VÍNO NA VÍKEND

Všetko sa začalo v Gruzínsku

Snaha identifikovať najstarší vinársky región na svete sa podobá úsiliam o určenie, kde presne sa po prvýkrát objavil moderný Homo sapiens sapiens.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Približne vieme región, ale presné miesto nie. Vieme len to, kde sa našli prvé pozostatky. Podľa súčasného poznania prvá oblasť, kde sa vyrábalo víno, bol región Južného Kaukazu. Najstaršie stopy po mušte sa podľa skupiny archeológov našli na území dnešného Arménska a poukazujú na to, že vtedajší obyvatelia poznali a používali technológiu výroby vína už pred viac ako 6-tisíc rokmi. Samozrejme, nebol by to Južný Kaukaz, ak by si prestížnu pozíciu nenárokovali aj ďalšie národy v regióne. Medzi nimi má najsilnejšie tradície Gruzínsko, pričom podľa niektorých zdrojov siahajú vinárske tradície tejto krajiny až 7-tisíc rokov do minulosti.

Satrapezo Saperavi 2007, Telavi, Kakheti, Gruzínsko
  • Hodnotenie: 4 **** (z maximálnych 5)
    Potenciál: minimálne 5 rokov, potenciálne aj 8 - 10
    Cenová kategória: 28 eur

Je jasné, že víno zohráva centrálnu úlohu v gruzínskom spôsobe života dodnes. Neplatí to len pre samotné víno či gastronómiu, ale aj národné tradície, kultúru, ba aj náboženstvo. Vinič je v miestnej kultúre symbolom regenerácie, zdravia a má až ikonickú dôležitosť. Vinič je často zobrazovaný ako dekorácia v kostoloch, na ikonách, a dokonca miestni veria, že gruzínska abeceda imituje ich tvar. Ak sa napríklad rozhodnete navštíviť sakrálne stavby v Mschete, uvidíte na stenách prastarých chrámov motívy viniča a vína.

Naše dnešné víno je naozajstným nositeľom najstarších gruzínskych vinárskych tradícií. Bolo vyrobené z najznámejšej autochtónnej odrody v Gruzínsku: Saperavi. Počas nadvlády Moskvy sa táto odroda rozšírila aj do ďalších častí impéria, najmä do Ukrajiny a Moldavska, nikde však nedosiahla také úspechy ako vo svojom pôvodnom prostredí. Ešte dôležitejšia je však použitá starodávna technológia výroby vína. Predtým, ako sa víno dostalo do nových dubových sudov, fermentácia prebiehala v tradičných hlinených amforách kvevri. Pozostatky týchto nádob sú naozaj niekoľko tisíc rokov staré a Gruzínci sú na to mimoriadne hrdí.

Víno pochádza z najdôležitejšieho vinárskeho regiónu Gruzínska Kakheti, ktorý sa nachádza na východe krajiny medzi Azerbajdžanom a Ruskom. Vyrába sa tam asi 70 percent vinárskej produkcie tohto zakaukazského štátu. Satrapezo Saperavi je zároveň vlajkovou loďou vinárstva Telavi, produkuje sa v limitovanej sérii 6-tisíc fliaš.

Farba vína je tmavá, takmer čierna s fialovým okrajom. Vôňa je komplexná, hlboká, evokujúca naozaj seriózne víno. Koncentrované zrelé ovocia, horká čokoláda a vanilka – tá posledná pod jasným vplyvom dubových sudov.

Chute sú koncentrované, guľaté, doplnené elegantnou aciditou. Rovnováha medzi alkoholom (13,5%) a kyselinkami je úplne v poriadku. Taníny sú ešte stále veľmi intenzívne – dodávajú vínu charakter čerstvej šťavy z granátového jablka. „Zmäkčovanie“ tanínov bude kľúčové pre vývoj vína vo fľaši a aj kľúčom ku kvalite – ak sa zjemnia a budú hladké, zamatové, bude víno ešte lepšie. Ovocia sú zrelé, vyznačujú sa džúsovitým charakterom, pripomínajú predovšetkým čierne čerešne. Sú doplnené dubovou vanilkou a horkou čokoládou s náznakom animality a zeminy. Každopádne ide o celkom elegantné víno, ktoré ešte potrebuje čas, ale už aj v súčasnosti prináša veľmi pekný zážitok. Nesklame vás však ani o 5 rokov. Ak máte v pláne zásobiť sa gruzínskym vínom a rozmýšľate v dlhodobejšej perspektíve, je to ideálny kandidát.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  2. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  3. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  4. Leto nekončí!
  5. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  7. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  8. Už aj seniori presadajú do SUV
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  10. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 407
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 3 038
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 179
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 728
  5. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 292
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 067
  7. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 035
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 013
  9. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 874
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 632

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Prehrali a odišli k medveďom. Danko nie je prvý, kto sa po porážke stratil

Za medveďmi pravidelne chodil Vladimír Mečiar, po neúspešných voľbách sa trikrát vytratil aj Robert Fico.

KOMENTÁRE

Málo tu oslavujeme to dobro, čo na Slovensku bolo, je a bude

Slovákom budú tieto slová znieť trochu pateticky.

Neprehliadnite tiež

Herečka Lujza Garajová Schrameková: Som poriadkumilovná, ale nie poriadku schopná.

Známa supermama prezradila, prečo si nechce zvykať na slávu.

Neviete kam sa vybrať najbližší víkend? Navštívte Burgenland

Neďaleká destinácia ponúka plnohodnotnú dovolenku pre malých aj veľkých.

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.