SME
Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Nezdravá pochúťka oslavuje. Zemiakové čipsy jeme už 160 rokov

Ich vznik sa neviaže k pokusu o vytvorenie nového jedla, išlo o reakciu kuchára na protivného hosťa.

Ilustračné foto: Stock.XCHNGIlustračné foto: Stock.XCHNG

George Crum, šéfkuchár reštaurácie v Saratoga Springs v americkom štáte New York po prvý raz ponúkol svojmu hosťovi vypražené tenké zemiakové čipsy 24. augusta 1853. Čipsy tak atakujú naše chuťové poháriky už 160 rokov.

Nebol to však pokus o nové jedlo, ale sarkastická reakcia kuchára na protivného hosťa, ktorý dva razy vrátil podávané hranolčeky, pretože sa mu zdali prihrubé. George Crum, potomok černošského otca a matky Indiánky z kmeňa Hurónov sa narodil v roku 1822 v americkom Saratoga Lake.

Skryť Vypnúť reklamu

V mladosti si zarábal na živobytie ako horský vodca. Leto v roku 1858 ho zastihlo vo funkcii šéfkuchára v elegantnej reštaurácii Moon Lake Lodge. Táto mala v ponuke zemiakové hranolčeky, pochúťku pochádzajúcu z Francúzska, ktorú priniesol už dávnejšie do USA Thomas Jefferson, v rokoch 1801-1809 3. prezident USA.

Keď hosť po druhý raz vrátil hranolčeky s tým, že sú prihrubé, vynaliezavý Crum nakrájal zemiaky na také tenké lístky ako len bolo možné a vypražil ich do zlatista v oleji. Chrumkavé čipsy na tanieri hosťovi na prekvapenie tak zachutili, že sa stali špecialitou reštaurácie.

V roku 1860 si Crum otvoril vlastnú reštauráciu, atrakciou ktorej bol košík čipsov na každom stole. Crum si svoj nápad nikdy nedal patentovať, ani sa nepokúsil rozvinúť obchodovanie s touto pochúťkou. Nápaditý kuchár prevádzkoval svoju reštauráciu do roku 1890. Zomrel 22. júla v roku 1914 vo veku 92 rokov.

Skryť Vypnúť reklamu

Američan William Tappendon začal čipsy vyrábať a dodávať ich do miestnej obchodnej siete v roku 1895 v americkom Clevelande. Spočiatku ich pražil v domácej kuchyni, neskôr pokračoval v malej výrobni za domom.

Vynálezy viacerých zariadení, ktoré uľahčovali čistenie zemiakov a ich krájanie na čo najtenšie plátky umožnili výrobu čipsov vo väčšom množstve a zmenili ich zo vzácnej pochúťky na dostupnejšiu. Vyrábalo ich už viacero podnikateľov a v roku 1921 čipsy dodávané vo veľkom balení v súdkoch alebo sklenených dózach ponúkali obchody v celej krajine.

Ďalším nápadom sa stalo balenie čipsov do menších vreciek z voskovaného papiera, ktorého autorkou bola v roku 1926 Laura Scudderová. Čipsom potom už nič nestálo v ceste ku svojim konzumentom. Po čase dostali čipsy okrem slanej aj iné príchute, podľa vkusu obyvateľov rôznych krajín, do ktorých sa rozšírili. Stali sa neodmysliteľnou súčasťou rýchleho občerstvenia na celom svete napriek varovaniam zdravotníkov pred ich nadmernou konzumáciou.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  6. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Pomáhajte čítaním
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  2. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  3. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  4. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  5. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  6. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 32 099
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 332
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 20 567
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 966
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 758
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 656
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 848
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 756
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 621
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 8 952
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Testovanie nielen môže bolieť, ale možno sa pri čakaní naň nakaziť. Ilustračná fotografia.
Dobré ráno

Dobré ráno: Monika Jankovská sa chce dohodnúť s políciou

Štátna tajomníčka zrejme chce spolupracovať.

Podcast Dobré Ráno.
Stĺpček Zuzany Kepplovej

Vždy sa dá počítať s vypätím všetkých síl

Krajčí počas testovania videl "silného ducha slovenského národa".

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) počas návštevy odberného miesta. v obci Nižná v okrese Tvrdošín.
Minister obrany Jaroslav Naď.

Neprehliadnite tiež

Priestor len pár metrov štvorcových. Drobné domy sú veľký fenomén

Tiny houses sú podľa mnohých výhodnejšie ako hypotéka či garsónka.

Prvý "tiny house" na Slovensku, ktorý postavili Barbora a Tibor Bogdanovci.
Seriál o farbách (7. diel)

Legendy o čiernych zvieratách: Mačky odoženú zlé sily, slovanský zmok nosí majetok

Kedy znamená čierna farba dobré správy?

Čierna mačka nenosí vždy iba smolu.

Štyridsať vecí, ktoré môžete robiť doma v čase izolácie

Čím vyplniť čas, keď človek nesmie nikam chodiť?

Ilustračné foto.
Kristen Welkerová pred diskusiou