VÍNO NA VÍKEND

Všetko sa začalo v Gruzínsku

Snaha identifikovať najstarší vinársky región na svete sa podobá úsiliam o určenie, kde presne sa po prvýkrát objavil moderný Homo sapiens sapiens.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Približne vieme región, ale presné miesto nie. Vieme len to, kde sa našli prvé pozostatky. Podľa súčasného poznania prvá oblasť, kde sa vyrábalo víno, bol región Južného Kaukazu. Najstaršie stopy po mušte sa podľa skupiny archeológov našli na území dnešného Arménska a poukazujú na to, že vtedajší obyvatelia poznali a používali technológiu výroby vína už pred viac ako 6-tisíc rokmi. Samozrejme, nebol by to Južný Kaukaz, ak by si prestížnu pozíciu nenárokovali aj ďalšie národy v regióne. Medzi nimi má najsilnejšie tradície Gruzínsko, pričom podľa niektorých zdrojov siahajú vinárske tradície tejto krajiny až 7-tisíc rokov do minulosti.

Satrapezo Saperavi 2007, Telavi, Kakheti, Gruzínsko
  • Hodnotenie: 4 **** (z maximálnych 5)
    Potenciál: minimálne 5 rokov, potenciálne aj 8 - 10
    Cenová kategória: 28 eur

Je jasné, že víno zohráva centrálnu úlohu v gruzínskom spôsobe života dodnes. Neplatí to len pre samotné víno či gastronómiu, ale aj národné tradície, kultúru, ba aj náboženstvo. Vinič je v miestnej kultúre symbolom regenerácie, zdravia a má až ikonickú dôležitosť. Vinič je často zobrazovaný ako dekorácia v kostoloch, na ikonách, a dokonca miestni veria, že gruzínska abeceda imituje ich tvar. Ak sa napríklad rozhodnete navštíviť sakrálne stavby v Mschete, uvidíte na stenách prastarých chrámov motívy viniča a vína.

Naše dnešné víno je naozajstným nositeľom najstarších gruzínskych vinárskych tradícií. Bolo vyrobené z najznámejšej autochtónnej odrody v Gruzínsku: Saperavi. Počas nadvlády Moskvy sa táto odroda rozšírila aj do ďalších častí impéria, najmä do Ukrajiny a Moldavska, nikde však nedosiahla také úspechy ako vo svojom pôvodnom prostredí. Ešte dôležitejšia je však použitá starodávna technológia výroby vína. Predtým, ako sa víno dostalo do nových dubových sudov, fermentácia prebiehala v tradičných hlinených amforách kvevri. Pozostatky týchto nádob sú naozaj niekoľko tisíc rokov staré a Gruzínci sú na to mimoriadne hrdí.

Víno pochádza z najdôležitejšieho vinárskeho regiónu Gruzínska Kakheti, ktorý sa nachádza na východe krajiny medzi Azerbajdžanom a Ruskom. Vyrába sa tam asi 70 percent vinárskej produkcie tohto zakaukazského štátu. Satrapezo Saperavi je zároveň vlajkovou loďou vinárstva Telavi, produkuje sa v limitovanej sérii 6-tisíc fliaš.

Farba vína je tmavá, takmer čierna s fialovým okrajom. Vôňa je komplexná, hlboká, evokujúca naozaj seriózne víno. Koncentrované zrelé ovocia, horká čokoláda a vanilka – tá posledná pod jasným vplyvom dubových sudov.

Chute sú koncentrované, guľaté, doplnené elegantnou aciditou. Rovnováha medzi alkoholom (13,5%) a kyselinkami je úplne v poriadku. Taníny sú ešte stále veľmi intenzívne – dodávajú vínu charakter čerstvej šťavy z granátového jablka. „Zmäkčovanie“ tanínov bude kľúčové pre vývoj vína vo fľaši a aj kľúčom ku kvalite – ak sa zjemnia a budú hladké, zamatové, bude víno ešte lepšie. Ovocia sú zrelé, vyznačujú sa džúsovitým charakterom, pripomínajú predovšetkým čierne čerešne. Sú doplnené dubovou vanilkou a horkou čokoládou s náznakom animality a zeminy. Každopádne ide o celkom elegantné víno, ktoré ešte potrebuje čas, ale už aj v súčasnosti prináša veľmi pekný zážitok. Nesklame vás však ani o 5 rokov. Ak máte v pláne zásobiť sa gruzínskym vínom a rozmýšľate v dlhodobejšej perspektíve, je to ideálny kandidát.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 33 674
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 22 327
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 806
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 12 267
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 235
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 666
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 987
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 581
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 754
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 359

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.