SME

Štyri tipy, ako si doma pripraviť zmrzlinové pokušenie

Na lahodnú zmrzlinu nikdy nie je neskoro, dokonca za ňou nemusíte chodiť ani do stánkov. Pripravte si tú svoju obľúbenú jednoducho doma!

(Zdroj: Isifa)

Zmrzlinovo-čokoládový sendvič
Suroviny na viac porcií

Na zmrzlinu:

  • 500 ml smotany na varenie
  • 100 g bielej čokolády
  • 3 žĺtky
  • 100 g sladeného kondenzovaného mlieka

Na korpus:

  • 80 g masla
  • 100 g horkej čokolády
  • 1 vajíčko
  • 80 g kryštálového cukru
  • 70 g polohrubej múky
  • 2 PL kakaa

Maslo s horkou čokoládou rozpustite. Vajíčko s cukrom vymiešajte dopenista, zapracujte vlažnú čokoládovú hmotu, a nakoniec prisýpajte múku zmiešanú s kakaom. Rozotrite do stredu plechu vystlaného papierom na pečenie a upečte.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Smotanu zahrejte a rozpustite v ňom sladené kondenzované mlieko a bielu čokoládu. Do polovychadnutej zmesi primiešajte do peny vyšľahané žĺtky a za stáleho miešania zahrejte. Ak sa nebojíte surových vajíčok, opätovné zahrievanie môžete vynechať. Zmrzlinu nechajte v mrazničke stuhnúť.

Formu na srnčí chrbát vysteľte potravinárskou fóliou, na dno vložte presne odrezaný čokoládový korpus, na neho navrstvite polotuhú zmrzlinu, podotláčajte a zarovnajte ju a prikryte druhým plátom korpusu. Odložte do mrazničky. Po vyklopení servírujte. Ak nemáte vhodnú formu, pomôžte si alobalom, podobne ako pri nepečených sušienkových zákuskoch. Zvyšný korpus nastrúhajte alebo namrvte a dezert ním dozdobte.

Tip: Nezľaknite sa, ak je cesta menej a nevyšlo natrieť na celý plech. Radšej si popredu nakreslite na papier na pečenie ceruzkou štvorec, ktorý sa snažte vyplniť cestom. Bude sa vám jednoduchšie rozdeľovať na pásy. Cesto môžete upiecť i vo forme na srnčí chrbát a potom ho prekrojiť na dva tenšie pláty. Pečený korpus môžete nahradiť i sušienkami.

SkryťVypnúť reklamu

Čučoriedkovo-jogurtová zmrzlina
Suroviny na viac porcií

  • 3 hrnčeky čučoriedok
  • 3 PL citrónovej šťavy
  • hrnček kryštálového cukru
  • 1 -2 ČL mletej škorice
  • 1 a 1/2 odmerky smotanového jogurtu
  • 1/2 odmerky plnotučného mlieka

Čučoriedky, citrónovú šťavu, cukor a mletú škoricu zahrejte v hrnci na miernom plameni. Pučidlom na zemiakovú kašu roztlačte čučoriedky, aby pustili šťavu. Krátko zahrievajte, kým sa cukor nerozpustí. Odstavte a dajte vychladnúť. Ak nechcete v zmrzline kúsky ovocia, zmes po vychladnutí rozmixujte dohladka. Primiešajte jogurt a mlieko, preložte do zmrzlinovača alebo nechajte v širšej nádobe niekoľko hodín zamraziť.

Tip: Hotovej zmrzliny je približne jeden liter. Keďže ide o hrnčekový recept, výsledný objem sa môže v každej domácnosti líšiť. Ak sa rozhodnete použiť nízkotučný jogurt, vymeňte mlieko za šľahačkovú smotanu, inak by ste mali zmrzlinu príliš vodovú s veľkými ľadovými kryštálmi. Ak sa vám zdajú čučoriedky príliš sladké, môžete ubrať z množstva cukru.

SkryťVypnúť reklamu

Tropická zmrzlina z manga a marakuje
Suroviny na viac porcií

  • 300 ml šľahačkovej smotany
  • 300 ml mlieka
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 balenie vanilínového cukru
  • 6 žĺtkov
  • 1 zrelé mango
  • 4 marakuje

Mlieko a šľahačku zahrejte spolu s polovicou cukru a vanilínovým cukrom. Nemusíte čakať na vretie, aby mliečne výrobky zbytočne neprihárali. Vo väčšej miske vyšľahajte do peny zvyšný cukor a žĺtky. Za stáleho miešania pridávajte po naberačkách teplé mlieko, až nakoniec všetko spojte. Pre lepšiu dezinfekciu surových žĺtok môžete zmes opäť krátko a za stáleho miešania povariť. Nechajte vychladnúť, inak by sa kyslasté ovocie s mliekom zrazilo. Medzitým očistite a rozmixujte mango a vydlabte dužiny marakuje. Nakoniec všetko spojte a nechajte zamraziť v mrazničke alebo v zmrzlinovači podľa návodu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Ovocie by malo byt naozaj zrelé, aby dobre chutilo. Tí, ktorí si pripravujú domáci vanilkový cukor z tobolky sú vo výhode. Ich zmrzlina bude ešte sladšie voňať.


Pistáciová zmrzlina s orieškami
Suroviny na viac porcií

  • 300 ml mlieka
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 50 g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • tobolka vanilky
  • 2 PL medu
  • 100 g nesolených olúpaných pistácií
  • 50 g orieškov podľa chuti (vlašské, lieskové, píniové...)

Vanilkovú tobolku pozdĺžne prerežte a dajte variť do mlieka. Po odstavení nechajte aspoň 20 minút lúhovať, potom vanilku vyberte, vyškrabte z nej semienka a tie vráťte do mlieka spolu s práškovým cukrom. Dobre premiešajte. Pridajte žĺtky a med a za stáleho miešania zahrejte, aby sa žĺtky v teple nezrazili. Nechajte vychladnúť. Medzitým vyšľahajte šľahačku dotuha a posekajte alebo pomeľte na jemno polovicu pistácií. Po vychladnutí mlieka do neho jemne primiešajte pomleté pistácie a šľahačku. Zmes prelejte do širokej nádoby a dajte do mrazničky na 1-2 hodiny. Keď sa zmrzlina neleje, ale ešte nie je ani úplne stuhnutá primiešajte do nej nahrubo nasekané zvyšné pistácie a orechy podľa chuti. Nechajte úplne domraziť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Ak chcete mať zmrzlinu ukážkovo zelenú, je nutné siahnuť po potravinárskom farbive, ktoré rozmiešate v teplom mlieku.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 033
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 635
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 889
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 690
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 813
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 220
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 151
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 218
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 326
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 292
  4. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 174
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 891
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 806
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 029
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 582
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu