Keď sú tuky žiaduce

A nemáme na mysli tukové vankúšiky, ktoré deformujú našu postavu. Zdravé tuky by sme si mali dopriať denne na tanieri.

Ilustračné foto: Stock.XCHNG

O tom, že tuky sú zdrojom energie a sú v našom tele veľmi žiaduce, by sme nemali pochybovať. Napriek tomu sa snažíme tukom v potravinách skôr vyhýbať. Jednak kvôli našej figúre a v neposlednom rade aj pre naše zdravie.

Podľa názorov odborníkov sú však tuky pre príjem potravy takmer rovnako dôležité ako voda. Mnohé látky, ktoré sa vo vode nedokážu rozpustiť, sa do organizmu dostávajú vďaka mastným kyselinám, teda tukom.

Výskumy hovoria, že človek by mal v potrave prijať denne približne 20 % bielkovín, 25 – 35 % tukov a 45 – 55 % sacharidov. Dôležité je však rozlišovať tuky a tuky. Rozdiel je v ich zložení, ale aj v účinkoch na organizmus. Rastlinné tuky sú ľahšie stráviteľné a navyše nezaťažujú organizmus tak, ako ich živočíšni bratia.

„Zatiaľ čo živočíšne tuky bohaté na nasýtené mastné kyseliny vedú k nežiaducemu zvýšeniu hladiny cholesterolu v krvi, rastlinné tuky obsahujú prevažne nenasýtené omega 3 a 6 mastné kyseliny, ktoré majú priaznivý účinok a hladinu cholesterolu znižujú,“ upresňuje lekárka Katarína Babinská zo Združenia pre zdravie a výživu.

Olej na zjedenie

Rastlinné oleje sú najmä v lete každodennou súčasťou jedálnička. Pridávame ich nielen do varenia, ale tvoria nenahraditeľnú súčasť studenej kuchyne. Veď šalát bez olivového oleja si už takmer ani nevieme predstaviť. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo je to tak?

Tajomstvo olejov spočíva práve v tom, že nám prebúdzajú chuťové poháriky a otvárajú cestu k radosti z jedla. A navyše sú zdravé. Väčšina rastlinných olejov sa dnes po technologickej stránke vyrába čo najšetrnejšie a lisuje sa buď za studena, alebo v takom tepelnom režime, ktoré neničí najväčšie bohatstvo obsiahnuté v olejoch – nenasýtené mastné kyseliny.

Pozor by sme si však mali dávať pri olejoch určených na varenie, pretože podľa lekárky zbytočne vysoké teploty spôsobujú rozklad nenasýtených mastných kyselín a poškodenie ich výživovej hodnoty.

„Tepelná úprava by preto nemala trvať dlhšie ako je potrebné, vyhýbame sa aj zbytočnému prepaľovaniu oleja varením pri príliš vysokej teplote,“ dopĺňa Babinská. „Dôležité je tiež používať tie druhy olejov, ktoré sú určené na tepelnú úpravu. Výber vhodného oleja by nám mali uľahčiť informácie na obale výrobku.“

Margaríny nie sú zlé

Napriek tomu, že mnohí z nás oleje v kuchyni obľubujú, k margarínom sa často staviame skepticky a v rámci zdravej výživy radšej siahneme po klasickom masle. Odborníčka na výživu Katarína Babinská však konzumáciu kvalitných margarínov neodsudzuje, pretože týmto spôsobom môžeme tiež získať z rastlinných tukov nenasýtené omega 3 a 6 mastné kyseliny.

Vysvetľuje, že margaríny od renomovaných výrobcov sa vyrábajú z kvalitných rastlinných olejov: repkového, slnečnicového, kukuričného, ľanového alebo iných olejov a zachovávajú si mnohé z ich priaznivých vlastností, napríklad v nich nie je prítomný cholesterol.

„V porovnaní s tukmi živočíšneho pôvodu obsahujú margaríny viac zdraviu prospešných látok. Ak ich použijeme v studenej kuchyni namiesto masla, odľahčíme svoj organizmus o mliečne nasýtené tuky, ktoré nepriaznivo pôsobia na zvyšovanie cholesterolu a navyše zabezpečíme telu prísun látok, ktoré podporujú správnu distribúciu vitamínov v tele,“ dopĺňa Babinská.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  4. Moskva alebo Petrohrad?
  5. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  6. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  7. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  8. Nový Jaguar XF Sportbrake
  9. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  10. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  1. Zóna Nové Nivy splnila kvalifikačné podmienky pre registráciu
  2. Dekan ocenil študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  3. Application of GDPR with respect to the size of the enterprise
  4. Modern luxury next to the Blue Church
  5. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  6. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  7. Moskva alebo Petrohrad?
  8. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  9. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  10. HB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  1. Moskva alebo Petrohrad? 9 371
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 4 230
  3. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 2 606
  4. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 186
  5. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 557
  6. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 404
  7. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 1 331
  8. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 123
  9. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 085
  10. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu 1 003

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Slovensko neuspelo v boji o sídlo Európskej liekovej agentúry

Bratislava nezískala sídlo EMA, bola na štvrtej nepostupovej pozícii.

KOMENTÁRE

Prečo by sa mali Slováci začať báť Čechov

Slovensko bude musieť vynaložiť viac úsilia a vynaliezavosti, aby ho Brusel v zhluku „podivných“ demokracií na východ od Nemecka rozpoznal

KOMENTÁRE

Fico útokom na Kisku škodí hlavne sebe

Všetky pokusy o priamu konfrontáciu sa doteraz vždy skončili porážkou Fica.

Neprehliadnite tiež

Prehliadka anjelov: Modelky z Victoria's Secret ohurovali v Šanghaji

Na módnej prehliadke sa zúčastnilo 55 modeliek.

Príbeh manželstva: Kráľovná Alžbeta II. a princ Filip oslavujú platinovú svadbu

Pred svadbou mal princ na konte šesť libier, no množstvo šarmu.

Americké hviezdy zabudli šokovať. Pozrite si galériu z American Music Awards 2017

Odovzdávania hudobných cien idú často ruka v ruke s módnou extravaganciou.

Vzťahová poradňa: Môj priateľ sa veľmi podobá na môjho bývalého. Bude aj on tyran?

Psychologička odpovedá, či majú fyzicky podobní ľudia aj rovnakú povahu a či je dobré chodiť s oveľa starším mužom.