PIKNIK

Ovocie a zelenina z debničiek

Doručovanie sezónnych produktov od lokálnych farmárov funguje už takmer po celom Slovensku.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Lezú vám na nervy paradajky bez chuti zo supermarketov? Radi varíte z čerstvej zeleniny, no nemáte záhradku ani trhovisko v blízkom okolí? Nechajte si ju priviezť až pred dvere.

Doručovanie sezónnych produktov od lokálnych farmárov, známe ako „debničkovanie“, funguje už takmer po celom Slovensku.

Mnohé firmy vedia do debničky okrem čerstvého ovocia a zeleniny pribaliť aj iné suroviny – vajíčka, mäso, mliečne výrobky či zaváraniny. O väčšinu potravín na týždeň tak môžete mať postarané.

Ako to funguje

Všetko vybavíte cez internet. Vyberte si službu, ktorá doručuje ovocie a zeleninu vo vašom okolí. Aby bola zachovaná lokálnosť a čerstvosť, väčšina debničkových systémov operuje len do určitej vzdialenosti od pestovateľov.

Ponúkajú pritom dve možnosti doručenia: buď vám tovar dovezú až ku dverám, alebo si ho vyzdvihnete v dohodnutý čas na určenom mieste.

Osobný odber je bezplatný, pri doručení domov sa cena dopravy odvíja od vzdialenosti. Väčšina firiem distribuuje tovar raz za týždeň v rovnaký deň, no niektoré fungujú na dvojtýždennej či dokonca mesačnej báze.

Kto vám privezie zeleninu a ovocie
  • www.bioprevas.sk (Bratislava a okolie)
  • www.debnicky.sk (Bratislava a okolie)
  • www.debnickari.sk (Trenčín, Bánovce nad Bebravou, Bratislava)
  • www.dodebnicky.sk (Košice)
  • www.froufrou.sk (Trnava, Bratislava)
  • www.gazdovanie.sk (Zvolen, Banská Bystrica)
  • www.lasicky.sk (Senica, Skalica)
  • www.roklinka.sk (Košice a okolie)
  • www.slovenskadebnicka.sk (Bratislava a okolie)
  • www.vardoma.sk (Bratislava a okolie)
  • www.zdraviezfarmy.sk (Nitra a okolie)

Ak ste si našli dodávateľa, vyberte si veľkosť debničky (napríklad pre dvoch ľudí alebo štvorčlennú rodinu) a tiež čo v nej chcete mať. Ponuka sa mení podľa sezóny.

Záleží na tom, akú úrodu farmári práve zbierajú. Napríklad v júni môžete v debničke očakávať jahody, v júli čerešne, v auguste marhule či slivky. Stálou súčasťou debničky býva základná zelenina ako mrkva, petržlen či zemiaky.

Koľko to stojí?

Množstvo a pomer jednotlivých druhov ovocia a zeleniny nakombinujú debničkári, no ponúkajú na výber z viacerých variácií.

Ak si nejaký druh neprosíte alebo, naopak, z niektorého by sa vám zišlo viac, môžete do objednávky napísať svoju pripomienku. Ak to kapacity dovolia, väčšinou vám vyjdú v ústrety. Dokončíte objednávku a zaplatíte cez internet.

Koľko? Zrejme viac, ako napríklad v supermarkete, ale dostanete za to lepšie suroviny. Oplatí sa to napríklad rodinám, ktoré varia, ale nemajú vždy čas vybehnúť na trhovisko.

Päť- až deväťkilová debnička rôzne nakombinovaných surovín stojí od 12 do 20 eur. V Bratislave aj do 25 eur, hoci debničky tu bývajú aj ľahšie, od štyroch do siedmich kíl.

Doprava býva často zdarma, prípadne si doplatíte tri, štyri eurá.

Mäso, mlieko, vajcia

U väčšiny dodávateľov si môžete do debničky podľa potreby doplniť aj ďalšie produkty od lokálnych farmárov. Na výber je mäso, syry, mliečne výrobky, vajcia, bylinky a čaje, ale aj med, džemy, sirupy a ďalšie zaváraniny, či dokonca chlieb. V ponuke sa nájdu aj doplnkové balené bioprodukty – cestoviny, obilniny, oleje, nealkoholické nápoje a podobne.

Aby ste vedeli, odkiaľ tovar pochádza, dodávatelia debničiek predstavujú farmárov na svojich internetových stránkach. Dočítate sa, kde vyrástla mrkva, paradajka či cuketa vo vašej debničke a ako vyzerá mäsiar, od ktorého ste si objednali mäso na nedeľné rezne.

Z debničky na tanier

Dodávka čerstvej zeleniny a ovocia dorazila k vám domov. Ak nemáte vymyslené, čo z nej navaríte, môžete sa inšpirovať u svojho debničkára. Väčšina dodávateľov má na svojej internetovej stránke sezónne recepty a tipy, ako obsah debničky spracovať.

Niektorí vám dokonca priložia recept priamo do debničky. Ak ste si už zeleninu na tento týždeň objednali, môžete sa inšpirovať aj naším sezónnym receptom a uvariť si cestoviny s cukinou a paradajkami.

Cestoviny s cukinou a paradajkami

  • 400 g cestovín podľa chuti (4 porcie)
  • 4 až 6 paradajok
  • 2 menšie cukiny
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 až 6 väčších lístkov bazalky
  • olivový olej
  • parmezán
Postup:
1. Do veľkého hrnca dajte variť osolenú vodu. Keď začne vrieť, nasypte do nej cestoviny a uvarte ich al dente podľa návodu na obale.

2. Medzitým pozdĺžne prekrojte cukinu a každú polovicu pokrájajte na plátky hrubé 3 až 5 milimetrov. Paradajky pokrájajte na väčšie kúsky. Ak použijete cherry paradajky, stačí ich prekrojiť napoly.

3. Na panvici rozpáľte dve lyžice olivového oleja a orestujte cesnak pokrájaný na plátky. Vyberte cesnak (ak ho máte radi, nie je to nutné) a pridajte nakrájanú cukinu. Opekajte, kým cukina nezmäkne.

4. Pridajte nakrájané paradajky a opekajte ďalej. Ak sa vám šťava rýchlo odparuje, môžete pridať zopár lyžíc vody z cestovín. Na záver osoľte, okoreňte a pridajte nasekanú bazalku. Niekoľko lístkov si odložte na ozdobenie.

5. Zmiešajte cestoviny s omáčkou priamo v panvici alebo vo väčšej miske. Rozdeľte na taniere, ozdobte bazalkou a postrúhaným parmezánom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  2. Štefánka by Pulitzer
  3. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  4. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  5. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  6. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  7. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  8. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  9. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  10. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  1. Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov
  2. Prihlásili ste sa ako dobrovoľník na Olympiádu v Tokiu?
  3. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  4. Štefánka by Pulitzer
  5. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  6. Konferencia - EU support for research
  7. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  8. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  9. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  10. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 24 507
  2. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 17 771
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 8 892
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 6 941
  5. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 6 445
  6. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 5 284
  7. Štefánka by Pulitzer 5 174
  8. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 4 304
  9. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 3 533
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 2 946

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Lubyová dáva ruky preč od lukratívneho hotela, ktorý zhorel

Intenda sa sporí o Hotel Junior v Jasnej.

Stĺpček šéfredaktorky

Robert Fico je v rozklade

Ako do Ficovej mafiánskej scény zapadajú policajné orgány?

Neprehliadnite tiež

Ešte jedna šanca: Ako zachrániť vzťah pred rozchodom?

V rovnocennom vzťahu by rozchodu mala predchádzať väčšia snaha.

Majú talent a niekoľko nominácií, no Oscara nikdy nezískali

Pozrite si galériu hollywoodskych smoliarov.

Michelle Williams
Glenn Close na Golden Globes 2019

Svaly pristanú aj ženám. Ako ich získať zdravo?

Pravidelný silový tréning je pre ženy užitočný, nepremenia sa na kulturistky.