Nevšedný piknik: Vyskúšajte recepty na netradičné sendviče

Posledný prázdninový víkend si treba poriadne užiť. Vychutnajte si kvalitné jedlo na turistike, stanovačke či iba tak - doma v záhrade...

(Zdroj: Isifa)

Bageta s avokádom, syrom a figami
Suroviny na 4 – 8 porcií

  • 2 bagety
  • 2 zrelé avokáda
  • 4 čerstvé figy
  • 200 g syra s modrou plesňou
  • šťava z jedného citróna
  • hrsť petržlenovej vňate
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • čerstvé bylinky

Tip: Siahnite po korenistých a výrazných bylinkách ako napríklad žerucha, tymian či koriander. Pod figy a syr môžete naukladať tenučké plátky šunky.Bagety pozdĺžne prekrojte a spodné časti zľahka pokvapkajte olivovým olejom. Avokáda zbavte jadra a šupky a vidličkou ich roztlačte na kašu. Pridajte nasekanú petržlenovú vňať, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Nátierkou natrite spodné naolejované časti bagiet. Ukladajte striedavo pokrájaný syr s modrou plesňou a figy. Nakoniec posypte čerstvými bylinkami podľa chuti. Prikryte vrchnou polovicou bagety a zabaľte či už vcelku, alebo rozkrájané na porcie.


Ciabatta plnená mäsom, papričkami a wasabi majonézou
Suroviny na 4 porcie

  • 4 menšie ciabatty
  • 4 plátky pečeného hovädzieho alebo bravčového mäsa
  • 50 ml majonézy
  • wasabi pasta alebo prášok

  • 4 nakladané papričky peppadews (čili, feferónka...)
  • cibuľa
  • čerstvé bylinky

Ciabatty prerežte pozdĺžne na polovice. Zmiešajte majonézu s asi 1 cm wasabi pasty alebo s polovicou čajovej lyžičky wasabi prášku. Ochutenou majonézou potrite spodné strany pečiva, navrstvite odkvapkané prekrojené papričky, krúžky cibule, plátky mäsa a bylinky. Prikryte vrchnou stranou pečiva a servírujte. Servírujte so sladkou malinovkou alebo citrónovým pivom.

Tip: Môžete použiť zvyšné mäso od nedeľného obeda alebo siahnuť po polotovare. Nič sa nestane, ak mäso nahradíte parmskou šunkou.


Bageta plnená kozím syrom, šunkou a artičokmi
Suroviny na 4 porcie

  • 4 menšie bagety
  • 4 PL paradajkového pretlaku
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 ČL sušeného oregana
  • 8 plátkov parmskej šunky
  • 1 pohárik nakladaných artičokov
  • 200 g kozieho syra s korením
  • rukola alebo rokety

Paradajkový pretlak zmiešajte s olivovým olejom a sušeným oreganom. Bagety prekrojte, spodnú stranu potrite ochuteným pretlakom a začnite vrstviť plátky šunky, kúsky kozieho syra, dobre odkvapkané artičoky a čerstvé listy rukoly.

Tip: Takéto bohato plnené sendviče a bagety netreba navyše dosáľať a ochucovať korením. O všetko sa postarajú slané a korenené suroviny a bylinky.


Biely sendvič s kuracím mäsom, slaninou a zeleninou
Suroviny na 4 porcie

  • 8 plátkov sendvičového chleba
  • 300 g kuracích pŕs
  • 8 plátkov prerastenej slaniny
  • 2 paradajky
  • 4 uhorky v sladkokyslom náleve
  • 2 vajíčka uvarené natvrdo
  • 2 hrubšie plátky masla
  • 3 PL oleja
  • 2 - 3 PL majonézy, kečupu alebo horčice
  • čerstvá rukola
  • soľ, mleté čierne korenie

Na panvici rozohrejte maslo a olej. Kuracie prsia umyte, osoľte, okoreňte a opečte z obidvoch strán do zlatista. Odložte ich bokom, keď vychladnú, pokrájajte ich na pásiky. Na rovnakej panvici opečte plátky slaniny a vyberte ich na servítky odkvapkať. Štyri plátky chleba potrite podľa chuti horčicou, navrstvite na ne kúsky mäsa, slaniny, plátky vajíčka uvareného na tvrdo, paradajky, uhorky, povrch dozdobte rukolou a priklopte chlebom potretým majonézou. Pred servírovaním rozkrojte na trojuholníky.

Tip: Sýtosť sendviča môžete obohatiť a pečené zemiaky namiesto menej zdravých hranolčekov. Ak je vonku príliš horúce počasie, radšej sa vyhnite majonéze.


Tmavý chlieb s grilovaným baklažánom, syrom a hummusom
Suroviny na 4 porcie

  • 8 tmavých celozrnných plátkov chleba
  • 125 ml nátierky hummus
  • 1 - 2 baklažány
  • 2 balenia syra s bielou plesňou
  • čerstvá bazalka
  • olivový olej
  • soľ, mleté čierne korenie

Baklažány umyte, rozkrájajte a nasoľte. Po niekoľkých minútach ich potrite olivovým olejom a grilujte z obidvoch strán, kým nezmäknú. Môžete ich pripraviť i na grilovacej panvici. Polovicu chlebov potrite humusom, na nátierku uložte plátky syra s bielou plesňou a nakoniec grilované baklažány. Povrch dochuťte soľou, korením a čerstvou bazalkou. Prikryte druhou polovicou chlebov, aby sa sendviče dali zabaliť na cestu.


Hummus

  • 200 g sušeného cícera
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 5 PL kvalitného olivového oleja
  • 1 PL tahini pasty (pasta zo sezamových semienok)
  • šťava z polovice citróna
  • soľ, mleté biele korenie

Cícer preberte, prepláchnite niekoľkokrát pod tečúcou vodou a namočte na 10 - 15 hodín do studenej vody. Vodu môžete niekoľkokrát vymeniť za čerstvú. Napučaný cícer zlejte a uvarte domäkka. Počas varenie je dobré odoberať vzniknutú penu. Uvarený cícer zlejte, prepláchnite v studenej vode a nechajte odkvapkať na sitku. Cícer preložte do robota alebo mixéra a rozmixujte. Pridajte ostatné suroviny a vymixujte úplne dohladka. Hotovú pastu preložte do čistého pohárika a odložte do chladničky. V chlade a tme vydrží 15 dní.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Energetici predávajú nevyužívaný majetok
  2. Ceny bytov rastú! Ľudia nechcú bývať so zľavou!?
  3. Vydanie denníka SME spolu s knihou od Michala Havrana
  4. Aby vám neukradli ani auto, ani kolesá
  5. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV
  6. Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách
  7. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  8. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  9. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  10. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  1. Aby vám neukradli ani auto, ani kolesá
  2. Ceny bytov rastú! Ľudia nechcú bývať so zľavou!?
  3. Vydanie denníka SME spolu s knihou od Michala Havrana
  4. Energetici predávajú nevyužívaný majetok
  5. Posledných 30 r. cena fotovoltických panelov klesla 100 násobne
  6. Trendy udržateľnej architektúry
  7. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV
  8. Ako dobre bývať v centre Bratislavy?
  9. Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách
  10. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 9 605
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 3 273
  3. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV 2 587
  4. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 2 403
  5. Vydanie denníka SME spolu s knihou od Michala Havrana 2 246
  6. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja 1 788
  7. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 1 640
  8. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 1 032
  9. Ako na refinancovanie hypotéky 1 002
  10. Ceny bytov rastú! Ľudia nechcú bývať so zľavou!? 903

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Choma stíha tri funkcie naraz, zakázať to nikto nechce

Opozícia chce viac ako tri roky zakázať súbeh rôznych volených funkcií. Podporu zatiaľ nenašla, pokus plánuje zopakovať v decembri.

Neprehliadnite tiež

Menštruácia je červená. Zverejnili reklamu na vložky, ktorá ako prvá ukazuje pravdu

Žiadna modrá tekutina nahrádzajúca krv a tiež muž, ktorý kupuje vložky. Aj to zobrazila reklama spoločnosti Bodyform.

Na obálke časopisu Playboy bude modelka, ktorá sa narodila ako muž

Prvé vydanie po smrti Hugha Hefnera smeruje k evolúcii.

Rýchle a lacné halloweenske inšpirácie, ktoré sa oplatí vyskúšať

Halloween je už za rohom, pripravte sa naň aj vďaka dekoráciám a nápaditým jedlám.

Nevidela a nepočula, no vyštudovala Harvard a stala sa svetovou celebritou

Helen Kellerová prekonala svoje postihnutie a inšpirovala milióny ľudí.