PIKNIK

Ovocie a zelenina z debničiek

Doručovanie sezónnych produktov od lokálnych farmárov funguje už takmer po celom Slovensku.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Lezú vám na nervy paradajky bez chuti zo supermarketov? Radi varíte z čerstvej zeleniny, no nemáte záhradku ani trhovisko v blízkom okolí? Nechajte si ju priviezť až pred dvere.

Doručovanie sezónnych produktov od lokálnych farmárov, známe ako „debničkovanie“, funguje už takmer po celom Slovensku.

Mnohé firmy vedia do debničky okrem čerstvého ovocia a zeleniny pribaliť aj iné suroviny – vajíčka, mäso, mliečne výrobky či zaváraniny. O väčšinu potravín na týždeň tak môžete mať postarané.

Ako to funguje

Všetko vybavíte cez internet. Vyberte si službu, ktorá doručuje ovocie a zeleninu vo vašom okolí. Aby bola zachovaná lokálnosť a čerstvosť, väčšina debničkových systémov operuje len do určitej vzdialenosti od pestovateľov.

Ponúkajú pritom dve možnosti doručenia: buď vám tovar dovezú až ku dverám, alebo si ho vyzdvihnete v dohodnutý čas na určenom mieste.

Osobný odber je bezplatný, pri doručení domov sa cena dopravy odvíja od vzdialenosti. Väčšina firiem distribuuje tovar raz za týždeň v rovnaký deň, no niektoré fungujú na dvojtýždennej či dokonca mesačnej báze.

Kto vám privezie zeleninu a ovocie
  • www.bioprevas.sk (Bratislava a okolie)
  • www.debnicky.sk (Bratislava a okolie)
  • www.debnickari.sk (Trenčín, Bánovce nad Bebravou, Bratislava)
  • www.dodebnicky.sk (Košice)
  • www.froufrou.sk (Trnava, Bratislava)
  • www.gazdovanie.sk (Zvolen, Banská Bystrica)
  • www.lasicky.sk (Senica, Skalica)
  • www.roklinka.sk (Košice a okolie)
  • www.slovenskadebnicka.sk (Bratislava a okolie)
  • www.vardoma.sk (Bratislava a okolie)
  • www.zdraviezfarmy.sk (Nitra a okolie)

Ak ste si našli dodávateľa, vyberte si veľkosť debničky (napríklad pre dvoch ľudí alebo štvorčlennú rodinu) a tiež čo v nej chcete mať. Ponuka sa mení podľa sezóny.

Záleží na tom, akú úrodu farmári práve zbierajú. Napríklad v júni môžete v debničke očakávať jahody, v júli čerešne, v auguste marhule či slivky. Stálou súčasťou debničky býva základná zelenina ako mrkva, petržlen či zemiaky.

Koľko to stojí?

Množstvo a pomer jednotlivých druhov ovocia a zeleniny nakombinujú debničkári, no ponúkajú na výber z viacerých variácií.

Ak si nejaký druh neprosíte alebo, naopak, z niektorého by sa vám zišlo viac, môžete do objednávky napísať svoju pripomienku. Ak to kapacity dovolia, väčšinou vám vyjdú v ústrety. Dokončíte objednávku a zaplatíte cez internet.

Koľko? Zrejme viac, ako napríklad v supermarkete, ale dostanete za to lepšie suroviny. Oplatí sa to napríklad rodinám, ktoré varia, ale nemajú vždy čas vybehnúť na trhovisko.

Päť- až deväťkilová debnička rôzne nakombinovaných surovín stojí od 12 do 20 eur. V Bratislave aj do 25 eur, hoci debničky tu bývajú aj ľahšie, od štyroch do siedmich kíl.

Doprava býva často zdarma, prípadne si doplatíte tri, štyri eurá.

Mäso, mlieko, vajcia

U väčšiny dodávateľov si môžete do debničky podľa potreby doplniť aj ďalšie produkty od lokálnych farmárov. Na výber je mäso, syry, mliečne výrobky, vajcia, bylinky a čaje, ale aj med, džemy, sirupy a ďalšie zaváraniny, či dokonca chlieb. V ponuke sa nájdu aj doplnkové balené bioprodukty – cestoviny, obilniny, oleje, nealkoholické nápoje a podobne.

Aby ste vedeli, odkiaľ tovar pochádza, dodávatelia debničiek predstavujú farmárov na svojich internetových stránkach. Dočítate sa, kde vyrástla mrkva, paradajka či cuketa vo vašej debničke a ako vyzerá mäsiar, od ktorého ste si objednali mäso na nedeľné rezne.

Z debničky na tanier

Dodávka čerstvej zeleniny a ovocia dorazila k vám domov. Ak nemáte vymyslené, čo z nej navaríte, môžete sa inšpirovať u svojho debničkára. Väčšina dodávateľov má na svojej internetovej stránke sezónne recepty a tipy, ako obsah debničky spracovať.

Niektorí vám dokonca priložia recept priamo do debničky. Ak ste si už zeleninu na tento týždeň objednali, môžete sa inšpirovať aj naším sezónnym receptom a uvariť si cestoviny s cukinou a paradajkami.

Cestoviny s cukinou a paradajkami

  • 400 g cestovín podľa chuti (4 porcie)
  • 4 až 6 paradajok
  • 2 menšie cukiny
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 až 6 väčších lístkov bazalky
  • olivový olej
  • parmezán
Postup:
1. Do veľkého hrnca dajte variť osolenú vodu. Keď začne vrieť, nasypte do nej cestoviny a uvarte ich al dente podľa návodu na obale.

2. Medzitým pozdĺžne prekrojte cukinu a každú polovicu pokrájajte na plátky hrubé 3 až 5 milimetrov. Paradajky pokrájajte na väčšie kúsky. Ak použijete cherry paradajky, stačí ich prekrojiť napoly.

3. Na panvici rozpáľte dve lyžice olivového oleja a orestujte cesnak pokrájaný na plátky. Vyberte cesnak (ak ho máte radi, nie je to nutné) a pridajte nakrájanú cukinu. Opekajte, kým cukina nezmäkne.

4. Pridajte nakrájané paradajky a opekajte ďalej. Ak sa vám šťava rýchlo odparuje, môžete pridať zopár lyžíc vody z cestovín. Na záver osoľte, okoreňte a pridajte nasekanú bazalku. Niekoľko lístkov si odložte na ozdobenie.

5. Zmiešajte cestoviny s omáčkou priamo v panvici alebo vo väčšej miske. Rozdeľte na taniere, ozdobte bazalkou a postrúhaným parmezánom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Od septembra opäť po starom
  2. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  3. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  4. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  5. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  7. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  8. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  10. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  1. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  2. Od septembra opäť po starom
  3. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš?
  4. Študenti stredných a vysokých škôl môžu získať na účet 1000€
  5. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  6. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  7. Business Smartphones Connected to Public Wi-Fi Can Be in Danger
  8. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  9. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  10. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 225
  2. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd 3 263
  3. Ako sme jazdili v socializme 1 898
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 790
  5. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 1 449
  6. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 1 410
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 269
  8. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 254
  9. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 172
  10. Leto nekončí! 842

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Gašpar prikryl Kočnerovho vyšetrovateľa

Policajný prezident tvrdil, že požiadal prokurátora o správu, aby mohol proti vyšetrovateľovi zakročiť. Prokuratúra takú žiadosť nedostala.

KOMENTÁRE

Ficov zásadný prelom. Alebo ani nie

Sme na priesečníku, keď Ficov prospech a prospech krajiny, sa pretínajú.

SVET

Premiér Fico kráča iným smerom ako Visegrád

Slovensko začína v regióne viesť debatu o budúcnosti EÚ.

Neprehliadnite tiež

V afganskom Kábule sa konala najodvážnejšia módna prehliadka v dejinách

Organizátor Adžmal Hakíkí bol rozhodnutý akciu uskutočniť, aj keby na nej mal pri samovražednom útoku prísť o ruky aj nohy.

Legendárny zdvih z Hriešneho tanca: Hlavná herečka sa podelila o detaily z natáčania

Všetci dobre poznáme scénu, keď Baby namiesto sedenia v kúte vyskočí do náruče Patricka Swayzeho.

Keď priznajú rakovinu, rodina ich zavrhne. Juhoázijské ženy trpia potichu

Mnohé ochorenie považujú za boží trest a neliečia sa.

Herečka Lujza Garajová Schrameková: Už som dosť veľká na to, aby som niekam uletela

Známa supermama prezradila, prečo si nechce zvykať na slávu.