SME
Utorok, 21. september, 2021 | Meniny má MatúšKrížovkyKrížovky

Drobné ovocie na každú príležitosť: V koláči, na toaste, aj v limonáde

Obdarila vás záhrada, blízky les či lúka pestrosťou drobného ovocia? Využite jeho silu, chuť a farebnosť naplno.

(Zdroj: Isifa)

Čučoriedkovo - malinový koláč s marcipánom
Suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 250 g polohrubej múky
  • 160 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • vajíčko
  • 1/2 balíčka vanilínového cukru
  • nastrúhaná citrónová kôra
  • múka na vysypanie dosky
  • plech na pečenie

Na plnku:

  • 200 g marcipánu
  • 150 ml šľahačkovej smotany
  • 2 vajíčka
  • 200 g malín
  • 200 g čučoriedok

Z preosiatej múky, vanilínového a práškového cukru, masla, vajíčka a citrónovej kôry vypracujte krehké cesto, ktoré nechajte pred pečením odstáť v chladničke aspoň hodinu. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a preložte ho na plech na pečenie alebo do formy s vlnkovaným okrajom. Vytvarujte mu vyvýšené okraje a dno popichajte vidličkou. Na cesto naukladajte umyté ovocie. Smotanu rozmiešajte vidličkou s vajíčkami, pridajte nastrúhaný marcipán a vylejte na koláč. Pečte v rozohriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 25-30 minút. Pred servírovaním poprášte práškovým cukrom.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Cesto môžete pod marcipánovou plnkou potrieť i ochuteným tvarohom, ktorý koláč ešte viac obohatí. Povrch koláča môžete pred pečením zvýrazniť škoricovou mrveničkou.


Francúzske toasty s čokoládou a ovocnou omáčkou
Suroviny na 4 porcie

Na toasty:

  • 8 plátkov vianočky alebo sendvičového chleba
  • 2 vajíčka
  • 100 ml smotany alebo plnotučného mlieka
  • 2 PL kryštálového cukru
  • olej na prípravu
  • 100 g horkej čokolády alebo čokolády na varenie

Na ovocnú omáčku:

  • 300 g drobného ovocia
  • 150 ml vody
  • 150 g cukru

Najskôr pripravte omáčku. Do vody pridajte umyté drobné ovocie a cukor. Varte, kým sa ovocie nerozvarí a nevznikne hustá omáčka. Opatrne ju za horúca prepasírujte, aby ste sa zbavili nežiaducich semienok. Odstavte bokom. Vajíčka vidličkou alebo ponorným mixérom našľahajte na penu, pridajte smotany alebo mlieko, cukor a všetko dobre premiešajte. Plátky vianočky alebo chleba namáčajte a opražte z obidvoch strán na troche rozpáleného oleja, podobne ako chlieb vo vajci. Toasty pražte na malom plameni, pretože cukor bude rýchlo prihárať a neprepiekli by sa až do stredu. Hotové toasty potrite nad parou roztopenou čokoládou a zlepte po dva dokopy. Servírujte preliate ovocnou omáčkou dozdobené práškovým cukrom a ovocím.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Na potieranie toastov môžete použiť i lieskovo-orieškovú nátierku. Chuť horkej čokolády je však lepšia a menej kalorická.


Pestrý obložený tanier s ovocným čatní
Suroviny na 4 porcie

Na čatní:

  • 300 g drobného ovocia podľa chuti (maliny, černice, čučoriedky, ríbezle...)
  • 2 jablká
  • šťava z jedného citróna
  • 30 ml jablčného octu
  • čili paprička
  • 70 g kryštálového cukru
  • cibule
  • 1-2 čili papričky
  • štipka mletej škorice
  • soľ

Na servírovanie podľa chuti:

  • grilované alebo parené kuracie prsia
  • sezónne ovocie podľa chuti (my sme použili maliny a nektárinky)
  • mladé lístky špenátu, šalátu, výhonky hrášku alebo cukrový hrášok, ázijská listová zelenina (mizuna, mibuna, jedlá chryzantéma...)
  • čerstvá žemľa alebo krutóny podľa chuti

Drobné ovocie dobre vytrieďte a umyte. Vložte ho do hrnca, pridajte citrónovú šťavu, ocot, štipku škorice, soli, cukor a veľmi nadrobno nasekané čili papričky, cibuľu a jablká. Zmes premiešajte a nechajte 30-60 minút prikryté postáť. Potom, keď sa chute spoja, ju priveďte k varu. Za občasného miešania varte na malom plameni približne 45 minút. Po uvarení môžete servírovať ako za horúca, tak i za studena ako omáčku, alebo môžete ešte horúce čatní naplniť do sterilných pohárikov a dobre uzatvoriť viečkom. Na tanier alebo obloženú misu naukladajte pokrájané mäso, ovocie, zeleninu a pečivo. Čatní servírujte v mištičkách pre každú porciu zvlášť, alebo vo väčšej nádobe v strede stolovníkov, podobne ako fondue.

Skryť Vypnúť reklamu

Osviežujúci nápoj s ovocím, zelerom a mätou
Suroviny na 4 -6 porcií

  • liter kyslastého brusnicového džúsu (džús z čiernych alebo červených ríbezlí)
  • citrón alebo limeta
  • 250 g drobného ovocia podľa chuti
  • 2-4 stonky zeleru
  • 1-2 PL cukru
  • čerstvé lístky mäty
  • sóda alebo minerálka
  • ľad

Citrón dôkladne umyte. Z polovice vyžmýkajte šťavu a zmiešajte ju vo väčšej miske s cukrom. Druhú polovicu pokrájajte na kolieska a vložte do džbánu. Do misky pridajte umyté drobné ovocie, pokrájané stonky zeleru, nasekané lístky mäty a zmes zalejte džúsom. Premiešajte a odložte do chladničky. Pred servírovaním zalejte nápojom citróny v džbáne a doplňte ho kockami ľadu. Rozlejte do polovice pohárov, zvyšok dolejte sódou a dozdobte.

Tip: Nenakrájané stonky zeleru môžete použiť i ako jedlé miešadlo v jednotlivých pohároch. Ak máte dostatočne veľký džbán, celý nápoj i so sódou môžete pripraviť priamo v ňom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  2. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  3. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  4. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  5. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  6. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  7. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  8. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  9. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  10. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  1. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  2. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  5. Aj panelák môže byť Smart
  6. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  7. Pri uzatváraní PZP už nedominuje január
  8. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  9. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  10. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 9 471
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 8 883
  3. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 230
  4. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 592
  5. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 3 522
  6. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 140
  7. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 3 047
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 706
  9. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 1 842
  10. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte 1 810
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Dušan Kováčik prichádza na súd.

Súd vymeral Kováčikovi aj trest prepadnutia majetku.


9 h

Neprehliadnite tiež

ILustračné foto.

Problematický je najmä Prešovský kraj.


12 h
Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou.

Rozhovor s Vojtechom Véghom.


17. sep
Trojfarebný tvarohový koláč

Koláče, ktorými určite zabodujete.


17. sep
Skryť Zatvoriť reklamu