Šalátové lístky z balkóna? Vyrastú vám za dva týždne

Chrumkavý lístkový šalát môžete mať po celý rok. Aj bez záhradky.

(Zdroj: mg)

Počuli ste už niekedy o listových zeleninách s exotickými názvami – mibuna, mizuna a komatsuna? Rastú neuveriteľne rýchlo a v hrantíkoch sa im páči. Chrumkavý lístkový šalát tak môžete mať po celý rok. Aj bez záhradky.

Bez toho, aby ste mali akékoľvek záhradkárske skúsenosti, vyrastú aj na vašom balkóne. Zo dňa na deň budete pozorovať ako rastlinky mocnejú a potrvá iba dva týždne, kým budú pripravené pre prvý včasný zber. Rýchlejšie to snáď už ani nejde.

Hriadka v nádobe

Ochranu pred prehriatím, nepretržitú zásobu vody a dostatok priestoru pre rast - toto všetko im dokáže zabezpečiť samozavlažovací hrantík umiestnený v tieni. Vodný rezervoár v jeho spodnej časti pomaly prevlhčuje substrát a v noci do seba akumuluje chlad aby zmiernil denné horúčavy. Čím menej stresu rastlinky pocítia, tým sladšie ich lístky budú. A to je pre úspech rozhodujúce. Obzvlášť v prípade, ak trávite mimo domácnosti viac času ako v nej.

Vo vysokom hrantíku s dĺžkou 100 centimetrov narastie dostatok šalátu k slávnostnému obedu 4-člennej rodiny. Nám sa osvedčili pevné a objemné kvetníky Siesta Lux od Plastie. Ak ich postavíte k tradičnému 60-cetimetrovému hrantíku s muškátmi, pripomínajú viac štedrú záhradnú hriadku ako stiesnenú nádobu na pestovanie. Keď rastlinky pokryjú povrch substrátu, stresové obdobie majú na tejto hriadke za sebou.

Ľahký substrát udrží vodu

Prírodný pestovateľský substrát z vrecka je istejšou voľbou ako zemina zo záhrady. Je vzdušný a zdravé korene rastlín ním prerastajú omnoho rýchlejšie ako obyčajnou pôdou. To dáva rastlinkám pri pestovaní značný náskok. Čím rýchlejšie sa korene rozvetvia, tým rýchlejšie získa rastlinka oporu a začne čerpať živiny pre rast svojich lístkov. Tie sú pre vytváranie zelenej hmoty a sústreďovanie chutí kľúčové.

Najvhodnejší je substrát vyrobený z rašeliny, predhnojený zmesou organických hnojív. Tie dokážu zaistiť zásobu živín približne na 100 dní pestovania. Keďže rašelina samotná je mŕtvou rastlinnou hmotou, z ktorej všetky živiny už vyčerpali mikroorganizmy, nezaobíde sa bez prihnojovania. Na to však pri dvojtýždennom raste ázijských listových zelenín myslieť netreba.

Naplňte hrantík do dvoch tretín a utlačte jeho obsah. Zvyšok doplňte jemným prisypaním a zarovnaním povrchu asi tak centimeter pod okraj hrantíka. Pre zrovnanie povrchu ním stačí intenzívne zatriasť do strán.

Centimeter pod povrch

Semienka mibuny, mizuny a komatsuny sú dostatočne veľké na to, aby ste ich vedeli cielene ukladať na povrch substrátu. Rozmiestnite ich v dvojcentimetrových odstupoch po celom povrchu a tupým koncom ceruzy ich zatlačte pod povrch. Jednoduché a presné.

Dierky ktoré vzniknú sa vytratia po prvej štartovacej zálievke. Plastová fľaša s dierovaným vrchnákom je pre polievanie ideálna. Jemné prúdy vody nevyplavia semienka z ich starostlivo určených miest. Teraz už len naliať vodu do rezervoára a prikryť hrantík priehľadnou fóliou na prvé dva dni, kým sa spod zeme objavia klíčne lístky. Od tohto momentu sa začína skvelé divadlo, ktoré končí zberom úrody.

Opatrne, sú jemné

Potrvá zopár dní, kým rastlinky substrát prekorenia a získajú v ňom oporu. Keďže voda z rezervoára nedokáže vzlínať až k povrchu hrantíka, prvé dni sa bez dopĺňania vlahy nezaobídu. Fľaška s dierkami by rastlinky vyvalila a zbytočne by mrhali svojou energiou pre opätovné vztýčenie. Výhodnejšie je siahnuť po rozprašovači a obnoviť vlahu vo vrchných centimetroch substrátu jemnou hmlou.

Každý večer vidno ako veľmi od rána vyrástli. Všetky tri rastlinky majú rovnako rýchly rast, líšia sa len tvarom listov. Je úžasné každé ráno sledovať, ako sa na ich okrajoch vytvorili malé kvapôčky vody z rannej hmly. Akoby zbierali vodu pre nadchádzajúci horúci deň.

Akonáhle dosiahnu výšku 5 centimetrov, stanú sa dostatočne odolnými na to, aby si vystačili s vlahou v substráte. V tomto momente už ich korienky dorástli do polovice hĺbky hrantíka, kde je vlhkosti viac ako dosť. Teraz už treba sledovať iba plavákový ukazovateľ vody v rezervoári a dopĺňať ju podľa potreby.

Príroda nespí

O malé rastlinky prejavujú záujem skočky a motýle mlynárika kapustného. Skočky zvyčajne mnoho škody nenarobia. V listoch vyhrýzajú malé okrúhle dierky s priemerom 1-2 milimetre. Motýle kladú na listy drobné vajíčka, z ktorých sa po 7-10 dňoch liahnu drobné zelené húseničky. Ani tie však nestihnú narobiť škody, pretože zber zelených lístkov prichádza skôr, ako stihnú nejaké škody napáchať.

Na šalát aj do hrnca

Dvojtýždňové lístky sa chuťou ponášajú na naše lístkové šaláty. Sú však menej sladké a viac aromatické. Akoby ste zrazu cítili chute, ktoré sa z kultúrnych plodín vytrácajú. S octovou zálievkou, kvapkou oleja, pomarančovou šťavou a štipkou byliniek – chutia sviežo a majú lákavý vzhľad.

Ich plná chuť sa však vyvinie až po ďalších 2 až 6 týždňoch. Ak si niekoľko mladých rastliniek presadíte do kvetníkov, postupne získajú tmavozelenú farbu a ich listy zmohutnejú. Mibuna si zachová svoju jemnosť, mizuna zachutí prírodou omnoho mocnejšie a komatsuna získa korenistú chuť kdesi uprostred medzi horčicou a žihľavou. Takéto vyzreté listy najlepšie chutia vo vaječnej omelete alebo dusené ako príloha k jedlu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Register partnerov verejného sektora v rukách profesionálov
  2. Ďalšia stovka si našla ten svoj
  3. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  7. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  8. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  1. Ďalšia stovka si našla ten svoj
  2. Register partnerov verejného sektora v rukách profesionálov
  3. Jakub Mankovecký z SPU v Nitre bol opäť úspešný v reze viniča
  4. Hitparáda štiav
  5. 14. ročník AmCham „Job Fair“ v Košiciach
  6. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  7. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  8. Malé knedličky, veľké dojmy
  9. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  10. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 11 048
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 161
  3. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 6 093
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 5 314
  5. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 115
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 4 824
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 123
  8. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 3 032
  9. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa 2 195
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 028

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Najnebezpečnejší text na facebooku napísal jeho zakladateľ

Mark Zuckerberg chce použiť silu firmy na to, aby zmenil podobu našej spoločnosti. Bol by veľmi nebezpečným spasiteľom.

BLOG TRANSPARENCY

Ombudsmanka: Lajčák opakovane porušoval ústavu

V zdôvodnení vysvetľuje, čo ministerstvo nespravilo.

EKONOMIKA

Dodávateľ nemocníc dostal pokutu za biele kone z Cypru

Prvý postih za neprehľadnú vlastnícku štruktúru je právoplatný.

Neprehliadnite tiež

Známe osobnosti, ktoré neveria v monogamiu

V Hollywoode existuje medzi pármi množstvo dohôd, v niektorých prípadoch pred zaviazaním sa jeden druhému, volia skôr otvorený vzťah.

Bažant plnený jablkami a brusnicami

Možno sa trochu potrápite kým zoženiete bažanta, ale výsledok stojí za každú minútu, ktorú pri príprave tohto jedla strávite.

V niektorých nešťastných manželstvách sa oplatí zotrvať

Britská štúdia naznačila, že väčšina párov sa cez ťažkosti dokáže dostať.

Filmová cesta Emmy Stone až k oscarovému La La Landu

Herečka získala prvú sošku Oscara. Takto sa menila v priebehu svojej filmovej kariéry.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop