Bageta s avokádom, syrom a figami
Suroviny na 4 – 8 porcií
- 2 bagety
- 2 zrelé avokáda
- 4 čerstvé figy
- 200 g syra s modrou plesňou
- šťava z jedného citróna
- hrsť petržlenovej vňate
- soľ, mleté čierne korenie
olivový olej
- čerstvé bylinky
Tip: Siahnite po korenistých a výrazných bylinkách ako napríklad žerucha, tymian či koriander. Pod figy a syr môžete naukladať tenučké plátky šunky.Bagety pozdĺžne prekrojte a spodné časti zľahka pokvapkajte olivovým olejom. Avokáda zbavte jadra a šupky a vidličkou ich roztlačte na kašu. Pridajte nasekanú petržlenovú vňať, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Nátierkou natrite spodné naolejované časti bagiet. Ukladajte striedavo pokrájaný syr s modrou plesňou a figy. Nakoniec posypte čerstvými bylinkami podľa chuti. Prikryte vrchnou polovicou bagety a zabaľte či už vcelku, alebo rozkrájané na porcie.
Ciabatta plnená mäsom, papričkami a wasabi majonézou
Suroviny na 4 porcie
- 4 menšie ciabatty
- 4 plátky pečeného hovädzieho alebo bravčového mäsa
- 50 ml majonézy
- wasabi pasta alebo prášok
4 nakladané papričky peppadews (čili, feferónka...)cibuľa
- čerstvé bylinky
Ciabatty prerežte pozdĺžne na polovice. Zmiešajte majonézu s asi 1 cm wasabi pasty alebo s polovicou čajovej lyžičky wasabi prášku. Ochutenou majonézou potrite spodné strany pečiva, navrstvite odkvapkané prekrojené papričky, krúžky cibule, plátky mäsa a bylinky. Prikryte vrchnou stranou pečiva a servírujte. Servírujte so sladkou malinovkou alebo citrónovým pivom.
Tip: Môžete použiť zvyšné mäso od nedeľného obeda alebo siahnuť po polotovare. Nič sa nestane, ak mäso nahradíte parmskou šunkou.
Bageta plnená kozím syrom, šunkou a artičokmi
Suroviny na 4 porcie
- 4 menšie bagety
- 4 PL paradajkového pretlaku
- 1 PL olivového oleja
- 1 ČL sušeného oregana
- 8 plátkov parmskej šunky
1 pohárik nakladaných artičokov
- 200 g kozieho syra s korením
- rukola alebo rokety
Paradajkový pretlak zmiešajte s olivovým olejom a sušeným oreganom. Bagety prekrojte, spodnú stranu potrite ochuteným pretlakom a začnite vrstviť plátky šunky, kúsky kozieho syra, dobre odkvapkané artičoky a čerstvé listy rukoly.
Tip: Takéto bohato plnené sendviče a bagety netreba navyše dosáľať a ochucovať korením. O všetko sa postarajú slané a korenené suroviny a bylinky.
Biely sendvič s kuracím mäsom, slaninou a zeleninou
Suroviny na 4 porcie
- 8 plátkov sendvičového chleba
- 300 g kuracích pŕs
- 8 plátkov prerastenej slaniny
- 2 paradajky
- 4 uhorky v sladkokyslom náleve
- 2 vajíčka uvarené natvrdo
- 2 hrubšie plátky masla
- 3 PL oleja
- 2 - 3 PL majonézy, kečupu alebo horčice
- čerstvá rukola
- soľ, mleté čierne korenie
Na panvici rozohrejte maslo a olej. Kuracie prsia umyte, osoľte, okoreňte a opečte z obidvoch strán do zlatista. Odložte ich bokom, keď vychladnú, pokrájajte ich na pásiky. Na rovnakej panvici opečte plátky slaniny a vyberte ich na servítky odkvapkať. Štyri plátky chleba potrite podľa chuti horčicou, navrstvite na ne kúsky mäsa, slaniny, plátky vajíčka uvareného na tvrdo, paradajky, uhorky, povrch dozdobte rukolou a priklopte chlebom potretým majonézou. Pred servírovaním rozkrojte na trojuholníky.
Tip: Sýtosť sendviča môžete obohatiť a pečené zemiaky namiesto menej zdravých hranolčekov. Ak je vonku príliš horúce počasie, radšej sa vyhnite majonéze.
Tmavý chlieb s grilovaným baklažánom, syrom a hummusom
Suroviny na 4 porcie
- 8 tmavých celozrnných plátkov chleba
- 125 ml nátierky hummus
- 1 - 2 baklažány
2 balenia syra s bielou plesňou
- čerstvá bazalka
- olivový olej
- soľ, mleté čierne korenie
Baklažány umyte, rozkrájajte a nasoľte. Po niekoľkých minútach ich potrite olivovým olejom a grilujte z obidvoch strán, kým nezmäknú. Môžete ich pripraviť i na grilovacej panvici. Polovicu chlebov potrite humusom, na nátierku uložte plátky syra s bielou plesňou a nakoniec grilované baklažány. Povrch dochuťte soľou, korením a čerstvou bazalkou. Prikryte druhou polovicou chlebov, aby sa sendviče dali zabaliť na cestu.
Hummus
- 200 g sušeného cícera
- 2 strúčiky cesnaku
- 5 PL kvalitného olivového oleja
- 1 PL tahini pasty (pasta zo sezamových semienok)
- šťava z polovice citróna
- soľ, mleté biele korenie
Cícer preberte, prepláchnite niekoľkokrát pod tečúcou vodou a namočte na 10 - 15 hodín do studenej vody. Vodu môžete niekoľkokrát vymeniť za čerstvú. Napučaný cícer zlejte a uvarte domäkka. Počas varenie je dobré odoberať vzniknutú penu. Uvarený cícer zlejte, prepláchnite v studenej vode a nechajte odkvapkať na sitku. Cícer preložte do robota alebo mixéra a rozmixujte. Pridajte ostatné suroviny a vymixujte úplne dohladka. Hotovú pastu preložte do čistého pohárika a odložte do chladničky. V chlade a tme vydrží 15 dní.
Autor: mag