Ak nechcete každý deň kupovať nové rožky, pretože tie včerajšie sa zmenili na gumu, vyskúšajte si chlieb upiecť sami. Receptov je nespočetné množstvo.
Ak príprave a pečeniu nechcete venovať príliš veľa času, najjednoduchšie bude začať chlebom, ktorý netreba miesiť. Stačí si zarobiť cesto a nechať ho odpočívať. Kvasnice za vás urobia prácu a cesto pekne vykysne.
Chlieb bez miesenia
Postup je veľmi jednoduchý. Zmiešate vo väčšej miske múku, droždie, soľ, prilejte vlažnú vodu a zľahka premiešajte. Múka s vodou by mali byť v pomere asi 2:1 a droždia stačí naozaj málo. Na pol kila múky zhruba štvrť lyžičky instantného droždia alebo štvrtka kocky klasického lisovaného droždia. Ak použijete lisované droždie, môžete ho 20 minút predtým rozdrobiť do pohára mlieka alebo vlažnej vody s trochou cukru, lyžicou múky a pripraviť si kvások.
Takto pripravenú hmotu zakryte čistou utierkou a nechajte pri izbovej teplote pracovať aj 12 až 18 hodín. S lisovaným droždím vám cesto vykysne za noc aj v chladničke.
Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku, vytvarujte bochník a nechajte ho ešte dokysnúť. Ak ste mali cesto v chladničke, vyberte ho skôr, aby sa ohrialo na izbovú teplotu. Pečte vo vopred rozohriatej rúre aspoň na 200 stupňov Celzia.
Množstvo múky i dĺžka pečenia záleží od toho, aký veľký chlieb chcete. Skúste si na internete vybrať jeden recept, vyskúšať, prípadne upraviť podľa vlastnej chuti. Časť hladkej pšeničnej múky môžete napríklad nahradiť celozrnnou ražnou alebo špaldovou. Experimentovať sa dá aj s pridávaním rôznych semienok (tekvicové slnečnicové, ľanové) alebo byliniek a korení (rasca, sušený tymian, oregano, bazalka...). Fantázii sa medze nekladú a keď sa vám chlieb nepodarí perfektne na prvýkrát, nevzdávajte sa. Uvidíte, že z pečenia chleba si ľahko môžete vypestovať koníček alebo dokonca závislosť. Ak vás to bude baviť, môžete vyskúšať upiecť si kváskový chlieb.
Kváskový chlieb
Upiecť chlieb s kváskom namiesto droždia je o niečo zložitejšie. Ani nie tak v postupe, ako v starostlivosti o samotný kvások.
Keďže ide o živú substanciu, treba sa o kvások starať skoro ako o domáce zvieratko a nezabudnúť ho pravidelne „kŕmiť“. Inak sa môže ľahko pokaziť.
Kvások vzniká v priaznivých teplotných podmienkach prirodzeným kvasením vody a múky. Vzniká pri tom kyselina mliečna, ktorá dáva chlebu typickú arómu, ale je aj prirodzeným konzervantom. Kváskový chlieb tak vydrží dlhšie.
Čo je ešte lepšie, chlieb z kvásku je zdravší, pretože vďaka dlhšiemu kvaseniu rozloží múku do stráviteľnejšej podoby.
Ak si na prvýkrát na vlastný kvások netrúfnete, môžete ho získať v menších pekárňach alebo od skúsenejších pekárov-amatérov.
Českí blogeri spojazdnili na internetovej adrese www.pecempecen.cz prehľadnú kváskovú mapu. Na nej nájdete ľudí vo vašom okolí, ktorí sa s vami o kvások radi podelia a určite vám aj poradia s pečením. Nájdete tu aj návod, ako si doma založiť kvások.
Ak sa vám ho podarí vypestovať alebo zohnať, môžete vyskúšať nasledujúci recept.
RECEPT
od Jem iné na Regáli.sk
Špaldový celozrnný chlieb z ražného kváska
- kvások zo 150 g ražnej múky a 150 g vody
- 300 g celozrnnej špaldovej hladkej múky a niečo navyše na miesenie
- 200 g vody
- 12 g soli
- 7 g rasce
1. V miske zmiešame 150 g ražnej múky a 150 g vody, pridáme 1,5 dl materského kvásku a všetko dobre premiešame. Misku prikryjeme potravinovou fóliou a odložíme na 12 hodín na teplé miesto.

2. Po 12 hodinách je kvások pripravený na ďalšie použitie. Asi 50 g nového kvásku odložíme na ďalšie pečenie a zvyšok zmiešame s 300 g múky, 200 g vody spolu so soľou a rascou. Vznikne lepivé, ťahavé cesto, ktoré miesime varechou približne 10 minút. Cesto je správne vymiesené, ak pri nabratí varechou tvorí akoby vlákna.
3. Cesto potom premiestnime z misky na poriadne pomúčenú dosku, kde ho miesime ručne, pokiaľ sa neprestane lepiť a bude krásne hladké. Z cesta vytvarujeme bochník, ktorý vložíme do pomúčenej ošatky. Zakryjeme utierkou a necháme kysnúť približne 3 až 5 hodín na teplom mieste.
4. Chlieb je správne vykysnutý, ak sa dostane až na okraj ošatky. Chlieb potom opatrne preklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na cca 200 stupňoch približne 30 až 50 minút. Rúra musí byť pred pečením rozohriata na maximum a tesne pred vložením chleba vylejeme na dno rúry pohár vody. To, či je chlieb upečený, napovie hnedá kôrka alebo zaklopanie na kôrku, ak bude chlieb vydávať dutý zvuk, je upečený. Po upečení chlieb necháme úplne vychladnúť na mriežke a skladujeme zabalený v utierke.