Chute a vône Krajiny tisícich jazier

Človek nepotrebuje hlbokú znalosť fínskej kuchyne, aby uhádol, že obyvatelia „krajiny tisícich jazier“ konzumujú pestrú škálu sladkovodných rýb.

(Zdroj: Slovak Spectator)

No Fínsko možno nazvať aj krajinou húb a „najsladších jahôd“, za také ich označila Henna Kaarina Knuuttila, keď vysvetľovala, že fínske „polárne noci“ dávajú bobuľovému ovociu veľa svetla, čo ovplyvňuje chuť a vôňu jedla.

Huby majú významné postavenie vo fínskej výžive a ľudia ich smú voľne zbierať, s výnimkou tých, čo rastú niekomu na dvore, vysvetlila fínska chargé d’affairs a dodala, že jej domovina vyváža ohromné množstvá húb, hlavne do Talianska.

Namiesto hríbov sa Knuuttila a Anne Kaiser rozhodli pre program Varíme s veľvyslancom, z dielne The Slovak Spectator a TV Sme, predstaviť fínsku kuchyňu prostredníctvom Karjalenpiirakat, čiže karelského pirohu, a Vatruskat, polmesiacového slaného pečiva z potlačených zemiakov plneného ryžou. Ryžový chlieb z kysnutého cesta, ktorý Kaiser upiekla podľa vlastného receptu, je tiež základnou súčasťou fínskej gastronomickej kultúry.

Vianoce zo západu, Veľká noc z východu

„Aj karelský piroh, aj vatruskat pochádzajú z východnej časti Fínska a sú súčasťou východného dedičstva,“ povedala Knuuttila, pričom vykrajovala okrajom pohára polcentimetrové plátky cesta, aby z nich neskôr urobila malé kúsky, ktoré vyvaľkala „piirakkapulikkou“, dreveným fínskym kuchynským náradím, na karelský piroh.

Fínsko je kulinársky rôznorodé. Vianočné tradície pochádzajú zväčša zo západnej časti krajiny, zatiaľ čo veľkonočné tradície Fínska majú podľa Knuuttily pôvod vo východných oblastiach. Chargé dodáva, že na západe je napríklad chlieb mäkší a ľudia tam jedia mäsové guľky.

Čo je spoločné pre celú krajinu je rastúci trend zdravšej výživy, pričom Knuuttila hovorí, že zelenina a ovocie sa stále častejšie objavujú na fínskych jedálničkoch.

„Nebolo to tak však vždy, hlavne pre zložité skladovanie jedla v zime,” vysvetľuje Knuuttila a dodáva, že v jej vlasti sa organizujú kampane povzbudzujúce ľudí, aby pri výbere kládli väčší dôraz na zdravie. „Máme napríklad kampane proti vysokej spotrebe masla a soli.“ Preto je šťastím, že Fínsko ponúka – podľa nej – bobuľové ovocie v hojnej miere. Toto je dobrý rok na divé maliny a teda „máme hojnosť tohto ovocia, ktoré neobsahuje žiadne chemikálie a je bohaté na vitamíny. Väčšina ľudí ich zbiera v lese a potom si ich mrazí v mrazničke, a robí z nich džem alebo čerstvú šťavu na konzumáciu v zime“. Fíni tiež používajú bobuľové ovocie na výrobu sladkého likéru.

Veľa mlieka, málo cukru

Fínsko je typické vysokou spotrebou mlieka: „Dokonca aj dospelí pijú mlieko na obed alebo večeru,“ podotkla Knuuttila a dodala, že mlieko, ktoré Fíni konzumujú, je obohatené o vitamín D kvôli dlhým zimám, keď ho ľudia majú nedostatok. Na otázku, aké sú hlavné rozdiely medzi slovenskou a fínskou kuchyňou, Knuuttila odvetila, že Slováci jedia viac mäsa, pričom Fíni jedia viac rýb než Slováci. Na Slovensku je okrem toho polievka väčšinou úvodom alebo časťou trojchodového menu, zatiaľ čo vo Fínsku sa konzumuje ako hlavné jedlo.

„Celá kultúra koláčov a pečiva je vo Fínsku absolútne odlišná,“ poznamenala Knuuttila, s dodatkom, že fínske pečivo nie je také sladké ako slovenské a že Fíni spotrebujú menej cukru. „Nemáme takúto ohromnú škálu rôznych druhov koláčov ako vy.“

Hoci Fíni nepestujú kávu, sú jej vášnivými konzumentmi, pričom podľa Knuuttily má Fínsko najvyššiu spotrebu kávy na svete. Ďalšia charakteristická črta Fínska je, že študenti majú nárok na obedy v škole zadarmo – táto tradícia trvá už od 40. rokov minulého storočia. Knuuttila je toho názoru, že teplé obedy sa odrážajú na dobrých známkach detí.

Krémová lososová polievka

polievka.jpg

  • 1 veľká cibuľa nadrobno nakrájaná
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 5-8 zemiakov nakrájaných na kocky veľkosti 2 cm
  • 1l rybieho vývaru
  • 1 bobkový list
  • 2 celé sušené zrnká nového alebo čierneho korenia
  • čerstvo pomletá soľ
  • 500g filé z lososa
  • nakrájaného na kocky veľkosti 2 cm
  • 2 dl šľahačky
  • 4 polievkové lyžice posekaného kôpru

Nadrobno nakrájajte cibuľu, ošúpte zemiaky a nakrájajte ich na kocky veľkosti 2cm. Odstráňte kožu a kosti z lososieho filé a nakrájajte ho na kocky veľkosti 2cm. Rozpusťte maslo na veľkej panvici, pridajte nakrájanú cibuľu a varte na slabom ohni, často miešajúc, 5 minút. Pridajte kocky zemiakov, rybí vývar, bobkový list, nové korenie a trochu soli. Varte, kým sa zemiaky neuvaria. Pridajte do polievky kocky lososa a varte na slabom ohni niekoľko minút. Pridajte šľahačku, varte na strednom plameni, kým polievka nezačne vrieť. Odstavte ju z plameňa a pridajte čerstvo posekaný kôpor.

Palacinky z rúry

palacinky2.jpg

  • 1 veľké alebo 2 malé vajíčka
  • pol litra čerstvého mlieka
  • 2 dl pšeničnej múky
  • pol kávovej lyžičky soli
  • pol dl oleja alebo roztopeného masla

Jemne rozšľahajte vajcia vo veľkej mise a pridajte všetky ostatné prísady, stále šľahajúc až kým nedosiahnete rovnomerné, tekuté cesto. Nechajte ho pol hodiny odležať. Zohrejte rúru na 225°C. Vyložte pekáč papierom na pečenie a vylejte doň cesto. Pečte 15-20 minút, kým palacinka nezíska farbu a nezačnú sa tvoriť veľké bubliny. Servírujte ako sladký dezert alebo desiatu s čerstvými bobuľami, džemom alebo šľahačkou.

Vatruskat

vatruskat3_r2303.jpg

Cesto:

  • 1 kg roztlačených zemiakov
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 3 dl múky
  • 2 vajíčka
  • 1 kávová lyžička soli

Plnka:
ryža uvarená v mierne osolenej vode.

Uvarte zemiaky v osolenej vode. Ošúpte ich, roztlačte ich, pridajte maslo a nechajte vychladnúť. Vmiešajte múku a soľ do roztlačených zemiakov. Urobte z masy malé okrúhle koláčiky. Dajte jednu polievkovú lyžicu ryže na opačný koniec plochého koláčika a zahnite druhý kraj. Uzavrite vatruskat do tvaru polmesiaca.

Pečte v rúre na 225°C asi 15 minút. Potrite rozpusteným maslom.

Karjalenpiirakat (karelský piroh)

karjalenpiirakat2_r87.jpg

Cesto:

  • 1,5 dl vody
  • 1 polievková lyžica oleja
  • trištvrte kávovej lyžičky soli
  • 3 dl ražnej múky
  • 2 dl pšeničnej múky.

Plnka - ryžová kaša:

  • 2,5 dl vody
  • 2 dl ryže
  • 7,5 dl mlieka
  • pol kávovej lyžičky soli
  • maslo

Najprv urobte plnku. Vmiešajte ryžu do vriacej vody a nechajte variť 10 minút. Pridajte mlieko a nechajte pomaly vrieť 30 minút. Pridajte soľ a nechajte vychladnúť. Aby ste dosiahli kôrku, zmiešajte studenú vodu, olej, soľ a múku v mise drevenou lyžicou a vymiešajte na pevné kompaktné cesto. Rozdeľte cesto na tri časti. Urobte pol centimetra hrubý plátok cesta a pohárom z neho vykrojte menšie kúsky. Tieto kúsky rozvaľkajte natenko valčekom alebo piirakkapulikkou, ak ju máte. Na každý kúsok rozotrite trochu kaše a okraje čiastočne zahnite ponad obal a tesne uzavrite ukazovákmi. Dajte na papier na pečenie a pečte na 275°C okolo 15 minút. Potrite roztopeným maslom. Ako plnku môžete použiť aj potlačené zemiaky.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  2. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  4. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  5. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  6. Top First moment dovolenky na leto 2018
  7. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  8. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  9. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a.
  1. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  2. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  3. HB Reavis sťahuje žiadosť na pridelenie osvedčenia o Smart City
  4. Do zóny Nové Nivy v Bratislave pribudne projekt
  5. Ako sa zmenili autá za štvrťstoročie?
  6. Accessible Urban Living
  7. RPSP – A good intention ruined by execution
  8. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  9. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  10. Riešenia pre hnedú planétu
  1. Top First moment dovolenky na leto 2018 10 903
  2. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 6 049
  3. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 3 915
  4. Ako pôjdu vlaky po novom? Mení sa cestovný poriadok 3 050
  5. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok 2 246
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a. 1 853
  7. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní 1 764
  8. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 510
  9. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová 1 376
  10. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 274

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Róbert Bezák: Radi počúvame, ako niekto vyrieši naše problémy

Možno je to taká diagnóza spoločnosti, že je schopná si kohokoľvek zvoliť. Som z toho smutný.

DOMOV

Rok 1993: Republiku krstili šampanským, ale mnohí rýchlo vytriezveli

Slovensko zápasilo so starými problémami.

DOMOV

Dobré ráno: Amerika môže odštartovať novú vojnu

Amerika môže v regióne zničiť mierové snahy.

Neprehliadnite tiež

Virginia Apgarová: Vlastné deti nemala, no zachránila milióny novorodencov

V rámci pôrodníctva priniesla revolučný nápad.

Neviete, čo robiť s použitým tehotenským testom? Môžete ho spláchnuť

Splachovateľný a kompostovateľný test príde na trh v roku 2018.

Zuzana Porubjaková: Štve ma, keď hranie niekto fláka

V roku 2018 ju diváci uvidia v novom seriáli aj filme, divadlo je jej druhý domov a z emócií je jej najbližší smútok.

Trendom roka 2018 je Ultra Violet, farba vesmíru aj kvetov

Fialová bude vládnuť móde, dizajnu aj líčeniu.

Vzťahová poradňa: Neviem, ako sa mám rozísť s príliš kontrolujúcim partnerom

Čo robiť, ak nechcete ublížiť rozchodom partnerovi a ak sa hanbíte za kamarátku, ktorá miluje všetko nadprirodzené?