PIKNIK

Domáci chlieb chutí inak ako z obchodu

Pripraviť si doma pečivo nemusí byť zložité ani časovo náročné.

(Zdroj: ILUSTRAČNÉ SME - TIBOR SOMOGYI)

Ak nechcete každý deň kupovať nové rožky, pretože tie včerajšie sa zmenili na gumu, vyskúšajte si chlieb upiecť sami. Receptov je nespočetné množstvo.

Ak príprave a pečeniu nechcete venovať príliš veľa času, najjednoduchšie bude začať chlebom, ktorý netreba miesiť. Stačí si zarobiť cesto a nechať ho odpočívať. Kvasnice za vás urobia prácu a cesto pekne vykysne.

Chlieb bez miesenia

Postup je veľmi jednoduchý. Zmiešate vo väčšej miske múku, droždie, soľ, prilejte vlažnú vodu a zľahka premiešajte. Múka s vodou by mali byť v pomere asi 2:1 a droždia stačí naozaj málo. Na pol kila múky zhruba štvrť lyžičky instantného droždia alebo štvrtka kocky klasického lisovaného droždia. Ak použijete lisované droždie, môžete ho 20 minút predtým rozdrobiť do pohára mlieka alebo vlažnej vody s trochou cukru, lyžicou múky a pripraviť si kvások.

Takto pripravenú hmotu zakryte čistou utierkou a nechajte pri izbovej teplote pracovať aj 12 až 18 hodín. S lisovaným droždím vám cesto vykysne za noc aj v chladničke.

Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku, vytvarujte bochník a nechajte ho ešte dokysnúť. Ak ste mali cesto v chladničke, vyberte ho skôr, aby sa ohrialo na izbovú teplotu. Pečte vo vopred rozohriatej rúre aspoň na 200 stupňov Celzia.

Množstvo múky i dĺžka pečenia záleží od toho, aký veľký chlieb chcete. Skúste si na internete vybrať jeden recept, vyskúšať, prípadne upraviť podľa vlastnej chuti. Časť hladkej pšeničnej múky môžete napríklad nahradiť celozrnnou ražnou alebo špaldovou. Experimentovať sa dá aj s pridávaním rôznych semienok (tekvicové slnečnicové, ľanové) alebo byliniek a korení (rasca, sušený tymian, oregano, bazalka...). Fantázii sa medze nekladú a keď sa vám chlieb nepodarí perfektne na prvýkrát, nevzdávajte sa. Uvidíte, že z pečenia chleba si ľahko môžete vypestovať koníček alebo dokonca závislosť. Ak vás to bude baviť, môžete vyskúšať upiecť si kváskový chlieb.

Kváskový chlieb

Upiecť chlieb s kváskom namiesto droždia je o niečo zložitejšie. Ani nie tak v postupe, ako v starostlivosti o samotný kvások.

Keďže ide o živú substanciu, treba sa o kvások starať skoro ako o domáce zvieratko a nezabudnúť ho pravidelne „kŕmiť“. Inak sa môže ľahko pokaziť.

Kvások vzniká v priaznivých teplotných podmienkach prirodzeným kvasením vody a múky. Vzniká pri tom kyselina mliečna, ktorá dáva chlebu typickú arómu, ale je aj prirodzeným konzervantom. Kváskový chlieb tak vydrží dlhšie.

Čo je ešte lepšie, chlieb z kvásku je zdravší, pretože vďaka dlhšiemu kvaseniu rozloží múku do stráviteľnejšej podoby.

Ak si na prvýkrát na vlastný kvások netrúfnete, môžete ho získať v menších pekárňach alebo od skúsenejších pekárov-amatérov.

Českí blogeri spojazdnili na internetovej adrese www.pecempecen.cz prehľadnú kváskovú mapu. Na nej nájdete ľudí vo vašom okolí, ktorí sa s vami o kvások radi podelia a určite vám aj poradia s pečením. Nájdete tu aj návod, ako si doma založiť kvások.

Ak sa vám ho podarí vypestovať alebo zohnať, môžete vyskúšať nasledujúci recept.

RECEPT
od Jem iné na Regáli.sk

Špaldový celozrnný chlieb z ražného kváska

  • kvások zo 150 g ražnej múky a 150 g vody
  • 300 g celozrnnej špaldovej hladkej múky a niečo navyše na miesenie
  • 200 g vody
  • 12 g soli
  • 7 g rasce

1. V miske zmiešame 150 g ražnej múky a 150 g vody, pridáme 1,5 dl materského kvásku a všetko dobre premiešame. Misku prikryjeme potravinovou fóliou a odložíme na 12 hodín na teplé miesto.


2. Po 12 hodinách je kvások pripravený na ďalšie použitie. Asi 50 g nového kvásku odložíme na ďalšie pečenie a zvyšok zmiešame s 300 g múky, 200 g vody spolu so soľou a rascou. Vznikne lepivé, ťahavé cesto, ktoré miesime varechou približne 10 minút. Cesto je správne vymiesené, ak pri nabratí varechou tvorí akoby vlákna.

3. Cesto potom premiestnime z misky na poriadne pomúčenú dosku, kde ho miesime ručne, pokiaľ sa neprestane lepiť a bude krásne hladké. Z cesta vytvarujeme bochník, ktorý vložíme do pomúčenej ošatky. Zakryjeme utierkou a necháme kysnúť približne 3 až 5 hodín na teplom mieste.

4. Chlieb je správne vykysnutý, ak sa dostane až na okraj ošatky. Chlieb potom opatrne preklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na cca 200 stupňoch približne 30 až 50 minút. Rúra musí byť pred pečením rozohriata na maximum a tesne pred vložením chleba vylejeme na dno rúry pohár vody. To, či je chlieb upečený, napovie hnedá kôrka alebo zaklopanie na kôrku, ak bude chlieb vydávať dutý zvuk, je upečený. Po upečení chlieb necháme úplne vychladnúť na mriežke a skladujeme zabalený v utierke.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  3. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  4. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  5. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  6. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  8. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  9. Top First moment dovolenky na leto 2018
  10. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  3. Vianočný bázar chalaňov
  4. Vianočné mecheche 2017
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  6. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  7. Majstrovstvá Stavebnej fakulty STU v Bratislave v plávaní 2017
  8. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  9. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  10. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  1. Legendárna Transsibírska magistrála 27 677
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 6 881
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 3 797
  4. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 2 854
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 2 715
  6. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 1 432
  7. Top First moment dovolenky na leto 2018 1 397
  8. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 319
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 1 112
  10. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať 972

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Obľúbenejší ako Maradona v Neapole nikto nebol. Hamšík dokázal nevídanú vec

Slovák Marek Hamšík vyrovnal klubový rekord Diega Maradonu.

SVET

Brexit pokračuje. Druhá fáza môže skončiť aj referendom

Začínajú najväčšie obchodné rokovania histórie.

KOMENTÁRE

Pointou lyžovačky nie je obrat vlekárov

Keby sa Smer držal v týchto limitoch, žili by sme v šťastnej krajine.

EKONOMIKA

Premiér Fico otáča, odchod do penzie má dostať strop

V roku 2012 štát nastavil vek odchodu do dôchodku na strednú dĺžku dožitia.

Neprehliadnite tiež

Mariana Kováčová: Najťažšie pre dieťa je, keď sa násilia na ňom dopúšťajú rodičia

Zakladateľka Centra Slniečko nám porozprávala o najakútnejších problémoch detského sveta.

Tri lyžiarske rakúske destinácie: Tu zažijete viac ako lyžovačku

V rakúskych lyžiarskych strediskách na vás okrem skvelých zjazdoviek čaká aj viacero noviniek.

Mariah Carey: Prečo je speváčka považovaná za kráľovnú Vianoc?

Jej žezlo nikto nedokáže prevziať, hoci mnohí by chceli.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prečítajte si rozhovor s Marianou Kováčovou, ktorá sa venuje problematike týrania detí.

Biblia módy oslavuje výročie. Časopis Vogue má 125 rokov

V decembri 1892 vyšlo prvé číslo magazínu, ktorý je vo svete módy ikonou.