Nevšedný piknik: Vyskúšajte recepty na netradičné sendviče

Posledný prázdninový víkend si treba poriadne užiť. Vychutnajte si kvalitné jedlo na turistike, stanovačke či iba tak - doma v záhrade...

(Zdroj: Isifa)

Bageta s avokádom, syrom a figami
Suroviny na 4 – 8 porcií

  • 2 bagety
  • 2 zrelé avokáda
  • 4 čerstvé figy
  • 200 g syra s modrou plesňou
  • šťava z jedného citróna
  • hrsť petržlenovej vňate
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • čerstvé bylinky

Tip: Siahnite po korenistých a výrazných bylinkách ako napríklad žerucha, tymian či koriander. Pod figy a syr môžete naukladať tenučké plátky šunky.Bagety pozdĺžne prekrojte a spodné časti zľahka pokvapkajte olivovým olejom. Avokáda zbavte jadra a šupky a vidličkou ich roztlačte na kašu. Pridajte nasekanú petržlenovú vňať, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Nátierkou natrite spodné naolejované časti bagiet. Ukladajte striedavo pokrájaný syr s modrou plesňou a figy. Nakoniec posypte čerstvými bylinkami podľa chuti. Prikryte vrchnou polovicou bagety a zabaľte či už vcelku, alebo rozkrájané na porcie.


Ciabatta plnená mäsom, papričkami a wasabi majonézou
Suroviny na 4 porcie

  • 4 menšie ciabatty
  • 4 plátky pečeného hovädzieho alebo bravčového mäsa
  • 50 ml majonézy
  • wasabi pasta alebo prášok

  • 4 nakladané papričky peppadews (čili, feferónka...)
  • cibuľa
  • čerstvé bylinky

Ciabatty prerežte pozdĺžne na polovice. Zmiešajte majonézu s asi 1 cm wasabi pasty alebo s polovicou čajovej lyžičky wasabi prášku. Ochutenou majonézou potrite spodné strany pečiva, navrstvite odkvapkané prekrojené papričky, krúžky cibule, plátky mäsa a bylinky. Prikryte vrchnou stranou pečiva a servírujte. Servírujte so sladkou malinovkou alebo citrónovým pivom.

Tip: Môžete použiť zvyšné mäso od nedeľného obeda alebo siahnuť po polotovare. Nič sa nestane, ak mäso nahradíte parmskou šunkou.


Bageta plnená kozím syrom, šunkou a artičokmi
Suroviny na 4 porcie

  • 4 menšie bagety
  • 4 PL paradajkového pretlaku
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 ČL sušeného oregana
  • 8 plátkov parmskej šunky
  • 1 pohárik nakladaných artičokov
  • 200 g kozieho syra s korením
  • rukola alebo rokety

Paradajkový pretlak zmiešajte s olivovým olejom a sušeným oreganom. Bagety prekrojte, spodnú stranu potrite ochuteným pretlakom a začnite vrstviť plátky šunky, kúsky kozieho syra, dobre odkvapkané artičoky a čerstvé listy rukoly.

Tip: Takéto bohato plnené sendviče a bagety netreba navyše dosáľať a ochucovať korením. O všetko sa postarajú slané a korenené suroviny a bylinky.


Biely sendvič s kuracím mäsom, slaninou a zeleninou
Suroviny na 4 porcie

  • 8 plátkov sendvičového chleba
  • 300 g kuracích pŕs
  • 8 plátkov prerastenej slaniny
  • 2 paradajky
  • 4 uhorky v sladkokyslom náleve
  • 2 vajíčka uvarené natvrdo
  • 2 hrubšie plátky masla
  • 3 PL oleja
  • 2 - 3 PL majonézy, kečupu alebo horčice
  • čerstvá rukola
  • soľ, mleté čierne korenie

Na panvici rozohrejte maslo a olej. Kuracie prsia umyte, osoľte, okoreňte a opečte z obidvoch strán do zlatista. Odložte ich bokom, keď vychladnú, pokrájajte ich na pásiky. Na rovnakej panvici opečte plátky slaniny a vyberte ich na servítky odkvapkať. Štyri plátky chleba potrite podľa chuti horčicou, navrstvite na ne kúsky mäsa, slaniny, plátky vajíčka uvareného na tvrdo, paradajky, uhorky, povrch dozdobte rukolou a priklopte chlebom potretým majonézou. Pred servírovaním rozkrojte na trojuholníky.

Tip: Sýtosť sendviča môžete obohatiť a pečené zemiaky namiesto menej zdravých hranolčekov. Ak je vonku príliš horúce počasie, radšej sa vyhnite majonéze.


Tmavý chlieb s grilovaným baklažánom, syrom a hummusom
Suroviny na 4 porcie

  • 8 tmavých celozrnných plátkov chleba
  • 125 ml nátierky hummus
  • 1 - 2 baklažány
  • 2 balenia syra s bielou plesňou
  • čerstvá bazalka
  • olivový olej
  • soľ, mleté čierne korenie

Baklažány umyte, rozkrájajte a nasoľte. Po niekoľkých minútach ich potrite olivovým olejom a grilujte z obidvoch strán, kým nezmäknú. Môžete ich pripraviť i na grilovacej panvici. Polovicu chlebov potrite humusom, na nátierku uložte plátky syra s bielou plesňou a nakoniec grilované baklažány. Povrch dochuťte soľou, korením a čerstvou bazalkou. Prikryte druhou polovicou chlebov, aby sa sendviče dali zabaliť na cestu.


Hummus

  • 200 g sušeného cícera
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 5 PL kvalitného olivového oleja
  • 1 PL tahini pasty (pasta zo sezamových semienok)
  • šťava z polovice citróna
  • soľ, mleté biele korenie

Cícer preberte, prepláchnite niekoľkokrát pod tečúcou vodou a namočte na 10 - 15 hodín do studenej vody. Vodu môžete niekoľkokrát vymeniť za čerstvú. Napučaný cícer zlejte a uvarte domäkka. Počas varenie je dobré odoberať vzniknutú penu. Uvarený cícer zlejte, prepláchnite v studenej vode a nechajte odkvapkať na sitku. Cícer preložte do robota alebo mixéra a rozmixujte. Pridajte ostatné suroviny a vymixujte úplne dohladka. Hotovú pastu preložte do čistého pohárika a odložte do chladničky. V chlade a tme vydrží 15 dní.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 33 604
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 22 295
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 922
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 12 094
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 257
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 725
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 969
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 583
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 752
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 355

Hlavné správy zo Sme.sk

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.