SME

Nevšedný piknik: Vyskúšajte recepty na netradičné sendviče

Posledný prázdninový víkend si treba poriadne užiť. Vychutnajte si kvalitné jedlo na turistike, stanovačke či iba tak - doma v záhrade...

(Zdroj: Isifa)

Bageta s avokádom, syrom a figami
Suroviny na 4 – 8 porcií

  • 2 bagety
  • 2 zrelé avokáda
  • 4 čerstvé figy
  • 200 g syra s modrou plesňou
  • šťava z jedného citróna
  • hrsť petržlenovej vňate
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • čerstvé bylinky

Tip: Siahnite po korenistých a výrazných bylinkách ako napríklad žerucha, tymian či koriander. Pod figy a syr môžete naukladať tenučké plátky šunky.Bagety pozdĺžne prekrojte a spodné časti zľahka pokvapkajte olivovým olejom. Avokáda zbavte jadra a šupky a vidličkou ich roztlačte na kašu. Pridajte nasekanú petržlenovú vňať, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Nátierkou natrite spodné naolejované časti bagiet. Ukladajte striedavo pokrájaný syr s modrou plesňou a figy. Nakoniec posypte čerstvými bylinkami podľa chuti. Prikryte vrchnou polovicou bagety a zabaľte či už vcelku, alebo rozkrájané na porcie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Ciabatta plnená mäsom, papričkami a wasabi majonézou
Suroviny na 4 porcie

  • 4 menšie ciabatty
  • 4 plátky pečeného hovädzieho alebo bravčového mäsa
  • 50 ml majonézy
  • wasabi pasta alebo prášok

  • 4 nakladané papričky peppadews (čili, feferónka...)
  • cibuľa
  • čerstvé bylinky

Ciabatty prerežte pozdĺžne na polovice. Zmiešajte majonézu s asi 1 cm wasabi pasty alebo s polovicou čajovej lyžičky wasabi prášku. Ochutenou majonézou potrite spodné strany pečiva, navrstvite odkvapkané prekrojené papričky, krúžky cibule, plátky mäsa a bylinky. Prikryte vrchnou stranou pečiva a servírujte. Servírujte so sladkou malinovkou alebo citrónovým pivom.

Tip: Môžete použiť zvyšné mäso od nedeľného obeda alebo siahnuť po polotovare. Nič sa nestane, ak mäso nahradíte parmskou šunkou.

SkryťVypnúť reklamu

Bageta plnená kozím syrom, šunkou a artičokmi
Suroviny na 4 porcie

  • 4 menšie bagety
  • 4 PL paradajkového pretlaku
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 ČL sušeného oregana
  • 8 plátkov parmskej šunky
  • 1 pohárik nakladaných artičokov
  • 200 g kozieho syra s korením
  • rukola alebo rokety

Paradajkový pretlak zmiešajte s olivovým olejom a sušeným oreganom. Bagety prekrojte, spodnú stranu potrite ochuteným pretlakom a začnite vrstviť plátky šunky, kúsky kozieho syra, dobre odkvapkané artičoky a čerstvé listy rukoly.

Tip: Takéto bohato plnené sendviče a bagety netreba navyše dosáľať a ochucovať korením. O všetko sa postarajú slané a korenené suroviny a bylinky.


Biely sendvič s kuracím mäsom, slaninou a zeleninou
Suroviny na 4 porcie

  • 8 plátkov sendvičového chleba
  • 300 g kuracích pŕs
  • 8 plátkov prerastenej slaniny
  • 2 paradajky
  • 4 uhorky v sladkokyslom náleve
  • 2 vajíčka uvarené natvrdo
  • 2 hrubšie plátky masla
  • 3 PL oleja
  • 2 - 3 PL majonézy, kečupu alebo horčice
  • čerstvá rukola
  • soľ, mleté čierne korenie

Na panvici rozohrejte maslo a olej. Kuracie prsia umyte, osoľte, okoreňte a opečte z obidvoch strán do zlatista. Odložte ich bokom, keď vychladnú, pokrájajte ich na pásiky. Na rovnakej panvici opečte plátky slaniny a vyberte ich na servítky odkvapkať. Štyri plátky chleba potrite podľa chuti horčicou, navrstvite na ne kúsky mäsa, slaniny, plátky vajíčka uvareného na tvrdo, paradajky, uhorky, povrch dozdobte rukolou a priklopte chlebom potretým majonézou. Pred servírovaním rozkrojte na trojuholníky.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Sýtosť sendviča môžete obohatiť a pečené zemiaky namiesto menej zdravých hranolčekov. Ak je vonku príliš horúce počasie, radšej sa vyhnite majonéze.


Tmavý chlieb s grilovaným baklažánom, syrom a hummusom
Suroviny na 4 porcie

  • 8 tmavých celozrnných plátkov chleba
  • 125 ml nátierky hummus
  • 1 - 2 baklažány
  • 2 balenia syra s bielou plesňou
  • čerstvá bazalka
  • olivový olej
  • soľ, mleté čierne korenie

Baklažány umyte, rozkrájajte a nasoľte. Po niekoľkých minútach ich potrite olivovým olejom a grilujte z obidvoch strán, kým nezmäknú. Môžete ich pripraviť i na grilovacej panvici. Polovicu chlebov potrite humusom, na nátierku uložte plátky syra s bielou plesňou a nakoniec grilované baklažány. Povrch dochuťte soľou, korením a čerstvou bazalkou. Prikryte druhou polovicou chlebov, aby sa sendviče dali zabaliť na cestu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Hummus

  • 200 g sušeného cícera
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 5 PL kvalitného olivového oleja
  • 1 PL tahini pasty (pasta zo sezamových semienok)
  • šťava z polovice citróna
  • soľ, mleté biele korenie

Cícer preberte, prepláchnite niekoľkokrát pod tečúcou vodou a namočte na 10 - 15 hodín do studenej vody. Vodu môžete niekoľkokrát vymeniť za čerstvú. Napučaný cícer zlejte a uvarte domäkka. Počas varenie je dobré odoberať vzniknutú penu. Uvarený cícer zlejte, prepláchnite v studenej vode a nechajte odkvapkať na sitku. Cícer preložte do robota alebo mixéra a rozmixujte. Pridajte ostatné suroviny a vymixujte úplne dohladka. Hotovú pastu preložte do čistého pohárika a odložte do chladničky. V chlade a tme vydrží 15 dní.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 93 228
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 869
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 559
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 457
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 646
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 529
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 252
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 649
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 821
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 623
  3. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 36 049
  4. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 25 353
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 548
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 023
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 956
  8. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 10 342
  1. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  2. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  3. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  4. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  5. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  6. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  7. Tupou Ceruzou: Businessman
  8. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
SkryťZatvoriť reklamu