VÍNO NA VÍKEND

Kedy degustovať francúzsky skvost

Degustácie, ochutnávky patria k najdôležitejším a zároveň najzábavnejším momentom života milovníkov vín. Nikde inde ako na takýchto podujatiach nemáte možnosť porovnať, hodnotiť vína, dať ich do širšieho kontextu.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Zoberme si jeden príklad. Zbožňujete pinoty. Vína z tejto odrody však nájdete v podstate na celom svete. Je však jasné, že nemôžete všetky tieto krajiny navštíviť a ani doma nemáte možnosť otvoriť povedzme 30 fliaš Pinot Noir, aby ste ich porovnali. Na druhej strane by ste veľmi chceli vedieť, ako vyzerá elegantný burgundský Pinot Noir a víno z tej istej odrody z amerického Oregonu, z Nového Zélandu a zo Slovenska.

Chianti Classico Riserva San Marcellino 2007,
Rocca di Montegrossi,
Toskánsko, Taliansko
  • Hodnotenie: 4,5 ***** (z maximálnych 5)
  • Cenová kategória: 30 eur
  • Potenciál: 10 rokov

V ideálnom prípade by ste tieto vína chceli aj porovnať a určiť, ktorý štýl je najbližší vášmu srdcu a vašim chutiam. Máte dve možnosti. Buď zorganizujete spoločne s priateľmi, milovníkmi vín, súkromnú ochutnávku, alebo ak si želáte mať väčší výber, tak pôjdete na degustáciu.

Na degustáciách, kde máte popri sebe rôzne regióny produkujúce vína aj z tých istých odrôd, si môžete prísť na svoje. Ďalšou výhodou podobných akcií je, že môžete ochutnať vína, ktoré nie sú bežne dostupné, respektíve sú menej známe. Stáva sa, že objavíte povedzme zaujímavý slovinský Furmint (podľa miestnych tradícií Šipon) alebo juhoafrický Pinotage s exotickými, ako keby banánovými arómami.

Našťastie už nemusíte cestovať do Londýna alebo do Viedne, či Budapešti za takými degustáciami. Najbližšia podobná akcia, Medzinárodný festival vín, sa v Bratislave uskutoční druhý októbrový víkend. Popri možnosti porovnávať rôzne vína sa tam stretnete aj s naozajstnými skvostami svetového vinárstva. Jeden vám teraz predstavím.

Víno pochádza zo srdca Toskánska, konkrétne z apelácie Chianti Classico. Vinárstvo Rocca di Montegrossi bolo podľa britského Decanteru hviezdou ročníka 2007. Podľa pravidiel bolo víno vyrobené z tradičnej miestnej odrody Sangoviese (95 %), s pridaním 5 % Pugnitello, ktoré je tiež starodávnou toskánskou odrodou. Dva roky zrelo v barikových sudoch a je jednotkou v rámci sortimentu vinárstva, ktorá sa produkuje len v najlepších ročníkoch. Hrozno pochádza z vinohradu San Marcellino.

Farba je hustá, tmavá až do čierna s tmavobordovými okrajmi. Vôňa je neskutočne koncentrovaná, s černicami, čučoriedkami, lesnými malinami a mnohými sladkými koreniami (škorica, vanilka), doplnená animalitou (koža). Veľmi sľubný začiatok, 5-hviezdičková vôňa.

Chute prichádzajú vo viacerých fázach. V prvej sa objavujú lesné ovocia, černice a eukalyptus, v druhej pikantné sladké korenia a mahagónové drevo, v ďalšej trpkosť typická pre vína z odrody Sangoviese a koža, animalita. Pomerne ťažké víno, je však v relatívnej rovnováhe. Alkohol je vysoký, ale korektná acidita plus trpkosť v dochuti dokážu vytvoriť balans.

Komplexné, hlboké víno so serióznou štruktúrou. Koncentrovanejší, hustejší materiál ako bežné Chianti Classico Riserva. Má štruktúru a komplexnosť veľkých vín, koncentrácia pripomína až tzv. „supertoskánske“ vína. Sangoviese solo in excelsis.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 077
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 298
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 535
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 237
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 757
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 386
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 040
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 514
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 815
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 681

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Môj dom, môj hrad. Sternbergovci si to môžu povedať už 800 rokov

So súrodencami sa tu pretekali na trojkolkách, pre miestnych robili omše. Na súkromnom hrade Český Šternberk hradný pán stále býva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.