Prieskum: Slovenské deti žijú nezdravo

Monitoring stravovacích návykov detí priniesol alarmujúce výsledky. Naše deti majú nezdravý režim – poriadne nejedia a nešportujú.

Ilustračné foto: Flickr.com

Viac ako tretina slovenských detí mladšieho školského veku pravidelne neraňajkuje a nemá dostatočný denný príjem ovocia a zeleniny. A to už nehovoríme o celkovej nesprávnej skladbe jedla, prekročených denných limitoch soli v jedle a nedostatku pohybu.

Tieto informácie priniesol Úrad verejného zdravotníctva SR spolu so Združením pre zdravie a výživu, ktorí realizovali monitoring stravovacích zvyklostí a výživových preferencií u slovenských detí vo veku od 7 do 10 rokov. Skúmanie sa vykonalo na vzorke 3 968 detí.

Miesto šunky radšej zeleninu

Podľa ich výsledkov až 37,5 percent detí neraňajkuje pravidelne, pričom najčastejšie udávaný dôvod neraňajkovania bolo nechutenstvo, nepociťovanie hladu a nedostatok času. „Je zistené, že deti, ktoré pravidelne jedávajú raňajky, majú vyváženejší príjem živín v porovnaní s deťmi, ktoré raňajky vynechávajú. U detí, ktoré pravidelne raňajkujú je aj nižšia pravdepodobnosť vzniku obezity“, komentuje výsledky lekárka a odborníčka na výživu Katarína Babinská.

Tie deti, ktoré raňajkujú, majú obvykle na tanieri pečivo, šunku, salámu a sladkosti, čo nie je práve najsprávnejšie. Súčasťou raňajok či desiaty pre dieťa by malo byť hlavne ovocie a zelenina, celozrnné pečivo, chlieb, mliečne výrobky a syr. Výsledky prieskumu však hovoria, že iba o niečo viac ako polovica z vyšetrených detí denne konzumuje mlieko a tiež pretrváva nízky príjem zeleniny a ovocia.

Obedy áno, ale bez polievky

Dobrou správou je, že vysoké percento zo vzorky skúmaných detí, až 97 percent, obeduje. Často však vynechávajú polievku. „Školské stravovacie zariadenia sa musia riadiť prísnymi hygienickými normami a obedy sú zostavované tak, že potrebnú dávku živín dodá kompletný obed, teda polievka spolu s druhým chodom.

Ak dieťa nezje polievku, oberá sa o plnohodnotný pokrm, z obeda odchádza nedostatočne nasýtené a hlad často zaháňa sladkosťami alebo výživovo menej hodnotnými potravinami“, vysvetľuje Babinská.

Následne takmer polovica detí vynechá aj olovrant, čo znamená, že večer sú viac hladné a hrozí riziko prejedania sa. „Pre dieťa je na večeru vhodné teplé jedlo, ale i studený pokrm, ktoré môžeme v rámci pestrej výživy striedať. V období rýchleho rastu možno dieťaťu dopriať i ľahkú druhú večeru“, odporúča Babinská.

Rodičia by mali pamätať na to, že dieťa, podobne ako aj dospelý, potrebuje jesť päťkrát za deň, ideálne každé tri hodiny. Pričom platí, že raňajky sú základ, obed a večera by mali byť zdravé a obsahovo vyvážené, na desiatu a olovrant je vhodné zjesť niečo malé a ľahko stráviteľné. Dodržiavanie pitného režimu by malo byť samozrejmosťou.

Školáci sa nehýbu

Monitoring ďalej spozoroval, že deti nemajú dostatok pohybu a nedosahujú potrebný energetický výdaj. V takom mladom veku až 10 percent detí má problém s nadmernou hmotnosťou. Dôvodom je podľa zistení prieskumu to, že naše deti trávia veľa času pred televízorom a počítačom. Iba polovica detí vykonáva športovú aktivitu.

„Dieťa školského veku by sa malo každý deň aspoň hodinu venovať stredne intenzívnej až intenzívnej pohybovej aktivite“, konštatuje Katarína Babinská. „Začiatok školského roka by mohol byť i pre rodičov impulzom, aby viedli dieťa k správnej výžive a pohybu. Osvojenie si správnej životosprávy sa považuje za jednu z najúčinnejších foriem prevencie civilizačných chorôb.“

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 14 874
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 10 580
  3. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 5 084
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 3 088
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 058
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 521
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 286
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 208
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 198
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 651

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan: Bol som zmierený s tým, že nevyhrám

Slovenský cyklista dokázal to, čo sa ešte nikdy nikomu nepodarilo.

ŠPORT

Sagan, Sagan a opäť Sagan. Chlapec bez nervov je tretí raz majstrom sveta

Pre mňa je to neuveriteľné, výnimočné, vravel slovenský cyklista.

KOMENTÁRE

Až teraz si Merkelová začína budovať svoj odkaz

Bude to ona, kto bude ovládať nemeckú aj európsku politiku.

Neprehliadnite tiež

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.