SME

Keď sú tuky žiaduce

A nemáme na mysli tukové vankúšiky, ktoré deformujú našu postavu. Zdravé tuky by sme si mali dopriať denne na tanieri.

Ilustračné foto: Stock.XCHNGIlustračné foto: Stock.XCHNG

O tom, že tuky sú zdrojom energie a sú v našom tele veľmi žiaduce, by sme nemali pochybovať. Napriek tomu sa snažíme tukom v potravinách skôr vyhýbať. Jednak kvôli našej figúre a v neposlednom rade aj pre naše zdravie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podľa názorov odborníkov sú však tuky pre príjem potravy takmer rovnako dôležité ako voda. Mnohé látky, ktoré sa vo vode nedokážu rozpustiť, sa do organizmu dostávajú vďaka mastným kyselinám, teda tukom.

Výskumy hovoria, že človek by mal v potrave prijať denne približne 20 % bielkovín, 25 – 35 % tukov a 45 – 55 % sacharidov. Dôležité je však rozlišovať tuky a tuky. Rozdiel je v ich zložení, ale aj v účinkoch na organizmus. Rastlinné tuky sú ľahšie stráviteľné a navyše nezaťažujú organizmus tak, ako ich živočíšni bratia.

SkryťVypnúť reklamu

„Zatiaľ čo živočíšne tuky bohaté na nasýtené mastné kyseliny vedú k nežiaducemu zvýšeniu hladiny cholesterolu v krvi, rastlinné tuky obsahujú prevažne nenasýtené omega 3 a 6 mastné kyseliny, ktoré majú priaznivý účinok a hladinu cholesterolu znižujú,“ upresňuje lekárka Katarína Babinská zo Združenia pre zdravie a výživu.

Olej na zjedenie

Rastlinné oleje sú najmä v lete každodennou súčasťou jedálnička. Pridávame ich nielen do varenia, ale tvoria nenahraditeľnú súčasť studenej kuchyne. Veď šalát bez olivového oleja si už takmer ani nevieme predstaviť. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo je to tak?

Tajomstvo olejov spočíva práve v tom, že nám prebúdzajú chuťové poháriky a otvárajú cestu k radosti z jedla. A navyše sú zdravé. Väčšina rastlinných olejov sa dnes po technologickej stránke vyrába čo najšetrnejšie a lisuje sa buď za studena, alebo v takom tepelnom režime, ktoré neničí najväčšie bohatstvo obsiahnuté v olejoch – nenasýtené mastné kyseliny.

SkryťVypnúť reklamu

Pozor by sme si však mali dávať pri olejoch určených na varenie, pretože podľa lekárky zbytočne vysoké teploty spôsobujú rozklad nenasýtených mastných kyselín a poškodenie ich výživovej hodnoty.

„Tepelná úprava by preto nemala trvať dlhšie ako je potrebné, vyhýbame sa aj zbytočnému prepaľovaniu oleja varením pri príliš vysokej teplote,“ dopĺňa Babinská. „Dôležité je tiež používať tie druhy olejov, ktoré sú určené na tepelnú úpravu. Výber vhodného oleja by nám mali uľahčiť informácie na obale výrobku.“

Margaríny nie sú zlé

Napriek tomu, že mnohí z nás oleje v kuchyni obľubujú, k margarínom sa často staviame skepticky a v rámci zdravej výživy radšej siahneme po klasickom masle. Odborníčka na výživu Katarína Babinská však konzumáciu kvalitných margarínov neodsudzuje, pretože týmto spôsobom môžeme tiež získať z rastlinných tukov nenasýtené omega 3 a 6 mastné kyseliny.

SkryťVypnúť reklamu

Vysvetľuje, že margaríny od renomovaných výrobcov sa vyrábajú z kvalitných rastlinných olejov: repkového, slnečnicového, kukuričného, ľanového alebo iných olejov a zachovávajú si mnohé z ich priaznivých vlastností, napríklad v nich nie je prítomný cholesterol.

„V porovnaní s tukmi živočíšneho pôvodu obsahujú margaríny viac zdraviu prospešných látok. Ak ich použijeme v studenej kuchyni namiesto masla, odľahčíme svoj organizmus o mliečne nasýtené tuky, ktoré nepriaznivo pôsobia na zvyšovanie cholesterolu a navyše zabezpečíme telu prísun látok, ktoré podporujú správnu distribúciu vitamínov v tele,“ dopĺňa Babinská.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 980
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 598
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 803
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 620
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 285
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 961
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 449
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 120
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.

Únia sa po odvrátení USA môže posunúť do roly svetovej veľmoci.


21
Harvard je najnovším terčom Trumpa proti zahraničným študentom, ktorí sa zúčastnili na propalestínskych protestoch.

Predtým univerzite už škrtol financie.


5
Michal Konrád v svojej reštaurácii Moozi.

Pred pár mesiacmi si otvoril reštauráciu.


10
Protest Bratislava nie je Moskva, Slovensko je Európa.

O tom, či a kedy sa zo Slovenska stane ruská gubernia, nerozhodnú vojaci a politici, ale strata našej citlivosti.


Pavel Sibyla 4
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 204
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 10 168
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 493
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 284
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 872
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 725
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 023
  8. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka 5 338
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu