Štyri tipy, ako si doma pripraviť zmrzlinové pokušenie

Na lahodnú zmrzlinu nikdy nie je neskoro, dokonca za ňou nemusíte chodiť ani do stánkov. Pripravte si tú svoju obľúbenú jednoducho doma!

(Zdroj: Isifa)

Zmrzlinovo-čokoládový sendvič
Suroviny na viac porcií

Na zmrzlinu:

  • 500 ml smotany na varenie
  • 100 g bielej čokolády
  • 3 žĺtky
  • 100 g sladeného kondenzovaného mlieka

Na korpus:

  • 80 g masla
  • 100 g horkej čokolády
  • 1 vajíčko
  • 80 g kryštálového cukru
  • 70 g polohrubej múky
  • 2 PL kakaa

Maslo s horkou čokoládou rozpustite. Vajíčko s cukrom vymiešajte dopenista, zapracujte vlažnú čokoládovú hmotu, a nakoniec prisýpajte múku zmiešanú s kakaom. Rozotrite do stredu plechu vystlaného papierom na pečenie a upečte.

Článok pokračuje pod video reklamou

Smotanu zahrejte a rozpustite v ňom sladené kondenzované mlieko a bielu čokoládu. Do polovychadnutej zmesi primiešajte do peny vyšľahané žĺtky a za stáleho miešania zahrejte. Ak sa nebojíte surových vajíčok, opätovné zahrievanie môžete vynechať. Zmrzlinu nechajte v mrazničke stuhnúť.

Formu na srnčí chrbát vysteľte potravinárskou fóliou, na dno vložte presne odrezaný čokoládový korpus, na neho navrstvite polotuhú zmrzlinu, podotláčajte a zarovnajte ju a prikryte druhým plátom korpusu. Odložte do mrazničky. Po vyklopení servírujte. Ak nemáte vhodnú formu, pomôžte si alobalom, podobne ako pri nepečených sušienkových zákuskoch. Zvyšný korpus nastrúhajte alebo namrvte a dezert ním dozdobte.

Tip: Nezľaknite sa, ak je cesta menej a nevyšlo natrieť na celý plech. Radšej si popredu nakreslite na papier na pečenie ceruzkou štvorec, ktorý sa snažte vyplniť cestom. Bude sa vám jednoduchšie rozdeľovať na pásy. Cesto môžete upiecť i vo forme na srnčí chrbát a potom ho prekrojiť na dva tenšie pláty. Pečený korpus môžete nahradiť i sušienkami.


Čučoriedkovo-jogurtová zmrzlina
Suroviny na viac porcií

  • 3 hrnčeky čučoriedok
  • 3 PL citrónovej šťavy
  • hrnček kryštálového cukru
  • 1 -2 ČL mletej škorice
  • 1 a 1/2 odmerky smotanového jogurtu
  • 1/2 odmerky plnotučného mlieka

Čučoriedky, citrónovú šťavu, cukor a mletú škoricu zahrejte v hrnci na miernom plameni. Pučidlom na zemiakovú kašu roztlačte čučoriedky, aby pustili šťavu. Krátko zahrievajte, kým sa cukor nerozpustí. Odstavte a dajte vychladnúť. Ak nechcete v zmrzline kúsky ovocia, zmes po vychladnutí rozmixujte dohladka. Primiešajte jogurt a mlieko, preložte do zmrzlinovača alebo nechajte v širšej nádobe niekoľko hodín zamraziť.

Tip: Hotovej zmrzliny je približne jeden liter. Keďže ide o hrnčekový recept, výsledný objem sa môže v každej domácnosti líšiť. Ak sa rozhodnete použiť nízkotučný jogurt, vymeňte mlieko za šľahačkovú smotanu, inak by ste mali zmrzlinu príliš vodovú s veľkými ľadovými kryštálmi. Ak sa vám zdajú čučoriedky príliš sladké, môžete ubrať z množstva cukru.


Tropická zmrzlina z manga a marakuje
Suroviny na viac porcií

  • 300 ml šľahačkovej smotany
  • 300 ml mlieka
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 balenie vanilínového cukru
  • 6 žĺtkov
  • 1 zrelé mango
  • 4 marakuje

Mlieko a šľahačku zahrejte spolu s polovicou cukru a vanilínovým cukrom. Nemusíte čakať na vretie, aby mliečne výrobky zbytočne neprihárali. Vo väčšej miske vyšľahajte do peny zvyšný cukor a žĺtky. Za stáleho miešania pridávajte po naberačkách teplé mlieko, až nakoniec všetko spojte. Pre lepšiu dezinfekciu surových žĺtok môžete zmes opäť krátko a za stáleho miešania povariť. Nechajte vychladnúť, inak by sa kyslasté ovocie s mliekom zrazilo. Medzitým očistite a rozmixujte mango a vydlabte dužiny marakuje. Nakoniec všetko spojte a nechajte zamraziť v mrazničke alebo v zmrzlinovači podľa návodu.

Tip: Ovocie by malo byt naozaj zrelé, aby dobre chutilo. Tí, ktorí si pripravujú domáci vanilkový cukor z tobolky sú vo výhode. Ich zmrzlina bude ešte sladšie voňať.


Pistáciová zmrzlina s orieškami
Suroviny na viac porcií

  • 300 ml mlieka
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 50 g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • tobolka vanilky
  • 2 PL medu
  • 100 g nesolených olúpaných pistácií
  • 50 g orieškov podľa chuti (vlašské, lieskové, píniové...)

Vanilkovú tobolku pozdĺžne prerežte a dajte variť do mlieka. Po odstavení nechajte aspoň 20 minút lúhovať, potom vanilku vyberte, vyškrabte z nej semienka a tie vráťte do mlieka spolu s práškovým cukrom. Dobre premiešajte. Pridajte žĺtky a med a za stáleho miešania zahrejte, aby sa žĺtky v teple nezrazili. Nechajte vychladnúť. Medzitým vyšľahajte šľahačku dotuha a posekajte alebo pomeľte na jemno polovicu pistácií. Po vychladnutí mlieka do neho jemne primiešajte pomleté pistácie a šľahačku. Zmes prelejte do širokej nádoby a dajte do mrazničky na 1-2 hodiny. Keď sa zmrzlina neleje, ale ešte nie je ani úplne stuhnutá primiešajte do nej nahrubo nasekané zvyšné pistácie a orechy podľa chuti. Nechajte úplne domraziť.

Tip: Ak chcete mať zmrzlinu ukážkovo zelenú, je nutné siahnuť po potravinárskom farbive, ktoré rozmiešate v teplom mlieku.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  3. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  4. Talent - vzdelanie - úspech
  5. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  6. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  8. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  9. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  10. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  1. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  2. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  7. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  8. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  9. HubHub spája sily s Neulogy
  10. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 23 479
  2. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 13 835
  3. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 9 732
  4. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 7 758
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 6 140
  6. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 5 716
  7. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 5 561
  8. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 4 617
  9. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 4 189
  10. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk 3 711

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Kuzminová zachránila slovenskú povesť. Akú známku si dala Vlhová?

Prinášame hodnotenie slovenských športovcov na olympiáde v Pjongčangu.

KOMENTÁRE

Ficov recept na pokoj v dome

Ktosi by mohol premiérovi poslať faktúru za prácu, ktorú jedným svojim vystúpením vyhodil do luftu.

Neprehliadnite tiež

Domáce spa: Ako sa zbaviť stresu v kúpeľni?

Wellness v pohodlí domova je ideálnou formou ako načerpať nové sily a ešte aj skrášliť svoj zovňajšok.

Stubai: Do lyžiarskeho raja cestuje čoraz viac Slovákov

Chcete si byť snehom istí? Navštívte tirolské ľadovce v rakúskom Stubai.

Preplávala Lamanšský prieliv: Na tých, ktorí o mne pochybovali, sa teraz smejem

Diaľková plavkyňa Zuzana Jusková predbehla aj svojich mužských kolegov.

Reishi: Prečo je ázijská huba kráľovnou medzi prírodnými liečivami?

Prezývajú ju aj zázračná, huba bohov či huba s duchovnou silou.

Štýl Cindy Crawfordovej: Jej obľúbeným kúskom je sako

Tri tipy na oblečenie v štýle supermodelky.