Ak chcete mať pravé talianske paradajky, použite olivový. Prípadne pridajte bylinky alebo cesnak. Paradajky by sa mali pred jedením marinovať aspoň dva-tri týždne.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Vyberte si dovolenku na Silvestra už teraz
  2. Tipy na rodinné výlety autom po Slovensku
  3. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  4. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  5. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  6. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  7. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  8. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  9. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  10. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  1. Equadiff 2017 – svetová konferencia o diferenciálnych rovniciach
  2. Priemerné ceny bytov v júni boli vyššie ako pred rokom
  3. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  4. Vyberte si dovolenku na Silvestra už teraz
  5. Tipy na rodinné výlety autom po Slovensku
  6. Modesta Real Estate sprostredkovala pre Emil Frey halu v P3
  7. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  8. K-Classic – značka, ktorá pomáha!
  9. Pred 25 rokmi musela byť jazdenka zo západu
  10. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty 10 615
  2. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 4 778
  3. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou 4 411
  4. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 4 099
  5. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 3 831
  6. Tipy na rodinné výlety autom po Slovensku 2 829
  7. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 2 644
  8. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 2 530
  9. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 2 143
  10. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek 2 104

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan s novým imidžom opäť pobavil. Poľsko bola jasná voľba, tvrdí

Peter Sagan sa po predčasnom odchode z Tour de France vracia do pelotónu

KOMENTÁRE

Ľutujem, že som vám zabil brata

Aké ponaučenia sa dajú odniesť zo straty blízkeho?

KOŠICE KORZÁR

Vodárne predali pozemky developerovi. Ich šéf tam kúpil 24 bytov

Hreha: Byty sú moja súkromná vec.

Neprehliadnite tiež

Precestovala desiatky krajín stopom: Viezlo ma už aj zmrzlinárske auto

Alena Fričová (27) tvrdí, že vďaka stopovaniu znovu objavuje dobrotu ľudí.

Nechápavé okolie a žiaden voľný čas. Ako sa žije s hendikepovaným dieťaťom?

Tri matky pre SME porozprávali, s čím sa musia vyrovnávať pri dieťati s postihnutím.

V Česku vymysleli pivo pre ženy, zožalo kritiku aj od zahraničných médií

Nápoj určený špeciálne pre dámy má mramorovo biely a ružovkastý obal. Podľa Britiek je sexistický.

Ako najlepšie vyventilovať hnev a stres? V izbe, kde môžete všetko zničiť

Vo svete vznikajú miestnosti, ktoré môžete kompletne porozbíjať. Prvá je už aj na Slovensku.