SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky
PIKNIK

Baza poteší dvakrát do roka

Na jar zbierajte voňavé kvety, začiatkom jesene čierne bobule...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Ak ste si v máji našli pokojné miesto mimo rušných ciest, kde rastie baza, pokojne sa tam začiatkom jesene vráťte. K sirupom z voňavých kvetov môžete do špajze pridať džem alebo dokonca liečivú tinktúru z čiernych bobúľ.

Lekárnička

Baza čierna je na Slovensku pomerne rozšírený ker. Najčastejšie rastie na okraji lesov, v opustených záhradách alebo v okolí vodných plôch. Kedysi sa považovala za hotovú domácu lekárničku. Z kvetov sa vyrábal protizápalový krém na popraskané ruky, z listov zase masť na podliatiny, vyvrtnutia, dokonca na liečenie hemoroidov. Z koreňa a kôry sa robili silné preháňadlá.

Dnes sa najčastejšie využívajú kvety, ktoré sa zbierajú koncom jari alebo začiatkom leta. Pripravuje sa z nich osviežujúci džús na priamu spotrebu alebo trvanlivejší cukrový sirup. Vysušené bazové kvety sa používajú v čajových zmesiach na prevenciu a liečbu nachladnutia, kašľa a bolestí hrdla. Posilňujú imunitu, majú protizápalový, ale aj močopudný účinok. Dobre sa kombinujú napríklad s mätou, lipou alebo rebríčkom. Bazové kvety vypražené v cestíčku môžu byť aj netradičným dezertom.

Pozor na jed

Široké využitie majú aj plody bazy – čierne bobule. Okrem toho, že sú bohaté na vitamín C a pôsobia ako výborný antioxidant, obsahujú aj prírodné farbivo, ktoré sa využíva v potravinárstve i v textilnom priemysle. Ak si pri zbere bobúľ zafarbíte šaty, sotva fľaky vyperiete.

Surové plody bazy čiernej sa neodporúča jesť. Treba ich krátko povariť, aby sa z nich odbúral jed. Ten obsahujú aj stopky, preto z nich treba plody pred spracovaním obrať.

Džem i tinktúra

Čo si teda z plodov bazy čiernej pripraviť? Možností je hádam ešte viac ako pri bazových kvetoch – od sirupu cez marmeládu až po víno, likér či tinktúru. Záleží len na tom, koľko bobúľ nazbierate.

Tinktúra z bazy čiernej v kombinácii s ďalšími bylinkami je vhodná na posilnenie imunity počas sychravých jesenných dní. Pripravíte si ju ľahko: stačí nasekať 25 g plodov bazy čiernej, pridať rovnaké množstvo sušeného nasekaného koreňa echinacey, 20 g mäty piepornej, pridať kúsok celej škorice polámanej na kúsky a 10 g čerstvého strúhaného zázvoru. Ak vám neprekáža chuť sladkého drievka, pridajte 10 g a zalejte 400 ml kvalitnej vodky. Nechajte tri týždne stáť na chladnom a tmavom mieste, aspoň raz denne potraste. Preceďte do tmavej sterilizovanej fľaše s uzáverom. Ako prevenciu používajte niekoľko kvapiek tinktúry týždenne, pri prechladnutí môžete dávku zvýšiť na jednu čajovú lyžičku 2- až 3-krát denne.

Výborný je aj sirup z plodov bazy. Treba ich polhodinku povariť v polovičnom množstve vody, prepasírovať cez jemné sitko alebo gázu, pridať cukor podľa zvyku (pre najlepšiu trvanlivosť sa odporúča 1 kg cukru na liter šťavy, pri menšom množstve treba zvýšiť množstvo kyseliny citrónovej alebo šťavy z citróna), za horúca naliať do fliaš a skladovať najlepšie na tmavom mieste.

Vyskúšať môžete džem v kombinácii baza - jablko alebo baza - hruška.

Bazový džem s hruškami

  • 1 kg plodov bazy čiernej
  • 0,5 kg hrušiek
  • 0,5 kg kryštálového cukru
  • kávová lyžička kyseliny citrónovej alebo šťava z polovice citróna
  • klinčeky
  • celá škorica

Postup:
1. Zrelé plody bazy čiernej umyte, odstopkujte a dajte do väčšieho hrnca. Povarte 20 minút, ak treba, podlejte trochou vody. Odstavte a nechajte vychladnúť.
2. Medzitým si očistite hrušky, vykrojte z nich jadrovník a nakrájajte ich na menšie kocky. Hrušky pridajte k povarenej baze a zasypte cukrom. Jemne premiešajte a nechajte postáť. V chladničke možno zmes nechať aj do druhého dňa.
3. Do ovocia s cukrom pridajte škoricu a klinčeky a za stáleho miešania priveďte do varu. Na miernom ohni varte do zhustnutia, aby sa odparila prebytočná voda. Pred dovarením pridajte kyselinu citrónovú alebo šťavu z citróna.
4. Za horúca naplňte do suchých pohárov sterilizovaných vo vode alebo v rúre. Na pár minút obráťte hore dnom, nech dobre chytia viečka. Potom poháre zabaľte do deky a nechajte vychladnúť.
5. Hrušky v recepte môžete nahradiť aj jablkami, prípadne nemusíte pridávať škoricu a klinčeky.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Zelená Bratislava
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 709
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 14 619
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 206
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 12 484
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 298
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 185
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 881
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 951
  9. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 800
  10. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 747
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Víkend

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Už teraz prišlo viac ľudí ako na voľby, hodnotí testovanie Matovič (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných na koronavírus a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Na Orave a v Bardejove pokračovalo celoplošné testovanie na Covid-19.

Premiér Igor Matovič na tlačovej konferencii v Námestove.
Limuzína, v ktorej sa viezol predseda parlamentu Boris Kollár.
Odberové miesto v dolnokubínskej nemocnici.
Sergio Ramos (vľavo) po strelenom góle do siete FC Barcelona.