Drobné ovocie na každú príležitosť: V koláči, na toaste, aj v limonáde

Obdarila vás záhrada, blízky les či lúka pestrosťou drobného ovocia? Využite jeho silu, chuť a farebnosť naplno.

(Zdroj: Isifa)

Čučoriedkovo - malinový koláč s marcipánom
Suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 250 g polohrubej múky
  • 160 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • vajíčko
  • 1/2 balíčka vanilínového cukru
  • nastrúhaná citrónová kôra
  • múka na vysypanie dosky
  • plech na pečenie

Na plnku:

  • 200 g marcipánu
  • 150 ml šľahačkovej smotany
  • 2 vajíčka
  • 200 g malín
  • 200 g čučoriedok

Z preosiatej múky, vanilínového a práškového cukru, masla, vajíčka a citrónovej kôry vypracujte krehké cesto, ktoré nechajte pred pečením odstáť v chladničke aspoň hodinu. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a preložte ho na plech na pečenie alebo do formy s vlnkovaným okrajom. Vytvarujte mu vyvýšené okraje a dno popichajte vidličkou. Na cesto naukladajte umyté ovocie. Smotanu rozmiešajte vidličkou s vajíčkami, pridajte nastrúhaný marcipán a vylejte na koláč. Pečte v rozohriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 25-30 minút. Pred servírovaním poprášte práškovým cukrom.

Tip: Cesto môžete pod marcipánovou plnkou potrieť i ochuteným tvarohom, ktorý koláč ešte viac obohatí. Povrch koláča môžete pred pečením zvýrazniť škoricovou mrveničkou.


Francúzske toasty s čokoládou a ovocnou omáčkou
Suroviny na 4 porcie

Na toasty:

  • 8 plátkov vianočky alebo sendvičového chleba
  • 2 vajíčka
  • 100 ml smotany alebo plnotučného mlieka
  • 2 PL kryštálového cukru
  • olej na prípravu
  • 100 g horkej čokolády alebo čokolády na varenie

Na ovocnú omáčku:

  • 300 g drobného ovocia
  • 150 ml vody
  • 150 g cukru

Najskôr pripravte omáčku. Do vody pridajte umyté drobné ovocie a cukor. Varte, kým sa ovocie nerozvarí a nevznikne hustá omáčka. Opatrne ju za horúca prepasírujte, aby ste sa zbavili nežiaducich semienok. Odstavte bokom. Vajíčka vidličkou alebo ponorným mixérom našľahajte na penu, pridajte smotany alebo mlieko, cukor a všetko dobre premiešajte. Plátky vianočky alebo chleba namáčajte a opražte z obidvoch strán na troche rozpáleného oleja, podobne ako chlieb vo vajci. Toasty pražte na malom plameni, pretože cukor bude rýchlo prihárať a neprepiekli by sa až do stredu. Hotové toasty potrite nad parou roztopenou čokoládou a zlepte po dva dokopy. Servírujte preliate ovocnou omáčkou dozdobené práškovým cukrom a ovocím.

Tip: Na potieranie toastov môžete použiť i lieskovo-orieškovú nátierku. Chuť horkej čokolády je však lepšia a menej kalorická.


Pestrý obložený tanier s ovocným čatní
Suroviny na 4 porcie

Na čatní:

  • 300 g drobného ovocia podľa chuti (maliny, černice, čučoriedky, ríbezle...)
  • 2 jablká
  • šťava z jedného citróna
  • 30 ml jablčného octu
  • čili paprička
  • 70 g kryštálového cukru
  • cibule
  • 1-2 čili papričky
  • štipka mletej škorice
  • soľ

Na servírovanie podľa chuti:

  • grilované alebo parené kuracie prsia
  • sezónne ovocie podľa chuti (my sme použili maliny a nektárinky)
  • mladé lístky špenátu, šalátu, výhonky hrášku alebo cukrový hrášok, ázijská listová zelenina (mizuna, mibuna, jedlá chryzantéma...)
  • čerstvá žemľa alebo krutóny podľa chuti

Drobné ovocie dobre vytrieďte a umyte. Vložte ho do hrnca, pridajte citrónovú šťavu, ocot, štipku škorice, soli, cukor a veľmi nadrobno nasekané čili papričky, cibuľu a jablká. Zmes premiešajte a nechajte 30-60 minút prikryté postáť. Potom, keď sa chute spoja, ju priveďte k varu. Za občasného miešania varte na malom plameni približne 45 minút. Po uvarení môžete servírovať ako za horúca, tak i za studena ako omáčku, alebo môžete ešte horúce čatní naplniť do sterilných pohárikov a dobre uzatvoriť viečkom. Na tanier alebo obloženú misu naukladajte pokrájané mäso, ovocie, zeleninu a pečivo. Čatní servírujte v mištičkách pre každú porciu zvlášť, alebo vo väčšej nádobe v strede stolovníkov, podobne ako fondue.


Osviežujúci nápoj s ovocím, zelerom a mätou
Suroviny na 4 -6 porcií

  • liter kyslastého brusnicového džúsu (džús z čiernych alebo červených ríbezlí)
  • citrón alebo limeta
  • 250 g drobného ovocia podľa chuti
  • 2-4 stonky zeleru
  • 1-2 PL cukru
  • čerstvé lístky mäty
  • sóda alebo minerálka
  • ľad

Citrón dôkladne umyte. Z polovice vyžmýkajte šťavu a zmiešajte ju vo väčšej miske s cukrom. Druhú polovicu pokrájajte na kolieska a vložte do džbánu. Do misky pridajte umyté drobné ovocie, pokrájané stonky zeleru, nasekané lístky mäty a zmes zalejte džúsom. Premiešajte a odložte do chladničky. Pred servírovaním zalejte nápojom citróny v džbáne a doplňte ho kockami ľadu. Rozlejte do polovice pohárov, zvyšok dolejte sódou a dozdobte.

Tip: Nenakrájané stonky zeleru môžete použiť i ako jedlé miešadlo v jednotlivých pohároch. Ak máte dostatočne veľký džbán, celý nápoj i so sódou môžete pripraviť priamo v ňom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  4. Prijatie delegácie rektorov ekonomických univerzít z Indonézie
  5. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  7. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  8. Takmer polovicu porúch šikmých striech spôsobujú zlé doplnky
  9. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  10. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 12 060
  2. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 8 566
  3. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 7 596
  4. Desať obľúbených miest v Chorvátsku 6 231
  5. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 5 899
  6. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 5 699
  7. Viete, čo kupujete? Ako rozoznať kvalitný chlieb od nekvalitného 5 367
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 5 311
  9. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 3 603
  10. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 3 169

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Jeden za všetkých, všetci za jedného. Čo má Kaliňák s tromi mušketiermi

Dom, v ktorom býva minister vnútra Robert Kaliňák, je pomenovaný podľa Aramisa z Troch mušketierov. Susedmi sú Athos a Porthos.

PRIMÁR

S vekom lekára môže stúpať aj počet úmrtí pacientov

Lekárom nad šesťdesiat úmrtnosť pacientov stúpla.

Neprehliadnite tiež

Jedenásť trikov, ako rýchlo a účinne poraziť chuť na sladké

Túžbe maškrtiť sa dá odolať vedecky overenými krokmi.

Chcete vyzerať atraktívnejšie? Mali by ste sa vyspať

Vedci oficiálne potvrdili, že dostatok spánku súvisí s tým, ako pôsobí náš výzor na ostatných.

Billboard Music Awards: Najkrajšia bola Celine Dion, Cher odhalila skoro všetko

Červený koberec sa opäť naplnil osobnosťami, niektoré však svojim štýlom vynikli.

Nadácia Orange rozdávala ceny pre tých, ktorí majú odvahu pomáhať

Tretí sektor je ešte stále problematický, čo si o ňom myslia osobnosti z tohto prostredia?