SME

Ktorý fast food je najzdravší?

S chuťou sme sa pustili do rýchleho občerstvenia. Nie však do jedenia, ale do pátrania, aké sú zdravé varianty obľúbeného fat foodu, pardon, fast foodu.

(Zdroj: Fotolia)

Ako sme na tom na Slovensku

Podľa prieskumu, ktorý realizovala pre Združenie pre zdravie a výživu agentúra Focus, si aspoň občas dopraje rýchle občerstvenie až 61 % Slovákov. Takýto druh stravovania vyhľadávajú viac muži ako ženy a najviac letí medzi mladými ľuďmi vo veku od 18 do 24 rokov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V západnej Európe a USA je rýchle občerstvenie skôr jedlom chudobných, u nás to až tak neplatí. Podľa prieskumu sú návštevníkmi rýchleho občerstvenia skôr vyššie príjmové skupiny s platom vyšším ako 1500 €, a to najmä na západnom Slovensku.

SkryťVypnúť reklamu

Zdroj: www.zzv.sk

Prečo nám tak chutí?

Odpovedá odborníčka na výživu Katarína Skybová: „Keď jeme jedlá, ktoré obsahujú pochutiny na zvýraznenie chute, máme tendenciu zjesť väčšiu porciu, navyše potom si zvyčajne dáme ešte niečo, aby sme zneutralizovali chuť. Takže po mastnom langoši si dáme ešte koláčik alebo zjeme kúsok chleba.

Okrem toho vďaka rôznym ochucovadlám si od fast foodu vytvárame postupne určitú závislosť. Príjem potravy vyvoláva v našom tele pozitívne zážitky. Náš mozog totiž reaguje veľmi citlivo na chemické zmeny, ktoré nastanú po jedení.

Vďaka pozitívnemu zážitku z príjmu fastfoodového jedla si nás teda výrobcovia „pestujú“ ako stáleho odberateľa, až jedného pekného dňa zistíme, že pre naše zdravie nebolo práve najlepšie zamerať sa na tento druh stravy. Zradnosť rýchleho občerstvenia je práve v tom, že nám neuškodí hneď, ale má širší vplyv na našu výživu.“

SkryťVypnúť reklamu

Čo ukrýva fast food

  • Veľké množstvá nezdravých tukov –na prípravu rýchleho občerstvenia sapoužívajú väčšinou menejkvalitné tuky. Keďže sú tieto jedlá cenovo prístupné, nemôžeme očakávať, že v nich budú najkvalitnejšie potraviny.

  • Prebytok soli a prídavných látok, ako sú rôzne ochucovadlá a zvýrazňovače chuti, vďaka ktorým má jedlo výraznejšiu chuť a rýchlejšie si ho obľúbime.

  • Predpečené pečivá – odborníčka na výživu Katarína Skybová upozorňuje, že obsahujú rôzne prídavné látky, ktoré predlžujú lehotu trvanlivosti.

  • Priveľa jednoduchých sacharidov, pretože sa používajú najmä výrobky z bielej múky, ako je biele pečivo či pizza. V bielej múke chýbajú dôležité minerálne látky a vitamíny.

  • Nezdravú prípravu – rizikové je najmä ak bolo jedlo pripravované v prepálenom tuku. „Vtedy vznikajú obzvlášť agresívne mastné kyseliny, ktoré vážne ohrozujú naše zdravie,“ varuje Skybová.

  • Vysokú energetickú hustotu – je to kalorická bomba. „Keď zjeme napríklad žemľu s plátkom dusenej šunky a paradajkou, priemerná energetická hustota tohto jedla je 528 kJ na 100 g, čo je v poriadku. Vysokú energetickú hustotu však majú potraviny, ktoré obsahujú málo vody, ako sú napríklad sucháre, oplátky, trvanlivé salámy, veľmi tvrdé syry, bravčová masť, olej, slanina. Bežná strava by mala mať na100 g priemernú energetickú hustotou okolo 500 až 600 kJ, fastfoodové jedlá však dosahujú vyššie hodnoty,“ vysvetľuje Skybová.

Po kliknutí na obrázok sa vám tabuľka zobrazí v plnom rozlíšení.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 89 575
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 708
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 411
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 451
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 6 023
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 499
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 240
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 542
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 777
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 609
  3. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 31 435
  4. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 25 393
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 15 971
  6. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 536
  7. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 007
  8. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 943
  1. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  2. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  3. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  4. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  5. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  6. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  7. Tupou Ceruzou: Businessman
  8. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
SkryťZatvoriť reklamu