Štyri tipy, ako si doma pripraviť zmrzlinové pokušenie

Na lahodnú zmrzlinu nikdy nie je neskoro, dokonca za ňou nemusíte chodiť ani do stánkov. Pripravte si tú svoju obľúbenú jednoducho doma!

(Zdroj: Isifa)

Zmrzlinovo-čokoládový sendvič
Suroviny na viac porcií

Na zmrzlinu:

  • 500 ml smotany na varenie
  • 100 g bielej čokolády
  • 3 žĺtky
  • 100 g sladeného kondenzovaného mlieka

Na korpus:

  • 80 g masla
  • 100 g horkej čokolády
  • 1 vajíčko
  • 80 g kryštálového cukru
  • 70 g polohrubej múky
  • 2 PL kakaa

Maslo s horkou čokoládou rozpustite. Vajíčko s cukrom vymiešajte dopenista, zapracujte vlažnú čokoládovú hmotu, a nakoniec prisýpajte múku zmiešanú s kakaom. Rozotrite do stredu plechu vystlaného papierom na pečenie a upečte.

Smotanu zahrejte a rozpustite v ňom sladené kondenzované mlieko a bielu čokoládu. Do polovychadnutej zmesi primiešajte do peny vyšľahané žĺtky a za stáleho miešania zahrejte. Ak sa nebojíte surových vajíčok, opätovné zahrievanie môžete vynechať. Zmrzlinu nechajte v mrazničke stuhnúť.

Formu na srnčí chrbát vysteľte potravinárskou fóliou, na dno vložte presne odrezaný čokoládový korpus, na neho navrstvite polotuhú zmrzlinu, podotláčajte a zarovnajte ju a prikryte druhým plátom korpusu. Odložte do mrazničky. Po vyklopení servírujte. Ak nemáte vhodnú formu, pomôžte si alobalom, podobne ako pri nepečených sušienkových zákuskoch. Zvyšný korpus nastrúhajte alebo namrvte a dezert ním dozdobte.

Tip: Nezľaknite sa, ak je cesta menej a nevyšlo natrieť na celý plech. Radšej si popredu nakreslite na papier na pečenie ceruzkou štvorec, ktorý sa snažte vyplniť cestom. Bude sa vám jednoduchšie rozdeľovať na pásy. Cesto môžete upiecť i vo forme na srnčí chrbát a potom ho prekrojiť na dva tenšie pláty. Pečený korpus môžete nahradiť i sušienkami.


Čučoriedkovo-jogurtová zmrzlina
Suroviny na viac porcií

  • 3 hrnčeky čučoriedok
  • 3 PL citrónovej šťavy
  • hrnček kryštálového cukru
  • 1 -2 ČL mletej škorice
  • 1 a 1/2 odmerky smotanového jogurtu
  • 1/2 odmerky plnotučného mlieka

Čučoriedky, citrónovú šťavu, cukor a mletú škoricu zahrejte v hrnci na miernom plameni. Pučidlom na zemiakovú kašu roztlačte čučoriedky, aby pustili šťavu. Krátko zahrievajte, kým sa cukor nerozpustí. Odstavte a dajte vychladnúť. Ak nechcete v zmrzline kúsky ovocia, zmes po vychladnutí rozmixujte dohladka. Primiešajte jogurt a mlieko, preložte do zmrzlinovača alebo nechajte v širšej nádobe niekoľko hodín zamraziť.

Tip: Hotovej zmrzliny je približne jeden liter. Keďže ide o hrnčekový recept, výsledný objem sa môže v každej domácnosti líšiť. Ak sa rozhodnete použiť nízkotučný jogurt, vymeňte mlieko za šľahačkovú smotanu, inak by ste mali zmrzlinu príliš vodovú s veľkými ľadovými kryštálmi. Ak sa vám zdajú čučoriedky príliš sladké, môžete ubrať z množstva cukru.


Tropická zmrzlina z manga a marakuje
Suroviny na viac porcií

  • 300 ml šľahačkovej smotany
  • 300 ml mlieka
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 balenie vanilínového cukru
  • 6 žĺtkov
  • 1 zrelé mango
  • 4 marakuje

Mlieko a šľahačku zahrejte spolu s polovicou cukru a vanilínovým cukrom. Nemusíte čakať na vretie, aby mliečne výrobky zbytočne neprihárali. Vo väčšej miske vyšľahajte do peny zvyšný cukor a žĺtky. Za stáleho miešania pridávajte po naberačkách teplé mlieko, až nakoniec všetko spojte. Pre lepšiu dezinfekciu surových žĺtok môžete zmes opäť krátko a za stáleho miešania povariť. Nechajte vychladnúť, inak by sa kyslasté ovocie s mliekom zrazilo. Medzitým očistite a rozmixujte mango a vydlabte dužiny marakuje. Nakoniec všetko spojte a nechajte zamraziť v mrazničke alebo v zmrzlinovači podľa návodu.

Tip: Ovocie by malo byt naozaj zrelé, aby dobre chutilo. Tí, ktorí si pripravujú domáci vanilkový cukor z tobolky sú vo výhode. Ich zmrzlina bude ešte sladšie voňať.


Pistáciová zmrzlina s orieškami
Suroviny na viac porcií

  • 300 ml mlieka
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 50 g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • tobolka vanilky
  • 2 PL medu
  • 100 g nesolených olúpaných pistácií
  • 50 g orieškov podľa chuti (vlašské, lieskové, píniové...)

Vanilkovú tobolku pozdĺžne prerežte a dajte variť do mlieka. Po odstavení nechajte aspoň 20 minút lúhovať, potom vanilku vyberte, vyškrabte z nej semienka a tie vráťte do mlieka spolu s práškovým cukrom. Dobre premiešajte. Pridajte žĺtky a med a za stáleho miešania zahrejte, aby sa žĺtky v teple nezrazili. Nechajte vychladnúť. Medzitým vyšľahajte šľahačku dotuha a posekajte alebo pomeľte na jemno polovicu pistácií. Po vychladnutí mlieka do neho jemne primiešajte pomleté pistácie a šľahačku. Zmes prelejte do širokej nádoby a dajte do mrazničky na 1-2 hodiny. Keď sa zmrzlina neleje, ale ešte nie je ani úplne stuhnutá primiešajte do nej nahrubo nasekané zvyšné pistácie a orechy podľa chuti. Nechajte úplne domraziť.

Tip: Ak chcete mať zmrzlinu ukážkovo zelenú, je nutné siahnuť po potravinárskom farbive, ktoré rozmiešate v teplom mlieku.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  2. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  3. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  4. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  5. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  6. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  8. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  9. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  10. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  1. Grantová výzva na vykonávanie činností informačných centier
  2. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  3. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  4. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  5. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  6. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  7. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  8. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  9. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  10. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  1. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 5 870
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 4 690
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 4 126
  4. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 3 331
  5. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 058
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 040
  7. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 1 560
  8. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 557
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 074
  10. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM® 655

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Miliónové dotácie od Plavčana dostali aj pochybné firmy

Niektoré firmy, ktoré podporilo ministerstvo školstva, aby sa venovali vývoju a inováciám, nemajú s výskumom žiadne skúsenosti.

KOMENTÁRE

Minister Plavčan už dávno nemal existovať

Na znôšku legislatívnych náhod sa už nemôže pozerať ani koalícia.

ŠPORT

Tour bola bez Sagana nudná, no ponúkla aj nový objav

Vybrali sme päť najzaujímavejších momentov z tohtoročnej Tour de France.

KOMENTÁRE

Nemému Dankovi ani vlastná hovorkyňa nerozumie

Problém je v samotnej SNS a v jej softvéri.

Neprehliadnite tiež

Pätnásť filmov, ktoré by mala vidieť každá žena

Každý film si nájde svojho fanúšika, niektoré sú zamerané na ženy, aby ich inšpirovali, varovali alebo zabavili.

Na výlete v košickom regióne: Ktoré miesta by ste mali navštíviť?

Košický región ponúka množstvo turistických zaujímavostí.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prinášame rozhovor s netradičnou šperkárkou Evou Vokounovou, plavkovú módu aj cestovanie.

Šperkárka Eva Vokounová vyrába netradičné záušnice ako jediná v Európe

Rada dodáva ženám sebavedomie, chýba jej na nich ženskosť.