SME
Sobota, 29. február, 2020 | Meniny má Radomír

Pripravte si grilované mäso na drevenom uhlí

Zabudnite na rýchle grilovanie klobás a špekáčikov, vyskúšajte pomalý americký štýl lahodného barbecue a každý obed bude mať ten správny šmrnc...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Medové rebierka
Suroviny na 4 porcie

  • 1,5 kg bravčových mäsitých rebierok
  • 10 PL lesného medu
  • 8 PL kvalitnej sójovej omáčky
  • 1 – 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 3 PL oleja
  • citrónová šťava
  • mletá sladká paprika
  • soľ, mleté čierne korenie

Všetky suroviny na marinádu zmiešajte. Citrónovú šťavu môžete nahradiť suchším vínom. Rebierka potrite polovicou marinády a odložte aspoň na 2 – 3 hodiny do chladničky. Hodinu pred grilovaním ich vyberte, aby sa ustálili na izbovej teplote. V grile rozžeravte brikety a rošt uložte čo najvyššie. Grilujte 30 minút. Rebierka otočte. Ako brikety chladnú, rošt postupne znižujte. Grilujte do požadovanej mäkkosti. Počas grilovania potierajte povrch rebierok zvyšnou marinádou. Pozor na vysokú teplotu a plamene, ktoré by med zmenili na horké čierne uhlíky. Servírujte podľa chuti s pikantnou omáčkou.

Tip: Ak chcete grilovanie urýchliť a mať istotu, že mäso pôjde ľahko od kosti, a popritom marináda nebude horieť, rebierka najskôr predvarte.


Tuniakové steaky v žemli
Suroviny na 4 porcie

  • 4 steaky z tuniaka (každý od 190 – 230 g s hrúbkou asi 2,5 cm)
  • olivový olej
  • 1 ČL hrubozrnnej morskej soli
  • 1/2 ČL karí korenia
  • trošku mletého čierneho korenia
  • žemle

V miske zmiešajte morskú soľ s karí a mletým čiernym korením. Tuniakové steaky z obidvoch strán potrite olejom a rovnomerne posypte zmesou soli a korenia, prikryte ich a na hodinu odložte do chladničky. V grile rozžeravte drevené uhlie. Keď uhlíky stratia veľké plamene, rozhrabte ich a položte na ne rošt. Ak nad nimi udržíte ruku 5 – 10 sekúnd bez popálenia, teplota je správna. Mriežku roštu očistite a rozložte na ňu steaky. Grilujte 4 – 5 minút z každej strany. Hotové steaky servírujte v opečenej žemli, spolu s obľúbeným dresingom alebo so zeleninou.


Ázijské kuracie prsia
Suroviny na 4 porcie

  • 4 kuracie prsia
  • 1 ČL hrubej morskej soli
  • 1 ČL mletého koriandra
  • 1 ČL korenia piatich vôní
  • 1/2 ČL mletého zázvoru
  • 1/4 ČL kajenského korenia
  • 1 Pl mletej papriky
  • 2 PL oleja
  • 1 PL medu
  • biele pšeničné alebo ryžové rezance
  • čerstvý šalát alebo bylinky podľa chuti

Všetky sypké koreniny zmiešajte, olej zmiešajte s medom. Kuracie prsia umyte, osušte a naolejujte. Obaľte alebo poprášte ich v koreniacej zmesi. Prstami vmasírujte korenie do naolejovaného mäsa. Odložte do chladničky na 20 – 30 minút. Medzitým pripravte v grile drevené uhlie a vytvorte žeravú pahrebu. Ak máte k dispozícií drevené lupienky alebo hobliny z čerešňového alebo jabloňového dreva, teraz je ten správny čas vhodiť ich na pahrebu. Mäso poukladajte na rošt a za pomoci jemného dymu a tlmeného tepla ho grilujte 10 – 12 minút, v závislosti od hrúbky a prepečenia. Medzitým zalejte vriacou vodou rezance. Ak je mäso hotové a rezance scedené môžete servírovať pokvapkané citrónovou šťavou alebo pikantnou omáčkou.

Tip: Kuracie prsia môžete nahradiť kačacími prsiami s kožou. Kožu pred prípravou narežte na malé štvorce. Vďaku tuku v koži môžete vynechať pri príprave olej.


Zlatisté pálivé grilované mäso
Suroviny na 4 porcie

  • 700 g vykosteného bravčového mäsa vcelku
  • 125 ml sladkej čili omáčky
  • 60 ml marhuľového kompótu
  • 60 ml sójovej omáčky
  • šťava z jedného citróna
  • 2 PL oleja
  • kúsok nastrúhaného zázvoru
  • 1 – 2 čili papričky
  • čerstvé drvené farebné korenie
  • soľ

Mäso umyte a osušte. Marhule roztlačte vidličkou alebo rozmixujte. Všetky suroviny postupne zmiešajte a vzniknutou marinádou mäso potrite zo všetkých strán. V zatváracom grile rozohrejte dočervena brikety. Brikety odhrabte tak, aby neboli presne pod mäsom, ale skôr po jeho stranách, keďže chcete dosiahnuť techniku nepriameho grilovania podobne ako v rúre. Mäso položte na rošt, gril zatvorte a pečte 30 minút. Po tomto čase skontrolujte či je mäso na povrchu upečené, ale vnútri šťavnaté. Najlepším pomocníkom je zapichávací sondový teplomer. Mäso by malo mať vo svojom strede 70 stupňov. Aby bolo dôkladne prepečené, ale pritom stále šťavnaté a nevysušené. Hotové mäso vyberte z grilu a nechajte ho pár minút postáť. Po rozkrájaní tak ostane šťava vnútri mäsa a neodíde s horúcou parou preč.

Tip: Na tento recept môžete použiť jemnú bravčovú panenku, karé i hovädziu sviečkovú či dokonca vykostené jahňacie stehno i divinu. Tuhšie a staršie druhy mäsa však budú vyžadovať dlhší čas na prípravu.


Rady, tipy, nápady...

  • Mäso na gril by ste nemali nikdy naklepávať. Či už s marinádou, alebo bez nej, pripravené mäso vyberte z chladničky vždy hodinu pred grilovaním.
  • Mäso by ste mali soliť tesne pred prípravou. Keď ho necháte nasolené odležať pridlho, soľ z neho vytiahne všetku vodu a po ugrilovaní už nebude dostatočne šťavnaté.
  • Ryby vždy grilujte iba čerstvé, prípade chladené. Nikdy negrilujte ryby mrazené a rozmrazené, tie sa budú vždy pri manipulácií rozpadať pre popraskanú svalovinu a nemáte záruku ich čerstvosti. Nápomocná môže byť i drôtená forma na ryby, v ktorej si zachovajú svoj tvar a chrumkavosť kože.
  • Aby ste sa zo svojím grilom dokonale zoznámili, prvé pokusy s časom na prípravu chutného mäsa si bez hanby stopujte na stopkách.
  • Ďalším výhodným pomocníkom je teplomer. Pomocou neho zistíte, aké steaky máte naozaj radi. Ak teplota ugrilovaného mäsa v jeho strede ukazuje 50 stupňov, steak je krvavý, ak 60 – mäso je šťavnaté a ružové. Teplota od 70 stupňov vyššie indikuje dokonale prepečené mäso v celej jeho hrúbke.
  • Pred grilovaním nezabudnite prečistiť rošt, poprípade ho trošku naolejovať jedlým olejom, aby sa naň mäso hneď v prvej fáze neprilepilo.
  • Gril nechajte pred grilovaním dobre rozpáliť, hotovú pahrebu rovnomerne rozhrabte alebo uhlíky premiestnite podľa potreby.
  • Prebytočný tuk nenechajte zbytočne odkvapkávať do pahreby, kde by len preháral a smrdel. Investujte do grilovacích tácok.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Turecký kúpeľ hammam: Očista tela tradičným spôsobom
  2. Limitovaná ponuka Mercedes-Benz s najmodernejšími technológiami
  3. Rolls Royce medzi motorkami prichádza do Bratislavy
  4. Angličtina nielen pre maturantov
  5. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  6. Začať investovať v mobile môžete konečne aj na Slovensku
  7. Denník SME s odznakom Nie v našej krajine
  8. Nestarnú, ale dozrievajú
  9. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  10. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  1. Jarné upratovanie s KOSITom
  2. Obdarujte vašich blízkych s darčekovými kartami VIVO! Bratislava
  3. Oslávte 25. výročie Revalidu a vyhrajte zájazd do Švajčiarska
  4. Cesta na sever Talianska je nateraz riziková, zvážte ju
  5. Turecký kúpeľ hammam: Očista tela tradičným spôsobom
  6. Modrá je dobrá. Článok IBA pre ženy
  7. Vieme prví: značky prinesú do Ženevy množstvo noviniek
  8. Rolls Royce medzi motorkami prichádza do Bratislavy
  9. Limitovaná ponuka Mercedes-Benz s najmodernejšími technológiami
  10. Môže ťa štúdium baviť?
  1. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo 13 830
  2. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii 10 253
  3. Denník SME s odznakom Nie v našej krajine 10 006
  4. Slovensko potrebuje dezinFicovať 7 945
  5. Turecký kúpeľ hammam: Očista tela tradičným spôsobom 7 745
  6. Angličtina nielen pre maturantov 7 641
  7. Ktorá farba je tá tvoja? 7 167
  8. Rolls Royce medzi motorkami prichádza do Bratislavy 6 547
  9. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 6 242
  10. Viete aké je študentské mesto na Slovensku? 5 366

Hlavné správy zo Sme.sk

Parlamentné voľby 2016 v SaS.

Minúta po minúte: Otvorili sa volebné miestnosti, opäť ide o veľa

Sledujte s nami naživo priebeh a výsledky parlamentných volieb 2020.

Ilustračné foto
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Vieme, čo nechceme. To je dobrý začiatok

Urobme rozhodnutie, za ktoré sa nám poďakujú generácie.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME