SME

Všetko sa začalo v Gruzínsku

Snaha identifikovať najstarší vinársky región na svete sa podobá úsiliam o určenie, kde presne sa po prvýkrát objavil moderný Homo sapiens sapiens.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Približne vieme región, ale presné miesto nie. Vieme len to, kde sa našli prvé pozostatky. Podľa súčasného poznania prvá oblasť, kde sa vyrábalo víno, bol región Južného Kaukazu. Najstaršie stopy po mušte sa podľa skupiny archeológov našli na území dnešného Arménska a poukazujú na to, že vtedajší obyvatelia poznali a používali technológiu výroby vína už pred viac ako 6-tisíc rokmi. Samozrejme, nebol by to Južný Kaukaz, ak by si prestížnu pozíciu nenárokovali aj ďalšie národy v regióne. Medzi nimi má najsilnejšie tradície Gruzínsko, pričom podľa niektorých zdrojov siahajú vinárske tradície tejto krajiny až 7-tisíc rokov do minulosti.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Satrapezo Saperavi 2007, Telavi, Kakheti, Gruzínsko

  • Hodnotenie: 4 **** (z maximálnych 5)
    Potenciál: minimálne 5 rokov, potenciálne aj 8 - 10
    Cenová kategória: 28 eur

Je jasné, že víno zohráva centrálnu úlohu v gruzínskom spôsobe života dodnes. Neplatí to len pre samotné víno či gastronómiu, ale aj národné tradície, kultúru, ba aj náboženstvo. Vinič je v miestnej kultúre symbolom regenerácie, zdravia a má až ikonickú dôležitosť. Vinič je často zobrazovaný ako dekorácia v kostoloch, na ikonách, a dokonca miestni veria, že gruzínska abeceda imituje ich tvar. Ak sa napríklad rozhodnete navštíviť sakrálne stavby v Mschete, uvidíte na stenách prastarých chrámov motívy viniča a vína.

Naše dnešné víno je naozajstným nositeľom najstarších gruzínskych vinárskych tradícií. Bolo vyrobené z najznámejšej autochtónnej odrody v Gruzínsku: Saperavi. Počas nadvlády Moskvy sa táto odroda rozšírila aj do ďalších častí impéria, najmä do Ukrajiny a Moldavska, nikde však nedosiahla také úspechy ako vo svojom pôvodnom prostredí. Ešte dôležitejšia je však použitá starodávna technológia výroby vína. Predtým, ako sa víno dostalo do nových dubových sudov, fermentácia prebiehala v tradičných hlinených amforách kvevri. Pozostatky týchto nádob sú naozaj niekoľko tisíc rokov staré a Gruzínci sú na to mimoriadne hrdí.

SkryťVypnúť reklamu

Víno pochádza z najdôležitejšieho vinárskeho regiónu Gruzínska Kakheti, ktorý sa nachádza na východe krajiny medzi Azerbajdžanom a Ruskom. Vyrába sa tam asi 70 percent vinárskej produkcie tohto zakaukazského štátu. Satrapezo Saperavi je zároveň vlajkovou loďou vinárstva Telavi, produkuje sa v limitovanej sérii 6-tisíc fliaš.

Farba vína je tmavá, takmer čierna s fialovým okrajom. Vôňa je komplexná, hlboká, evokujúca naozaj seriózne víno. Koncentrované zrelé ovocia, horká čokoláda a vanilka – tá posledná pod jasným vplyvom dubových sudov.

Chute sú koncentrované, guľaté, doplnené elegantnou aciditou. Rovnováha medzi alkoholom (13,5%) a kyselinkami je úplne v poriadku. Taníny sú ešte stále veľmi intenzívne – dodávajú vínu charakter čerstvej šťavy z granátového jablka. „Zmäkčovanie“ tanínov bude kľúčové pre vývoj vína vo fľaši a aj kľúčom ku kvalite – ak sa zjemnia a budú hladké, zamatové, bude víno ešte lepšie. Ovocia sú zrelé, vyznačujú sa džúsovitým charakterom, pripomínajú predovšetkým čierne čerešne. Sú doplnené dubovou vanilkou a horkou čokoládou s náznakom animality a zeminy. Každopádne ide o celkom elegantné víno, ktoré ešte potrebuje čas, ale už aj v súčasnosti prináša veľmi pekný zážitok. Nesklame vás však ani o 5 rokov. Ak máte v pláne zásobiť sa gruzínskym vínom a rozmýšľate v dlhodobejšej perspektíve, je to ideálny kandidát.

Víkend

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 042
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 644
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 914
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 704
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 792
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 168
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 157
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 222
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 300
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 187
  4. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 937
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 898
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 835
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 034
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 589
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu