SME

Nevšedný piknik: Vyskúšajte recepty na netradičné sendviče

Posledný prázdninový víkend si treba poriadne užiť. Vychutnajte si kvalitné jedlo na turistike, stanovačke či iba tak - doma v záhrade...

(Zdroj: Isifa)

Bageta s avokádom, syrom a figami
Suroviny na 4 – 8 porcií

  • 2 bagety
  • 2 zrelé avokáda
  • 4 čerstvé figy
  • 200 g syra s modrou plesňou
  • šťava z jedného citróna
  • hrsť petržlenovej vňate
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • čerstvé bylinky

Tip: Siahnite po korenistých a výrazných bylinkách ako napríklad žerucha, tymian či koriander. Pod figy a syr môžete naukladať tenučké plátky šunky.Bagety pozdĺžne prekrojte a spodné časti zľahka pokvapkajte olivovým olejom. Avokáda zbavte jadra a šupky a vidličkou ich roztlačte na kašu. Pridajte nasekanú petržlenovú vňať, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Nátierkou natrite spodné naolejované časti bagiet. Ukladajte striedavo pokrájaný syr s modrou plesňou a figy. Nakoniec posypte čerstvými bylinkami podľa chuti. Prikryte vrchnou polovicou bagety a zabaľte či už vcelku, alebo rozkrájané na porcie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Ciabatta plnená mäsom, papričkami a wasabi majonézou
Suroviny na 4 porcie

  • 4 menšie ciabatty
  • 4 plátky pečeného hovädzieho alebo bravčového mäsa
  • 50 ml majonézy
  • wasabi pasta alebo prášok

  • 4 nakladané papričky peppadews (čili, feferónka...)
  • cibuľa
  • čerstvé bylinky

Ciabatty prerežte pozdĺžne na polovice. Zmiešajte majonézu s asi 1 cm wasabi pasty alebo s polovicou čajovej lyžičky wasabi prášku. Ochutenou majonézou potrite spodné strany pečiva, navrstvite odkvapkané prekrojené papričky, krúžky cibule, plátky mäsa a bylinky. Prikryte vrchnou stranou pečiva a servírujte. Servírujte so sladkou malinovkou alebo citrónovým pivom.

Tip: Môžete použiť zvyšné mäso od nedeľného obeda alebo siahnuť po polotovare. Nič sa nestane, ak mäso nahradíte parmskou šunkou.

SkryťVypnúť reklamu

Bageta plnená kozím syrom, šunkou a artičokmi
Suroviny na 4 porcie

  • 4 menšie bagety
  • 4 PL paradajkového pretlaku
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 ČL sušeného oregana
  • 8 plátkov parmskej šunky
  • 1 pohárik nakladaných artičokov
  • 200 g kozieho syra s korením
  • rukola alebo rokety

Paradajkový pretlak zmiešajte s olivovým olejom a sušeným oreganom. Bagety prekrojte, spodnú stranu potrite ochuteným pretlakom a začnite vrstviť plátky šunky, kúsky kozieho syra, dobre odkvapkané artičoky a čerstvé listy rukoly.

Tip: Takéto bohato plnené sendviče a bagety netreba navyše dosáľať a ochucovať korením. O všetko sa postarajú slané a korenené suroviny a bylinky.


Biely sendvič s kuracím mäsom, slaninou a zeleninou
Suroviny na 4 porcie

  • 8 plátkov sendvičového chleba
  • 300 g kuracích pŕs
  • 8 plátkov prerastenej slaniny
  • 2 paradajky
  • 4 uhorky v sladkokyslom náleve
  • 2 vajíčka uvarené natvrdo
  • 2 hrubšie plátky masla
  • 3 PL oleja
  • 2 - 3 PL majonézy, kečupu alebo horčice
  • čerstvá rukola
  • soľ, mleté čierne korenie

Na panvici rozohrejte maslo a olej. Kuracie prsia umyte, osoľte, okoreňte a opečte z obidvoch strán do zlatista. Odložte ich bokom, keď vychladnú, pokrájajte ich na pásiky. Na rovnakej panvici opečte plátky slaniny a vyberte ich na servítky odkvapkať. Štyri plátky chleba potrite podľa chuti horčicou, navrstvite na ne kúsky mäsa, slaniny, plátky vajíčka uvareného na tvrdo, paradajky, uhorky, povrch dozdobte rukolou a priklopte chlebom potretým majonézou. Pred servírovaním rozkrojte na trojuholníky.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Sýtosť sendviča môžete obohatiť a pečené zemiaky namiesto menej zdravých hranolčekov. Ak je vonku príliš horúce počasie, radšej sa vyhnite majonéze.


Tmavý chlieb s grilovaným baklažánom, syrom a hummusom
Suroviny na 4 porcie

  • 8 tmavých celozrnných plátkov chleba
  • 125 ml nátierky hummus
  • 1 - 2 baklažány
  • 2 balenia syra s bielou plesňou
  • čerstvá bazalka
  • olivový olej
  • soľ, mleté čierne korenie

Baklažány umyte, rozkrájajte a nasoľte. Po niekoľkých minútach ich potrite olivovým olejom a grilujte z obidvoch strán, kým nezmäknú. Môžete ich pripraviť i na grilovacej panvici. Polovicu chlebov potrite humusom, na nátierku uložte plátky syra s bielou plesňou a nakoniec grilované baklažány. Povrch dochuťte soľou, korením a čerstvou bazalkou. Prikryte druhou polovicou chlebov, aby sa sendviče dali zabaliť na cestu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Hummus

  • 200 g sušeného cícera
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 5 PL kvalitného olivového oleja
  • 1 PL tahini pasty (pasta zo sezamových semienok)
  • šťava z polovice citróna
  • soľ, mleté biele korenie

Cícer preberte, prepláchnite niekoľkokrát pod tečúcou vodou a namočte na 10 - 15 hodín do studenej vody. Vodu môžete niekoľkokrát vymeniť za čerstvú. Napučaný cícer zlejte a uvarte domäkka. Počas varenie je dobré odoberať vzniknutú penu. Uvarený cícer zlejte, prepláchnite v studenej vode a nechajte odkvapkať na sitku. Cícer preložte do robota alebo mixéra a rozmixujte. Pridajte ostatné suroviny a vymixujte úplne dohladka. Hotovú pastu preložte do čistého pohárika a odložte do chladničky. V chlade a tme vydrží 15 dní.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Finančná gramotnosť? Väčšina netuší, čo by sa stalo, keby zomrel ich partner
  2. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci
  3. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá
  4. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou
  5. Fakulta managementu UK - možnosť štúdia vo svetových jazykoch
  6. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov
  7. Ako premeniť 50 € mesačne na desiatky tisíc – VELTY portfóliá
  8. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská
  1. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci
  2. Študenti sa učili od najlepších šéfkuchárov na Slovensku
  3. Fakulta managementu UK - možnosť štúdia vo svetových jazykoch
  4. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou
  5. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá
  6. Riaditeľ Budvaru: Ľudia poznajú rozdiel. Poctivý ležiak chce čas
  7. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov
  8. Najlepšia odmena za vysvedčenie? Kniha
  1. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 19 846
  2. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská 10 556
  3. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu? 9 212
  4. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 8 754
  5. Až 37 % vodičov škodí motoru. Riešenie je prekvapivo ľahké 7 633
  6. Nenápadná, ale výnimočná: Slovenská tyčinka s rodinným príbehom 6 116
  7. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 5 602
  8. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou 5 194
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  2. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  3. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  4. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  5. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  6. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  7. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  8. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  1. Elena Antalová: Smutný a radostný odkaz pánovi Františkovi Mikloškovi 20 406
  2. Ivan Mlynár: Ako smerácke ku..y ( myslím kurzy ), odhalili korupciu rodiny Šimečkovcov a poslanca KDH Františka Majerského. 11 536
  3. Ján Lopušek: List štyrom predsedom: Michal, Milan, Braňo a Jaro 9 517
  4. Peter Franek: Výzva pre poslancov a voličov KDH. 8 088
  5. Rado Surovka: Nie dôchodcovia, ale Ficovlády zruinovali Slovensko 7 386
  6. Milan Polician: Quiet quitting v ekonomike: keď firmy odchádzajú potichu 6 259
  7. Jozef Foltýn: Djokovič ešte stále nič nepochopil 4 879
  8. Vlado Jakubkovič: Muž je muž, žena je žena ... a Slovensko je v ... 3 986
  1. Marcel Rebro: Ukrajina krváca aj za nás. Len my zatvárame oči
  2. Marian Nanias: Jadrová energia – pozor na (nerozumných) politikov.
  3. Radko Mačuha: Tiso získal vďaka kolaborácii s Hitlerom Slovenskú štátnosť.
  4. Marcel Rebro: Ruské útoky na civilné ciele: Zámerné barbarstvo 21. storočia
  5. Radko Mačuha: Mám iba dve pohlavia: mužské a ženské.
  6. Marcel Rebro: Ukrajinský sniper: zabiť nepriateľa je bonus
  7. Jiří Ščobák: Smrt, kterou způsobí měňavka (améba) je tak vzácná, že se téměř není jak bránit. Snad jen naučit se dobře plavat
  8. Marian Nanias: Kto postaví novú atómku?
SkryťZatvoriť reklamu