SME
Pondelok, 20. september, 2021 | Meniny má Ľuboslav(a)KrížovkyKrížovky
VÍNO NA VÍKEND

Všetko sa začalo v Gruzínsku

Snaha identifikovať najstarší vinársky región na svete sa podobá úsiliam o určenie, kde presne sa po prvýkrát objavil moderný Homo sapiens sapiens.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Približne vieme región, ale presné miesto nie. Vieme len to, kde sa našli prvé pozostatky. Podľa súčasného poznania prvá oblasť, kde sa vyrábalo víno, bol región Južného Kaukazu. Najstaršie stopy po mušte sa podľa skupiny archeológov našli na území dnešného Arménska a poukazujú na to, že vtedajší obyvatelia poznali a používali technológiu výroby vína už pred viac ako 6-tisíc rokmi. Samozrejme, nebol by to Južný Kaukaz, ak by si prestížnu pozíciu nenárokovali aj ďalšie národy v regióne. Medzi nimi má najsilnejšie tradície Gruzínsko, pričom podľa niektorých zdrojov siahajú vinárske tradície tejto krajiny až 7-tisíc rokov do minulosti.

Satrapezo Saperavi 2007, Telavi, Kakheti, Gruzínsko
  • Hodnotenie: 4 **** (z maximálnych 5)
    Potenciál: minimálne 5 rokov, potenciálne aj 8 - 10
    Cenová kategória: 28 eur

Je jasné, že víno zohráva centrálnu úlohu v gruzínskom spôsobe života dodnes. Neplatí to len pre samotné víno či gastronómiu, ale aj národné tradície, kultúru, ba aj náboženstvo. Vinič je v miestnej kultúre symbolom regenerácie, zdravia a má až ikonickú dôležitosť. Vinič je často zobrazovaný ako dekorácia v kostoloch, na ikonách, a dokonca miestni veria, že gruzínska abeceda imituje ich tvar. Ak sa napríklad rozhodnete navštíviť sakrálne stavby v Mschete, uvidíte na stenách prastarých chrámov motívy viniča a vína.

Naše dnešné víno je naozajstným nositeľom najstarších gruzínskych vinárskych tradícií. Bolo vyrobené z najznámejšej autochtónnej odrody v Gruzínsku: Saperavi. Počas nadvlády Moskvy sa táto odroda rozšírila aj do ďalších častí impéria, najmä do Ukrajiny a Moldavska, nikde však nedosiahla také úspechy ako vo svojom pôvodnom prostredí. Ešte dôležitejšia je však použitá starodávna technológia výroby vína. Predtým, ako sa víno dostalo do nových dubových sudov, fermentácia prebiehala v tradičných hlinených amforách kvevri. Pozostatky týchto nádob sú naozaj niekoľko tisíc rokov staré a Gruzínci sú na to mimoriadne hrdí.

Víno pochádza z najdôležitejšieho vinárskeho regiónu Gruzínska Kakheti, ktorý sa nachádza na východe krajiny medzi Azerbajdžanom a Ruskom. Vyrába sa tam asi 70 percent vinárskej produkcie tohto zakaukazského štátu. Satrapezo Saperavi je zároveň vlajkovou loďou vinárstva Telavi, produkuje sa v limitovanej sérii 6-tisíc fliaš.

Farba vína je tmavá, takmer čierna s fialovým okrajom. Vôňa je komplexná, hlboká, evokujúca naozaj seriózne víno. Koncentrované zrelé ovocia, horká čokoláda a vanilka – tá posledná pod jasným vplyvom dubových sudov.

Chute sú koncentrované, guľaté, doplnené elegantnou aciditou. Rovnováha medzi alkoholom (13,5%) a kyselinkami je úplne v poriadku. Taníny sú ešte stále veľmi intenzívne – dodávajú vínu charakter čerstvej šťavy z granátového jablka. „Zmäkčovanie“ tanínov bude kľúčové pre vývoj vína vo fľaši a aj kľúčom ku kvalite – ak sa zjemnia a budú hladké, zamatové, bude víno ešte lepšie. Ovocia sú zrelé, vyznačujú sa džúsovitým charakterom, pripomínajú predovšetkým čierne čerešne. Sú doplnené dubovou vanilkou a horkou čokoládou s náznakom animality a zeminy. Každopádne ide o celkom elegantné víno, ktoré ešte potrebuje čas, ale už aj v súčasnosti prináša veľmi pekný zážitok. Nesklame vás však ani o 5 rokov. Ak máte v pláne zásobiť sa gruzínskym vínom a rozmýšľate v dlhodobejšej perspektíve, je to ideálny kandidát.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  2. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  3. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  4. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  5. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  6. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  7. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  9. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  10. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  1. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  2. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  3. Aj panelák môže byť Smart
  4. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  5. Pri uzatváraní PZP už nedominuje január
  6. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  7. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  8. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  9. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  10. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 9 362
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 8 916
  3. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 320
  4. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 3 914
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 567
  6. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 073
  7. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 3 045
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 640
  9. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 1 817
  10. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte 1 787
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Heger s lídrami koaličných strán.

Keď už nevyšlo nič iné, vždy sa dalo hovoriť, že táto vládna koalícia aspoň obnovuje právny štát.


19. sep

Parlamentná matematika.


7 h
Dušan Kováčik prichádza na súdne pojednávanie.

Súd Kováčikovi uložil 14 rokov.


a 1 ďalší 3 h

Neprehliadnite tiež

ILustračné foto.

Nový výskum ukázal, že maximálna cena za interrupciu sa prekračuje.


3 h
Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou.

Rozhovor s Vojtechom Véghom.


17. sep
Trojfarebný tvarohový koláč

Koláče, ktorými určite zabodujete.


17. sep
Skryť Zatvoriť reklamu