Ak ste si v máji našli pokojné miesto mimo rušných ciest, kde rastie baza, pokojne sa tam začiatkom jesene vráťte. K sirupom z voňavých kvetov môžete do špajze pridať džem alebo dokonca liečivú tinktúru z čiernych bobúľ.
Lekárnička
Baza čierna je na Slovensku pomerne rozšírený ker. Najčastejšie rastie na okraji lesov, v opustených záhradách alebo v okolí vodných plôch. Kedysi sa považovala za hotovú domácu lekárničku. Z kvetov sa vyrábal protizápalový krém na popraskané ruky, z listov zase masť na podliatiny, vyvrtnutia, dokonca na liečenie hemoroidov. Z koreňa a kôry sa robili silné preháňadlá.
Dnes sa najčastejšie využívajú kvety, ktoré sa zbierajú koncom jari alebo začiatkom leta. Pripravuje sa z nich osviežujúci džús na priamu spotrebu alebo trvanlivejší cukrový sirup. Vysušené bazové kvety sa používajú v čajových zmesiach na prevenciu a liečbu nachladnutia, kašľa a bolestí hrdla. Posilňujú imunitu, majú protizápalový, ale aj močopudný účinok. Dobre sa kombinujú napríklad s mätou, lipou alebo rebríčkom. Bazové kvety vypražené v cestíčku môžu byť aj netradičným dezertom.
Pozor na jed
Široké využitie majú aj plody bazy – čierne bobule. Okrem toho, že sú bohaté na vitamín C a pôsobia ako výborný antioxidant, obsahujú aj prírodné farbivo, ktoré sa využíva v potravinárstve i v textilnom priemysle. Ak si pri zbere bobúľ zafarbíte šaty, sotva fľaky vyperiete.
Surové plody bazy čiernej sa neodporúča jesť. Treba ich krátko povariť, aby sa z nich odbúral jed. Ten obsahujú aj stopky, preto z nich treba plody pred spracovaním obrať.
Džem i tinktúra
Čo si teda z plodov bazy čiernej pripraviť? Možností je hádam ešte viac ako pri bazových kvetoch – od sirupu cez marmeládu až po víno, likér či tinktúru. Záleží len na tom, koľko bobúľ nazbierate.
Tinktúra z bazy čiernej v kombinácii s ďalšími bylinkami je vhodná na posilnenie imunity počas sychravých jesenných dní. Pripravíte si ju ľahko: stačí nasekať 25 g plodov bazy čiernej, pridať rovnaké množstvo sušeného nasekaného koreňa echinacey, 20 g mäty piepornej, pridať kúsok celej škorice polámanej na kúsky a 10 g čerstvého strúhaného zázvoru. Ak vám neprekáža chuť sladkého drievka, pridajte 10 g a zalejte 400 ml kvalitnej vodky. Nechajte tri týždne stáť na chladnom a tmavom mieste, aspoň raz denne potraste. Preceďte do tmavej sterilizovanej fľaše s uzáverom. Ako prevenciu používajte niekoľko kvapiek tinktúry týždenne, pri prechladnutí môžete dávku zvýšiť na jednu čajovú lyžičku 2- až 3-krát denne.
Výborný je aj sirup z plodov bazy. Treba ich polhodinku povariť v polovičnom množstve vody, prepasírovať cez jemné sitko alebo gázu, pridať cukor podľa zvyku (pre najlepšiu trvanlivosť sa odporúča 1 kg cukru na liter šťavy, pri menšom množstve treba zvýšiť množstvo kyseliny citrónovej alebo šťavy z citróna), za horúca naliať do fliaš a skladovať najlepšie na tmavom mieste.
Vyskúšať môžete džem v kombinácii baza - jablko alebo baza - hruška.
Bazový džem s hruškami

- 1 kg plodov bazy čiernej
- 0,5 kg hrušiek
- 0,5 kg kryštálového cukru
- kávová lyžička kyseliny citrónovej alebo šťava z polovice citróna
- klinčeky
- celá škorica
Postup:
1. Zrelé plody bazy čiernej umyte, odstopkujte a dajte do väčšieho hrnca. Povarte 20 minút, ak treba, podlejte trochou vody. Odstavte a nechajte vychladnúť.
2. Medzitým si očistite hrušky, vykrojte z nich jadrovník a nakrájajte ich na menšie kocky. Hrušky pridajte k povarenej baze a zasypte cukrom. Jemne premiešajte a nechajte postáť. V chladničke možno zmes nechať aj do druhého dňa.
3. Do ovocia s cukrom pridajte škoricu a klinčeky a za stáleho miešania priveďte do varu. Na miernom ohni varte do zhustnutia, aby sa odparila prebytočná voda. Pred dovarením pridajte kyselinu citrónovú alebo šťavu z citróna.
4. Za horúca naplňte do suchých pohárov sterilizovaných vo vode alebo v rúre. Na pár minút obráťte hore dnom, nech dobre chytia viečka. Potom poháre zabaľte do deky a nechajte vychladnúť.
5. Hrušky v recepte môžete nahradiť aj jablkami, prípadne nemusíte pridávať škoricu a klinčeky.