SME

Ovocie a zelenina z debničiek

Doručovanie sezónnych produktov od lokálnych farmárov funguje už takmer po celom Slovensku.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Lezú vám na nervy paradajky bez chuti zo supermarketov? Radi varíte z čerstvej zeleniny, no nemáte záhradku ani trhovisko v blízkom okolí? Nechajte si ju priviezť až pred dvere.

Doručovanie sezónnych produktov od lokálnych farmárov, známe ako „debničkovanie“, funguje už takmer po celom Slovensku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mnohé firmy vedia do debničky okrem čerstvého ovocia a zeleniny pribaliť aj iné suroviny – vajíčka, mäso, mliečne výrobky či zaváraniny. O väčšinu potravín na týždeň tak môžete mať postarané.

Ako to funguje

Všetko vybavíte cez internet. Vyberte si službu, ktorá doručuje ovocie a zeleninu vo vašom okolí. Aby bola zachovaná lokálnosť a čerstvosť, väčšina debničkových systémov operuje len do určitej vzdialenosti od pestovateľov.

SkryťVypnúť reklamu

Ponúkajú pritom dve možnosti doručenia: buď vám tovar dovezú až ku dverám, alebo si ho vyzdvihnete v dohodnutý čas na určenom mieste.

Osobný odber je bezplatný, pri doručení domov sa cena dopravy odvíja od vzdialenosti. Väčšina firiem distribuuje tovar raz za týždeň v rovnaký deň, no niektoré fungujú na dvojtýždennej či dokonca mesačnej báze.

Kto vám privezie zeleninu a ovocie

  • www.bioprevas.sk (Bratislava a okolie)
  • www.debnicky.sk (Bratislava a okolie)
  • www.debnickari.sk (Trenčín, Bánovce nad Bebravou, Bratislava)
  • www.dodebnicky.sk (Košice)
  • www.froufrou.sk (Trnava, Bratislava)
  • www.gazdovanie.sk (Zvolen, Banská Bystrica)
  • www.lasicky.sk (Senica, Skalica)
  • www.roklinka.sk (Košice a okolie)
  • www.slovenskadebnicka.sk (Bratislava a okolie)
  • www.vardoma.sk (Bratislava a okolie)
  • www.zdraviezfarmy.sk (Nitra a okolie)

SkryťVypnúť reklamu

Ak ste si našli dodávateľa, vyberte si veľkosť debničky (napríklad pre dvoch ľudí alebo štvorčlennú rodinu) a tiež čo v nej chcete mať. Ponuka sa mení podľa sezóny.

Záleží na tom, akú úrodu farmári práve zbierajú. Napríklad v júni môžete v debničke očakávať jahody, v júli čerešne, v auguste marhule či slivky. Stálou súčasťou debničky býva základná zelenina ako mrkva, petržlen či zemiaky.

Koľko to stojí?

Množstvo a pomer jednotlivých druhov ovocia a zeleniny nakombinujú debničkári, no ponúkajú na výber z viacerých variácií.

Ak si nejaký druh neprosíte alebo, naopak, z niektorého by sa vám zišlo viac, môžete do objednávky napísať svoju pripomienku. Ak to kapacity dovolia, väčšinou vám vyjdú v ústrety. Dokončíte objednávku a zaplatíte cez internet.

SkryťVypnúť reklamu

Koľko? Zrejme viac, ako napríklad v supermarkete, ale dostanete za to lepšie suroviny. Oplatí sa to napríklad rodinám, ktoré varia, ale nemajú vždy čas vybehnúť na trhovisko.

Päť- až deväťkilová debnička rôzne nakombinovaných surovín stojí od 12 do 20 eur. V Bratislave aj do 25 eur, hoci debničky tu bývajú aj ľahšie, od štyroch do siedmich kíl.

Doprava býva často zdarma, prípadne si doplatíte tri, štyri eurá.

Mäso, mlieko, vajcia

U väčšiny dodávateľov si môžete do debničky podľa potreby doplniť aj ďalšie produkty od lokálnych farmárov. Na výber je mäso, syry, mliečne výrobky, vajcia, bylinky a čaje, ale aj med, džemy, sirupy a ďalšie zaváraniny, či dokonca chlieb. V ponuke sa nájdu aj doplnkové balené bioprodukty – cestoviny, obilniny, oleje, nealkoholické nápoje a podobne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aby ste vedeli, odkiaľ tovar pochádza, dodávatelia debničiek predstavujú farmárov na svojich internetových stránkach. Dočítate sa, kde vyrástla mrkva, paradajka či cuketa vo vašej debničke a ako vyzerá mäsiar, od ktorého ste si objednali mäso na nedeľné rezne.

Z debničky na tanier

Dodávka čerstvej zeleniny a ovocia dorazila k vám domov. Ak nemáte vymyslené, čo z nej navaríte, môžete sa inšpirovať u svojho debničkára. Väčšina dodávateľov má na svojej internetovej stránke sezónne recepty a tipy, ako obsah debničky spracovať.

Niektorí vám dokonca priložia recept priamo do debničky. Ak ste si už zeleninu na tento týždeň objednali, môžete sa inšpirovať aj naším sezónnym receptom a uvariť si cestoviny s cukinou a paradajkami.

Cestoviny s cukinou a paradajkami

  • 400 g cestovín podľa chuti (4 porcie)
  • 4 až 6 paradajok
  • 2 menšie cukiny
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 až 6 väčších lístkov bazalky
  • olivový olej
  • parmezán

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Postup:
1. Do veľkého hrnca dajte variť osolenú vodu. Keď začne vrieť, nasypte do nej cestoviny a uvarte ich al dente podľa návodu na obale.

2. Medzitým pozdĺžne prekrojte cukinu a každú polovicu pokrájajte na plátky hrubé 3 až 5 milimetrov. Paradajky pokrájajte na väčšie kúsky. Ak použijete cherry paradajky, stačí ich prekrojiť napoly.

3. Na panvici rozpáľte dve lyžice olivového oleja a orestujte cesnak pokrájaný na plátky. Vyberte cesnak (ak ho máte radi, nie je to nutné) a pridajte nakrájanú cukinu. Opekajte, kým cukina nezmäkne.

4. Pridajte nakrájané paradajky a opekajte ďalej. Ak sa vám šťava rýchlo odparuje, môžete pridať zopár lyžíc vody z cestovín. Na záver osoľte, okoreňte a pridajte nasekanú bazalku. Niekoľko lístkov si odložte na ozdobenie.

5. Zmiešajte cestoviny s omáčkou priamo v panvici alebo vo väčšej miske. Rozdeľte na taniere, ozdobte bazalkou a postrúhaným parmezánom.

Víkend

Ilustračné foto

Ojedinele môže priniesť výdatnejšie zrážky na úrovni okolo 50 milimetrov.


TASR
Diaľnica D1 v smere do Bratislavy počas víkendových stavebných prác. Snímka z roku 2024

Uzávera sa začne vo štvrtok o 20.00 h.


TASR 6
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Jeden stavbár, druhý mikrobiológ. Bratia zvalcovali trh
  2. Farba ju nezachráni. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina
  3. Objav prírodný ionťák, ktorý stojí za výkonom J. Slafkovského
  4. Union drží prvenstvo v dostupnosti zdravotnej starostlivosti
  5. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú
  6. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame
  7. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne?
  8. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov
  1. Objav prírodný ionťák, ktorý stojí za výkonom J. Slafkovského
  2. Union drží prvenstvo v dostupnosti zdravotnej starostlivosti
  3. Farba ju nezachráni. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina
  4. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame
  5. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú
  6. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne?
  7. Jeden stavbár, druhý mikrobiológ. Bratia zvalcovali trh
  8. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov
  1. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov 18 569
  2. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame 4 716
  3. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 4 705
  4. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne? 4 019
  5. Farba ju nezachráni. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina 3 974
  6. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky? 3 731
  7. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú 2 984
  8. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri 2 949
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  2. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  3. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  4. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  5. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  6. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  7. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  8. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  1. Dušan Koniar: Puč na Slovensku 15 117
  2. Ivan Mlynár: Zábava Roberta Fica s riskovaním našich životov neberie konca. 15 033
  3. Radko Mačuha: "Maskovacie prvky" auta šéfa SIS 14 238
  4. Ján Šeďo: To dopravní inžinieri všetko posr**i ! 11 412
  5. Michal Porubän: Otvorený list vedeniu Slovenskej akadémie vied 11 298
  6. Blanka Ulaherová: Návrat po 46 rokoch 9 211
  7. Ján Valchár: Zaujímavé fakty okolo ruskej ropy. 8 984
  8. Ivan Mlynár: Je Šutaj Eštok úplný kretén ? Nie, je to génius. Ak to niekto nechápe, je to jeho problém. 7 151
  1. Radko Mačuha: Hory majú oči.
  2. Marcel Rebro: Fico v Pekingu: Európsky exot na Putinovej prehliadke
  3. Radko Mačuha: Podať si ruku s Putinom, nieje žiadne umenie.
  4. Marian Nanias: Jachtavý brat Lacko.
  5. Radko Mačuha: "Maskovacie prvky" auta šéfa SIS
  6. Věra Tepličková: Pali a jeho Bumblebee II. - jedno z možných objasnení
  7. Věra Tepličková: Pali a jeho Bumblebee
  8. Jiří Ščobák: Ako prísť o peniaze ľahko a rýchlo
SkryťZatvoriť reklamu