Čučoriedkovo - malinový koláč s marcipánom
Suroviny na 4 porcie
Na cesto:
- 250 g polohrubej múky
- 160 g masla
- 50 g práškového cukru
- vajíčko
- 1/2 balíčka vanilínového cukru
- nastrúhaná citrónová kôra
- múka na vysypanie dosky
- plech na pečenie
Na plnku:
- 200 g marcipánu
- 150 ml šľahačkovej smotany
- 2 vajíčka
- 200 g malín
- 200 g čučoriedok
Z preosiatej múky, vanilínového a práškového cukru, masla, vajíčka a citrónovej kôry vypracujte krehké cesto, ktoré nechajte pred pečením odstáť v chladničke aspoň hodinu. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a preložte ho na plech na pečenie alebo do formy s vlnkovaným okrajom. Vytvarujte mu vyvýšené okraje a dno popichajte vidličkou. Na cesto naukladajte umyté ovocie. Smotanu rozmiešajte vidličkou s vajíčkami, pridajte nastrúhaný marcipán a vylejte na koláč. Pečte v rozohriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 25-30 minút. Pred servírovaním poprášte práškovým cukrom.
Tip: Cesto môžete pod marcipánovou plnkou potrieť i ochuteným tvarohom, ktorý koláč ešte viac obohatí. Povrch koláča môžete pred pečením zvýrazniť škoricovou mrveničkou.
Francúzske toasty s čokoládou a ovocnou omáčkou
Suroviny na 4 porcie
Na toasty:
- 8 plátkov vianočky alebo sendvičového chleba
- 2 vajíčka
- 100 ml smotany alebo plnotučného mlieka
- 2 PL kryštálového cukru
- olej na prípravu
- 100 g horkej čokolády alebo čokolády na varenie
Na ovocnú omáčku:
- 300 g drobného ovocia
- 150 ml vody
- 150 g cukru
Najskôr pripravte omáčku. Do vody pridajte umyté drobné ovocie a cukor. Varte, kým sa ovocie nerozvarí a nevznikne hustá omáčka. Opatrne ju za horúca prepasírujte, aby ste sa zbavili nežiaducich semienok. Odstavte bokom. Vajíčka vidličkou alebo ponorným mixérom našľahajte na penu, pridajte smotany alebo mlieko, cukor a všetko dobre premiešajte. Plátky vianočky alebo chleba namáčajte a opražte z obidvoch strán na troche rozpáleného oleja, podobne ako chlieb vo vajci. Toasty pražte na malom plameni, pretože cukor bude rýchlo prihárať a neprepiekli by sa až do stredu. Hotové toasty potrite nad parou roztopenou čokoládou a zlepte po dva dokopy. Servírujte preliate ovocnou omáčkou dozdobené práškovým cukrom a ovocím.
Tip: Na potieranie toastov môžete použiť i lieskovo-orieškovú nátierku. Chuť horkej čokolády je však lepšia a menej kalorická.
Pestrý obložený tanier s ovocným čatní
Suroviny na 4 porcie
Na čatní:
- 300 g drobného ovocia podľa chuti (maliny, černice, čučoriedky, ríbezle...)
- 2 jablká
- šťava z jedného citróna
- 30 ml jablčného octu
- čili paprička
- 70 g kryštálového cukru
- cibule
- 1-2 čili papričky
- štipka mletej škorice
- soľ
Na servírovanie podľa chuti:
- grilované alebo parené kuracie prsia
- sezónne ovocie podľa chuti (my sme použili maliny a nektárinky)
- mladé lístky špenátu, šalátu, výhonky hrášku alebo cukrový hrášok, ázijská listová zelenina (mizuna, mibuna, jedlá chryzantéma...)
- čerstvá žemľa alebo krutóny podľa chuti
Drobné ovocie dobre vytrieďte a umyte. Vložte ho do hrnca, pridajte citrónovú šťavu, ocot, štipku škorice, soli, cukor a veľmi nadrobno nasekané čili papričky, cibuľu a jablká. Zmes premiešajte a nechajte 30-60 minút prikryté postáť. Potom, keď sa chute spoja, ju priveďte k varu. Za občasného miešania varte na malom plameni približne 45 minút. Po uvarení môžete servírovať ako za horúca, tak i za studena ako omáčku, alebo môžete ešte horúce čatní naplniť do sterilných pohárikov a dobre uzatvoriť viečkom. Na tanier alebo obloženú misu naukladajte pokrájané mäso, ovocie, zeleninu a pečivo. Čatní servírujte v mištičkách pre každú porciu zvlášť, alebo vo väčšej nádobe v strede stolovníkov, podobne ako fondue.
Osviežujúci nápoj s ovocím, zelerom a mätou
Suroviny na 4 -6 porcií
- liter kyslastého brusnicového džúsu (džús z čiernych alebo červených ríbezlí)
- citrón alebo limeta
- 250 g drobného ovocia podľa chuti
- 2-4 stonky zeleru
- 1-2 PL cukru
- čerstvé lístky mäty
- sóda alebo minerálka
- ľad
Citrón dôkladne umyte. Z polovice vyžmýkajte šťavu a zmiešajte ju vo väčšej miske s cukrom. Druhú polovicu pokrájajte na kolieska a vložte do džbánu. Do misky pridajte umyté drobné ovocie, pokrájané stonky zeleru, nasekané lístky mäty a zmes zalejte džúsom. Premiešajte a odložte do chladničky. Pred servírovaním zalejte nápojom citróny v džbáne a doplňte ho kockami ľadu. Rozlejte do polovice pohárov, zvyšok dolejte sódou a dozdobte.
Tip: Nenakrájané stonky zeleru môžete použiť i ako jedlé miešadlo v jednotlivých pohároch. Ak máte dostatočne veľký džbán, celý nápoj i so sódou môžete pripraviť priamo v ňom.
Autor: mag