SME

Baza poteší dvakrát do roka

Na jar zbierajte voňavé kvety, začiatkom jesene čierne bobule...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Ak ste si v máji našli pokojné miesto mimo rušných ciest, kde rastie baza, pokojne sa tam začiatkom jesene vráťte. K sirupom z voňavých kvetov môžete do špajze pridať džem alebo dokonca liečivú tinktúru z čiernych bobúľ.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Lekárnička

Baza čierna je na Slovensku pomerne rozšírený ker. Najčastejšie rastie na okraji lesov, v opustených záhradách alebo v okolí vodných plôch. Kedysi sa považovala za hotovú domácu lekárničku. Z kvetov sa vyrábal protizápalový krém na popraskané ruky, z listov zase masť na podliatiny, vyvrtnutia, dokonca na liečenie hemoroidov. Z koreňa a kôry sa robili silné preháňadlá.

SkryťVypnúť reklamu

Dnes sa najčastejšie využívajú kvety, ktoré sa zbierajú koncom jari alebo začiatkom leta. Pripravuje sa z nich osviežujúci džús na priamu spotrebu alebo trvanlivejší cukrový sirup. Vysušené bazové kvety sa používajú v čajových zmesiach na prevenciu a liečbu nachladnutia, kašľa a bolestí hrdla. Posilňujú imunitu, majú protizápalový, ale aj močopudný účinok. Dobre sa kombinujú napríklad s mätou, lipou alebo rebríčkom. Bazové kvety vypražené v cestíčku môžu byť aj netradičným dezertom.

Pozor na jed

Široké využitie majú aj plody bazy – čierne bobule. Okrem toho, že sú bohaté na vitamín C a pôsobia ako výborný antioxidant, obsahujú aj prírodné farbivo, ktoré sa využíva v potravinárstve i v textilnom priemysle. Ak si pri zbere bobúľ zafarbíte šaty, sotva fľaky vyperiete.

SkryťVypnúť reklamu

Surové plody bazy čiernej sa neodporúča jesť. Treba ich krátko povariť, aby sa z nich odbúral jed. Ten obsahujú aj stopky, preto z nich treba plody pred spracovaním obrať.

Džem i tinktúra

Čo si teda z plodov bazy čiernej pripraviť? Možností je hádam ešte viac ako pri bazových kvetoch – od sirupu cez marmeládu až po víno, likér či tinktúru. Záleží len na tom, koľko bobúľ nazbierate.

Tinktúra z bazy čiernej v kombinácii s ďalšími bylinkami je vhodná na posilnenie imunity počas sychravých jesenných dní. Pripravíte si ju ľahko: stačí nasekať 25 g plodov bazy čiernej, pridať rovnaké množstvo sušeného nasekaného koreňa echinacey, 20 g mäty piepornej, pridať kúsok celej škorice polámanej na kúsky a 10 g čerstvého strúhaného zázvoru. Ak vám neprekáža chuť sladkého drievka, pridajte 10 g a zalejte 400 ml kvalitnej vodky. Nechajte tri týždne stáť na chladnom a tmavom mieste, aspoň raz denne potraste. Preceďte do tmavej sterilizovanej fľaše s uzáverom. Ako prevenciu používajte niekoľko kvapiek tinktúry týždenne, pri prechladnutí môžete dávku zvýšiť na jednu čajovú lyžičku 2- až 3-krát denne.

SkryťVypnúť reklamu

Výborný je aj sirup z plodov bazy. Treba ich polhodinku povariť v polovičnom množstve vody, prepasírovať cez jemné sitko alebo gázu, pridať cukor podľa zvyku (pre najlepšiu trvanlivosť sa odporúča 1 kg cukru na liter šťavy, pri menšom množstve treba zvýšiť množstvo kyseliny citrónovej alebo šťavy z citróna), za horúca naliať do fliaš a skladovať najlepšie na tmavom mieste.

Vyskúšať môžete džem v kombinácii baza - jablko alebo baza - hruška.

Bazový džem s hruškami

  • 1 kg plodov bazy čiernej
  • 0,5 kg hrušiek
  • 0,5 kg kryštálového cukru
  • kávová lyžička kyseliny citrónovej alebo šťava z polovice citróna
  • klinčeky
  • celá škorica

Postup:
1. Zrelé plody bazy čiernej umyte, odstopkujte a dajte do väčšieho hrnca. Povarte 20 minút, ak treba, podlejte trochou vody. Odstavte a nechajte vychladnúť.
2. Medzitým si očistite hrušky, vykrojte z nich jadrovník a nakrájajte ich na menšie kocky. Hrušky pridajte k povarenej baze a zasypte cukrom. Jemne premiešajte a nechajte postáť. V chladničke možno zmes nechať aj do druhého dňa.
3. Do ovocia s cukrom pridajte škoricu a klinčeky a za stáleho miešania priveďte do varu. Na miernom ohni varte do zhustnutia, aby sa odparila prebytočná voda. Pred dovarením pridajte kyselinu citrónovú alebo šťavu z citróna.
4. Za horúca naplňte do suchých pohárov sterilizovaných vo vode alebo v rúre. Na pár minút obráťte hore dnom, nech dobre chytia viečka. Potom poháre zabaľte do deky a nechajte vychladnúť.
5. Hrušky v recepte môžete nahradiť aj jablkami, prípadne nemusíte pridávať škoricu a klinčeky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 93 451
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 879
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 576
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 459
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 661
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 482
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 257
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 663
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 821
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 623
  3. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 36 372
  4. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 25 126
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 548
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 023
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 958
  8. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 10 190
  1. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  2. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  3. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  4. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  5. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  6. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  7. Tupou Ceruzou: Businessman
  8. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
SkryťZatvoriť reklamu