SME

Sladký život trochu inak. Bez bieleho zabijaka

Kávu si osladím o trochu víc... Karel Gott zrejme netušil, že o pár desiatok rokov získa text jeho piesne adrenalínový podtón. Aké sú teda zdravšie alternatívy obsahu našej cukorničky?

(Zdroj: Fotolia)

Sladký jed, nenápadný zabijak, biely strašiak – hlásia titulky článkov z celého sveta. O škodlivosti cukru sa špekulovalo už dávno, ale po nedávnych mediálnych vystúpeniach amerického endokrinológa Roberta Lustiga získal povesť masového vraha. Pri niektorej strave si vieme ako-tak poradiť – lievance nahradíme bielym jogurtom, knedľu šalátom. Čím si však osladiť obľúbenú kávu, čaj alebo bábovku? Alebo nám nezostáva nič iné, len sa zmieriť s horkým životom?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hnedá je dobrá

Väčšina záujemcov o zdravý životný štýl začne zmenou farby a snehobiele kryštáliky v cukorničke zamení za hnedé „Tmavý cukor má naozaj vyšší obsah minerálov. Najkvalitnejšie druhy sú vyrobené zo surovej trstinovej melasy a väčšinou ich spoznáme podľa názvov demerara, muscovado alebo turbinado. V našich obchodoch však častejšie zoženieme obyčajný rafinovaný cukor, ktorý bol až dodatočne zafarbený melasou,“ upozorňuje Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy.

SkryťVypnúť reklamu

V posledných rokoch vzrástla popularita prírodných sladidiel, medzi ktoré zaraďujeme najmä med, melasu a rôzne sirupy. „Med je zmesu glukózy a fruktózy. Obsahuje rovnaké množstvo kalórií ako cukor, no aj niekoľko užitočných prírodných látok s antibakteriálnym a protizápalovým účinkom,“ hovorí Igor Bukovský. Samozrejme, platí to len pre naozajstný, nefalšovaný produkt. Vo výhodne kúpenom prifarbenom sirupe z cukru nenájdeme nič, len kalórie – a to poriadne drahé.

Ďalšou alternatívou je melasa. „Je to vlastne repný alebo trstinový sirup, ktorý vznikol ako vedľajší produkt pri výrobe cukru. Naozaj má lepšie zloženie než cukor, no treba si uvedomiť, v akých množstvách ju konzumujeme. Zjeme päť polievkových lyžíc melasy denne? Pretože až toto množstvo nám pokryje väčšinu odporúčanej dennej dávky horčíka a draslíka, tretinu železa a pätinu vápnika,“ hovorí Bukovský.

SkryťVypnúť reklamu

Nevýhodou melasy môže byť jej špecifická chuť, na ktorú si treba niekedy zvykať. Našťastie je tu javorový sirup, ktorý je nielen lahodný, ale aj bohatý na draslík, vápnik, mangán, zinok a ďalšie látky.

Zelený zázrak

K najmenej hriešnym náhradám cukru patrí rastlina Stevia Rebaudiana Bertoni, známa ako cukrová stévia. Vlastne je úplne nevinná – čisto prírodná, neobsahuje žiadne kalórie a nemá vedľajšie účinky.

„Jej bezpečnosť bola zhodnotená viacerými štúdiami, ktoré prebiehali asi 25 rokov. Steviozidy, teda sladivé látky stévie, nie sú karcinogénne, genotoxické alebo spojené s akoukoľvek reprodukčnou alebo vývojovou toxicitou,“ hovorí Igor Bukovský. Sladidlo vyrobené z rastliny je približne 200- až 300-krát sladšie ako cukor. S tým sa môže spájať malá nevýhoda – náročné prepočítavanie požadovaného množstva napríklad pri pečení. Iní ľudia sa sťažujú na špecifickú, mierne horkastú chuť, ktorá pripomína umelé sladidlá typu aspartám.

SkryťVypnúť reklamu

Stévia pribudla aj v ponukách kvetinárstiev, ktoré chcú ísť s dobou. Priame sladenie listami je síce možné, aj keď zatiaľ na vlastné riziko. „Európska únia povolila steviozidy ako sladidlo koncom roka 2011, no priame používanie rastliny zatiaľ schválené nebolo, a to pre nedostatok informácií o bezpečnosti,“ pripomína odborník.

Čierna listina

Vďaka nízkemu glykemickému indexu je vynikajúcim sladidlom pre ľudí s nadváhou, redukčnými diétami a diabetikov. Takto sa zvykne označovať agávový sirup, ktorý obsahuje vysoké množstvo fruktózy.

Igor Bukovský s týmto názorom rozhodne nesúhlasí: „Fruktóza síce nepotrebuje pre svoj pohyb po tele inzulín, ale jej kalorická hodnota je vysoká. Jej nadmerný a častý príjem môže mať následky napríklad v podobe porúch trávenia alebo v rýchlejšom ukladaní tukov v pečeni a vo svaloch.“ Z rovnakého dôvodu sú ešte horšími sladidlami koncentrovaná fruktóza, hroznový cukor alebo fruktózový sirup.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A napokon, na sladkú čiernu listinu treba zaradiť aj syntetický aspartám. „Niektorí americkí lekári považujú toto sladidlo za excitotoxín, teda látku, ktorá pôsobí na bunky stimulačne a toxicky súčasne. Podobne pôsobí aj glutamát sodný, takže ak čipsy ochutené glutamátom zapíjame nápojom s pridaným aspartámom, je to pre naše nervové bunky poriadne toxický kokteil,“ upozorňuje na záver Bukovský.

Fruktóza je veľmi zradná

Úryvok je z pripravovanej knihy Igora Bukovského: Návod na prežitie pre ženu, ktorá vyjde túto jeseň.

Nadmerný a častý príjem ovocného cukru vyvoláva plynatosť, hnačkovú stolicu, poruchy trávenia. Zvyšuje hladinu tukov v krvi, pretože bunkou nepoužitá fruktóza sa premieňa na tuk rýchlejšie ako nepoužitá glukóza. Fruktóza podporuje ukladanie a tvorbu tuku v pečeni a vo svaloch, zvyšuje riziko dny, podporuje hlad. Môže byť príčinou syndrómu dráždivého hrubého čreva, pretože až štvrtina pacientov s týmto ochorením trpí fruktózovou intoleranciou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jablká, datle, hrušky aj hrozno obsahujú veľa fruktózy – sú preto nebezpečné? Môžeme sa o tom hádať až do rána, ale som presvedčený, že ovocie je úplne v poriadku, teda, ak sa nechystáte zjesť na posedenie päť kíl hrozna. Fruktóza z prirodzeného ovocia je pri vstrebávaní „brzdená“ vlákninou, takže jej koncentrácia v krvi a bunkách sa nezvyšuje tak ako trebárs z fruktózy v nápojoch. Za rizikové považujem ovocné šťavy, džúsy a nektáre – a to aj čerstvo odšťavené. Nepite ich veľa.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Na Marka oharka do jarka
  2. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  7. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  8. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 13 040
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 11 764
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 251
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 315
  5. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 112
  6. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 2 894
  7. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 127
  8. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 2 118
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


4

Veľkonočné tradície majú mnoho podôb.


Pavol Juračka
Katarína Del Rio a Bianka Urbanovská zo ZA SEBA, o.z.

Agresora najviac prekvapí, keď obeť neostane ticho.


30
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 517
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 172
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 67 808
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 239
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 574
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 693
  7. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 364
  8. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 858
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  5. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
SkryťZatvoriť reklamu