Nezdravá pochúťka oslavuje. Zemiakové čipsy jeme už 160 rokov

Ich vznik sa neviaže k pokusu o vytvorenie nového jedla, išlo o reakciu kuchára na protivného hosťa.

Ilustračné foto: Stock.XCHNGIlustračné foto: Stock.XCHNG

George Crum, šéfkuchár reštaurácie v Saratoga Springs v americkom štáte New York po prvý raz ponúkol svojmu hosťovi vypražené tenké zemiakové čipsy 24. augusta 1853. Čipsy tak atakujú naše chuťové poháriky už 160 rokov.

Nebol to však pokus o nové jedlo, ale sarkastická reakcia kuchára na protivného hosťa, ktorý dva razy vrátil podávané hranolčeky, pretože sa mu zdali prihrubé. George Crum, potomok černošského otca a matky Indiánky z kmeňa Hurónov sa narodil v roku 1822 v americkom Saratoga Lake.

V mladosti si zarábal na živobytie ako horský vodca. Leto v roku 1858 ho zastihlo vo funkcii šéfkuchára v elegantnej reštaurácii Moon Lake Lodge. Táto mala v ponuke zemiakové hranolčeky, pochúťku pochádzajúcu z Francúzska, ktorú priniesol už dávnejšie do USA Thomas Jefferson, v rokoch 1801-1809 3. prezident USA.

Keď hosť po druhý raz vrátil hranolčeky s tým, že sú prihrubé, vynaliezavý Crum nakrájal zemiaky na také tenké lístky ako len bolo možné a vypražil ich do zlatista v oleji. Chrumkavé čipsy na tanieri hosťovi na prekvapenie tak zachutili, že sa stali špecialitou reštaurácie.

V roku 1860 si Crum otvoril vlastnú reštauráciu, atrakciou ktorej bol košík čipsov na každom stole. Crum si svoj nápad nikdy nedal patentovať, ani sa nepokúsil rozvinúť obchodovanie s touto pochúťkou. Nápaditý kuchár prevádzkoval svoju reštauráciu do roku 1890. Zomrel 22. júla v roku 1914 vo veku 92 rokov.

Američan William Tappendon začal čipsy vyrábať a dodávať ich do miestnej obchodnej siete v roku 1895 v americkom Clevelande. Spočiatku ich pražil v domácej kuchyni, neskôr pokračoval v malej výrobni za domom.

Vynálezy viacerých zariadení, ktoré uľahčovali čistenie zemiakov a ich krájanie na čo najtenšie plátky umožnili výrobu čipsov vo väčšom množstve a zmenili ich zo vzácnej pochúťky na dostupnejšiu. Vyrábalo ich už viacero podnikateľov a v roku 1921 čipsy dodávané vo veľkom balení v súdkoch alebo sklenených dózach ponúkali obchody v celej krajine.

Ďalším nápadom sa stalo balenie čipsov do menších vreciek z voskovaného papiera, ktorého autorkou bola v roku 1926 Laura Scudderová. Čipsom potom už nič nestálo v ceste ku svojim konzumentom. Po čase dostali čipsy okrem slanej aj iné príchute, podľa vkusu obyvateľov rôznych krajín, do ktorých sa rozšírili. Stali sa neodmysliteľnou súčasťou rýchleho občerstvenia na celom svete napriek varovaniam zdravotníkov pred ich nadmernou konzumáciou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  2. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  3. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  4. Štefánka by Pulitzer
  5. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  6. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  7. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  8. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  9. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  10. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  1. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  2. Štefánka by Pulitzer
  3. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  4. Konferencia - EU support for research
  5. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  6. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  7. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  8. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  9. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  10. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 17 779
  2. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 14 187
  3. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 13 099
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 10 018
  5. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 339
  6. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 4 873
  7. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 4 113
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 082
  9. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 3 875
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 428

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Rok po vražde: Toto je obraz, akou sme krajinou

Ako sa zmenilo Slovensko. A zmenilo sa vôbec nejako?

Dobré ráno

Dobré ráno: Pred rokom zavraždili Jána a Martinu

Špeciálne vydanie podcastu k roku po vražde.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

V starých koľajach toho zostáva a beží priveľa

Obísť Smer sa stále zdá nemožné.

TRENČÍN

Zlatica Kušnírová: Každý deň vyjde najavo nová špina

Uplynul rok od vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.

Neprehliadnite tiež

Neviete zaspať? Pustite si hučanie fénu alebo zvuk maternice

Po bielom šume prichádza ružový aj hnedý.

Stĺpček Osmelené

Hnevám sa. A to je dobré

Ak potláčame hnev, zanechá spúšť nielen v nás.

Michaela Žureková

Príbeh, v ktorom si van Gogh neodrezal ucho, ale kus srdca

Prehľad textov z prílohy Sex a vzťahy. Téma: samota.

Vincent van Gogh: Dr. Paul Gachet, 1890
Ilustračné foto.