Zmrzlinovo-čokoládový sendvič
Suroviny na viac porcií
Na zmrzlinu:
- 500 ml smotany na varenie
- 100 g bielej čokolády
- 3 žĺtky
- 100 g sladeného kondenzovaného mlieka
Na korpus:
- 80 g masla
- 100 g horkej čokolády
- 1 vajíčko
- 80 g kryštálového cukru
- 70 g polohrubej múky
- 2 PL kakaa
Maslo s horkou čokoládou rozpustite. Vajíčko s cukrom vymiešajte dopenista, zapracujte vlažnú čokoládovú hmotu, a nakoniec prisýpajte múku zmiešanú s kakaom. Rozotrite do stredu plechu vystlaného papierom na pečenie a upečte.
Smotanu zahrejte a rozpustite v ňom sladené kondenzované mlieko a bielu čokoládu. Do polovychadnutej zmesi primiešajte do peny vyšľahané žĺtky a za stáleho miešania zahrejte. Ak sa nebojíte surových vajíčok, opätovné zahrievanie môžete vynechať. Zmrzlinu nechajte v mrazničke stuhnúť.
Formu na srnčí chrbát vysteľte potravinárskou fóliou, na dno vložte presne odrezaný čokoládový korpus, na neho navrstvite polotuhú zmrzlinu, podotláčajte a zarovnajte ju a prikryte druhým plátom korpusu. Odložte do mrazničky. Po vyklopení servírujte. Ak nemáte vhodnú formu, pomôžte si alobalom, podobne ako pri nepečených sušienkových zákuskoch. Zvyšný korpus nastrúhajte alebo namrvte a dezert ním dozdobte.
Tip: Nezľaknite sa, ak je cesta menej a nevyšlo natrieť na celý plech. Radšej si popredu nakreslite na papier na pečenie ceruzkou štvorec, ktorý sa snažte vyplniť cestom. Bude sa vám jednoduchšie rozdeľovať na pásy. Cesto môžete upiecť i vo forme na srnčí chrbát a potom ho prekrojiť na dva tenšie pláty. Pečený korpus môžete nahradiť i sušienkami.
Čučoriedkovo-jogurtová zmrzlina
Suroviny na viac porcií
- 3 hrnčeky čučoriedok
- 3 PL citrónovej šťavy
- hrnček kryštálového cukru
- 1 -2 ČL mletej škorice
- 1 a 1/2 odmerky smotanového jogurtu
- 1/2 odmerky plnotučného mlieka
Čučoriedky, citrónovú šťavu, cukor a mletú škoricu zahrejte v hrnci na miernom plameni. Pučidlom na zemiakovú kašu roztlačte čučoriedky, aby pustili šťavu. Krátko zahrievajte, kým sa cukor nerozpustí. Odstavte a dajte vychladnúť. Ak nechcete v zmrzline kúsky ovocia, zmes po vychladnutí rozmixujte dohladka. Primiešajte jogurt a mlieko, preložte do zmrzlinovača alebo nechajte v širšej nádobe niekoľko hodín zamraziť.
Tip: Hotovej zmrzliny je približne jeden liter. Keďže ide o hrnčekový recept, výsledný objem sa môže v každej domácnosti líšiť. Ak sa rozhodnete použiť nízkotučný jogurt, vymeňte mlieko za šľahačkovú smotanu, inak by ste mali zmrzlinu príliš vodovú s veľkými ľadovými kryštálmi. Ak sa vám zdajú čučoriedky príliš sladké, môžete ubrať z množstva cukru.
Tropická zmrzlina z manga a marakuje
Suroviny na viac porcií
- 300 ml šľahačkovej smotany
- 300 ml mlieka
- 200 g kryštálového cukru
- 1 balenie vanilínového cukru
- 6 žĺtkov
- 1 zrelé mango
- 4 marakuje
Mlieko a šľahačku zahrejte spolu s polovicou cukru a vanilínovým cukrom. Nemusíte čakať na vretie, aby mliečne výrobky zbytočne neprihárali. Vo väčšej miske vyšľahajte do peny zvyšný cukor a žĺtky. Za stáleho miešania pridávajte po naberačkách teplé mlieko, až nakoniec všetko spojte. Pre lepšiu dezinfekciu surových žĺtok môžete zmes opäť krátko a za stáleho miešania povariť. Nechajte vychladnúť, inak by sa kyslasté ovocie s mliekom zrazilo. Medzitým očistite a rozmixujte mango a vydlabte dužiny marakuje. Nakoniec všetko spojte a nechajte zamraziť v mrazničke alebo v zmrzlinovači podľa návodu.
Tip: Ovocie by malo byt naozaj zrelé, aby dobre chutilo. Tí, ktorí si pripravujú domáci vanilkový cukor z tobolky sú vo výhode. Ich zmrzlina bude ešte sladšie voňať.
Pistáciová zmrzlina s orieškami
Suroviny na viac porcií
- 300 ml mlieka
- 200 ml šľahačkovej smotany
- 50 g práškového cukru
- 2 žĺtky
- tobolka vanilky
- 2 PL medu
- 100 g nesolených olúpaných pistácií
- 50 g orieškov podľa chuti (vlašské, lieskové, píniové...)
Vanilkovú tobolku pozdĺžne prerežte a dajte variť do mlieka. Po odstavení nechajte aspoň 20 minút lúhovať, potom vanilku vyberte, vyškrabte z nej semienka a tie vráťte do mlieka spolu s práškovým cukrom. Dobre premiešajte. Pridajte žĺtky a med a za stáleho miešania zahrejte, aby sa žĺtky v teple nezrazili. Nechajte vychladnúť. Medzitým vyšľahajte šľahačku dotuha a posekajte alebo pomeľte na jemno polovicu pistácií. Po vychladnutí mlieka do neho jemne primiešajte pomleté pistácie a šľahačku. Zmes prelejte do širokej nádoby a dajte do mrazničky na 1-2 hodiny. Keď sa zmrzlina neleje, ale ešte nie je ani úplne stuhnutá primiešajte do nej nahrubo nasekané zvyšné pistácie a orechy podľa chuti. Nechajte úplne domraziť.
Tip: Ak chcete mať zmrzlinu ukážkovo zelenú, je nutné siahnuť po potravinárskom farbive, ktoré rozmiešate v teplom mlieku.
Autor: mag