SME

Všetko sa začalo v Gruzínsku

Snaha identifikovať najstarší vinársky región na svete sa podobá úsiliam o určenie, kde presne sa po prvýkrát objavil moderný Homo sapiens sapiens.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Približne vieme región, ale presné miesto nie. Vieme len to, kde sa našli prvé pozostatky. Podľa súčasného poznania prvá oblasť, kde sa vyrábalo víno, bol región Južného Kaukazu. Najstaršie stopy po mušte sa podľa skupiny archeológov našli na území dnešného Arménska a poukazujú na to, že vtedajší obyvatelia poznali a používali technológiu výroby vína už pred viac ako 6-tisíc rokmi. Samozrejme, nebol by to Južný Kaukaz, ak by si prestížnu pozíciu nenárokovali aj ďalšie národy v regióne. Medzi nimi má najsilnejšie tradície Gruzínsko, pričom podľa niektorých zdrojov siahajú vinárske tradície tejto krajiny až 7-tisíc rokov do minulosti.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Satrapezo Saperavi 2007, Telavi, Kakheti, Gruzínsko

  • Hodnotenie: 4 **** (z maximálnych 5)
    Potenciál: minimálne 5 rokov, potenciálne aj 8 - 10
    Cenová kategória: 28 eur

Je jasné, že víno zohráva centrálnu úlohu v gruzínskom spôsobe života dodnes. Neplatí to len pre samotné víno či gastronómiu, ale aj národné tradície, kultúru, ba aj náboženstvo. Vinič je v miestnej kultúre symbolom regenerácie, zdravia a má až ikonickú dôležitosť. Vinič je často zobrazovaný ako dekorácia v kostoloch, na ikonách, a dokonca miestni veria, že gruzínska abeceda imituje ich tvar. Ak sa napríklad rozhodnete navštíviť sakrálne stavby v Mschete, uvidíte na stenách prastarých chrámov motívy viniča a vína.

Naše dnešné víno je naozajstným nositeľom najstarších gruzínskych vinárskych tradícií. Bolo vyrobené z najznámejšej autochtónnej odrody v Gruzínsku: Saperavi. Počas nadvlády Moskvy sa táto odroda rozšírila aj do ďalších častí impéria, najmä do Ukrajiny a Moldavska, nikde však nedosiahla také úspechy ako vo svojom pôvodnom prostredí. Ešte dôležitejšia je však použitá starodávna technológia výroby vína. Predtým, ako sa víno dostalo do nových dubových sudov, fermentácia prebiehala v tradičných hlinených amforách kvevri. Pozostatky týchto nádob sú naozaj niekoľko tisíc rokov staré a Gruzínci sú na to mimoriadne hrdí.

SkryťVypnúť reklamu

Víno pochádza z najdôležitejšieho vinárskeho regiónu Gruzínska Kakheti, ktorý sa nachádza na východe krajiny medzi Azerbajdžanom a Ruskom. Vyrába sa tam asi 70 percent vinárskej produkcie tohto zakaukazského štátu. Satrapezo Saperavi je zároveň vlajkovou loďou vinárstva Telavi, produkuje sa v limitovanej sérii 6-tisíc fliaš.

Farba vína je tmavá, takmer čierna s fialovým okrajom. Vôňa je komplexná, hlboká, evokujúca naozaj seriózne víno. Koncentrované zrelé ovocia, horká čokoláda a vanilka – tá posledná pod jasným vplyvom dubových sudov.

Chute sú koncentrované, guľaté, doplnené elegantnou aciditou. Rovnováha medzi alkoholom (13,5%) a kyselinkami je úplne v poriadku. Taníny sú ešte stále veľmi intenzívne – dodávajú vínu charakter čerstvej šťavy z granátového jablka. „Zmäkčovanie“ tanínov bude kľúčové pre vývoj vína vo fľaši a aj kľúčom ku kvalite – ak sa zjemnia a budú hladké, zamatové, bude víno ešte lepšie. Ovocia sú zrelé, vyznačujú sa džúsovitým charakterom, pripomínajú predovšetkým čierne čerešne. Sú doplnené dubovou vanilkou a horkou čokoládou s náznakom animality a zeminy. Každopádne ide o celkom elegantné víno, ktoré ešte potrebuje čas, ale už aj v súčasnosti prináša veľmi pekný zážitok. Nesklame vás však ani o 5 rokov. Ak máte v pláne zásobiť sa gruzínskym vínom a rozmýšľate v dlhodobejšej perspektíve, je to ideálny kandidát.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  2. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  1. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  2. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  3. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  4. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  5. Najlepšia dovolenka s deťmi pri mori: Kam letieť z Košíc?
  6. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  7. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  8. Na Marka oharka do jarka
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 38 281
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 19 803
  3. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 429
  4. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 8 252
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 6 674
  6. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 5 439
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 594
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 520
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6

Veľkonočné tradície majú mnoho podôb.


Pavol Juračka
Katarína Del Rio a Bianka Urbanovská zo ZA SEBA, o.z.

Agresora najviac prekvapí, keď obeť neostane ticho.


30
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 103 908
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 461
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 78 393
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 786
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 002
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 615
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 9 958
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 738
  1. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  2. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  3. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  4. Tupou Ceruzou: Businessman
  5. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
  6. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  7. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  8. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
SkryťZatvoriť reklamu