PIKNIK

Ovocie a zelenina z debničiek

Doručovanie sezónnych produktov od lokálnych farmárov funguje už takmer po celom Slovensku.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Lezú vám na nervy paradajky bez chuti zo supermarketov? Radi varíte z čerstvej zeleniny, no nemáte záhradku ani trhovisko v blízkom okolí? Nechajte si ju priviezť až pred dvere.

Doručovanie sezónnych produktov od lokálnych farmárov, známe ako „debničkovanie“, funguje už takmer po celom Slovensku.

Mnohé firmy vedia do debničky okrem čerstvého ovocia a zeleniny pribaliť aj iné suroviny – vajíčka, mäso, mliečne výrobky či zaváraniny. O väčšinu potravín na týždeň tak môžete mať postarané.

Ako to funguje

Všetko vybavíte cez internet. Vyberte si službu, ktorá doručuje ovocie a zeleninu vo vašom okolí. Aby bola zachovaná lokálnosť a čerstvosť, väčšina debničkových systémov operuje len do určitej vzdialenosti od pestovateľov.

Ponúkajú pritom dve možnosti doručenia: buď vám tovar dovezú až ku dverám, alebo si ho vyzdvihnete v dohodnutý čas na určenom mieste.

Osobný odber je bezplatný, pri doručení domov sa cena dopravy odvíja od vzdialenosti. Väčšina firiem distribuuje tovar raz za týždeň v rovnaký deň, no niektoré fungujú na dvojtýždennej či dokonca mesačnej báze.

Kto vám privezie zeleninu a ovocie
  • www.bioprevas.sk (Bratislava a okolie)
  • www.debnicky.sk (Bratislava a okolie)
  • www.debnickari.sk (Trenčín, Bánovce nad Bebravou, Bratislava)
  • www.dodebnicky.sk (Košice)
  • www.froufrou.sk (Trnava, Bratislava)
  • www.gazdovanie.sk (Zvolen, Banská Bystrica)
  • www.lasicky.sk (Senica, Skalica)
  • www.roklinka.sk (Košice a okolie)
  • www.slovenskadebnicka.sk (Bratislava a okolie)
  • www.vardoma.sk (Bratislava a okolie)
  • www.zdraviezfarmy.sk (Nitra a okolie)

Ak ste si našli dodávateľa, vyberte si veľkosť debničky (napríklad pre dvoch ľudí alebo štvorčlennú rodinu) a tiež čo v nej chcete mať. Ponuka sa mení podľa sezóny.

Záleží na tom, akú úrodu farmári práve zbierajú. Napríklad v júni môžete v debničke očakávať jahody, v júli čerešne, v auguste marhule či slivky. Stálou súčasťou debničky býva základná zelenina ako mrkva, petržlen či zemiaky.

Koľko to stojí?

Množstvo a pomer jednotlivých druhov ovocia a zeleniny nakombinujú debničkári, no ponúkajú na výber z viacerých variácií.

Ak si nejaký druh neprosíte alebo, naopak, z niektorého by sa vám zišlo viac, môžete do objednávky napísať svoju pripomienku. Ak to kapacity dovolia, väčšinou vám vyjdú v ústrety. Dokončíte objednávku a zaplatíte cez internet.

Koľko? Zrejme viac, ako napríklad v supermarkete, ale dostanete za to lepšie suroviny. Oplatí sa to napríklad rodinám, ktoré varia, ale nemajú vždy čas vybehnúť na trhovisko.

Päť- až deväťkilová debnička rôzne nakombinovaných surovín stojí od 12 do 20 eur. V Bratislave aj do 25 eur, hoci debničky tu bývajú aj ľahšie, od štyroch do siedmich kíl.

Doprava býva často zdarma, prípadne si doplatíte tri, štyri eurá.

Mäso, mlieko, vajcia

U väčšiny dodávateľov si môžete do debničky podľa potreby doplniť aj ďalšie produkty od lokálnych farmárov. Na výber je mäso, syry, mliečne výrobky, vajcia, bylinky a čaje, ale aj med, džemy, sirupy a ďalšie zaváraniny, či dokonca chlieb. V ponuke sa nájdu aj doplnkové balené bioprodukty – cestoviny, obilniny, oleje, nealkoholické nápoje a podobne.

Aby ste vedeli, odkiaľ tovar pochádza, dodávatelia debničiek predstavujú farmárov na svojich internetových stránkach. Dočítate sa, kde vyrástla mrkva, paradajka či cuketa vo vašej debničke a ako vyzerá mäsiar, od ktorého ste si objednali mäso na nedeľné rezne.

Z debničky na tanier

Dodávka čerstvej zeleniny a ovocia dorazila k vám domov. Ak nemáte vymyslené, čo z nej navaríte, môžete sa inšpirovať u svojho debničkára. Väčšina dodávateľov má na svojej internetovej stránke sezónne recepty a tipy, ako obsah debničky spracovať.

Niektorí vám dokonca priložia recept priamo do debničky. Ak ste si už zeleninu na tento týždeň objednali, môžete sa inšpirovať aj naším sezónnym receptom a uvariť si cestoviny s cukinou a paradajkami.

Cestoviny s cukinou a paradajkami

  • 400 g cestovín podľa chuti (4 porcie)
  • 4 až 6 paradajok
  • 2 menšie cukiny
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 až 6 väčších lístkov bazalky
  • olivový olej
  • parmezán
Postup:
1. Do veľkého hrnca dajte variť osolenú vodu. Keď začne vrieť, nasypte do nej cestoviny a uvarte ich al dente podľa návodu na obale.

2. Medzitým pozdĺžne prekrojte cukinu a každú polovicu pokrájajte na plátky hrubé 3 až 5 milimetrov. Paradajky pokrájajte na väčšie kúsky. Ak použijete cherry paradajky, stačí ich prekrojiť napoly.

3. Na panvici rozpáľte dve lyžice olivového oleja a orestujte cesnak pokrájaný na plátky. Vyberte cesnak (ak ho máte radi, nie je to nutné) a pridajte nakrájanú cukinu. Opekajte, kým cukina nezmäkne.

4. Pridajte nakrájané paradajky a opekajte ďalej. Ak sa vám šťava rýchlo odparuje, môžete pridať zopár lyžíc vody z cestovín. Na záver osoľte, okoreňte a pridajte nasekanú bazalku. Niekoľko lístkov si odložte na ozdobenie.

5. Zmiešajte cestoviny s omáčkou priamo v panvici alebo vo väčšej miske. Rozdeľte na taniere, ozdobte bazalkou a postrúhaným parmezánom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV
  3. Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách
  4. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  5. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  6. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  7. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  8. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  9. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  10. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  1. Energetici predávajú nevyužívaný majetok
  2. Za posledných 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 10
  3. Trendy udržateľnej architektúry
  4. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV
  5. Ako dobre bývať v centre Bratislavy?
  6. Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách
  7. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  8. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
  9. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  10. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 15 659
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 3 460
  3. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 2 681
  4. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 2 393
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 1 266
  6. Ako na refinancovanie hypotéky 941
  7. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja 854
  8. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 718
  9. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu 543
  10. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“ 383

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Z Bonaparte do štátnej rezidencie? Fico plánuje bývanie aj pre Kisku a Danka

Šéf Úradu vlády Igor Federič kedysi vybavoval pre premiéra luxusnú vilu pri Bratislavskom hrade. Fico sa bránil, že by sa tam nikdy nenasťahoval.

KOMENTÁRE

Čechov teraz čaká obdobie ich mečiarizmu

České voľby popierajú tézu, že za nástup populistov môžu štandardné strany.

SVET

Anarchisti, hackeri či liberáli? Prečo Česi volili Pirátov

Pustite nás na nich, vyzývala Pirátska strana.

Nová kniha Michala Havrana: Obesíme ťa

Denník SME pripravil v utorok 24. októbra špeciálne vydanie. Kúpite ho v stánkoch s knihou Michala Havrana za 3,99 €.

Neprehliadnite tiež

Volajú ich biomatky a nie je to kompliment. Môže to ženám ublížiť?

Nálepkovanie môže mať dopad aj na zdravotnú starostlivosť.

Vzťahová poradňa: Môj muž si nikdy neprizná chybu. Čo s tým?

Čo robiť, keď máte doma odborníka na všetko? A ako si poradiť vtedy, keď si je manželka bližšia s bratom ako s manželom?

Viete, aké sú farebné trendy Vianoc 2017?

To, akú farbu stromčeka budeme mať, sa určuje dva roky vopred.

Manuál pre silnú imunitu: Základom ostáva strava a pohyb

Ako si vypestovať väčšiu odolnosť organizmu proti negatívnym vplyvom?