Drobné ovocie na každú príležitosť: V koláči, na toaste, aj v limonáde

Obdarila vás záhrada, blízky les či lúka pestrosťou drobného ovocia? Využite jeho silu, chuť a farebnosť naplno.

(Zdroj: Isifa)

Čučoriedkovo - malinový koláč s marcipánom
Suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 250 g polohrubej múky
  • 160 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • vajíčko
  • 1/2 balíčka vanilínového cukru
  • nastrúhaná citrónová kôra
  • múka na vysypanie dosky
  • plech na pečenie

Na plnku:

  • 200 g marcipánu
  • 150 ml šľahačkovej smotany
  • 2 vajíčka
  • 200 g malín
  • 200 g čučoriedok

Z preosiatej múky, vanilínového a práškového cukru, masla, vajíčka a citrónovej kôry vypracujte krehké cesto, ktoré nechajte pred pečením odstáť v chladničke aspoň hodinu. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a preložte ho na plech na pečenie alebo do formy s vlnkovaným okrajom. Vytvarujte mu vyvýšené okraje a dno popichajte vidličkou. Na cesto naukladajte umyté ovocie. Smotanu rozmiešajte vidličkou s vajíčkami, pridajte nastrúhaný marcipán a vylejte na koláč. Pečte v rozohriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 25-30 minút. Pred servírovaním poprášte práškovým cukrom.

Tip: Cesto môžete pod marcipánovou plnkou potrieť i ochuteným tvarohom, ktorý koláč ešte viac obohatí. Povrch koláča môžete pred pečením zvýrazniť škoricovou mrveničkou.


Francúzske toasty s čokoládou a ovocnou omáčkou
Suroviny na 4 porcie

Na toasty:

  • 8 plátkov vianočky alebo sendvičového chleba
  • 2 vajíčka
  • 100 ml smotany alebo plnotučného mlieka
  • 2 PL kryštálového cukru
  • olej na prípravu
  • 100 g horkej čokolády alebo čokolády na varenie

Na ovocnú omáčku:

  • 300 g drobného ovocia
  • 150 ml vody
  • 150 g cukru

Najskôr pripravte omáčku. Do vody pridajte umyté drobné ovocie a cukor. Varte, kým sa ovocie nerozvarí a nevznikne hustá omáčka. Opatrne ju za horúca prepasírujte, aby ste sa zbavili nežiaducich semienok. Odstavte bokom. Vajíčka vidličkou alebo ponorným mixérom našľahajte na penu, pridajte smotany alebo mlieko, cukor a všetko dobre premiešajte. Plátky vianočky alebo chleba namáčajte a opražte z obidvoch strán na troche rozpáleného oleja, podobne ako chlieb vo vajci. Toasty pražte na malom plameni, pretože cukor bude rýchlo prihárať a neprepiekli by sa až do stredu. Hotové toasty potrite nad parou roztopenou čokoládou a zlepte po dva dokopy. Servírujte preliate ovocnou omáčkou dozdobené práškovým cukrom a ovocím.

Tip: Na potieranie toastov môžete použiť i lieskovo-orieškovú nátierku. Chuť horkej čokolády je však lepšia a menej kalorická.


Pestrý obložený tanier s ovocným čatní
Suroviny na 4 porcie

Na čatní:

  • 300 g drobného ovocia podľa chuti (maliny, černice, čučoriedky, ríbezle...)
  • 2 jablká
  • šťava z jedného citróna
  • 30 ml jablčného octu
  • čili paprička
  • 70 g kryštálového cukru
  • cibule
  • 1-2 čili papričky
  • štipka mletej škorice
  • soľ

Na servírovanie podľa chuti:

  • grilované alebo parené kuracie prsia
  • sezónne ovocie podľa chuti (my sme použili maliny a nektárinky)
  • mladé lístky špenátu, šalátu, výhonky hrášku alebo cukrový hrášok, ázijská listová zelenina (mizuna, mibuna, jedlá chryzantéma...)
  • čerstvá žemľa alebo krutóny podľa chuti

Drobné ovocie dobre vytrieďte a umyte. Vložte ho do hrnca, pridajte citrónovú šťavu, ocot, štipku škorice, soli, cukor a veľmi nadrobno nasekané čili papričky, cibuľu a jablká. Zmes premiešajte a nechajte 30-60 minút prikryté postáť. Potom, keď sa chute spoja, ju priveďte k varu. Za občasného miešania varte na malom plameni približne 45 minút. Po uvarení môžete servírovať ako za horúca, tak i za studena ako omáčku, alebo môžete ešte horúce čatní naplniť do sterilných pohárikov a dobre uzatvoriť viečkom. Na tanier alebo obloženú misu naukladajte pokrájané mäso, ovocie, zeleninu a pečivo. Čatní servírujte v mištičkách pre každú porciu zvlášť, alebo vo väčšej nádobe v strede stolovníkov, podobne ako fondue.


Osviežujúci nápoj s ovocím, zelerom a mätou
Suroviny na 4 -6 porcií

  • liter kyslastého brusnicového džúsu (džús z čiernych alebo červených ríbezlí)
  • citrón alebo limeta
  • 250 g drobného ovocia podľa chuti
  • 2-4 stonky zeleru
  • 1-2 PL cukru
  • čerstvé lístky mäty
  • sóda alebo minerálka
  • ľad

Citrón dôkladne umyte. Z polovice vyžmýkajte šťavu a zmiešajte ju vo väčšej miske s cukrom. Druhú polovicu pokrájajte na kolieska a vložte do džbánu. Do misky pridajte umyté drobné ovocie, pokrájané stonky zeleru, nasekané lístky mäty a zmes zalejte džúsom. Premiešajte a odložte do chladničky. Pred servírovaním zalejte nápojom citróny v džbáne a doplňte ho kockami ľadu. Rozlejte do polovice pohárov, zvyšok dolejte sódou a dozdobte.

Tip: Nenakrájané stonky zeleru môžete použiť i ako jedlé miešadlo v jednotlivých pohároch. Ak máte dostatočne veľký džbán, celý nápoj i so sódou môžete pripraviť priamo v ňom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  2. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  3. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  4. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  5. Zábavný aj sebavedomý
  6. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  7. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  8. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori
  9. Bezpečnostný pás vám chráni život, antivírus váš virtuálny svet
  10. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať?
  1. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  2. Konferencia o využívaní ITP v trestnom konaní splnila svoj cieľ
  3. Nadácia Poštovej banky podporí grantom folklór a tradície
  4. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  5. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  6. Prednáška holandského veľvyslanca na EU v Bratislave
  7. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku
  8. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  9. Poradňa: Ako vybrať účet pre mladých
  10. Sajfa odkázal študentom:„Buďte nároční a vydržte!“
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 26 331
  2. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci 6 812
  3. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 4 538
  4. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 4 274
  5. Zábavný aj sebavedomý 3 857
  6. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností 3 443
  7. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 3 294
  8. Bývanie, ktoré vás oslobodí od stresu 3 158
  9. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori 2 503
  10. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať? 2 323

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Čudovali sa mu, že fotí Indiánov. Bieli ním opovrhovali, domorodci mu dôverovali

Keby nebolo fotografa Edwarda S. Curtisa, len ťažko by sme dnes hľadali vizuálnu podobu kultúry, ktorá vzápätí zmizla.

AUTO

F1: V prvej Veľkej cene zvíťazil Vettel, jazdcov trápila technika

Kvôli finančným problémom z kalendáru vypadla Veľká cena Nemecka aj tím Manor.

SVET

Vitajte v Havane, v meste, ktoré si označkoval El Comandante

Kuba láka turistov na nádych pomerne bezpečnej exotiky.

KOMENTÁRE

Béla, čert a Kotleba

Alternatívou nedohody s koalíciou je, že od symbolickej agendy vyrovnania sa s mečiarizmom budú demokrati odstavení.

Neprehliadnite tiež

Desať osviežujúcich ananásových receptov pre váš sladký víkend

Ananás je vďačnou surovinou, ktorá dokonale pristane koláčom a tortám. Vyskúšajte niektorý z receptov počas voľných dní.

Hormonálna antikoncepcia ochráni ženy pred rakovinou až na tridsať rokov

Vedci zbierali dáta od tisícok žien takmer 44 rokov. Výsledkom je najväčšia štúdia o tabletkovej antikoncepcii.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Humoristka a glosátorka Elena Vacvalová hovorí o tom, prečo sa nestala herečkou a čo pre ňu znamená zmysel pre humor.

Jarné upratovanie v tele: Návod na účinnú očistu

Jarné obdobie je ideálne na prečistenie organizmu.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop