SME

Pripravte si grilované mäso na drevenom uhlí

Zabudnite na rýchle grilovanie klobás a špekáčikov, vyskúšajte pomalý americký štýl lahodného barbecue a každý obed bude mať ten správny šmrnc...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Medové rebierka
Suroviny na 4 porcie

  • 1,5 kg bravčových mäsitých rebierok

  • 10 PL lesného medu

  • 8 PL kvalitnej sójovej omáčky

  • 1 – 2 strúčiky prelisovaného cesnaku

  • 3 PL oleja

  • citrónová šťava

  • mletá sladká paprika

  • soľ, mleté čierne korenie

    SkryťVypnúť reklamu
    SkryťVypnúť reklamu
    SkryťVypnúť reklamu
    Článok pokračuje pod video reklamou
    SkryťVypnúť reklamu
    Článok pokračuje pod video reklamou

Všetky suroviny na marinádu zmiešajte. Citrónovú šťavu môžete nahradiť suchším vínom. Rebierka potrite polovicou marinády a odložte aspoň na 2 – 3 hodiny do chladničky. Hodinu pred grilovaním ich vyberte, aby sa ustálili na izbovej teplote. V grile rozžeravte brikety a rošt uložte čo najvyššie. Grilujte 30 minút. Rebierka otočte. Ako brikety chladnú, rošt postupne znižujte. Grilujte do požadovanej mäkkosti. Počas grilovania potierajte povrch rebierok zvyšnou marinádou. Pozor na vysokú teplotu a plamene, ktoré by med zmenili na horké čierne uhlíky. Servírujte podľa chuti s pikantnou omáčkou.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak chcete grilovanie urýchliť a mať istotu, že mäso pôjde ľahko od kosti, a popritom marináda nebude horieť, rebierka najskôr predvarte.


Tuniakové steaky v žemli
Suroviny na 4 porcie

  • 4 steaky z tuniaka (každý od 190 – 230 g s hrúbkou asi 2,5 cm)

  • olivový olej

  • 1 ČL hrubozrnnej morskej soli

  • 1/2 ČL karí korenia

  • trošku mletého čierneho korenia

  • žemle

V miske zmiešajte morskú soľ s karí a mletým čiernym korením. Tuniakové steaky z obidvoch strán potrite olejom a rovnomerne posypte zmesou soli a korenia, prikryte ich a na hodinu odložte do chladničky. V grile rozžeravte drevené uhlie. Keď uhlíky stratia veľké plamene, rozhrabte ich a položte na ne rošt. Ak nad nimi udržíte ruku 5 – 10 sekúnd bez popálenia, teplota je správna. Mriežku roštu očistite a rozložte na ňu steaky. Grilujte 4 – 5 minút z každej strany. Hotové steaky servírujte v opečenej žemli, spolu s obľúbeným dresingom alebo so zeleninou.

SkryťVypnúť reklamu

Ázijské kuracie prsia
Suroviny na 4 porcie

  • 4 kuracie prsia

  • 1 ČL hrubej morskej soli

  • 1 ČL mletého koriandra

  • 1 ČL korenia piatich vôní

  • 1/2 ČL mletého zázvoru

  • 1/4 ČL kajenského korenia

  • 1 Pl mletej papriky

  • 2 PL oleja

  • 1 PL medu

  • biele pšeničné alebo ryžové rezance

  • čerstvý šalát alebo bylinky podľa chuti

Všetky sypké koreniny zmiešajte, olej zmiešajte s medom. Kuracie prsia umyte, osušte a naolejujte. Obaľte alebo poprášte ich v koreniacej zmesi. Prstami vmasírujte korenie do naolejovaného mäsa. Odložte do chladničky na 20 – 30 minút. Medzitým pripravte v grile drevené uhlie a vytvorte žeravú pahrebu. Ak máte k dispozícií drevené lupienky alebo hobliny z čerešňového alebo jabloňového dreva, teraz je ten správny čas vhodiť ich na pahrebu. Mäso poukladajte na rošt a za pomoci jemného dymu a tlmeného tepla ho grilujte 10 – 12 minút, v závislosti od hrúbky a prepečenia. Medzitým zalejte vriacou vodou rezance. Ak je mäso hotové a rezance scedené môžete servírovať pokvapkané citrónovou šťavou alebo pikantnou omáčkou.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Kuracie prsia môžete nahradiť kačacími prsiami s kožou. Kožu pred prípravou narežte na malé štvorce. Vďaku tuku v koži môžete vynechať pri príprave olej.


Zlatisté pálivé grilované mäso
Suroviny na 4 porcie

  • 700 g vykosteného bravčového mäsa vcelku

  • 125 ml sladkej čili omáčky

  • 60 ml marhuľového kompótu

  • 60 ml sójovej omáčky

  • šťava z jedného citróna

  • 2 PL oleja

  • kúsok nastrúhaného zázvoru

  • 1 – 2 čili papričky

  • čerstvé drvené farebné korenie

  • soľ

Mäso umyte a osušte. Marhule roztlačte vidličkou alebo rozmixujte. Všetky suroviny postupne zmiešajte a vzniknutou marinádou mäso potrite zo všetkých strán. V zatváracom grile rozohrejte dočervena brikety. Brikety odhrabte tak, aby neboli presne pod mäsom, ale skôr po jeho stranách, keďže chcete dosiahnuť techniku nepriameho grilovania podobne ako v rúre. Mäso položte na rošt, gril zatvorte a pečte 30 minút. Po tomto čase skontrolujte či je mäso na povrchu upečené, ale vnútri šťavnaté. Najlepším pomocníkom je zapichávací sondový teplomer. Mäso by malo mať vo svojom strede 70 stupňov. Aby bolo dôkladne prepečené, ale pritom stále šťavnaté a nevysušené. Hotové mäso vyberte z grilu a nechajte ho pár minút postáť. Po rozkrájaní tak ostane šťava vnútri mäsa a neodíde s horúcou parou preč.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Na tento recept môžete použiť jemnú bravčovú panenku, karé i hovädziu sviečkovú či dokonca vykostené jahňacie stehno i divinu. Tuhšie a staršie druhy mäsa však budú vyžadovať dlhší čas na prípravu.


Rady, tipy, nápady...

  • Mäso na gril by ste nemali nikdy naklepávať. Či už s marinádou, alebo bez nej, pripravené mäso vyberte z chladničky vždy hodinu pred grilovaním.

  • Mäso by ste mali soliť tesne pred prípravou. Keď ho necháte nasolené odležať pridlho, soľ z neho vytiahne všetku vodu a po ugrilovaní už nebude dostatočne šťavnaté.

  • Ryby vždy grilujte iba čerstvé, prípade chladené. Nikdy negrilujte ryby mrazené a rozmrazené, tie sa budú vždy pri manipulácií rozpadať pre popraskanú svalovinu a nemáte záruku ich čerstvosti. Nápomocná môže byť i drôtená forma na ryby, v ktorej si zachovajú svoj tvar a chrumkavosť kože.

  • Aby ste sa zo svojím grilom dokonale zoznámili, prvé pokusy s časom na prípravu chutného mäsa si bez hanby stopujte na stopkách.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
  • Ďalším výhodným pomocníkom je teplomer. Pomocou neho zistíte, aké steaky máte naozaj radi. Ak teplota ugrilovaného mäsa v jeho strede ukazuje 50 stupňov, steak je krvavý, ak 60 – mäso je šťavnaté a ružové. Teplota od 70 stupňov vyššie indikuje dokonale prepečené mäso v celej jeho hrúbke.

  • Pred grilovaním nezabudnite prečistiť rošt, poprípade ho trošku naolejovať jedlým olejom, aby sa naň mäso hneď v prvej fáze neprilepilo.

  • Gril nechajte pred grilovaním dobre rozpáliť, hotovú pahrebu rovnomerne rozhrabte alebo uhlíky premiestnite podľa potreby.

  • Prebytočný tuk nenechajte zbytočne odkvapkávať do pahreby, kde by len preháral a smrdel. Investujte do grilovacích tácok.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  2. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  3. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  4. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  1. Koľko stojí dovolenka na lodi a koľko apartmán pri mori?
  2. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  3. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  4. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  5. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  7. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  8. Kaufland pozýva na letnú oslavu plnú farieb: príde Tina aj Kali
  1. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 6 864
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 6 052
  3. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 4 454
  4. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 3 240
  5. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 302
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 151
  7. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 2 053
  8. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár 1 498
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  2. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  3. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  4. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  5. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  6. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  7. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  8. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 24 443
  2. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 16 877
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 16 111
  4. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú. 5 849
  5. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 5 508
  6. Vladimír Bojničan: Z Devína sa stáva festival kléro-fašistických príšer 4 459
  7. Otilia Horrocks: Tzv. lokálpatrioti ukázali občanom prostredník. 4 335
  8. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti! 4 066
  1. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  2. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  3. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  4. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
  5. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
  6. Věra Tepličková: Šok v Martine alebo Alimachalala a 40 lúpežníkov(voľné pokračovanie Šoku v Levoči a Šoku v Bratislave)
  7. Radko Mačuha: Prezident bol v SNG podporiť kolabujúci rezort Šimkovičovej
  8. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti!
SkryťZatvoriť reklamu