PIKNIK

Ovocie a zelenina z debničiek

Doručovanie sezónnych produktov od lokálnych farmárov funguje už takmer po celom Slovensku.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Lezú vám na nervy paradajky bez chuti zo supermarketov? Radi varíte z čerstvej zeleniny, no nemáte záhradku ani trhovisko v blízkom okolí? Nechajte si ju priviezť až pred dvere.

Doručovanie sezónnych produktov od lokálnych farmárov, známe ako „debničkovanie“, funguje už takmer po celom Slovensku.

Mnohé firmy vedia do debničky okrem čerstvého ovocia a zeleniny pribaliť aj iné suroviny – vajíčka, mäso, mliečne výrobky či zaváraniny. O väčšinu potravín na týždeň tak môžete mať postarané.

Ako to funguje

Všetko vybavíte cez internet. Vyberte si službu, ktorá doručuje ovocie a zeleninu vo vašom okolí. Aby bola zachovaná lokálnosť a čerstvosť, väčšina debničkových systémov operuje len do určitej vzdialenosti od pestovateľov.

Ponúkajú pritom dve možnosti doručenia: buď vám tovar dovezú až ku dverám, alebo si ho vyzdvihnete v dohodnutý čas na určenom mieste.

Osobný odber je bezplatný, pri doručení domov sa cena dopravy odvíja od vzdialenosti. Väčšina firiem distribuuje tovar raz za týždeň v rovnaký deň, no niektoré fungujú na dvojtýždennej či dokonca mesačnej báze.

Kto vám privezie zeleninu a ovocie
  • www.bioprevas.sk (Bratislava a okolie)
  • www.debnicky.sk (Bratislava a okolie)
  • www.debnickari.sk (Trenčín, Bánovce nad Bebravou, Bratislava)
  • www.dodebnicky.sk (Košice)
  • www.froufrou.sk (Trnava, Bratislava)
  • www.gazdovanie.sk (Zvolen, Banská Bystrica)
  • www.lasicky.sk (Senica, Skalica)
  • www.roklinka.sk (Košice a okolie)
  • www.slovenskadebnicka.sk (Bratislava a okolie)
  • www.vardoma.sk (Bratislava a okolie)
  • www.zdraviezfarmy.sk (Nitra a okolie)

Ak ste si našli dodávateľa, vyberte si veľkosť debničky (napríklad pre dvoch ľudí alebo štvorčlennú rodinu) a tiež čo v nej chcete mať. Ponuka sa mení podľa sezóny.

Záleží na tom, akú úrodu farmári práve zbierajú. Napríklad v júni môžete v debničke očakávať jahody, v júli čerešne, v auguste marhule či slivky. Stálou súčasťou debničky býva základná zelenina ako mrkva, petržlen či zemiaky.

Koľko to stojí?

Množstvo a pomer jednotlivých druhov ovocia a zeleniny nakombinujú debničkári, no ponúkajú na výber z viacerých variácií.

Ak si nejaký druh neprosíte alebo, naopak, z niektorého by sa vám zišlo viac, môžete do objednávky napísať svoju pripomienku. Ak to kapacity dovolia, väčšinou vám vyjdú v ústrety. Dokončíte objednávku a zaplatíte cez internet.

Koľko? Zrejme viac, ako napríklad v supermarkete, ale dostanete za to lepšie suroviny. Oplatí sa to napríklad rodinám, ktoré varia, ale nemajú vždy čas vybehnúť na trhovisko.

Päť- až deväťkilová debnička rôzne nakombinovaných surovín stojí od 12 do 20 eur. V Bratislave aj do 25 eur, hoci debničky tu bývajú aj ľahšie, od štyroch do siedmich kíl.

Doprava býva často zdarma, prípadne si doplatíte tri, štyri eurá.

Mäso, mlieko, vajcia

U väčšiny dodávateľov si môžete do debničky podľa potreby doplniť aj ďalšie produkty od lokálnych farmárov. Na výber je mäso, syry, mliečne výrobky, vajcia, bylinky a čaje, ale aj med, džemy, sirupy a ďalšie zaváraniny, či dokonca chlieb. V ponuke sa nájdu aj doplnkové balené bioprodukty – cestoviny, obilniny, oleje, nealkoholické nápoje a podobne.

Aby ste vedeli, odkiaľ tovar pochádza, dodávatelia debničiek predstavujú farmárov na svojich internetových stránkach. Dočítate sa, kde vyrástla mrkva, paradajka či cuketa vo vašej debničke a ako vyzerá mäsiar, od ktorého ste si objednali mäso na nedeľné rezne.

Z debničky na tanier

Dodávka čerstvej zeleniny a ovocia dorazila k vám domov. Ak nemáte vymyslené, čo z nej navaríte, môžete sa inšpirovať u svojho debničkára. Väčšina dodávateľov má na svojej internetovej stránke sezónne recepty a tipy, ako obsah debničky spracovať.

Niektorí vám dokonca priložia recept priamo do debničky. Ak ste si už zeleninu na tento týždeň objednali, môžete sa inšpirovať aj naším sezónnym receptom a uvariť si cestoviny s cukinou a paradajkami.

Cestoviny s cukinou a paradajkami

  • 400 g cestovín podľa chuti (4 porcie)
  • 4 až 6 paradajok
  • 2 menšie cukiny
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 až 6 väčších lístkov bazalky
  • olivový olej
  • parmezán
Postup:
1. Do veľkého hrnca dajte variť osolenú vodu. Keď začne vrieť, nasypte do nej cestoviny a uvarte ich al dente podľa návodu na obale.

2. Medzitým pozdĺžne prekrojte cukinu a každú polovicu pokrájajte na plátky hrubé 3 až 5 milimetrov. Paradajky pokrájajte na väčšie kúsky. Ak použijete cherry paradajky, stačí ich prekrojiť napoly.

3. Na panvici rozpáľte dve lyžice olivového oleja a orestujte cesnak pokrájaný na plátky. Vyberte cesnak (ak ho máte radi, nie je to nutné) a pridajte nakrájanú cukinu. Opekajte, kým cukina nezmäkne.

4. Pridajte nakrájané paradajky a opekajte ďalej. Ak sa vám šťava rýchlo odparuje, môžete pridať zopár lyžíc vody z cestovín. Na záver osoľte, okoreňte a pridajte nasekanú bazalku. Niekoľko lístkov si odložte na ozdobenie.

5. Zmiešajte cestoviny s omáčkou priamo v panvici alebo vo väčšej miske. Rozdeľte na taniere, ozdobte bazalkou a postrúhaným parmezánom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  3. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  4. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  5. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  6. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  8. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  9. Top First moment dovolenky na leto 2018
  10. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  3. Vianočný bázar chalaňov
  4. Vianočné mecheche 2017
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  6. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  7. Majstrovstvá Stavebnej fakulty STU v Bratislave v plávaní 2017
  8. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  9. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  10. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  1. Legendárna Transsibírska magistrála 24 222
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 7 341
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 4 023
  4. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 3 405
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 2 453
  6. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 1 478
  7. Top First moment dovolenky na leto 2018 1 391
  8. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 336
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 1 294
  10. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať 1 002

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Hamšík vyrovnal gólový rekord Maradonu v drese Neapola

Marek Hamšík dal za Neapol 115 gólov.

PLUS

Piekol macesy a mal baňu. Jeho slovenská továreň prežila dodnes

Maces kupujú hlavne ľudia s problémami s trávením.

KOMENTÁRE

Rok 1997: Zmrznutý Leo desil viac než elektrikár Mečiar

Moc stále držal v rukách Mečiar a z rodinných osláv sa stávali mory.

Neprehliadnite tiež

Mariana Kováčová: Najťažšie pre dieťa je, keď sa násilia na ňom dopúšťajú rodičia

Zakladateľka Centra Slniečko nám porozprávala o najakútnejších problémoch detského sveta.

Tri lyžiarske rakúske destinácie: Tu zažijete viac ako lyžovačku

V rakúskych lyžiarskych strediskách na vás okrem skvelých zjazdoviek čaká aj viacero noviniek.

Mariah Carey: Prečo je speváčka považovaná za kráľovnú Vianoc?

Jej žezlo nikto nedokáže prevziať, hoci mnohí by chceli.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prečítajte si rozhovor s Marianou Kováčovou, ktorá sa venuje problematike týrania detí.

Biblia módy oslavuje výročie. Časopis Vogue má 125 rokov

V decembri 1892 vyšlo prvé číslo magazínu, ktorý je vo svete módy ikonou.