SME
Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky
PIKNIK

Baza poteší dvakrát do roka

Na jar zbierajte voňavé kvety, začiatkom jesene čierne bobule...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Ak ste si v máji našli pokojné miesto mimo rušných ciest, kde rastie baza, pokojne sa tam začiatkom jesene vráťte. K sirupom z voňavých kvetov môžete do špajze pridať džem alebo dokonca liečivú tinktúru z čiernych bobúľ.

Lekárnička

Baza čierna je na Slovensku pomerne rozšírený ker. Najčastejšie rastie na okraji lesov, v opustených záhradách alebo v okolí vodných plôch. Kedysi sa považovala za hotovú domácu lekárničku. Z kvetov sa vyrábal protizápalový krém na popraskané ruky, z listov zase masť na podliatiny, vyvrtnutia, dokonca na liečenie hemoroidov. Z koreňa a kôry sa robili silné preháňadlá.

Dnes sa najčastejšie využívajú kvety, ktoré sa zbierajú koncom jari alebo začiatkom leta. Pripravuje sa z nich osviežujúci džús na priamu spotrebu alebo trvanlivejší cukrový sirup. Vysušené bazové kvety sa používajú v čajových zmesiach na prevenciu a liečbu nachladnutia, kašľa a bolestí hrdla. Posilňujú imunitu, majú protizápalový, ale aj močopudný účinok. Dobre sa kombinujú napríklad s mätou, lipou alebo rebríčkom. Bazové kvety vypražené v cestíčku môžu byť aj netradičným dezertom.

Pozor na jed

Široké využitie majú aj plody bazy – čierne bobule. Okrem toho, že sú bohaté na vitamín C a pôsobia ako výborný antioxidant, obsahujú aj prírodné farbivo, ktoré sa využíva v potravinárstve i v textilnom priemysle. Ak si pri zbere bobúľ zafarbíte šaty, sotva fľaky vyperiete.

Surové plody bazy čiernej sa neodporúča jesť. Treba ich krátko povariť, aby sa z nich odbúral jed. Ten obsahujú aj stopky, preto z nich treba plody pred spracovaním obrať.

Džem i tinktúra

Čo si teda z plodov bazy čiernej pripraviť? Možností je hádam ešte viac ako pri bazových kvetoch – od sirupu cez marmeládu až po víno, likér či tinktúru. Záleží len na tom, koľko bobúľ nazbierate.

Tinktúra z bazy čiernej v kombinácii s ďalšími bylinkami je vhodná na posilnenie imunity počas sychravých jesenných dní. Pripravíte si ju ľahko: stačí nasekať 25 g plodov bazy čiernej, pridať rovnaké množstvo sušeného nasekaného koreňa echinacey, 20 g mäty piepornej, pridať kúsok celej škorice polámanej na kúsky a 10 g čerstvého strúhaného zázvoru. Ak vám neprekáža chuť sladkého drievka, pridajte 10 g a zalejte 400 ml kvalitnej vodky. Nechajte tri týždne stáť na chladnom a tmavom mieste, aspoň raz denne potraste. Preceďte do tmavej sterilizovanej fľaše s uzáverom. Ako prevenciu používajte niekoľko kvapiek tinktúry týždenne, pri prechladnutí môžete dávku zvýšiť na jednu čajovú lyžičku 2- až 3-krát denne.

Výborný je aj sirup z plodov bazy. Treba ich polhodinku povariť v polovičnom množstve vody, prepasírovať cez jemné sitko alebo gázu, pridať cukor podľa zvyku (pre najlepšiu trvanlivosť sa odporúča 1 kg cukru na liter šťavy, pri menšom množstve treba zvýšiť množstvo kyseliny citrónovej alebo šťavy z citróna), za horúca naliať do fliaš a skladovať najlepšie na tmavom mieste.

Vyskúšať môžete džem v kombinácii baza - jablko alebo baza - hruška.

Bazový džem s hruškami

  • 1 kg plodov bazy čiernej
  • 0,5 kg hrušiek
  • 0,5 kg kryštálového cukru
  • kávová lyžička kyseliny citrónovej alebo šťava z polovice citróna
  • klinčeky
  • celá škorica

Postup:
1. Zrelé plody bazy čiernej umyte, odstopkujte a dajte do väčšieho hrnca. Povarte 20 minút, ak treba, podlejte trochou vody. Odstavte a nechajte vychladnúť.
2. Medzitým si očistite hrušky, vykrojte z nich jadrovník a nakrájajte ich na menšie kocky. Hrušky pridajte k povarenej baze a zasypte cukrom. Jemne premiešajte a nechajte postáť. V chladničke možno zmes nechať aj do druhého dňa.
3. Do ovocia s cukrom pridajte škoricu a klinčeky a za stáleho miešania priveďte do varu. Na miernom ohni varte do zhustnutia, aby sa odparila prebytočná voda. Pred dovarením pridajte kyselinu citrónovú alebo šťavu z citróna.
4. Za horúca naplňte do suchých pohárov sterilizovaných vo vode alebo v rúre. Na pár minút obráťte hore dnom, nech dobre chytia viečka. Potom poháre zabaľte do deky a nechajte vychladnúť.
5. Hrušky v recepte môžete nahradiť aj jablkami, prípadne nemusíte pridávať škoricu a klinčeky.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  4. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  5. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  6. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Hygge ako životný štýl
  10. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 42 810
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 27 210
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 15 238
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 181
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 749
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 673
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 361
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 340
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 250
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 111
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Víkend

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predseda vlády SR Igor Matovič, vľavo minister obrany SR Jaroslav Naď a minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (všetci OĽaNO).

Vôbec ste si nevšimli, ako sa to zmenilo.

24. jan
Ilustračná fotografia.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 237-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala viac ako štyritisíc obetí. Na Slovensku prebieha plošné testovanie.

12 h

Neprehliadnite tiež

Na aféru so starším šéfom tvrdo doplatila.

40m
Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

24. jan

Lahodne jemné, voňavé, sladké a zároveň chladivo osviežujúce. Také je tiramisu...

18. aug
Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan