Tiramisu
suroviny na 4 porcie (1 misa s veľkosťou 25x25 cm)
- 500 g mascarpone
- 4 vajíčka
- 100 g práškového cukru
- 40-60 dlhých cukrárenských piškót
- 2-3 šálky silnej kávy
- 4 cl mandľového likéru Amareto
- tmavé holandské kakao na posypanie
Vymiešajte žĺtky s polovicou cukru. Postupne do zmesi zapracujte mascarpone a vymiešajte spolu dohladka. Bielky vyšľahajte na tuhý sneh s druhou polovicou cukru. Bielky zľahka vareškou zapracujte do žĺtkového krému. Pripravenú kávu prelejte do plytkej nádoby, vlejte do nej likér a namáčajte do nej dlhé piškóty, ktoré hneď ukladajte na dno pripravenej formy. Na piškóty rozotrite polovicu krému a postup potom zopakujte. Povrch uhlaďte dorovna a posypte kakaom. Nechajte schladiť a pred servírovaním môžete dozdobiť lístkami mäty.
Tip: Ak chcete dosiahnuť chuť dezertu, ako ho poznáte z dovolenky v Taliansku, nenahrádzajte mascarpone tvarohom a likér rumom. Mascarpone by malo mať pred vmiešaním do vajíčok izbovú teplotu.