Drobné ovocie na každú príležitosť: V koláči, na toaste, aj v limonáde

Obdarila vás záhrada, blízky les či lúka pestrosťou drobného ovocia? Využite jeho silu, chuť a farebnosť naplno.

(Zdroj: Isifa)

Čučoriedkovo - malinový koláč s marcipánom
Suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 250 g polohrubej múky
  • 160 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • vajíčko
  • 1/2 balíčka vanilínového cukru
  • nastrúhaná citrónová kôra
  • múka na vysypanie dosky
  • plech na pečenie

Na plnku:

  • 200 g marcipánu
  • 150 ml šľahačkovej smotany
  • 2 vajíčka
  • 200 g malín
  • 200 g čučoriedok

Z preosiatej múky, vanilínového a práškového cukru, masla, vajíčka a citrónovej kôry vypracujte krehké cesto, ktoré nechajte pred pečením odstáť v chladničke aspoň hodinu. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a preložte ho na plech na pečenie alebo do formy s vlnkovaným okrajom. Vytvarujte mu vyvýšené okraje a dno popichajte vidličkou. Na cesto naukladajte umyté ovocie. Smotanu rozmiešajte vidličkou s vajíčkami, pridajte nastrúhaný marcipán a vylejte na koláč. Pečte v rozohriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 25-30 minút. Pred servírovaním poprášte práškovým cukrom.

Tip: Cesto môžete pod marcipánovou plnkou potrieť i ochuteným tvarohom, ktorý koláč ešte viac obohatí. Povrch koláča môžete pred pečením zvýrazniť škoricovou mrveničkou.


Francúzske toasty s čokoládou a ovocnou omáčkou
Suroviny na 4 porcie

Na toasty:

  • 8 plátkov vianočky alebo sendvičového chleba
  • 2 vajíčka
  • 100 ml smotany alebo plnotučného mlieka
  • 2 PL kryštálového cukru
  • olej na prípravu
  • 100 g horkej čokolády alebo čokolády na varenie

Na ovocnú omáčku:

  • 300 g drobného ovocia
  • 150 ml vody
  • 150 g cukru

Najskôr pripravte omáčku. Do vody pridajte umyté drobné ovocie a cukor. Varte, kým sa ovocie nerozvarí a nevznikne hustá omáčka. Opatrne ju za horúca prepasírujte, aby ste sa zbavili nežiaducich semienok. Odstavte bokom. Vajíčka vidličkou alebo ponorným mixérom našľahajte na penu, pridajte smotany alebo mlieko, cukor a všetko dobre premiešajte. Plátky vianočky alebo chleba namáčajte a opražte z obidvoch strán na troche rozpáleného oleja, podobne ako chlieb vo vajci. Toasty pražte na malom plameni, pretože cukor bude rýchlo prihárať a neprepiekli by sa až do stredu. Hotové toasty potrite nad parou roztopenou čokoládou a zlepte po dva dokopy. Servírujte preliate ovocnou omáčkou dozdobené práškovým cukrom a ovocím.

Tip: Na potieranie toastov môžete použiť i lieskovo-orieškovú nátierku. Chuť horkej čokolády je však lepšia a menej kalorická.


Pestrý obložený tanier s ovocným čatní
Suroviny na 4 porcie

Na čatní:

  • 300 g drobného ovocia podľa chuti (maliny, černice, čučoriedky, ríbezle...)
  • 2 jablká
  • šťava z jedného citróna
  • 30 ml jablčného octu
  • čili paprička
  • 70 g kryštálového cukru
  • cibule
  • 1-2 čili papričky
  • štipka mletej škorice
  • soľ

Na servírovanie podľa chuti:

  • grilované alebo parené kuracie prsia
  • sezónne ovocie podľa chuti (my sme použili maliny a nektárinky)
  • mladé lístky špenátu, šalátu, výhonky hrášku alebo cukrový hrášok, ázijská listová zelenina (mizuna, mibuna, jedlá chryzantéma...)
  • čerstvá žemľa alebo krutóny podľa chuti

Drobné ovocie dobre vytrieďte a umyte. Vložte ho do hrnca, pridajte citrónovú šťavu, ocot, štipku škorice, soli, cukor a veľmi nadrobno nasekané čili papričky, cibuľu a jablká. Zmes premiešajte a nechajte 30-60 minút prikryté postáť. Potom, keď sa chute spoja, ju priveďte k varu. Za občasného miešania varte na malom plameni približne 45 minút. Po uvarení môžete servírovať ako za horúca, tak i za studena ako omáčku, alebo môžete ešte horúce čatní naplniť do sterilných pohárikov a dobre uzatvoriť viečkom. Na tanier alebo obloženú misu naukladajte pokrájané mäso, ovocie, zeleninu a pečivo. Čatní servírujte v mištičkách pre každú porciu zvlášť, alebo vo väčšej nádobe v strede stolovníkov, podobne ako fondue.


Osviežujúci nápoj s ovocím, zelerom a mätou
Suroviny na 4 -6 porcií

  • liter kyslastého brusnicového džúsu (džús z čiernych alebo červených ríbezlí)
  • citrón alebo limeta
  • 250 g drobného ovocia podľa chuti
  • 2-4 stonky zeleru
  • 1-2 PL cukru
  • čerstvé lístky mäty
  • sóda alebo minerálka
  • ľad

Citrón dôkladne umyte. Z polovice vyžmýkajte šťavu a zmiešajte ju vo väčšej miske s cukrom. Druhú polovicu pokrájajte na kolieska a vložte do džbánu. Do misky pridajte umyté drobné ovocie, pokrájané stonky zeleru, nasekané lístky mäty a zmes zalejte džúsom. Premiešajte a odložte do chladničky. Pred servírovaním zalejte nápojom citróny v džbáne a doplňte ho kockami ľadu. Rozlejte do polovice pohárov, zvyšok dolejte sódou a dozdobte.

Tip: Nenakrájané stonky zeleru môžete použiť i ako jedlé miešadlo v jednotlivých pohároch. Ak máte dostatočne veľký džbán, celý nápoj i so sódou môžete pripraviť priamo v ňom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  4. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  5. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  6. Splnený sen
  7. Majte všetky svoje účty za energie pod kontrolou
  8. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur
  9. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne
  10. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman
  1. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  2. Top Ten najviac prehliadaných vozidiel na trhu
  3. Vysoká hra o súdne trovy
  4. Pozvánka na verejnú diskusiu o obnove Pisztoryho paláca
  5. 60 rokov európskej integrácie: úspechy a výzvy
  6. Návšteva zo Southwestern University of Finance and Economics
  7. Medzinárodná letná škola EDGE 2017
  8. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  9. Ako na refinancovanie hypotéky
  10. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  1. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 12 631
  2. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 12 528
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 4 135
  4. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman 3 723
  5. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 3 065
  6. Títo Slováci sa rozhodli zveľadiť svoje okolie 2 518
  7. Splnený sen 1 922
  8. 3 slovenské projekty, ktoré sa nestratia ani vo svete 1 730
  9. Zaparkujte tak, aby ste s vaším vozidlom odišli vy, a nie iný 1 461
  10. Koniec štátnym príspevkom pre mladých 1 230

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Pravidlá o konflikte záujmov má zlepšiť Glváč, ktorý tají svoje prepojenie s Bašternákom

Šéfa klubu Smeru navrhol do komisie na prípravu nových zákonov Andrej Danko.

EKONOMIKA

Vysoká zadlženosť, pravidelné zápchy. Ako žijú ľudia v trnavskom kraji

Kraju robia dobré meno kúpele či víno.

SVET

Filmárka Piussi: Babiš vyvoláva v Čechoch obrovský strach

Česká spoločnosť sa rozdelila na vítačov a náckov, tvrdí.

Neprehliadnite tiež

Viete, ako pripraviť gaštany? Tu sú tipy ako na to

Najpopolárnejšia jesenná pochúťka sa dá variť, piecť aj opekať.

Nesústredí sa dieťa v škole? Potrebuje lepšie raňajky

Deti sa stravujú lepšie, no raňajky im stále nechutia.

Michael Fassbender a Alicia Vikander sa zosobášili

Známy herecký pár si povedal svoje áno po troch rokoch vzťahu.

Kým ženy nenosili ani spodnú bielizeň, muži si na pančuchách zakladali

Než sa z pančúch stal symbol ženskosti, nosili ich muži.