Pripravte si grilované mäso na drevenom uhlí

Zabudnite na rýchle grilovanie klobás a špekáčikov, vyskúšajte pomalý americký štýl lahodného barbecue a každý obed bude mať ten správny šmrnc...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Medové rebierka
Suroviny na 4 porcie

  • 1,5 kg bravčových mäsitých rebierok
  • 10 PL lesného medu
  • 8 PL kvalitnej sójovej omáčky
  • 1 – 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 3 PL oleja
  • citrónová šťava
  • mletá sladká paprika
  • soľ, mleté čierne korenie

Všetky suroviny na marinádu zmiešajte. Citrónovú šťavu môžete nahradiť suchším vínom. Rebierka potrite polovicou marinády a odložte aspoň na 2 – 3 hodiny do chladničky. Hodinu pred grilovaním ich vyberte, aby sa ustálili na izbovej teplote. V grile rozžeravte brikety a rošt uložte čo najvyššie. Grilujte 30 minút. Rebierka otočte. Ako brikety chladnú, rošt postupne znižujte. Grilujte do požadovanej mäkkosti. Počas grilovania potierajte povrch rebierok zvyšnou marinádou. Pozor na vysokú teplotu a plamene, ktoré by med zmenili na horké čierne uhlíky. Servírujte podľa chuti s pikantnou omáčkou.

Tip: Ak chcete grilovanie urýchliť a mať istotu, že mäso pôjde ľahko od kosti, a popritom marináda nebude horieť, rebierka najskôr predvarte.


Tuniakové steaky v žemli
Suroviny na 4 porcie

  • 4 steaky z tuniaka (každý od 190 – 230 g s hrúbkou asi 2,5 cm)
  • olivový olej
  • 1 ČL hrubozrnnej morskej soli
  • 1/2 ČL karí korenia
  • trošku mletého čierneho korenia
  • žemle

V miske zmiešajte morskú soľ s karí a mletým čiernym korením. Tuniakové steaky z obidvoch strán potrite olejom a rovnomerne posypte zmesou soli a korenia, prikryte ich a na hodinu odložte do chladničky. V grile rozžeravte drevené uhlie. Keď uhlíky stratia veľké plamene, rozhrabte ich a položte na ne rošt. Ak nad nimi udržíte ruku 5 – 10 sekúnd bez popálenia, teplota je správna. Mriežku roštu očistite a rozložte na ňu steaky. Grilujte 4 – 5 minút z každej strany. Hotové steaky servírujte v opečenej žemli, spolu s obľúbeným dresingom alebo so zeleninou.


Ázijské kuracie prsia
Suroviny na 4 porcie

  • 4 kuracie prsia
  • 1 ČL hrubej morskej soli
  • 1 ČL mletého koriandra
  • 1 ČL korenia piatich vôní
  • 1/2 ČL mletého zázvoru
  • 1/4 ČL kajenského korenia
  • 1 Pl mletej papriky
  • 2 PL oleja
  • 1 PL medu
  • biele pšeničné alebo ryžové rezance
  • čerstvý šalát alebo bylinky podľa chuti

Všetky sypké koreniny zmiešajte, olej zmiešajte s medom. Kuracie prsia umyte, osušte a naolejujte. Obaľte alebo poprášte ich v koreniacej zmesi. Prstami vmasírujte korenie do naolejovaného mäsa. Odložte do chladničky na 20 – 30 minút. Medzitým pripravte v grile drevené uhlie a vytvorte žeravú pahrebu. Ak máte k dispozícií drevené lupienky alebo hobliny z čerešňového alebo jabloňového dreva, teraz je ten správny čas vhodiť ich na pahrebu. Mäso poukladajte na rošt a za pomoci jemného dymu a tlmeného tepla ho grilujte 10 – 12 minút, v závislosti od hrúbky a prepečenia. Medzitým zalejte vriacou vodou rezance. Ak je mäso hotové a rezance scedené môžete servírovať pokvapkané citrónovou šťavou alebo pikantnou omáčkou.

Tip: Kuracie prsia môžete nahradiť kačacími prsiami s kožou. Kožu pred prípravou narežte na malé štvorce. Vďaku tuku v koži môžete vynechať pri príprave olej.


Zlatisté pálivé grilované mäso
Suroviny na 4 porcie

  • 700 g vykosteného bravčového mäsa vcelku
  • 125 ml sladkej čili omáčky
  • 60 ml marhuľového kompótu
  • 60 ml sójovej omáčky
  • šťava z jedného citróna
  • 2 PL oleja
  • kúsok nastrúhaného zázvoru
  • 1 – 2 čili papričky
  • čerstvé drvené farebné korenie
  • soľ

Mäso umyte a osušte. Marhule roztlačte vidličkou alebo rozmixujte. Všetky suroviny postupne zmiešajte a vzniknutou marinádou mäso potrite zo všetkých strán. V zatváracom grile rozohrejte dočervena brikety. Brikety odhrabte tak, aby neboli presne pod mäsom, ale skôr po jeho stranách, keďže chcete dosiahnuť techniku nepriameho grilovania podobne ako v rúre. Mäso položte na rošt, gril zatvorte a pečte 30 minút. Po tomto čase skontrolujte či je mäso na povrchu upečené, ale vnútri šťavnaté. Najlepším pomocníkom je zapichávací sondový teplomer. Mäso by malo mať vo svojom strede 70 stupňov. Aby bolo dôkladne prepečené, ale pritom stále šťavnaté a nevysušené. Hotové mäso vyberte z grilu a nechajte ho pár minút postáť. Po rozkrájaní tak ostane šťava vnútri mäsa a neodíde s horúcou parou preč.

Tip: Na tento recept môžete použiť jemnú bravčovú panenku, karé i hovädziu sviečkovú či dokonca vykostené jahňacie stehno i divinu. Tuhšie a staršie druhy mäsa však budú vyžadovať dlhší čas na prípravu.


Rady, tipy, nápady...

  • Mäso na gril by ste nemali nikdy naklepávať. Či už s marinádou, alebo bez nej, pripravené mäso vyberte z chladničky vždy hodinu pred grilovaním.
  • Mäso by ste mali soliť tesne pred prípravou. Keď ho necháte nasolené odležať pridlho, soľ z neho vytiahne všetku vodu a po ugrilovaní už nebude dostatočne šťavnaté.
  • Ryby vždy grilujte iba čerstvé, prípade chladené. Nikdy negrilujte ryby mrazené a rozmrazené, tie sa budú vždy pri manipulácií rozpadať pre popraskanú svalovinu a nemáte záruku ich čerstvosti. Nápomocná môže byť i drôtená forma na ryby, v ktorej si zachovajú svoj tvar a chrumkavosť kože.
  • Aby ste sa zo svojím grilom dokonale zoznámili, prvé pokusy s časom na prípravu chutného mäsa si bez hanby stopujte na stopkách.
  • Ďalším výhodným pomocníkom je teplomer. Pomocou neho zistíte, aké steaky máte naozaj radi. Ak teplota ugrilovaného mäsa v jeho strede ukazuje 50 stupňov, steak je krvavý, ak 60 – mäso je šťavnaté a ružové. Teplota od 70 stupňov vyššie indikuje dokonale prepečené mäso v celej jeho hrúbke.
  • Pred grilovaním nezabudnite prečistiť rošt, poprípade ho trošku naolejovať jedlým olejom, aby sa naň mäso hneď v prvej fáze neprilepilo.
  • Gril nechajte pred grilovaním dobre rozpáliť, hotovú pahrebu rovnomerne rozhrabte alebo uhlíky premiestnite podľa potreby.
  • Prebytočný tuk nenechajte zbytočne odkvapkávať do pahreby, kde by len preháral a smrdel. Investujte do grilovacích tácok.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Najvyššie ocenenie štvrtýkrát pre Martinus
  2. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky
  3. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  4. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  5. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  6. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  7. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  8. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  9. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  10. Inteligencia vo všetkom
  1. Podľa M. Borguľu je práca mestskej polície slabá a nedôsledná
  2. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  3. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  4. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  5. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky
  6. Poslanci dnes dali jasne najavo, že plot na námestí nechcú
  7. HB Reavis so silnými výsledkami za rok 2016
  8. 3 šťavnaté spôsoby, ako povzbudiť výkon mozgu
  9. Najvyššie ocenenie štvrtýkrát pre Martinus
  10. Budúcnosť EÚ a inteligentných miest
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 11 136
  2. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 8 818
  3. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 6 870
  4. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 252
  5. 5 krokov k vlastnému bývaniu 5 540
  6. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 4 855
  7. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 4 103
  8. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 4 043
  9. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 2 670
  10. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky 2 324

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Polícia zasahuje u kotlebovcov, prehľadáva Mizíkovu kanceláriu

Poslanec je obvinený z extrémistických trestných činov.

DOMOV

ĽSNS chce ochrannú známku na dvojkríž Hlinkovej gardy

Štyri ochranné známky nemusí extrémistická strana dostať.

ŠPORT

Prečo Slováci nechcú prísť na MS? Na vine nie sú hráči, tvrdí Staňa

Hokejová reprezentácia nemá jediného hráča z NHL.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V sobotu, 29. apríla, nájdete v stánkoch rozhovor s Máriou Leitnerovou, jednou z dobrovoľníkov Teach for Slovakia a omnoho viac.

Kathrine Switzer: Ako prvá žena na maratóne čelila zúrivosti, zmenila históriu

Chcela ukázať, čo ženy dokážu, ovplyvnila vývoj športu.

Prečo muži používajú sexistické vtipy?

Vedci našli odpoveď a súvisí s ohrozením ich mužnosti.

Čo si obliecť na maturitu a štátnice?

Skúšky v škole sú formálnymi udalosťami, dospelosť a úctu prejavujeme aj oblečením.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop