Nezdravá pochúťka oslavuje. Zemiakové čipsy jeme už 160 rokov

Ich vznik sa neviaže k pokusu o vytvorenie nového jedla, išlo o reakciu kuchára na protivného hosťa.

Ilustračné foto: Stock.XCHNG

George Crum, šéfkuchár reštaurácie v Saratoga Springs v americkom štáte New York po prvý raz ponúkol svojmu hosťovi vypražené tenké zemiakové čipsy 24. augusta 1853. Čipsy tak atakujú naše chuťové poháriky už 160 rokov.

Nebol to však pokus o nové jedlo, ale sarkastická reakcia kuchára na protivného hosťa, ktorý dva razy vrátil podávané hranolčeky, pretože sa mu zdali prihrubé. George Crum, potomok černošského otca a matky Indiánky z kmeňa Hurónov sa narodil v roku 1822 v americkom Saratoga Lake.

Článok pokračuje pod video reklamou

V mladosti si zarábal na živobytie ako horský vodca. Leto v roku 1858 ho zastihlo vo funkcii šéfkuchára v elegantnej reštaurácii Moon Lake Lodge. Táto mala v ponuke zemiakové hranolčeky, pochúťku pochádzajúcu z Francúzska, ktorú priniesol už dávnejšie do USA Thomas Jefferson, v rokoch 1801-1809 3. prezident USA.

Keď hosť po druhý raz vrátil hranolčeky s tým, že sú prihrubé, vynaliezavý Crum nakrájal zemiaky na také tenké lístky ako len bolo možné a vypražil ich do zlatista v oleji. Chrumkavé čipsy na tanieri hosťovi na prekvapenie tak zachutili, že sa stali špecialitou reštaurácie.

V roku 1860 si Crum otvoril vlastnú reštauráciu, atrakciou ktorej bol košík čipsov na každom stole. Crum si svoj nápad nikdy nedal patentovať, ani sa nepokúsil rozvinúť obchodovanie s touto pochúťkou. Nápaditý kuchár prevádzkoval svoju reštauráciu do roku 1890. Zomrel 22. júla v roku 1914 vo veku 92 rokov.

Američan William Tappendon začal čipsy vyrábať a dodávať ich do miestnej obchodnej siete v roku 1895 v americkom Clevelande. Spočiatku ich pražil v domácej kuchyni, neskôr pokračoval v malej výrobni za domom.

Vynálezy viacerých zariadení, ktoré uľahčovali čistenie zemiakov a ich krájanie na čo najtenšie plátky umožnili výrobu čipsov vo väčšom množstve a zmenili ich zo vzácnej pochúťky na dostupnejšiu. Vyrábalo ich už viacero podnikateľov a v roku 1921 čipsy dodávané vo veľkom balení v súdkoch alebo sklenených dózach ponúkali obchody v celej krajine.

Ďalším nápadom sa stalo balenie čipsov do menších vreciek z voskovaného papiera, ktorého autorkou bola v roku 1926 Laura Scudderová. Čipsom potom už nič nestálo v ceste ku svojim konzumentom. Po čase dostali čipsy okrem slanej aj iné príchute, podľa vkusu obyvateľov rôznych krajín, do ktorých sa rozšírili. Stali sa neodmysliteľnou súčasťou rýchleho občerstvenia na celom svete napriek varovaniam zdravotníkov pred ich nadmernou konzumáciou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  2. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  3. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  4. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  5. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  6. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  7. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  8. Dva rekordy na druhý pokus
  9. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  10. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  1. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  2. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  3. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  4. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  5. Company´s autumn in the High Tatras
  6. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  7. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  8. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  9. Dva rekordy na druhý pokus
  10. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 32 033
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 24 431
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 996
  4. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 10 419
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 465
  6. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 645
  7. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 8 518
  8. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 107
  9. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 7 055
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 5 373

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Zo súdu zmizla veľká časť spisu ku Kočnerovej kauze Technopol Servis

Zmiznutie predĺži súdny proces a známi Mariana Kočnera tak budú dlhšie ovládať vytunelovaný majetok.

Stĺpček Beaty Balogovej

Aktivity bývalých siskárov nie sú variáciou slobody slova

Tóth ukázal, aký mizerný je "analytik".

Neprehliadnite tiež

Nehovorte, že o nič nejde. Čo robiť, keď má vaše dieťa zlomené srdce

Osem rád, ktoré pomôžu po rozchode tínedžera.

Ako stromy ozdravujú telo a planétu

O 20. októbri sa hovorí aj ako o medzinárodnom dni stromov.