PIKNIK

Baza poteší dvakrát do roka

Na jar zbierajte voňavé kvety, začiatkom jesene čierne bobule...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Ak ste si v máji našli pokojné miesto mimo rušných ciest, kde rastie baza, pokojne sa tam začiatkom jesene vráťte. K sirupom z voňavých kvetov môžete do špajze pridať džem alebo dokonca liečivú tinktúru z čiernych bobúľ.

Lekárnička

Baza čierna je na Slovensku pomerne rozšírený ker. Najčastejšie rastie na okraji lesov, v opustených záhradách alebo v okolí vodných plôch. Kedysi sa považovala za hotovú domácu lekárničku. Z kvetov sa vyrábal protizápalový krém na popraskané ruky, z listov zase masť na podliatiny, vyvrtnutia, dokonca na liečenie hemoroidov. Z koreňa a kôry sa robili silné preháňadlá.

Dnes sa najčastejšie využívajú kvety, ktoré sa zbierajú koncom jari alebo začiatkom leta. Pripravuje sa z nich osviežujúci džús na priamu spotrebu alebo trvanlivejší cukrový sirup. Vysušené bazové kvety sa používajú v čajových zmesiach na prevenciu a liečbu nachladnutia, kašľa a bolestí hrdla. Posilňujú imunitu, majú protizápalový, ale aj močopudný účinok. Dobre sa kombinujú napríklad s mätou, lipou alebo rebríčkom. Bazové kvety vypražené v cestíčku môžu byť aj netradičným dezertom.

Pozor na jed

Široké využitie majú aj plody bazy – čierne bobule. Okrem toho, že sú bohaté na vitamín C a pôsobia ako výborný antioxidant, obsahujú aj prírodné farbivo, ktoré sa využíva v potravinárstve i v textilnom priemysle. Ak si pri zbere bobúľ zafarbíte šaty, sotva fľaky vyperiete.

Surové plody bazy čiernej sa neodporúča jesť. Treba ich krátko povariť, aby sa z nich odbúral jed. Ten obsahujú aj stopky, preto z nich treba plody pred spracovaním obrať.

Džem i tinktúra

Čo si teda z plodov bazy čiernej pripraviť? Možností je hádam ešte viac ako pri bazových kvetoch – od sirupu cez marmeládu až po víno, likér či tinktúru. Záleží len na tom, koľko bobúľ nazbierate.

Tinktúra z bazy čiernej v kombinácii s ďalšími bylinkami je vhodná na posilnenie imunity počas sychravých jesenných dní. Pripravíte si ju ľahko: stačí nasekať 25 g plodov bazy čiernej, pridať rovnaké množstvo sušeného nasekaného koreňa echinacey, 20 g mäty piepornej, pridať kúsok celej škorice polámanej na kúsky a 10 g čerstvého strúhaného zázvoru. Ak vám neprekáža chuť sladkého drievka, pridajte 10 g a zalejte 400 ml kvalitnej vodky. Nechajte tri týždne stáť na chladnom a tmavom mieste, aspoň raz denne potraste. Preceďte do tmavej sterilizovanej fľaše s uzáverom. Ako prevenciu používajte niekoľko kvapiek tinktúry týždenne, pri prechladnutí môžete dávku zvýšiť na jednu čajovú lyžičku 2- až 3-krát denne.

Výborný je aj sirup z plodov bazy. Treba ich polhodinku povariť v polovičnom množstve vody, prepasírovať cez jemné sitko alebo gázu, pridať cukor podľa zvyku (pre najlepšiu trvanlivosť sa odporúča 1 kg cukru na liter šťavy, pri menšom množstve treba zvýšiť množstvo kyseliny citrónovej alebo šťavy z citróna), za horúca naliať do fliaš a skladovať najlepšie na tmavom mieste.

Vyskúšať môžete džem v kombinácii baza - jablko alebo baza - hruška.

Bazový džem s hruškami

  • 1 kg plodov bazy čiernej
  • 0,5 kg hrušiek
  • 0,5 kg kryštálového cukru
  • kávová lyžička kyseliny citrónovej alebo šťava z polovice citróna
  • klinčeky
  • celá škorica

Postup:
1. Zrelé plody bazy čiernej umyte, odstopkujte a dajte do väčšieho hrnca. Povarte 20 minút, ak treba, podlejte trochou vody. Odstavte a nechajte vychladnúť.
2. Medzitým si očistite hrušky, vykrojte z nich jadrovník a nakrájajte ich na menšie kocky. Hrušky pridajte k povarenej baze a zasypte cukrom. Jemne premiešajte a nechajte postáť. V chladničke možno zmes nechať aj do druhého dňa.
3. Do ovocia s cukrom pridajte škoricu a klinčeky a za stáleho miešania priveďte do varu. Na miernom ohni varte do zhustnutia, aby sa odparila prebytočná voda. Pred dovarením pridajte kyselinu citrónovú alebo šťavu z citróna.
4. Za horúca naplňte do suchých pohárov sterilizovaných vo vode alebo v rúre. Na pár minút obráťte hore dnom, nech dobre chytia viečka. Potom poháre zabaľte do deky a nechajte vychladnúť.
5. Hrušky v recepte môžete nahradiť aj jablkami, prípadne nemusíte pridávať škoricu a klinčeky.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  2. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  3. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  4. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  5. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  6. Inteligencia vo všetkom
  7. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  8. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  9. Čo sa môže stať, keď šetríte na zateplení?
  10. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie
  1. Advokáti budú v stredu bezplatne radiť v 8 mestách
  2. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  3. Apartmány s výnosom až 4% v lyžiarskom stredisku Obergurgl
  4. Finále súťaže CEWE Fotokniha roka 2016
  5. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  6. Východniari investujú do bývania spomedzi regiónov najviac
  7. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande
  9. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  10. Pôžička, ktorá odmeňuje? Nie, nepomýlili sme sa
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 21 950
  2. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 10 645
  3. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 8 718
  4. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 6 838
  5. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 4 062
  6. 5 krokov k vlastnému bývaniu 3 805
  7. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 914
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande 1 792
  9. Budú Slováci čoskoro ovládať svoje domácnosti cez smartfón? 1 618
  10. Inteligencia vo všetkom 1 605

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Oslabená Únia i euro. Francúzske voľby ovplyvnia aj Slovensko

Vyššie platy alebo Slovákov pošlú pracovať domov? Čo sa môže po voľbách stať.

KOMENTÁRE

Najmenšie zlo je Macron

Predstava EÚ bez Británie je jednoduchá, bez Francúzska vylúčená.

Neprehliadnite tiež

Sedem obedov z jedného hrnca

Eintopf jedlá, teda pokrmy pripravené v jednom hrnci, sú populárne nielen kvôli spotrebe riadu. Nemecký kuchársky vynález oceníte aj vy.

Ako rozbehnúť svoje trávenie a ozdraviť ho

Viete, ako prebieha tento životne dôležitý proces a či je ten váš v poriadku?

Jean-Paul Belmondo: Zmenil ideál mužskej krásy

Francúzsky herecký idol nedávno oslávil osemdesiatštyri rokov.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V sobotu, 22. júna, nájdete v stánkoch nové číslo magazínu smeŽeny a rozhovor s Petrou Regnácq Trnkovou, s ktorou sme hovorili o korupcii.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop