Nevšedný piknik: Vyskúšajte recepty na netradičné sendviče

Posledný prázdninový víkend si treba poriadne užiť. Vychutnajte si kvalitné jedlo na turistike, stanovačke či iba tak - doma v záhrade...

(Zdroj: Isifa)

Bageta s avokádom, syrom a figami
Suroviny na 4 – 8 porcií

  • 2 bagety
  • 2 zrelé avokáda
  • 4 čerstvé figy
  • 200 g syra s modrou plesňou
  • šťava z jedného citróna
  • hrsť petržlenovej vňate
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • čerstvé bylinky

Tip: Siahnite po korenistých a výrazných bylinkách ako napríklad žerucha, tymian či koriander. Pod figy a syr môžete naukladať tenučké plátky šunky.Bagety pozdĺžne prekrojte a spodné časti zľahka pokvapkajte olivovým olejom. Avokáda zbavte jadra a šupky a vidličkou ich roztlačte na kašu. Pridajte nasekanú petržlenovú vňať, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Nátierkou natrite spodné naolejované časti bagiet. Ukladajte striedavo pokrájaný syr s modrou plesňou a figy. Nakoniec posypte čerstvými bylinkami podľa chuti. Prikryte vrchnou polovicou bagety a zabaľte či už vcelku, alebo rozkrájané na porcie.


Ciabatta plnená mäsom, papričkami a wasabi majonézou
Suroviny na 4 porcie

  • 4 menšie ciabatty
  • 4 plátky pečeného hovädzieho alebo bravčového mäsa
  • 50 ml majonézy
  • wasabi pasta alebo prášok

  • 4 nakladané papričky peppadews (čili, feferónka...)
  • cibuľa
  • čerstvé bylinky

Ciabatty prerežte pozdĺžne na polovice. Zmiešajte majonézu s asi 1 cm wasabi pasty alebo s polovicou čajovej lyžičky wasabi prášku. Ochutenou majonézou potrite spodné strany pečiva, navrstvite odkvapkané prekrojené papričky, krúžky cibule, plátky mäsa a bylinky. Prikryte vrchnou stranou pečiva a servírujte. Servírujte so sladkou malinovkou alebo citrónovým pivom.

Tip: Môžete použiť zvyšné mäso od nedeľného obeda alebo siahnuť po polotovare. Nič sa nestane, ak mäso nahradíte parmskou šunkou.


Bageta plnená kozím syrom, šunkou a artičokmi
Suroviny na 4 porcie

  • 4 menšie bagety
  • 4 PL paradajkového pretlaku
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 ČL sušeného oregana
  • 8 plátkov parmskej šunky
  • 1 pohárik nakladaných artičokov
  • 200 g kozieho syra s korením
  • rukola alebo rokety

Paradajkový pretlak zmiešajte s olivovým olejom a sušeným oreganom. Bagety prekrojte, spodnú stranu potrite ochuteným pretlakom a začnite vrstviť plátky šunky, kúsky kozieho syra, dobre odkvapkané artičoky a čerstvé listy rukoly.

Tip: Takéto bohato plnené sendviče a bagety netreba navyše dosáľať a ochucovať korením. O všetko sa postarajú slané a korenené suroviny a bylinky.


Biely sendvič s kuracím mäsom, slaninou a zeleninou
Suroviny na 4 porcie

  • 8 plátkov sendvičového chleba
  • 300 g kuracích pŕs
  • 8 plátkov prerastenej slaniny
  • 2 paradajky
  • 4 uhorky v sladkokyslom náleve
  • 2 vajíčka uvarené natvrdo
  • 2 hrubšie plátky masla
  • 3 PL oleja
  • 2 - 3 PL majonézy, kečupu alebo horčice
  • čerstvá rukola
  • soľ, mleté čierne korenie

Na panvici rozohrejte maslo a olej. Kuracie prsia umyte, osoľte, okoreňte a opečte z obidvoch strán do zlatista. Odložte ich bokom, keď vychladnú, pokrájajte ich na pásiky. Na rovnakej panvici opečte plátky slaniny a vyberte ich na servítky odkvapkať. Štyri plátky chleba potrite podľa chuti horčicou, navrstvite na ne kúsky mäsa, slaniny, plátky vajíčka uvareného na tvrdo, paradajky, uhorky, povrch dozdobte rukolou a priklopte chlebom potretým majonézou. Pred servírovaním rozkrojte na trojuholníky.

Tip: Sýtosť sendviča môžete obohatiť a pečené zemiaky namiesto menej zdravých hranolčekov. Ak je vonku príliš horúce počasie, radšej sa vyhnite majonéze.


Tmavý chlieb s grilovaným baklažánom, syrom a hummusom
Suroviny na 4 porcie

  • 8 tmavých celozrnných plátkov chleba
  • 125 ml nátierky hummus
  • 1 - 2 baklažány
  • 2 balenia syra s bielou plesňou
  • čerstvá bazalka
  • olivový olej
  • soľ, mleté čierne korenie

Baklažány umyte, rozkrájajte a nasoľte. Po niekoľkých minútach ich potrite olivovým olejom a grilujte z obidvoch strán, kým nezmäknú. Môžete ich pripraviť i na grilovacej panvici. Polovicu chlebov potrite humusom, na nátierku uložte plátky syra s bielou plesňou a nakoniec grilované baklažány. Povrch dochuťte soľou, korením a čerstvou bazalkou. Prikryte druhou polovicou chlebov, aby sa sendviče dali zabaliť na cestu.


Hummus

  • 200 g sušeného cícera
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 5 PL kvalitného olivového oleja
  • 1 PL tahini pasty (pasta zo sezamových semienok)
  • šťava z polovice citróna
  • soľ, mleté biele korenie

Cícer preberte, prepláchnite niekoľkokrát pod tečúcou vodou a namočte na 10 - 15 hodín do studenej vody. Vodu môžete niekoľkokrát vymeniť za čerstvú. Napučaný cícer zlejte a uvarte domäkka. Počas varenie je dobré odoberať vzniknutú penu. Uvarený cícer zlejte, prepláchnite v studenej vode a nechajte odkvapkať na sitku. Cícer preložte do robota alebo mixéra a rozmixujte. Pridajte ostatné suroviny a vymixujte úplne dohladka. Hotovú pastu preložte do čistého pohárika a odložte do chladničky. V chlade a tme vydrží 15 dní.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  3. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  4. Talent - vzdelanie - úspech
  5. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  6. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  8. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  9. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  10. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  1. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  2. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  7. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  8. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  9. HubHub spája sily s Neulogy
  10. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 23 479
  2. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 13 835
  3. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 9 732
  4. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 7 758
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 6 140
  6. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 5 716
  7. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 5 561
  8. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 4 617
  9. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 4 189
  10. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk 3 711

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Kuzminová zachránila slovenskú povesť. Akú známku si dala Vlhová?

Prinášame hodnotenie slovenských športovcov na olympiáde v Pjongčangu.

KOMENTÁRE

Ficov recept na pokoj v dome

Ktosi by mohol premiérovi poslať faktúru za prácu, ktorú jedným svojim vystúpením vyhodil do luftu.

Neprehliadnite tiež

Domáce spa: Ako sa zbaviť stresu v kúpeľni?

Wellness v pohodlí domova je ideálnou formou ako načerpať nové sily a ešte aj skrášliť svoj zovňajšok.

Stubai: Do lyžiarskeho raja cestuje čoraz viac Slovákov

Chcete si byť snehom istí? Navštívte tirolské ľadovce v rakúskom Stubai.

Preplávala Lamanšský prieliv: Na tých, ktorí o mne pochybovali, sa teraz smejem

Diaľková plavkyňa Zuzana Jusková predbehla aj svojich mužských kolegov.

Reishi: Prečo je ázijská huba kráľovnou medzi prírodnými liečivami?

Prezývajú ju aj zázračná, huba bohov či huba s duchovnou silou.

Štýl Cindy Crawfordovej: Jej obľúbeným kúskom je sako

Tri tipy na oblečenie v štýle supermodelky.