Sladký život trochu inak. Bez bieleho zabijaka

Kávu si osladím o trochu víc... Karel Gott zrejme netušil, že o pár desiatok rokov získa text jeho piesne adrenalínový podtón. Aké sú teda zdravšie alternatívy obsahu našej cukorničky?

(Zdroj: Fotolia)

Sladký jed, nenápadný zabijak, biely strašiak – hlásia titulky článkov z celého sveta. O škodlivosti cukru sa špekulovalo už dávno, ale po nedávnych mediálnych vystúpeniach amerického endokrinológa Roberta Lustiga získal povesť masového vraha. Pri niektorej strave si vieme ako-tak poradiť – lievance nahradíme bielym jogurtom, knedľu šalátom. Čím si však osladiť obľúbenú kávu, čaj alebo bábovku? Alebo nám nezostáva nič iné, len sa zmieriť s horkým životom?

Hnedá je dobrá

Väčšina záujemcov o zdravý životný štýl začne zmenou farby a snehobiele kryštáliky v cukorničke zamení za hnedé „Tmavý cukor má naozaj vyšší obsah minerálov. Najkvalitnejšie druhy sú vyrobené zo surovej trstinovej melasy a väčšinou ich spoznáme podľa názvov demerara, muscovado alebo turbinado. V našich obchodoch však častejšie zoženieme obyčajný rafinovaný cukor, ktorý bol až dodatočne zafarbený melasou,“ upozorňuje Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy.

V posledných rokoch vzrástla popularita prírodných sladidiel, medzi ktoré zaraďujeme najmä med, melasu a rôzne sirupy. „Med je zmesu glukózy a fruktózy. Obsahuje rovnaké množstvo kalórií ako cukor, no aj niekoľko užitočných prírodných látok s antibakteriálnym a protizápalovým účinkom,“ hovorí Igor Bukovský. Samozrejme, platí to len pre naozajstný, nefalšovaný produkt. Vo výhodne kúpenom prifarbenom sirupe z cukru nenájdeme nič, len kalórie – a to poriadne drahé.

Ďalšou alternatívou je melasa. „Je to vlastne repný alebo trstinový sirup, ktorý vznikol ako vedľajší produkt pri výrobe cukru. Naozaj má lepšie zloženie než cukor, no treba si uvedomiť, v akých množstvách ju konzumujeme. Zjeme päť polievkových lyžíc melasy denne? Pretože až toto množstvo nám pokryje väčšinu odporúčanej dennej dávky horčíka a draslíka, tretinu železa a pätinu vápnika,“ hovorí Bukovský.

Nevýhodou melasy môže byť jej špecifická chuť, na ktorú si treba niekedy zvykať. Našťastie je tu javorový sirup, ktorý je nielen lahodný, ale aj bohatý na draslík, vápnik, mangán, zinok a ďalšie látky.

Zelený zázrak

K najmenej hriešnym náhradám cukru patrí rastlina Stevia Rebaudiana Bertoni, známa ako cukrová stévia. Vlastne je úplne nevinná – čisto prírodná, neobsahuje žiadne kalórie a nemá vedľajšie účinky.

„Jej bezpečnosť bola zhodnotená viacerými štúdiami, ktoré prebiehali asi 25 rokov. Steviozidy, teda sladivé látky stévie, nie sú karcinogénne, genotoxické alebo spojené s akoukoľvek reprodukčnou alebo vývojovou toxicitou,“ hovorí Igor Bukovský. Sladidlo vyrobené z rastliny je približne 200- až 300-krát sladšie ako cukor. S tým sa môže spájať malá nevýhoda – náročné prepočítavanie požadovaného množstva napríklad pri pečení. Iní ľudia sa sťažujú na špecifickú, mierne horkastú chuť, ktorá pripomína umelé sladidlá typu aspartám.

Stévia pribudla aj v ponukách kvetinárstiev, ktoré chcú ísť s dobou. Priame sladenie listami je síce možné, aj keď zatiaľ na vlastné riziko. „Európska únia povolila steviozidy ako sladidlo koncom roka 2011, no priame používanie rastliny zatiaľ schválené nebolo, a to pre nedostatok informácií o bezpečnosti,“ pripomína odborník.

Čierna listina

Vďaka nízkemu glykemickému indexu je vynikajúcim sladidlom pre ľudí s nadváhou, redukčnými diétami a diabetikov. Takto sa zvykne označovať agávový sirup, ktorý obsahuje vysoké množstvo fruktózy.

Igor Bukovský s týmto názorom rozhodne nesúhlasí: „Fruktóza síce nepotrebuje pre svoj pohyb po tele inzulín, ale jej kalorická hodnota je vysoká. Jej nadmerný a častý príjem môže mať následky napríklad v podobe porúch trávenia alebo v rýchlejšom ukladaní tukov v pečeni a vo svaloch.“ Z rovnakého dôvodu sú ešte horšími sladidlami koncentrovaná fruktóza, hroznový cukor alebo fruktózový sirup.

A napokon, na sladkú čiernu listinu treba zaradiť aj syntetický aspartám. „Niektorí americkí lekári považujú toto sladidlo za excitotoxín, teda látku, ktorá pôsobí na bunky stimulačne a toxicky súčasne. Podobne pôsobí aj glutamát sodný, takže ak čipsy ochutené glutamátom zapíjame nápojom s pridaným aspartámom, je to pre naše nervové bunky poriadne toxický kokteil,“ upozorňuje na záver Bukovský.

Fruktóza je veľmi zradná

Úryvok je z pripravovanej knihy Igora Bukovského: Návod na prežitie pre ženu, ktorá vyjde túto jeseň.

Nadmerný a častý príjem ovocného cukru vyvoláva plynatosť, hnačkovú stolicu, poruchy trávenia. Zvyšuje hladinu tukov v krvi, pretože bunkou nepoužitá fruktóza sa premieňa na tuk rýchlejšie ako nepoužitá glukóza. Fruktóza podporuje ukladanie a tvorbu tuku v pečeni a vo svaloch, zvyšuje riziko dny, podporuje hlad. Môže byť príčinou syndrómu dráždivého hrubého čreva, pretože až štvrtina pacientov s týmto ochorením trpí fruktózovou intoleranciou.

Jablká, datle, hrušky aj hrozno obsahujú veľa fruktózy – sú preto nebezpečné? Môžeme sa o tom hádať až do rána, ale som presvedčený, že ovocie je úplne v poriadku, teda, ak sa nechystáte zjesť na posedenie päť kíl hrozna. Fruktóza z prirodzeného ovocia je pri vstrebávaní „brzdená“ vlákninou, takže jej koncentrácia v krvi a bunkách sa nezvyšuje tak ako trebárs z fruktózy v nápojoch. Za rizikové považujem ovocné šťavy, džúsy a nektáre – a to aj čerstvo odšťavené. Nepite ich veľa.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  2. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  4. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  5. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  6. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  7. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  8. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  9. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  10. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 15 654
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 10 707
  3. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 6 858
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 6 482
  5. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 344
  6. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 5 926
  7. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 5 921
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 5 361
  9. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 4 655
  10. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 4 139

Hlavné správy zo Sme.sk

TECH

Mesiac som žil v inteligentnej domácnosti. A takto to dopadlo

Moderná, zábavná a zaujímavá. Inteligentná domácnosť je ale drahá a slovenským príkazom zatiaľ nerozumie.

KOMENTÁRE

Nová česká celebrita, hlúpa Mary a budúcnosť ľavosúdia (Schutzov týždeň)

Proti „ideám“ Sme rodina je šuvix aj nový „sociálny balík“ Smer-SNS-HíD.

SVET

Rozhoduje sa o budúcnosti sveta, čo plánujú lídri (Globsec naživo)

Lídri, vojaci a odborníci sa rozprávajú o hrozbách.

KOMENTÁRE

Keď slová slúžia ako strely

Falošné správy často pritiahnu väčšie masy ako dôveryhodné médiá.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Na sobotu, 27. mája, sme pre vás pripravili rozhovor s Oľgou Feldekovou, jahodové recepty aj špeciálnu letnú súťaž.

Sex s robotom: Môžu robotické napodobeniny nahradiť vzťah so živým partnerom?

Vývoj sexuálnych pomôcok prekračuje hranice. Pýtali sme sa sexuológa, kam smeruje ľudská sexualita.

Aj záhradkárstvo podlieha trendom. Architekt radí, ako zmodernizovať záhradu v roku 2017

Týchto osem moderných prístupov k starostlivosti o záhradu uvíta aj tá vaša.

V hlavnej úlohe čokoláda: Desať dezertov, ktorým neodoláte

Z čokolády sa dá vyčarovať nespočetné množstvo koláčov, dezertov a zákuskov. Necháte sa zlákať?